estella50 21.10.18, 21:01 W pierwszej turze wygrał Trzaskowski! Kto by się tego spodziewał? A co w Krakowie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
estella50 Re: Trzaskowski wygrał! 21.10.18, 21:06 Poznań i Białystyk też wzięte w I turze przez nasz, ten gorszy sort. Staram się pamiętać, że to tylko szacunki, a nie oficjalne wyniki. Odpowiedz Link
estella50 Re: Trzaskowski wygrał! 21.10.18, 21:17 WYNIKI W SEJMIKACH Sondaż Ipsos: PiS - 32,3 proc.; Koalicja Obywatelska -24,7 proc.; PSL - 16,6 proc. ; Kukiz'15 - 6,3 proc.; Bezpartyjni Samorządowcy - 6,3 proc.; SLD-Lewica Razem - 5,7 proc. PiS na pierwszym miejscu (32,3%), ale popatrzmy na sumę wyników: PO (24,7%) + PSL (16,6%) + SLD (5,7%). PiS nawet z Kukizem (6,3%) pada plackiem przed opozycją! 38,6 : 47. To jest uwertura przed wyborami parlamentarnymi. I niech się spełni! Odpowiedz Link
zajbel Re: Trzaskowski wygrał! 21.10.18, 21:54 Ja się spodziewałam, II tura rządzi się swoimi prawami i choć teraz nie wywlekali Trzaskowskiemu trupów z szafy to w II turze mogli. Więc cieszy mnie że moje przewidywania się sprawdziły. Cieszy mnie też wynik w Poznaniu, w łodzi i wielu innych miastach. A widzieliście mapkę w jakich sejmikach wygrał PiS? Chociaż prorokują im 9 to sądzę że będzie mniej bo oni nie mają z kim zawrzeć koalicji i tylko tam będą rządzić gdzie mają bezwzględną większość ale o tym dopiero we wtorek będziemy wiedzieli napewno. Odpowiedz Link
estella50 Re: Trzaskowski wygrał! 21.10.18, 22:14 Też tak myślę. Oni nie mają z kim zawierać koalicji. Mogliby ewentualnie z Kukizem, ale on też cienko przędzie. Bardzo mnie cieszy świetny wynik PSL, chociaż nagonka na nich była bezprzykładna. Natomiast SLD pod wodzą Czarzastego siadła! A trzeba było stroszyć piórka, samemu do wyborów iść, grać rolę zwycięzców przed metą? Tak czy owak uważam, że to pierwszy wielki i znamienny krok przed wyrzuceniem definitywnie pisu na aut! Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Trzaskowski wygrał! 21.10.18, 22:20 PSL - miła niespodzianka !!! Lublin - prezydent nie pisowski /a to ściana wschodnia ../ czekam na wyniki Szczecina niespokojnie bo moze być niezbyt dobrze. Odpowiedz Link
wikul Re: Trzaskowski wygrał! 21.10.18, 22:25 alfredka1 napisała: > PSL - miła niespodzianka !!! > Lublin - prezydent nie pisowski /a to ściana wschodnia ../ > czekam na wyniki Szczecina niespokojnie bo moze być niezbyt dobrze. Pamiętam jak po poprzednich wyborach PiS rozpętało histerię antypeeselowską o rzekomych fałszerstwach. I co ? Okazało się że to PSL miało rację że w wyborach samorządowych zawsze są mocni. Odpowiedz Link
myq1 Re: Trzaskowski wygrał! 21.10.18, 22:20 Cieszę się, na razie ostrożnie, ale mam nadzieję na lepiej. Odpowiedz Link
estella50 Re: Trzaskowski wygrał! 21.10.18, 23:00 PiS wygrało wybory do sejmików w 9 województwach, Koalicja w 7. Zaczną się teraz rozmowy o budowaniu koalicji w sejmikach. Z kim takie rozmowy może przeprowadzać PiS? Pytanie retoryczne Też zauważyłam piękny wynik prezydenta Lublina (mimo jego wpadki z Marszem Równości. A może właśnie dlatego?) W mojej Bydgoszczy będzie II tura. Obecnemu prezydentowi zabrakło ok. 4% do wygranej. Ale województwo jest całe opozycyjne Odpowiedz Link
czuk1 Re: Trzaskowski wygrał! 22.10.18, 07:05 estella50 napisała: ,,, Natomiast SLD pod wodzą Czarzastego siadła! A trzeba było stroszyć piórka, samemu do wyborów iść, grać rolę zwycięzców przed metą? ,,, Zgadzam się z Tobą ... jak zwykle. U nas - koalicja nazwała się nazwą miasta (ZKO) i była w nich - PO, .N, SLD i PSL. Jadę zobaczyć protokóły (na drzwiach komisji).... jak moi zostali przyjęci . Odpowiedz Link
adria231 Re: Trzaskowski wygrał! 22.10.18, 07:17 W Krakowie będzie dogrywka . Krew się poleje. Pisiarnia użyje wszelkich środków. Odpowiedz Link
dociek Re: Trzaskowski wygrał! 22.10.18, 07:23 W Lublinie Żuk wygrał, bo tylko za jego "panowania" nastąpiły w mieście widoczne, pozytywne zmiany. Reszta z byłych prezydentów, począwszy od czasów AWS tylko zasiadała na stolcu. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Trzaskowski wygrał! 22.10.18, 12:08 dociek napisał: W Lublinie Żuk wygrał, bo tylko za jego "panowania" nastąpiły w mieście widoczne, pozytywne zmiany. ....to w Lublinie w samorządzie ale w kraju i partii .... Władza jednego człowieka prowadzi nieuchronnie do zła - Odpowiedz Link
czuk1 Re: Trzaskowski wygrał! 23.10.18, 23:40 Estrllo. U nas, wygrał dotychczasowy w I turze. Odrzucony przez miejscowych. Ostatnio ujawnione zostały aferki, nietrafne decyzje.Potrafił dotrzeć najwyżej. Wbrew miejscowym, wprowadziła go p. Marszałek. 20.X konwencję zamkniętą zaszczycił Prezes...i mamy dotychczasowego. A było 3 lepszych kandydatów. Miał pełną i bogatą promocję, ze swojego komitetu i drugą z centrali PiS. Mój kandydat wszedł do Rady. Odpowiedz Link
estella50 Re: Trzaskowski wygrał! 24.10.18, 08:58 U mnie też niestety wygrał dotychczasowy: bardzo mierny i bardzo bierny. A głosowałam na rzutkiego, przedsiębiorczego z doświadczeniem w administracji. Harcmistrz, który potrafi zdobywać pieniądze na projekty. Niestety. Ludzie wolą burmistrza, który robi sobie z nimi fotki, wszystkim ręce ściska, fetuje dzieci i seniorów. Odpowiedz Link
wikul Re: Trzaskowski wygrał! 23.10.18, 21:14 To jest szok przede wszystkim dla zawziętych pislamistów żyjących w swoim wymiarze czasu, korzystających głównie ze swoich kanałów informacji. Nie mogą się z tym pogodzić. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Trzaskowski wygrał! 23.10.18, 21:24 Szok na pewno ale gorzej ,że będą pałali jeszcze gorszą nienawiścią do ludzi normalnych ... Odpowiedz Link
dociek Re: Trzaskowski wygrał! 24.10.18, 20:52 Czy to nie swoista prawidłowość, że tam właśnie PiS wgrywa, gdzie jego elektorat w znacznym stopniu jest w stanie zaakceptować wbrew ochronie interesów swoich potomków księży pedofilów molestujących własne dzieci wiernych? Odpowiedz Link
czuk1 Re: Trzaskowski wygrał! 25.10.18, 21:00 dociek napisał: > Czy to nie swoista prawidłowość, że tam właśnie PiS wgrywa, gdzie jego elektorat w znacznym stopniu jest w stanie zaakceptować wbrew ochronie interesów swoich > potomków księży pedofilów molestujących własne dzieci wiernych? Robert Biedroń znalazł wyjaśnienie przyczyny dobrych wyników wyborów samorządowych/powodzenia PIS. Porównał sieć kolejową (jej gęstość) z wynikami wyborów. Okazuje się, że dobre wyniki PiS są w południowo-wschodniej Polsce i tam właśnie jest rzadka sieć kolejowa. Przed wyborami PiS obiecało ten stan szybko poprawiać, uruchamiać zlikwidowane połączenia kolejowe i zagęszczać sieć dróg twardych. Odpowiedz Link
estella50 Re: Trzaskowski wygrał! 26.10.18, 11:57 Już dawniej stwierdzono, że sympatie polityczne pokrywają się z granicami zaborów (można porównać). Mentalność wschodnia została po rosyjskim zaborcy. Przy okazji i sieć komunikacyjna może być tam słaba. Odpowiedz Link