Dodaj do ulubionych

Biała flaga na TK

04.12.15, 19:39
wpolityce.pl/polityka/274082-koniec-konfliktu-ws-trybunalu-prezes-rzeplinski-przyjal-sedziow-zaprzysiezonych-przez-prezydenta-dude
Kilka dni temu TK rozstrzygnął , że trzech sędziów TK wprowadzonych w czerwcu br. na wakujące od października br. stanowiska zostało wybranych zgodnie z konstytucją. TK jednocześnie wezwał Prezydenta do przyjęcia przysięgi od tych sędziów. Oznacza to jednocześnie , że Sejm nowy i Prezydent nie mieli prawa :
- Sejm - powoływać 5 nowych sędziów (bo TK może liczyć 15 sędziów, a teraz
łącznie jest 17 tu pełnoprawnie powołanych )
- Prezydent - zaprzysięgać 5 nowych sędziów przed rozpatrzeniem przez TK
problemu ważności wyboru sędziów , wybranych przez poprzedni Sejm. TK
prosił przecież wcześniej Prezydenta o wstrzymanie się od takich czynności.
A dziś czytam - Prezes TR przyjął do pracy w TK 5 sędziów zaprzysiężonych przez Prezydenta A.Dudę.
wpolityce.pl/polityka/274082-koniec-konfliktu-ws-trybunalu-prezes-rzeplinski-przyjal-sedziow-zaprzysiezonych-przez-prezydenta-dude
I dziś pogłębiony został kolejny . Tym razem przez Prezesa TK. Przed rozpatrzeniem (w środę) przez TK czy wybór 30.XI. 5 sędziów jest zgodny z prawem, tenże Prezes TK uznaje ważność ostatniego wyboru 5 sędziów. !!!! wink
Oznacza to wywieszenie białej flagi przez TK i złamanie prawa (wg mnie).
Nawet przy założeniu, że w środę TK odrzuci wniosek ,bo nie ma prawa wypowiadać się
w sprawie uchwał Sejmu, to wg obecnego stanu prawnego , liczba sędziów TK będzie wynosić 18. Podczas gdy zgodnie z konstytucją wynosi 15.

Obserwuj wątek
    • wikul Re: Biała flaga na TK 04.12.15, 19:59
      Spokojnie, to wszystko nie podoba się szefowi Rady Europy.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19296185,szef-rady-europy-zabiera-glos-ws-polskiego-tk-jagland-wzywa.html?lokale=local#BoxNewsImg
      • czuk1 Re: Biała flaga na TK 04.12.15, 20:04
        Po co UE wtrąca się do spraw polskich. wink
        • anoagata Re: Biała flaga na TK 04.12.15, 20:16
          czuk1 napisał:

> Po co UE wtrąca się do spraw polskich. wink

No wiesz to tak na wzór jak teściowa do synowej !
        • wikul Re: Biała flaga na TK 04.12.15, 21:58
          czuk1 napisał:

> Po co UE wtrąca się do spraw polskich. wink

To nie Unia. Jeżeli ma powód to niech się wtrąca jak jakiś kraj europejski nie dotrzymuje standardów demokratycznych. pl.wikipedia.org/wiki/Rada_Europy
          I słusznie, dyktatorzy powinni się bać. Białoruś usunęli z Rady a Rosja jest chyba zawieszona.
          • czuk1 Re: Biała flaga na TK 04.12.15, 22:01
            Nie doczytałem. Masz rację Wikul.
            • iryska2604 Re: Biała flaga na TK 05.12.15, 13:39
              Skoro jesteśmy w Unii to musimy też pewne prawa i obowiazki respektować a nie tylko ograniczać sie do brania pieniędzy.
              • czuk1 Re: Biała flaga na TK 05.12.15, 17:41
                Wprowadziłem Was w błąd. Mowa jest o Radzie Europy a nie o UE. Wikul mnie wyprostował.

Na temat tej interwencji RE trochę zmieniłem zdanie. Dobrze, że w tej wstydliwej dla demokratycznego państwa sprawie upomina nas ktoś obiektywny, z zewnątrz. Wybija się Kaczyńskiemu argumenty i zawstydza PAD. A i ogłupionej części społeczeństwa może
                dotrą te zewnętrzne "interwencje" do głów.?

"Idę" poczytać na taką ogłupioną grupkę na forum "bg". Ciekawy jestem jaki tam stopień ogłupienia.
                • estella50 Re: Biała flaga na TK 05.12.15, 17:53
                  czuk1 napisał:

> Wprowadziłem Was w błąd. Mowa jest o Radzie Europy a nie o UE. Wikul mnie wypro
                  > stował.
                  >
                  Dobrze, że w tej wstydliwej dla demokratycznego państwa sprawie upomina nas ktoś obiektywny, z zewnątrz.
                  > Wybija się Kaczyńskiemu argumenty i zawstydza PAD. A i ogłupionej części społeczeństwa może dotrą te zewnętrzne "interwencje" do głów.?

I to jest kolejny plus naszej obecności w UE. I dla nas szansa na wsparcie. Nie jesteśmy osamotnieni w kryzysie.
                  • jaga_22 Re: Biała flaga na TK 05.12.15, 18:48
                    Jak dobrze,że się wyjaśniło,bo już nie wiedziałam co miałam myśleć
                    a myślałam jak Vikul i Iryska.
                    • czuk1 Re: Biała flaga na TK 05.12.15, 18:56
                      Nadal mylimy UE z RE ? Skopiowałem więc z Wikipedii:
                      Rada Europy jest często mylona z instytucjami Unii Europejskiej: Radą Europejską i Radą Unii Europejskiej, a niekiedy nawet z samą Unią Europejską.
                      Rada Europy (ang. Council of Europe, fr. Conseil de l'Europe) – międzynarodowa organizacja rządowa skupiająca prawie wszystkie państwa Europy oraz kilka państw spoza tego kontynentu. Jej głównym celem jest „osiągnięcie większej jedności między jej członkami, aby chronić i wcielać w życie ideały i zasady stanowiące ich wspólne dziedzictwo oraz aby ułatwić ich postęp ekonomiczny i społeczny” (art. 1a Statutu Rady Europy). Realizując tak określony cel organizacja ta zajmuje się przede wszystkim promocją i ochroną praw człowieka, demokracji i współpracą państw członkowskich w dziedzinie kultury. Rada Europy powstała 5 maja 1949 roku w wyniku podpisania przez 10 państw (Belgię, Danię, Francję, Holandię, Irlandię, Luksemburg, Norwegię, Szwecję, Wielką Brytanię i Włochy) Traktatu Londyńskiego. Obecnie liczy 47 członków.Siedzibą Rady Europy jest Strasburg. Biura Rady i stowarzyszonych z nią instytucji mieszczą się w kilku budynkach, zlokalizowanych w północno-wschodniej części miasta. Największy z nich to Pałac Europy (fr. Palais de l'Europe), wzniesiony w latach 1976–1977.

• estella50 Re: Biała flaga na TK 05.12.15, 19:14
                        Nie byłoby żadnego problemu, gdyby PAD trzymał się litery prawa.
                        Rada Europy w roli mediatora raczej nie będzie przydatna w naszej sytuacji. A to dlatego, że sprawcy zamieszania doskonale wiedzą, co mówi prawo i jak z nim w zgodzie przeprowadzać wybory do Trybunału. A łamią prawo świadomie i z premedytacją po to, żeby uformować TK tak, żeby nie przeszkadzał w łamaniu Konstytucji, kiedy będą wprowadzać rzekomą reformę państwa.
                        • iryska2604 Re: Biała flaga na TK 05.12.15, 20:05
                          Tak sobie myślę - przecież i prezydent i prezes to ludzie wykształceni . I jak to sie ma do ich postaw? Co władza czyni z człowieka? Czyli mozna mieć nie wiem ile fakultetów a być człowiekiem pozbawionym zasad. I dlaczego uwazaja że narodem mozna manipulować, ogłupiać go i wierzyć ze to na dłuzszą metę się powiedzie? Przecież widac w jakim celu chcą zawłaszczyć TK. Jeśli podporządkują sobie ten organ to w jakim celu? Aby móc zatwierdzać ustawy niezgodne z konstytucją. I móc nią manipulować i zmieniać do woli. Mam nadzieję że się naród opamięta.
                          • estella50 Re: Biała flaga na TK 05.12.15, 20:27
                            Naród zaczyna się opamiętywać, ale niestety nie główny macher - zwany prezesem i jego lokaj - zwany prezydentem. I tu jest pies pogrzebany!
                        • czuk1 Re: Biała flaga na TK 06.12.15, 22:46
                          PiS ma haka na PO, ma "swoje uzasadnienie" dlaczego unieważniono decyzję Sejmu z czerwca br.
                          --------------
                          Tak powiedział Ziobro.
                          "PO spartaczyło sposób wykonania ustawy, którą samo uchwaliło. Zgłoszono kandydatów do Sejmu tylko przez Prezydium Sejmu i zabrakło 50 posłów. Skoro zabrakło 50 posłów, to ci wybrani sędziowie nie zostali skutecznie wybrani"

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-zbigniew-ziobro-pan-prezydent-broni-demokracji,nId,1934154?parametr=fakty_dol#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                          ----------------------
                          Nawet gdyby tak było to następny Sejm możne zmieniać uchwałę poprzedniego Sejmu.
                          • estella50 Re: Biała flaga na TK 06.12.15, 23:01
                            Nie wierzę Ziobrze. Gdyby tak było faktycznie, to trąbiłyby o tym wszystkie media, a TK przy ocenie musiał mieć wszystkie dokumenty, inaczej odrzuciłby na wstępie wniosek.
                            • iryska2604 Re: Biała flaga na TK 08.12.15, 19:13
                              Trzy przepisy nowelizacji ustawy o Trybunale Konstytucyjnym autorstwa PiS są niekonstytucyjne - uznał prokurator generalny Andrzej Seremet w stanowisku dla TK, który w środę zbada tę nowelizację.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19310732,prokurator-generalny-zarzuca-niekonstytucyjnosc-nowelizacji.html?lokale=local#BoxNewsLink
                              I co dalej z tym fantem?
                              • iryska2604 Re: Chyba wszystko jasne 08.12.15, 19:16
                                - Nie podzielam tego stanowiska w żadnym punkcie - podkreślił. - Natomiast zobaczymy, jakie będzie stanowisko Trybunału Konstytucyjnego w środę. Wyrok jako ostateczny będzie podlegał wykonaniu przez Sejm - dodał Piotrowicz. Polityk został przez dziennikarzy zapytany, jakiego spodziewa się wyroku, na co odpowiedział frontalnym atakiem na sędziów.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19313617,werdykt-tk-dopiero-w-srode-ale-juz-wiemy-jak-pis-go-skrytykuje.html?lokale=local#BoxNewsLink
                                I co tu komentować...
                              • estella50 Re: Biała flaga na TK 08.12.15, 19:54
                                Przed chwilą w tvn24 M.Sadurska zapowiedziała, że jutro rano PAD przyjmie ślubowanie piątej osoby jako "sędziego" TK.
                                Idą w zaparte. Dążą bardzo sumiennie i z wielkim zapałem do Trybunału Stanu. Ale chyba nie wierzą, że kiedyś przed nim staną. No bo przecież każdy ma jakiś mechanizm obronny w sobie, w dodatku nie są upośledzeni umysłowo, powinni móc sobie wyobrazić, co ich czeka.
    • estella50 Re: Biała flaga na TK 04.12.15, 21:00
      Mam dzisiaj wyłączone tv.
      Załamałam się tą informacją. Sam prezes TK, zanim Trybunał wydał orzeczenie, przyjął tych zaprzysiężonych przez PADa?!
      Hańba!
      Masz racje, Czuku, biała flaga!
      Kaczyński już może wszystko!
      • anoagata Re: Biała flaga na TK 04.12.15, 21:19
        Estello. jaką informacją jesteś załamana,że wyłączyli Ci TV, cz że prezes.....
        • aga-kosa Re: Biała flaga na TK 04.12.15, 21:36
          Obiło mi się dziś o uszy wypowiedź polytyka, że wykładnia TK będzie obowiązywać w chwili jak będzie ogłoszone w Monitorze.
          Za idiotkę mnie mają?
          "Wybory " sędziów zakończyły się ok 22 a 0 15 był już gotowy Monitor i ślubowanie. aga
          • anoagata Re: Biała flaga na TK 04.12.15, 21:52
            aga-kosa napisała:

> Obiło mi się dziś o uszy wypowiedź polytyka, że wykładnia TK będzie obowiązywa
            > ć w chwili jak będzie ogłoszone w Monitorze.
            > Za idiotkę mnie mają?
            > "Wybory " sędziów zakończyły się ok 22 a 0 15 był już gotowy Monitor i ślubowa
            > nie. aga
            Ni to płakać,ni to się śmiać.
          • czuk1 Re: Biała flaga na TK 04.12.15, 21:57
            Aga-koso. Ustawy i inne akty prawne drukowane są (odpowiednio) w Dzienniku Ustaw bądź w Monitorze Polskim ..... na zlecenie Prezesa Rady Ministrów.
            To chyba wyjaśnia sprawę....
        • estella50 Re: Biała flaga na TK 04.12.15, 21:58
          anoagata napisała:

> Estello. jaką informacją jesteś załamana,że wyłączyli Ci TV, cz że prezes.....

No przecież czuk napisał, że prezes Trybunału Rzepliński przyjął do pracy tych pięciu "sędziów" zaprzysiężonych przez Dudę. Tv włączyłam, ale ciągle o tym nic nie mówią.
          Zresztą tytuł wątku mówi sam za siebie.
          Tv wyłączyłam świadomie, tak sama z siebie, żeby stresów sobie oszczędzić.
    • wikul Biała flaga w rękach Schetyny i Petru ... 08.12.15, 19:25
      Na co czekają, w co grają?

www.polskatimes.pl/artykul/9163075,schetyna-i-petru-w-brukseli-za-wczesnie-na-debate-o-polsce-w-parlamencie-europejskim-video,id,t.html
      • aga-kosa Re: Biała flaga w rękach Schetyny i Petru ... 08.12.15, 19:56
        O ósmej jutro zaprzysiężenie posłanki a o dziewiątej posiedzenie trybunału.
        Jaki znak na "fisia" się wstawia sad aga
        • wikul Re: Biała flaga w rękach Schetyny i Petru ... 08.12.15, 20:41
          ... a Pisland działa ostro.

wyborcza.pl/1,75478,19314136,ataki-hakerskie-telefony-z-pogrozkami-dzialacze-komitetu.html#BoxGWImg

No to czekajcie.
          • estella50 Re: Biała flaga w rękach Schetyny i Petru ... 08.12.15, 21:15
            To są właśnie takie ich metody: insynuacje, pogróżki, haki, kłamstwa, podsłuchy, hejterstwo.
            Już szykują oddziały do zakłócania manifestacji KOD-u 12 grudnia.
            • czuk1 Sami przyznają się do łamania prawa 08.12.15, 22:01
              Bolesne przejęzyczenie rzecznika Dudy. Chciał dopiec PO, uderzył w PiS. Wszystko przez jedno słowo. Rzecznik przyznał :'
              " Podczas rządów poprzedniej koalicji także dochodziło do łamania prawa, do łamania obyczajów politycznych, TAKŻE, po części, łamania zasad wolności słowa - mówił Marek Magierowski w rozmowie z dziennikarzami
              • wikul Re: Sami przyznają się do łamania prawa 08.12.15, 23:18
                To nie pomyłka, to mimowolne powiedzenie prawdy.
            • wikul Re: Biała flaga w rękach Schetyny i Petru ... 08.12.15, 23:16
              estella50 napisała:

> To są właśnie takie ich metody: insynuacje, pogróżki, haki, kłamstwa, podsłuchy
              > , hejterstwo.
              > Już szykują oddziały do zakłócania manifestacji KOD-u 12 grudnia.

Dlatego, moim zdaniem, PO i Nowoczesna nie powinny uchylać się od dyskusji na forum PE.
              A może czekają aż zaczną zamykać i zabijać.
              • czuk1 Re: Biała flaga w rękach Schetyny i Petru ... 09.12.15, 06:46
                Można teraz wszystko , co złe, sobie wyobrazić.

Manifestacja KOD 12.XII. może być zaatakowana przez tzw. kiboli
                i spłynąć krwią.
                • iryska2604 Re: Biała flaga w rękach Schetyny i Petru ... 09.12.15, 16:37
                  Trybunał Konstytucyjny wydał wyrok ws. nowelizacji ustawy o Trybunale przygotowanej i przyjętej przez PiS. Wyrok przedstawił sędzia Piotr Tuleja. Przedstawiamy najważniejsze wątki wyroku.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,19319686,trybunal-konstytucyjny-uznal-pis-owska-nowelizacje-ustawy-o.html#ixzz3tq2Hz1sl
    • czuk1 Re: Biała flaga na TK 11.01.16, 20:26
      Tytuł wątku jest aktualny. Dodałbym .... blamaż TK.
      Podstawę nadania wątkowi tytułu - Biała flaga na TK ... 4.XII ub. r. uzasadniałem tak:

"A dziś czytam - Prezes TR przyjął do pracy w TK 5 sędziów zaprzysiężonych przez Prezydenta A.Dudę.
      I dziś pogłębiony został kolejny . Tym razem przez Prezesa TK. Przed rozpatrzeniem (w środę) przez TK czy wybór 30.XI. 5 sędziów jest zgodny z prawem, tenże Prezes TK uznaje ważność ostatniego wyboru 5 sędziów. !!!! wink
      Oznacza to wywieszenie białej flagi przez TK i złamanie prawa (wg mnie).
      Nawet przy założeniu, że w środę TK odrzuci wniosek ,bo nie ma prawa wypowiadać się
      w sprawie uchwał Sejmu, to wg obecnego stanu prawnego , liczba sędziów TK będzie wynosić 18. Podczas gdy zgodnie z konstytucją wynosi 15."
      -------------------------------------------------------
      Z tą białą flagą miałem nosa
      w dwóch swoich postanowieniach w sprawie wyboru 5 posłów przez Sejm poprzedniej kadencji i wyboru 5 posłów obecnej kadencji - dlatego, że wyboru dokonano uchwałami Sejmu a uchwały nie podlegają orzecznictwu TK.. Kompromitacja totalna.
      Ale orzeczenie TK z 7.I. o nieważności postanowień TK w sprawie wyboru 2 sędziów przez Sejm poprzedniej kadencji i w o nieważności wyboru przez Sejm obecny 5 sędziów (zaprzysiężonych przez Prezydenta) otwiera nowy etap w sporze Prezydent/Sejm <---->TK. Zaczęła się opcja zerowa pozwalająca wyjść z zapętlenia.... jeśli będzie zgoda stron.
      Czego nie mamy - nie ma bo nie było w TK 5 sędziów .... nie zaprzysiężonych przez Prezydenta.
      Co jest ? Mamy w TK pełnoprawnych pięciu sędziów pracujących w TK a wybranych przez obecny Sejm i zaprzysiężonych przez Prezydenta.
      Co dalej ?
      To zależy od TK; czy będzie na tyle odważny by ocenić ostatnią ustawę zmieniającą organizację TK.

Jak prognozuję ? TK rozpatrzy liczne wnioski w tej sprawie . Uzna co w tej ustawie jest niezgodne w
      z konstytucją. I tym razem Prezydent/Sejm dokona zmian w ustawie, wg zaskarżenia TK. Będzie to się wlokło przez rok.

Proszę jednak zwrócić uwagę, że ustępstwo TK, przyznanie się do winy, przyznanie racji nowej władzy
      tworzy PiS-ści bardzo silne argumenty na przesłuchaniu w UE. Parlament UE musi uznać sprawę za wyjaśnioną, za niebyłą.
      • czuk1 Re: Biała flaga na TK 11.01.16, 21:48
        Nie poczytałem dokładnie różnych informacji o orzeczeniu TK z 7.I. Wyraziłem swój pogląd .... stanowczo. Czytam dokładnie, nie jest to taka prosta interpretacja.
        Wycofuję się chwilowo. Przepraszam za ew. wprowadzenie w bląd.
        Obejrzę program "Lis Na żywo", z udziałem sędziego Rzeplińskiego. Może on wszystko dokładnie wyjaśni
        • czuk1 Re: Biała flaga na TK 11.01.16, 22:40
          Nie ma białej flagi na TK. Prezes TK mocno siedzi w tej twierdzy.
          Myliłem się.
          Problem niepraworządności PiS .... nabrzmiewa.
          • estella50 Re: Biała flaga na TK 11.01.16, 22:50
            No więc właśnie mamy teraz ten "nabrzmiewający problem niepraworządności PiS".
            Może w trakcie tej intymnej rozmowy prezesa TK z prezydentem RP uzgodnili jakoś honorowe wyjście z impasu? Chodzi głównie o PADa, bo prof. Rzepliński twarz zachował.
            • iryska2604 Re: Biała flaga na TK 12.01.16, 14:31
              Jak najbardziej. Po tej rozmowie nabrałam nadziei i cieszę sie że profesor tak zdecydowanie broni swojego stanowiska. Tzn. nie broni ale podaje nam na tacy jaka jest sytuacja i jak to jest wg prawa. Wyglądał na bardzo zmęczonego człowieka. Białej flagi nie ma.
              • estella50 Re: Biała flaga na TK 12.01.16, 14:42
                A już we właściwych mediach opisywany jest jako zaniedbany, nieogolony itp. Wszystko po to, żeby wzbudzać do niego niechęć.

Piszę w małym okienku pod wypowiedzią iryski. Dyskusję mam rozwiniętą. Zobaczę, jak to wygląda.
                • iryska2604 Re: Biała flaga na TK 12.01.16, 14:58
                  W połowie lutego Trybunał Konstytucyjny może zająć się ostatnią nowelizacją ustawy o TK autorstwa PiS - zapowiedział prezes Trybunału prof. Andrzej Rzepliński w programie "Tomasz Lis na żywo". Zaznaczył tez, że TK będzie obradował w składzie 10 sędziów, a nie 13 - co wynikałoby z nowelizacji.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19462708,rzeplinski-mamy-18-sedziow-tk-to-jest-problem-przed-ktorym.html?lokale=local#BoxNewsLink

Tu jest całośc.
                  • czuk1 Re: Biała flaga na TK 14.01.16, 16:54
                    www.rp.pl/Polityka/301119806-Trybunal-peka-od-srodka.html#ap-3

z tym naszym TK nie jest wesoło.... pęka od środka .
                    W "Rzepie..." są dwa aktualne art. ... potwierdzające rozłam w gronie sędziów TK.
                    • czuk1 Re: Biała flaga na TK 14.01.16, 16:59
                      Prof. Chmaj to potwierdza w Newsweeku.
                      polska.newsweek.pl/trybunal-orzeczenie-umorzenie,artykuly,377183,1.html
                      • iryska2604 Re: Biała flaga na TK ? 19.01.16, 20:19
                        1. Decyzję o rozpoznaniu ustawy TK podjął w 12-osobowym składzie
                        2. Uzasadnienie: żadne regulacje dotyczące Trybunału nie mogą prowadzić do jego paraliżu
                        3. Zdania odrębne zgłosiło dwoje sędziów wybranych w grudniu przez obecny Sejm

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19500716,tk-podczas-rozprawy-zajmie-sie-nowelizacji-ustawy-o-trybunale.html?lokale=local#BoxNewsImg
                        Nowelę zaskarżyli: posłowie PO, PSL i Nowoczesnej, I prezes SN, Rzecznik Praw Obywatelskich oraz Krajowa Rada Sądownictwa. Wszystkie wnioski TK połączył do wspólnego rozpoznania i wyznaczył uczestnikom postępowania termin do 29 stycznia na złożenie pisemnych stanowisk. Do sprawy zostało wyznaczonych 12 sędziów.

TK w datowanym na 14 stycznia postanowieniu zdecydował o rozpoznaniu tych połączonych wniosków podczas rozprawy.

Skierowanie noweli ustawy do rozpoznania to ustrojowy obowiązek TK
                        • estella50 Re: Biała flaga na TK ? 19.01.16, 20:52
                          ad.3 - tych dwoje to na szczęście za mało, żeby dopuścić do paraliżu TK
                          • czuk1 Re: Biała flaga na TK ? 13.02.16, 16:46
                            8 i 9 marca Trybunał Konstytucyjny zbada nowelizację ustawy o TK autorstwa PiS - zaskarżoną przez posłów PO, PSL i Nowoczesnej, a także przez I prezes Sądu Najwyższego, Rzecznika Praw Obywatelskich oraz Krajową Radę Sądownictwa.

...... ale ......

Przedstawiciele PiS zapowiadali, że kancelaria premiera nie opublikuje orzeczenia TK podjętego w składzie innym niż 13 sędziów. "To będzie towarzyskie spotkanie sędziów Trybunału w składzie, który uniemożliwia im podejmowanie wiążących rozstrzygnięć co do konstytucyjności aktów prawnych" - mówił poseł PiS Jacek Sasin. "To byłaby swoista opinia dwunastu sędziów" - oceniał minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raporty/raport-spor-wokol-tk/newsy/news-tk-zbada-nowelizacje-ustawy-autorstwa-pis,nId,2145302?dl=polityka-krajowa#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

....a więc PiS brnie w swoim samowolnym działaniu .... przeciwko Konstytucji , przeciw państwu prawa
                            • estella50 Re: Biała flaga na TK ? 13.02.16, 18:07
                              PiS brnie i osiąga to, na czym jemu zależy. A zależy jemu wyłącznie na sparaliżowaniu pracy Trybunału.
                              I co mu kto zrobi? Unia wyśle hufce zbrojne? Nie wyśle. NATO nie zrobi desantu wyzwolicielskiego. A może Prezydent RP nie podpisze ustawy? Tylko że to jest AD, a więc wszystko podpisze!

Pytanie zasadnicze: dlaczego Trybunał Konstytucyjny ma być sparaliżowany? Jakie plany ma JK? Co on nam planuje na wiosnę?
                              • iryska2604 Re: Biała flaga na TK ? 13.02.16, 21:02
                                Estello, wszystko przemija, nawet najdłuższa żmija...Ja tylko czekam jak sie sprawdzi ten program 500 i ile osób będzie psioczyć, ilu emerytów diabli będą brali a wszystkich podatników ruszy taka sama kwota wolna od podatku. Polski na to wszystko nie stać, wiadomo - ale ilu się zniechęci i straci zaufanie?
                                • czuk1 Re: Biała flaga na TK ? 14.02.16, 03:04
                                  Już nie chodzi o niezadowolenie Polaków. Ba, nie chodzi o te nietrafne decyzje w wyniku których PiS będzie musiał się zmienić albo szybko zrezygnować z rządzenia. Chodzi o szkody jakie rządy PiS czynią Polsce i Polakom oraz brak możliwości ukarania za błedne decyzje. Widząc możliwość zaistnienia takiej sytuacji - jak obecna - poprzednie koalicje partyjne zabezpieczyły się , tworząc
                                  sobie ochronę prawną. wink
                                  W takiej sytuacji rządzący mają ochronę , są bezkarni (nie ma jak postawić ich przed sądem, bo mają immunitety) ; nie można ich zmienić (bo zostali "wybrani przez większość"). Nie może się
                                  przebić "równość wobec prawa". I to jest przykre , dla nas Polaków.... w tej "całej pisowskiej demokracji".
                                  Pozostaje ulica....
                                  • czuk1 Jak zdjąć białą flagę nad TK i Polską. 24.03.16, 17:45
                                    Czas na opamiętanie PiS.

Partia .Nowoczesna przedkłada realny kompromis w sprawie rozwiązania kryzysu politycznego
                                    w sprawie zamachu PiS na TK.
                                    wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Nowoczesna-przedstawila-propozycje-rozwiazania-kryzysu-wokol-TK,wid,18233396,wiadomosc.html
                                    Rozumiem, że JK, PiS trudno się przyznać do tego zamachu a tym bardziej zgodzić się na wycofanie z zaawansowanych już działań. Ale muszą to zrobić. Nie rządzą w republice bananowej, w Rosji ,czy na wzór ISIS. A ten p. Sasin , swoimi nachalnymi i prymitywnymi wywodami , powoduje obniżanie poparcia dla PiS.
                                    • estella50 Re: Jak zdjąć białą flagę nad TK i Polską. 24.03.16, 18:09
                                      .Nowoczesna też nic nie osiągnie. Bo przecież Kaczyńskiemu nie chodzi o to, żeby Trybunał funkcjonował, ale wręcz przeciwnie. Trybunał ma być zapętlony, poniżony, a wręcz unieważniony po to tylko, żeby PiS mogło bez przeszkód sprawować władzę ze zmianą Konstytucji włącznie. Żeby żadna instytucja nie mogła przeszkodzić w tworzeniu republiki bananowej pod wodzą kacyka.
                                      • iryska2604 Re: Jak zdjąć białą flagę nad TK i Polską. 24.03.16, 18:42
                                        W zamierzeniach chyba jest przeciągnąć sprawę do grudnia. A w grudniu kończy sie kadencja prof. Andrzeja Rzeplińskiego. I co dalej? Jak myslicie?
                                        • estella50 Re: Jak zdjąć białą flagę nad TK i Polską. 24.03.16, 18:47
                                          Boję się myśleć o tym, co dalej sad
                                          Zresztą nie wyobrażałam sobie w najczarniejszych snach, że można tak nam demolować państwo, tym bardziej nie potrafię wyobrazić sobie, co będzie po grudniu. Ale myślę raczej w czarnych kolorach.

• czuk1 Re: Jak zdjąć białą flagę nad TK i Polską. 24.03.16, 18:50
                                          Chyba jest prymitywne myślenie. Do grudnia zrobimy "swoje zmiany", nagonka UE "przyschnie. Potem od nowego kierownictwa TK, PiS będzie "egzekwował" od TK swoje poglądy prawne.
                                          Spokoju i kompromisu, państwa prawnego ..... za PiS, nie będzie.

.... oczywiście , to moje zdanie ...
                                          • iryska2604 Re: Jak zdjąć białą flagę nad TK i Polską. 24.03.16, 19:06
                                            Nie sądzisz ,czuku ze prof. Rzepliński im bardzo przeszkadza? A tak pozbędą sie go bez problemów. A co mówi profesor w wywiadzie dla niemieckiej prasy?
                                            [b]1. Andrzej Rzepliński udzielił wywiadu w niemieckiej prasie
                                            2. Działania władzy prowadzą do "prawnej anarchii" - mówił
                                            3. Prezes TK wyparł się też aspiracji politycznych[b]

Kłamstwem określił sugestie prezesa PiS, który w jednym z w wywiadów stwierdził, że głównym problemem w sporze rządu z TK jest jego przewodniczący, "szkodzący społeczeństwu i działający jak polityk, a nie sędzia" oraz, że ma on "zakusy na prezydenta Polski". - Nigdy nie byłem politykiem, to nie odpowiada mojej osobowości. Jestem uniwersyteckim profesorem - powiedział Rzepliński.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19816102,rzeplinski-w-niemieckiej-prasie-to-o-co-zabiega-wladza-w.html#BoxNewsLink
                                            • czuk1 Re: Jak zdjąć białą flagę nad TK i Polską. 24.03.16, 19:22
                                              Też uważam, że zachowania Rzeplińskiego (twarda obrona TK) postawiły go na drodze PiS.... jako wroga. Takie pisowskie odwracanie kota ogonem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka