Dodaj do ulubionych

Kursy online

07.10.05, 09:47
Pomyslalam sobie, ze zaloze taki watek, w ktorym bedziemy sie dzielic swoimi
doswiadczeniami z nauka online:)

Jakos w sierpniu zaczelam kurs 'Next steps in IT' ze strony
www.vision2learn.com/ . Zaczelam go chyba bardziej z ciekawosci niz z
checi zdobycia papierku czy kwalifikacji:)
Kurs jest darmowy. Sklada sie z roznych, opatrzonych w teorie unitow,
(program kursu dostepny jest na stronie) sesji i na koncu kazdej sa
assessmenty, krore musze zrobic. Zrobione zadania wysylam do tutora, on je
sprawdza, poprawia i zalicza lub nie:), pisze swoje uwagi i pochwaly;)
Jest to dosyc czasochlonne, szczegolnie dla mnie, gdyz wiecej czasu zajmuje
mi tlumaczenie, klecenie zdan w opisach (a jest ich sporo, bo oprocz robienia
zadan trzeba jeszcze pisac co sie robi i dlaczego) ale widze, ze to swietna
forma nauki jezyka:)
Kurs jest przewidziany maksymalnie na ok 8 mcy, jednak mozna go zrobic o
wiele szybciej, nie ma sztywnych regul czasowych (ja juz jestem w polowie).
Nie konczy sie egzaminem, wystarczy zrobic wszystkie assessmets.

Polecam wszystkim taka forme nauki, wciagnelam w to nawet meza i scigamy sie
w robieniu zadan;)
Obserwuj wątek
    • fatemeh Re: Kursy online 07.10.05, 10:29
      Ja tez zdecydowalam sie na kurs on-line na stronach vision to learn. Wybralam
      Equality & Diversity bo to dosc istotna kwestia (zwlaszcza gdy mieszka sie w
      Bradford i pracuje w administracji koledzu ;) - a poza tym temat nowy dla mnie
      jako Polki. Chcialam rowniez wyprobowac metode "on line" - najlepiej nie placac
      za to jesli mi sie nie uda. Zasady pracy sa podobne jak w przypadku kursu
      komputerowego violus. Kurs jest podzielony na kilka jednostek tematycznych, na
      zakonczenie kazdej z nich trzeba napisac prace podsumowujaca zdobyte informacje.
      Na koncu kazdej jednostki tematycznej (unit) jest podsumowanie (handout)
      streszczajace na jednej stronie najwazniejsze punkty. Przyjazny interfejs,
      przydzielony nauczyciel - jednym slowem bardzo pozytywne doswiadczenie!
    • princessjobaggy Re: Kursy online 07.10.05, 15:00
      Violus,
      Weszlam na strone vision2learn, juz nawet znalazlam interesujacy mnie kurs,
      kiedy natknelam sie na to:

Vision2learn courses are funded by the Learning and Skills Council. This means
      that the courses are normally free of charge to anyone over the age of 16 who
      has been ordinarily resident in England for 3 years or more, as long as this
      residency has been for purposes other than full-time study.

Niestety nie spelniam powyzszych wymagan, wiec w takim razie nie przysluguja mi
      darmowe kursy on-line.

Jaka szkoda:(
      • violus22 Re: Kursy online 07.10.05, 15:20
        Princess hmmm wyslij aplikacje, przysla Ci papierki do wypelnienia a pozniej
        jesli sie nie kwalifikujesz to najwyzej nie znaczniesz.
        Na poczatku tez przyslali mi maila ze niestety ale musze za kurs zaplacic gdyz
        nie jestem z UE :))) ale wyjasnilam im ze Polska jest w UE:)

a rezydentem przez 3 lata to ja tymbardziej tu nie jestem;p
      • basia313 Re: Kursy online 07.10.05, 15:23
        princessjobaggy napisała:

> Violus,
        > Weszlam na strone vision2learn, juz nawet znalazlam interesujacy mnie kurs,
        > kiedy natknelam sie na to:
        >
        > Vision2learn courses are funded by the Learning and Skills Council. This
        means
        > that the courses are normally free of charge to anyone over the age of 16 who
        > has been ordinarily resident in England for 3 years or more, as long as this
        > residency has been for purposes other than full-time study.
        >
        > Niestety nie spelniam powyzszych wymagan, wiec w takim razie nie przysluguja
        mi
        >
        > darmowe kursy on-line.
        >
        > Jaka szkoda:(

O to sie nie martw. To jest stara formula z kazdego collegu, ale odkad nalezy
        do EU nie musisz placic i tyle.
        • princessjobaggy Re: Kursy online 07.10.05, 15:28
          Dzieki dziewuszki:)))
          • natalia.brzeska Re: Kursy online 07.10.05, 15:37
            Swietna strona - swietne kursy! Bardzo dziekuje!

Wynalazlam sobie kurs, ktory mi pasuje, ale jestem obecnie w Polsce, czy to
            moze byc jakis problem?
            • violus22 Re: Kursy online 07.10.05, 15:43
              > Wynalazlam sobie kurs, ktory mi pasuje, ale jestem obecnie w Polsce, czy to
              > moze byc jakis problem?

to ciekawe pytanie:)
              nie mam pojecia, ale napisz do nich, na pewno udziela Ci odpowiedzi.
              • natalia.brzeska Re: Kursy online 07.10.05, 15:47
                Czy musialas kiedykolwiek isc do swojego "local college of Further Education"
                osobiscie? Wyczytalam, ze jeden z kursow, ktory mnie interesuje konczy sie
                egzaminem, na ktory trzeba sie stawic. Ale jesli nie ma egzaminu, to czy trzeba
                po cokolwiek stawic sie w tym college'u?
                • violus22 Re: Kursy online 07.10.05, 15:51
                  Nie, nigdy nie musialam nigdzie chodzic. Mysle, ze ten lokalny college jest po
                  to, zeby jesli ma sie jakies problemy ze zrobieniem czegos, to zeby mozna bylo
                  gdzis pojsc i na zywo, nie online dowiedziec sie jak to sie robi.
                  Wiesz, najlepiej napisz i zapytaj czy ten kurs rzeczywiscie konczy sie
                  egzaminem, bo jak dobrze pamietam to w informacjach o moim kursie tez gdzies
                  bylo napisane, ze bedzie egzamin na koniec, a jednak nie ma.
                  • natalia.brzeska Re: Kursy online 07.10.05, 15:55
                    Dziekuje za odpowiedzi. Zapisalam sie na "Money Management", nie ma jednak
                    miejsc, ale powiadomia mnie jak cos bedzie.
                    • princessjobaggy Re: Kursy online 07.10.05, 21:55
                      Kolejny kurs do kolekcji, Natalia? ;)
                      • natalia.brzeska Re: Kursy online 07.10.05, 22:49
                        Tia, bedzie dobrze w CV wyglładało :-)
                        Myśle jeszcze o Emotional Intelligence.
                        • violus22 Re: Kursy online 07.10.05, 22:59
                          nie mozna robic jednoczesnie kilku kursow niestety :(
                          tylko jeden
                      • vittoria25 Re: Kursy online 07.10.05, 22:59
                        Super strona. Nie wiedzialam, ze sa gdzies takie darmowe kursy. Znacie jeszcze
                        jakies podobne strony?
                        • violus22 Re: Kursy online 07.10.05, 23:02
                          kursy sa jeszcze tu www.learndirect.co.uk/ placi sie jednak jakies
                          wpisowe chyba i za egzamin, dokladnie nie pamietam. chcialam tez i tu robic
                          kurs ale niestety nie moge. musze najpierw skonczyc tamten na vision2learn
                          • party5 Re: Kursy online 08.10.05, 15:47
                            wy to jednak jestescie kopalnia wiedzy - zapisalam sie na wizard of the web -
                            jedoczesnie robie tez web design (distance learning) na naszym uniwersytecie -
                            wiec sie nie nudze jak widac, he he
                            a tak w ogole witam po dluuuugiej przerwie, problemy z zalozeniem internetu (
                            uroki mieszkania w listed building)...
                            • leggetta do party5 08.10.05, 16:23
                              czy mozesz mi powiedziec gdzie robisz web design? swego czasu poszukiwalam
                              tutaj czegos takiego i dziewczynom przyszlo tylko do glowy OU.
                              • party5 do legetty 09.10.05, 14:16
                                legeeta podaj mi swoj adres email: przesle ci informacje, z tym,ze nie jest to
                                kurs darmowy (£126 za 10 tygodni) - kurs wystarowal tydzien temu, ale mysle, ze
                                jak zadzwonisz na uczelnie nie powinno byc problemu zeby cie przyjeli
                                • party5 Re: do legetty 09.10.05, 14:22
                                  albo inaczej - przyszlo mi do glowy, ze nie chcesz ujawniac adresu na forum
                                  publicznym - przesylam ci szczegoly na twoja skrzynke na gazecie.pl
                                  • violus22 Re: do legetty 09.10.05, 14:28
                                    dlaczego nie chcesz ujawnic adresu?
                                    • party5 do violus 09.10.05, 14:34
                                      nieeee no nie robmy tu jakiejs tajemnicy, po prostu tak pomyslalam sobie, ze
                                      leggetta bedzie chciala zachowac swoj adres dla siebie, glupie, nie?

cofam - wibble wobble wibble wobble...
                                      • leggetta do violus i party5 09.10.05, 14:41
                                        wyszlam na basen i co? jestem posadzana o jakies tajemnice;)
                                        korzystam ze skrzynki na gazeta wiec dziekuje za przeslanie tam tych informacji.
                                        zalezy mi na info o tym kursie bo w tym kierunku ksztalci sie moj malzonek,
                                        jadenk jako ze mieszkamy na samym cyplu south-west z dostepem do edukacji jest
                                        trudno.
                                        • violus22 :) 09.10.05, 15:15
                                          a ja wlasnie mysle nad projektem strony internetowej:) w moim kursie przyszed
                                          czas na tworzenie stronki
                                          kurcze, od rana o tym mysle i doslownie zero pomyslow
                                          narazie wiem jedno - ze strona bedzie w jez. polskim:)
    • netimka Re: Kursy online- jezyki 18.10.05, 17:46
      Jak ktos chce sobie pouczyc troche podstawowych zwrotow lub odswiezyc wiedze
      juz posiadana moze zrobic sobie je za pomoca bbc online
      www.bbc.co.uk/learning/subjects/languages.shtml
      tez kursy sa darmowe, ja akurat sobie powtarzam niemiecki i mi sie podoba...
      moze i ktos inny znajdzie tam cos ciekawego..
      • netimka Re: Kursy online- jezyki 18.10.05, 17:47
        zapomnialam dodac ze mozna tam znalesc nie tylko jezyki ale i inne ciekawe
        przedmioty...
      • princessjobaggy Re: Kursy online- jezyki 18.10.05, 20:25
        Ja tez korzystalam z tych kursow przy odswiezaniu wiadomosci z wloskiego i
        kiedy uczylam sie greckiego, calkiem ciekawe, polecam
    • ogiogi Re: Kursy online 18.10.05, 20:55
      DO violus22! ja jestem zainteresowana takim kursem ,ale napisz czy będąc w
      Polsce mogę uczyś sie na takim kursie?dodam że mój ang. jest b. słaby.
      • violus22 Re: Kursy online 18.10.05, 21:07
        nie mam pojecia czy mozesz robie ten kurs bedac w Polsce, ale napisze dzis
        maila i zapytam.

nie przejmuj sie slabym angialskim, moj tez nie jest rewelacyjny. fakt ze jest
        sporo pisania i oczywiscie czytania, ale nikt nie poprawia bledow jezykowych;)
        choc czasem chcialabym zeby oceniono moje wypociny;)
      • violus22 Re: Kursy online 23.10.05, 12:43
        jeszcze nic nie wiem, jak pisalam wyslalam maila z zapytaniem czy kolezanka
        moze robic ten kurs bedac w Polsce i jak narazie otrzymalam jedynie odpowiedz
        taka:
        'Hi I will ask vision2learn if that would be possible.'
        • violus22 otrzymalam odpowiedz :/ 26.10.05, 19:06
          'Unfortunately, to study the vision2learn courses for free you must currently
          live in England. However, she could study at cost price, I've attached the
          list of prices for her.'

A oto ceny z zalacznika:

Vision2learn full cost course prices 2005/6
          All prices listed are exclusive of VAT and payable in full on registration.

•Finding your Dream Job £298
          •Succeeding at Work £434
          •Advancing your Career with Emotional Intelligence £716
          •First Steps in IT £667
          •Next Steps in IT £802
          •Web Entrepreneur£802
          •Wizard on the Web £1075
          •Essential Sports Coaching Skills £667
          •Maximise your Money Management £225
          •Entrepreneurship £388
          •Healthy Living £667
          •Equality & Diversity £716
          •Health and Safety £802
          •Personal Best@ Work £675
          •Infection Control £667

Please contact us at v2ladmin@creatingcareers.com if you would like any further
          information or if you wish to enrol on one of the courses.
    • netimka Re: Kursy online 18.10.05, 21:13
      Wlasnie przed chwila zapisalam sie na 'Next steps in IT' i niestety nie ma na
      razie miejsc, ale wpisali mnie do ich bazy chetnych. Czy ktos z Was czekal na
      miejsce, mam jakies szanse w tym roku czy raczej w przyszlym semestrze... A tak
      juz sie napalilam, ale co tam poczekam cierpliwie...
      • violus22 Re: Kursy online 18.10.05, 21:17
        to ja pracowicie daze do tego zeby zwolnic dla ciebie miejsce;) juz niedlugo...
        nie wiem czy to jest jakos podzielone na semestry? ale chyba raczej nie. ja
        zaczelam w sierpniu, maz we wrzesniu. pewnie brakuje im tutorow do sprawdzania
        i stad te kolejki.
        • latarnik Re: Kursy online 18.10.05, 22:57
          Podpisuje sie rekami i nogami, ze jestescie kopalnia informacji :) Bardzo
          ciekawe te mozliwosci edukacyjne. Dzieki za ten watek :)
        • netimka Re: Kursy online 28.11.05, 21:51
          w sobote zapisalismy sie z chlopakiem na ecdl na odleglosc, jakos sie nie
          doczekalismy na wolne miejsca, a ja rozgladam sie za nowa pracka, wiec mam
          nadzieje zmi sie przydaadza...
          ale sie nie poddajemy, zapisalismy sie na 2 inne kursy (Equality and Diversity
          ja, Maximise your Money Management-Arti) ciekawe czy uda nam sie zaczac w tym
          roku. mi sie wydaje,ze moze od lutego z nowym semesterm... oby mnie zaskoczyli
          mile...
    • netimka Re: Kursy online 23.03.06, 16:09
      podciagne troche ten watek... ja jakos nie mam szczescia i w moim rejonie cos
      cieko z miejscami na kursach... teraz sa tylko wolne na tym nowym z IT dla tych
      co pracuja...

przypomne,ze to sa kursy za free na www.vision2learn.com

oni tez wspolpracuja z

www.workskills21.com/general/welcome.asp

gdzie kurys sa dostepne non stop i sa niedrogie ok 30funtow... ja sie wlasnie na
      jeden zapisalam, bo za bardzo sie nudze w domu a tak bedzie jakies zajecie i
      punt w cv...
      • violus22 Angielski/ESOL z learndirect 24.03.06, 12:11
        Kurs darmowy, online lub tez mozna chodzic na zajecia do najblizszego centrum
        learndirect (a te mozna znalezc na stronie www.learndirect.co.uk wpisujac swoj kod).
        Zapisalam sie na ten kurs. Na poczatku oczywiscie trzeba przejsc test, zeby sie
        okreslic na jaki poziom kursu wskoczyc, jest 5 poziomow:
        Entry 1
        Entry 2
        Entry 3
        Level 1
        Level 2

I tu mala uwaga... Pozniewaz wczesniej chodzilam do collegu na ESOL, trzy
        semestry, i przed kazdym sem byl tez test sprawdzajacy poziom angielskiego
        (jesli sie zdalo pozytywnie egzamin z ktoregos poziomu to czywiscie w zasadzie
        niezaleznie od tego testu zawsze szlo sie wyzej) to test w Learndirect mnie
        zaskoczyl. Jest to Literancy&Numeracy test. Poziomy sa te same co wyzej.
        Numeracy test to roznego rodzaju pytania z matematyki - procenty, liczenie
        przeciwprostokatnej w trojkacie prostokatnym, pola figur, itd. Literancy -
        wyłapywanie błędów z tekstu (interpunkcja, pisownia słów, składnia zdan,
        odpowiadanie na rozne pytania z podanego tekstu).
        Numerancy zdalam na Level 2, Literancy pomiedzy Level 1 / Level 2. Dostalam
        jakis krotki kursik z pisania, interpunkcji, itp i kilka dni temu zdalam
        National Test in Adult Literacy Level 1. Teraz znow mam przygotowanie do tegoz
        samego testu Level 2.

Wszystko ladnie i pieknie, ale nie bardzo rozumiem co oni tak naprawde testuja:)
        Gdy zdawalam Level 1 to zdawala go ze mna dziewczyna, ktora urodzila sie w UK,
        tutaj odbyla cala swoja edukacje i trzesla sie przed tym testem jak galareta. Na
        moje pytanie po co w ogole jest ten test odpowiedziala ze swietnie cos takiego
        umiescic w CV, ile w tym prawdy - nie wiem.

Takze w sumie kursu angielskiego jeszcze nie zaczelam bo mnie caly czas
        testuja:) ale jesli ich zdaniem wyniki tych testow maja odzwierciedlac moj
        poziom angielskiego i wrzuca mnie na Level 2 to chyba sie straaasznie zdziwia
        ;)) no chyba ze ja bede zaskoczona ;)))))
    • pati.zop78 doswiadczenia z vision2learn 24.03.06, 21:56
      musze sie wyzalic, bo mnie juz krew zalewa.
      tez robie kurs 'Next steps in IT'. ten kurs to dla mnie okropna pomylka.
      myslalam, ze bedzie to poziom zaawansowany, a tu kompletne podstawy. ciekawa
      jestem czego ucza na 'first steps...'. dosc duzo rzeczy jest kiepsko
      wytlumaczonych. malo cwiczen. no i nauczyciele! (a przynajmniej ta moja) chetnie
      bym jej zaproponowala, zeby sama ten kurs zrobila. odsyla mi do poprawy co drugi
      assessment i pozniej musze jej tlumaczyc dlaczego mam dobrze. nie przyjmuje do
      wiadomosci, ze niektore rzeczy mozna zrobic nieco inaczej niz ona proponuje.
      ostatnio chciala mi wmowic, ze zdjecia o wymiarach 27.7x11cm nie da sie
      wydrukowac na papierze A4 (29,7x21), bo jest za duze. no kompletna porazka!
      chcialam zrobic jeszcze z nimi kurs biznesu, ale musze sie nad tym powaznie
      zastanowic. szkoda mi czasu na poprawianie nauczyciela.

napiszcie jak wam ida wasze kursy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka