Dodaj do ulubionych

Wał Miedzeszyński a Osiedle Las

18.11.06, 01:17
Droga ta przez dwa lata służyła jako szybki tranzyt do Centrum dla
mieszkańców Otwocka i innych podwarszawskich miejscowści (teraz juz nawet oni
stoją w korkach) ale dla ludzi mieszkających w Osiedlu Las od początku była
początkiem kłopotów. Czemu na osiedle w którym mieszka około 2 tys.
mieszkańców nie ma dogodnych wjazdów i wyjazdów? Czemu np. w Miedzeszynie
istnieją dogodne wjazdy i wyjazdy do lasu i na ogródki działkowe? Czy My
jesteśmy gorsi?
Czyżby jakieś niewyjaśnione interesy były ważniejsze od potrzeb setek osób?
Ja tego nie rozumiem.
A co z obietnicami jednego tęgiego Pana, którego wyrzucono z kancelarii
Prezydenta? Wszystkie niedogodnośći miały zostać poprawione. Ciekawe kiedy
sie tego doczekamy? haha
Po oddaniu do użytkowania Trasy Siekierkowskiej przez Nasze Osiedle
przejeżdża ogromna ilość samochodów. Nie mam nic przeciwko temu ale nie mogą
one jeździć pomiędzy dziećmi idącymi do szkoły.
To jest skandal i wstyd, żeby 6 km. od Centrum Miasta aspirujacego na centrum
biznesowe Europy ludzie żyli w takich warunkach.
Proponuję ściągnąć tu jeszcze żołnierzy z NATO. Napewno będą mieli
trudniejsze warunki niż na poligonie.
Obserwuj wątek
    • lesniok1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 18.11.06, 08:35
      gass3 napisał:
      Czemu na osiedle w którym mieszka około 2 tys.
      > mieszkańców nie ma dogodnych wjazdów i wyjazdów? Czemu np. w Miedzeszynie
      > istnieją dogodne wjazdy i wyjazdy do lasu i na ogródki działkowe? Czy My
      > jesteśmy gorsi?

Jadąc od strony Centrum, mieszkańcy Wału Miedzeszyńskiego, między Kadetów i
      Bronowską nie mają praktycznie żadnego zjazdu.

> A co z obietnicami jednego tęgiego Pana, którego wyrzucono z kancelarii
      > Prezydenta? Wszystkie niedogodnośći miały zostać poprawione. Ciekawe kiedy
      > sie tego doczekamy?

Byłem wraz z mieszkańcami na spotkaniu z tym tęgim panem. Zachował się jak cham
      i prostak. Zarządał pełnomocnictw notarialnie poświadczonych, wykpiwał
      mieszkańców pytając czy reprezentujemy dom publiczny z wału, zastraszał nas.

> Po oddaniu do użytkowania Trasy Siekierkowskiej przez Nasze Osiedle
      > przejeżdża ogromna ilość samochodów. Nie mam nic przeciwko temu ale nie mogą
      > one jeździć pomiędzy dziećmi idącymi do szkoły.

Zgadzam się w całej rozciągłości. Codziennie rano odprowadzam lub odwożę dziecko
      do przedszkola. To jest makabra. Stan tych dróg też woła o pomstę do nieba.
    • pinebulb Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 19.11.06, 08:24
      Ludzie z Lasa nagłośnijcie sprawę zamiast się skarżyć, zaproście WOT, prasę,
      załóżcie stronę w internecie. Zróbcie wszystko, żeby na myśl o was urzędnik
      magistracki budził się z krzykiem. I wtedy wasze prośby zostaną wysłuchane. Tak
      było jest i będzie, o swoje trzeba walczyć.

gass3 napisał:

> Droga ta przez dwa lata służyła jako szybki tranzyt do Centrum dla
      > mieszkańców Otwocka i innych podwarszawskich miejscowści (teraz juz nawet oni
      > stoją w korkach) ale dla ludzi mieszkających w Osiedlu Las od początku była
      > początkiem kłopotów. Czemu na osiedle w którym mieszka około 2 tys.
      > mieszkańców nie ma dogodnych wjazdów i wyjazdów? Czemu np. w Miedzeszynie
      > istnieją dogodne wjazdy i wyjazdy do lasu i na ogródki działkowe? Czy My
      > jesteśmy gorsi?
      > Czyżby jakieś niewyjaśnione interesy były ważniejsze od potrzeb setek osób?
      > Ja tego nie rozumiem.
      > A co z obietnicami jednego tęgiego Pana, którego wyrzucono z kancelarii
      > Prezydenta? Wszystkie niedogodnośći miały zostać poprawione. Ciekawe kiedy
      > sie tego doczekamy? haha
      > Po oddaniu do użytkowania Trasy Siekierkowskiej przez Nasze Osiedle
      > przejeżdża ogromna ilość samochodów. Nie mam nic przeciwko temu ale nie mogą
      > one jeździć pomiędzy dziećmi idącymi do szkoły.
      > To jest skandal i wstyd, żeby 6 km. od Centrum Miasta aspirujacego na centrum
      > biznesowe Europy ludzie żyli w takich warunkach.
      > Proponuję ściągnąć tu jeszcze żołnierzy z NATO. Napewno będą mieli
      > trudniejsze warunki niż na poligonie.
      • robertrobert1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 19.11.06, 08:53
        Problemy Lasa by wielokrotnie poruszane w mediach i tylko udalo sie wywalczyc
        ekrany od strony walu. I
        • lesniok1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 19.11.06, 10:49
          nikt z mieszkanców wału nie walczył o takie ekrany! ekrany są normą przy tego
          drogach. problem polega na tym, że są one w części betonowe. zapewniano
          mieszkańców, że będą w całości przezroczyste. zapewniał o tym pewien gburowaty
          grubas w niektórych kregach zwany wiceprezytentem. ekrany w tej formie są nie do
          przyjęcia. izolują firmy przy wale od potencjalnych klientów. brak możliwości
          wjazdu od strony centrum w ulicę wojsławicką jest skandalem. problemy
          komunikacyjne tego osiedla są notorycznie olewane przez urzędasów wszstkich
          opcji i kadencji. problemy tego osiedla są dużo większe niż mały parking przy
          szkole lub natężenie ruchu na poprawnej.
          • Gość: kleo Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 13:00
            to niezupełnie tak. W pierwszej wersji ekrany miały być w całości betonowe.
            Mieszkańcy walczyli o przezroczyste, po czym miasto poszło na "kompromis" i
            jest tak, jak widzimy. Wg miasta ekrany przezroczyste byly za drogie. Co do
            Wojsławickiej - od początku żałowałam, że nie ma na nią wjazdu z Wału M., ale
            mieszkam tuż przy niej i wiem, że gdyby był zjazd, działoby się to samo, co z w
            tej chwili z Kadetów (kurz, spaliny, wieczne korki w czasie szczytów, wariaci
            drogowi), ponieważ kierowcy robiliby sobie objazd Sęczkową.
    • nedka Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 19.11.06, 21:10
      Zastanówmy się, co możemy zrobić. Głównym problemem są chyba drogi i
      kanalizacja. Może zaprosić telewizję po opadach deszczu. Niech sobie przejdą
      przez Sęczkową.
      Macie jakieś znajomości w mediach?

Wysuńmy w tym wątku jakieś konkretne propozycje, gdzie dotrzeć i co zrobić, by
      poprawić sytuację osiedla Las.
      • lesniok1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 20.11.06, 23:13
        to do dobry pomysł. same blokady nie wystarczą. tylko czwarta władza(media) może
        zmusić urzędasów do roboty. poprawa stanu dróg jest niemożliwa, tak tłumaczy
        rzecznik urzędu dzielnicy, bo nie ma kanalizacji. budując kanalizację( to
        zdarzenie przyszłe i niepewne)trzeba bedzie niszczyć nawierzchnie, więc w ramach
        dobrego gospodarowania nie budują nam dróg. ciekawe co jeszcze wymyśli władza w
        ramach dobrego gospodarowania? może zafunduje nam lipowe łapcie, byśmy se butów
        na leśnieniskich drogach nie ubłocili.
        • gass3 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 20.11.06, 23:56
          Od 15 lat nie robią dróg bo czekają na kanalizację. Ciekawe czy w Wawrze albo w
          Aninie jest kanalizacja? A prawie wszędzie drogi są wyłożone kostką. Poniżej
          link do zdjęć, ktory będzie aktywny przez kilka dni.
          s003.wyslijto.pl/?file_id=017945285928785835044093922
          • lesniok1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 21.11.06, 17:16
            niezłe zdjęcia. ciekawe czy któryś z kandydatów na prezydenta podwinie nogawki
            i ruszy na spacer sęczkową?
            • julnick Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 21.11.06, 17:24
              lesniok1 napisał:

> niezłe zdjęcia. ciekawe czy któryś z kandydatów na prezydenta podwinie nogawki
              > i ruszy na spacer sęczkową?

I poczuje się jak na Mazurach: Las, woda - no piękne okoliczności przyrody.
              Jeszcze trochę i będziemy aspirować do miana polskiej Wenecji.
      • robertrobert1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 21.11.06, 19:23
        nedka napisała:

> Może zaprosić telewizję po opadach deszczu. Niech sobie przejdą
        > przez Sęczkową.
        > Macie jakieś znajomości w mediach?

Znam osobiscie kilku dziennikarzy wiec moglbym pociagnac za kilka sznurkow.
        • Gość: kleo Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 20:18
          no, nareszcie jakieś konkrety, Roberto. Jeśli znasz dziennikarzy i uda Ci kogoś
          załatwić, chwała Ci za to!
          • lesniok1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 21.11.06, 20:36
            zaprośmy też radnych. może wreszcie mieszanka mediów i polityki pomoże zwykłym
            smiertelnikom. robert, wszystko w twoich rekach!
            • Gość: nedka Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 23:14
              To byłoby już coś.
              Robert, liczymy na Ciebie.
              Ja - i mam nadzieję, że nie tylko ja - mogłabym się postarac ściągnąc
              mieszkańców na miejsce nagrania.
              Kto mógłby zaprosic radnych?
              To co, czekamy na opady? ;)
              • gass3 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 22.11.06, 09:37
                Sami powinni przyjść.Przynajmniej Ci z naszego osiedla. Ja proponuję, żeby
                zawalić urząd pismami od mieszkańców. Nie zbierać podpisów pod jednym pismem,
                tylko zawieźć 300 pism i zarządać odpowiedzi w trybie postępowania
                administracyjnego.
                • lesniok1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 22.11.06, 17:20
                  dobry pomysł! trzeba przygotować kilka wzorów i wysyłać. niech się urzedasy
                  gimnastykuja. mają odpowiadać w trybie kodeksowym. albo zauważą nasze problemy
                  albo ich zasypiemy wnioskami.
                  • julnick Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 22.11.06, 17:30
                    No dobrze. Wnioski to bardzo dobry pomysł, ale co z nagłośnieniem sprawy w
                    mediach? Czy jest na sali Robertrobert1? Udało Ci się coś załatwić w tym temacie?
                    • lesniok1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 22.11.06, 17:37
                      Robert gdzie jesteś? medialna ofensywa może zmusi urzędasów i demokratycznie
                      wybranych decydentów do wejrzenia okiem łaskawem na niedole ich wyborców.
                      pozostaje nam mieć nadzeję,że pamięć naszych wybrańców w stosunku do tego co nam
                      obiecali nie skończy się wraz z publikacją wyników wyborów.
                      • gass3 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 22.11.06, 22:21
                        Pozostaje mi powtórzyć: Robert gdzie jesteś?
                        • Gość: sar Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 23:45
                          Robert wziął nogi za pas i poszedł w Las.
                          • robertrobert1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 23.11.06, 08:49
                            Nie poszedll tylko jest i ...drazyl temat. Tematem zainteresowalem na razie
                            radio-Eska. W nastepnej kolejnosci bedzie gosc z Gazety. Zapewne uda mi sie
                            zainteresowac tematem WOT.

Wystarczy?
                            • julnick Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 23.11.06, 09:36
                              Super! Daj znać, jak będziesz znać jakieś szczegóły. Trzeba się przecież
                              zorganizować, skrzyknąć znajomych, co po necie nie latają i nie wiedzą, co się
                              szykuje:)
    • aakk26 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 23.11.06, 10:15
      nagłaśniac, nagłaśniać.
      (3 raz piszę odpowiedz i czemu one sie nie pojawiają...:)
    • Gość: Gość z daleka Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 10:52
      Czy istnieje coś takiego, jak rada osiedla w Osiedlu Las ? Wiem, że rady osiedla
      ma Zastów i Sadul. To są jednostki pomocnicza dzielnicy i mają raczej małe
      możliwości ale zawsze są i są oficjalnymi organami.
      • lesniok1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 23.11.06, 11:02
        Istnieje, tyle, że składa się głównie z mieszkańców ul. Stoczniowców i
        najbliższej okolicy. Jest zatem średnio zainteresowana, wałem, kadetów czy
        sęczkową. Podczas ostatniej blokady ronda na ul. Stoczniowców, jeden mocno
        aktywny pan Jan popędził do domu mieszkańców ul. Sęczkowej, którzy przyszli na
        blokadę. Podobno oświadczył, że tam tylko stoczniowcy mogą być, pozostałym wara.
        Tak właśnie rada osiedla wprowadza podziały między mieszkańcami. Jak
        protestowali mieszkańcy wału, to nikt z rady osiedla nie raczył się pojawić!
        niech żyje rada osiedlowa
        • Gość: Gość z daleka Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 11:17
          No to macie folklor. :) Mogę tylko zasugerować, że kiedyś muszą się odbyć wybory
          do rady osiedla (na Gocławiu były w tym roku) i dość łatwo wybrać swoich ludzi -
          wystarczy rodzina i znajomi królika bo frekwencja jest zazwyczaj na poziomie 1%.
          A to zawsze jest jakiś przyczółek do działania.
    • aakk26 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 23.11.06, 12:00
      ja nigdy nie slyszalam o wyborach do rady Lasa, są tam stale te same osoby,które
      sie raczej same wybierają. duzo krzyczą na zebraniach, a potem mają radnych z
      rodziny. na tym to polega.
      • Gość: Gość z daleka Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 12:33
        > ja nigdy nie slyszalam o wyborach do rady Lasa

No to usłysz, a nie narzekaj na błoto. Zadzwoń do Urzędu Dzielnicy i zapytaj się
        o radę osiedla. Poszukaj na tym forum - ze dwa miesiące temu był wątek o
        wyborach do rad na Gocławiu. Ja kilka miesięcy temu wysłałem e-maila do
        redaktorów strony WWW Urzędu Dzielnicy z sugestą opublikowania składów rad.
        Oczywiście mnie olali, ale ponieważ nie jestem stałym mieszkańcem Wawra, więc
        nie drążyłem tematu. Wieś Zastów ma radę na Błękitnej, a Sadul na Lucerny. To są
        takie małe baraki ale można tam przecież pójśc i zapytać się, co te rady mogą
        zrobić i kiedy będą wybory.

> są tam stale te same osoby,które
        > sie raczej same wybierają. duzo krzyczą na zebraniach, a potem mają radnych z
        > rodziny. na tym to polega.

Problem polega na braku inicjatywy lokalnej. Też możesz pójść na zebranie, na
        nim dużo krzyczeć, kandydować do rady osiedla a na wybory wysłać rodzinę,
        sąsiadów i innych krewnych i znajomych królika. Na tym to polega.
    • Gość: P. Urbański ? Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las IP: *.nitronet.pl 23.11.06, 12:12
      Szanowny ten Pan tęgi mieszka przy ul. (...) w Miedzeszynie
      która jest:
      1. Szeroka na ok 20 m,
      2. posiada rowy odwadniające,
      3. posiada chodniki z kostki,
      4. Nawierzchnia jezdni z asfaltu,
      Nie pamiętam czy było oświetlenie bo jechałem w dzień,
      Bardzo ładna na tle całej reszty.
      Wszystko nowe, budowa ulicy zmierza do zakończenia, a najciekawsze że jest 100%
      lepsza od takiej np. Przedowdowej co ma znaczenie dla ruchu lokalnego.
      • aakk26 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 23.11.06, 12:19
        I co z tego????
        pojedz na wilanów, do konstancina itd, gdzie pobudowali całe osiedla dla lewej
        elity i nikt sie jakos nie oburza !!!
        jak jest inteligentny i potrafi zadbac o swoje obejście to tylko dobrze o nim
        swiadczy. jakbys mial wejscia i mozliwosci to też nie taplałbyś sie w blocie.

• lesniok1 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 23.11.06, 13:37
          a co nam po inteligencji tęgiego? co mają z tego mieszkańcy? inteligencja
          tęgiego jest słabo rozpoznawalna, za to zachłyśnięcie włądzą, pycha, arogancja i
          grubiaństwo są u niego nad wyraz widoczne. dobrze wiedzą o tym mieszkańcy Lasa,
          którzy uczestniczyli w spotkaniu z tęgim. umie zastraszać i robi to dobrze. umie
          obiecywać i robi to bardzo dobrze. umie nie robić nic i robi to perfekcyjnie:
          dowód - skansen Las.
          • gass3 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 23.11.06, 23:48
            To jest ordynarny, gruby Cham, który ludzi traktuje jak śmieci. Jego interesuje
            tylko własna wygoda, co zostało napisane powyżej. Dla osiągnięcia własnych
            celów stosuje ubeckie metody polegające na zastraszaniu. Wiem, bo miałem okazje
            sie przekonać.
            A o jego inteligencji świadczy afera z orderem. Budowa IV RP zaczęta od
            nagradzania najbardziej zasłużonych. haha...
            • aakk26 Re: Wał Miedzeszyński a Osiedle Las 24.11.06, 09:42
              no to chyba dyskusja sie juz zakonczyla....

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka