Dodaj do ulubionych

Kurs komputerowy 65+

24.01.19, 18:28
W mojej miejscowości jest prowadzony bezpłatny kurs komputerowy dla seniorów powyżej 65 roku życia. Jest opłacany z funduszów UE. Kurs ma trwać 100 godzin na laptopach "służbowych" a na zakończenie uczestnicy będą mogli bezpłatnie otrzymać tablet.
Wiem, że w innych miejscowościach będą prowadzone podobne kursy.
Myślę, że warto by było zapytać w pobliskim UMIG-u, bibliotece, klubie seniora.... będzie to rozszerzenie już posiadanych wiadomości.
Ja zaczęłam uczestniczyć, bo do tej pory "uczył" mnie najmłodszy wnuk wink aga
Obserwuj wątek
    • alfredka1 Re: Kurs komputerowy 65+ 24.01.19, 20:50
      Mnie uczyła córka , którą zapisałam na kurs gdy jeszcze była na studiach .....
      przydał się bardzo gdy poszla do pracy .
      Potem już był kompuś własny, domowy ...
      a w naszym domu pojawil się w 2003 roku .
      /a i tak nie za wiele wiem ale moja szara komóreczka jedynaczka zadowolona bardzo jest smile)
      p.s. teraz jasno uzmysłowiłam sobie , że za 2 miesiące skończę 89 lat i zacznę .... no, ile ile ????
      • iryska2604 Re: Kurs komputerowy 65+ 25.01.19, 12:07
        Aguś, na wiele nie licz. Jeszcze zależy gdzie i kto uczy. Z grubsza - jak załozyc pocztę, napisać i wysłac mejla ,szukanie stron www. Najlepiej mając podstawy próbować i przestać sie bać komputera.
    • ewa9717 Re: Kurs komputerowy 65+ 25.01.19, 16:11
      Alfredko, 17 i tego się trzymaj jak niepodległości!
      Obserwowałam kurs w mojej bibliotece (gdy wymieniałam książki). Prowadził młody typek po średniej szkole i kobitki (bo najczęściej panie uczestniczą w różnych organizowanych dla seniorów formach aktywności) usiłował uczyć tworzenia arkuszy kalkulacyjnych i czegoś w tym typie, co zapewne pamiętał ze swoich lekcji. Większość uczestniczek (znam, no bo to pipidówek jednak) dopiero przymierzała się do zakupu komputera i to, co proponował "pan profesor" było zupełnie do dudy.
      • aga-kosa Re: Kurs komputerowy 65+ 25.01.19, 18:37
        Mam nadzieję, ze nauczę się w końcu wklejać zdjęcia.
        Bardzo ważne w tym kursie jest to, że wstaję o 6, 30 a nie o ósmej a potem jak mam zajęcia od 8 - 12 to przebywanie z fantastycznymi ludźmi. Gdzieżbym "robiła oko" przed godziną ósmą. wink Grupa sobie wzajemnie pomaga, żarty, psoty, poruszane różne tematy.
        Dziś uczyliśmy się pisania w wordzie i kopiowania z przeglądarki przepisów. Na następne zajęcia każdy obiecał przynieść "cóś" zrobionego ze skopiowanych przepisów. Staś ma przynieść pierogi ruskie. wink A to dopiero w czwartek. Złośliwa nie jestem, ale zrobię bezy i wezmę słoik własnej nutelli. smile aga
        • alfredka1 Re: Kurs komputerowy 65+ 25.01.19, 19:16
          To ja chcę uczyć się od Ciebie ...
          poprosze o przepis na domową nutellę
          /to do smarowania czy leczenia / orzechówka/ ?
          • aga-kosa Re: Kurs komputerowy 65+ 25.01.19, 20:15
            Alfredko "domowa nutella" to smarowidło do chleba, naleśników, ciasta zrobione ze śliwek z dodatkiem cukru wanilinowego i normalnego oraz kakao . Zawsze w sezonie śliwkowym przypominam ten przepis wink Wezmę ze sobą by te bezy przekładać tą "nutellą" Wyobrażasz sobie nagromadzenie słodkości wink
            Łamane przez orzechówka - orzechówka jest i do leczenia i do picia dla przyjemności. Jeśli z miodem lub cukrem to przyjemność. W spirytusie - lekarstwo.
            Teraz jak łuskacie orzechy trzeba ze środka wybrać "blaszki" rozdzielające "móżdżki" z 25 dkg orzechów i zalać 100g spirytusu. Jest bardzo silna mikstura przeciwko biegunce. Jest tak silna, że bierze się jedna kroplę w kieliszku wody na 10 kg wagi człowieka np: osoba o wadze 60 kg bierze 6 słownie sześć kropli w kieliszku wody.
            Ważne jest do ostatniej kropli. Na opakowaniu przyklejamy czerwoną etykietkę i opisanie; kiedy i jak zażywać. Nie stosować drugi raz w tym samym dniu!. aga
            • estella50 Re: Kurs komputerowy 65+ 25.01.19, 20:43
              W kwestii domowej nutelli dodam, że w zeszłym sezonie zrobiłam z przepisu Agi i wyszło wyśmienicie. Rozdałam przyjaciołom i sąsiadom. Wszyscy chwalą. Ja używam do naleśników, a czasem do chleba z masłem.
              A w kwestii tego kursu komputerowego, to wiedziałam, że poszerzysz tam swoje grono znajomych, ale wiedzy komputerowej to raczej nie wink A może jednak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka