11.07.05, 11:09
tak mnie natchnelo przy okazji poprzedniego mojego postu:
skad macie te misko-skrzynki na makulature i puszki? trzeba poprosic o to
council czy to wlasna inwencja mieszkanca?
tylko nie proponujcie mi zapytanie o to sasiadow, jestem zbyt niesmiala
;)
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: recycling 11.07.05, 11:17
      każdy council ma swój sposób
      u nas jeszcze miesiąc temu był jeden duży kosz, opróżniany co tydzień, teraz to
      zmienili na jeden kosz opróżniany co 2 tyg + te cholerne skrzynki co zajmuja
      kupę miejsca. A tak naprawdę to i tak najwięcej zajmują miejsca plastiki.
      Koleżanka, w councilu obok miała jeden kosz na odpadki a drugi na recycling
      stuff jak papier, puszki, plastiki
      i w każdym regionie chyba jest co innego. Jeśli dokładnie nie wiesz to patrz co
      robią sąsiedzi.
      • jagienkaa Re: recycling 11.07.05, 11:19
        samemu też można próbowac, zwykle koło supermarketów są takie miejsca w których
        można segregowac odpadki nadające się do recyclingu.
        • jennifer_e Re: recycling 11.07.05, 11:26
          jak mieszkałam w Camden to można sobie było takie pudło kupić za 5 funtów albo
          w lokalnym recycling centre albo w tanich hinduskich sklepach
          w dzielnicy gdzie mieszkam teraz firma recyclingowa po prostu dała każdemu
          specjalną torbę do której wszystko się wrzuca a oni to odbierają spod drzwi raz
          w tygodniu.
          najlepiej zajrzyj na stronę swojego councilu, tam powinno być wszystko
          wyjaśnione.
      • formaprzetrwalnikowa Re: recycling 11.07.05, 11:25
        sasiedzi maja takie plastikowe skrzynko-miski na makulature (ja znalazlam
        podobna miske w zlewie- podkreslam, gdzie ja znalazlam, bo wynajelam dom z
        pelnym wyposazeniem- uznalam, ze to miska do mycia naczyn, i chcociaz naczynia
        myje 'po poslku', to szkoda mi miski, przydaje sie do setki innych 'zadan
        specjalnych' i nie chcialabym jej uziemiac makulatura)
        czekam na dalsze propozycje?
        ;)
        • jagienkaa Re: recycling 11.07.05, 11:30
          nie ma co proponować bo każdy council ma inny recycling scheme i musisz po
          prostu wejść na ich stronę internetową lub zadzwonić do nich i sie zapytać.
          PS ja akurat nic nie musiałam płacić za te plastokowe pudła, ale wydaje mi się
          że zmienią ten układ bo tylko 5% mieszkańców popiera nowe rozwiązanie. Teraz
          jest lato, ale już widzę te latające kartony na jesień (pudła nie mają
          pokrywek) i robite butelki...
          • formaprzetrwalnikowa Re: recycling 11.07.05, 11:31
            o, nie pomyslalam o stronie councilu..
            dziéki :)
        • eballieu Re: recycling 11.07.05, 11:31
          Ja mam pojemnik na odpadki, z ktorego robia kompost - w moim regionie brazowy
          plastik, worek na makulature, czarny plastikowy pojemnik na smieci, zielony
          pojemnik na szklo i metal. Plastik - kontenery stoja na wsi.
          Tyle co u mnie. I bardzo mi sie to podoba. I zwracaja uwage osoby odbierajace
          czy wrzucasz poprawnie, bo juz raz mi sie dostalo ze wrzucony karton do worka
          na papier:(
          powodzenia.
          Ale chyba w segregowaniu to Niemcy i Austria sa najlepsze, najbardziej
          dokladne. Nawet w hotelach sa czteropietrowe smietniki i sprobuj sie pomylic:)
        • jennifer_e ps 11.07.05, 11:46
          muszę przyznać, że jest to jedna z rzeczy, które bardzo mi się podobają w tym
          kraju, że recycling jest tak łatwy i udogodniony.
          Nie wiem dokładnie jak jest w większych miastach w PL ale w moim rodzinnym
          trzeba sie sporo nasilić aby swoje śmieci gdzieś spożytkować.
          Widząc tygodniową "porcję" papierów ze swojego domu dociera do człowieka
          realnie jak strasznym marnotrastwem jest wyrzucanie wszystkiego do jednego
          kubła.

Jeśli ktoś ma ogród to polecam również compost bin. Kupuje się za kilka funtów
          taki duży pojemnik kompostowy, który stawia się w ogrodzie. Można tam wrzucać
          wszystkie resztki organiczne: stary chleb, skórki od owoców, ogryzki itp.
          Byłybyście zaskoczone gdybyście zobaczyły ile tego się nazbiera przez kilka dni
          w jednym gospodarstwie domowym. A tak i śmieci mniej i ogródek użyźniony. :)

Aha, wiem, że są też w Londynie miejsca gdzie można zanieść śmieci
          bardziej "skażone chemicznie"- np butelki po szamponie do włosów, płynie do
          mycia naczyń, kremach i odżywkach. Są specjalne miejsca, które unieszkodliwiają
          tego rodzaju śmieci i potem też je utylizują.

Jeśli ktoś akurat zmienia dostawcę prądu to można sprawdzić która firma
          produkuje prąd ze spalania odpadów i innych odnawialnych źródeł energii i do
          takiej się zapisać. W internecie dostępne są tabelki wszystkich dostawców
          energii w UK i tego skąd pochodzi "ich" prąd. Ciekawa lektura :)
          My korzystamy z Good Energy i płacimy tyle samo kiedy byliśmy z British Gas.
          Nie trzeba żadnego zachodu, żeby się przenieść z jednej firmy do drugiej,
          wystarczy zadzwonić i umówić elektryka na odczyt licznika.
          I mówię Wam, że śpi się lepiej :) bo człowiek ma poczucie, że ekologia to nie
          tylko puste hasła, ale że na codzień może coś zrobić w tej sprawie.
    • deadeasy Re: recycling 11.07.05, 13:21
      My mamy niebieski worek na makulature i zielone plastikowe pudla na szklo i
      puszki - oba udostepniane nieodplatnie przez firme, z ktora council ma uklad na
      recycling. Od niedawna w nowopowstalym "skupie" zbieraja tez plastiki.
      Dopiero po tym jak zaczelam zbierac plastikowe butelki zorientowalam sie ile
      tego wyrzucalam do kosza na smieci - horror! Teraz to centrum stalo sie bardzo
      popularne, oddziela sie tam timber, cardboard, garden waste, akumulatory,
      ciuchy, gruz no i papier, szklo i plastik wlasnie. I jest tam sporo
      pracownikow, ktorzy pilnuja zeby ludzie sortowali i wrzucali do odpowiednich
      pojemnikow.
      Bylam kiedys w paru recycling centres: rteci (z jarzeniowek), plastikow, opon
      gumowych i aluminium. Po tym jak zobaczylam ile "odpadow", mogloby wyladowac
      na wysypisku gdyby nie byly "recycled" to mi sie wlos na glowie zjezyl.
      Najbardziej byly przytlaczajace gory plastikowych pojemnikow. Z kolei w Alcan
      recycle plant w Warrington widzialam nawet puszki po piwie z Polski :)
      (przerabiaja tam takze puszki przetransportowane z kontynentu). Produkt
      koncowy ponizej:

www.alupro.org.uk/piclibc7.htm
      PS: Lokalne ciapkowa chetnie przyjmuja stare koce, koldry i poduszki. Uzywaja
      ich jako wysciokle do kocich i psich legowisk.
      :o)
    • mgna Re: recycling 11.07.05, 18:56
      Twoje coucil to podrzuci dla ciebie, jesli do nich zadzwonisz.
      • edavenpo Re: recycling 11.07.05, 20:27
        Ja wlasnie walcze z Islington council bo u nich recycling jest chyba na samym dole listy....

Wspomniane przez Jagienke pudla ktorych nie oprozniaja i jesienia i zima pudla przewalaja sie po ulicy
        w wietrzne dni
        Pojemnik na papier ktory jest ZAWSZE przepelniony i papiery lataja po calej ulicy
        Brak pojemnika na plastik ???

Wyslalam im emaila kilka razy na ten temat, nie odpisali. Teraz zadzwonilam, wyslalam jeszcze jednego
        emaila ktorego kopia poszla do naszej poslanki na Islington wiec mama nadzieje ze zadziala.

Jesli chodzi o Polske to wlasnie wrocilam i bylam b. przyjemnie zaskoczona ze w moim rodzinnym
        miescie trzy pojemniki (papier, szklo i plastik) sa na podworku przed kazdym blokiem na moim osiedlu.

O tym tez napisalam do councilu ;-)

• gosiash Re: recycling 11.07.05, 22:16
      A ja radzę Ci to w miarę szybko spawdzić jak to działa u Ciebie, bo u mnie
      council grozi jakimiś karami. Najpierw zrobili taką akcję, że będą karać jak
      ktoś nie będzie się stosował. A teraz chyba już sprawdzają, ale nie wiem jak. U
      mie akurat teściowa ma obsesję, na tym punkcie (czasami nie zdążę przeczytać
      gazety i już jest w pudle, więc teraz już wiem i chowam ;)), więc nam kary nie
      grożą, ale np na przeciwko jest dom, w którym właściciele właściwie nie
      mieszkają, to nikt nic nie wystawia. Nie wiem, czy im coś grozi, czy będą
      musieli się tłumaczyć?
      • mgna Re: recycling 11.07.05, 22:23
        Sprawdzaja poprzez szperanie w garbage bags i wyszukiwanie tam adresu - stad
        wiedza ze ten a nie kto inny nie recycle.
    • mama5plus Re: recycling 12.07.05, 12:59

U nas sa takie czarne pudla plastikowe ktore mozna dostac z council.
      Jednak wystarczy tez wystawic np szklo w zwyklym pudelku kartonowym.
      My wiekszosc smieci segregujemy i albo wystawiamy albo przy okazji po drodze
      zawozimy do takiego miejsca - rodzaj wysypiska smieci gdzie wszystko maja
      posegregowane.
      Tam idzie np plastik, torby foliowe, jakies drewno, pudla kartonowe itd
      Organiczne na kompost
    • effata Re: recycling 16.11.05, 13:40
      Cały Londyn poobwieszany plakatami: 'London, let's recycle more' napisane
      fontami naśladującymi znane marki. Więc mimo iż wojującym ekologiem nie jestem,
      to swierdziłam, że jednak może zamówię sobie ten sławny green box, o którym też
      trąbią w lokalnych gazetkach i na stronie mojego councilu. Co mi szkodzi trochę
      posegregować.
      I co? I nic!
      Czekam już 3 tygodnie (powiedzieli, że przywiozą w ciągu tygodnia).
      A poza tym tam można wrzucać tylko szkło i papier. Plastik i carton box nie (a
      tych u nas idzie najwięcej), więc :(((((((
      Są niby jakieś większe pojemniki gdzieś w okolicach, ale przecież nie będę
      wozić wózkiem śmieci na drugi koniec dzielnicy :)))
      Rozejrzałam się też po okolicznych domkach. Zielone pudła owszem są. Wystją
      smutno co trzydziesty szósty domek (bo na pewno nie częściej), do połowy
      przepełnione deszczówką, a te gazetki tak sobie ładnie pływają ....
      Eh, London, London, recycle more!
      --
      Don't guess.
      • annamaria0 Re: recycling 16.11.05, 13:51
        mam dwa kosze, jeden na "zwykle" smieci, drugi na recyclable i fanatycznie wrecz
        sortuje to, co wyrzucamy. Ciesze sie, ze coraz wiecej sie w tym wzgledzie dzieje
        w UK, bo Brytyjczycy sa b. w tyle za Austria czy Skandynawia.
        Nie kupuje rowniez importowanych warzyw czy owocow czy miesa, jesli moge dostac
        brytyjskie. Przywozenie jedzenia samolotem z drugiego konca swiata bardzo
        niszczy srodowisko i ja to bojkotuje.
        • effata Re: recycling 16.11.05, 14:15
          >ze coraz wiecej sie w tym wzgledzie dzieje
          w UK
          Annamaria, właśnie próbowałam powiedzieć, że wg mnie to bardziej w teorii niż w
          praktyce :(
          Mieszkałam w Szwecji przez 2 lata i też segregowałam dosłownie wszystko, bo
          wiadomo, że svenska folket är duktigt på att sortera sopor, ale to nie było
          problemem, trzyczęściowe kosze to była norma, ponad to wszędzie, na każdym
          osiedlu (tak blisko, że można nawet zimą wyskoczyć bez płaszczyka :))) są
          returscentrum.
          No, ale może się doczekam tego pudła. Na razie wystawiam posegregowane papiery
          i szkło w oddzielnych rekalmówkach, ale panowie przyjeżdżają i i tak wszystko
          idzie do jednej paszczy śmieciary :(
          • formaprzetrwalnikowa Re: recycling 16.11.05, 14:38
            a my kilka tygodni temu zrezygnowalismy z segregowania smeici. po dlugim
            czekaniu dostalismy kontener z councilu, ale niestety- zawartosc kontenera
            czasem znikala calkowicie, czasem czesciowo, a czasem wcale. kiedys
            wystawilismy obok konteneru poukladane kartony, bo sie w kontenerze nie
            zmeiscily. zabrali gazety z kontenerka, kartonow obok-nie. nastepnym razem
            pocielam kartony (uparta jestem, nie?) i upchnelam je w kontenerze. nie tkneli.
            moj napisal do councilu, ale bez odpowiedzi. w zwiazku z czym wepchnelismy
            kartony do kubla i od tego czasu nie zawracamy sobie glowy segregowaniem
            smieci, skoro council i tak ma nasze starania w uchu lub innym malodostepnym
            miejscu.
            • liley11 Re: recycling 16.11.05, 15:55
              U nas ostatnio, oprocz zielonej zkrzynki na makulature, szklo i puszki, Panowie
              (jak to ich ladnie ktos okreslil:)) przywiezli wiaderka na odpadki organiczne.
              Wylozylam je gazetami od srodka (wedle instrukcji) i skrzetnie sekregowalam
              odpadki, majac na uwadze dbanie o srodowisko. Ale widocznie ten dodatkowy
              obowiazek pomieszal Panom szyki, bo teraz juz zbieraja recycling kiedy chca,
              albo w ogole. I tak przed domem narosla nam przez 3 tygodnie kupa gazet,
              butelek i puszek, ktore wysypywaly sie ze skrzynki. Wiaderko az piszczalo w
              srodku od procesow fermantacyjnych zachodzacych pod pokrywka - wystawilam je na
              zewnatrz, zeby mi sie nie "rozeszlo przypadkiem po domu" i tym samym reszte
              smieci wrzucalam znowu do jednego worka. Te przynajmniej zabieraja raz w
              tygodniu. I to by bylo na tyle na temat moich prob recyclingu.
            • formaprzetrwalnikowa up to date 16.11.05, 18:54
              hehe - wlasnie wróciłam z pracy i na naszym kuble (dzis był dzien smeiciarza)
              zastałam naklejkę: 'proszę nie wyrzucac do tego kubła puszek, butelek, papieru-
              prosze uzywać kontenerka' (po angielsku oczywiscie). wyglada na to, ze znów
              trzeba bedzie zaczac segregować. znaczy sie: grzebali nam w smieciach
              hehe
              ;)
      • agcyb Re: recycling 16.11.05, 21:10
        Tu gdzie mieszkam mamy zielone pojemniki na garden waste, czarne na zwyjkle
        smieci; pudlo na butelki i puszki i torbe plastikowa na papier. I bardzo duzo
        domow (prawie wszystkie jak sie tak czlowiek rozejrzy dnia kiedy trzeba
        wystawiac recycling) z tego korzysta. Ja uwazam, ze to super. Czas najwyzszy
        zeby sie za to wziac, bo inaczej co z tej planety zostanie dla naszych dzieci i
        wnukow?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka