anoagata 30.12.20, 22:15 Kilka dni temu byłam na tak,teraz jestem na nie i nie wiem co dalej a jak jest u Was ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
estella50 Re: Szczepimy się ???? 31.12.20, 07:51 Ja zawsze na tak! Bez wątpliwości Zaskoczyłaś mnie, bo myślałam, że sceptyków szczepionkowych z czasem ubywa, a Ty akurat przybywasz Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 31.12.20, 08:21 Będę się szczepił. Tylko, żebym mógł się dowiedzieć, gdzie? W mojej przychodni jest to niemożliwe, bo pracują tam same zombie, czyli obsada wiekowo odpowiada średniemu wiekowi mieszkańców osiedla, to jest ok. 85-90 lat. Nie wiem, jak długo jeszcze pociągną? A było kiedyś tak dogodnie. Wszystko przemija. Będę się szczepił i nie mam w sobie żadnych wątpliwości. Jako niepraktykujący lekarz w trzecim pokoleniu, wprawdzie nieludzki, ale jednak były specjalista mikrobiologii, wolę być zaszczepiony, nawet w sama nadzieję dalszego trwania, niż ponownie trafić na oddział zakaźny, gdzie ludzie umierają dusząc się stopniowo z godziny na godzinę. Odpowiedz Link
marii51 Re: Szczepimy się ???? 31.12.20, 11:31 lekarz POZ POPROWADZI WYWIAD onlin? czy przysle w pliku wywiad do wypełnienia jesli nie una przeciw np moj wstrząs penicylinowy? inne alergie... bęę czekać na jeho decyzję Odpowiedz Link
marii51 Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 09:57 Pojawila się informacja ... o ulotce szczepionki Mega Pilne! Dlaczego zmieniono treść ulotki szczepionki na #covid firmy #Pfizer? Udostępniajcie. Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 10:29 A któż to jest Sławomir Sikora? Czy jakiś inny Jan Kowalski? Ze stolicy, czy jakiejś Wólki? Dla mnie w kwestii szczepienia autorytetem są i będą wysoko kwalifikowani specjaliści z niekwestionowanymi tytułami naukowymi w tej dziedzinie. W końcu o tym, że ziemia jest płaska usiłował dowodzić pewien arabski młody książę. I szeroko o swoich poglądach opowiadał w internecie. W celu udowodnienia swoich racji wsiadł w samolot (własny) i poleciał, żeby horyzont przelecieć. Od tej pory nie wypowiada się w temacie płaskości ziemi Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 10:52 Oczywiście że sie zaszczepię. Nie wierzę w żadne teorie spiskowe. Gdyby nie szczepionki to dalej mielibyśmy i polio,i gruźlicę i dżume i cholerę - więc po co takie pytania? Odpowiedz Link
marii51 Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 12:30 i tacy włąsnie nie do konca okresleni naukowscy dowodzą że bardzo dużo jest o reakcjii PAD -a .. (oczywiscie na odpowiedż nie doczekamy się ....chyba? a pamiętamy,ze przed wyborami drwił kpił ze szczepień . ..tv1 słuchacze oglądacze wiadomosci zapamiętali... Mądrość zwycięży, będzie bezpieczniej !!! wolna-polska.pl/wiadomosci/prof-dr-roman-zielinskiw-szczepionce-otrzymamy-inwazyjna-czastke-podobna-do-zlosliwego-wirusa-lub-zlosliwych-komorek-nowotworowych-2020-12 Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 13:07 Mądrość albo strach przed chorobą zwycięży! Byłabym wredna wobec antyszczepionkowców i ogłosiła, że niezaszczepieni będą opłacać koszty leczenia z zakażenia z własnej kieszeni. A to jest nawet logiczne: nie jesteś przezorny, nie szczepisz się - to płać! Odpowiedz Link
anoagata Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 14:43 Estellko! ty mi się Dziwisz,otóż ja sama sobie się zdziwiłam gdy pomyślałam na nie.Edukacja szczepionkowa jest mi zbędna ale jak słyszę że to nie dojechała szczepionka na czas bo ktoś nie mógł się dodzwonić bo ktoś nie odbierał telefonu a to 5 osób z jednej fiolki a może 6 osób z jednej fiolki a to ktoś się zaszczepił nad programowo bo coś tam coś tam,ministerstwo wszczyna kontrolę szczepień i ja nie buduję żadnych teorii spiskowych ale skąd mam mieć pewność że zostanę zaszczepiona tym czym powinnam,bo jak taki Dworczyk jest odpowiedzialny za proces szczepień,to tak jak bym ja miała zorganizować Festiwal Piosenki w Sopocie i w tym bajzlu póki co nie chcę uczestniczyć. Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 15:17 Ojej Anoagatko Co sie skupiasz na dworczykach i jemu podobnych! Nie zaśmiecaj sobie nimi głowy tylko posłuchaj, co mówią profesorowie, wirusolodzy, epidemiolodzy.... Każdy z nich mówi: szczepić się! A myślisz, że nie mają pojęcia o istnieniu dworczykopodobnych? Przecież mają, ale to nie oni szczepią, tylko medycy przecież! Mówisz o 5 czy 6 szczepionych z 1 fiolki. Inne kraje europejskie też tak robią! Bo ten płyn do szczepienia zostaje w buteleczce i naprawdę szkoda niszczyć pełnowartościową szczepionkę. W każdej takiej wielkiej akcji zdarzają się błędy i wypaczenia (teraz np słychać o nadprogramowym szczepieniu celebrytów). Myśl pozytywnie! Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 16:47 Tak jest !!! Marii - nie pisz takich bzdur i tacy włąsnie nie do konca okresleni naukowscy dowodzą że bardzo dużo jest o reakcjii PAD -a PAD NIE JEST DLA MNIE ZADNYM AUTORYTETEM Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 19:09 Synowa pracuje w szkole, więc ją zaszczepią mimo, że teraz właśnie jest na plus z całą rodzinką. Będziemy mieli wieści z pierwszej ręki. Mąż chyba dość szybko dostanie zaproszenie ze względu na pesel i chyba nie będzie protestował - przyzwyczaił się do wykonywania próśb/poleceń . Zobaczymy jakie to szczepienie będzie miało tempo..... aga Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 19:14 Durnie zawsze byli i są. Tylko dlaczego zrobiło się ich tak dużo? W dzieciństwie wykonano nam tyle szczepień i to dużo bardziej prymitywnymi szczepionkami, w dużej liczbie sprowadzanymi także z ZSRR i jakoś przeżyliśmy. Teraz afera! Mam wrażenie że świat głupieje. Odpowiedz Link
anoagata Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 20:54 Nie jakoś ale normalnie przeżyliśmy te choroby jak słusznie Iryska zauważyła te cholery,dżumy Heine medyny,nie bylo dyskusji,to wtedy byli ludzie głupi a teraz mądrzy czy odwrotnie ? Wierzę w moc szczepionki ale nie wierzę temu rządowi,że potrafi przeprowadzić akcję prawidłowo,to są dwie dawki z krótkim terminem ważności ,no może jest przewrażliwiona ! Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 02.01.21, 21:13 Zaraz po wojnie szczepiono w szkołach p-gruźlicy a szczepionkę przyslała nam Szwecja .... pomogło , obecne pokolenie osiemdziesięcio czy dziewięćdziesieciolatków nigdy w przeszłości na te paskudną tuberkulozę nie chorowało. Potem były obowiązkowe szczepienia w zakładach pracy p-tyfusowi ... pomogło . tłumaczenie, że nie zaszczepię się bo ... nie wierzę temu rządowi jest niepoważne ,, chyba nie są z krótkim okresem ważności .... przed wojną któżby przewidzial ))) Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 04.01.21, 12:02 Szczepionki nie są z" krótkim okresem ważności" dopoki znajduja sie w opakowaniach fabrycznych, pewnego rodzaju pojemnikach znajdujacych sie w kartonach jednak po przybyciu do kraju docelowego pojemniki otwiera sie i przepakowuje, aby wyslac do roznych miast i wtedy trzeba sie bardzo spieszyc, bo szczepionka jest juz mniej zabezpieczona jesli chodzi o temperature niz podczas pierwszej podrozy. Jesli ktos chce zobaczyc jak wyglada pakowanie szczepionki w fabryce w Belgii powinien otworzyc link i zejsc nizej az do slow: Här packas och skickas Pfizers vaccin till Sverige www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/vaccinet-har-natt-norden-eskorterat-av-polis1/ Odpowiedz Link
marii51 Re: Szczepimy się ???? 03.01.21, 13:39 anoagata napisała: ....m/inn.. Wierzę w moc szczepionki ale nie wierzę temu rządowi, że potrafi przeprowadzić akcję prawidłowo,t to są dwie dawki z krótkim terminem ważności , no może jest przewrażliwiona ! To jest podobnie u pojawiających się obecnie wszędzie probujących odstraszyć, upewniac ludzi w--... --jaka ta szczepionka niebezpieczna nieskuteczna itd itp - Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 03.01.21, 15:43 Bardzo niejasno to piszesz i trudno wyczuć o co ci chodzi. Odpowiedz Link
marii51 Re: Szczepimy się ???? 03.01.21, 16:59 iryska zlikwiduj mam gzdie klikać ok zrozumialam Odpowiedz Link
marii51 Re: Szczepimy się ???? 03.01.21, 13:10 iryska2604 napisała: > Tak jest !!! > Marii - nie pisz takich bzdur i tacy włąsnie nie do konca okresleni naukows > cy dowodzą że > bardzo dużo jest o reakcjii PAD -a ok - Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 16:32 iryska2604 napisała: > Tak jest !!! > Marii - nie pisz takich bzdur i tacy włąsnie nie do konca okresleni naukows > cy dowodzą że > bardzo dużo jest o reakcjii PAD -a PAD NIE JEST DLA MNIE ZADNYM AUTORYTE > TEM Przecież podają te dane. Dotychczas było ok.50 takich przypadków (na ok.200 000.szczepień) www.medicover.pl/o-zdrowiu/szczepienia-a-niepozadane-odczyny-poszczepienne-nop,3736,n,3710 Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 04.01.21, 22:34 estella50 napisała: > W każdej takiej wielkiej akcji zdarzają się błędy i wypaczenia (teraz np słychać o nadprogramowym szczepieniu celebrytów). wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26659421,rektor-wum-jest-mi-przykro-z-powodu-sytuacji-zwiazanej-z-nieprawidlowosciami.html#do_w=57&do_v=67&do_a=330&s=BoxOpLink Z wniosków komisji wynika, że szczepienia były zorganizowane pod presją czasu w okresie świąteczno-noworocznym, choć planowo CM WUM przygotowywało się do ich rozpoczęcia 4 stycznia br. Jednak już 29 grudnia 2020 r. Centrum otrzymało 75 pierwszych dawek, a 30 grudnia 2020 r. kolejnych 375 dawek, które ze względu na to, że zostały dostarczone rozmrożone, należało zużyć do końca roku. "W związku z tym zdecydowano się zaproponować szczepienia dodatkowym osobom. Wynikało to z obawy, że nie uda się wykorzystać w pełni wszystkich dawek szczepionki w okresie świąteczno-noworocznym". Jednocześnie komisja stwierdziła, że w CM WUM Sp. z o.o. miała miejsce zła organizacja akcji szczepień, brakowało także należytego doboru osób, którym zaproponowano i wykonano szczepienia. Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 05.01.21, 09:15 "Dorobili mordy" kilkunastu osobom ze świata sztuki, tzw. elicie, która jest przez PiS traktowana jako jeden z głównych wrogów. Wroga musieli wskazać i napiętnować publicznie. Ale cicho o tych, których zaszczepiono pod specjalnym parasolem partyjno-rządowym. Czy, np. uważacie, że najwyższy prezes, duma narodu i słońce Żoliborza pozostał niezaszczepiony? – Celebrycka afera szczepionkowa od kilku dni rozgrzewa Polaków do czerwoności. Gdy wyszło na jaw, że grupa artystów i osób ze świata mediów m.in. Krystyna Janda, Maria Seweryn, Krzysztof Materna, Magda Umer czy Edward Miszczak zostali zaszczepieni poza kolejką, w czasie trwania etapu 0, rozgorzała dyskusja, komu najpierw należy się szczepionka, a komu nie. Szpitalny kapelan już się zaszczepił. I na jakiej podstawie? Kapelan Łukasz Pyda pracuje w jednym z lubelskich szpitali. Odwiedza chorych, udziela im sakramentów, często, gdy pacjenci sobie tego życzą, towarzyszy im w ostatnich chwilach. Duchowny, z racji tego, że jest zatrudniony w szpitalu, zaklasyfikował się do grupy zerowej i już jest po pierwszej dawce szczepionki przeciwko COVID-19. Mam kontakt codziennie z pacjentami, jestem zatrudniony w szpitalu, więc mogłem się wcześniej zaszczepić w tym tak zwanym "etapie 0". Myślę, że czasami mam bliższy, bardziej bezpośredni kontakt z chorymi niż pielęgniarka czy nawet lekarz – mówi w rozmowie z WP Kobieta ksiądz Łukasz Pyda. Przyznaje, że zaszczepił się w pierwszej kolejności z uwagi na pacjentów, z którymi na co dzień przebywa. – Nie chcę stanowić dla nich zagrożenia. Wcześniej musiałem przechodzić co tydzień test w szpitalu, teraz myślę, że te środki ostrożności się zmniejszą. Pewnie nadal będę musiał nosić odpowiedni strój zabezpieczający, taki sam jak inni pracownicy szpitala, ale nie będzie już tak dużych obaw, że zachoruję i przekażę wirusa. W czasach przed pandemią mogłem chodzić od sali do sali, odwiedzać pacjentów. W dobie koronawirusa spotkań z chorymi było mniej, przychodziłem do konkretnej osoby na jej specjalne życzenie, aby ją wyspowiadać, udzielić komunii czy namaścić. Mam nadzieję, że dzięki szczepionce będę mógł więcej czasu spędzać z ludźmi w szpitalu, bo oni bardzo tego potrzebują – dodaje kapelan. Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 05.01.21, 10:19 Niektórzy stali się w opinii publicznej "lewackimi celebrytami wykorzystującymi swoje układy", inni faktycznie, "wcisnęli się do kolejki", jak ten kapelan szpitalny (bo w grupie "0" nie było ani słowa o szpitalnych księżach). Jeszcze inni zostali zaszczepieni ze zwyczajnego przypadku i skutkiem zbiegu okoliczności, wynikającym z konieczności wykorzystania rozmrożonej szczepionki. Choć akcja promująca szczepienie przeciw COVID-19 miała zachęcić rodaków do podjęcia pozytywnej decyzji w sprawie szczepionki, to niestety ostatecznie sprawa odwróciła się przeciwko gwiazdom, które zostały ambasadorami WUM. Niedawno okazało się, że aż 18 znanych osób ze świata artystycznego zostały zaszczepione. Gimnastyczka dementuje plotki Niedawno okazało się, że Mariola Bojarska-Ferenc również należy do grona wybrańców, którzy jako jedni z pierwszych mogli przyjąć pierwszą dawkę oczekiwanej szczepionki. Jednak w przeciwieństwie do wymienianych poprzednio gwiazd, gimnastyczka zapewnia, że udało jej się zaszczepić przypadkiem. Tak, zaszczepiliśmy się z mężem. Ale to był zupełny przypadek. Po prostu wyczytaliśmy na stronie WUM informację, że jest taka możliwość, że jest dodatkowa pula dawek. I szybko zgłosiliśmy się z mężem do centrum przy WUM. Nikt mi tego nie załatwił" - powiedziała w rozmowie z "Faktem". Jak wspomniała Bojarska-Ferenc bardzo ciężko przebyła zakażenie koronawirusem, podobnie jak jej mąż. Gdy gimnastyczka dowiedziała się, że w Polsce mają się pojawić pierwsze partie szczepionki, niemal od razu poszukiwała szczegółowych informacji na ten temat. Bojarska-Ferenc przyznała także, że do tej pory odczuwa negatywne skutki choroby, czego dowodem jest, chociażby problem z ciśnieniem oraz brak siły. Nie wykorzystałam w tej sprawie żadnej znajomości, nikogo w tym szpitalu nie znam, nie mam takich długich rąk i teraz jest mi przykro, że sprawa szczepień przybrała taki obrót. Tym bardziej że nie jestem jakąś nastolatką, co się wepchała przed kolejkę, tylko mam już 60 lat - przypomina Bojarska-Ferenc. W ostatecznym efekcie należy jedynie się cieszyć, że są tacy Polacy, którzy chcą się szczepić ale z drugiej strony już widać, jak nasze kochane władze nie panują nad dystrybucją szczepień. A to dopiero początek. Niestety ze Zjednoczoną Prawicą tak jest. Za co się weźmie to spieprzy. Jak z tym Polakiem z PiSu, który dostał trzy metalowe kulki z zadaniem ich praktycznego wykorzystania. Jedną zgubił, drugą połknął, a trzecią zepsuł. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Szczepimy się ???? 05.01.21, 10:07 pia.ed napisała: .... Jednak już 29 grudnia 2020 r. Centrum otrzymało 75 pierwszych dawek, a 30 grudnia 2020 r. kolejnych 375 dawek, które ze względu na to, że zostały dostarczone rozmrożone, należało zużyć do końca roku. > "W związku z tym zdecydowano się zaproponować szczepienia dodatkowym osobom. Wynikało to z obawy, > że nie uda się wykorzystać w pełni wszystkich dawek szczepionki w okresie świąteczno-noworocznym". Jednocześnie komisja stwierdziła, że w CM WUM Sp. z o.o. miała miejsce zła organizacja akcji szczepień, brakowało także należytego doboru osób, którym zaproponowano i wykonano szczepienia. A jaki jest stan w całym kraju ? Teraz nawet , w Sejmie , jest przepychanka. Przedstawiciele PiS w Sejmie na specjalnej wykazują, że oni wcześniej prosili o pos. Komisji Zdrowia. I zaraz Komisja ma zacząć posiedzenie. Wg nich niej opozycja później zgłosiła podobny wniosek. Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 05.01.21, 10:20 Czekam tylko na listę zaszczepionych już pokątnie pisowców. Na pewno są tacy! Łącznie z prezesem. Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 05.01.21, 10:38 Będziesz czekać aż PiS się skończy. Tak, jak na listę sędziów popierających kandydatury wskazane do KRS. Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 05.01.21, 10:59 Waldemar Kuchanny Żyjemy w popierdolonym społeczeństwie, składającym się w znacznej mierze z kompletnych idiotów, a rządzą nami kretyni. To banał i niczego nowego nie odkrywam. Najpierw cała masa półmózgów ogłasza, że się nie będzie szczepić, bo to niewola, kontrola i zsiadłe mleko. Potem premier jedzie na lotnisko witać samolot z partią szczepionek, jakby to sam Jan Paweł II z zaświatów przyleciał, czym pokazuje, że jest mentalnie na poziomie 5-latka. Teraz jest afera, bo kilku starych aktorów zaszczepiło się poza kolejnością. I mają być powołane dwie komisje do zbadania tej sprawy. Rządowa i wewnętrzna w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Czy to zmienia coś w moim życiu, że Janda się zaszczepiła już teraz razem z Materną? Nic, kurwa, nie zmienia. Natomiast nakręca to psychozę wokół szczepień. Każdy punkt medyczny, który będzie dysponował szczepionkami, zamiast szczepić będzie myślal tylko o tym, by się nie narazić na rządową kontrolę. No, ale w koło jest wesoło. Rys. Patryk Sroczyński Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 05.01.21, 17:46 Wiecie - a mnie ten temat przestał w ogóle interesować bo zajmując sie tym tematem przestajemy dostrzegac rzeczy i problemy bardzo wazne.Moze komus właśnie na tym bardzo zależy? Czy te kilkadziesiat szczepionek zmieni bieg pandemii ? Czy nasze zacietrzewienie wpłynie na rozsądniejsze dziłanie naszego rządu i polityków? Odpowiedz Link
czuk1 Re: Szczepimy się ???? 10.01.21, 12:33 iryska2604 napisała: > Wiecie - a mnie ten temat przestał w ogóle interesować bo zajmując sie tym tematem przestajemy dostrzegac rzeczy i problemy bardzo wazne.Moze komus właśnie na tym bardzo zależy? Czy te kilkadziesiat szczepionek zmieni bieg pandemii ? Czy nasze zacietrzewienie wpłynie na rozsądniejsze dziłanie naszego rządu i polityków? Estella odpowiada na te pytania , swoją sygnaturką : "Standardy według PiS - zastraszyć, przekupić, zniszczyć, okraść, opluć, poszczuć i pójść się pomodlić" Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 05.01.21, 17:56 Ja się doczekam. Ale ciekawe, co sobie myślą pisowcy z takich i owakich prominenckich list. Że się nie wyda? Że co zachapane, to nie podlega zwrotowi? Że stanowisko, teka, apanaże to na wieki wieków? Dzieci, rodzin i znajomych nie mają, którzy wstydzić się będą i wzrok odwracać na widok byłego prominenta? Odpowiedz Link
m_y_q Re: Szczepimy się ???? 09.01.21, 23:00 Wiecie co? Na forum lekarskim ludzie opisują sytuację w szpitalach - lekarze z oddziału covidowegi nie zostali zaszczepieni, ponieważ cała administracja szpitala, wraz ze swoimi rodzinami okazała się ważniejsza od nich! Robi się dętą aferę na cały kraj, a po cichutku takie kwiatki się dzieją! Nie było mnie u Was dawno, życzę więc wszystkim zdrowego i szczęśliwego nowego roku! Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 10.01.21, 11:35 witaj mykwusiu ) za życzenia ,w imieniu tutejszych forumowiczów i forumowiczanek dziekuję p.s. Irysko, czy już mniej boli ???? delikatnie przytulam a Wodnik /pod moim nadzorem/ lekki masaż czyni ... Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 10.01.21, 11:47 Pani w prywatnej poradni uprawnionej do szczepień, powiedziała, że do mnie z żoną zadzwoni w stosownym momencie, ale dopiero hen, kiedyś. Bo skoro nie przekroczyliśmy jeszcze 70-ki, to jeszcze sporo potrwa. Choć jesteśmy w I grupie kolejki do szczepienia. I tu wyjaśnia się publiczne twierdzenie władz, że "Polska jest wolna". Oczywiście, w zakresie prowadzenia szczepień. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Szczepimy się ???? 10.01.21, 18:29 Szpital w Kaliszu zatrudnia 1696 osób. W ostatnim tygodniu zaszczepiono 900 osób. Przyznaję, że"podziwiam" szybkość. W tym tygodniu planują tyluż zaszczepić Jeśli to jest takę tempo w największym szpitalu w Kaliszu, to zastanawiam się ile dni będzie trwać szczepienie w mojej miejscowości, gdzie jest około 6 000 seniorów - 900 na tydzień, to gdy dotrą powiedzmy do 2 700 to już trzeba będzie tych pierwszych szczepić po raz drugi. Wiem, że ględzę jak mały Kazio, ale jeszcze w piątek w Urzędzie Miasta nikt nic nie wiedział, bo nie dostał wytycznych z ministerstwa, a i tak UM tego nie organizuje. Gratuluję "organizacji" w tej sytuacji nawet oburzać się nie mam o co. Chodzę na długie spacery do lasu, dotleniam się, stawiam na ziółka i mam nadzieję w zdrowiu doczekać swojej kolejki. aga Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 10.01.21, 20:53 Oburzanie się tylko nam zaszkodzi ... udawać, że nie bardzo martwimy się trudno bo w podświadomości czai sie jakies paskudztwo wirujące. Ja bedę czekała krócej .... /chyba, że nie doczekam jak ten Jaś ... / Odpowiedz Link
czuk1 Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 14:22 alfredka1 napisała: Oburzanie się tylko nam zaszkodzi ... udawać, że nie bardzo martwimy > się trudno bo w podświadomości czai sie jakies paskudztwo wirujące. Ja bedę > czekała krócej .... /chyba, że nie doczekam jak ten Jaś ... / Alfredko. Przynajmniej jedna jest korzyść z naszej starości. Aby nie zapeszyć. Tfu... Ja wiem już, że będę ujęty w podgrupie 80 + . A więc w grupie 1.5 mln polskich 80-ciolatków (80+). I jeśli 15.I. zarejestruję się telefonicznie u lekarza rodzinnego, gdzie będzie punkt szczepień- to będę gdzieś na przodzie kolejki do szczepienia. Teoretycznie więc mogę liczyć na szczepienie w lutym br. Aby dożyć do drugiej szczepionki to może pożyję rok, dwa lata. Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 14:56 Czuku, mam wątpliwości, czy 15.01. zarejestrujesz się telefonicznie do szczepienia. Przed chwilą zadzwoniłam do mojego planowanego punktu szczepienia z prośbą o bliższe informacje, a tam nic jeszcze nie wiedzą. Nic! Ani o liście do szczepień, ani o rejestracji, ani o terminach, ani o warunkach. Nic! Wiedzą tyle, ile usłyszą z mediów. A przecież muszą mieć czas na przemyślenie jak wg rządowych zasad ma przebiegać proces, jak ustalić dyżury, godziny itp. A do piątku to jeszcze tylko 3-4 dni! Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 14:58 Dziekuję Pia. Nie sprawdzałam wcześniej, a u mnie też się nie otworzyła. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Szczepimy się ???? 10.01.21, 23:58 aga-kosa napisała: > Szpital w Kaliszu zatrudnia 1696 osób. W ostatnim tygodniu zaszczepiono 900 osó > b. > Przyznaję, że"podziwiam" szybkość. W tym tygodniu planują tyluż zaszczepić > Jeśli to jest takę tempo w największym szpitalu w Kaliszu, to zastanawiam się i > le dni będzie trwać szczepienie w mojej miejscowości, gdzie jest około 6 000 se > niorów - 900 na tydzień, to gdy dotrą powiedzmy do 2 700 to już trzeba będzie > tych pierwszych szczepić po raz drugi. > Wiem, że ględzę jak mały Kazio, ale jeszcze w piątek w Urzędzie Miasta nikt nic > nie wiedział, bo nie dostał wytycznych z ministerstwa, a i tak UM tego nie or > ganizuje. > Gratuluję "organizacji" w tej sytuacji nawet oburzać się nie mam o co. Chodzę n > a długie spacery do lasu, dotleniam się, stawiam na ziółka i mam nadzieję w zdr > owiu doczekać swojej kolejki. aga Tak trzymaj. Mam nadzieję, że organizatorów szczepień ,na samym dole organizacji szczepienia, mobilizować będą napływające transporty szczepionek, pacjenci , terenowe sztaby organizatorów szczepień, 3 fala pandemii. W rezultacie wykorzystane zostaną ukryte rezerwy organizacyjne ... i szczepienie przebiegnie sprawnie. Zostanie zakończone (dla chętnych) w bieżącym roku. A zaszczepi się ok. 60 % chcących ukryć się przed tym wirusem. A rezerwy akcji są proste - szczepić bez przerwy - w tym samym czasie - 1i 2-gie szczepienie / pozyskać dodatkowe osoby do wykonywania szczepień (emerytki, rencistki, przebywające na url/opach macierzyńskich / w miarę potrzeb uruchamiać nowe punkty szczepień - w aptekach i wolnych pomieszczeniach/ szczepienia prowadzić w soboty i święta też w wydłużonym czasie pracy/ usprawnić logistykę akcji - drożność kanałów informacyjnych/ zaangażować i przeszkolić żołnierzy OTK/ wykorzystać wolontariuszy/..... Odpowiedz Link
m_y_q Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 02:20 Alfredko, jak miło przywitałaś mnie po paromiesięcznej nieobecności! 😀 Zaszczyt to dla mnie! 😀 Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 09:50 OKO.press... Wniedzielę podano, że zaszczepiono (w sobotę) tylko 1 235 medyków. W takim tempie etap zero (medycy) potrwa do połowy marca. Zamawiane raz w tygodniu dawki starczają szpitalom na 3-4 dni, ale system zniechęca do zamawiania więcej. Tracimy czas, a epidemia atakuje Wynik z soboty 9 stycznia – 1 235 dawek – oznacza, że średnia dziennych zaszczepień w ostatnich 6 dniach spadła poniżej 25 tys. Dane z niedzieli, które poznamy w poniedziałek 11 stycznia, będą prawdopodobnie na podobnym poziomie co w sobotę, co oznacza, że średnia z pierwszego tygodnia wyniesie ok. 21,5 tys. dawek. Jeżeli do 14 stycznia 2021 zgłosi się – jak oczekiwał rząd – 700 tys. „medyków” ich szczepienia potrwają aż 65 dni, czyli do połowy marca. Chyba, że rząd naprawi obecny system. oko.press/w-sobote-zaszczepi...-tracimy-czas/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 13:00 estella50 napisała: > OKO.press... Strona nie otworzyla sie... wklejam jeszcze raz. oko.press/w-sobote-zaszczepiono-1235-osob-zachorowalo-105-tys-tracimy-czas/ oko.press/zaszczepieni-beda-umierac-badzcie-na-to-gotowi/ Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 16:35 estella50 napisała: > Czekam tylko na listę zaszczepionych już pokątnie pisowców. Na pewno są tacy! Ł > ącznie z prezesem. M.in. zaszczepiło się wielu pisowskich starostów. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26655039,nie-tylko-znani-szczepili-sie-poza-kolejnoscia-jest-tez-lista.html Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 16:23 To nie musi być lekarz POZ . To może być każdy lekarz w punkcie szczepień. Na pewno zacznie od pomiaru temperatury ale będzie też osłuchiwał. On-line może być tylko wstęp.. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 16:45 Namawiam do prób bezpośredniego zapisywania się w wybranych punktach szczepień wg państwowego wykazu już teraz. Dla mieszkańców mazowieckiego to tu: www.gov.pl/web/szczepimysie/mazowieckie. Ja tak zrobiłem i OK. Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 17:02 Dzwoniłam dzisiaj, ale u mnie w przychodni nic nie wiedzą, tzn tyle co w mediach Od 15.01. mają rejestrowac się 80+, a od 22.01. 70+. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 17:10 Wybieraj prywatne punkty szczepień, nieznane szerszej publiczności. W moim przypadku byli wdzięczni bo stwierdzili że już szykują się do grafiku. Muszą zarobić. . Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 11.01.21, 17:54 Niestety, u mnie jest tylko 1 punkt szczepień - w mojej przychodni. Nie widzę innej możliwości. Nic to - jakoś dotrwam! Odpowiedz Link
m_y_q Re: Szczepimy się ???? 12.01.21, 02:17 Moja przychodnia zgłosiła się do akcji szczepień - bardzo się cieszę - znam tam wszystkich, wiem, że mają moją dokumentację leczenia - nie spotka mnie chyba niespodzianka w rodzaju - pomylone dane osobowe itp! Moja pani doktor pierwszego kontaktu poinformowała mnie, że każdy pacjent - na dzień dobry - będzie miał zmierzoną temperaturę, następnie podpisze jakieś kwity, po czym zostanie zbadany przez lekarza, zaszczepiony i - po szczepieniu - będzie jeszcze przez 15 minut musiał posiedzieć w poczekalni! Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 12.01.21, 13:34 W zeszlym tygodniu w prasie wychodzacej w moim regionie Skåne czyli Scania ukazala sie informacja, ze grupa 70+ otrzyma indywidualne zawiadomienia ze swojej przychodni. Jesli wszystko bedzie szlo w tym tempie co dotychczas, to faza 2 czyli szczepienia dla wszystkich powyzej 70 lat zaczna sie w lutym. Faza 3 bedzie dotyczyc grup ryzyka ponizej 70 lat i prawdopodobnie takze zdrowych osob w wieku 60 - 69 lat, ktore to szczepienia zaczna sie po zaszczepieniu grupy 70+ . Odpowiedz Link
adria231 Re: Szczepimy się ???? 12.01.21, 06:14 Nie wiem, czy cieszyć się, czy nie. Mam mieszane uczucia. Właśnie okazało się, że jestem zbyt młoda, by jako senior zarejestrować się do szczepienia...Trzeba mieć 80 lat..... Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 12.01.21, 09:03 70-latki rejestrują się od 22.01. A później młodsi. Adria - chyba nie mamy wyjścia, tylko spokojnie (ale w izolacji) czekać na swoją kolej. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Szczepimy się ???? 12.01.21, 10:43 estella50 napisała: > Niestety, u mnie jest tylko 1 punkt szczepień - w mojej przychodni. Nie widzę i > nnej możliwości. Nic to - jakoś dotrwam! To nie masz problemu z wyborem miejsca szczepienia. Kiedy jest kilkunastu lekarzy rodzinnych , w tym bez obsługi pielęgniarskiej (mój). To jest problem gdzie się zapisać. A drugi - czy mały punkt szczepień będzie otrzymywał systematycznie te szczepionki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Szczepimy się ???? 12.01.21, 10:55 estella50 napisała: > Dzwoniłam dzisiaj, ale u mnie w przychodni nic nie wiedzą, tzn tyle co w mediach. > Od 15.01. mają rejestrować się 80+, a od 22.01. 70+. Tak ma być. Dziś moja wiedza ,pochodząca wiedza pochodząca z Internetu i sondażowych telefonicznych rozmów, jest mała. Chciałem dowiedzieć jak zorganizowana będzie miejska sieć punktów szczepień - by zarejestrować się w sprawnym, mniej obciążonym punkcie szczepień. Niestety , nikt nic nie wie. W Internecie nie informacji. Nie wiedzą nic nowego pracownicy urzędów (UW i UM), Sanepidu i NFOZ. Lekarz rodzinny wie to co każdy z nas seniorów. Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 12.01.21, 11:30 No właśnie! I jak to zwykle z tym rządem wydadzą instrukcje punktom szczepień za pięć dwunasta i te będą musiały błyskawicznie przygotować się do akcji. Pacjenci nie zdążą być poinformowani. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 13.01.21, 16:14 Jest spory bałagan ale spokojnie. Coś z tego nie wybierzecie. Klikasz na mapie województwo i wybierasz. www.gov.pl/web/szczepimysie/punkty-szczepien Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 13.01.21, 18:29 Wybierzemy i napewno zaszczepimy się ...... córka już po szczepieniu . Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 13.01.21, 20:43 Musiała . Ciągle jest związana z uczelnią /rady Wydziału, obrony, doktoranci.../ ... a my nie będziemy długo czekać , chyba takich stareńkich w Szczecinie nie za wiele . /postaram się wejść w podhalańskich podskokach) / Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 13.01.21, 22:03 Lepiej może daj sobie spokój z podskokami ,proponuję drobnym walcem... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Szczepimy się ???? 13.01.21, 22:10 estella50 napisała: > No właśnie! I jak to zwykle z tym rządem wydadzą instrukcje punktom szczepień z > a pięć dwunasta i te będą musiały błyskawicznie przygotować się do akcji. Pacjenci nie zdążą być poinformowani. , Te duże akcje w "ochronie zdrowia" są nieudolnie organizowane. W sieci, mamy już wykaz punktów szczepienia. W lodówkach mamy nadwyżkę szczepionek (nad potrzeby drugiego szczepienia), można by rozpocząć szczepienia mieszkańców DPS. Ale na przyspieszeniu i powiększeniu akcji szczepień organizatorom i wykonawcom nie zależy. Nie podjęto w skali kraju leczenia chorób popovidowych u uzdrowieńców . Nie zwiększa się akcji testowania. Sygnaturka - Trzeba stanąć na głowie. Podjąć wojnę z chorobą niszczącą gospodarkę i zabijającą tysiące ludzi - powiedział dziś prof. Wojciech Maksymowicz Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 14.01.21, 07:27 Rozpowszechnianie "czarnej" propagandy antyszczepionkowej przez media powinno podlegać ukraniu. To jest maskowana dywersja. W stylu: zmarł po podaniu szczepionki, bo jak wracał do domu potrącił go samochód. Zginął na miejscu. Kobieta zmarła po przyjęciu szczepionki. Jej ojciec: chcę wiedzieć, co się stało - Przyjęła szczepionkę na COVID-19, ale nie miała później żadnych objawów. Nie wiem, co się stało. Chcę tylko odpowiedzi - powiedział ojciec Soni Acevedo, 41-letniej pracowniczki służby zdrowia z Portugalii, która zmarła dwa dni po przyjęciu pierwszej dawki szczepionki na koronawirusa. Ale nie ma żadnych dowodów, że to właśnie doprowadziło do jej śmierć. MarG Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 14.01.21, 08:33 Śmierć po podaniu szczepionki ma oczywiście powód jedyny - szczepionka! Śmierć z powodu wirusa ma również oczywiście powód jedyny - choroby współistniejące! A lud, niekoniecznie ciemny ma mętlik w głowie. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 14.01.21, 14:12 MOŻE BY ON, TEN NARÓD - ZACZĄŁ WRESZCIE MYŚLEĆ? Chyba że już został całkowicie tej umiejetnosci pozbawiony - poza oczywiscie niektórymi grupami. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 14.01.21, 21:21 Możemy tylko pomarzyć ....... nie zmądrzeje ( a myślenie męczy .... /taka mać !!! Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 15.01.21, 22:09 Napisałem ponownie i zostałem poproszony o nr telefonu. Teraz pozostaje mi tylko czekać. A tu Armagedon którego "nasza" władza nie ogarnia. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26690841,tlumy-seniorow-czekaly-na-mrozie-w-kolejkach-do-rejestracji.html#s=BoxOpImg3 Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 16.01.21, 20:38 Michał Wójcik tłumaczy szczepienie prokuratorów z osobami powyżej 70 lat. "Są na pierwszej linii" natemat.pl/334579,na-pierwszej-linii-wojcik-o-szczepieniu-prokuratorow-w-pierwszym-etapie O matko , nie strzymam!!! Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 17.01.21, 00:00 Zero tak sobie załatwił szybsze szczepienie. Przecież właśnie o to mu chodziło. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 17.01.21, 16:15 Nie widzę jednak żadnego uzasadnienia, aby z seniorami o szczepionkę konkurowali pracownicy służb skarbowych, funkcjonariusze CBA i prokuratorzy. Czy te grupy zawodowe rzeczywiście zabezpieczają aż tak żywotne interesy państwa? wyborcza.pl/7,162657,26694565,do-kolejki-po-szczepienia-prokuratorzy-przodem.html#S.main_topic-K.C-B.8-L.1.glowka Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 17.01.21, 22:52 Zmieniłem taktykę Polecam kontakt z 989. Trafiłem na sympatyczną, cierpliwą i miłą panią przy pomocy której mogłem wybierać. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 19.01.21, 00:20 Tak to wygląda w Praktyce Twoje szczepienie przeciw COVID-19 Zarejestrowałeś się na szczepienie przeciwko koronawirusowi. Twoja wizyta odbędzie się 2021-02-09 o godzinie 10:30 w punkcie Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawie pod adresem SASKA 63/75, WARSZAWA O zbliżającym się terminie szczepienia przypomnimy Ci SMS-em. Prosimy o punktualne przybycie. Jeżeli nie możesz przyjąć szczepionki w ustalonym terminie, zadzwoń pod numer 989 i umów się na nowy termin szczepienia. Dziękujemy Ministerstwo Zdrowia Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 19.01.21, 12:11 W ten sposób Izrael odniósł sukces dzięki szczepieniu Dzięki wysoce scentralizowanej dystrybucji i bliskim kontaktom z ponad 350 „punktami szczepień” w całym kraju, Izraelowi udało się już zaszczepić dwa miliony ludzi. Izrael jest jednym z krajów, które zaszczepiły większość swoich obywateli w stosunku do populacji, co przyciągnęło międzynarodową uwagę. Kraje świata stoją obecnie przed tym, jak zaszczepić swoje populacje, zanim zbyt wielu zachoruje i umrze. W Wielkiej Brytanii sprawy idą dość szybko, we Francji wcale (...) .Izrael jest często podkreślany jako kraj modelowy, jeśli chodzi o szczepienia przeciwko COVID-19. Kraj, który ma 9,25 miliona mieszkańców, zaszczepił już dwa miliony z nich i szacuje, że 70 procent zostanie zaszczepionych do końca marca / początku kwietnia. Niedawno jeden z odpowiedzialnych za wdrożenie, dr Asher Salmon z izraelskiego Ministerstwa Zdrowia, odbył międzynarodową konferencję prasową, na której wyjaśnił postępy w tym kraju. - Skupiamy się teraz na ludziach powyżej 60. roku życia, personelem medycznym i personelem z niebieskim światłem, takim jak policja i pogotowie ratunkowe - mówi. Aby dystrybucja była jak najbardziej wydajna, wszystkie dawki są przechowywane w jednym miejscu, centrum logistycznym, które ma mnóstwo minus 80 zamrażarek i znajduje się w środku kraju, w pobliżu lotniska. - Stamtąd rozpoczynają się transporty do 350 punktów szczepień, np. Ośrodka zdrowia i z którym zawsze mamy bliskie kontakty - mówi Asher Salmon. Jednak wyzwań jest kilka, przyznaje. Jak we wszystkich innych krajach, istnieją "antyszczepionkowcy", którzy- z różnych powodów - są przeciwne szczepionkom. Ponadto w kraju są również duże grupy ortodoksyjnych Żydów, a także wielu osób mówiących po arabsku, głównie Palestyńczyków i Beduinów, których skłonność do szczepień jest różna. - Włożyliśmy dużo energii w szczepienie wszystkich, nawet tych, którzy mieszkają daleko na wsi lub w małych wioskach na pustyni Negew. Opieka zdrowotna Izraela opiera się na HMO (Health Maintenance Organisations), czyli ośrodkach szkoleniowych, które będą zapewniać całą opiekę zdrowotną, jakiej potrzebują obywatele tego kraju. Każdy obywatel musi należeć do HMO, a czterech z nich konkuruje ze sobą. Zapytany, dlaczego szczególnie Izraelowi udało się tak dobrze szczepić, Asher Salmon mówi: - Z jednej strony różne organy ściśle ze sobą współpracują, jako jeden, wielowładzy, do którego zalicza się nie tylko opiekę zdrowotną, ale także np. Obronę. Jesteśmy bardzo scentralizowani, ale również wiele odpowiedzialności przekazujemy różnym HMO. Kolejnym warunkiem było bardzo precyzyjne planowanie, z możliwością elastyczności. Izrael był również krytykowany, w tym za niewłączenie Palestyńczyków na Zachodnim Brzegu iw Strefie Gazy. - Szczepimy głównie tych, którzy należą do HMO lub płacą podatki w kraju, to prawda, jednocześnie zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest szczepienie jak największej liczby osób. Każdego dnia 150 000 Palestyńczyków przekracza granicę, aby pracować w Izraelu, ale dawki spodziewane są w przyszłym tygodniu, na przykład w Gazie, mówi Asher Salmon. Pomimo szybkiego tempa szczepień Asher Salmon nie wierzy, że ograniczenia można jeszcze znieść, w każdym razie nie przez kilka miesięcy. - Mieliśmy trzy blokady krajowe, z których dwie zakończyły się niepowodzeniem, a my jesteśmy w trzeciej. Kiedy zostanie zaszczepiona większa część populacji, będziemy mogli znieść niektóre ograniczenia, ale daleko od wszystkich. Stopniowo będziemy otwierać się na edukację i biznes, ale nic nie będzie „normalne”, ponieważ pozostaną inne ograniczenia. Oczekujemy, że ludzie będą ostrożni, bez względu na to, czy zostali zaszczepieni, czy nie, mówi. PS. Wklejam z nadzieja, ze tlumaczenie z jezyka szwedzkiego kogos zainteresuje... Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 19.01.21, 13:07 Bo widać tam w rządzie ludzie myslą. U nas jak zwykle - jakos to bedzie... Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 19.01.21, 15:40 kiedy KE ogłaszała "składkę" na walkę z covidem, Niemcy dały 525 milionów euro. Polska - 750 tysięcy euro. Nie, nie z braku pieniędzy - w tym samym czasie Polska (tzn. opanowany przez PiS polski sejm) dał 2 miliardy złotych na swoją partyjną szczujnię. /i dla rydzyka!/ Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 19.01.21, 17:34 W dzieijszej Gazecie /papierowej/ jest specjalny dodatek "Czarna Ksiega PiDS PANDEMIA " Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 26.01.21, 14:55 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26722053,prof-horban-osoby-otyle-nalezy-dopisac-do-listy-priorytetow.html#do_w=46&do_v=142&do_a=286&s=BoxNewsLink Naukowcy (...) dokonali analizy badań na temat osób, które zaraziły się koronawirusem. Stwierdzili, że osoby z otyłością, czyli BMI powyżej 30, które zachorowały na COVID-19 są o 113 proc. bardziej narażone na pobyt w szpitalu, o 74 proc. częściej trafiają na oddziały intensywnej terapii i o 48 proc. częściej niż osoby o prawidłowej masie ciała umieraj.(...) - To, jak bardzo człowiek jest wrażliwy na wirusa, zależy od tego, ile ma komórek z receptorami pasującymi do SARS-CoV-2. Jeśli mało, układ immunologiczny szybko sobie poradzi. Jeśli dużo, układ immunologiczny nie nadąży. W tkance tłuszczowej receptorów jest dużo, im ktoś jest bardziej otyły, tym bardziej jest narażony na COVID-19 i ciężki przebieg {...) - tłumaczył na swoim blogu dr Marek Wasiluk, lekarz medycyny estetycznej. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Szczepimy się ???? 27.01.21, 12:30 Wśród grupy pracowników niemedycznych, którzy zapisali się do szczepień w pierwszym naborze, znalazł się poseł PiS Zbigniew Girzyński, który pracuje na Wydziale Nauk Historycznych UMK, co potwierdził Onet. Skierowanie na szczepienia otrzymał pod koniec roku wraz z kilkuset innymi pracownikami UMK. Taka była decyzja rektora. "Nikogo o żadne pierwszeństwo w kolejce nie prosiłem i w żadnym wypadku nie zaszczepiłem się poza kolejnością" - napisał z kolei sam Zbigniew Girzyński w oświadczeniu po tym, gdy zawieszono go w prawach członka PiS. "Otrzymałem stosowne skierowanie oraz termin i miejsce szczepienia wystawione przez Ministerstwo Zdrowia" - podkreślił. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 27.01.21, 14:27 Wojciech Andrusiewicz, rzecznik resortu zdrowia, zapowiedział, że na wiosnę ma ruszyć plan odbudowy zdrowia Polaków. Program zakłada wprowadzenie bonu na wykonanie podstawowej diagnostyki, która pozwoli podjąć decyzję o ewentualnym dalszym leczeniu.................... ........................................................................................................................ rozdzielnictwo bonów !!!!!! niebezpieczna akcja ! Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 02.02.21, 13:24 - Sąsiadko, szczepimy się? - Jasne! U mnie czy u ciebie? Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 02.02.21, 17:59 O matko! Bony, komisje, rozdzielniki i skierowania. To jest specjalność tego nierządu. Rozmyć sprawczość i odpowiedzialność. To nie ja, to komisja! Bony na podstawowe badania Chcą lekarza rodzinnego pozbawić pracy?! Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 09.02.21, 12:41 Miałem do niego ograniczone zaufanie. Po dzisiejszych kłamstwa na temat kuracji sanatoryjnej Pawłowicz straciłem zaufanie. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 17.02.21, 14:58 Ale nie byliby sobą żeby coś nie schrzanić. Drugą dawkę przesunęli mi o kilka dni. Ciekawy jestem czy to już termin ostateczny. Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 17.02.21, 15:59 Masz chociaż tą jedną, zawsze chociaż trochę bezpieczniej. Mnie nawet pierwszej jeszcze terminu nie wyznaczyli. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 18.02.21, 18:09 Zobacz co się działo w szpitalu na Szaserów. www.facebook.com/marta.kulesza.585559 Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 18.02.21, 18:29 Trafiły w nas 2 kataklizmy: PiS + covid. Szukam odpowiedzi na pytanie: za co oba naraz?! I nie znajduję... Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 18.02.21, 20:57 Znalazłbym więcej kataklizmów. Przykładowo, polska sekta Kościoła katolickiego. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 23.02.21, 12:43 www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/bartosz-arlukowicz-o-braku-obostrzen-w-kasynach-w-hazardzie-nie-ma-przypadkow/6ye46m0,79cfc278 Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 23.02.21, 13:13 "...Co takiego się dzieje, że przez rok walki z pandemią w dużym demokratycznym państwie zamknięte są bary, smażalnie ryb, nie funkcjonują przedsiębiorstwa, a jak się okazuje, do tej pory można było w kasynie grać w ruletkę, a przy tym zjeść i wypić. Rząd nie widział w tym problemu - mówił Arłukowicz..." To fragment spod linka od Alfredki. Wg mnie odpowiedź jest prosta: krewni i znajomi królika mają tam znaczne udziały i znaczne dochody. I dlatego kasyna z hazardem muszą działać, a różne knajpki i kawiarnie nie! Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 24.02.21, 10:02 Raptem, w kolejce do szczepień jakieś urzędniki wypchnęły mnie i moją żonę z naszego miejsca. Według mnie, jakieś urzędnicze, pisowskie protegowane niedouki przeoczyły całą grupę wiekową, a potem, dla usprawiedliwienia i ochrony własnego zadu wymyśliły obłudną bajeczkę o zapewnieniu dostaw stosownej szczepionki. W piątek rząd zaprezentował program szczepień na najbliższe tygodnie. Wynika z niego, że 22 marca rozpoczną się szczepienia dla osób w wieku 60-65 lat. Nie ma natomiast informacji, co z grupą wiekową 65-70 lat. Ministerstwo Zdrowia nie odpowiedziało na nasze pytania w tej sprawie. W rządowym planie zabrakło informacji, co z osobami mającymi 65-70 lat. Pierwotny plan Narodowego Programu Szczepień zakładał, że w I etapie będą szczepione osoby powyżej 60 lat, poczynając od najstarszych. Na rządowym profilu poświęconym szczepieniom na COVID-19 pojawiła się wczoraj informacja na temat grupy pacjentów w wieku 66-69 lat. W odpowiedzi na pytania internautów profil SzczepimySię odpowiedział: "Osoby 66-69 zostaną zaszczepione w II kwartale 2021 r. Wtedy kiedy będzie dostępna dedykowana tym rocznikom szczepionka." Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 03.03.21, 11:56 twitter.com/GiertychRoman/status/1366806704810307584?cn=ZmxleGlibGVfcmVjcw%3D%3D&refsrc=email Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 05.03.21, 16:52 Wczoraj sie zaszczepiłam -i do dzis ledwo ręką ruszam i troszkę sie kiepsko czuję. Mam nadzieję ze mnie odpusci. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 05.03.21, 17:55 .. sąsiadka miała takie same objawy , po dwóch dniach minęły. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 05.03.21, 19:37 Załączam kopię informacji którą otrzymałem po dzisiejszym drugim szczepieniu. Potwierdza wszystkie zauważone i odczuwane przez Panie krótkotrwałe dolegliwości. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 05.03.21, 19:30 To druga szczepionka? Ja dzisiaj dostałem drugą. No i mam certyfikat. Pod względem zdrowotnym bez sensacji. Odpowiedz Link
anoagata Re: Szczepimy się ???? 05.03.21, 19:37 Brawo Wy !!! ja jeszcze jestem "w lesie" Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 05.03.21, 19:39 "W lesie" a odstępy między dawkami drastycznie zwiększyli, niestety. Odpowiedz Link
anoagata Re: Szczepimy się ???? 05.03.21, 22:21 wikul napisał: > "W lesie" a odstępy między dawkami drastycznie zwiększyli, niestety. Uśmiałam się bo między dawkami to odczytałam -między drzewkami,jak to w lesie...poz.przystojniaków! Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 05.03.21, 21:27 Anoagatko .... bądź ostrożna ... nawet sąsiedzi niech maja maseczki gdy do Ciebie przychodzą ... pozdrawiamy ) my starzy oboje więc już uodpornieni /tak sobie postanowiliśmy / a córka z racji pracy . Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 06.03.21, 15:09 Część maseczek, które rząd przekazał regionom najbardziej dotkniętych epidemią koronawirusa, jest bezwartościowa - alarmuje "Gazeta Olsztyńska". Wszystko przez to, że kończy się ich termin ważności. Zarządzono już odesłanie maseczek do Agencji Rezerw Materiałowych. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 06.03.21, 22:10 Od soboty rano (6.03.2021) w Niemczech rozpoczęto na szeroką skalę sprzedaż domowych testów na koronawirusa w sklepach sieci detalicznych. W dyskoncie Aldi były one dostępne bezpośrednio przy kasie. W wielu miejscach zostały one jednak wyprzedane już po krótkim czasie. Sprzedaż wyprodukowanych w Niemczech testów jest na razie limitowana. Kupujący otrzymują tylko jedno opakowanie, które kosztuje około 25 euro i zawiera pięć testów. Aldi Nord i Aldi Sued już wcześniej zaznaczyły, że przy bardzo dużym popycie produkt może zostać wyprzedany już w pierwszym dniu sprzedaży. Jak poinformował rzecznik Aldi Sued, to była pierwsza partia i więcej testów jest już w drodze. Jednak według relacji naocznych świadków, do sklepów miało trafić tylko kilka opakowań. Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 07.03.21, 08:34 Podobno, polska ustawa farmaceutyczna zakazuje bezpośredniego udostępniania m.in. takich testów osobom bez stosownych kwalifikacji. Z własnych doświadczeń zawodowych wiem, że korporacja aptekarzy, mająca zasadniczy wpływ na ustawodawstwo farmaceutyczne, zdecydowanie za głęboko wsadziła swoje łapska w swobody obywatelskie dotyczące praw do swobody handlowej. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 07.03.21, 19:51 weekend.gazeta.pl/weekend/7,177334,26843985,rok-z-koronawirusem-w-suchowoli-nam-sie-wydawalo-ze-to-do.html Suchowola .... nasza swojska wizytówka . Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Szczepimy się ???? 07.03.21, 21:33 Wiadomości biorę zwykle na ucho, bo ręce i oczy mam zajęte czymś innym. Czy słyszał ktoś jakieś informacje o Szwedach. Oni sobie dali na luz od początku. Nie noszą masek, chodzą do szkoły, do pracy.... Nie mam jeszcze terminu na szczepienie - mąż miał wirusa w październiku - a tu rozciągają terminy i odległości podawania szczepionek... Zastanawiam się czy warto się stresować? aga Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 08.03.21, 09:55 Nie warto się stresować. U Szwedów podobno coś się zmieniło, tak czytałem. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Szczepimy się ???? 08.03.21, 13:19 Strategia polegająca na dobrowolnych zaleceniach nie sprawdziła się - uznały szwedzkie władze rok od wybuchu pandemii koronawirusa, dopuszczając tym samym wprowadzenie lockdownu. Ostatecznie zgodzono się też, że należy nosić maseczki. wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-koronawirus-w-szwecji-minal-rok-pandemii-wladze-dopuscily-lo,nId,5092070#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 25.03.21, 16:36 Właśnie dziś zaaplikowano mi drugą dawkę i mam to z głowy. Na prowincji przebiega to w miarę spokojnie i bez problemu. Nie miałam kłopotu z rejestracją .Może to kwestia organizacji w placówkach? Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 28.03.21, 16:18 Podobno są wolne miejsca w Łodzi. Na odpowiedzialność tego artykułu. www.onet.pl/informacje/radiolodz/sa-jeszcze-wolne-miejsca-na-szczepienia-w-bionanoparku-w-lodzi/vtl2we2,30bc1058 Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 28.03.21, 21:57 Nie tylko sieci . Na dnie Bałtyku zalegają beczki z iperytem /od zakończenia pierwszej wojny/i tysiące materiałów wybuchowych , których zgodnie z postanowieniami po zakończeniu drugiej wojny światowej Niemcy musiały sie pozbyć .I tak toto leży na dnie Bałtyku, rdzewieje az .... lepiej nie wyobrażać bo nie wszystko przykrywa muł i ... sieci ... Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 31.03.21, 20:16 Eksperci obawiają się, że szczepionka na COVID-19 będzie u otyłych osób mniej skuteczna, albo może wymagać podania dodatkowej dawki. - Otyłość koreluje z przytłumioną odpowiedzią immunologiczną na COVID-19. Wiemy już, że szczepionki na kilka innych schorzeń często nie działają zbyt skutecznie u osób otyłych, co sugeruje, że zastrzyk przeciwko COVID-19 może nie zapewnić takiej ochrony, jakiej chcieliby naukowcy... zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,173954,26558895,otylosc-znacznie-zwieksza-ryzyko-smierci-z-powodu-covid-19.html Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 31.03.21, 20:49 Naukowcy podkreślają konieczność opracowania innego programu szczepień dla osób otyłych. - Jeżeli nasze obserwacje zostaną potwierdzone przez szersze badania, może to mieć wpływ na strategię szczepień przeciw COVID-19. Otyłe osoby być może powinny otrzymać trzecią, przypominającą dawkę szczepionki lub wyższą drugą dawkę - piszą autorzy artykułu. Eksperci od dawna martwili się skutecznością szczepionek w przypadku osób z nadmiernie wysokim BMI. - Największym problemem jest to, że szczepionki u osób z otyłością będą prawdopodobnie mniej skuteczne - pisali w zeszłym roku naukowcy z Uniwersytetu Północnej Karoliny na łamach czasopisma "Obersity Reviews". Dla przykładu badania nad szczepionką przeciw grypie pokazują, że jest dwa razy mniej skuteczna, niż u osób z prawidłową wagą ciała. zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,173954,26836723,szczepionka-pfizer-moze-byc-mniej-skuteczna-u-osob-z-otyloscia.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 04.04.21, 14:04 Dużo mamy pacjentów po 60. roku życia, ale równie dużo jest takich, którzy mają 50, 40, a nawet 30 lat. Poza tym trafiają się pacjenci po szczepieniu. Nikt nam nie dawał stuprocentowej gwarancji, że szczepionka całkowicie zniesie zachorowalność. Tak jak szczepimy się co roku na grypę, ale wiemy o tym, że jest pewna doza ryzyka, że na grypę zachorujemy. Szczepimy się głównie po to, żeby to zachorowanie przebiegło lżej. To jest szczepionka, która ma zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania i ciężkiego przebiegu www.tokfm.pl/Tokfm/7,171710,26945523,za-sluza-oddzialu-otwiera-sie-inny-swiat.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 04.04.21, 15:33 Dzieki za wpis .. oby jak najwięcej ludzi to uzmysłowiło ... Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Szczepimy się ???? 04.04.21, 23:07 Mam pytanie: Mąż (83 l)w październiku był na plus. Przetrwał w domu, a ja musiałam być tydzień dłużej na kwarantannie. 9 marca mąż wylądował w szpitalu; przy przyjęciu był na minus ( dwa razy badany) 11 03 był na minus. 24 marca wypisali go do domu z diagnozą na plus. 3 marca jemu siedzenie w domu się skończyło, a ja nadal od 24 03 do 9 04 mam być na kwarantannie. 9 04 wieczorem przed 21 mąż ma termin szczepienia. Ciekawe jak go potraktują ozdrowieniec? za szybko po stwierdzeniu plusa? Ja dopiero na 29 04 to może już niczego nie złapię i terminu dotrzymają aga Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 05.04.21, 10:52 Czy maz oprocz "plusa" mial objawy typowe dla convid i byl leczony jak kazdy chory? W Szwecji zasada jest taka, ze szczepi sie ozdrowiencow nie wczesniej niz 6 miesiecy po przebyciu choroby. No i nigdy nie wypisuje sie ze szpitala z plusem... aga-kosa napisała: > Mam pytanie: Mąż (83 l)w październiku był na plus. Przetrwał w domu [...] > 9 marca mąż wylądował w szpitalu; przy przyjęciu był na minus ( dwa razy badany) 11 03 był na minus. 24 marca wypisali go do domu z diagnozą na plus. . Ciekawe jak go potraktują ozdrowieniec? za szybko po stwierdzeniu plusa? aga Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 05.04.21, 11:48 Pierwsze co znalazlam w szwedzkiej prasie lekarskiej, "Läkartidningen" z 25 stycznia 2021, to dyskusja na temat szczepionki i rozwazania u kogo nalezy ja zastosowac... Z komunikatu władz wynika, że osobom, które przeszły COVID-19, należy również zaproponować szczepienie. Uważa się, że zakażenie covid-19 zapewnia odporność na co najmniej kilka miesięcy. Szczepienie osób, które niedawno miały COVID-19, wydaje się zatem niepotrzebne i potencjalnie mogą wystąpić różne skutki uboczne szczepienia u osób z historią zakażenia. Fakt, że istnieją problemy logistyczne w określeniu, kto miał infekcję, nie jest wystarczającym uzasadnieniem. Wiele osób wie, czy miało COVID-19, czy nie, aw przypadku niepewności, obecność przeciwciał można przetestować przed podjęciem decyzji o szczepieniu. Czy, a jeśli tak, to kiedy, szczepienie powinno być oferowane po przeglądzie COVID-19, należy systematycznie badać. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 05.04.21, 12:16 ... w przypadku niepewności, obecność przeciwciał można przetestować przed podjęciem decyzji o szczepieniu. Czy, a jeśli tak, to kiedy, szczepienie powinno być oferowane po przejsciu/przebyciu COVID-19, należy systematycznie badać. PS.To bylo tlumaczenie Googla i po wyslaniu zauwazylam, ze jedna fraza zostala nieprawidlowo przetlumaczona. Chodzi o ... oferowane po przeglądzie COVID-19..., wiec tu je poprawiam... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 05.04.21, 12:27 www.medexpress.pl/kiedy-po-chorobie-zaszczepic-sie-na-covid-19/80437 Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 05.04.21, 13:45 Mi już minęły 3 miesiące od zakażenia. Czekam w kwietniu na pierwsza dawkę, na 100% AstraZeneka 9. kwietnia, lub, jeżeli się uda sprowadzić szczepionkę, to z listy zapasowej Pfizer BioNTech 14. kwietnia. Zobaczymy. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 08.04.21, 16:32 Kto chce się zaszczepić szybciej niż inni? Załączam informację z Fb Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Szczepimy się ???? 08.04.21, 17:56 Już wiem. Ponieważ mąż musiał siedzieć w domu z powodu "plusa" przywiezionego ze szpitala do 3 kwietnia - nie będzie szczepiony 9 04 jak mu wcześniej podano, tylko 4 lipca br. Mąż miał wirusa w październiku, teraz w marcu i ma nadzieję, że lipiec będzie aktualny, jeśli jeszcze raz jakiejś zarazy nie złapie.. Ja jestem jeszcze jutro na kwarantannie i datę szczepienia mam na 28 04. aga Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 08.04.21, 17:59 www.medonet.pl/porozmawiajmyoszczepionce/szczepionka-na-covid-19,6-objawow-po-astrazenece--ktore-moga-swiadczyc-o-zakrzepicy,artykul,40671536.html To oznaki zakrzepicy * Duszność lub zadyszka po szczepionce AstraZeneca *Ból klatki piersiowej po szczepionce AstraZeneca *Obrzęk nóg po szczepionce AstraZeneca *Uporczywy ból brzucha po szczepionce AstraZeneca *Niewyraźne widzenie lub ból głowy po szczepionce AstraZeneca *Małe plamy krwi pod skórą poza miejscem wstrzyknięcia szczepionki po szczepionce AstraZeneca Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 09.04.21, 21:28 W ciągu 15 tygodni szczepień tylko dwa tygodnie były takie, gdy tempo szczepień było równe tempu dostaw. To najlepiej pokazuje nieefektywność systemu opartego na wielu małych punktach szczepień - mówi prof. Jacek Jaworski. Program szczepień niedługo się zatka. Już mamy 1,7 mln niewykorzystanych szczepionek wyborcza.pl/7,162657,26964471,program-zczepien-niedlugo-sie-zatka-juz-mamy-1-7-mln-niewykorzystanych.html#s=BoxOpImg5 system powinien być oparty na współpracy z samorządem. Już jesienią zeszłego roku powinno zostać zebrane, ile i dla jakich grup będzie potrzeba szczepionek w danej miejscowości, i powinno się wytypować miejsca punktów szczepień proporcjonalnie do populacji. A z racji tego, że punkty nie zostały w ten sposób rozłożone, mamy turystykę szczepionkową, gdzie starszych ludzi wysyła się na szczepienie kilkaset km od domu. Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 10.04.21, 07:49 Zaszczepiłem się Astrą, bo pomimo zalecenia w systemie dla mnie Pfizer'a mieli tylko taką szczepionkę. Żona też się zaszczepiła. Ja już zapomniałem o swoim szczepieniu, a ją w nocy dopadły bóle głowy i temperatura do 38,5. Dalej jest rozbita, a temperaturę obniżyła paracetamolem do 37 st. Ona jest drobna i coraz mocniej nawiedzona... Ja mam 90 kg i nie uznaję żadnej wiary. I co tu tak zadziałało? Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 10.04.21, 17:05 Zaszczepilam sie w czwartek 8 kwietnia przed poludniem i tez Astrą, bo tylko taka szczepionke podaja w Szwecji pacjentom 65+ Rzekomo jest bezpieczna wylacznie dla tej kategorii ... To juz trzeci dzien, a ja czuje sie swietnie, nie mam najmniejszych problemow, nawet nie pamietam, w ktore ramie mnie zaszczepili... dociek napisał: > Zaszczepiłem się Astrą, bo (...) mieli tylko taką szczepionkę... Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 10.04.21, 20:30 Ja po szczepieniu przez cały następny dzień nie mogłam ruszać ręką, okrutnie mnie bolała i czułam się jakbym miała grypę. I to tak dwa razy (Pfizer) Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 10.04.21, 21:34 iryska2604 napisała: Ja po szczepieniu przez cały następny dzień nie mogłam ruszać ręką, okrutnie mnie bolała i czułam się jakbym miała grypę. I to tak dwa razy (Pfizer) Moja najmlodsza siostra, ur.1956, zamieszkala w Szwecji, byla tez szczepiona Astra i pierwszej nocy dostala goraczke 39 C, ktora zwalczala tabletkami i dlatego prawie nie spala... ale nastepnego dnia czula sie juz dobrze. A Jaga i jej maz, wiem z inego forum, nie mieli najmniejszych problemow po szczepieniu! Mnie ramie nie boli chyba dlatego, ze zastrzyk robil mi dobrze znany, bardzo sympatyczny pielegniarz, z ktorym dzien wczesniej rozmawialam przez telefon, bo bardzo balam sie samego szczepienia i oczywiscie jego skutkow, a on mnie zapewnil, ze moge byc spokojna, bo mna sie zajmie najlepiej jak potrafi I rzeczywiscie, zastrzyk robil tak delikatnie, ze nawet nie poczulam... Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 11.04.21, 10:48 To najważniejsze. Sympatyczny i delikatny pielęgniarz. Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 11.04.21, 20:22 Podczas badań klinicznych preparatów ok. połowa osób nie miała żadnych dolegliwości po iniekcji. W toku obserwacji okazało się, że ochrona przed zakażeniem koronawirusem była u nich na wysokim poziomie. Dr Chris Thompson, biolog i immunolog tłumaczy, że brak złego samopoczucie nie oznacza, że organizm nie odpowiedział na szczepionkę. Dr Ewa Talarek, wakcynolog, wyjaśnia, że reakcja na szczepionkę jest kwestią indywidualną. - Brak odczynów po szczepionce nie świadczy o braku odpowiedzi immunologicznej. Ze względu na tzw. zmienność osobniczą trudno przewidzieć, jak dana osoba zareaguje na konkretną szczepionkę. 'Nie ma to jednak przełożenia na jakość odporności poszczepiennej www.medonet.pl/porozmawiajmyoszczepionce/szczepionka-na-covid-19,brak-reakcji-po-szczepionce-na-covid-19--czy-to-znaczy--ze-nie-dziala-,artykul,70016173.html Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 11.04.21, 20:35 Czy tylko mnie się wydaje, że szczepiąc, robi się ludziom łaskę? Oglądając kolejne konferencje premiera, można odnieść wrażenie, że program szczepień idzie pełną parą. Do Polski jadą miliony dawek szczepionki, a rząd planuje otwarcie tysięcy punktów masowego szczepienia – na boiskach, w aptekach, remizach. A realia? Czytaj pod linkiem wyborcza.pl/7,162657,26963710,czy-tylko-mnie-sie-wydaje-ze-szczepiac-robi-sie-ludziom-laske.html#S.8-K.C-P.1-B.8-L.3.zw Pia, sam zastrzyk nie boli i to czy przystojny pielegniarz robi czy starsza pani - nie ma nic do rzeczy Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 12.04.21, 10:36 "Choć na razie głównym wiążącym ograniczeniem dla możliwie szybkiej akcji szczepień jest niedostateczna liczba dostępnych dawek, w najbliższym czasie może się nim okazać właśnie niechęć do szczepień. Już teraz z tego powodu niezaszczepione pozostają osoby o wysokim priorytecie wynikającym np. z ich miejsca pracy (w służbie zdrowia lub szkolnictwie), dla których szczepienie jest dostępne" - zauważają eksperci. businessinsider.com.pl/wiadomosci/badania-uniwersytetu-warszawskiego-i-grape-dot-nastawienia-polakow-do-szczepien/lh9dz0w Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 12.04.21, 11:26 www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/alergicy-mniej-podatni-na-zakazenie-i-ciezki-przebieg-covid-19/pkn7dlz,2b83378a Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 14.04.21, 11:33 Powyższy link nie oddaje prawdy o odporności alergików ... ( to nie moje zdanie ale lekarzy specjalistów . A tak łatwo uwierzyc w słowo drukowane .. ale w te ponizsze wierzymy, paskudnie jest . wyborcza.pl/7,162657,26975311,co-nie-dziala-w-programie-szczepien-opowiada-lekarz-ktory.html#s=BoxMMt3 wyborcza.pl/7,162657,26975311,co-nie-dziala-w-programie-szczepien-opowiada-lekarz-ktory.html#s=BoxMMt3 Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 14.04.21, 14:09 Posypała nam się całkowicie słuzba zdrowia -i podejrzewam ze na razie nikt nie jest w stanie cokolwiek naprawić. Polecam przeczytanie tego artykułu Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 14.04.21, 15:42 ... a może i ten przeczytajcie ? www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/grzegorz-kramer-i-stanowisko-episkopatu-ws-szczepionek-astrazeneca/bn8xr6k,2b83378a Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 14.04.21, 18:05 Tak to jest jak ideologię miesza się z nauką. Niech każda kroczy swoją drogą! Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 14.04.21, 18:22 estella50 napisała: > Tak to jest jak ideologię miesza się z nauką. Niech każda kroczy swoją drogą! No właśnie. Szczepionki zalegają w magazynach. ... www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,26977121,szczepionki-zalegaja-w-magazynach-dzis-beda-podawane-te-ktore.html#s=BoxOpImg11 Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 14.04.21, 19:29 A ja nie mogę doczekać się na termin szczepienia. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Szczepimy się ???? 15.04.21, 17:13 Mam być zaszczepiona 28 04. Dwa razy byłam na kwarantannie z powodu plusowego męża. Nikt nie zapytał mnie o to, jak się czuję, a ja do rodzinnego nie biegam. Mężowi też nikt nie powiedział czy jest już zdrowy, zadzwonili mu 3 04, że już może wychodzić do ludzi, a ja siedziałam w domu o tydzień dłużej Jestem pod kontrolą onkologa - na maj mam wizytę kontrolną. Zaniepokojona jak to będzie zadzwoniłam do ośrodka i jakaś pielęgniarka powiedziała mi, że jak mam obawy to powinnam sobie zrobić test na odporność, ale to prywatnie i w sumie, to nic nie daje. Teraz słyszę, że szczepień będą dokonywali nawet przyuczeni farmaceuci i ratownicy medyczni. I jak to będzie wyglądało: siad, rękaw w górę, rękaw w dół. 15 min siedzieć i marsz do domu? :0 Już mniejsze obawy miałabym gdyby szczepienia dokonywali weterynarze, bo widzę jak serdecznie zajmują się moim psem. Ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości. Prześladuje mnie fragment piosenki Zenka Laskowika: .."Stachu, jak to się robi? " aga Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 15.04.21, 17:25 Do samego szczepienia nie trzeba fachowca, bo to bardzo łatwe. Ja sobie codziennie robię z insuliny, nauczyłam sie szczepić psy jak jedna chorowała. A myslisz ze teraz inaczej sie odbywały szczepienia? Rękaw w górę i jazda.Sam wywiad z p.dr był trochę smieszny bo tak naprawdę to nikogo nie interesuje na co chorowałas - postawi ptaszka w rubryczce i koniec. Nawet nikt mi nie powiedział ze mam posiedzieć więc sie ubrałam i poszłam sobie. Tak ze nie spodziewaj sie zbytnich troskliwości. Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 16.04.21, 02:15 iryska2604 napisała: Do samego szczepienia nie trzeba fachowca (...) Sam wywiad z p.dr był trochę smieszny bo tak naprawdę to nikogo nie interesuje na co chorowałas - postawi ptaszka w rubryczce i koniec. Ja bym co do aptekarza robiacego zastrzyk miala zastrzezenia Natomiast jestem zaskoczona, ze w Polsce przy szczepieniu jest lekarz i robi wywiad! U mnie dostaje sie w poczcie do domu kwestionariusz, w ktorym wpisuje sie imie, nazwisko, adres, numer telefonu, a takze odpowiada na 5 czy 6 pytan typu: czy chorowalo sie na covid, czy jest sie w ciazy, czy mialo sie kiedys szok alergiczny, czy przyjmuje sie lekarstwo rozrzadzajace krew. Kwestionariusz oddaje sie sekretarce medycznej siedzacej przy komputerze, ktora szczepienie rejestruje. A obok stoi juz gotowa do zastrzyku pielegniarka! Po zastrzyku dostaje sie do reki nowy kwestionariusz i date drugiego szczepienia. Cala procedura trwa najwyzej 5 minut. O zostaniu 15 minut po szczepieniu dowiedzialam sie z prasy. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 16.04.21, 09:43 Pawel Grzesiowski @grzesiowski_p Punkty szczepień "drive thru" to złamanie zasad bezpieczeństwa, to obecnie zbędne, rozwiązanie na pokaz, rodem z thrillera o pandemii. Szczepienie to nie wbicie igły w "lewe ramię", to procedura medyczna oparta na kontakcie profesjonalisty medycznego z pacjentem. Nie fast-food! wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26986187,szczepienia-drive-thru-dr-grzesiowski-to-zbedne-rozwiazanie.html#s=BoxOpImg5 Dyskutanci maja jednak inne zdanie marco35 Jestem już zaszczepiony podobnie jak moi znajomi (...) Ani mnie ani nikogo z nich nie zbadał lekarz. Przyjął ankietę i po rzuceniu na nią okiem kiwnął głową na pielęgniarkę. W Izraelu ludzie dokonywali samokwalifikacji. U nas powinno być tak samo (...) Jeżeli dzięki takim punktom więcej ludzi się zaszczepi, tym lepiej... mariandusza Tzw kwalifikacja medyczna przed szczepieniem ogranicza się do sprawdzenia i podbicia oświadczenia przez lekarza, więc o czym ten facet mówi? Jaka procedurz medyczna? W Stanach tak szczepią od początku i nikt nie marudzi, ale pandemiczny celebryta Grzesiowski wie wszystko najlepiej, tylko czemu codziennie gada co innego. Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 17.04.21, 12:44 Cała rzecz polega na tym, czy to ma być tylko formalność, czy ma być zachowany choćby minimalny przejaw dbałości o stan zdrowia szczepionego pacjenta? Dr Grzesiowski ma w tym przypadku rację. Istnieje szereg schorzeń i zagrożeń, które mogą ulec zaostrzeniu po podaniu szczepionki. Według procedur medycznych wszelkie szczepienia, czyli immunologiczna ingerencja w stan pacjenta wymaga wcześniejszego badania i konsultacji lekarskiej. Ale jeżeli idzie się na tzw. "masę", często z potrzeby epidemiologicznej, procedura staje się automatyczną formalnością. Należy jednak mieć na uwadze, że sformalizowane obejście procedury, dla lekarza, czy ratownika tylko podpisującego "papierek", w razie komplikacji poszczepiennych, może okazać się komplikacją prawną z tytułu odpowiedzialności. Odpowiedz Link
anoagata Re: Szczepimy się ???? 17.04.21, 21:10 Winszuję wszystkim odwagi i pospolitego ruszenia oraz zdrowia,u mnie od założenia wątku po różnych perypetiach myślowych nic się nie zmieniło.Upatrzyłam sobie pewną szczepionkę ale jakby ją szlak trafił,czekam....nie mam żadnego terminu. Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 18.04.21, 11:11 Ja wezmę to, co mi los przyniesie. Na razie czekam. Nie jestem zwolenniczką spiskowej teorii dziejów. Jedyne, co do mnie przemawia, to walka o rynek konsumenta. Producenci mogą robić to brzydkimi metodami, na przykład stawiając konkurencji jawnie czy skrycie zarzuty bez pokrycia w faktach. I rynek dla takiego producenta się kurczy na korzyść oszczercy. Bo konsumenci ulegają plotkom. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 20.04.21, 16:31 anoagata napisała: > Winszuję wszystkim odwagi i pospolitego ruszenia oraz zdrowia,u mnie od założe > nia wątku po różnych perypetiach myślowych nic się nie zmieniło.Upatrzyłam sobi > e pewną szczepionkę ale jakby ją szlak trafił,czekam....nie mam żadnego terminu Nie trzeba odwagi tylko trochę zaufania do medyków. Jak lekarz przepisuje lekarstwa podawane doustnie itp. też szukasz odwagi? To lepiej nie zaglądaj do ulotki bo to dopiero może przerazić. Np. taki niewinny paracetamol Działania niepożądane: W dawkach terapeutycznych paracetamol nie wykazuje zbyt wielu działań niepożądanych oraz nie drażni błony śluzowej żołądka i jelit, tym niemniej przy zalecanych dawkach mogą pojawić się: odczyny alergiczne (świąd, pokrzywka, wysypka, rumień) zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty) uszkodzenie wątroby (żółtaczka, martwica) i nerek (zapalenie, martwica), głównie podczas długotrwałego przyjmowania wysokich dawekzaburzenia w układzie krwiotwórczym (methemoglobinemia, agranulocytoza, trombocytopenia). Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szczepimy się ???? 21.04.21, 11:25 dociek napisał: > sformalizowane obejście procedury, dla lekarza, czy ratownika tylko podpisującego " papierek", w razie komplikacji poszczepiennych, może okazać się komplikacją prawną z tytułu odpowiedzialności. W Szwecji odpowiedzialny jest wylacznie pacjent, ktory formularz wypelnil i podpisal. Taki formularz ma wziac ze soba i podac pielegniarce/sekretarce, zglaszajac sie na szczepienie. Jesli na wszystkie 5 pytan odpowiedzial NIE, to pacjent kwalifikuje sie do szczepienia. PS: Pod spodem, juz w jezyku szwedzkim, sa instrukcje dla podajacego szczepionke, jak ma postapic w przypadkach, gdy ktos odpowiedzial TAK. W przypadku pytania 1 i 3 kontaktuje sie z lekarzem... lub prosi pacjenta, aby skontktowal sie ze swoim lekarzem prowadzacym, a sam kontynuuje szczepienia, bo te sa na scisle wyznaczona godzine... i nastepni pacjenci czekaja! www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/076874e81fb84e41b0a87969e43f62c2/halsodeklaration-vuxna-vaccination-covid-19-polska.pdf Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 20.04.21, 16:16 iryska2604 napisała: > Do samego szczepienia nie trzeba fachowca, bo to bardzo łatwe. Ja sobie cod > ziennie robię z insuliny, nauczyłam sie szczepić psy jak jedna chorowała ... To prawda robiłem sobie wiele zastrzyków w brzuch (przeciw zakrzepowe po operacji). Po tych robionych w szpitalu miałem cały siny brzuch, po moich prawie nie było śladu. Kwestia wprawy i dokładności. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 20.04.21, 17:08 Wzięła sprawę w swoje ręce Stuletnia mieszkanka włoskiego regionu Kalabria, zapomniana przez tamtejszy system służby zdrowia, przyszła sama do punktu szczepień i poprosiła o pierwszą dawkę preparatu przeciwko Covid-19. Zdumionym medykom wyjaśniła: „Nikt do mnie nie zadzwonił i nie zawiadomił". Czy ktoś z tego wątku się nie poczuł zawstydzony? Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 21.04.21, 10:53 iryska2604 napisała: > A czemu Jeżeli 100 letnia seniorka nie boi się i sama udaje się do szczepienia to jak na tym tle wygląda osoba bojąca się strzykawki i szczepienia. O to mi chodziło. Odpowiedz Link
x49xx Re: Szczepimy się ???? 21.04.21, 09:13 Zaszczepiłam się Astra Zeneką, czekam na druga dawkę, mąż też zaszczepiony, moja rodzina się szczepi oprócz tatusia, bo tak zdecydowała mamusia. Tatuś bierze dużo leków i ma wiele chorób. Ma sporą otyłość i 86 lat. Namówiłam mamusię, by go zaszczepiła, zapisała go a potem zrezygnowała. szanuję jej decyzję, choć jej nie podzielam. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 21.04.21, 10:56 Też mam wiele chorób i łykam wiele lekarstw ale wolał bym żeby decyzję podjął lekarz a nie rodzina. Jak się będzie czuła mamusia gdy dojdzie, niestety, do zgonu tatusia? Odpowiedz Link
x49xx Re: Szczepimy się ???? 21.04.21, 12:47 Mamusia to zgłosiła lekarzowi, który go leczy. Nie byłam przy rozmowie, ale ponoć nie namawiał, tylko kazał uważać, by go nie zarazić. Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 21.04.21, 15:26 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,27001675,janina-ochojska-szczepmy-sie-zatrzymanie-tej-epidemii-jest.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 21.04.21, 20:50 Dostałam termin pierwszego szczepienia na 19 maja. Nareszcie! A mam znajomą równolatkę, która zaszczepi się tylko po to, żeby nikt jej nie wyprosił z autokaru, kiedy będzie wybierała się na kolejną wycieczkę! Nie komentuję Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Szczepimy się ???? 22.04.21, 17:46 Cieszy się również koordynujący program szczepień szef kancelarii premiera Michał Dworczyk. W środę ogłosił w mediach społecznościowych, że termin szczepienia uzyskał właśnie pewien 105-latek. "Narodowy Program Szczepień przyspiesza" - skonkludował. Dlaczego urodzony w 1916 roku mężczyzna nie został zaszczepiony wcześniej? Tego minister nie wyjaśnił. Mamy ok. 9,5 mln Polaków po 60. roku życia, czyli ponad 3 mln seniorów jest nadal niezaszczepionych. W efekcie w najnowszym zestawieniu Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) na tle innych krajów pod względem szczepień najstarszych osób Polska wypada słabo. wyborcza.pl/7,162657,27007593,minister-dworczyk-cieszy-sie-ze-na-szczepienie-zapisal-sie.html#s=BoxWyboImg2 Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 01.05.21, 08:47 Artykul, bedacy wywiadem z lekarzem, zawierajacy wiele ciekawych momentow na temat szczepienia i naprawde warty przeczytania... Jedna rzecz mnie zaskoczyla: w Szwecji od samego poczatku nastawiono sie, aby szczepionka Astra Zeneca podawana byla wylacznie ludziom 65+ ktorzy mniej reaguja na samo szczepienie, bo czym mlodszy, tym gorzej ja znosi... "Szczepienia masowe nastawione są na duże tempo. W punkcie szczepień, w którym pracuję, ledwo nadążamy ze szczepieniem wszystkich chętnych. Jak szczepiliśmy seniorów, było tak, że wyciągali torebki z lekami i każdy chciał porozmawiać o swoich dolegliwościach, co skutkowało tym, że kończyliśmy pracę o godzinie 21–22. Byliśmy wykończeni. Od tego, żeby przygotować pacjentów do szczepienia, powinni być lekarze rodzinni, którzy ich znają i mogą rozwiać wątpliwości, doradzić, czy w danym momencie można przyjąć szczepionkę, czy lepiej poczekać, bo ktoś jest na przykład świeżo po infekcji albo choruje przewlekle" . weekend.gazeta.pl/weekend/7,177333,27023271,w-tym-calym-entuzjazmie-ze-mamy-szczepionki-zapomnielismy.html Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 01.05.21, 09:41 W Krakowie olbrzymie kolejki do szczepienia... Zdjecia kolejek-gigantow. www.onet.pl/informacje/onetkrakow/krakow-gigantyczna-kolejka-do-szczepienia/cr0mhm3,79cfc278 Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 01.05.21, 10:59 ... i w innych miastach też .. ubawio nas określenie : "w Szczecinie w .... central parku .." /wyjasniam by nie było za dużo smiechu ironicznego : to niedaleko Jasnych Błoni /krokusy! Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Szczepimy się ???? 03.05.21, 21:50 Wczoraj ktoś napisał w Szkle kontaktowym: Zostałem zaczipowany, czekam na oprogramowanie. Też będę czekała do 4 czerwca - taka "historyczna" data - miał upaść komunizm aga Odpowiedz Link
x49xx Re: Szczepimy się ???? 03.05.21, 22:12 Jak zabłądzę na grzybobraniu w lesie, to mnie szybciej służby znajdą Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szczepimy się ???? 04.05.21, 12:49 Osobom zarejestrowanym w normalnych punktach na szczepionkę J&J na tydzień od 4.05.2021 przyszły smsy o przesunięciu terminów na czerwiec- z czego wynika, że ich szczepionki skierowano do propagandowych namiotów. Nic nie przyspieszono tylko ci zarejestrowani czują się oszukani, a ludzi poniżono karząc stać na deszczu wiele godzin gdzie dochodziło do kłótni i przepychanek. Chyba naprawdę ktoś ma sentyment do czasów PRL. Odpowiedz Link
x49xx Re: Szczepimy się ???? 04.05.21, 13:50 Ja już po drugiej dawce Astra Zeneki, na razie czuję się dobrze, pozdrawiam. Odpowiedz Link
smutas13 Re: Szczepimy się ???? 07.05.21, 08:16 Wyznaczono nam termin drugiej dawki na 9 czerwca - w 11 tygodniu po pierwszej dawce. Odległy termin i na "ostatni dzwonek." Ale jeszcze "w terminie". Odpowiedz Link
x49xx Re: Szczepimy się ???? 07.05.21, 11:13 Ja pierwszą dawkę miałam 23 lutego, drugą 4 maja- Astra Zeneka. Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 12.05.21, 11:15 Taka informacja ukazala sie dzis we wczesnych godzinach porannych... "Za trzy tygodnie Szwecja zaprzestanie stosowania preparatu Astra Zeneca jako pierwszej dawki szczepionki przeciwko covid-19. W sumie potrzeba jest ca 200 000 dawek od Astra Zeneca, które bedą przeznaczone głównie dla osób oczekujących na drugą dawkę. W związku z tym, Szwecja zrezygnuje z dodatkowych dawek Astra Zeneca, co już uczyniły Norwegia i Finlandia, informuje szwedzkie Radio. Po wyczerpaniu dawek preparatu Astra Zeneca, osobom w wieku powyżej 65 lat zostanie prawdopodobnie zaproponowana kolejna szczepionka jako pierwsza dawka. - Tak, jeśli chodzi o pierwszą dawkę, to w najbliższych tygodniach przejdziemy na inne szczepionki. Teraz mamy Pfizer i Moderna, czyli dwie szczepionki, których używamy do nowych szczepień - mówi koordynator ds. szczepionek Richard Bergström. Na początku maja stało się również jasne, że Szwecja przekaże milion dawek szczepionki Astra Zeneca, międzynarodowej współpracy w dziedzinie szczepionek, Covax." Odpowiedz Link
estella50 Re: Szczepimy się ???? 12.05.21, 17:55 Jest chyba taki zwyczaj, że cytaty opatruje się własnym komentarzem. I pewnie o to chodzi Dociekowi, że tu komentarza brak i nie wiadomo, co o sprawie myśli Pia i do czego się odnieść. Odpowiedz Link
anoagata Re: Szczepimy się ???? 12.05.21, 22:36 A ja jeszcze jestem w fazie edukacji szczepionkowej i nie wiem jak długo to potrwa i kto mię wyedukuje,na pewno nie Dworczyk. Odpowiedz Link
e-zybi Re: Szczepimy się ???? 13.05.21, 07:07 Nie Ty sama. Co nagle , to po...nie lubię tłoku! Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 13.05.21, 14:18 estella50 napisała: > Jest chyba taki zwyczaj, że cytaty opatruje się własnym komentarzem. I pewnie o to chodzi Dociekowi, że tu komentarza brak i nie wiadomo, co o sprawie myśli Pia i do czego się odnieść. Wkleilam to jako informacje,, co kraje skandynawskie robią w sprawie kontrowersyjnej szczepionki. Zamiescilam tez dlatego, bo Astrą Zenecą szczepią sie polscy nauczyciele, ktorzy niestety nie zawsze przychodza, aby dostac druga dawke... W zwiazku z tym zastanawiam sie, w jaki sposob nauczanie w szkole wroci do normalnosci, bo juz sa sygnaly od rodzicow, ze jesli nauczyciele nie chca sie szczepic, to oni zatrzymaja dziecko w domu, w ktorym mieszkaja takze dziadek i babcia, dla ktorych przyniesienie wirusa ze szkoly moze miec tragiczne konsekwencje. Jak podaje radio tokfm.pl, tylko w Szpitalu Klinicznym nr 4 w Lublinie w tygodniu na początku maja na przyjęcie drugiej dawki szczepionki było zapisanych 726 nauczycieli, ale 276 nie przyszło.Portal przywołuje wpisy z nauczycielskich forów, z których wynika, że po pierwszej dawce zaszczepieni mieli często wysoką gorączkę czy bóle kości. www.portalsamorzadowy.pl/ochrona-zdrowia/nauczyciele-rezygnuja-z-drugiej-dawki-szczepionki-astra-zeneca,279959.html Odpowiedz Link
dociek Re: Szczepimy się ???? 13.05.21, 19:57 Ok. Mnie zaszczepiono pierwszą dawką szczepionki AstraZenka, choć podobno miałem w systemie przypisaną szczepionkę Pfizera, ale akurat tam, gdzie mi się udało zapisać szczepili tylko AstraZenek'ą. No i co pytam, skoro druga dawka ma być od tego samego producenta? Mam zrezygnować z drugiej dawki? Dlatego, że w krajach skandynawskich uciekli od tej akurat szczepionki? Najwyżej nie przeżyję. Albo moja żona, albo moja siostra cioteczna... itd. Ale każdy jest śmiertelny. Memento mori. Odpowiedz Link
x49xx Re: Szczepimy się ???? 13.05.21, 21:03 Ja przyjęłam 4 maja druga dawkę Astra Zeneki, nie miałam żadnych powikłań. Po pierwszej dawce miałam temperaturę 37.7 jeden dzień. Mąż przedwczoraj przyjął drugą dawkę Pfizera, miał w nocy dreszcze kilka godzin, podwyższoną temperaturę i pocił się. Odpowiedz Link
pia.ed Szczepimy się ???? 14.05.21, 15:01 dociek napisał: Mnie zaszczepiono pierwszą dawką szczepionki AstraZenka (...), No i co pytam, skoro druga dawka ma być od tego samego producenta? Mam zrezygnować z drugiej dawki? Absolutnie nie... bo wlasnie AstraZeneka jest odpowiednia dla ludzi 65+, i w tej grupie nie bylo problemow z zakrzepami czy plazma... Natomiast ciezkie przypadki, nawet smiertelne, zdarzaly sie u szczepiacych sie ponizej tego wieku, szczegolnie kobiet. Moze wlasnie dlatego nauczyciele/nauczycielki, na ogol mlodzi ludzie, nie chca sie tym preperatem szczepic? Odpowiedz Link
e-zybi Re: Szczepimy się ???? 07.05.21, 10:07 >Chyba naprawdę ktoś ma sentyment do czasów PRL.< Kogo za to winić? Pewnych przyzwyczajeń wykorzenić się nie da. Media ogłupiają, strach, pęd do tego co darmowe, kiedyś to nazywało się...BIEDA! Odpowiedz Link
wikul Re: Szczepimy się ???? 01.06.21, 16:29 A ja mam już certyfikat. Wygląda tak. www.komputerswiat.pl/aktualnosci/wydarzenia/paszport-covid-owy-juz-dostepny-do-pobrania-i-druku-oto-jak-wyglada-unijny-certyfikat/9b6hkwm Odpowiedz Link