kornel-1 06.07.12, 09:29 Poproszę o przesunięcie forum Zjawiska paranormalne z działu Nauka do innego, na przykład Czas wolny (obok Wróżbiarstwa), ewentualnie Kuchnia. Kornel Link Zgłoś Obserwuj wątek
pomruk Re: Paranormalnie... chcę normalnie! 07.07.12, 08:46 Przyłączam się do prośby. Potocznie rozumiane "sprawy paranormalne" kłócą się w zasadniczy sposób z metodologią naukową. Zdecydowanie wymagają najczęściej specyficznego "zawieszenia na kołku" krytycyzmu czy wymagają nawet swego rodzaju wiary, podobnej do religijnej. Umieszczenie "paranormalnych" w dziale "nauka" zawsze może być to też przyjmowane przez niektórych jako (nieświadoma?) prowokacja typu założenia forum "wieprzowina" w dziale "wegetarianizm", czy "szamanizm" w dziale "współczesne metody terapii", a już z pewnością stanie się powodem wielu kąśliwych uwag pod adresem... hm, np. portalu. Zasłużenie kąśliwych. Z pewnością jest "wiele rzeczy w niebie i na ziemi...". Ale podchodzenie do nich bywa tak diametralnie różne, że nie mieszajmy ze sobą czegoś, co stoi w stosunku do siebie bardzo często w ostrej opozycji, bo mogą wyjść awantury. Link Zgłoś
Gość: Forumowicz Re: Paranormalnie... chcę normalnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 10:36 pomruk napisał: > Przyłączam się do prośby. Potocznie rozumiane "sprawy paranormalne" kłócą się w > zasadniczy sposób z metodologią naukową. Zdecydowanie wymagają najczęściej spe > cyficznego "zawieszenia na kołku" krytycyzmu czy wymagają nawet swego rodzaju w > iary, podobnej do religijnej. Ale za to w bozon higgsa można wierzyć, tak? Link Zgłoś
Gość: = Re: Paranormalnie... chcę normalnie! IP: *.aster.pl 07.07.12, 12:51 Tak "na oko" całe to forum jest paranormalne ;) Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Paranormalnie... chcę normalnie! IP: 212.109.132.* 07.07.12, 17:29 Dodajmy: np. w usenecie "paranauki" są w pl.misc. (rózne) a nie pl.sci. (nauki ścisłe). Link Zgłoś
Gość: Forumowicz Re: Paranormalnie... chcę normalnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 10:34 Nie wszyscy są takimi skostniałymi naukowcami z klapkami na oczach jak Ty. Zjawiska paranormalne są udowodnione naukowo (eksperymenty, obserwacje, nagrania filmowe, zdjęcia i zeznania świadków) więc może dokształć się trochę w temacie? I co to za forum Nauka, na którym dyskutuje się o bozonie higgsa? Większość poważnych naukowców wyśmiała te "odkrycia". Ale co Ty możesz o tym wiedzieć... Link Zgłoś
pomruk Re: Paranormalnie... chcę normalnie! 10.07.12, 10:46 Podałeś dwa twierdzenia, oba całkowicie fałszywe i to w jaskrawy sposób. I tego właśnie sie obawiam - że forum pod płaszczykiem "nauka" bedzie rozsadnikiem jawnej nieprawdy. Sam podałeś argument przeciw niemieszaniu jednego z drugim. Link Zgłoś
kornel-1 Re: Paranormalnie... chcę normalnie! 10.07.12, 12:18 Oprócz genezy kół w zbożu, interesujące jest wyjaśnienie pochodzenia tego forum. Jest to forum redakcyjne, więc pomysł musiał powstać w głowie kogoś związanego z portalem, np. eela, która wypowiedziała się w 10 min po pierwszym poście procisz (jakiś klon, pierwsza wypowiedź właśnie na tym forum). Moderator na forum jest tajny? Kornel Link Zgłoś
stefan4 Re: Paranormalnie... chcę normalnie! 10.07.12, 14:19 Forumowicz: > Nie wszyscy są takimi skostniałymi naukowcami z klapkami na oczach jak Ty. To może zgódźmy się, że termin ,,nauka'' będzie zarezerwowany dla skostniałych naukowców z klapkami na oczach. Takich jak on, albo jak ja. A Wy, światli badacze kręgów w zbożu i wpływu domu Jowisza na energię wibracji w czakramach ustąpicie nam, głupim, tą nazwę i pozwolicie się bawić w nasze żałosne zabawy w naszym ciasnym gronie. Dobrze? Ja też bardzo proszę o usunięcie forum ,,Zjawiska paranormalne'' z działu Nauka. - Stefan Link Zgłoś
kornel-1 Re: Paranormalnie... chcę normalnie! 23.11.12, 07:06 Co prawda, poroniony pomysł utworzenia redakcyjnego forum paranormalnego w dziale Nauka zdechł w sposób naturalny (14 postów od lipca), ale pojawiły sie kolejne kretynizmy w Nauce: forum Studia Okulistyczne :( Mam wrażenie, że zmianę drzewa forum wykonał bezmyślny automat w ludzkiej skórze. Kornel Link Zgłoś
marrant Re: Paranormalnie... chcę normalnie! 23.11.12, 12:07 Udostępniliśmy możliwość zakładania forów w prawie wszystkich kategoriach, więc takie rzeczy mogą się pojawiać. Link Zgłoś