Dodaj do ulubionych

Deklaracja wiary

19.05.14, 22:27
Podpisywanie "Deklaracji wiary" jest akcją prowadzoną przez Wandę Półtawską. - To jest testament Jana Pawła II, który takiej deklaracji, zwłaszcza od świata lekarskiego, oczekiwał - podkreślił abp Hoser. Ma być to "Deklaracja wiary" - "wotum wdzięczności za kanonizację Jana Pawła II". Podpisując "Deklarację", lekarze i studenci medycyny zobowiązują się do wierności Bogu i chrześcijańskiemu sumieniu.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,15988166,Abp_Hoser_do_lekarzy__Podpisujcie__Deklaracje_wiary__.html#BoxWiadTxt
Jakie jest wasze zdanie? Biskup zakłada ze wszyscy lekarze są katolikami - a co jeśli nie?
Obserwuj wątek
    • anoagata Re: Deklaracja wiary 19.05.14, 22:51
      Lekarzem nie jestem,więc trudno mi sie odnieść do takiego apelu.
      Myślę,ze OWY Testament każdy z nas powinien,choć cząstkę sobie sam zapisać.

Ani jakaś tam Półtawska czy jakiś tam Hoser do mnie nie przemawia w tym względzie.
    • krakkrakusek1au Re: Deklaracja wiary 20.05.14, 09:25
      Wiara jest choroba psychiczna. Czy w Polsce chorzy psychicznie moga byc lekarzami?
      Wierzacemu (w jego opinii) lekarz niepotrzebny. Wystarczy, ze sie pomodli?
    • jaga_22 Re: Deklaracja wiary 20.05.14, 11:54
      Lekarz składa deklarację ratowania życia ,a deklaracja wiary przez lekarzy to jest jakieś poplątanie z pomieszaniem.Takiego lekarza powinno się wykluczyć,
      albo niech robi za pomoc lekarską.
      • estella50 Re: Deklaracja wiary 20.05.14, 12:26
        Taki lekarz nie zapisze np środków antykoncepcyjnych...
    • ewa9717 Re: Deklaracja wiary 20.05.14, 13:10
      Proszę bardzo, niech sobie deklarują dowolnie w swoich prywatnych gabinetac, w których oczywiście zgodnie z uczciwością własciwą dobrym katolikom zainstalują kasy fiskalne. Ale jeśli są zatrudnieni w placówkach państwowych, są obowiazani stosować się do wymogów prawa.
      • zajbel Re: Deklaracja wiary 21.05.14, 11:29
        Taki lekarz jeżeli zechce takiej deklaracji przestrzegać nie może ani usunąć w czasie operacji chorego organu, ani nie może przepisać protezy, nawet okularów czyli taki lekarz jest do bani i nie jest lekarzem. Nie rozumiem dlaczego ktoś kto kształcił się za nasze pieniądze, nie pomoże nam bo kościół mu tego zabrania? Niech kościół kształci sobie lekarzy za swoje pieniądze i od nich wymaga ale pozostali lekarze maja przestrzegać prawa obowiazującego w Polsce a nie w KK
        • jaga_22 Re: Deklaracja wiary 28.05.14, 13:56
          Dwie kamienne tablice ze zobowiązaniem lekarzy do "wierności własnemu, chrześcijańskiemu sumieniu" oraz zwój zawierający 3 tys. podpisów złożyli na Jasnej Górze uczestnicy ogólnopolskiej pielgrzymki służby zdrowia, która odbyła w niedzielę (25 maja) - przypomina Gazeta Wyborcza.

Tymczasem wyryta w kamieniu deklaracja głosi, że "ludzkie ciało i życie, będące darem Boga, są święte i nietykalne od poczęcia do naturalnej śmierci".

cryingwink moment poczęcia człowieka i zejścia z tego świata zależy wyłącznie od decyzji Boga. Jeżeli decyzję taką podejmuje człowiek, to gwałci nie tylko podstawowe przykazania Dekalogu, popełniając czyny takie jak aborcja, antykoncepcja, sztuczne zapłodnienie, eutanazja, ale poprzez zapłodnienie in vitro odrzuca samego Stwórcę” - zapisano w deklaracji, którą pełną treść przytacza GW.

www.rynekzdrowia.pl/Po-godzinach/Lekarze-uznajemy-pierwszenstwo-prawa-Bozego-nad-prawem-ludzkim,141413,10.html
          • anka125 Re: Deklaracja wiary 28.05.14, 15:57
            Przecież to jakaś paranoja jest...
            cofamy się do średniowiecza?
          • wirujacypunkt Re: Deklaracja wiary 28.05.14, 17:09
            ''Ludzkie ciało i życie, będące darem Boga, są święte i nietykalne od poczęcia do naturalnej śmierci''.
            Skoro owi lekarze wierzą w to, co zostało zapisane na kamiennej tablicy, powinni wycofać się z zawodu lekarza, zaprzestać leczenia, ponieważ leczenie każdej choroby jest ingerencją, w święte ludzkie ciało, a choroba jest wynikiem tego, że Bóg tak chciał.
            I jak iść do takiego lekarza po poradę ? Może w przypadku każdej choroby powiedzieć - jesteś
            chora, Bóg ta chciał, a ja nie chcę sprzeciwiać się woli Boga.
            • iryska2604 Re: Deklaracja wiary 28.05.14, 17:18
              Masz rację. Zastanawiam sie dlaczego ludzie tak popadaja w skrajności ? I jeszcze skad w takim razie tyle ogłoszeń w prasie, oczywiscie anonimowych, tylko z nr telefonu, najczęściej komórkowego a wywoływaniu miesiączki...
              • wirujacypunkt Re: Deklaracja wiary 28.05.14, 17:53
                W przychodni należącej do NFZ i w szpitalu, leczenie zgodnie z deklaracją wiary w prawo boskie, a w prywatnym gabinecie, to już całkiem inna sprawa.
                W prywatnym gabinecie, obowiązuje deklaracja wiary w mamonę.
                • alfredka1 Re: Deklaracja wiary 28.05.14, 21:29

Teraz, przy wizycie u lekarza, u ktorego jeszcze nie byłam, bedę pytała cyz RYŁ w tablicy ...
                  Jestem przerażona.http://i48.tinypic.com/dwqped.jpg
    • engine8 Re: Deklaracja wiary 28.05.14, 21:44
      No coz w czasach komunistycznych mielismy "ksiezy patriotow" a teraz "lekarzy katolikow"

Pocieszajacy jest fakt ze Lekarze bede sie trzymac tej deklaracji mniej wiecej tak jak sie trzymaja przyzeczenia lekarskiego...

No ale na drzwiach gabinetu powinni wywiesic ze podpisali...

"moment poczęcia człowieka i zejścia z tego świata zależy wyłącznie od decyzji Boga.
      Jeżeli decyzję taką podejmuje człowiek, to gwałci nie tylko podstawowe przykazania
      Dekalogu, popełniając czyny takie jak aborcja, antykoncepcja, sztuczne zapłodnienie,
      eutanazja, ale poprzez zapłodnienie in vitro odrzuca samego Stwórcę. "

Tzn ze lekarz nie powinien ingerowac kiedy czlowiek umrze wiec po co on tak naprawde jest?
      • zajbel Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 08:34
        Najgorsze jest to że cała ta deklaracja wiary godzi w kobiety przede wszystkim. Wprowadza tez segregację pacjentów . Dlaczego ma mnie sie pytać np dentysta czy żyję w związku formalnym czy uswięconym ślubem kościelnym? Co do diabła obchodzi lekarza pierwszego kontaktu moja orientacja seksualna? Czy wszystkie kobiety z ciążą pozamaciczna lub innymi groźnymi powikłaniami ciążowymi są skazane na śmierć i cierpienie? Czy jak do takiego lekarza przyjdzie np świadek Jehowy lub muzułmanka to porady nie uzyska? I dlaczego Komisja etyki lekarskiej nie widzi problemu? bo nie ma zakazu podpisywania takich deklaracji? Coś tu się komuś pokręcilo we łbie. Zżymałam się gdy czytałam o fundamentaliźmie i szkodach poczynionych w KK przez Jana Pawła II, teraz zaczynam powoli przyznawać tym osobom rację. Szkody jakie poczyniło wyniesienie na ołtarze JPII są przeogromne i przez długie lata nie do odrobienia.
        • loczek62 Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 08:52
          W kilku zdaniach zawarłaś kwintesencję problemu. Dziękuję.
          • estella50 Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 09:09
            Opłaca się lekarzom, jak to tu nazwano "ryć w kamieniu", tak jak opłaca się brak edukacji seksualnej i trudności z przerwaniem ciąży, nawet tej zgodnej z prawem.
            Im większej liczbie pacjentów odmówi się udzielenia porady i pomocy w państwowej placówce, tym większa ich liczba trafi do prywatnych gabinetów. Przewiduję znaczny wysyp lekarzy - kamieniarzy.
            • dwa-filary Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 09:57
              a tu wszystko o Deklaracji wiary, łacznie z nazwiskami ryjących w kamieniu suspicious

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16050049,2_5_tys__polskich_lekarzy_zlozylo_w_sieci_deklaracje.html
              • jaga_22 Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 10:43
                internauta
                "Ja bardzo proszę o listę lekarzy którzy podpisali "deklarację wiary".
                Chciałbym uniknąć spotkania ich w związku l leczeniem moim lub mojej rodziny."

Też się z tym zgadzam,bo na kamieniu nikt nie odczyta,ani tam pójdzie.
                • dwa-filary Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 12:16
                  Każdy lekarz na tabliczce na drzwiach swojego gabinetu powinien to zaznaczyć, że jest zwolennikiem deklaracji wiary.
                  • anoagata Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 16:54
                    Zrozumiałam tak z TV,że;
                    Z moimi bolącymy nogami to mam udać się do kaplicy ortopedycznej ???
                    Czy to na tym polega ta deklaracja ? bo nie kumam .
                    • jagodajna Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 17:12
                      Ojoj, już jak ktoś nie kuma to i lekarze z deklaracji nie pomogą smile.

W NFZ-owskiej służbie zdrowia winno obowiązywać prawo państwowe a nie kościelne.
                      Lista lekarzy w podpisanej deklaracji, szkoda tylko, że nie w kolejności alfabetycznej bo łatwiej by znaleźć było swoich smile jest tutaj - www.deklaracja-wiary.pl/img/lista_pod.pdf - 3000 nazwisk / otwórz za pomocą.../.
                      • jaga_22 Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 17:44
                        Czytelników portalu Gazeta.pl zapytaliśmy, czy "lekarze powinni mieć prawo stawiania prawa boskiego przed prawem państwowym". Zdecydowana większość - aż 91 proc. osób, które oddały głos w naszej sondzie - jest zdania, że "nie, ponieważ żyjemy w państwie świeckim, nie wyznaniowym".
                        • wirujacypunkt Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 18:56
                          91% nie godzi się, ale czy tym przejmą się lekarze, którzy podpisali tę kuriozalną deklarację?
                          Nie sądzę, nawet jeżeli dowidzą się, że aż tylu potencjalnych i obecnych pacjentów nie godzi się na to, by w przypadku leczenia chorego, prawo boskie było ponad prawem ludzkim.
                          Nie wiem, czy zauważyliście ilu na tej liście jest onkologów, endokrynologów, ginekologów i genetyków?
                          Po przeczytaniu tego, jakich specjalności lekarze podpisali deklarację, ogarnęło mnie przerażenie, a jeżeli do nich dołączą kolejni, to szkoda gadać, strach się bać.
                          Ta deklaracja najbardziej uderza w kobiety. Teraz wizyta u lekarza powinna zaczynać się od
                          pytania, czy pan ''dochtór'' podpisała deklarację ?
                          Jeszcze jedna uwaga, między tymi którzy podpisali deklarację, jest sporo wykładowców
                          Wyższych Uczelni Medycznych. Wnioski z tego faktu,wyciągnijcie sami.

• iryska2604 Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 22:18
                            Już kiedyś o tym pisałam ale warto powtórzyć , Swego czasu w programie Lisa ( jeszcze "Co z tą Polską) był wywiad z Bronisławem Piechą, byłym wiceministrem zdrowia, lekarzem - ginekologiem i zagorzałym obrońcą życia poczętego. Na pytanie Lisa przecież pan też dokonywał aborcji i to chyba niemalo odpowiedział - [ b] ale to było 25 lat temu[/b] . Wiecie - w tym momencie mnie zatkało. Poważny niby człowiek i tak sobie lekko to powiedział.Kto go rozgrzeszył ? Czas? Nawrócił się? A sumienie go nie gryzie? Ilu jest takich?
                            • iryska2604 Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 22:34
                              Sławomir Neumann o deklaracjach wiary: Jak ktoś nie będzie leczył lekarstwami tylko wodą święconą, będziemy reagować

– Jeśli będą skargi, że jakiś lekarz nie będzie świadczył usług na normalnym poziomie i będzie chciał leczyć nie lekarstwami, a wodą święconą, to takie przypadki będziemy natychmiast sprawdzali i reagowali – zapowiada w "Bez autoryzacji" wiceminister zdrowia. Jak mówi, niezależnie od tego w co lekarz wierzy, przede wszystkim ma leczyć ludzi.

Mam nadzieję .
                              • iryska2604 Re: Deklaracja wiary 29.05.14, 22:37
                                Zapomniałam,przeczytajcie resztę
                                natemat.pl/104205,slawomir-neumann-o-deklaracjach-wiary-jak-ktos-nie-bedzie-leczyl-lekarstwami-tylko-woda-swiecona-bedziemy-reagowac
                                i jeszcze to

natemat.pl/104231,nie-podpisuje-deklaracji-wiary-lekarze-protestuja-przeciwko-swoim-kolegom
                                • jaga_22 Re: Deklaracja wiary 30.05.14, 15:25
                                  Najważniejsze jest ratowanie życia ludzkiego - mówi Bartosz Arłukowicz, odnosząc się do tzw. deklaracji wiary. Minister zdrowia podkreśla, że przepisy określają postępowanie lekarza w przypadku wszelakich deklaracji.

Arłukowicz przypomina, że każdy, kto na przykład stosuje klauzlę sumienia, musi powiadomić wcześniej o tym przełożonego na piśmie, wpisać to do dokumentacji i uzasadnić, a także przekierować pacjenta do lekarza, który stosuje wszystkie dostępne nowoczesne metody medyczne.

Szef resortu zdrowia dodaje, że NFZ ma narzędzia do tego, by wyciągać konsekwencje wobec lekarzy, którzy stwarzają zagrożenie życia. - Każdy ma prawo mieć swoje poglądy, przekonania religijne, ale wobec wszystkich którzy będą stwarzali zagrożenie dla pacjenta kierując się prawem boskim a nie ludzkim, my będziemy stosowali prawo ludzkie i będziemy w tym zdeterminowani - zapewnił Arłukowicz. Minister dodał, że precyzyjne są kontrolowane zarówno szpitale jak i przychodnie.
                                  • wirujacypunkt Re: Deklaracja wiary 30.05.14, 15:46
                                    Słowa Arłukowicza dają nadzieję, tylko w razie potrzeby, żeby droga od słów nie była zbyt odległa.
                                    • wirujacypunkt Re: Deklaracja wiary 30.05.14, 16:06
                                      wirujacypunkt napisał:

> Słowa Arłukowicza dają nadzieję, tylko w razie potrzeby, żeby droga od słów nie
                                      > była zbyt odległa.
                                      Chodziło mi oczywiście o odległość słów do czynów.
                                      • anka125 Re: Deklaracja wiary 31.05.14, 12:14
                                        Ktoś na jakimś forum fajnie napisał:
                                        -powinni złożyć deklarację że leczyć też będą za "Bóg zapłać"

To mi się podoba.
                                        • iryska2604 Re: Deklaracja wiary -a inne zawody? 31.05.14, 19:52
                                          Spodobał mi sie fragment felietonu

Przez chwilę wyobrażam sobie sytuację, w której na wolność sumienia powołują się przedstawiciele innych zawodów. Piekarz nie wypiecze chleba, bo część mąki pochodzi z zagranicznego zboża, a to kłóci się z jego patriotyczną postawą. Albo strażak odmówi wyjazdu do pożaru, bo ogień objął dom publiczny, który w jego opinii nie powinien w ogóle funkcjonować. Brzmi absurdalnie i nierealnie, ale skoro lekarze mogą, to dlaczego nie inni?

Nauczanie o tym, że ziemia jest płaska, a ludzie nie pochodzą od małpy? Każdy z nauczycieli, według własnego uznania, mógłby przekazywać wiedzę zgodną ze swoim sumieniem, a niekoniecznie z powszechnie znanymi faktami. Jak podkreśla Magdalena Kaszulanis, rzecznik prasowy Związku Nauczycielstwa Polskiego, takiego problemu na szczęście nie ma.

natemat.pl/104381,internauci-smieja-sie-z-klauzuli-sumienia-strazak-policjant-nauczyciel
                                          • jaga_22 Re: Deklaracja wiary -a inne zawody? 01.06.14, 21:50
                                            https://ocdn.eu/images/pulscms/OGU7MDMsMCwyZDAsMSwx/bd68a080606c6aacac8d34fadf6956e9.jpg
                                            • jaga_22 Re: Deklaracja wiary 02.06.14, 11:18
                                              lu lekarzy zatrudnionych w miejskiej służbie zdrowia poddało się prawu Bożemu, podpisując "Deklarację wiary"? Publicznej informacji na ten temat od rządzącej stolicą ekipy PO domaga się klub radnych SLD.

Lewica dołącza też wniosek o kontrolę szpitala ginekologiczno-położniczego im. Świętej Rodziny przy ul. Madalińskiego na Mokotowie. Chce odwołania ze stanowiska jego dyrektora prof. Bogdana Chazana, który jest jednym z 3 tys. sygnatariuszy deklaracji zawiezionej jako wotum na Jasną Górę.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75248,16067693,Ratusz___Deklaracja_wiary__to_prywatna_sprawa_lekarzy.html#ixzz33TJNOYlK
                                              • iryska2604 Re: Deklaracja wiary - są i tacy 02.06.14, 19:25
                                                co niejako przez przypadek sie na niej znależli. Przeczytajcie , jak były tworzone listy. Swoją drogą - jak katolikowi kostucha stoi u wezgłowia to sie lekarza nie pyta o przekonania , tylko liczy na ratunek. I wtedy nie mówi "Bóg tak chciał" . Co za hipokryzja...
                                                Wiktor Sułkowski jest lekarzem anestezjologiem. Zwrócił się do nas, bo znalazł swoje nazwisko na publikowanej w mediach liście lekarzy, którzy podpisali tzw. deklarację sumienia. - Nie zgadzam się. Zostałem zmanipulowany - mówi w rozmowie z Gazeta.pl.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16079330,Jest_ateista_i_antyklerykalem__a_jego_nazwisko_widnieje.html#Cuk
                                                • jaga_22 Re: Deklaracja wiary - są i tacy 02.06.14, 21:22
                                                  No to nieźle namieszali,ale dobrze,że się wydało.
                                                  Ciekawe czy jeszcze kogoś wkręcili.
                                                  • iryska2604 Re: Deklaracja wiary - są i tacy 03.06.14, 16:38
                                                    To mi się spodobało
                                                    Niektóre sformułowania są tam niepotrzebne - zaznaczył jednak Niesiołowski. - Na przykład to o świętości ciała ludzkiego. Nie wiadomo, co to znaczy. Niektórzy mogą to rozumieć tak, jak ojciec Romana Dmowskiego. Jak gangrena wdała się w nogę, to odmówił amputacji. Stwierdził, że Bóg go stworzył z dwiema nogami, więc nie będzie przed Bogiem stawał na jednej nodze. I umarł - mówił poseł PO.

a jeszcze jak dołożyc to o Hofmanie

Monika Olejnik przytoczyła słowa Adama Hofmana, który nazwał pogrzeb generała Jaruzelskiego "świętem komuny" i "barbarią komunistyczną", do której dołączył prezydent Komorowski. - Jak widzę Adama Hofmana, to zawsze myślę, że szkoda, że na wiosnę wszystkie bałwany nie topnieją - odpowiedział Niesiołowski.- Panie pośle... Tak poseł o pośle? - zareagowała Olejnik. - No takie mam myśli, przepraszam. Jak widzę Hofmana, Brudzińskiego, Pawłowicz - odpowiedział Niesiołowski.

Niesiołowski co prawda czasem zapomina że język trzeba trzymać na wodzy - tym razem mi sie bardzo spodobał.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16083670,Niesiolowski__Nie_widze_nic_zlego_w_deklaracji_wiary_.html#BoxWiadTxt
                                                  • jaga_22 Re: Deklaracja wiary - są i tacy 04.06.14, 09:40
                                                    "Jak widzę Adama Hofmana, to zawsze myślę, że szkoda, że na wiosnę wszystkie bałwany nie topnieją - odpowiedział Niesiołowski.- Panie pośle... Tak poseł o pośle? - zareagowała Olejnik. - No takie mam myśli, przepraszam. Jak widzę Hofmana, Brudzińskiego, Pawłowicz - odpowiedział Niesiołowski."

Ano szkoda...szkoda. big_grin

To jeszcze na temat deklaracji.

Anna Prokop-Staszecka, dyrektor Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II, poprosiła o usunięcie jej podpisu spod "Deklaracji wiary lekarzy".

W Wielkim Tygodniu, podczas rekolekcji poproszono mnie o podpisanie się pod "Deklaracją", która miała trafić do Rzymu na uroczystości ogłoszenia Jana Pawła II świętym. Nie widziałam w tym nic zdrożnego, nauczanie naszego papieża zawsze było mi bliskie. W ubiegłym tygodniu, okazuje się, że mój podpis uwiarygadnia polityczny manifest, który zamiast do Rzymu trafił na kamienne tablice do Częstochowy i internetu. Na to się nie godziłam i poprosiłam o usunięcie mnie z tej listy - mówi Prokop-Staszecka.
                                                  • amityr Re: Deklaracja wiary - są i tacy 08.06.14, 19:28
                                                    tiny.pl/q8g31
                                                  • jaga_22 Re: Deklaracja wiary - są i tacy 09.06.14, 12:19
                                                    Agnieszka dowiedziała się, że płód jest poważnie uszkodzony - nie ma czaszki, prawie nie ma mózgu. Dziecko nie ma szans na przeżycie, nie będzie można go też leczyć. A jednak kobieta musi urodzić, bo jak twierdzi: lekarz, powołując się na klauzulę sumienia, nie wskazał miejsca, gdzie może dokonać aborcji, a procedury przeciągał tak długo, by legalne przerwanie ciąży było już niemożliwe - pisze "Wprost". Minister Arłukowicz zapowiedział już, że sprawę kieruje do wyjaśnienia przez Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej Naczelnej Izby Lekarskiej.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16120501,Musi_urodzic_nieuleczalnie_chore_dziecko__Lekarz_powolal.html#BoxSlotI3img
                                                    To horror http://s17.rimg.info/d5172ff45d1d30321470369abc15bc5d.gif

• anoagata Re: Deklaracja wiary - są i tacy 10.06.14, 08:33
                                                    Ten horror dopiero się zacznie,bo szanownemu lekarzowi grożą poważne kary.
                                                  • jaga_22 Re: Deklaracja wiary - są i tacy 10.06.14, 10:56
                                                    Są też i obrońcy.
                                                  • iryska2604 Re: Deklaracja wiary - są i tacy 10.06.14, 22:51
                                                    Jeśli jest takim obrońcą to ja na miejscu tej kobiety powiedziałabym mu;- owszem, urodzę i oddam do adopcji ze wskazaniem. I to właśnie będzie pan. Ciekawe , co by na to odpowiedział.
                                                  • jaga_22 Re: Deklaracja wiary - są i tacy 11.06.14, 09:33
                                                    Oglądaliście wczoraj u Olejnik ,co ten pisiak wygadywał. https://dodatkii.net/emotki/46.gif
                                                  • m4-6 Re: Deklaracja wiary - są i tacy 11.06.14, 10:17
                                                    Przełączyłam, nie dałam rady Jaguś...
                                                    A propos deklaracji, to mój rodzinny mówi, że deklaracja, a wiara to dwie różne rzeczy, on jest wierzący bez deklaracji.
                                                  • jaga_22 Re: Deklaracja wiary - są i tacy 13.06.14, 10:15
                                                    Odsypiałem dyżur. Obudziłem się, kiedy dyskusja już trwała. Na Twitterze przeczytałem wpis dziennikarki ogólnopolskiej telewizji, że deklarację wiary podpisało już 3 tys. osób. Pytała, co dzieje się z naszym środowiskiem. Pomyślałem wtedy, że nie może tak być, że zaledwie 3 tys. ze 170 tys. praktykujących lekarzy zmienia obraz całości – mówi Jan Markowski, który sam jest lekarzem. Markowski założył na Facebooku wydarzenie „Nie podpisuję Deklaracji Wiary Lekarzy”.

„Pokażmy, że w Polsce są lekarze, którzy składali przysięgę przed Rektorem, a nie Biskupem. Pokażmy, że nie rządzi nami Sumienie w Duchu Świętym, ale kierujemy się dobrem pacjenta i Kodeksem Etyki Lekarskiej!” – można przeczytać w opisie. Do dziś symboliczny udział w nim zgłosiło 3,9 tys. osób. Nie tylko medyków.

zdrowie.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/461795,lekarze-kontra-deklaracja-wiary-nie-rzadzi-nami-sumienie-w-duchu-swietym-akcja-w-internecie.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka