iwles przycisk "rozwiń" jest - brakuje "zwiń". 06.02.19, 12:46 w rozbudowanych czołówkach forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 12:50 Wersja na komputer jest fatalna i nieczytelna, zwłaszcza dla osób jak ja, które mają problemy z czytaniem tekstów o niskim kontraście. Proszę, przywróćcie stary wygląd, przynajmniej jako opcja dla chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Fatalny 06.02.19, 13:22 Wielkość czcionki i czcionka nie dobrane do odstępów pomiędzy wierszami. Na dużych monitorach powyżej 27" wygląda to fatalnie. Po co podwójny odstęp między wierszami? Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Na dużych monitorach wygląda to fatalnie 09.02.19, 23:19 Oglądam na 17" - też do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 13:37 5. Daty i autorzy wątków są większą czcionką niż tytuły wątków, normalnie jajca :) a ja się dziwiłam, czemu mnie oczy bolą. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 13:55 Duże utrudnienie. Czytuję forum Kraj autorami wątków, a teraz wyłuskanie wątku sensownego autora, to baaaardzo dużo pracy, choć używam do tego komputera i z komórki nawet nie próbuję. Może wreszcie dam sobie siana z FK? Poza tym donoszę, że pół wątku i kawał ekranu zajmuje kobyła z napisem PRZEJDŹ NA GAZETA.PL i uprzejmie pytam po jaką cholerę mnie ona frustruje i okropnie zawadza. Jak CHCĘ przejść na Gazetę, to NAPRAWDĘ umiem to zrobić sama. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 15:17 Już wcześniej zwracałam im na to uwagę. Zostałam uprzejmie pouczona, że jestem głupia i się nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: umiem to zrobić sama 09.02.19, 23:20 A gazeta.pl równa do tych imbecyli, którzy nie umieją... Odpowiedz Link Zgłoś
tak_to_nowy_nick Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 14:02 Pal licho kosmetykę typu wielki przycisk do zakładania wątków czy wyszarzone daty, do tego idzie się przyzwyczaić, a każda nowość automatycznie wzbudza w przyzwyczajonych do danego designu użytkownikach protest, ale najbardziej zastanawia i przeszkadza fakt, że wykonaliście jednocześnie dwie zmiany, które sobie nawzajem zaprzeczają: zmniejszyliście (optycznie) czcionkę i zwiększyliście odstępy między wątkami. W efekcie trudniej czyta się temat każdego wątku i jednocześnie mniej wątków mieści się na jednej stronie, co z kolei zachęca do zarówno zwiększania, jak i zmniejszania czcionki przez użytkownika za pomocą przycisków Ctrl+ i Ctrl-. To wydaje się dramatycznie nieprzemyślaną strategią, wprowadzającą użytkownika w stupor lub w szereg wzajemnie wykluczających się działań, co jest porażką z puntu widzenia projektowania interfejsu aplikacji. I to zdecydowanie powinno zostać naprawione. Osobiście proponuję zmniejszyć odstępy między wątkami, wtedy ci ze słabszym wzrokiem już sami sobie powiększą czcionkę do preferowanej (ja tak właśnie robię od dawna, zarówno na forum, jak i na głównej stronie gazeta.pl). Niestety obecne, khm, "rozwiązanie" to jakby celowo złośliwe utrudnienie dla czytelników. Czyżby projektowało to kilka słabo skoordynowanych osób/zespołów? Odpowiedz Link Zgłoś
tak_to_nowy_nick Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 14:03 Aha, przeglądam forum w wersji pełnej. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Nowy widok strony forum 07.02.19, 14:28 Przez wiele lat byłam aktywną uczestniczką forów GW, poznałam sporo fajnych ludzi.Wielu z nich jest teraz na fejsie.Fora się skończyły ,podupadły.Ja przeżyłam wiele zmian na forach ,zawsze bez sensu i na gorsze jak ta zmiana.Nie zachęcacie.admini.Kiedyś się wkurzałam teraz mi wisi bo tak zaglądam z sentymentu raz na czas na dwa fora.Idę na fejsa i moja grupę na Whats up ,niestety tu czas zatrzymał się w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 14:21 Proszę przekazać wyrazy najgłębszego współczucia autorowi tego nowego konceptu i jego najbliższej rodzinie. Tylko tyle. Niegdyś otrzymane staranne wychowanie nie pozwala mi na sformułowanie szerszej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
balamuk Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 14:51 Tudzież wszystkim, którzy uznali ww. koncept za śśświetny i zdecydowali, że należy go zastosować. Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 14:59 Gwarantuję, że Was czytają z uwagą, robi się im przykro ale już szykują adekwatne poprawki:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 15:19 Marrant - szantażowi emocjonalnemu mówimy stanowcze NIE. Było nie dłubać. Odpowiedz Link Zgłoś
trusiaa Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 18:15 To nam jest bardzo przykro, w dodatku nie mamy narzędzi, abyśmy mogli forum sami naprawić. Nigdy tak wielu nie "zawdzięczało" tak wiele tak nielicznym. Grupka specjalistów od ulepszania zadziałała bez porozumienia z nami, według własnego widzimisię i czeka na oklaski, a gdy zalewa ich krytyka - jest im przykro. To się nazywa brak profesjonalizmu. Się pyta użytkowników jakie, i czy w ogóle, mają zastrzeżenia do istniejącego wyglądu/funkcjonalności forum, się robi wstępne założenia projektu, znowu się pyta ludzi czy o to im mniej więcej chodzi i się koryguje. Potem projekt udostępnia się im do zabawy - na sucho, bez rozgrzebywania żywych forów i czeka się cierpliwie na efekty, zbiera się opinie jeszcze raz i dopiero po ustaleniu, co nam pasuje, co warunkowo możemy przyjąć, a co nie przejdzie na pewno - się robi reformę. Może trudne i żmudne, ale konieczne przygotowanie, gwarantujące sukces; ktoś bierze kasę za projekt i wykonanie, ale armia ludzi udziela darmowych konsultacji, to chyba nie tak źle? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Nowy widok strony forum 07.02.19, 20:40 marrant: > ale już szykują adekwatne poprawki Skuteczniej, szybciej i taniej byłoby, gdyby natychmiast przerwali prace nad poprawkami, a tylko przywrócili starą wersję. Jej skrypty na pewno jeszcze pałętają się u Was gdzieś na strychu lub w piwnicy. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 14:57 kasi.aa: > Ewentualne uwagi prosimy zostawiać w tym wątku lub pisać pod adres Po co? Przecież świetnie wiemy, że stare-dobre już nie wróci, skoro Wasi ,,specjaliści'' napracowali się i pobrali honoraria. Więc po co mamy ewentualne uwagi zostawiać lub pisać? Musicie zaliczyć konsultacje społeczne a potem i tak zrobić swoje, czy jak? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 15:15 Cel jest zawsze taki sam: poznać Wasze opinie, prześledzić wszystkie uwagi i komentarze oraz - w miarę możliwości - wprowadzić poprawki i/lub naprawić ewentualne błędy. Jeśli masz jakąś merytoryczną uwagę, to śmiało. Kilka głosów już zostało wziętych pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 15:26 A nie łatwiej było przetestować to wcześniej na jakiejś grupie użytkowników po prostu. Ale nie na zachwyconych swoją pracą twórcach nowego widoku i ich współpracownikach, którzy najprawdopodobniej forum w ogóle nie używają, tylko z kilkunastu podforów wybrać aktywnych użytkowników i dać im się pobawić wersją testową? Idę o zakład, że każdy forumowicz o zdrowych zmysłach by Wam od razu powiedział, co jest źle. A tu potem marrant pisze, że im przykro, Ty piszesz o ewentualnych błędach - one nie są ewentualne, one są kardynalne. Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:18 Próby na wybranych użytkownikach nie są miarodajne. Udowodniło to kilka poprzednich zmian, gdzie akurat nie trafiliśmy na użytkowników używających forum na sposoby o których nawet nie myśleliśmy, że są możliwe. Wdrożenie wszędzie i wsłuchanie się w oburzony głos wszystkich (tak, sprawdzamy nie tylko tutaj co piszecie nt zmian) jest metodą zdecydowanie szybszą i łatwiej przekonuje nieprzekonanych (w tym zachwyconych twórców) o faktycznej potrzebie zmian. Fonty są np właśnie pogrubiane i niedługo będzie poprawka. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:24 Ja na tym forum jestem od 2003 roku i wiele tych zmian widziałam. Nigdy nie było tak, żebyś się administracja forum w jakiś szczególny sposób przejęła uwagami użytkowników, niestety. Przy okazji - jakiś błąd jest, bo oprócz nowego layoutu wyświetla mi się taka przezroczysta warstwa z okienkiem szukaj i moim nickiem, a linki do strony głównej, poczty, towarzyskich, forum itd. wyświetlają się w paskudny sposób zgrupowane w lewym górnym roku. W Chromie, jeśli to ma znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:57 W mobilnej też mam tę warstwę, a jak włączyłam klawiaturę, żeby to napisać, to mi klawiatura zasłomiła okienko, w którym piszę. Leksja pisania bezwzrokowego a rebours darmo :) sorry za ew. literówki, naprawdę NIC nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
szara_w Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 17:21 mam to samo, tylko warstwa jest szara, na dole pasek - samego forum na szerokość palca!!! A jak chciałam coś napisać, to klawiatura zasloniła i ten paseczek - pozostało tylko pisanie na oślep, albo w notatniku.. chciałam sprytnie skopiować tekst....ale sie nie da! Bo po naciśnięciu odpowiedz - cała przestrzeń na pisanie jest ukryta po szarością i nie da się przewinąć! ...teraz piszę z pełnej wersji, bo z mobilnej po prostu nie mam możliwości! Odpowiedz Link Zgłoś
madohora Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 15:15 Dla mnie również obecna szata graficzna jest mało czytelna. Poszczególne wątki zlewają się w jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 15:44 W fotoforum też dłubiecie? Bo mi się zrobiło tak zarąbiście funkcjonalne forum, że aż chciałam dać zrzuta, ale fotoforum nie przyjmuje zdjęć. Sorry za ewentualne literówki, ale nie widzę okna w którym puszę., mam przysłonięte czymś dziwnym. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 15:55 Wersja mobilna: po wejściu w wątek rozwija się czarne tło z opcjami przejścia do kalendarza, ustawień konta, itd. Szkoda tylko, że zajmuje 40% ekranu i widzę maksymalnie 2 komentarze. Gdy próbuję coś napisać, rozwija się klawiatura telefonu i sięga do czarnego tła. Nie widzę, co piszę, więc nie będę pisać. Porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:24 To błąd oczywiście, już naprawiamy. Dzięki za zgłoszenie Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:08 Wersja pełna. 1. Usilne wrażenie, że dziala u was tajne lobby producentów rolek do myszy - trzeba się strasznie duzo nakręcic, żeby dojechać do końca listy wątków. A potem abarot ku górze. 1a. oddajcie listę ulubionych forów w dwoch kolumnach 2. producenci tuszu podpadli albo ktos kazal oszczędnosci wdrozyć - tylko forum nie drukujemy, spokojnie czcionka może byc grubsza, to nie ma wpływu na koszt wyswietlania na ekranie. Nie żałujcie grubszych liter. 3. Słabe rozróżninienie przeczytanego od nieprzeczytanego. Podsumowując: za duzo światła, za cienkie litery, za jasne litery w szarym kolorze Odpowiedz Link Zgłoś
madohora Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:20 Czyżby jakieś poprawki, bo w tej chwili nic się nie da zrobić (wpisać) Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:30 Zdaje się, że większość z tych rzeczy będziemy poprawiać, dzięki za merytoryczne uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:30 I jeszcze coś się zespulo w wyświetlaniu wątku, górna belka się połamala i zasłania forum czymś przerozczystym, co pozwala widziec, ale nie klikać Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:53 Naprawiamy to właśnie, przepraszamy za utrudnienia. Nie powinno to długo potrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:23 Stalo sie nieczytelne, sa za duze odstepy pomiedzy linijkami, litery cieniutkie a te linie pomiedzy zupelnie niepotrzebne - ani nie sa ozdoba, ani nie ulatwiaja czytania, lista sie rozjezdza i nie da sie szybko "zskanowac" tytulow postow. Jestem na nie, poprzednie forum bylo duzo bardziej czytelne. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:26 Fatalna zmiana, fatalny pomysł. Nic nowoczesnego tam nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:59 A widzisz w ogóle C9KOLWIEK? :) Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:31 No i z ostatniej chwili- otwiera watki na forach ,ale juz nie otwiera postow forumowiczow:-( ot,taka nowoczesnosc;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:36 To akurat awaria tzw czapeczki - naprawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:39 Masakra, u mnie na iPhone nie da się nic przeczytać. Pół ekranu zajmuje czarny prostokąt z opcjami menu, a jedną czwartą od dołu reklama Gazeta.pl . Widzę 5 linijek tekstu... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:53 Doszłam własnie do forum z nagłówkiem. Bez sensu jest to, że są takie wielkie litery, acz chwali się, że czytelne. Dołączam do głosów krytykujących zwinięcie - rozbudowane opisy mają fora prywatnea, skoro maja obfite treści, to celowo, po co im to psuć. Założyciel forum stał sie obecnie osoba zupełnie nieistotną, wyszarszony na blado. i już od dawna chciałam zapytać: dlaczego złote gwiazdki stały się czarne? Gwiazdki błyszczą ze swej natury Odpowiedz Link Zgłoś
ficus_carica Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:54 Super "usprawnienie". Zwłaszcza to czarne coś, co zasłania 7/8 forum w wersji mobilnej. Brawo wy :-( Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 16:57 To akurat awaria, jest w trakcie naprawy Odpowiedz Link Zgłoś
m.maska Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 17:14 Opanujcie sie... pod normalna odpowiedzia mozna korzystac z funkcji "wklej" ale juz w edytorze zaawansowanym - nie! czyli nie ma mozliwosci edycji... Odpowiedz Link Zgłoś
agab51 Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 17:12 Dla mnie jest przejrzyście i czytelnie, to jesli chodzi o wizualną stronę forum, A jednocześnie cała strona rozjeżdża się: (mam nadziję, ze dobrze to opiszę) Napisy zachodzą na siebie: Mam czarny pasek u góry i zamaist zakładek w poziomie (chyba miały być w poziomie) są jedne na drugich w pionie, z lewej strony ekranu. A z kolei z prawej strony, gdzie jest kolumna z loginem, obserwowanymi forami Pajacykiem, na to nakładają się Poczta, Radio, Wyloguj się i Szukaj, i jakieś inne, które są nieczytelne. Ewidentnie ta strona rozjeżdża się. Do tego kursor się gubi i cięzko napisać post- Jak przewinę myszką góra dół po postach, to potem nie moge wrócić do pisania postu. (przejście ze strzałki na kursor nie wiem- czy dobrze to definiuję). I suwaczek z boku nie działa, nie przesuwa pisanego tekstu. Jak chcę wysłać post to musze kilkakrotnie kliknąć Opublikuj , bo jest brak reakcji. Chyba, że jest to związane z przeglądarką, może na innej przeglądarce lepiej forum działa? (ja używam Mozilla) Odpowiedz Link Zgłoś
m.maska Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 17:15 agab51 napisała: > Dla mnie jest przejrzyście i czytelnie, to jesli chodzi o wizualną stronę forum > , > > A jednocześnie cała strona rozjeżdża się: > (mam nadziję, ze dobrze to opiszę) > Napisy zachodzą na siebie: Mam czarny pasek u góry i zamaist zakładek w poziom > ie (chyba miały być w poziomie) są jedne na drugich w pionie, z lewej strony ek > ranu. > A z kolei z prawej strony, gdzie jest kolumna z loginem, obserwowanymi forami > Pajacykiem, na to nakładają się Poczta, Radio, Wyloguj się i Szukaj, i jakieś > inne, które są nieczytelne. > Ewidentnie ta strona rozjeżdża się. > > Do tego kursor się gubi i cięzko napisać post- > Jak przewinę myszką góra dół po postach, to potem nie moge wrócić do pisania po > stu. (przejście ze strzałki na kursor nie wiem- czy dobrze to definiuję). I suw > aczek z boku nie działa, nie przesuwa pisanego tekstu. Jak chcę wysłać post to > musze kilkakrotnie kliknąć Opublikuj , bo jest brak reakcji. > > Chyba, że jest to związane z przeglądarką, może na innej przeglądarce lepiej f > orum działa? (ja używam Mozilla) > > I jak ma sie to pierwsze zdanie do tej calej reszty? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 17:22 dokladnie mam to samo, na chromie rowniez, expolera nie uzywam, sprawdzalam na innych kompach, tak samo rozjechane i dziala to co dzialalo Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 17:17 wyglad ok, ale strona rozjechana i nie dzialaja niektore funkcje, np zeby sie wrocic do strony glownej czytanego forum musze sie cofnac a nie jak zwykle klinac w odnosnik, nie rozwijaja sie watki, slowem ktos nagrzebal i sobie nie radzi Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 17:34 Wersja pełna: odpaliłam forum i w pierwszej chwili myślałam, że coś się źle załadowało. Potwornie rozstrzelone nagłówki wątków, słaba, nieczytelna czcionka. Po to korzystam z forum na kompie, żeby nie musieć scrollować jak wściekła :> Wersja mobilna: nie da się korzystać w ogóle, bo 2/3 ekranu zajmuje czarna płachta z jakimiś opcjami, widać max 1 post, a odpisać nie da się wcale, bo klawiatura zajmuje dół ekranu, a górę - czarna płachta. A nawet bez płachty - jak wiemy, na telefonach jest za mało do scrollowania, to dołóżmy ludziom, żeby scrollowali jeszcze więcej. Gratulacje, naprawdę. Po co w tym grzebiecie, po co to robicie? Na forach zostali starzy użytkownicy (coraz mniej), nowych do forumowania już się zachęcić nie da, więc wymyśliliście, że utrudnicie życie tym forumowiczom, którzy zostali? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 17:41 Gratuluje debiutu. Widok strony został ograniczony do jednej linijki tekstu, a odpowiadajac pisze sie w ciemno, bo napisany tekst jest pod klawiatura telefonu. Żarty sobie ktoś robi? To ma być unowocześnienie? Można gdzieś tu kciuka w dół dać??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 17:52 Krótkie podsumowanie wątku + wyjaśnienie kilku kwestii: Dzisiejsze zmiany dotyczyły jedynie strony głównej forum (lista wątków na danym forum), a nie strony i funkcjonalności już bezpośrednio na stronie danego wątku. Żeby się dobrze zrozumieć, musimy te dwie rzeczy rozgraniczyć. Wszelkie problemy z nieaktywnymi/rozjechanymi elementami strony w środku wątku to niestety awaria, która została zgłoszona i jest naprawiana. Przepraszamy Was za te utrudnienia i prosimy o cierpliwość - awaria jest usuwana. Co do samej strony forum - po przeczytaniu Waszych uwag, wprowadziliśmy następujące zmiany: 1. wyraźniejsza kolorystyka wątków nowych oraz już odwiedzonych 2. ciemniejszy kolor loginów 3. zmniejszona czcionka daty 4. mniejsza czcionka w nagłówku 5. mniejsze odstępy Odpowiedz Link Zgłoś
m.maska Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 18:01 Ale ja chce miec obserwowane fora w takiej kolejnosci w jakiej mam w swoich ustawieniach, bo byla taka mozliwosc, a nie dowolnie wymieszane. Jesli maja byc dowolnie wymieszane, to do czego komu ta zmiana kolejnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
anchan Re: Nowy widok strony forum 07.02.19, 09:14 Możecie usunąć też ten liniuszek z listy wątków? Oczy łzawią od patrzenia, zwłaszcza gdy trzeba przewinąć kawałek. W starożytnym Egipcie używano takich migających pasków do wywoływania ataków padaczki u robotników. Gdzie tu nowoczesność ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
trusiaa Podsumowanie zmian 09.02.19, 08:59 Pozwól, Kasiu.uu, że się odniosę do zmian. Coś jakby drgnęło (może to serduszka zatwardziałe?), ale wciąż pozostają kwestie następujące (wersja pełna): Wizytówka forum - rzecz dla nas fundamentalna. Jeśli jest rozbudowana, wciąż wymaga rozwinięcia (dodatkowo denerwujące jest, że przez sekundę po otwarciu widać stary widok - jest jest nadzieja! i uuuu... ładuje się nowe). Tu wyjaśnienie - ta wizytówka/wstęp nie powstała ot tak sobie - ku ozdobie. Dla nas to bardzo ważne miejsce - nasz manifest, tablica pamięci, serce naszego forum. Są tam np. linki do wątków upamiętniających ważne momenty z życia forum i, co dla nas kluczowe: osoby, których z nami już nie ma. Każdy element - krój czcionki, kolor, każdy obrazek znaczy dla nas coś ważnego i był przez forumowiczów omówiony, zatwierdzony. Odstępy między wierszami - wciąż za duże. Znamy swoje fora jak własną kieszeń, wątki odnajdujemy bez pudła, nie musimy jeździć palcem po ekranie - zwłaszcza wzdłuż linijki. Przez to rozstrzelenie wątków o połowę mniej mieści się na stronie (patrz: rozwijana wizytówka forum). Kolorystyka - dla nas fiolet na oznaczenie przeczytanych wątków jest niestrawny, wygląda jak objaw chorobowy. Przyciski Rozpocznij nowy wątek i Następne mogłyby być bledsze, bo i tak są bardzo wyraźnie widoczne i rozpraszają uwagę. Daty mogły by być za to ciemniejsze, bo wbrew pozorom to istotny element. Tytuł forum jest bardzo mocno czarny - za mocno. "Obserwowane fora" - uważacie nas za voyeurystów? Prosimy o powrót "Ulubionych" - taka zmiana nie wymaga z Waszej strony specjalnych przygotowań? Uporządkowanie "Ulubionych forów" - tu też odstępy i podkreślenia są zbędne, pożerają cenne miejsce. Najaktywniejsi forumowicze (przypominam o jakże ważnej dla Was klikalności) stanowczo wolą układ w dwóch kolumnach. Kolejność "Ulubionych" wciąż jest przypadkowa - nie można ich ułożyć. Numery stron u dołu strony - nieporządnie to wygląda: 1-14 na środku, pod spodem 15-17 - wystarczy dać je w jednym rzędzie. Podsumowując - forum powinno być funkcjonalne i przyjazne dla użytkowników, nie może być najeżone przykrymi dla oczu elementami. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Podsumowanie zmian 09.02.19, 09:49 Zgadzam się, ale myślę, że to niestety wołanie kota na puszczy. Góra wie lepiej, czego nam trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
m.maska Re: Podsumowanie zmian 09.02.19, 12:14 milka_milka napisała: > Zgadzam się, ale myślę, że to niestety wołanie kota na puszczy. Góra wie lepiej > , czego nam trzeba. > Mysle, ze na ten watek juz nikt z odpowiedzialnych niestety nie zaglada... ...to samo z watkami pod szpilka - szpilki jak sie okazuje MUSZA zostac niebieskie i juz... zeby mogly sie dobrze zlewac z tym ogromnym guzikiem: zaloz nowy watek... to dla slepych, zeby nie przegapili. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Podsumowanie zmian 09.02.19, 09:58 > Wizytówka forum - rzecz dla nas fundamentalna. Podpisuje sie oburacz. To skandal zeby popsuc najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
trusiaa Re: Podsumowanie zmian 18.02.19, 07:33 Za zwrot Ulubionych - dzięks. Dobry początek. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Podsumowanie zmian 18.02.19, 12:20 Tez dziekuje za zwrot ulubionych. Jeszcze zeby zajawka odrosla i juz sie nie skurczyla, to bylby niemalze raj. :D ( za duzo nie wymagamy) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Podsumowanie zmian 18.02.19, 21:48 asia.sthm napisała: > Jeszcze zeby zajawka odrosla i juz sie nie skurczyla, to bylby niemalze raj. :D Można jej pomóc wstawiając własny filtr do adblocka: biv.gazeta.pl/static/spolecznosci/forum-new/develop/build/js/main-min.jsgz który odetnie nas od skryptów "nowego forum", ale może to mieć skutki uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Podsumowanie zmian 19.02.19, 00:02 A ja poproszę ulubione na stronach głównych forów. Żeby znaleźć ulubione, muszę wejść w jakiś wątek, który mnie generalnie kij obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Podsumowanie zmian 19.02.19, 11:45 Ulubione fora i wątki? Są na każdej stronie forum oraz na stronie wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Podsumowanie zmian 20.02.19, 18:32 > A ja poproszę ulubione na stronach głównych forów. Żeby znaleźć ulubione, muszę wejść w jakiś wątek, > który mnie generalnie kij obchodzi. Musisz kliknąć na "Ulubione fora", to wyświetlą się zamiast "Wątki". Wybór jest pamiętany. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_libusza Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 17:54 Na górze pojawia się jakaś reklama czy cos w ten sensem, w każdym razie nie da się kliknąć rozwiń dyskusje i żeby przeczytać cały wątek muszę klikać w każdry post. Generalnie mało czytelne, trudno odróżnić wątki przeczytane od nowy, brak ulubionych wątków/ forów, mniej wątków na stronie. Generalnie zmiana na minus. Ps na tablecie dalej na samym dole strony pojawia się informacja i ochoornie prywatności! Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 17:55 Wiele postów się nie otwiera, nawet w tym wątku. Posty marrant też. Niczego się dowiedzieć nie można, jak też nic poczytać. Dlaczego zawsze jak wprowadzacie coś nowego, to niszczycie to co było dobre. Teraz for nie da się czytać. Wysłać też się nie da. Jeszcze w lewym górnym rogu jest tekst, który przysłania posty, stronę forum. Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 18:50 asia-loi napisała: > Wiele postów się nie otwiera, nawet w tym wątku. Posty marrant też. Niczego się > dowiedzieć nie można, jak też nic poczytać. > Dlaczego zawsze jak wprowadzacie coś nowego, to niszczycie to co było dobre. Te > raz for nie da się czytać. > Wysłać też się nie da. To wszystko była awaria, o czym pisałam już w kilku miejscach w tym wątku :) Awaria została już usunięta, można klikać, czytać i odpowiadać. Co do zmian wprowadzonych na samej stronie danego forum, tutaj podsumowanie: forum.gazeta.pl/forum/w,299,167605551,167605551,Nowy_widok_strony_forum.html?p=167608560 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 19:12 kasi.aa napisała: > To wszystko była awaria, o czym pisałam już w kilku miejscach w tym wątku :) > Awaria została już usunięta, można klikać, czytać i odpowiadać. Teraz działa. Nie mogłam wcześniej dowiedzieć się, że to awaria, ponieważ nie otwierały mi się posty. Widziałam tylko, że forum ma nową szatę graficzną. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Nowy widok strony forum 06.02.19, 20:27 A możecie poprawić czytelność wątków. Chodzi o to, że mała jest różnica w kolorze, który wątek się czytało, a który nie. Posty w wątkach dla mnie są dobrze widoczne. Od razu widać różnicę, który post się czytało, a który nie. Poprawcie kolory wątków i będzie git. Odpowiedz Link Zgłoś