Dodaj do ulubionych

Dobre pytanie

09.08.15, 20:25
Jak pani widzi przyszłość niekatolików w Polsce Andrzeja Dudy?

Buntuję się przeciwko takiemu stawianiu sprawy, jak to zrobił prezydent Andrzej Duda, który kilka dni temu powiedział: Gdy my, katolicy, dojdziemy do władzy, to Polska będzie lepiej rządzona. To aroganckie stwierdzenie, które dzieli ludzi na katolików – lepiej myślących, bardziej kochających ojczyznę, lepiej sprawujących urzędy – i tych, którzy nie są katolikami, w domyśle są gorsi. Uważam, że jeśli w kraju jest choć jeden człowiek, który nie określa się jako katolik, to takiego zdania wypowiadać nie można. A mamy przecież w Polsce protestantów, muzułmanów, prawosławnych i ateistów.

natemat.pl/150929,renata-kim-andrzej-duda-nie-jest-gotowy-do-pelnienia-swojej-funkcji-wyciagniety-jak-krolik-z-kapelusza
Ja naprawdę chcę szanować prezydenta, bez względu na to jakiej jest przynależności partyjnej i jakiego wyznania. I tak pewnie myśli wiele osób - Polaków protestantów, prawosławnych, wyznania mojżeszowego i ateistów. Co zrobić kiedy ten wybrany w prawomocnych wyborach prezydent nie bardzo to rozumie, że stoi na czele 38 miionowego kraju w którym są nie tylko katolicy?
Obserwuj wątek
    • zajbel Re: Dobre pytanie 10.08.15, 09:16
      Duda wogóle nie rozumie istoty prezydentury, narazie spełnia życzenia Kaczyńskiego ale ten też nie ma pojecia co to prezydent. Swoim bratem komenderował i Dudą też . A obaj maja takie pojęcie o potrzebach kraju w którym chcą rządzić jak ja o fizyce jadrowej, tzn wiedzą że taki kraj istnieje ale nie maja pojecia że ludzie pragną zupełnie czego innego niz oni. Nie widzą różnorodności mieszkańców i różnic w ich potrzebach. Myśłą że to co oni wymyślą jest dobre dla wszystkich. Ale nawet w mojej małej rodzinie każda z 15 osób ma inne cele , inne sprawy są dla niej ważne, każdy czego innego potrzebuje. Nawet w jedzeniu bo jeden jest na diecie, jeden lubi piwo, jeden pali a jeden wcale nie jada mięsa.
      • jaga_22 Re: Dobre pytanie 12.08.15, 11:00
        Z ostatnich wypowiedzi członków polskiego episkopatu przebija się przekonanie, że prezydent Andrzej Duda w swoich decyzjach będzie postępował zgodnie z nauczaniem Kościoła.

"Prezydent Duda, przysięgając na Boga, rozpoczął swoją posługę dla narodu. I to jest dobry prognostyk" - cieszy się kardynał Henryk Gulbinowicz w rozmowie z "Rzeczpospolitą".

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-biskupi-wiele-sobie-obiecuja-po-prezydenturze-andrzeja-dudy,nId,1867371#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka