Dodaj do ulubionych

Podatek katastralny

28.05.15, 21:06
Może to Was przekona. już kiedyś pisałem, to powiedzieliście, że to niemożliwe. Możliwe, możliwe. A jak jeszcze komuś mało , to tak jak po 1946 dokwaterują ci rodzinkę muzoli.

www.se.pl/wiadomosci/polska/unia-zrobi-z-nas-bezdomnych_208915.html
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Podatek katastralny 28.05.15, 21:52
      Amityr przestań się ośmieszać i nie wyszukuj artykułów
      w tabloidach sprzed 3-ch lat

08.10.2011, godz. 05:00 / aktualizacja 21.07.2012, godz. 01:21
      • dorka556 Re: Podatek katastralny 29.05.15, 08:41
        Wg prognoz, podatek ten miał wynosić ok. 0,1% i nie przekraczać 0,2%.
        Skąd więc autor artykułu wziął 1%? a inni to bezmyślnie powielają?
        • amityr Re: Podatek katastralny 29.05.15, 09:46
          A wy dalej swoje katole.
      • amityr Re: Podatek katastralny 29.05.15, 10:09
        jaga_22 napisała:

> Amityr przestań się ośmieszać i nie wyszukuj artykułów
        > w tabloidach sprzed 3-ch lat
        >
        > 08.10.2011, godz. 05:00 / aktualizacja 21.07.2012, godz. 01:21

Albo nie dowidzisz albo sama jesteś tabloidem i się ośmieszasz. Dobrze , to już miałaś.

www.bankier.pl/wiadomosc/Czy-czeka-nas-rewolucja-w-podatku-od-nieruchomosci-7261313.html
        • jagodajna Re: Podatek katastralny 29.05.15, 10:34
          Amityr, w podanym Twoim ostatnim linku, jest mowa o podatku od nieruchomości a nie podatku katastralnym.
          Natomiast co do katastralnego - stawka 0,2% została ustalona hipotetycznie, jedynie dla celów porównawczych.
          Przymiarki zaś są w różnych wysokościach, w zależności od regionów i wartości materialnych danego mieszkania. Zależało by to, od uchwał samorządów lokalnych, tak jak obecnie jest stosowany podatek od nieruchomości. W rozmowach MF mówiono, że podatek miał wynosić w granicach 1-2 % wartości nieruchomości. Póki co decyzji jeszcze nie ma. Ponoć Polska zobowiązała się w traktacie akcesyjnym do UE, że wprowadzi ten podatek do 2016 r.
        • jaga_22 Re: Podatek katastralny 29.05.15, 11:40
          Już teraz płacę gruntowy jednorazowo za cały rok coś koło 70zł.bo tak mi wygodniej
          Ponadto co rok płacę w styczniu drugi podatek od nieruchomości 1200zł.
          Właściciele nie mają lekko.
          • iryska2604 Re: Podatek katastralny 29.05.15, 16:00
            A co sie będę martwić na zapas...
            • jaga_22 Re: Podatek katastralny 15.06.15, 15:25
              Ministerstwo finansów nie planuje obecnie podjęcia prac legislacyjnych w zakresie podatku od wartości nieruchomości (tzw. podatku katastralnego). Wprowadzenie podatku od nieruchomości uwzględniającego wartość nieruchomości wymaga posiadania kompletnych danych na temat wartości nieruchomości. Aktualnie ze względu na ich brak oraz koszty realizacji tego rozwiązania, wdrożenie podatku od nieruchomości opartego na wartości nieruchomości jest niemożliwe.

ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/704933,Nie-bedzie-podatku-katastralnego.html?utm_source=ksiegowosc&utm_medium=Box_linki&utm_campaign=Polecane_artykuly
              • aga-kosa Re: Podatek katastralny 15.06.15, 16:45
                Ja potrzebuję aby mnie ktoś uświadomił "palcem do nosa" - inaczej nie kumam. wink
                Jeśli państwo będzie chciało podatek od mojej nieruchomości według jej wartości - to myślę, że powinno wycenić.
                Moim zdaniem moja działka jest warta 1 000 zł. Jeśli mi ktoś nie wierzy, to niech opłaci rzeczoznawcę i wytoczy proces o zaniżenie wartości.
                Trudno mi się zgodzić z tym, że ktoś z góry określi równo po wsiech. wink
                A po drugie to te kilka lat co mi pozostaje - to na jeżu wysiedzę. wink aga
              • jagodajna Re: Podatek katastralny 15.06.15, 16:47
                Tak na marginesie - Jago artykuł, który zalinkowałaś jest z czerwca 2012 roku. Portal INFOR zajmuje się głównie informacjami dla podatników, księgowych i kadr. Wiem bo korzystałam z niego w pracy zawodowej.
                Owszem omawiany podatek nie jest planowany do wdrożenia przynajmniej na dzień dzisiejszy.

Podatek katastralny w Polsce – na razie nie jest planowany
                Rozpoczęty przez Admin Księgowość, cze 06 2012 00:44

forum.infor.pl/topic/203510-podatek-katastralny-w-polsce-%E2%80%93-na-razie-nie-jest-planowany/
                • iryska2604 Re: Podatek katastralny 15.06.15, 17:33
                  A po drugie to te kilka lat co mi pozostaje - to na jeżu wysiedzę. wink aga

Ale mi sie to spodobało !!!
                  • jaga_22 Re: Podatek katastralny 15.06.15, 18:22
                    No kurka wodna,szukałam i nie znalazłam daty.Myślałam,że Infor
                    podaje aktualne sprawy.A jak link z 2012 r.tym lepiej,bo nic się nie dzieje.
    • stasi1 Re: Podatek katastralny 06.06.26, 07:41
      Pod warunkiem że będzie, to będą. I o ile prywatny właściciel będzie miał kwotę wolną od tego podatku w ich przypadku to nie bedzie miało różnicy
      • stasi1 Re: Podatek katastralny 07.06.26, 17:24
        Ogólnie taki podatek jest fajny!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka