czuk1
17.07.18, 07:43
Choć często krytykuję poczynania antydemokratyczne naszych władz; choć jestem zwolennikiem działań propaństwowych organizacji pozarządowych nie mogę zgodzić się z poniższym tekstem organizatorów marszu równości. Dla mnie święta jest treść i ustalenia ustawy o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych z 1980 roku . Czytamy:
Art. 2. 1.. Godłem Rzeczypospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego ze złotą
koroną na głowie zwróconej w prawo, z rozwiniętymi skrzydłami, z dziobem i szponami złotymi, umieszczony w czerwonym polu tarczy.
Dlatego też zgadzam się z min. Brudzińskim . Czas zacząć wymagać od nas wszystkich stosowania tej ustawy, dokładnie. Tęcza nie jest ustawowym tłem dla naszego godła. Jesteśmy jeszcze państwem prawa …. a więc stosujmy to prawo.
„Joachim Brudziński – minister spraw wewnętrznych i administracji, wytacza działa wobec uczestników Marszu Równości. Marsz w zeszłą niedzielę przeszedł przez Częstochowę. Swoimi wypowiedziami minister wywiera nacisk na prokuraturę, a ta chwilę później wszczyna absurdalne śledztwo w sprawie orła na tęczowym tle .
Sprawa nabrała rozgłosu. (???) W demokratycznym państwie z niezależnymi sądami i niezależną prokuraturą sprawa powinna być od razu umorzona. ….
Cel jest oczywisty: zastraszyć uczestników kolejnych marszy równości, które wyrastają jak grzyby po deszczu w kolejnych miastach Polski: od Rzeszowa, przez Częstochowę po Szczecin.” - to informacja organizatorów na FB.