Dodaj do ulubionych

Mam serdecznie dość !

09.03.23, 09:02
Zimy, śniegu - znowu nas zasypało i to w nocy , cichcem a przecież to nie polski biegun zimna bo Dolny Śląsk , zagłebie miedziowe. Czy wreszcie ta wiosna zawita? Snieżyczki mi zamarzną a już tak ładnie kwitły i liliowce wyjrzały a bez i pnąca róza puściły pąki. Protestuję !
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Mam serdecznie dość ! 09.03.23, 10:00
      Gdzie masz petycję - podpisuję się obiema rękami i dorzucam głosy mojej dwunastnicy!
    • aztek2017 Re: Mam serdecznie dość ! 09.03.23, 16:14
      Mam serdecznie dość !
      iryska2604 09.03.23, 09:02
      Zimy, śniegu - znowu nas zasypało i to w nocy , cichcem a przecież to nie polski biegun zimna bo Dolny Śląsk , zagłebie miedziowe. Czy wreszcie ta wiosna zawita?

Drogie dziecko, przyjedź do nas!Drzewa migdałowe w kwiatch od połowy stycznia, a mimozy od 3 tygodni też w kwiatach.
      • pia.ed Mam serdecznie dość ! 09.03.23, 20:28
        aztek2017 napisał(a):

>przyjedź do nas! Drzewa migdałowe w kwiatach od połowy stycznia,
        a mimozy od 3 tygodni też w kwiatach.

U mnie tez spadl snieg, drugi raz tej zimy... I gdyby Iryska
        z jakis powodow nie przyjechala, to ja chetnie pojade
        do Japonii ... big_grin
        • marii51 Re: Mam serdecznie dość ! 13.03.23, 16:53
          pia..szykuje sięna wyjazd? do Japonii .........super
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Mam serdecznie dość ! 13.03.23, 17:22
            Do Japonii... o jak bym chciał. Ale nie jako turysta na tydzień, dwa.
            Jakiś wieloletni kontrakt - żeby przynajmniej niektórzy miejscowi przestali mnie traktować jak gupiego gaijina.Niestety, w tym życiu już na to za późno.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Mam serdecznie dość ! 13.03.23, 17:31
              W suplemencie wrzucam filmik takiego pana - można poszukać w jego kanale znacznie więcej - który był na tyle zdolnym studentem Polsko-Japońskiej Akademii Technik Komputerowych, że magisterkę robił już chyba w Kioto - i potem został tam.

• iryska2604 Re: Mam serdecznie dość ! 14.03.23, 06:20
                Oj gdybym była znów młoda...Za naszej młodości nie dało sie podrózowac do woli a nawet wcale.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Mam serdecznie dość ! 14.03.23, 09:48
                  Trochę teza dyskusyjna, bo faktycznie z paszportami bywały problemy, ale teraz na dalekie wojaże i tak potrzeba kasy. I na odwrót - teraz to i na krajowe włóczęgi trzeba dużo kasy, a kiedyś to była "podróż za jeden uśmiech" smile

• aztek2017 Re: Mam serdecznie dość ! 14.03.23, 17:19
          pia.ed Mam serdecznie dość ! 09.03.23, 20:28
          aztek2017 napisał(a):
          >przyjedź do nas! Drzewa migdałowe w kwiatach od połowy stycznia,
          a mimozy od 3 tygodni też w kwiatach.
          U mnie tez spadl snieg, drugi raz tej zimy... I gdyby Iryska
          z jakis powodow nie przyjechala, to ja chetnie pojade
          do Japonii

Symbolem Japonii są kwitnące wiśnie, nie drzewa migdałowe
          Tekst linku
          • teodor-k Re: Mam serdecznie dość ! 18.03.23, 06:25
            Żuraw - japoński zwiastun dobrej nowiny Japoński żuraw to symbol szczęścia, wierności i długowieczności Taka ciekawostka .
            • iryska2604 Re: Mam serdecznie dość ! 18.03.23, 12:00
              Żurawie są piękne.Do nas nie przylatują ,a szkoda - tu z większych ptaków mozna zobaczyć tylko bociana i sporo lata jastrzębi i jakieś takie drapieżne.Wczoraj widziałam takiego wielkiego ale co on był za jeden...
          • pia.ed Mam serdecznie dość ! 18.03.23, 12:35
            aztek2017 napisał(a):
            Drzewa migdałowe w kwiatach od połowy stycznia, a mimozy od 3 tygodni też w kwiatach.

"Symbolem Japonii są kwitnące wiśnie"..

O tym wie kazdy big_grin ... Ale na wyjazd do Japonii w celu podziwiania urody kwiatów
            ozdobnych specjalnego gatunku wisni, jeszcze za wczesnie, bo te kwitną dopiero
            na przelomie marca i kwietnia...

Podana stronka o migdalach doprowadzila mnie do tej informacji:

Migdały rosną na drzewach w ciepłych krajach. Między innymi w w Jordanii, Turcji, Izraelu, Tunezji,
            na Cyprze, we Włoszech, Chorwacji, w Hiszpanii. Tam, gdzie jest ciepło. Migdałowce zakwitają
            już w lutym, latem wydają smaczne owoce.

Uprawa w ciepłych krajach
            Migdały zaczęto uprawiać w regionie śródziemnomorskim już 3000 lat p.n.e. Na Bliskim Wschodzie znano je jeszcze wcześniej. Jak mówi Biblia, z drzewa migdałowca zwyczajnego, rodzącego migdały,
            była np. wykonana laska Aarona, która przed Arką zakwitła i w ciągu jednej nocy wydała słodkie migdały.
            Migdałowiec to drzewo wieloletnie. Lubi ciepło. Czasem dorasta do 10 m, ale częściej osiąga
            wysokość ok. 4 m.

• damkon Re: Mam serdecznie dość 02.04.23, 01:46
      iryska2604 napisała:

> Zimy, śniegu - znowu nas zasypało i to w nocy , cichcem a przecież to n
      > ie polski biegun Dolny Śląsk , zagłebie miedziowe. Czy wreszcie
      > ta wiosna zawita? Snieżyczki mi zamarzną a już tak ładnie kwitły i liliowce
      > wyjrzały a bez i pnąca róza puściły pąki. Protestuję !
      >
      >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka