Dodaj do ulubionych

Ciekawe co dziś na obiad serwujecie

28.09.14, 09:23
ja poszłam na łatwiznę-pomidorowabig_grin
Obserwuj wątek
    • super.halusia Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 28.09.14, 11:29
      A tak na marginesie,gdzie tkwi błąd,że są ignorowane wątki?
      • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 28.09.14, 12:06
        Żaden wątek nie jest ignorowany. Tylko nie siedzi się przecież
        cięgiem przy komputerze. Do kościoła trzeba iść, spacer zaliczyć
        bo piękna pogoda. Obiad mam dzisiaj u dzieci, to pewnie będzie
        jakaś niespodzianka. Każdy tutaj pisze o czym chce. big_grin
        • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 30.09.14, 13:40
          Wątróbka drobiowa z cebulką + ziemniaczki + surówka
          z marchewki i jabłuszka, z odrobiną soku z cytryny.
          Ziemniaczki właśnie *dochodzą* ... big_grin
          • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 30.09.14, 13:58
            a ja wykończyłem pomidorową , na amen .big_grinbig_grin
            • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 01.10.14, 10:35
              Pomidorowa (lubię ze świeżych pomidorów) z grubym makaronem.
              Drogie danie było wczoraj, dzisiaj obejdzie się bez drugiego dania.
              • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 01.10.14, 13:28
                Zielonogroszkową na świeżych kościach wieprzowych. Na talerzu posypię taką zmiksowaną zupą skwareczkami z wędzonego boczku z cebulą na złoty kolor.
                Na drugie - będą te kości do ogryzania. smile aga
                • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 01.10.14, 15:21
                  Och! Aga-koso ... to Ty będziesz miała lepszy obiad.
                  Bo u mnie na drugie - nic ... big_grin

PS. Zaczyna mi się rysować pewna idea tego wątku.
                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 02.10.14, 11:15
                    Wczorajsza zupa pomidorowa. Tylko kluski dogotuję.
                    Na drugie danie ... nadal niczego nie planuję. A co? big_grin big_grin
                    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 02.10.14, 12:01
                      a ja na obiad pójde na spacer z psem big_grin może cos cyknę big_grin do aparatu telefonicznego big_grin
                      • super.halusia Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 02.10.14, 16:49
                        Kapuśniaczek i placki ziemniaczane byłysmirk
                        • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 02.10.14, 17:02
                          Jutro będą u mnie placki, bo piątek.
                          W piątki nie jem mięsnych potraw.
                          Dlatego te placki i tylko kompot.
                          Zupę jadłam dwa dni big_grin
                          • super.halusia Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 02.10.14, 17:06
                            nie jesteś osamotniona,ja teżbig_grin
                            • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 02.10.14, 19:29
                              Mąż przychodzi z pracy i pyta żonę: - Co na obiad?
                              - Nic
                              - Wczoraj nic i dzisiaj nic ?!
                              - Bo ja gotowałam na dwa dni.
                              Placki na jutro mniam, mniam, ale muszę też śledzie zagospodarować - może sałatka żydowska... aga
                              • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 02.10.14, 19:48
                                Trzy kobiety: 30, 40 i 50 - letnie spotykają się w barze i szukają rad
                                na poprawienie swojego życia seksualnego. Wpadły na to, że ubiorą
                                się w latex i szpilki.

Na drugi dzień spotykają się w tym samym barze i opowiadają
                                jak poszło. Zaczyna najmłodsza.

- U mnie świetnie. Maż wrócił, zobaczył mnie, zerwał ze mnie wszystko
                                i w sypialni kochaliśmy się 2 godziny. kiss

Druga na to:
                                - U mnie też fajnie, wprawdzie trochę krócej, ale dawno się tak
                                nie kochaliśmy. wink

Trzecia siedzi cicho, ale nagabywana odpowiada:
                                - Dajcie spokój. Jak wpadł i zobaczył mnie w latexie i z pejczem
                                obok drzwi do sypialni spytał: CO NA OBIAD BATMANIE. crying
                                • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 07.10.14, 08:09
                                  Domowy kucharz proponuje zupę kurkową big_grin
                                  • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 07.10.14, 16:46
                                    Krem z brokuł i na dodatek wczorajsze zimne kotlety schabowe zamiast opiekanego chleba z czosnkiem. smile aga
                                    • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 08.10.14, 11:07
                                      Krupniczek z kaszy *perłowej* drobniutkiej.

Naleśniki z jabłkami, które obecnie pocięte w drobną kostkę,
                                      smażą się na wolnym ogniu.

Schabowy zamiast chleba?
                                      takie cóś tylko aga-kosa mogła zaserwować.
                                      Lubi eksperymenty ... oj lubi ... big_grin big_grin big_grin
                                      • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 08.10.14, 12:27
                                        Co ci powiem to ci powiem ,ale ci powiem , że mam taki sam obiad big_grinbig_grin
                                        • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 08.10.14, 12:55
                                          Ściągałeś ??? -
                                          • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 08.10.14, 13:37
                                            A skąd . Ja zaczynam obiad gotować o 10.00 big_grinbig_grin
                                            • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 10.10.14, 11:49
                                              Zupa ogórkowa z ziemniakami.
                                              Fasolka strączkowa polana masłem z bułką.
                                              Pani w warzywniaku powiedziała, że bez wąsów
                                              i bardzo smaczna . Zobaczę. big_grin
                                              • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 10.10.14, 16:58
                                                Byłam z psem w lesie. Nazbierałam podgrzybków. Była pizza na dużą blachę. Resztę ( 2.3) zamrożę) Do picia był sok z jabłek z sokiem z owoców róży. Reszta soku w słoikach na zimowe dni. smile aga
                                                • super.halusia Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 11.10.14, 18:45
                                                  Na jutro planuje kapuśniaczek i placki ziemniaczane
                                                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 11.10.14, 19:43
                                                    Niedziela ... i bez mięska?
                                                    A kapuśniaczek to na czym? Wkładka z czego?
                                                  • super.halusia Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 12.10.14, 09:02
                                                    Karkówka pokrojona w kostkę,surowa papryka,koper zielony,natka pietruszki,czerwona cebula podsmażana
                                                  • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 13.10.14, 07:58
                                                    Zupa pomidorowa ... z ryżem ...starczy big_grin
                                                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 13.10.14, 11:54
                                                    Gdzieś tylko zupa, a u mnie tylko 2-gie danie.
                                                    To się nazywa zgranie ... big_grin

Wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniaki, surówka, kompot.
                                                    Zupy dzisiaj nie będzie.
                                                  • super.halusia Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 13.10.14, 12:17
                                                    To chyba jakiś żart,bo ja mam to samo na obiadbig_grin
                                                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 14.10.14, 09:39
                                                    W zasadzie nie mam jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad.
                                                    Trzy palniki zajęte garnkami ... gdyby jeszcze czwarty zapalić
                                                    - nie wyobrażam sobie tego żaru. big_grin
                                                  • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 14.10.14, 12:30
                                                    a jakby zmieszać zawartość tych garnków ? big_grin
                                                    Opanowało mnie lenistwo , dziś rosołek z kostki big_grin
                                                  • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 14.10.14, 12:50
                                                    Zostały mi ziemniaki z przedwczorajszego obiadu. Będą kotlety ziemniaczane polane podgrzybkami w śmietanowym sosie.
                                                    Do popicia kompot z jabłek smile aga
                                                    PS: Teraz są tanie jabłka - mam swoje. Spady obieram , tarkuję (szczeliną w tarce ) na plastry wkładam do suszarki od grzybów, lub do piekarnika z termoobiegiem. Najpierw na 100 stopni a potem po 10 min na 50 z uchylonymi drzwiczkami. ALE CZIPSY! smile aga
                                                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 14.10.14, 15:39
                                                    Nooo? kotletów ziemniaczanych nie znam.
                                                    Robiłam już z kapusty młodej ugotowanej, z jajek na twardo ... ale z samych
                                                    ziemniaków nie znam.
                                                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 14.10.14, 15:36
                                                    sagittarius954 napisał:

> a jakby zmieszać zawartość tych garnków ? big_grin
                                                    > Opanowało mnie lenistwo , dziś rosołek z kostki big_grin
                                                    -------------
                                                    to wszystko w odpowiednim czasie znajdzie się na pojedynczych talerzach,
                                                    ale gotować musi się osobno. big_grin big_grin
                                                  • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 14.10.14, 15:50
                                                    Super 222, Google ukradli ? wink Wpisz kotlety z ziemniaków. Rodzinka to lubi i ziemniaki są wykorzystane. smile aga
                                                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 14.10.14, 16:05
                                                    Ale tego ... muszę wypróbować.
                                                    A te są z kalafiora https://polki.pl//we-dwoje/p/a/33/1/1/1057/c3/c3_kotlety_z_kalafiora.jpg
                                                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 18.10.14, 15:48
                                                    Krupnik.
                                                    Na jutro: kotlety mielone, duszone w sosie własnym.
                                                    Polędwica duszona. Marchewka w kostkę krojona gotowana.
                                                  • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 18.10.14, 18:01
                                                    Obiad gwizdany : co się gwizdnie to się zje big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 19.10.14, 09:39
                                                    Chciało mi się upiec babkę ziemniaczaną.
                                                    Dziś jedziemy do wnuków na imieniny więc babkę biorę jako ( uzgodnioną)atrakcję do obiadu. smile aga
                                                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 20.10.14, 12:47
                                                    Kasza gryczana i kotlet mielony duszony w sosie pomidorowym
                                                    (wczorajszy), pieczarki marynowane i pomidor. kompot z jabłka
                                                    i suszonych śliwek. Zupy dzisiaj nie będzie.
                                                  • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 21.10.14, 14:01
                                                    Idziemy do zaprzyjaźnionych seniorów w sąsiednim powiecie. Będą pyrki, schabowy i modra kapusta, albo zasmażana z jabłkami. Potem pewnie słodkie, kawa/herbata, owoce, napoje.
                                                    Napitki we własnym zakresie. smile aga
                                                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 21.10.14, 14:28
                                                    Baw się dobrze ... big_grin
                                                  • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 21.10.14, 14:33
                                                    resztki z lodówki sad
                                                  • super.halusia Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 21.10.14, 19:16
                                                    Ruskie pierogi i kapusta zasmażana
                                                  • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 23.10.14, 18:13
                                                    W klubie mieliśmy "Smaki dzieciństwa" Polewka i pyrki w mundurkach z gzikąsmile aga
                                                  • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 23.10.14, 21:55
                                                    I Danie - zupa kalafiorowa
                                                    II danie - kopytka z pieczonym kurczakiem , marchewka z groszkiem .
                                                    III danie - skrzydełka pieczone po diabelsku z buraczkami .
                                                    IV danie - ryba smażona z ogórkiem kiszonym
                                                    podwieczorek - paczek z herbatą
                                                    Kolacja
                                                    misa mięs z kalafiorem w sosie beszamelowym .
                                                    pomidor z mozarellą i gorącym boczkiem
                                                    Ryba wędzona z bagietka nacierana czosnkiem
                                                    deser
                                                    Taca mandarynek , kawa herbata
                                                    Pożegnanie
                                                    Rąsia klepka w plecy spacer w towarzystwie psa .
                                                    big_grin
                                                  • super.halusia Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 25.10.14, 19:27
                                                    zupa szczawiowa,placki ziemniaczane
                                                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 07.11.14, 12:27
                                                    Wczorajsza zupa ogórkowa z kaszką, ugotowaną tak, że można było
                                                    kroić w kostkę. I ... dawno nie było placków ziemniaczanych, to sobie
                                                    dzisiaj zaserwuję. Muszę się przyznać, że placki ziemniaczane bardzo
                                                    mi smakują gdy pada deszcz. A dzisiaj pada. W dodatku piątek - b.m.
                                                  • super.halusia Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 09.11.14, 10:16
                                                    Rosół z kaczki i wołowiny
                                                  • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 09.11.14, 18:19
                                                    Koncert życzeń. Dzieci z dziećmi przyjeżdżają; bigos ze słodkiej i kwaśnej kapusty z grzybami i śliwkami, sałatka warzywna, gołąbki z ryżem, babka ziemniaczana i karkówka to na jutro, zupa cebulowa z grzankami na rosole z cebulką przesmażoną na gęsim tłuszczu, piernik z marchwi, ciasteczka ze skwarek i jutro kupię jeszcze"rogale Marcińskie".
                                                    Młodym na życzenie zrobię frytki lub ziemniaczane placki, ale wtedy musiałaby być pomidorówka lub wspomniana przez kogoś szczawiowa. smile aga
                                                  • super.halusia Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 09.11.14, 18:44
                                                    ; bigos ze słodkiej i kwaśnej kapu
                                                    > sty z grzybami i śliwkami, sałatka warzywna, gołąbki z ryżem, babka ziemniaczan
                                                    > a i karkówka to na jutro, zupa cebulowa z grzankami na rosole z cebulką przesma
                                                    > żoną na gęsim tłuszczu, piernik z marchwi, ciasteczka ze skwarek i jutro kupię
                                                    > jeszcze"rogale Marcińskie".

same pyszności
                                                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 11.11.14, 10:17
                                                    U mnie proza
                                                    nóżka kurczaka, marchewka gotowana, ryż.
                                                    kompot.

Ago - nikt tak nie potrafi, nawet skrzydełka po diabelsku ... big_grin
                                                  • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 11.11.14, 13:18
                                                    Obiad ? Melduję że już po big_grin Kasza była gryczana z kawałkiem chabaniny duszonej big_grin
                                                  • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 13.11.14, 08:19
                                                    A co tam pora z pomidorami gruntowymi wziąć rozbrat więc pomidorowa , kluski własnej roboty i na drugie pierogi z mięsem , bo zapomniałem o nim i jeszcze dwa dni i samo wyjdzie z lodówki . Tak więc na klikanie znów zostaje mało czasu sad
    • babciajadzienka Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 12.11.14, 11:39
      chyba tez zrobie dzis pomidorowke. Usmiechnelabym sie dawniej. Teraz mnie to... odrzuca. Tak, tak. Czlowiek to cialo fizyczne + suma doswiadczen. Wszelkich. Siedze w ciepym domu. Maz pochrapuje cicho. Nadchodzi juz ranek. Mrozny, mam nadzieje spokojny dzien. Tyle sie wydarzylo. I bedzie wydarzac poki zyje, Poznalam ciekawa imienniczke. O co za Babcia. Taki zuch. Kobieta z krwi i kosci. Chcialabym tak wygladac za 20 lat. Jaki wigor, jaki wyglad. Cale zycie ciezko pracowala, zyla skromnie. To jest ciekawe zycie.
      • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 12.11.14, 12:42
        Wątróbka drobiowa + wczorajsza gotowana marchewka + 2-3 ziemniaki.
        Zupa będzie jutro.

PS. Czy babciajedzienka może przybliżyć postać imienniczki?
        Czym się zajmuje, dlaczego tak imponuje?

PS2. Serdecznie witam na forum. Jeżeli akceptujesz formę tego
        *cichego*, to proszę - pisz często.
        • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 13.11.14, 08:56
          Co się z "gościowego menu" udało wpakować dzieciom do słoików - to się dało.
          ( jak ja się męczyłam i gotowałam - to niech teraz się męczą i jedzą wink )
          Teraz trzeba jeszcze zagospodarować resztę.
          Wczoraj, aby odpocząć, byłam z psem w lesie i przyniosłam kurki oraz kanie czubajki (sowy). Podgrzybków jest wiele ale z"mięsem" - To mam dzisiaj obiad z lasu. smile aga
          • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 19.11.14, 12:08
            A dzisiaj to ja będę miała na obiad:
            barszczyk buraczkowy zabielany + ziemniaki
            oraz
            kopytka odsmażane, bowiem robione były
            w dniu wczorajszym.

Nie mogę powiedzieć żebym się dzisiaj napracowała
            przy obiedzie. big_grin
            • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 19.11.14, 13:10
              To ja poszedłem na łatwiznę zupka ogórkowa wczorajsza i trzy kanapki z mielonką , hm...nie jestem zadowolony sad
              • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 22.11.14, 08:31
                Zupę gulaszową serwuję i na drugie pieczonego kurczaka z frytkami z marchewką gotowaną , chociaż marzy mi się mielone udko też kurczaka w piersi upichcone w parze lub upieczone w sreberku ze szpinakiem . Czyli jaka nazwę dać temu daniu ?
                Srebrny kurczak w połowie zmielony zawinięty w delikatną pierś przełożoną szpinakiem a jeszcze krócej ? big_grinbig_grin
                • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 22.11.14, 11:41
                  Zawinięty w delikatną pierś - może być? big_grin big_grin

Pacz Pan - zniknęła nam Halusia, która założyła wąteczek,
                  a my ciągle gotujemy.

Dzisiaj u mnie: wczorajszy krupnik, dzisiejsze kotlety mielone i duszone
                  w sosie własnym z grubym makaronem.
                  • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 26.11.14, 12:27
                    Jakieś resztki wczorajszej grysikowej.
                    Wątróbka wieprzowa, ziemniaki i ogórek kiszony.
                    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 26.11.14, 12:46
                      Może bym wpadł do ciebie co? Jakoś mi tym ogórasem zapachniało ...big_grinbig_grin
                      • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 26.11.14, 13:22
                        Tak jakoś tęsknie napisałeś o tym ogórku.crying
                        Poczekamy aż w tej samej skali zatęsknisz do mnie. wink
                        Kupię całą beczkę ... big_grin big_grin
                        • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 26.11.14, 15:25
                          Ty masz właściwości mordercze , kisić byś chciała big_grinbig_grinbig_grin
                    • rena-ta49 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 26.11.14, 15:08
                      A u mnie dzisiaj flaczki z bułką
                      • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 26.11.14, 15:24
                        Ale domowej roboty czy z torebki ? big_grin
                        • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 26.11.14, 16:58
                          Czy flaczki mogą być w torebkach? Nie widziałam.
                          • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 26.11.14, 17:24
                            Jak to u Ciebie nie ma takich pół przerobionych ? Albo sojowych z malutkiej torebeczki ?big_grinbig_grin
                            • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 26.11.14, 17:41
                              Myśmy też dzisiaj jedli flaczki. Kupiłam gotowe. Chciało mi się zrobić dzisiaj własnoręcznie majonez i z niego sos tatarski. smile aga
                              • super.222 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 27.11.14, 11:21
                                Zupa ogórkowa z ziemniakami.
                                Naleśniki z serem, opiekane i posypane cukrem pudrem.
                                • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 27.11.14, 12:32
                                  Kopytka ze skwarką big_grin plus ogórek kiszony big_grinbig_grinbig_grin
                                  • aga-kosa Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 27.11.14, 12:41
                                    Zostawiam sobie miejsce na menu na imprezie. Jak zjem w domu to później się tylko patrzę jak inni jedzą. smile aga
                        • rena-ta49 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 27.11.14, 14:41
                          sagittarius954 napisał:

> Ale domowej roboty czy z torebki ? big_grin

Oczywiście ,ze domowej roboty.
                          Nie uznaje niczego z torebki,to sama chemia.
                          • sagittarius954 Królowa polskich zup 29.11.14, 11:25
                            Jak dla mnie to wszechwładny rosół z kury , właśnie gotuję big_grinbig_grin
                            • super.222 Re: Absolutnie polskie danie 29.11.14, 11:44
                              Gotuję kapustę kiszoną, ale nie na jakiś tam bigos, lecz zasmażana
                              bez ogromnej ilości mięsa. Dodaje się liść laurowy, ziele angielskie,
                              cebulkę w kosteczkę, a później zasmażka i ciut koncentratu pomidorowego.
                              Do tego karkówka duszona w sosie własnym - prześliczny brązowy sos
                              mi wychodzi. Tylko nie wiem jak ja wywietrzę mieszkanie po gotującej
                              się kapuście. I czy w ogóle będę mogła dzisiaj ją jeść? uncertain
                              • super.222 Re: Absolutnie polskie danie 30.11.14, 15:00
                                To. co wczoraj, ale rozszerzone przez zupę pomidorową
                                z grubym makaronem.
                                • sagittarius954 Re: Absolutnie polskie danie 30.11.14, 19:33
                                  Jeszcze rosół, który zostanie zamieniony na zupę pomidorową big_grin
                                  • super.222 Re: Absolutnie polskie danie 02.12.14, 14:32
                                    Wczorajsza zupa pomidorowa z ryżem.
                                    kaszanka smażona z cebulką i kapusta kiszona gotowana.
                                    • super.222 Re: Absolutnie polskie danie 07.12.14, 14:42
                                      Pomidorowa z makaronem.
                                      Kotlet schabowy, marchewka gotowana, malutkie kluski śląskie.
                                      • super.222 Re: Absolutnie polskie danie 14.12.14, 13:32
                                        Ogórkowa z ziemniakami.
                                        Udko duszone, ziemniaki, buraczki zasmażane.
                                        • sagittarius954 Re: Absolutnie polskie danie 14.12.14, 15:39
                                          herbata , myślałem że mam zieloną bo moja zona bardzo lubi dobre herbaty a le nie więc tylko , tradycyjny lipton mi pozostał big_grin
                                          • super.222 Re: Absolutnie polskie danie 27.12.14, 13:29
                                            Ulepiłam jakieś 60 pierogów z mięsem żeby się nie popsuła wołowina
                                            z rosołu. Gotuję też cieniutki krupniczek z dużą ilością warzyw,
                                            bo jak kogoś brzuszek boli, to mu kaszka brzuszek goi.
                                            • super.halusia Re: Absolutnie polskie danie 27.12.14, 14:09
                                              Ja pierożki robię z surowego mięsa
                                              • marii51 Re: Absolutnie polskie danie 27.12.14, 20:45
                                                pieczone gołabki zostaly mi postne- ale ciut dorzuciłam kaczki smalec
                                                • super.222 Re: Absolutnie polskie danie 29.12.14, 08:53
                                                  Bigos...
                                                  • rena-ta49 Re: Absolutnie polskie danie 29.12.14, 14:29
                                                    U mnie też bigos
                                                  • aga-kosa Re: Absolutnie polskie danie 29.12.14, 19:20
                                                    Byliśmy na imprezie: zupa serowa z grzankami , tradycyjny schabowy i surówki a potem szarlotka, kawa, wino... smile aga
                                                  • aga-kosa Re: Absolutnie polskie danie 31.12.14, 10:48
                                                    Wczoraj też byliśmy na imprezie szumnie zwanej " Bankietem sylwestrowym" z tańcami i szampanem.
                                                    Dziś więc będzie kurczę pieczone i surówka z kiszonej kapusty. smile aga
                                                  • rena-ta49 Re: Absolutnie polskie danie 06.01.15, 13:02
                                                    U mnie dzisiaj karp ,frytki i surówka z kiszonej kapusty.
                                                    To juz ostatnia porcja zamrożonego karpia.
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 20.01.17, 10:17
      Kocham rybe ,ale dziś przegrała z naleśnikami nadziewanymi duszoną cebulką, boczniakami ze szpinakiem , czosnek msól i pieprz dla smaku , podlane śmietaną . big_grin Dziś pół 18% i pół paczki 30-stki . Już mi slinka cieknie chodź nadzienie jeszcze na patelni dochodzi big_grinbig_grin
      • voxave Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 02.02.19, 09:39
        Rosól bo jem go 3 dni i nie muszę gotowac czestosmile
        • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 03.02.19, 06:55
          voxave wspomnienia z kilku dni.....
          ha ha totak jak ja ale z kapustą kiszoną z grzybani,
          najbardziej smakowal mi rosół z tej kwsnej kapusty po mrożnym spacerze,
          i kapuata poszła na taras-
          i dostalam smaczku na leczo z fasoli z warzywami
          • voxave Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 05.02.19, 08:38
            Dobre ,drugim moim hiciorem jest kapusniak z kiszonej kapusty taki chudy ale lubimy i już,mozna jesc tez 3dni.
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 30.05.18, 05:11
      zupa grzybowa krem z makaronem , a na drugie młode ziemniaki, karkówka w piwie , buraczki z papryką lub kefirek , jest wybór ...big_grinbig_grin
      na przystawkę pieczarka panierowana z ryżem zawiniętym w dojrzewającą szynkę .
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 07.06.18, 17:55
      I . zupa pomidorowa z ryżem
      II. pierś z indyka z szparagami w jogurcie z czosnkiem i solą
      III. pucharek południowych owoców w jogurcie słodkim .

Czy mnie się zdaje czy jakoś gotować przestaje mieć ochotę ? Ach to lato ....
      • voxave Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 05.02.19, 08:39
        Ja cieeeeeeee.Jak mówił Jeden Taki.
        • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 05.02.19, 19:34
          Ojej , czyżby ci coś z menu nie smakowało ?? big_grin

Ja tam mogę .....
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 08.06.18, 16:41
      I zupa owocowa z makaronem
      II. schab duszony w pieczarkach, młode ziemniaki , sałatka wiosna idzie z resztkami fety
      III. ciasto z truskawkami , kompot z truskawek .

Niech zyja truskawki big_grinbig_grinbig_grin
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 19.06.18, 20:32
      I zupa z botwinki
      II udziec z indyka pieczony , młode ziemniaki z koprem , siadłe mleko lub sałatka pana Zbyszka
      III lody
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 23.06.18, 17:06
      I zupa fasolowa
      II pieczony kurczak , młode ziemniaki , surówka z marchewki i jabłka
      III sernik krakowski , herbata.
      • maria88 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 26.06.18, 20:44
        Widzę, że tu się ktoś dobrze odżywia
        i czy sam gotuje? Czy to tylko propozycja obiadku?
        • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 26.06.18, 21:01
          To nie są propozycje, to się gotuje i zjada big_grin
          • maria88 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 02.07.18, 16:14
            Przydałby mi się taki kucharz z zapałem do gotowania.
            Można pomarzyć?
            • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 02.07.18, 17:17
              Nie ma żadnych problemów z marzeniami . A jesli sa marzenia, to należy je spełniać inaczej staja się tylko pocztówką w pamięci . Gotowanie dla kilku osób nie sprawia żadnego kłopotu a daje wiele radości , ponieważ jest czas na wymyślanie dań i dopasowywanie ich do smaku jedzących .big_grin
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 04.07.18, 19:28
      I. Kapuśniak z kromką chleba razowego
      II.Potrawka z indyka i dzika , młode ziem. z patelni , sałata w sosie jogurtowym.
      III. Naleśnik z dżemem lub borówką , herbata , kawa .
      • maria88 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 06.07.18, 14:02
        Nie powiedziałabym, aby codzienne gotowanie, dla wielu osób, było aż tak przyjemne.
        Stanie i gotowanie, stanie i gotowanie...et..
        U mnie młode ziemniaczki z kefirem, przy tej pogodzie.
        Na deser ciasto wiśniowe z kruszonką do herbatki.
        • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 06.07.18, 22:08
          Kilka to nie wiele osób , no chyba że ty masz rodzinę ...rozwojową big_grin Kilkanaście osób ?? Między kolejnymi garnkami można wiele rzeczy zrobić , np włączyć internet i surfować sobie do woli . big_grin
          • maria88 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 07.07.18, 12:47
            Czy przypadkiem Twoje gotowanie z surfowaniem
            nie skończyło się na tym, że jedzonko znalazło się
            w śmietniku.
            • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 07.07.18, 14:19
              W żadnym wypadku . Jeszcze mi się nie zdarzyło abym cos musiał wyrzucić dlatego że zaniedbałem gotowanie . Mogę zaniedbac jedzenie co już przytrafiło mi sie kil...kadziesiąt razy?? Może kilkaset .... Nie jest to powód do dumy ,ale .... W każdym bądź razie domownicy dostają papusiu na czas big_grin
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 07.07.18, 14:25
      I. zupa owocowa - wiśnie z makaronem własnej roboty.
      II. ćwiartka z kurczaka pieczona w staropolsko-złocistej panierce , młode ziemniaki z patelni , marchewka z jabłkiem i sokiem z cytryny
      III. kompot oczywiście wiśniowy, pączek lub owoce (morele i pomarańcze) w kremie śmietanowym
      • maria88 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 07.07.18, 16:42
        To Twoje gotowanie to blef tak mi się wydaje.
        Chyba, że jesteś kucharzem lub restauratorem.
        • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 07.07.18, 19:03
          Jestem mechanikiem i na tyle stary jestem żeby nie blefować , czyli nie kłamać . Dla udowodnienia zdjęć wklejać nie będę , kto chce niech wierzy kto nie - jego sprawa. Acha, restaurator big_grinbig_grinbig_grinbig_grin No Mario wywyższyłaś mnie ..... i tak wzbogaciłaś bym powiedział big_grin
          • maria88 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 07.07.18, 19:16
            Teraz coraz więcej mężczyzn umie i lubi gotować.
            U mnie w domu kuchnia to była mamy. Tato to nawet herbaty sobie
            sam nie zrobił. Po prostu nie wchodził prawie nigdy po nic do kuchni.
            W moim mężczyźni też nie mieli chęci do gotowania.

• sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 12.07.18, 17:08
      I. zupa z cukinii z bagietką
      II. udziec z indyka pieczony, młode ? ziemniaki z patelni, buraczki i panierowana cukinia
      III. czekoladowe wafelki , ciasto zebra , herbata , kawa
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 23.07.18, 17:27
      I Na śniadanie

http://i67.tinypic.com/52jr0g.jpg

II-III Na obiad i kolację

http://i63.tinypic.com/wi8wpl.jpg
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 05.09.18, 18:11
      I zupa pomidorowa z własnych pomidorów z ryżem.
      II. Kotlet de volaille , warzywa z patelni , częściowo też z własnego poletka.
      III. Herbata, rogaliki z dżemem i paluszki w cukrze z ciasta francuskiego.
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 12.09.18, 17:25
      I. Zupa grochowa
      II.Kaszotto z grzybami leśnymi i mięso duszone z pieczarkami.
      III.Ciasteczka z dżemem , herbata , melon.
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 15.09.18, 19:15
      I.Zupa pieczarkowa.
      II.Karkówka w piwie , cebuli i pieczarkach, ziemniaki , leczo jarskie.
      III.Lody śmietankowe z malinami i jagodami z odrobina wiśniówki .
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 19.09.18, 19:41
      I.Barszcz biały, kiełbaska i jajeczko wraz z wyspą z ziemniaków.
      II.Żeberka duszone z cebulką, pieczone w miodzie , ziemniaki, surówka z pora i jabłka.
      III. Ciasto śliwkowe , kawa ,herbata .
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 04.10.18, 17:40
      I.Zupa kalafiorowa
      II.Pieczony kurczak w ziołach, ziemniaki,parzona kapusta - marchewka z czosnkiem-natka pietruszki.
      III.Ciasto drożdżowe, kawa ,herbata.
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 12.12.18, 17:09
      I Zupa grochowa
      II.Pierogi z mięsem , kiszka ziemniaczana , ogórek kiszony.
      III.Winogrona, herbata.
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 08.01.19, 19:51
      I.Zupa ogórkowa
      II.Gicz wołowa a la bourguignone, ziemniaki, buraczki z chrzanem.
      III.Ciastka z pudła , herbata.
      • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 09.01.19, 19:25
        dziś wczorajszy bigos z kwaśnej kapusty
        plus resztki szyneczki i kielbasy drobniutko pokroiłam i troszkę boczku wędzonego
        nie gotuję z wielu dań juz dawno..chyba ze idą do mnie na obiad .. rodzinki moje czterysmile
        ~~~~~~~~~~~~
        czas mialm zrobić pierogi z mięsa od rosołów // mnogo mi się ich narobilo.. jutro jak im się zdazry odwiedzić mnieto im zaseruje podgrzane na parze.. plus wywar z kapusty... mniam jaki dobrysmile kwaśny uaa..
        ale zostało ciasto i dodalam drożże i rośnie--zwykłe bez cukru będą bułeczki
        • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 09.01.19, 21:34
          Przyślij z jedną bułeczkę big_grin A pierogi dziś też zrobiłem tyle że wyszło tylko 54 ....i 21 z soczewicy i 12 z serem białym ...big_grin
          • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 15.01.19, 22:22
            Sagi to ostatecznie była piccasmile
            ojej co tam było za smakowite nadzienie,,
            i grzybki z cebulką i papryka i ogorek kiszony i pomidorki
            i szyneczka i troszkę kielbasy
            tylko za młąą blszke zatosowąlam i troszke za grube ciasto.
            .ale mi to nie przeszkadza a moim kaprysnym wega dietetykom itp.. nie musiała smile
            ""sobie -pieklam, a kto was wiedziałże odwiedzicie .. atkęsmile
            Innym razem poslębułeczki.. kiedyś kiedyś..
            • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 20.01.19, 16:10
              sagi co ty przestałeś jeść ????
              ja dzis kartacze .. 4 ugotowałam ale zaledwie dwa
              male nie takie jak na suwalszczyznie gotują...
              a po ur wnuczki dzis będe to mam na jutro dwasmile i suroweczki mocsmile

zacznę ci spiewac...sprzedaj mi wiatrowi...smile
              na forum >>jak ten czas leci -
              zdjęcie jest śp super 222- wnuczka zamieściła
              • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 21.01.19, 13:00
                Ojej naprawdę??
                • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 22.01.19, 14:25
                  sagittarius954 napisał:

> Ojej naprawd
                  > ę??

::ojej ::to co to za skrót do dwoch slowek?
                  reakcja .. bardzo często zastanawialam się ..ale nie potrafię okreslić jakja wyobraząłam s 222

i bardzo podobne jesteśmysmile ehh latka larka ..
                  sagi zbikły fotkie z dwanych lat ..ale ja pamiętam stoi Pan, koło? drukarki ? ogromnej i chyba ..myli..co ja tutaj robię..... smile mogę namalować obraz smile
                  • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 22.01.19, 14:31
                    C o ja się mam ..
                    patrz sagi
                    wchodza i robią po gatnkach komisyjne sprawdzanei moich potraw
                    olaboga..
                    a jeszcze jak trafia do sklepu i zakupy mi sprawdzają,,,
                    poszli na wegrtariańską i ci włąsnie.. ( nie wszyscy) jeden najstarszy chce potwornie mieć mamę jak najdłużej i taaaaak mni odchudza
                    zakaz mięśa mlecznych wszelkich !!
                    doczytali się ze mięso największy wróg..
                    a zeby ,moe nardiejwystraszyć to odesłali do czlowieka pierwotnego
                    i ile lat żył i dlaczego tak kotko?smile
                    i siągają pomaleńku swoje cele wobec mnie.....
                    lodowkę tez --szukajaczy mam jak najwieej warzyw i owocow,,,
                    a ja mowię a co? ja krolik?
                    • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 22.01.19, 14:33
                      oj zapomnialam
                      dzis zupa jarzynowa z kluseczkami lanymi
                      i znowu z gzrybkami cebulka -
                  • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 22.01.19, 21:33
                    Po prostu zdziwienie marii ...
                    • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 23.01.19, 08:59
                      PANOWIE DZIŚ WASZE ŚWIĘTO
                      ŚWIĘTO DZIADKA 100 LAT POMYśLNOŚCI
                      NA CO DZIŃ, NIE TYLKO OD ŚWIĘTA
                      NIECH SIĘ NIE WIDZI INACZEJ, TYLKO JAKO BUŻKA USMIECHNIĘTA wink
                      ZDROWIA SŁOŃCA, MIŁOŚCI I SŁODYCZY --
                      Marii Wam życzy,ps.. ACH i jeszcze forsy, forsy na żywot beztroski

• marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 23.01.19, 12:09
                        sagi jak przeczytasz to
                        jak ci przeszkadza ta czerwień to skresl i będzie ok sorrki .
                        .ale chcialam wyrazić życzeniasmile
                        • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 23.01.19, 13:18
                          Jak mi się chce kapusniaku na golonce
                          wczoraj 3 razy uhryzlam się w sklepie w jezyk.. zeby nie powiedzić ALE
                          za parę dni będe zajadac... kapusniak, bo
                          jak snieg wielki to mi najbardziej kwaskowe smaki smakująsmile.. ale
                          i tak kupiłam mięsko mielone na gołabki
                          --~~~~~~wykladam z koszyka i burcze sama do siebie...a ryż?
                          akurat ochroniarz podsłuchał i mi przyniósł 1 paczkę ryżu..a ja ojej
                          potrzebuję dwie paczuszki poszedł i doniosł...
                          ależ bylam mu wdzięczna..smile
                          tylko teraz siedze i klikam i ani mi w głowie
                          ..gołąbki--zrobiłam troszkę tatara.. i już mam obiad..
                        • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 23.01.19, 15:05
                          Marii jestem w tym wieku że już nic mi nie przeszkadzabig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                          • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 24.01.19, 07:58
                            sagittarius954 napisał:

> Marii jestem w tym wieku że już nic mi nie przeszkadzabig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                            ~~~~~~~~~~~
                            Takich czasow żeśmy się doczekali.. fantastycznie tylko się cieszyć.. smile
                            i juz mam ogromny gar goląbkow wstałam o 5 tej ..
                            a na 9 ta.. juz wybywam do chorego skarba najmlodszegosmile
                            Mieszkam na parterze, zjeżdżąm winda do garazy a tam czeka syn wsiadam do samochodu i fry do wnusiasmile DOBREGO DNIA.
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 21.01.19, 12:57
      I.Rosół z mięsa mieszanego
      II.Mięso duszone z indyka, ziemniaki,marchewka mini .
      III. Herbata, herbatnik,cukierki nugusy .
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 23.01.19, 16:12
      I.Zupa koperkowa z ryżem.
      II.Części kurczaka z uda pieczone w przyprawach, ziemniaki i warzywa z pary.
      III.Ananas z półmiska, ciasteczka socjalne, kawa herbata,
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 03.02.19, 20:48
      I Rosół -wiadomo niedzielabig_grin
      II.Karkówka w roli głównej - zestaw 1 karkówka w piwie z cebulą i pieczarkami
      zestaw 2 roladki nadziewane kapustą kiszoną , ziemniaki , buraczki
      III. Faworki , kawa, herbata , ananas .
      • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 04.02.19, 11:31
        mam czas do 19 stej... i ozdobic (choinka jest nadal wszak karnawałsmile
        i ugotowac?? jeszcze nie mam pomysłu..bo to kolacja przecież.. i upiec ..z liziutkiej cukierenki...
        na czterdziestkę moich rodzonych...
        a jak zmieni się sytuacja .. wersja mojej chałupki za ciasnej ..to zabiorę tam gdzie pojadę...smile
        • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 05.02.19, 19:46
          No i jak ?
          • marii51 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 06.02.19, 14:41
            a tak
            1)resztki zupki fasolowej
            2) i grzybki z zamrażalnika trafily na cebulkę usmżona i dodalam marchwi i przypraw--
            axh i seler gałązka ciach ciach
            i dzis mi się zachciało sos własny bez śmietany..
            . i ziemniaki wczorajsze na kotlety ziemniaczane przerobilam..
            surowka z kiszonek kapusty
            3) ciii chlodnik szklanka desersmile
            gubię wagę bo nie zrobią mi opracji oka... więc ciutkę zjadlam ..
            a wpadną synowie to sobie pogustują.... smile
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 18.02.19, 22:02
      I.zupa kartoflana
      II.sakiewki zbójnickie , ziemniaki z sosem paprykowym, pieczarka faszerowana fetą i oscypkiem
      III.Sernik, herbata , melon z wykałaczki.
    • sagittarius954 Re: Ciekawe co dziś na obiad serwujecie 03.03.19, 22:14
      I.Rosół z makaronem i dynią makaronową .
      II.Pieczona gicz wołowa w pomarańczach, kopytka, buraczki.
      III. Herbatniki, kawa , herbata, cukierki - mieszanka wedlowska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?