Dodaj do ulubionych

Szanujmy symbole narodowe

17.07.18, 07:43
Choć często krytykuję poczynania antydemokratyczne naszych władz; choć jestem zwolennikiem działań propaństwowych organizacji pozarządowych nie mogę zgodzić się z poniższym tekstem organizatorów marszu równości. Dla mnie święta jest treść i ustalenia ustawy o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych z 1980 roku . Czytamy:
Art. 2. 1.. Godłem Rzeczypospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego ze złotą
koroną na głowie zwróconej w prawo, z rozwiniętymi skrzydłami, z dziobem i szponami złotymi, umieszczony w czerwonym polu tarczy.

Dlatego też zgadzam się z min. Brudzińskim . Czas zacząć wymagać od nas wszystkich stosowania tej ustawy, dokładnie. Tęcza nie jest ustawowym tłem dla naszego godła. Jesteśmy jeszcze państwem prawa …. a więc stosujmy to prawo.

„Joachim Brudziński – minister spraw wewnętrznych i administracji, wytacza działa wobec uczestników Marszu Równości. Marsz w zeszłą niedzielę przeszedł przez Częstochowę. Swoimi wypowiedziami minister wywiera nacisk na prokuraturę, a ta chwilę później wszczyna absurdalne śledztwo w sprawie orła na tęczowym tle .
Sprawa nabrała rozgłosu. (???) W demokratycznym państwie z niezależnymi sądami i niezależną prokuraturą sprawa powinna być od razu umorzona. ….
Cel jest oczywisty: zastraszyć uczestników kolejnych marszy równości, które wyrastają jak grzyby po deszczu w kolejnych miastach Polski: od Rzeszowa, przez Częstochowę po Szczecin.” - to informacja organizatorów na FB.
Obserwuj wątek
    • adria231 Re: Szanujmy symbole narodowe 17.07.18, 08:36
      Bez przesady. Kupiłam sobie kilka lat temu w sklepie spodenki we wzory z amerykańską flagą( akurat rozmiar był odpowiedni).
      Noszę je latem w ogrodzie i na spacerach. I co ? Mam zostać zamknięta za to ,że na tyłku noszę flagę zaprzyjaźnionego kraju ?
      • estella50 Re: Szanujmy symbole narodowe 17.07.18, 08:57
        Brudziński nie pamięta jak sam siebie i prezesa też odział w czerwone peleryny z herbowym orłem, kiedy sobie ryby łowili na urlopie. Nie zauważył też pani prezydentowej, która z orłem na dumnie wypiętej piersi zmierzała, by polecieć wraz z mężem na prezydencką wizytę do innego kraju. Nie zauważa tysięcy najróżniejszych napisów na biało - czerwonych flagach, proporcach, czy transparentach.
        A więc panie Brudziński - bij najpierw we własne piersi i w piersi swojego środowiska zanim podniesiesz głos i sięgniesz po paragraf!
        Amerykanie drukują sobie szorty i koszulki w barwy narodowe, a przy tym na maszty przed swoimi domami wywieszają flagę narodową. A przy tym wielkim szacunkiem darzą swoją konstytucję, nie wywalają z sądów stosunkowo młodych wybitnych prawników itd.
        Takiego właśnie zachowania chciałabym też u nas.
        • wikul Re: Szanujmy symbole narodowe 17.07.18, 11:54
          Tu nie chodzi o nasz barwy tu chodzi o tęczowe flagi które działają na pislamistów jak płachta na byka.
          • margit49 Re: Szanujmy symbole narodowe 17.07.18, 14:48
            wikul napisał:

> Tu nie chodzi o nasz barwy tu chodzi o tęczowe flagi które działają na pislamis
            > tów jak płachta na byka.

Zgadza się, Jojo bije pianę, bo tak naprawdę nie się do czego przyczepić. Bardziej mu zależy na pogłebieniu ostracyzmu wobec osób homoseksualnych.
            • iryska2604 Re: Szanujmy symbole narodowe 17.07.18, 14:55
              Otóż to. I czy czasem Polacy nie przesadzają? Ubierają sie na siłę w symbole, patriotyzm, umiłowanie Ojczyzny a tak naprawdę to słowa,słowa i wszystko na pokaz. Weżcie skinów, kiboli...
              • estella50 Re: Szanujmy symbole narodowe 17.07.18, 15:02
                Masz rację. Patriotyzm, tak jak miłość nie potrzebuje ciągłych aktów strzelistych. Wystarczy respektować prawo, przechodzić na zielonym, z szacunkiem traktować innych, solennie płacić podatki.
      • czuk1 Re: Szanujmy symbole narodowe 18.07.18, 18:47
        adria231 napisała:
        > Bez przesady. Kupiłam sobie kilka lat temu w sklepie spodenki we wzory z amerykańską flagą( akurat rozmiar był odpowiedni). Noszę je latem w ogrodzie i na spacerach. I co ? Mam zostać zamknięta za to ,że na tyłku noszę flagę zaprzyjaźnionego kraju ?

Tu piszemy o Polsce, o polskich symbolach narodowych i ich szanowaniu .
        Na podstawie tego co widzimy wyprowadziłem apel - szanujmy symbole narodowe.
        Adria pisze - bez przesady. Oczywiście .... w ogrodzie możemy się ubierać dowolnie; ale
        już amerykańska flaga na tyłku??? ... to wyraz braku szacunku do flagi USA.
        Ambasador USA i polska Policja nie będzie Cię ścigać w Polsce, na podstawie amerykańskiego prawa. Przewinienie niewielkie. Sama się karzesz wdziewając takie portki na spacer.
    • suender Re: Szanujmy symbole narodowe 17.07.18, 12:43
      czuk1 17.07.18, 07:43

> Art. 2. 1.. Godłem Rzeczypospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego ze złotą
      koroną na głowie zwróconej w prawo, z rozwiniętymi skrzydłami, z dziobem i szponami złotymi, umieszczony w czerwonym polu tarczy.
      ================================================================

Taką definicję mógł wymyślić tylko urzędnik w "stanie wskazującym" i bez pomyślunku artystycznego.
      Normalny człowiek dobrze wie, że obrazu nie da się opisać słowami, bo zawsze będzie w niej wiele ułomności i niedopowiedzeń.
      Jak takie rzeczy się w prawie określa powinno się wypowiedzieć audytorium najwyższej klasy rysowników i malarzy.
      Ja na tej branży się bardzo mało znam i myślę, że Czuk też nie bardzo w sztuce "piórkiem i węglem" jest obeznany.

Proszę spojrzeć na koncepcje rożne takiego godła np. tu:

www.google.pl/search?q=orze%C5%82+bia%C5%82y&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjEw5SH9KXcAhWJCJoKHRysAacQsAQIOw&biw=1745&bih=970#imgrc=22PlDeqXOZvsYM:

A więc, czy przykładowo te są aż takie złe?;

surgepolonia.pl/product-pol-1526-Koszulka-Orzel-Bialy-Pilkarz-BIALA.html

albo ten:
      www.tomaszow-maz.pl/web/aktualnosci/2017/01/Znak%20konkursu.jpg

albo ten:
      desa.pl/media/img/cms/auction_objects/26224/9e71624cec874873cf0d3b055169c86b.jpg

albo ten:
      surgepolonia.pl/pol_pl_Koszulka-Orzel-Bialy-Pilkarz-BIALA-1526_2.jpg

Pozdr.
      • ewa9717 Re: Szanujmy symbole narodowe 17.07.18, 13:33
        Właśnie! Niech jojo brudziński zacznie od swoich: nazioli, kiboli, orła na pelerynie jarzbawa opiętej na grubym bandziochu itd.
        • aga-kosa Re: Szanujmy symbole narodowe 17.07.18, 16:07
          Brudzińskiemu chodziło o ptaka czy o tęczę - nie uściślił co go zbulwersowało. wink aga
          • estella50 Re: Szanujmy symbole narodowe 17.07.18, 17:05
            Mówi: ptak
            W domyśle: tęcza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka