Dodaj do ulubionych

Orban stawia mur

14.07.15, 17:08
Węgry rozpoczęły budowę muru na granicy z Serbią. Według węgierskich władz, takie rozwiązanie ma chronić kraj przed napływem nielegalnych imigrantów.

Wysoki na cztery metry mur ma się rozciągać na całej długości liczącej 175 kilometrów węgiersko-serbskiej granicy. Inwestycja, która ma pochłonąć ponad 21 milionów euro, jest krytykowana zarówno na arenie międzynarodowej, jak i na Węgrzech.

wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/495251,wegry-rozpoczely-budowe-muru-na-granicy-z-serbia.html
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Orban stawia mur 14.07.15, 17:19
      Coś dziwnego zaczyna się dziać w Europie.
      Niektóre narody europejskie (Węgry, Czechy, Grecja,....) wykreowały ostatnio lewicowo-narodowych przywódców z radykalnymi , mało realnymi ideami i działaniami skierowanych przeciwko integracji Europy lub własnym narodom,poszukujących przyjaciół wśród ewidentnych wrogów.
      Zielone ludziki Putina mają swój w tym generowaniu udział.... nie wątpię.
    • estella50 Re: Orban stawia mur 14.07.15, 18:00
      Każde z nas mogłoby być takim nielegalnym imigrantem, gdyby przyszło nam urodzić się w niewłaściwej części świata. I jedynym ratunkiem przed śmiercią, czy głodem dla nas i naszej rodziny byłaby ucieczka z własnego kraju, porzucenie domu i grobów przodków.
      A syta i wolna Europa stawia mur takim samym jak my. Zamiast robić wszystko, żeby nikt nie musiał uciekać i poniewierać się.
      • czuk1 Re: Orban stawia mur 14.07.15, 18:42
        Przyznaję się bez bicia. Jestem chyba bezideowym narodowcem. Nie urodziłem się w państwie gdzie toczy się wojna. I te wojny odległe, lokalne, wyznaniowe widzę jako zagrożenie które mnie nie dotyczy. Nie czuję się w obowiązku biec z pomocą. I automatycznie uważam (chyba błędnie), że to wojujący i otaczające ich państwa powinny brać bezpośredni udział w uspakajaniu, likwidacji wojen i prowadzeniu pomocy. Uważam też, że my ludzie z Europy nie mamy obowiązków światowych - światowego żandarma, ekonoma, ekonomisty, zaopatrzeniowca i ratownika światowego. Mamy swoje problemy - w każdym państwie. Nam nikt nie pomaga. Widzimy, że nawet w Europie nie ma pełnej solidarności ..... to i dobrze, bo każde państwo jest suwerenne ale jednocześnie odpowiedzialne za stan swojego państwa, zdrowie i życie obywateli.

• iryska2604 Re: Orban stawia mur 14.07.15, 19:54
          W każdym murze mozna zrobić wyłom. Moim zdaniem to wcale nie jest mądre rozwiazanie, bo całkiem sie nie odgrodzą a co będzie kiedy im przyjdzie uciekać? Kto to wie dzisiaj co nas czeka?
        • estella50 Re: Orban stawia mur 14.07.15, 21:16
          czuk1 napisał:

Nie urodziłem się
          > w państwie gdzie toczy się wojna. I te wojny odległe, lokalne, wyznaniowe widzę
          > jako zagrożenie które mnie nie dotyczy. Uważam też, że my ludzie z Europy nie mamy obowiązków światowych -
          > światowego żandarma, ekonoma, ekonomisty, zaopatrzeniowca i ratownika światoweg
          > o. Mamy swoje problemy - w każdym państwie. Nam nikt nie pomaga.

Mylisz się.
          W 1943 r., kiedy nasz kraj był pod okupacją, a wielu rodaków wegetowało i umierało na wschodzie, sytuacja polityczna sprawiła, że powstała armia Andersa, a wraz z nią zezwolono na wyjście poza granice ZSRR polskim cywilom. Wśród nich było 20 tysięcy dzieci, na ogół sierot. I te sieroty dotarły najpierw do Indii, a póżniej, m.in. do Afryki. Tam stworzono im warunki do życia, był dach nad głową, szkoły, nie brakowało jedzenia (nareszcie!).
          Wiem o tym, ponieważ moja licealna wychowawczyni (zesłana z dwójką małych synków do Kazachstanu), była opiekunką jednej z grup takich dzieci.
          Napomknę tylko jeszcze o wygnańcach politycznych z 1968 roku i z czasów Solidarności. Dla nich też inne państwa nie stawiały murów.
          Może mamy w związku z tym jakiś dług wdzięczności wobec innych nieszczęśników?
          • czuk1 Re: Orban stawia mur 14.07.15, 22:02
            Polacy prezentowali sobą europejską cywilizację. Przykład nie nadaje się do porównań i analogii. Polacy - podejmowali pracę, tam gdzie szli byli potrzebni - jako siła robocza, asymilowali się z miejscowymi, emigrowali/uciekali do państw chrześcijańskich, nie dołączali do wrogów państwa opiekuńczego, nie stanowili zagrożenia terrorystycznego.
            A tu .... mam na myśli tysiące Syryjczyków... sytuacja jest inna.
            • iryska2604 Re: Orban stawia mur 14.07.15, 22:07
              I świat już jest inny. Chyba pomału przestajemy go rozumiec.
            • estella50 Re: Orban stawia mur 14.07.15, 22:22
              Nie można wszystkich Syryjczyków (a ci, którzy już do nas przyjechali to chrześcijanie, na ogół wykształceni), czy mahometan wrzucać do jednego, terrorystycznego worka.
              Ja też nie chcę, żeby w naszym kraju panoszyli się nie stosujący się do naszych zwyczajów obcy. A już w ogóle nie wyobrażam sobie życia w jednym mieście z jakimiś islamistami. Ale od tego są odpowiednie służby, żeby nas od tego ustrzec. No i odstraszający przykład państw stosujących politykę multi-kulti (a teraz nieraz gorzko tego żałując).
              Największe zobowiązania wobec uciekinierów powinni mieć ci, którzy do takiej sytuacji doprowadzili: dawni kolonizatorzy, a teraz syte państwa. Nie my.
              Ale solidarność międzyludzka i właśnie europejska cywilizacja powinna i nas skłaniać do pomagania tym niewinnym ofiarom.
              • czuk1 Re: Orban stawia mur 14.07.15, 22:47
                Tak .... "Ale solidarność międzyludzka i właśnie europejska cywilizacja powinna i nas skłaniać do pomagania tym niewinnym ofiarom. ".
                Wg mnie. .....tylko w zakresie możliwym i potrzebnym dla Polski.
                • estella50 Re: Orban stawia mur 14.07.15, 22:59
                  No i w ten sposób dotarliśmy do wspólnego punktu widzenia smile
                  Iryska może bezużyteczną miotłę postawić do kąta wink
                  • czuk1 Re: Orban stawia mur 14.07.15, 23:06
                    Podobno brakuje tu chętnych do sporów wszelkich.
                    Mogę poświęcić się,
                    i wnieść moje przekorne zdania ..... do forumowych przekomarzań.

..... takie jak w tym wątku. wink
                    • iryska2604 Re: Orban stawia mur 16.07.15, 19:50
                      Kochani - a pamiętacie?
                      Co najmniej milion Polaków wyjechało z kraju w latach 1981–1989. W odróżnieniu od najnowszej emigracji „zarobkowej” ta z lat 80. miała tło przede wszystkim polityczne. Stanowiła jedną z konsekwencji wprowadzenia stanu wojennego, o której na ogół nie chcą pamiętać jego główni autorzy. Duża część ówczesnych uchodźców wróciła do Polski po przełomie 1989 r., jednak często ten epizod emigracyjny odcisnął swe piętno na ich całym życiu.

www.panstwo.net/1468-emigracja-solidarnosciowa-lat-80-kierunek-zachod
                      • iryska2604 Re: Kto za a kto przeciw? 16.07.15, 20:02
                        Kto w Polsce najbardziej nie chce muzułmańskich imigrantów. Czy postawiliby mur, jak na Węgrzech?

natemat.pl/148751,kto-w-polsce-najbardziej-nie-chce-muzulmanskich-imigrantow-czyli-nie-chcemy
                        Tak po prawdzie -to ja nie wiem...Jeśli by uciekali przed prześladowaniami i przed smiercią to chyba trzeba w miarę możliwości pomagać. Ale na jakichś mądrych zasadach. Tylko że te zasady niełatwo określić. Widzimy co sie dzieje we Francji, w Szwecji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka