Dodaj do ulubionych

Przejście dla pieszych na Abrachama

IP: *.aster.pl 03.09.06, 23:13
Na Gocławiu, w pobliżu szkoły na ul. Abrachama jest przejscie dla pieszych z
sygnalizacją świetlną. Niestety nagminnie zdarza się, że kierowcy
przejeżdzają przez to przejście na czerwonym świetle, często tuż przed nosami
przechodniów. Dotyczy to głównie kierowców jadących od strony Fielforfa. Moim
zdaniem powodem jest to, że światła są małe niewidoczne i częściowo
zasłonięte przez drzewa. Jest to przejście bardzo często wykorzystywane przez
dzieci z pobliskiej szkoły, mamy spacerujące z dziećmi wokół jeziorka. To
cud, że nie doszło tam jeszcze do wypadku, a proszę mi wierzyć nie ma dnia
bez kilku takich sytuacji. Próbowałem interweniować u dzielnicowego, ale ten
odesłał mnie do ZDM. Proszę o wsparcie. Może wspólnie uda nam się coś
zdziałać.
Obserwuj wątek
    • miska77 gorzej jest na Szaserow 04.09.06, 13:57
      to przejscie i swiatla sa znacznie bardziej widoczne niz swiatla przy szkole 141
      na Szaserow.
      Sygnalizatory sa tylko po prawej streonie i jak zatrzymuje sie autobus (a jest
      to kawaleczek za przystankiem) to kierowcy jadacy za nim, po prostu go
      WYPRZEDZAJA ! Bylo tam duzo wypadkow, sama bylam swiadkiem kilku z nich a i
      wielu sytuacji, w ktorych prawie by doszlo do wypadku.
      Moim zdaniem swiatla powinny byc po obu stronach jezdni, zeby kazdy mogl widziec
      sygnalizator !!!

Ewa
      • pol-a Takiej ulicy nie ma Gocławiu 04.09.06, 14:03
        Jest natomiast arteria pod patronatem Abrahama : )
        • miska77 ale jest na pradze pld i szaserow i abrahama 04.09.06, 14:05

• pol-a Re: ale jest na pradze pld i szaserow i abrahama 04.09.06, 14:46
            A czy ja napisałem, że na Pradze Południowej nie ma Abrahama? Nie mówiąc już o
            Szaserów? Założę się, że nie : )
    • poludniowiec_1969 Re: Przejście dla pieszych na Abrachama 04.09.06, 14:38
      Widzialem takie przypadki i nie jest to wina mikrych tutaj drzew a kierowców.
      Ogólnie zauważylem ze kierowcy celowo nie zauwazaja tych swiatel jesli im sie
      gdzies spieszy. Podobnie po drugiej stronie Abrahama, przechodzacy przez
      przejscie przy Globi_Championie sa narazeni na najechanie przez samochod
      nadjezdzjacy z luku drogi, ktory ma ograniczona widocznosc z powodu zajetego
      1-go pasa drogi przez samochody klientow Globi/Champion. Faktycznie, Sprobujmy
      cos z tym zrobic
      • Gość: Stan49 Re: Przejście dla pieszych na Abrachama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 21:59
        Uwagi bardzo słuszne. Proszę z tym problemem zgłosić się do STMO Gocław, ul.
        Umińskiego 3A, pok. 11 w poniedziałki w godz. 17.00-18.00. Zapraszam.
    • robertrobert1 Re: Przejście dla pieszych na Abrachama 04.09.06, 23:40
      Pisz do inzyniera ruchu, Inspektora dzielnicy Strazy Miejskiej albo
      dzielnicowego z prosba o postawienie funkcjonariusza. Jesli, ktorys z w/w
      osobnikow odpisze ci negatywnie,a domagaj sie odpowiedzi na pismie, bedziesz
      miala podstawe aby odwolac sie do Komendanta a wowczas niejedna glowa moze
      poleciec.
    • Gość: Stan49 Re: Przejście dla pieszych na Abrachama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 21:55
      Proszę się zgłosić do Samorządu Terytorialnego Mieszkańców Osiedla Gocław, ul.
      Umińskiego 3A pok. 11 tel. (0-22) 671-99-52 w poniedziałki w godz. 17.00 -
      18.00. Zapraszam.
      • bas1213 Re: Przejście dla pieszych na Abrachama 15.09.06, 12:45
        Przejscie przy championie jest niebezpieczne.Moim zdaniem powinna być
        sygnalizacja świetlna.
        15 lat temu był wypadek własnie na tych pasach.Samochód potrącił chłopca.
        Do dnia dzisiejszego jest kaleką.
        Mój syn nie będzie przechodcził w tym miejscu przez pasy dopóki nie zrobią
        świateł.
      • Gość: Paweł Re: Przejście dla pieszych na Abrachama IP: *.aster.pl 19.09.06, 22:41
        Dziękuję za zaproszenie. W najbliższym czasie skorzystam.
    • miky Re: Przejście dla pieszych na Abrahama 15.09.06, 12:59
      W ogole ul Abrahama (d. Uminskiego) nie jest latwa do przechodzenia. Jest to
      szeroka (dwupasmowa) ulica biegnaca praktycznie caly czas lukiem.
      Nieumiejetnosc jezdzenia polskich kiwrowcow po lukach jest zas powszechnie
      znana.
      Praktycznie kazde przejscie dla pieszych jest z ktorejs strony niebezpieczne. W
      zaleznosci od wygiecia luku ograniczona widocznosc ma ktorys z pieszych albo
      kierowca. I raczej nic sie z tym nie da zrobic, bo, uwierzcie, pieszego w dzien
      widac lepiej niz swiatla. A w nocy i tak miga zolte.
      Pozostaje zatem apelowac do pieszych i kierowcow o rozwage i uwazne zachowanie
      na tej ulicy. Zreszta takich miejsc jest wiele.
      • Gość: eFka Re: Przejście dla pieszych na Abrahama IP: *.crowley.pl 19.09.06, 09:48
        Jaka dawna Umińskiego? Chyba Jóźwiaka!!!!
        Umińskiego to jest przedłużenbie Abrahama po drugiej stronie Fieldorfa.
        Kocham jak na forach wypowiadają się ludzie nie mający zielonego pojęcia o czym
        piszą !!!!
        • miky Re: Przejście dla pieszych na Abrahama 19.09.06, 10:09
          Mozliwe, ze Jozwiaka. Dla mnie zmienianie nazw ulic jest skrajna glupota.
          Jak juz sie czepiasz, to w moim poscie w slowie "kierowcow" jest literowka.
          Zauwazylas/les?
          • Gość: q Re: Przejście dla pieszych na Abrahama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 14:27
            No tak jakby była na Gocławiu ulica Stalina albo Hitlera to też byś chciał ją
            zostawić?
            • miky Re: Przejście dla pieszych na Abrahama 19.09.06, 14:48
              Jezeli tak by sie nazywala od poczatku, to czemu nie?
              Czy w Polsce wszystko musi byc "dla uczczenia"?
              BTW kazda z postaci historycznych jest kontrowersyjna. Szczegolnie obecni
              patroni dwoch glownych ulic Goclawia. Tak samo jak ich poprzednicy.
              Dyskusja taka juz byla. Nie tylko tu.
              • Gość: mz patroni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 09:08
                No jeśli stawiasz na równi kontrowersyjność Fieldorfa i Bieruta czy Jóźwiaka to
                ja jestem pod głebokim wrażeniem. Negatywnym rzecz jasna.
              • Gość: Beńka Re: Przejście dla pieszych na Abrahama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:54
                Ajest tam ograniczenie do 40-stki,oj jak by się wzbogacił Skarb Państwa
    • Gość: monika Re: Przejście dla pieszych na Abrachama IP: *.aster.pl 19.09.06, 18:57
      Mieszkam niedaleko Abrahama i widzę co tam się dzieje. Raczej częściej piesi
      przechodzą tam na czerwonym świetle niż kierowcy łamią przepisy (chociaż
      oczywiście i tacy się trafiają). Taka mentalność niestety. Światła dla pieszych
      powinny być tam zapalane na żądanie przyciskiem, bo ruch jest tam tylko jak
      ludzie wychodzą z kościoła, albo jak dzieci idą do lub ze szkoły.
      • poludniowiec_1969 Re: Przejście dla pieszych na Abrachama 20.09.06, 10:45
        Jest tam tzw. goracy przycisk i w godzinach porannych (przed 8) swiatła dość
        szybko reagują. Wiedzą o tym kierowcy i jak widzą pieszego podchodzacego do
        przejścia wciskają jeszcze mocniej pedał gazu aby jeszce zdazyc przejechac. Po
        południu czeka sie znacznie dłużej na zielone, wiec wiele osob nie czeka. Co
        ciekawe starsi mieszkańcy tez tak robią(tzn. przemykaja pomiedzy jadacymi
        samochodami) ale oni wygladaja na takich co nie wiedza do czego sluzy ten
        przycisk czyli wychodzi brak elementarnej wiedzy
        • Gość: Paweł Re: Przejście dla pieszych na Abrachama IP: *.aster.pl 21.09.06, 01:39
          Piszecie o pieszych, którzy łamią przepisy na tym przejściu, ale podobnie jest
          pewnie na wszystkich. Natomiast rzeczywistym problemem są pędzące tamtędy
          samochody. Często korzystamy z tego przejścia i nie raz uciekaliśmy przed
          samochodami, które nie miały szans wyhamować pomimo, że dla pieszych światło
          było zielone. Wiem z "piaskownicy", że podobne doświadczenia ma wiele babć i
          mam. Sprawa jest naprawdę bardzo poważna i nie ma co czekać aż w końcu ktoś
          ucierpi. Zamierzam się tym zająć korzystając również z rad, które pojawiły się
          na forum, ale liczę na więcej opini z poparciem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka