Dodaj do ulubionych

Statystyka 2.0

09.06.17, 09:04
W nawiązaniu do mojego wątku Statystyka, chciałbym uprzejmie zapytać, ile opublikowano postów na forum do tej pory.

2001-12-19 1 mln
2002-12-10 4 mln
2005-01-14 10 mln
2005-10-13 30 mln
2007-09-23 70 mln
2008-05-27 80 mln
2009-09-16 100 mln
2011-05-19 125 mln
2014-04-01 150 mln
2015..... ???
2016.... ???
2017.... ???

Czy w dalszym ciągu "nie bardzo"?

Kornel
Obserwuj wątek
    • marrant Re: Statystyka 2.0 09.06.17, 11:16
      Ale wiesz, że ta informacja jest stale dostępna tutaj: forum.gazeta.pl/forum/0,0.html

? :)
      • morfeusz_1 Re: Statystyka 2.0 09.06.17, 13:10
        W sumie masz rację, ale jest to statystyka zbiorcza, nie wiemy nawet jakich lat dotyczy.
        Ja przy okazji zadam Tobie pytanie, ile nicków aktywnych macie zarejestrowanych w bazach, nie mówię o ip używających kilku wcieleń, chodzi o taki system 0/1 w przybliżeniu, jeżeli nie jest to niedyskretne pytanie.
        • marrant Re: Statystyka 2.0 09.06.17, 16:12
          To jest trochę niedyskretne pytanie. Dużo. Szczegółów niestety nie mogę podać.
      • kornel-1 Re: Statystyka 2.0 09.06.17, 13:24
        marrant napisała:

> Ale wiesz, że ta informacja jest stale dostępna tutaj: forum.gazeta.pl/forum/0,0.html

Wielkie dzięki! Zdążyłem już zapomnieć.

Ok, do rzeczy.
        Dostępne dane pozwoliły mi sporządzić wykres ilustrujący liczbę nowych postów na forum pisanych w okresie poprzedzającym daną datę:
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/lb/mc/yk4b/C8KeEnxq5a6LzHusMA.png (kliknięcie powiększa).

Jak widać, liczba nowych postów dramatycznie (7-krotnie) spadała przez ostatnie lata. Co prawda, część energii internautów została przekierowana do pisania komentarzy pod artykułami na portalu gazeta.pl (funkcjonalność dostępna od dawna), tym niemniej regres jest oczywisty.

Zachęcam do stawiania diagnoz ;-)

Przy okazji: przyjmując, że w linku do postu zawarta jest informacja o jego kolejnym numerze, mogę domniemywać, że różnica między tą wartością a liczbą opublikowanych postów wynika z faktu kasowania niektórych forów, wątków lub postów. Analiza tych różnic może być w pewnym stopniu miarą aktywności cenzora ;-)

Kornel
        • marrant Re: Statystyka 2.0 09.06.17, 16:10
          kornel-1 napisał:

> Jak widać, liczba nowych postów dramatycznie (7-krotnie) spadała przez o
          > statnie lata. Co prawda, część energii internautów została przekierowana do pis
          > ania komentarzy pod artykułami na portalu gazeta.pl (funkcjonalność dostępna od
          > dawna), tym niemniej regres jest oczywisty.
          >
          > Zachęcam do stawiania diagnoz ;-)

Wierzysz, że tak duży serwis nie raportuje statystyk (wielu, częstych i dokładnych)? Dynamika internetu jest jaka jest. Konkurencja w formie serwisów społecznościowych jest jaka jest. Ruch w komentarzach rośnie. Rozumiem, że chcesz nas tu po latach uświadamiać? :)
          Nie trzeba:)
          Jesteśmy największym polskim forum i jednym z największych na świecie tego typu serwisów.

> Przy okazji: przyjmując, że w linku do postu zawarta jest informacja o jego kol
          > ejnym numerze, mogę domniemywać, że różnica między tą wartością a liczbą opublikowanych postów wynika z faktu
          > kasowania niektórych forów, wątków lub postów. Analiza tych różnic może być w
          > pewnym stopniu miarą aktywności cenzora ;-)

Biorąc pod uwagę usuwanie kilkuset tysięcy postów automatycznych spambotów czy migracje baz danych i zmiany technologiczne, to raczej bym się tą liczbą nie sugerowała jako wskaźnikiem "cenzorstwa". Zwłaszcza, że jak zauważyłeś, fora same się zamykają.
          • kornel-1 Re: Statystyka 2.0 12.06.17, 08:49
            kornel-1:
            >liczba nowych postów dramatycznie (7-krotnie) spadała przez ostatnie lata. [...]
            > > Zachęcam do stawiania diagnoz ;-)

marrant:
            > Wierzysz, że tak duży serwis nie raportuje statystyk (wielu, częstych i dokładn
            > ych)?

Manipulacja. Nie sugerowałem, nie stwierdzałem ani nie okazywałem niewiary w tym zakresie.

Raportowanie a publikowanie statystyk to dwie różne sprawy.

Komu raportujecie statystyki - nie wiem a część czytelników może się tylko domyślać.
            Publikacje ze statystykami mogą się dzielić natomiast na publiczne i tajne.
            Jeśli te pierwsze istnieją, czy mógłbym poprosić o link?

marrant:
            > Dynamika internetu jest jaka jest. Konkurencja w formie serwisów społeczn
            > ościowych jest jaka jest.

Dziękuję za przedstawienie diagnozy i oficjalną wykładnię klęski.

Jeśli klienci odpływają do innego banku a widzowie do innego kanału telewizyjnego, management firmy zazwyczaj nie poprzestaje na konstatacji, iż konkurencja istnieje i sugestii, że migracja jest niezależna od działań firmy.

Na portalach społecznościowych się nie znam, wiem, że liczba aktywnych uczestników FB w Polsce rośnie. Nie znam jednak dokładniejszych danych dot. ilości publikowanych treści.

W pierwszym przybliżeniu są dwie możliwości:
            1) liczba publikacji na FB i innych portalach wzrósł w ciągu ostatnich lat 7-krotnie i to by wymagało wyjaśnienie, dlaczego ludzie wolą komunikować się i wyrażać opinie tam a nie tu
            2) wzrost liczby publikacji na tych portalach nie jest tak duży i nie uzasadnia olbrzymiego spadku atrakcyjności forum. Do wyjaśnienia wtedy przyczyna spadku aktywności internautów.

marrant:
            > Ruch w komentarzach rośnie.

A konkretnie?
            Jakoś na wiarę nie lubię przyjmować takich stwierdzeń...

> Jesteśmy największym polskim forum i jednym z największych na świecie tego typu
            > serwisów.

... i największym bankrutem. Chyba że inne fora odnotowały w ostatnich latach 10-krotny spadek liczby postów.

kornel-1:
            [i]>mogę domniemywać, że różnica między tą wartością a liczbą opublikowanych postów[/url] wynika z faktu kasowania niektórych forów, wątków lub postów. Analiza tych różnic może być w pewnym stopniu miarą aktywności cenzora ;-)[/i]

marrant:
            > Biorąc pod uwagę usuwanie kilkuset tysięcy postów automatycznych spambotów

A konkretnie: czy te "kilkaset tysięcy postów automatycznych spambotów" miały nadane numery postów (mówię o wytłuszczonym numerze, np.: forum.gazeta.pl/forum/w,299,157322936,157322936,Statystyka.html?p=162963216) i mają swój udział w tworzeniu różnicy między numerem postu a publikowaną liczbą postów? Czy też automat usuwa te posty zanim zostaną opublikowane?

marrant:
            >czy migracje baz danych i zmiany technologiczne, to raczej bym się tą liczbą nie su
            > gerowała jako wskaźnikiem "cenzorstwa".

Mam nadzieję, że przy tych "migracjach i zmianach technologicznych" nie gubicie postów. Przy okazji: czy ktoś pochyli się nad moim zapytaniem z 23.05.2017 dotyczącego nieindeksowanych przez wyszukiwarkę postów?

Kornel
            • bartoszcze Re: Statystyka 2.0 12.06.17, 16:01
              kornel-1 napisał:

> marrant:
              > > Dynamika internetu jest jaka jest. Konkurencja w formie serwisów
              > > społecznościowych jest jaka jest.

>
              > Jeśli klienci odpływają do innego banku a widzowie do innego kanału telewizyjnego

Jeśli telewidzowie przerzucają się na oglądanie w internecie, a użytkownicy aparatów fotograficznych na smartfony...

> Na portalach społecznościowych się nie znam, wiem, że liczba aktywnych uczestni
              > ków FB w Polsce rośnie.

Hint: serwisy społecznościowe to nie tylko FB. Także Twitter, Instagram, Snapchat etc. No, ale nie znasz się.

> A konkretnie: czy te "kilkaset tysięcy postów automatycznych spambotów" miały n
              > adane numery postów (mówię o wytłuszczonym numerze, np.: forum.gazeta.pl/forum/
              > w,299,157322936,157322936,Statystyka.html?p=162963216) i mają swój udzia
              > ł w tworzeniu różnicy między numerem postu a publikowaną liczbą postów? Czy też automat usuwa te posty zanim
              > zostaną opublikowane?

Jeśli zostały opublikowane (a do tego momentu nie było możliwości stwierdzić że nadają się usunięcia) to posiadały numery.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka