Dodaj do ulubionych

Nie moge pojac co sie dzieje w New Orlean.

02.09.05, 19:12
Slucham BBC i nie moge pojac, jak bardzo Amerykanie nie daja sobie rady z
pomoca swoim wlasnym obywatelom, jak nie moga opanowac rozbojow, zorganizowac
tymczasowych obozow, dostawy jedzenia czy lekarstw. Helikoptery przylatuja i
wyrzucaja paczki, ale nikt nawet nie wysiada. Robia to najszybciej jak sie da
i odlatuja, zostawiajac ludziom walke o nie. Jestem w szoku!
Gdzie ta amerykanska organizacja, strategia, jednosc?
Obserwuj wątek
    • jennifer_e Re: Nie moge pojac co sie dzieje w New Orlean. 02.09.05, 19:38
      jak to ktoś powiedział "biali i bogaci mieli jak i czym się ewakuować, została
      zdesperowana, czarna biedota"
      wiecie, że to będąc w Nowym Orleanie kilka lat temu tak naprawdę po raz
      pierwszy zrozumiałam pojęcie słowa "rasizm", niesamowite, przerażające miasto...

przerażające są te doniesienia o szabrownictwie, gangach łupieżców,
      strzelaninach, gwałtach...
      przerażające jest to, że siły wojska i policji zamiast pomagać i ewakuować
      ludzi muszą próbować powstrzymać anarchię w mieście...
      albo odwrotnie, zamiast ratować tych uwięzionych na dachach domów od wielu dni
      są wysyłani do chronienia sklepów i dobytku...
      • eballieu Re: Nie moge pojac co sie dzieje w New Orlean. 02.09.05, 21:11
        Ja powiem prosto - zamiast rozwiazywac problemy w Iraku zajeliby sie problemami
        u siebie. USA ma doskonaly swiatowy marketing i wykreowany obraz swojej
        wielkosci. A to "kolos na glinianych nogach" - wedlug mnie.
        Czytalam ostatnio w Standardzie - to taki dziennik flamandzki belgijski, cos na
        pozimie naszej Wyborczej cz Rz. , ze 18 procent populacji USA ma do dyspozycji
        mniej niz 15 tys dolarow rocznie. I grupa tych biedakow powieksza sie z roku na
        rok.
        Ale gratulacje, niech jeszcze strzega poprawnosci moralnej i ideologicznej w
        innych zakatkach swiata.
        W ostatnia niedziele spotkalam zolnierza, ktory wrocil z Iraku na urlop w
        Europie i kierowce ciezarowki w Iraku. Obydwaj Amerykanie zaangazowani i
        modlacy sie do Bush'a. Dawno nie rozmawialam z tak - przepraszam za wyrazenie -
        glupimi ludzmi.
        Nie potrafie komentowac wydarzen w Nowym Orleanie. Bo w glowie mi sie to
        wszystko nie miesci. I coraz bardziej sklaniam sie ze najlepiej wychodzi sie na
        niezaangazowaniu politycznym. Szwajcaria, Belgia, kraje skandynawskie - tam
        ludziom zyje sie dobrze, ale glowy ich panstw nie traca kasy na wojny.
        To glos prostego czlowieka i ja tak to rozumiem.
    • eballieu Widzialam WIetnam 02.09.05, 21:22
      Tak, widzialam jak dzis wyglada Wietnam. Fakt sa luksusowe hotele, zebranie nie
      jest spolecznie akceptowalne, ale zamkniete wioski z ludzmi, ktorzy sa bez rak
      i bez nog dzieki wojnie jaka toczyli tam Amerykanie istnieja.
      Nigdy tak nie plakalam jak tam. Siedzialam na podlodze w muzeum wojny w
      Sajgonie i ryczalam.
      I moze straszne to co powiem dla Polakow, ale Oswiecim nie robi na mnie takiego
      wrazenia. Stamtad sie nie wychodzilo, bo sie umieralo. W Wietnami do dzis widzi
      sie efekty tamtej okrutnej wojny.
      Ale w Iraku demokracje wprowadzaja? Moze niech najpierw rozwiaza problemy u
      siebie.
      Ach zla jestem.
    • princessjobaggy Re: Nie moge pojac co sie dzieje w New Orlean. 04.09.05, 02:55
      Ja tez nie moge pojac co sie tam wyrabia. Gapie sie w telewizor i nie wierze
      wlasnym oczom i uszom. Jak to mozliwe, ze ludziom brakuje wody pitnej!!!!!

A Bush jak zwykle przemawia, ze jest zle, ale 'we will succeed'... Te same
      brednie od lat.
      • emi54 Re: Nie moge pojac co sie dzieje w New Orlean. 04.09.05, 16:38
        Bush nigdy nie umial sobie radzic,go nie obchodza biedni a zwlaszcza czarni
        ludzie,liczy sie ropa,a bedzie pieprzyc ze musi byc wojna by ludzie w Iraku
        mieli lepiej,byli wolni,niech najpierw zadba o swoj lud,swoj kraj.Mam
        nadzieje,ze w koncu pomoga tym ludziom,nie moge patrzec na matki z malymi
        dziecmi-brak wody jedzenia pieluch...i to Ameryka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka