Dodaj do ulubionych

Historii bez cenzury ciąg dalszy

16.10.14, 21:19
W dzisiejszym odcinku ''Historii bez cenzury'' przybliżamy sylwetkę jednego z najlepszych polskich władców - Stefana Batorego. Wiedzieliście, że był nie tylko świetnym dowódcą, ale również postrachem Iwana Groźnego i... mistrzem ciętej riposty? Nie? To koniecznie musicie obejrzeć ten materiał!
deser.pl/deser/1,111858,16803003,Postrach_Rosji__swietny_dowodca_i_mistrz_cietej_riposty_.html#BoxDeser3img
Nietuzinkowy władca - umiał sobie radzić. Lubię "Historię bez cenzury" - moze w takiej formie łatwiej by młodym wchodziła do głów?
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Historii bez cenzury ciąg dalszy 16.10.14, 22:32
      To bardzo ciekawa postać. Dla Prawdziwych Polaków (czyt. Wolaków) byłoby wstrząsem nie do zniesienia że był właściwie Węgrem (księciem siedmiogrodzkim) i nie znał j. polskiego. Ale jego życiorys i rządy były fascynujące.

pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Batory
      • wikul Stefan, z Bożej łaski król Polski,... 16.10.14, 22:43
        ... wielki książę litewski, ruski, pruski, mazowiecki, żmudzki, kijowski, wołyński, podlaski, inflancki, a także książę siedmiogrodzki.
        • amityr Re: Stefan, z Bożej łaski król Polski,... 17.10.14, 11:02
          Mnie się wydaje, że historię od Mieszka ,to jeszcze jako tako znamy, ale przed , to już mrok. Dlatego warto najpierw cofnąć się do tamtych czasów. Oczywiście top jest tylko moje zdanie.
          • wikul Re: Stefan, z Bożej łaski król Polski,... 17.10.14, 14:01
            amityr napisał:

> Mnie się wydaje, że historię od Mieszka ,to jeszcze jako tako znamy, ale przed
            > , to już mrok. Dlatego warto najpierw cofnąć się do tamtych czasów. Oczywiście
            > top jest tylko moje zdanie.

Ba, ale jak się cofnąć jak nie ma źródeł ? Terra incognita !
            • cogito-ergo-sum1 Re: Stefan, z Bożej łaski król Polski,... 20.10.14, 14:00
              Też oglądam ich program i uwielbiam ich oglądać!smile A widzieliście najnowszy odcinek o Powstaniu Wielkopolskim? www.facebook.com/telewizjamoviebox - najnowszy post!smile Wcześniejsze z Emce - tez spokosmile
            • amityr Re: Stefan, z Bożej łaski król Polski,... 20.10.14, 18:21
              wikul napisał:

> amityr napisał:
              >
              > > Mnie się wydaje, że historię od Mieszka ,to jeszcze jako tako znamy, ale
              > przed
              > > , to już mrok. Dlatego warto najpierw cofnąć się do tamtych czasów. Oczyw
              > iście
              > > top jest tylko moje zdanie.
              >
              > Ba, ale jak się cofnąć jak nie ma źródeł ? Terra incognita !

Jak nie ma jak są.Przecież założyłem nawet wątek ale nikt nie chciał oglądać. Tu też cienko z widownią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka