Dodaj do ulubionych

Forum MODA i wklejanie zdjęć

23.10.11, 17:09
W imieniu rzeszy modoholiczek proszę o to, by na forum Moda można było wklejać zdjęcia w wypowiedziach. Rozumiem argument, iż do zdjęć przeznaczone jest fotoforum Moda.
Chciałam jednak przedstawić kilka argumentów za tym, by umożliwić wklejanie zdjęć na forum Moda (nawet kosztem zmiany/zamknięcia Fotoforum Moda):
- w wątkach dyskusyjnych na forum Moda często potrzeba zdjęcia by zobrazować to, o czym się pisze. Wklejanie zdjęć poprzez URL jest dość uciążliwe.
- Wklejanie linku do zdjęcia w swojej istocie jest TYM SAMYM co wklejanie zdjęcia, lecz bardziej uciążliwym - zarówno dla autora postu, jak i dla czytających forum (by zobaczyć zdjęcia trzeba poprzez link otwierać zdjęcia w nowych kartach/oknach)
- tematyka forum OPIERA SIĘ na przedstawianiu sobie różnych inspiracji, zestawów ubraniowych. To nie jest dyskusja o książkach - gdzie nie potrzeba widzieć okłądki, by móc o książce dyskutować
- fotoforum Moda ma mniejszą oglądalność niż forum Moda, a rzekłabym, iż jest wręcz martwe.

Wklejam link do wątku-dyskusji, gdzie widać co o tym rozwiązaniu sądzą osoby na codzień korzystające z forum Moda:

Dyskusja o zdjęciach na forum MODA

Do administratorów - możemy zrobić na Modzie sondę, z której wyniknie co forumowiczki wolą - zdjęcia na forum Moda czy martwe fotoforum Moda...Proszę - niech forum będzie dla użytkowników, a nie odwrotnie.
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 17:50
      Jestem ZA, tworzenie podforum "fotoforum moda" to byl chybiony pomysl: po co osobne miejsce do wklejania zdjec, ktore znow trzeba linkowac? Kazdy uzytkownik ma swoja osobista galerie (gdyby potrzebne bylo miejsce do wklejenia zdjecia), na forum MODA chodzi o to by moc szybko pokazac cos innym.
      Poza tym zdaza sie ze ktos po prostu perfidnie cos reklamuje, niby linkujac zdjecie, albo pod tekstem linka ukrywa wejscie na strone nie majaca z moda nic wspolnego. Wklejenie zdjecia daje mozliwosc natychmiastowej weryfikacji z czym mamy do czynienia, klikanie na linki to rosyjska ruletka online.
    • musam Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 18:02
      Popieram!
      • mateuszwierzbicki Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 18:56
        protestuję i przy okazji postuluję likwidację fotoforum Moda, żeby nigdzie nie można było nic wklejac! Żeby w ogóle nic nie było proponuję!
        • ofelia1982 Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 19:08
          Nawet tu są trolle?
          • mateuszwierzbicki Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 19:11
            som, a najwiencej tam, gdzie chcom coś wklejac!
            • ofelia1982 Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 19:22
              Przynajmniej szybko Cię namierzą, skoro wszedłeś do Mekki adminów.
    • paulka25 Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 19:26
      Popieram!
      • nexstartelescope Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 19:39
        Ja też jestem za!
        • mateuszwierzbicki Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 20:13
          za mojom propozycjom? ;)
    • niebieski_lisek jestem za 23.10.11, 20:16
    • razlemongrass Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 22:02
      Jestem za! Wklejanie linków jest naprawdę uciążliwe. Po co sobie utrudniać skoro można w łatwy i przyjemny sposób korzystać z forum Moda. Otwierasz wątek, oglądasz zdjęcia, odpowiadasz. Proste i przyjemne, prawda? :) I nie ma komentarzy "link nie działa", "zdjęcie mi się nie otwiera", nie mówiąc już o linkach do trwającej aukcji np na allegro ;)
      Popieram więc autorkę i inne osoby w 100%. Właśnie tu, na tym forum potrzebna jest opcja wklejania zdjęć bezpośrednio do wątku, bo tu dyskutujemy o rzeczach, które trzeba pokazać. A podawanie linków (często z resztą błędnych) jest kłopotliwe dla nowych użytkowników forum. Nawet forum Kobieta ma taką opcję, nie wiem w sumie po co...
    • siog Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 22:23
      popieram
    • eo_wina Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 22:30
      POPIERAM i podpisuje sie wszystkimi konczynami za mozliwoscia wklejania zdjec!!! :)
      • black_magic_women Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 22:46
        i ja!
        • mateuszwierzbicki Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 23.10.11, 22:58
          :)
    • mocno.zdziwiona Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 00:09
      popieram!
    • kropka Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 01:12
      Ależ na FF mozna również dyskutować. Pisze się normalny post i nie wkleja zdjęcia. Zasadą każdego FF jest PIERWSZY post ze zdjęciem, a reszta dowolnie: wklejasz albo nie.
      Tutaj jest watek z FF, w którym jest więcej pisanego niż fotek.
      • kropka LINK 24.10.11, 01:14
        oczywiście zapomniałam o linku :)
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,130023350.html
      • giwi link 24.10.11, 01:39
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,127344251,127355152.html
        • ofelia1982 Re: link 24.10.11, 13:32
          Wnętrza mieszkań?
      • nessie-jp Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 02:33
        kropka napisała:

> Ależ na FF mozna również dyskutować.

Ale NIKT TAM NIE DYSKUTUJE. Forum jest po prostu martwe. Po co sztucznie utrzymywać martwy twór, skoro dyskutuje się na forum Moda? Zamiast argumentu "dyskutować można też na FF" przeczytaj, o co proszą użytkowniczki. Podpowiem: proszą, żeby na forum Moda można było, tak jak na wielu innych forach innych niż FF, również wklejać zdjęcia.

Pomysł utrzymywania dwóch forów o identycznej tematyce i niemal identycznym tytule jest po prostu zły. Zycie toczy się na forum Moda. Dlaczego próbujesz sztucznie to zmienić?

• jej_torebka Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 09:19
      popieram
    • aga.pier popieram 24.10.11, 12:20

• klakierka Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 12:50
      popieram
    • nikitka78 popieram 24.10.11, 13:33
    • martadss Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 15:03
      popieram!
    • siwa Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 15:16
      Miłe Panie,
      rozpatrzymy Waszą prośbę, dajcie chwilkę.
      Wiecie, że wstawianie zdjęć na forum to BBCode
      • ofelia1982 Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 16:45
        jak to w galerii trzeba miec? wszedzie trzeba tylko podac link do jakiegos jpg
        • siwa Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 18:23
          Nie ma technicznej możliwości włączenia wgrywania plików na forum Moda, to ma tylko Fotoforum.

Na forach poza Fotoforum możemy włączyć tzw. BBCode , wtedy jak napiszesz:
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/xe/uc/cidb/aYKbYE1qrYvljaDY2B.jpg
          uzyskasz taki efekt, na Testowym działa.
          To link do mojego zdjęcia z galerii na Fotoforum, więc FF, albo inne miejsce gdzie fizycznie wgrywasz zdjęcia będzie potrzebne.

I nie wynika to ze złej woli, tylko z konstrukcji Forum, które z założenia miało być płaszczyzną dyskusji. BBCody trochę życie Wam ułatwią, ale chciałabym, żebyście miały świadomość, czym jest jedyne "wklejanie zdjęć" jakie możemy włączyć.
          I czy o to Wam chodzi.
          • nessie-jp Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 20:58
            siwa napisała:

> Nie ma technicznej możliwości włączenia wgrywania plików na forum Moda, to ma t
            > ylko Fotoforum.

Ale tu nie o to chodzi, żeby zrobić serwer na pliki graficzne. Chodzi o zwyczajne włączenie pełnego BBCode, łącznie z tagiem IMG. Tak, żeby dowolny obrazek z dowolnego serwera w necie (z ImageShacka, z Photobucketa, skądkolwiek) można było wstawić bezpośrednio w poście.

Upraszczając:

TERAZ: musisz wkleić url --> www.obrazek.pl/jakisobrazek.jpg
            Ktoś musi ten URL kliknąć, żeby wyświetlić obrazek.

CHCEMY: wstawiasz znacznik IMG (www.obrazek.pl/jakisobrazek.jpg). Na forum zamiast adresu URL wyświetla się od razu obrazek, do którego ten URL prowadzi.

• siwa Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 21:10
              Nessie, ja to wiem, naprawdę.
              Pytam tylko czy autorka wątku i panie wnioskujące mają tego świadomość.
              • nessie-jp Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 21:15
                siwa napisała:

> Nessie, ja to wiem, naprawdę.
                > Pytam tylko czy autorka wątku i panie wnioskujące mają tego świadomość.

Ja wiem, że wiesz, ale chciałam zwokalizować :P Zeby nie było nieporozumień. Bo w sumie akurat funkcja galerii (jak na fotoforum) jest na Modzie najmniej potrzebna
                • ofelia1982 Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 22:44
                  No nie, nie chodzi mi o włączenie wklejania linku do galerii! Tylko to, co Nessie napisała - żeby po naciśnięciu IMG i wklepaniu linka do jakiegoś .jpg - wyświetlało się od razu zdjęcie. Z każdego miejsca w necie.
                  Może czegoś nie rozumiem, ale dlaczego nie można tego zrobić? Ja na forum "Oszczędzamy" mogę wklejać bezpośrednio zdjęcia, a tu nie mogę. Czym te fora się różnią? Oba są dyskusyjne..
                  • siwa Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 25.10.11, 08:38
                    ofelia1982 napisała:

> Może czegoś nie rozumiem, ale dlaczego nie można tego zrobić?

Gdzieś napisałam, że nie można? Można jak najbardziej.
                    Różnica jest taka, że Oszczędzamy jest prywatne, a Moda redakcyjna i uruchomienie tam BBCodu może nam zarżnąć na amen FF Moda. To jedyny powód, musimy sprawdzić na ile to wpłynie, a to chwilkę potrwa.
              • garraretka Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 24.10.11, 23:03
                Dokładnie o to chodzi :)
    • siwa Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 25.10.11, 14:33
      Juz powinno działać, sprawdźcie.
      • ofelia1982 Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 25.10.11, 15:52
        DZIAŁA!!!!!!! SUPER!!!! DZIĘKI!!!!!!!!!
        • nessie-jp Re: Forum MODA i wklejanie zdjęć 25.10.11, 23:18
          Siwa jak zawsze niezawodna. Dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka