Dodaj do ulubionych

nowa Otwocka

17.07.05, 13:49
Czy są może Forumowicze - nowi mieszkańcy - sąsiedzi? - nowych bloków przy
Otwockiej? Z firmy Dolcan i Strus? :-)))
Obserwuj wątek
    • kasiiq Re: nowa Otwocka 05.08.05, 16:42
      hej,
      kupilam mieszkanko od Dolcanu przy Otwockiej, ale sadze, ze mieszkanka Szmulek
      bede nie wczesniej niz w maju, czerwcu 2006 :)
      Pozdrawiam sasiadke?? :)
      kacha
      • myszunia000 Re: nowa Otwocka 08.08.05, 13:44
        WITAM SĄSIADKĘ!!!!

Ja mam nadzieję, że od marca będę obywatelką Szmulek!!!! :-)))
        Do zobaczenia,
        sąsiadka

Ponieważ to będzie wspólnota - dobrze byłoby się poznać wcześniej i wspólnie
        już zacząć załatwiać akty notarialne itp. formalności - bo Razem = Taniej! :-))
        • kasiiq Re: nowa Otwocka 08.08.05, 18:02
          hej, hej :)
        • kasiiq Re: nowa Otwocka 08.08.05, 18:08
          hej, hej :)
          hmmm... cos mi sie niechcacy wcisnelo poprzednim razem, i wiadomosc poszla za
          wczesnie ;)
          jestes dosc duza optymistka ;) ja powiem Ci szczerze, ze nie spotkalam jeszcze
          inwestycji Dolcanu oddanej w terminie, nie znaczy to oczywiscie, ze nasza
          mialaby nie byc pierwsza :) zakladajac, ze zgodnie z umowa oddadza mi je z
          koncem marca, conajmniej miesiac przeznaczam na wykonczenie, wiec pewnie
          najwczesniej w maju bym sie wprowadzila :)
          co do zebrania sie i znalezienia wsponego notariusza jestem jak najbardziej za,
          16 osob to juz powinno dostac niezly rabat :) jednakze mysle, ze nie wczesniej
          jak juz bedziemy mieli oddane mieszkanka, umowe notarialna bedzimy podpisywali
          w ciagu trzech miesiecy od ukonczenia inwestycji, myslisz ze juz nalezaloby sie
          tym klopotac?? powiem Ci szczerze, ze jestem na razie na etapie wyciagania od
          Dolcanu dokladnych planow, bo chcialabym sobie zaprojektowac inaczej troche
          sciany, swiatlo itp. i nie idzie mi najlepiej :)
          pozdrawiam sasiadke bardzo serdecznie
          kacha
    • kaj.ka Re: nowa Otwocka 09.08.05, 13:24
      To mi przywołuje wspomnienia. Kiedy ze Szmulek przeprowadzilem się do wielkiego
      bloku przy Grójeckiej, to przez trzy lata nie znałem zadnego z sąsiadów. Po
      tzech latach poznałem jednego, w niezby przyjemnych zresztą okoliczniściach,
      mieszkającego pode mną - bo mi zalało mieszkanie i troche przeciekło do
      sąsiada. Okazało się jednak, że był wyrozumialy... Pozniej poznałem jeszcze
      dwie lub trzy osoby, z którymi wymienialiśmy ukłony. I to wszystko. Na
      Szmulkach było inaczej. Znałem prawie wszystkich mieszkancow mojej kamienicy,
      około czterdziestu osób, przy Zachariasza 5: i imienia, nazwiska lub ksywy.
      Witaliśmy się, rozmawiali, plotkowali... Ale znałem także sąsiadów spod trójki,
      ósemki i innych. Albo ze sklepów, albo z balkonu. Kiedy się wychodzilo na
      balkon, a sąsiadka spod trójki była akurat na swoim balkonie, piętro wyżej, to
      się ja pozdrawiało, albo sąsiada z przeciwka. Jeden z uroków dawnych Szmulek to
      właśnie atmosfera sąsiedzkości. Życzę zatem nowym mieszkańcom Szmulek z nowej
      Otwockiej takiej przyjaznej, sąsiedzkiej atmosfery. Nie idealizuję przeszlości,
      bo były też różne "typy" nie do zaakceptowania, ale to był margines.
      • jasmarc Re: nowa Otwocka 31.08.05, 21:17
        Witam "sasiadów z Dolcanu",
        jak dobrze pójdziena, to na przełomie roku zostanę mieszkańcem bloku od Strusa.
        Może ktoś się orientuje, czy obie działki będą połączone

pozdr
        • kwiecia1981 Re: nowa Otwocka 02.09.05, 15:49
          Czesc,
          My tez kupilismy mieszkanie u Strusa, z tym że w budynku, ktory bedzie oddany
          do konca lipca 2006. Z tego co slyszelismy od pan z biura, to nasza dzialka
          bedzie miala oddzielne ogrodzenie.
          Pozdrawiam
          • chaladia Będzie to bardzo ładne osiedle. 18.09.05, 10:00
            Przejeżdżałem tamtędy przedwczoraj omijając korki na Ząbkowskiej i muszę
            stwierdzić, że powstaje piękne osielde w pięknym parku, do tego 200 metrów od
            pętli tramwajowej i w sensownej odległości od TESCO (żeby tylko kładka
            powstała).
            Teraz gdyby tylko jeszcze okoliczne domy wyremontowano...
            • lynks80 Re: Będzie to bardzo ładne osiedle. 30.01.06, 07:43
              chaladia napisał:

> Przejeżdżałem tamtędy przedwczoraj omijając korki na Ząbkowskiej i muszę
              > stwierdzić, że powstaje piękne osielde w pięknym parku

kwestia gustu, moim zdaniem architekt tego czegos albo szedl na latwizne albo
              jest jakis niedouczony bo calos komponuje sie do reszty jak gówno do poziomek.
              Nawiasem mowiac to wspoczuje tym ludzia ktorzy wykupili mieszkania w tej
              porzuconej na jakis czas w wykonywaniu czesci kompleksu, pewnie niespodzianki
              bedzie widac zaraz po wporowadzeniu :D
              • ubi21 Re: Będzie to bardzo ładne osiedle. 03.02.06, 11:59
                raczej jak poziomki do gówna ... no ale to rzeczywiście kwestia gustu
                • lynks80 Re: Będzie to bardzo ładne osiedle. 03.02.06, 12:17
                  heh zalezy z której strony patrzec ;)

ja osobiscie jakims ogromnym esteta nie jestem ale ta brama (chyba w założeniu
                  to cos miało aspirowac do miana portyku) od strony ulicy Siedleckiej, prawie
                  wymusza na mnie odruch wymiotny. Nie twierdze ze wykonawca mial wpierdzielic
                  grube milony w detale ale odrobina dopracowania bryly budynku bardzo by sie
                  przydala. O parakanie made in China ktory zaczął otaczac to cos nawet nie bede
                  wspominal

Poprostu kolejny tandetny mieszkaniowiec, mlodszy brak bloków z plyt
                  • ubi21 Re: Będzie to bardzo ładne osiedle. 06.02.06, 14:27
                    akurat parkan jest bardzo podobny do ogrodzenia wokół parczku, no i to chyba
                    dobrze, nie ... ???
                    no a brama przyznaje, nie jest za ciekawa :-)
                    • lynks80 Re: Będzie to bardzo ładne osiedle. 06.02.06, 16:30
                      heh ogrodenie skewru to temat na zupelnie inna dyskusje :D, mialem nadzieje ze
                      ktos je w koncu wymieni ale teraz to chyba niemozliwe bo faktycznie takie
                      dzialanie calkowice by zburzylo jakikolwiek lad.

sam jestem budowlancem i nie raz pracowalem przy mieszkanowcach widzialem rózne
                      projekty mniej lub bardziej udane ale w tym wypadku architekt totalnie poszedl
                      po najlzejszej lini oporu... w sumie to mnie smuci bo pamietam jak wycinali to
                      stare spruchniale drzewo ktore tam rosło to mialem nadzieje ze postawia cos
                      fajnego na jego miejsce a tu wyszedl zonk.

szkoda tego drzewa krotko mowiac :)
              • zbooycerz Re: Będzie to bardzo ładne osiedle. 27.03.06, 11:01
                lynksie drogi

kompleks byl porzucony na jakis czas w wykonywaniu bo doszlo do ostrych
                przetasowan po stronie klientow na jesieni - krotko mowiac tzw hurtowy klient
                zrezygnowal z duzej czesci i mieszkania rozprzedają się teraz w detalu :-) co
                jest raczej zaletą

poza tym jak wiesz w styczniu i lutym panowaly mrozy uniemozliwiajace roboty
                zewnetrzne

teraz wszystko wrocilo do normy

dzwig zdemontują jakos po wakacjach, najpozniej w pazdzierniku

i po demontazu plotu zacznie sie jakaś renowacja skweru, ktorej pelne efekty
                zobaczymy prawdopodobnie na przyszlą wiosnę

pzdr
    • kajtom Re: nowa Otwocka 26.12.05, 19:08
      Witam, własnie kupiłem od Dolcanu mieszkanie na Otwockiej ku przerażeniu
      znajomych. Tu jakoby samochód zaparkowany przed domem jest rozbierany na częsci
      w ciągu godziny, a z przystanku tramwajowego do domu trzeba pędzić biegiem z
      obawy przed obrabowaniem.
      Ja lubię i znam Pragę więc nie mam specjalnych obaw. Kto za równie
      niewygórowaną cenę kupił, w było nie było centrum Warszawy, nowe mieszkanie z
      widokiem na stary park i niezłą architekturę (bez widoku na blokowiska) - temu
      stawiam piwo.
      To co rzeczywiscie mi się w okolicy nie podoba - to zaśmiecone i ofajdane psimi
      kupami trawniki.
      Przyszłych sąsiadów proszę o kontakt na tpgg@biz.e.pl
      • arek732 Re: nowa Otwocka 20.01.06, 22:27
        Mieszkałem na Łomżyńskiej róg Otwocka patrzę pięknego letniego wieczoru a mi
        samochód na części rozbierają.
        To nie żart. Pozdrawiam.
    • melena2 Re: nowa Otwocka 27.12.05, 16:02
      Witam sąsiadkę, a gdzie szanowna sąsiadka będzie mieszkała? Ja kupiłam M u
      Strusa, klucz już mam, teraz (mam nadzieję) zaczniemy roboty w mieszkaniu -
      trwają przekomarzanki z fachowcem, który najwyraźniej ozekuje, że będziemy za
      niego nosić wory z cementem i przyjeżdżać do M w każdej chwili, kiedy szanowny
      pan będzie miał wątpliwości w jakiejś sprawie. Cóż, normalka...
      Pozdrawiam serdecznie i w razie jakichśpytań, proszę śmiało pisać na priva :-)
    • kajtom Re: nowa Otwocka 28.12.05, 21:34
      Witam sąsiadki i sąsiadów z Otwockiej.Kilka informacji kóre mogą Was
      zainteresować. Prezes Dolcanu podpisując umowę ze mną określił termin oddania
      inwestycji na koniec czerwca 2006.Miejsc parkingowych w bloku Dolcanu już nie
      było, za to u Strusa można bez problemu kupić (tak zrobiłem) samo miejsce
      parkingowe. Warto więc podziałać aby między terenem Strusa i Dolcanu zrobiono
      furtkę.Mały park na rogu Siedleckiej i Otwockiej to jeden z trzech obszarów
      terenów zielonych na Pradze północ (tzw, Zieleniec na Siedleckiej). W
      obowiązującum studium zagospodarowania przestrzennego określony jako teren
      zielony z zakazem zabudowy. Ale ostatecznego planu zagospodarowania jeszcze nie
      uchwalono. Teren Zieleńca należy do Towarzystwa Salezjańskiego, w którego
      władaniu o ile wiem jest także Bazylika.
      pozdrawiam,
      tomek
      • rozalia29 Re: nowa Otwocka 21.01.06, 13:25
        Witam wszystkich nowych mieszkańców Pragi. Mam do Was pytanko: znajoma
        odwiedziła mnie kilka dni temu (a jest na etapie rozglądania się za nowym
        lokum) i wyznała, że bardzo chciałaby przeprowadzić się na Pragę. Oczywiście
        brała pod uwagę i inne dzielnice Warszawy, ale sami wiecie, że ceny w wielu
        miejscach są przeogromniaste. I jej zdaniem Praga, która stała się modna,
        również należy juz do drogich dzielnic (choć chyba tego nie sprawdziła). Ja
        kupiłam niedawno mieszkanie (też Praga) ale z rynku wtórnego i naprawdę
        okazyjnie, więc nie mam porównania. Powiedzcie proszę, ile płaciliście mniej
        więcej za 1m2 mieszkania i o jakim metrażu oraz o jakim standardzie oferowane
        są mieszkania w firmach Dolcan i Struś?
        • melena2 Re: nowa Otwocka 24.01.06, 15:24
          U Strusa kupowało się po 3500 PLN/m.kw. a mieszkania na parterze były jeszcze
          tańsze. Przynajmniej w tym bloku, który został teraz oddany do użytku. Nie wiem,
          jak w drugiej części budowy. Różne- były studia, były dwupokojowe, 3 i
          4-pokojowe. A nawet dwupoziomowe. Wiem, że DOlcan sprzedał już wszystkie
          mieszkania, ale po ile były, nie mam pojęcia. Pozdrawiam.
          • kajtom Re: nowa Otwocka 29.01.06, 22:39
            w Dolcanie były po 3250 brutto + dopłata za balkon
            • rozalia29 Re: nowa Otwocka 04.02.06, 13:21
              A no to jestem miło zaskoczona, bo myślałam, ze ceny były dużo wyższe.
    • ornatek Re: nowa Otwocka 06.02.06, 20:47
      nie chce Was martwic ale dzis widzialem szyby powybijane w tym bloku...
      milego mieszkania :P hehe
      • melena2 Re: nowa Otwocka 07.02.06, 10:22
        Ciekawe, a ja nie widziałam ŻADNYCH powybijanych szyb...
        Najbardziej straszą Pragą ci, co nigdy na niej nie mieszkali.
        • ornatek Re: nowa Otwocka 14.02.06, 23:16
          heh ja nie mam zamiaru nikogo straszyc.. a szyby sa albo były powybijane na
          parterze.... od strony bazyliki...

a co do mieszkania na Pradze to mieszkam tu od urodzenia :] moze nie jest to
          długo ale zawsze cos ;P

i tak ogolnie to szmulki sa sympatyczne ;) ale trzeba sie przystosowac do klimatu :)

pozdrawiam! :P
    • tukee Re: nowa Otwocka 08.02.06, 21:55
      Z czystej ciekawosci otworzylam dzis strone Strusia i popatrzylam na ten wasz
      domek. Strasznie mi sie podoba! Kameralnie, milo i super okolica, ceny tez do
      przełkniecia. Taka piekna ta Bazylika. Jak sie troche postaracie byc dla siebie
      dobrzy jako sasiedzi to bardzo wam zazdroszcze. Niedaleko mojej pracy - w
      okolicach stacji Metro Wilanowska buduja na potege jakies straszliwe molochy,
      mimo, ze to Mokotow to juz widzę tę anonimowosc i chłod tych domów. Pozdrawiam
      was serdecznie, zycze zebyscie sie fajnie zintegrowali. Jak bedzie cieplej to
      wsiade w tramwaj i pojade zobaczyc wasze osiedle.
      • melena2 Re: nowa Otwocka 09.02.06, 08:30
        No, to zapraszamy do odwiedzin :-)
        Dobrzy sąsiedzi, ha, to by było miłe. Większość dzieciństwa spędziłam w
        "mrówkowcu" - dziesięciopiętrowym bloczydle, gdzie mało kto kogo znał. U mojej
        bbci (dwupiętrowa kamienica) znali się wszyscy. Wiadomo było, że zesuty
        telewizor naprawi Sylwek z parteru, dziecka popilnuje pani Wandzia czy Danusia,
        że pan Henryk nietęgo sę czuje i trzeba pomóc pani Jasi... Bardzo mi to
        odpowiadało i chciałabym, żeby podobny klimat zapanował i u nas. Na pewno nie
        obejdzie się bez kilku "Zołzikiewiczów", na pewno znajdzie się kilka plotkar i
        wścibskich bab, bo w każdym środowisku ich odsetek jest podobny... Ale mam
        nadzieję, że będzie dobrze.
      • zbooycerz Re: nowe na Szmulkach 27.03.06, 10:53
        mam nadzieje, ze troche nowego zawstydzi co poniektorych mieszkancow i kazdy na
        swoim malym froncie poprawi co nieco i okolica wyladnieje :-)

na jesieni widzialem niejeden remont w oknach okolicznych kamienic i wierze, ze
        bedzie sie szybko zmieniac na lepsze

dla estetow
        www.kstrus.pl/img/up/bazylikawiz.jpg
        imho elewacja moglaby byc ciemniejsza ale dach... dach jest wlasnie stylowy,
        niech go tylko troche dotknie ząb czasu :-)

pozdrawiam wiosennie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka