Dodaj do ulubionych

Wyraził odczucia wielu Polaków

23.10.17, 16:20
Wyraził odczucia wielu Polaków, obudził społeczeństwo. Po rządzących natomiast, ten wielki krzyk, tragiczny protest i polityczna determinacja spłynęły jak woda po kaczce.
Nigdy dotąd nie było takiej nieludzkiej bufonady i spokoju, takiej ciszy mediów rządowych, braku reakcji rządzących i znieczulicy, całkowitego braku zainteresowania losem rodziny poszkodowanego.

oko.press/depresja-polityczna-sposob-pogodzic-sie-taka-tragedia-samobojca-palacem-kultury-wyrazil-odczucia-wielu-obywateli/
oko.press/mezczyzna-ktory-podpalil-sie-warszawie-liscie-mediow-wiekszosc-spoleczenstwa-spi-trzeba-obudzic-zapewniam-ze-mi-latwo/
Obserwuj wątek
    • vermieter oplułem monitor ze śmiechu 23.10.17, 20:10
      smilesmilesmile
      • czuk1 Re: oplułem monitor ze śmiechu 23.10.17, 22:09
        Ten się śmieje....kto się śmieje ostatni.
        Ale żeby się opluwać?

ps. a co tam w tym monitorze.? wink
      • wikul Re: oplułem monitor ze śmiechu 29.10.17, 21:07
        vermieter napisał(a):

> smilesmilesmile

Niech ten wpis prześladuje cię aż do śmierci. Niech śni ci się po nocach i staje przed oczyma gdy będzie umierał ktoś z twoich bliskich.
        • czuk1 Re: oplułem monitor ze śmiechu 30.10.17, 01:12
          Na wiadomość o zamachu na życie Piotra S. , zmarłego 29 października , vermieter napisał:
          "oplułem monitor ze śmiechu i trzykrotnie" - smilesmilesmile.
          Na to wikul , w imieniu nas forumowiczów odpowiedział:
          "Niech ten wpis prześladuje cię aż do śmierci. Niech śni ci się po nocach i staje przed oczyma gdy będzie umierał ktoś z twoich bliskich."
          • estella50 Re: oplułem monitor ze śmiechu 30.10.17, 08:45
            zycieumyslowe.wordpress.com/2017/10/29/zapalisz-znicz-zostaniesz-spisany/

Policja spisuje zbierających się ze zniczami w miejscu samospalenia Pana Piotra S.
            • wikul Re: oplułem monitor ze śmiechu 30.10.17, 13:15
              estella50 napisała:

> zycieumyslowe.wordpress.com/2017/10/29/zapalisz-znicz-zostaniesz-spisany/
              >
              > Policja spisuje zbierających się ze zniczami w miejscu samospalenia Pana Piotra
              > S.

Widziałem to w bezpośredniej transmisji fejsbukowej. Taka władza. Mam nadzieję że przyjdzie czas gdy za to wszystko ich rozliczymy. Marzę żeby dożyć tej chwili.
    • wikul Re: oplułem monitor ze śmiechu 23.10.17, 23:00
      Szary Człowieku,
      Myślę o Tobie, kiedy pracuję. Myślę, kiedy śpię. Kiedy jem i łzy kapią mi do zupy.
      Płakałam, gdy wiązano Trybunał Konstytucyjny. Krzyczałam, gdy zakneblowano posła. Tupałam obok dziewczyn w czerni.
      Jestem z Tobą w 15 punktach. Mogłabym zamienić je w jeden: sprzeciw wobec nienawiści i pogardy. To one zatruwają nasze życie i pustoszą nasz kraj.
      Zapłonołeś, więc strzelają teraz wprost w Ciebie.
      Jestem z Tobą. Ale wybacz, pójdę swoją drogą. Może uda mi się jeszcze zrobić coś dobrego. Dla kogoś, kto potrzebuje pomocy, prosi o nią, wierzy, ma nadzieję, czeka.
      19 października, gdy na Placu Defilad rozbrzmiewało słowo Wolność, słuchałam w Krakowie arcybiskupa Alfonsa Nosola. Mówił o wolności. O dialogu, zmieniającym wroga w przeciwnika, a przeciwnika w przyjaciela. O Bogu tak wielkim, że nikt z nas w całości nie jest w stanie Go objąć. O uczuciowym rozumie i rozumnym sercu. O Jego małej ojczyźnie - heimat.
      Słuchałam Alfonsa Nosola od lat. Kiedyś jego głos brzmiał w chórze. Dziś jest wśród solistów. Więc wydaje mi się, że rozumiem Cię, Szary Człowieku. Na ile potrafię zrozumieć drugiego, Mogę się tylko starać i być z Tobą w Twoim bolesnym sprzeciwie.
      Piszę do Ciebie dla siebie. Żebym mogła wreszcie wydobyć z siebie głos, który zamarł na wiadomość o Tobie. Żebym mogła wrócić do pracy i zająć się codziennoscią. Pamiętając, żyć.
    • car_fox Re: oplułem monitor ze śmiechu 23.10.17, 23:44
      Za taka odzywke szefowa innych wywalala i wywala bez gadania i dyskusji..... a tu sie nalezy jako ze mozesz sie nie zgadzac ale nie obrazac nikogo..i to w taki dosadny sposob.
      Jak nie wywali to moze znaczyc ze te same zasady nie wszystkich dotycza.
      • wikul Re: oplułem monitor ze śmiechu 24.10.17, 00:57
        car_fox napisał(a):

> Za taka odzywke szefowa innych wywalala i wywala bez gadania i dyskusji..... a
        > tu sie nalezy jako ze mozesz sie nie zgadzac ale nie obrazac nikogo..i to w ta
        > ki dosadny sposob.
        > Jak nie wywali to moze znaczyc ze te same zasady nie wszystkich dotycza.

Można się nie zgadzać, mieć inne zdanie ale są granice których normalny człowiek nie przekracza w obliczu śmierci, wielonikowcu.
      • dociek Nie do śmiechu. 24.10.17, 06:53
        PiSmendy włażą wszędy. I tak parszywe robactwo niszczy zdrową substancję.
        • aga-kosa Re: Nie do śmiechu. 24.10.17, 08:44
          Wróciłam świtem do domu. Zrobiłam to co powinnam. aga
          • estella50 Re: Nie do śmiechu. 24.10.17, 10:15
            Nie oglądam kurskiej telewizji, nie słucham kurskiego radia. I zapewne dobrze, bo tam zapewne komentują ten dramat tak, jak tutaj odnoszą się do niego ci niechciani goście.
            O tym Człowieku trzeba pamiętać i kiedyś Jemu pomnik postawić.
            • vermieter próby zbijania kapitału politycznego 24.10.17, 10:29
              na ludzkiej tragedii nie wymagają komentarza. WSTYD.
    • vermieter jeszcze nie dowieźli samobójcy do szpitala, 24.10.17, 10:14
      a już jego rodzina spotkała się z dziennikarzami okopress, udzieliła wywiadu itd.
      Sporo lat temu był pożar w jakimś domu opieki czy przytułku. Jeszcze strażacy nie ugasili a już któryś z kartofli grzmiał w telewizorze o podpalaczach i że winnych należy ukarać.
      Tak to feruje się pospiesznie wyroki a gawiedź się cieszy.
      • wikul Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 29 paź 29.10.17, 20:48
        https://oko.press/images/2017/10/nek3-768x520.jpg
        • alfredka1 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 29.10.17, 21:13
          [*]
          • alfredka1 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 29.10.17, 21:15
            ...a smutnego osiołka nie potrafiłam usunąć w tej chwili ..
            • estella50 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 29.10.17, 21:27
              Szlachetny, wielki Człowiek. Cześć Jego pamięci.
              • super.222 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 30.10.17, 10:15

Żonie i dzieciom (wykształconym) czegoś takiego się
                nie robi. To nie jest zgon na polu bitwy w obronie
                ojczyzny, to jest protest i nie róbcie z niego bohatera.
                Był chory i się leczył, mógł też powiesić się. Byłby anonimowy.
                Wybrał i dobrze przemyślał sposób by stać się *sławny*.
                Ten fakt wykorzystuje opozycja i robi szum medialny, ale to tylko
                zaledwie iskierka, która zgaśnie zanim wybuchnie płomieniem.

• iryska2604 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 30.10.17, 11:33
                  Widzicie co napisała ematyczna superka? Juz skasowałam jej post ,ale zmieniłam zdanie -głównie po to abyście przeczytali jej zdanie .Faktycznie - mógł sie powiesić... Na przyszłość takie uwagi wpisuj u siebie na forum. Problem - bo tego nikt nie przeczyta, nie widać interlokutorów.
                  • super.222 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 30.10.17, 11:49
                    Irysko - dziubeczku!

a czemuż to chciałaś zlikwidować mój post?
                    Forum jest otwarte, a więc pisać może każdy,
                    kto ma komputer. Wyraziłam tylko swoja opinię.
                    Na moim forum założyłam wątek i jest on do
                    tej pory. Też byłam wstrząśnięta ...ale wówczas
                    nie wiedziałam, że bohater był chory.

PS. Możesz likwidować moje wpisy, lubisz przecież.
                    Pozdrówka w ten wietrzny poniedziałek. big_grin
                    • super.222 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 30.10.17, 11:55

Odnośnie *braku interlokutorów* odpowiem w innym wątku.
                      Nie chcę mieszać wpisów *osobistych* z tymi, które są w tytule.
                      Tobie to widać nie przeszkadza i beztrosko umieszczasz wątki
                      patriotyczne z mniej szlachetnymi.
                • estella50 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 30.10.17, 11:37
                  super.222 napisała:

To nie jest zgon na polu bitwy w obronie
                  > ojczyzny, to jest protest i nie róbcie z niego bohatera.
                  > Był chory i się leczył, mógł też powiesić się. Byłby anonimowy.
                  > Wybrał i dobrze przemyślał sposób by stać się *sławny*.

Dlaczego dorabiasz Jemu takie niskie intencje? Rozmawiałaś z Nim i wiesz, że dla sławy się podpalił?! Na sławie jemu zależało? A więc był na tyle zdrowy, że przemyślał sposób zdobycia sławy, ale jednak chory, bo tą"sławę" skutecznie zdobył.
                  Gdybyś czytała jego manifest ze zrozumieniem, to wiedziałabyś, że pisał to człowiek rozumny, który w sposób bardzo przemyślany sformułował swoją ocenę sytuacji w kraju. Tak samo o jego świadomości wypowiadają się specjaliści.
                  Można mieć wątpliwości, co do aż tak dramatycznego sposobu protestu, ale nikt nie ma prawa przypisywać Jemu tak niskich intencji, deprecjonować Jego krzyku rozpaczy wobec tego, co się u nas dzieje.
                  Cześć Jego pamięci

• wikul Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 30.10.17, 13:40
                  super.222 napisała:

> Żonie i dzieciom (wykształconym) czegoś takiego się
                  > nie robi. To nie jest zgon na polu bitwy w obronie
                  > ojczyzny, to jest protest i nie róbcie z niego bohatera.
                  > Był chory i się leczył, mógł też powiesić się. Byłby anonimowy.
                  > Ten fakt wykorzystuje opozycja i robi szum medialny, ale to tylko
                  > zaledwie iskierka, która zgaśnie zanim wybuchnie płomieniem.

A robi się społeczeństwu coś takiego jak demolka sądownictwa, zawłaszczanie prokuratury, mediów, policji, przemysłu i wszystkiego co się tylko da? To się robi społeczeństwu a wiec i rodzinom?

Leczył się z depresji a kto go do takiego stanu doprowadził? Wiesz co to jest depresja? To jest stan w którym człowiek czuje się skrajnie upodlony, nieważny i niewidzący przed sobą perspektyw. Znam to z autopsji. To był stan do którego aktualna władza doprowadziła uczciwego wrażliwego człowieka który nie mógł już znieść tego co PiS robi z Polską.

Gówno wiesz co on czuł, pisofile mają inną wrażliwość i mentalność. To widać, słychać i czuć. Widać że nie czytałaś pożegnalnego listu.

A opozycja i media zachowuje się niezwykle delikatnie porównując np.jak pislamiści rozdmuchali i wykorzystali atak szaleńca na biuro PiS w Łodzi. Ale ten akt desperacji może zwróci uwagę tej obojętnej części społeczeństwa do czego prowadzi nas ta władza. Czy to się wam podoba czy nie Piotr będzie wymieniany obok Palacha i Siwca i innych którzy wybrali taka formę protestu.
                  • super.222 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 30.10.17, 14:12

forum.gazeta.pl/forum/w,254023,164933492,164933492,Do_czlowieka_ktorzy_sie_podpalil.html..
                    ..
                    Załączam wątek z mojego forum. Wpisałam tragedię wcześniej niż
                    ukazała się informacja tutaj. Nie możesz mi gołosłownie zarzucić,
                    że nie czytałam postulatów nieszczęśnika. A i interlokutorka się
                    znalazła ... wyrzucona z *prywatnego* forum iryski (nie wisz czasem).

jak prywatne i tylko dla *swoich* zamknąć w cholerę i nie upokarzać
                    ludzi, którym czasami coś się spodoba i chcą zabrać głos.

PS. Dopiero dzisiaj spostrzegłam literówkę
                    w tytule mojego wątku i poprawić nie mogę,
                    bo cały wątek spadnie. Mam nadzieję, że wybaczycie.
                    • super.222 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 30.10.17, 14:16
                      forum.gazeta.pl/forum/w,254023,164933492,164933492,Do_czlowieka_ktorzy_sie_podpalil.html
                • czuk1 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 30.10.17, 14:29
                  super.222 napisała: Żonie i dzieciom (wykształconym) czegoś takiego się nie robi.To nie jest zgon na polu bitwy w obronie ojczyzny, to jest protest i nie róbcie z niego bohatera.

A żołnierz w obronie ojczyzny ... wygrywa bitwę ? Ale - kiedy zginie w walce - mówimy, ze jest bohaterem bo poległ w obronie ojczyzny. Tu jest podobnie. Miał wyobraźnię, widział ojczyznę w stanie niszczenia . Przysiągł sobie... zrobię tyle co mogę sam zrobić - oddać życie w obronie niszczonej ojczyzny, jej ustroju i demokratycznego państwa. Niech świat wie co jest powodem mojej determinacji . I wszystko to wyjaśnił, opisał . W poglądach swoich nie był odosobniony. Podobnie - o stanie państwa - myśli duża część Polaków. Jednak niewielu jest tak odważnych , niewielu też widzi sens i celowość poświęcenia życia w proteście przeciwko władzy państwowej.
                  Dla mnie jest bohaterem. Tej formy protestu nie kwestionuje światła rodzina Piotra S. A więc nieuprawnionym jest apel do tych co maja swoje zdanie o bohaterze, by zmienili zdanie.

> Był chory i się leczył, mógł też powiesić się.
                  Każdy chory leczy się. Jego choroby nie widzimy w pozostawionych protest-listach.
                  Wybrał demonstracyjny rodzaj śmierci a nie tchórzliwy. To świadczy o przemyśleniu czynu.

> Byłby anonimowy.
                  Nie chciał być anonimowy.

Insynuacją i kłamstwem jest , że chciał być sławny. Wg mnie - chciał być możliwie
                  najbardziej skuteczny, dotrzeć do sumień wszystkich Polaków i rządzących; by zastanowili się
                  i zawrócili z obranej drogi rozwalania polskiej demokracji. Opisał wszystko dokładnie.

> Ten fakt wykorzystuje opozycja i robi szum medialny, ale to tylko zaledwie iskierka, która zgaśnie zanim wybuchnie płomieniem.

A co ma zrobić opozycja ? Napiętnować go, w sytuacji kiedy mówił/pisał głosem opozycji ?
                  Szumu medialnego nie ma. Media rządowe całkowicie wyciszyły dyskusje na temat samospalenia.
                  Dzięki temu media opozycyjne - w ciszy nad zmarłym - spokojnie skoncentrowały się na osobowości protestującego i treści protestu. Nie ma szumu medialnego . Nikt nie oczekiwał płomienia protestu. Jednak.... jeśli kierunek zmian ustrojowych w Polsce nie zmieni się, to płomień
                  protestów kiedyś wybuchnie. I do tego nie są potrzebne żadne kolejne zamachy.
                  Co będzie dalej .... zależy od odpowiedzialności, rozsądku i uczciwości władców Polski.
                  • iryska2604 Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 30.10.17, 18:06
                    Oj, tam - specjalnie sprawdziłam któż to taki u superki gości. I wszyscy pamiętamy wpisy ledy i dlaczego została wykluczona z naszego grona. Nawet sie już nie denerwuję...
                    • aga-kosa Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 2 30.10.17, 19:17
                      Żal człowieka i jego rodziny. Tak bardzo bym chciała żeby jego śmierć nie była daremną.
                      Społeczeństwo z dnia na dzień staje się bardziej obojętne na wszystko co się dzieje.
                      Pisia TV podała, że się leczył z depresji a dla wielu ludzi jest to wytłumaczenie... Jak kibice po meczu:" Nic się nie stało, Polacy! Nic się nie stało". sad aga
                      • wikul Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 30.10.17, 22:34
                        Polska, i nie tylko, powoli się budzi. W wielu miastach odbywają się pikiety pamięci.

www.project-syndicate.org/commentary/poland-self-immolation-by-slawomir-sierakowski-2017-10
                        • wikul Re: Piotr S., Szary Człowiek. Zmarł po południu 30.10.17, 23:06
                          www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1725630,3,narastaja-samotne-protesty-po-samospaleniu-przed-pkin.read

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka