Dodaj do ulubionych

martwe od lat fora

03.09.22, 13:29
Na forum.gazeta.pl istnieje 2111 for. A gdy ktoś z zewnątrz przybłąka się już na nasze fora w poszukiwaniu konwersacji i kliknie w 3 pierwsze przypadkowe to się okaże, że ostatnie wątki pochodzą sprzed kilku lat albo, że na forum działa tylko jeden użytkownik i tylko on zakłada wątki rozmawiając sam ze sobą. Jest też kilka for, gdzie tych kilku forumowiczów się naliczy.

Ale nie ma gdzie porozmawiać w większym gronie, ale jednocześnie kameralnym. Nie mówię o forach tematycznych, gdzie się wyłącznie rozmawia o polityce/zdrowiu/religii. Ludzie na forach GW są rozproszeni i przekonani, że są ostatnimi, chętnymi forumowiczami do rozmów. Tymczasem, gdyby im dać możliwość odnalezienia się w gąszczu niefunkcjonujących for - kilka kameralnych grup zapewne by się stworzyło.

Dlaczego nie można zrobić porządku z martwymi forami? Ich utrzymywanie też chyba kosztuje. Dlaczego nie można kliknąć i zobaczyć listy for, na które warto wejść, bo ktoś tam chce anonimowo rozmawiać.

Nie wierzę, że etap rozmów forumowych minął. Myślę, że to raczej kwestia braku warunków na takie rozmowy.

Kiedyś próbowałam znaleźć grupy tematyczne na FB. Ale tam grupy mają conajmniej po kilka tysięcy użytkowników. Produkują te grupy dziennie dziesiątki postów. Nie da się tam rozmawiać.

Ale może jest szansa na jakieś zmiany na forach GW, tak aby zachęcały do konwersacji? Ja tak przed laty trafiłam na konwersację (rady) na jakiś przyziemny, ale bardzo pomocny temat i zostałam.

Obserwuj wątek
    • taniarada Re: martwe od lat fora 03.09.22, 17:54
      Dziwisz się padły .Niektórzy z sentymentu żyją .Jedyne forum gdzie tkwi życie to forum kino .Nikt tam nie zagląda ,a jest ciekawie .Tam wpisów jest multum by się zagłębić trzeba dnia .Jedyne niezamknięte forum prywatne .Ciekawa lektura .Reszta to wpisy nic nie warte .Zresztą do zależy od ludzi i ich zachowania .Nie ma co się dziwić że padają .
      • hana2 Re: martwe od lat fora 03.09.22, 18:07
        Dziś akurat to forum odwiedziłam i zamierzam tam porozmawiać o jednym filmie.

Do dwóch zamkniętych jakiś czas temu wysłałam chęć przyłączenia, bez odzewu. Myślę, że na nich od lat wiatr hula. Z resztą lepsze są otwarte, bo wtedy ktoś, kto odnajdzie na nich to czego szukał, jest szansa, że zostanie. A fajnie jak się nowe osoby pojawiają, z nowymi tematami, z innym spojrzeniem.

2111 for z czego pewnie połowa bezludna.

• storima Re: martwe od lat fora 03.09.22, 18:43
      hana2 napisała:

> Ludzie na forach GW są rozproszeni i przekonani, że są ostatnimi,
      > chętnymi forumowiczami do rozmów.

Często popełnia się ten błąd.
      Fora na których piszesz nie należą do Gazety Wyborczej.
      To są fora administrowane przez portal internetowy gazeta.pl, który co powinno być teraz zrozumiałe, nie jest Gazetą Wyborczą.

www.rp.pl/kraj/art8112711-wyborcza-pl-zamiast-gazeta-pl
      • hana2 Re: martwe od lat fora 03.09.22, 22:00
        Dzięki, nie wiedziałam.
        I przepraszam za błąd. Dopełniacz od rzeczownika fora to forów, a nie for.
        • taniarada Re: martwe od lat fora 03.09.22, 22:19
          Sorry wiedziałaś .Fora Agory. Faktycznie nigdy nie zwracałem uwagi na dopełniacze.Założyłem wątek o prywatnym forum.A tu tyle znajomych .I wszyscy w promocji .A przecież jestem długoletnim użytkownikiem tych forów .Może tu będzie normalna rozmowa 😉
          • hana2 Re: martwe od lat fora 04.09.22, 08:12
            Widać cię juz na ematce. Grzecznie się tam zachowuj, skoro po raz kolejny dostałeś szansę.
            • taniarada Re: martwe od lat fora 04.09.22, 09:58
              Dobrze .Będę się starał .Nauka nie idzie w las .Trzeba wyhamować emocje .A tak się zapytam dlaczego sama nie założysz swojego prywatnego forum .Masz trochę przyjaciół .Może nie zawsze są aktywni ,ale porozmawiać można i Ty byś decydowała o wszystkim . Na ogólnych zawsze się ktoś znajdzie ,by Cię skrytykować lub obrzucić błotem .Ludzie są różni .Taka sugestia .Miłej niedzieli i tego września by nie był najgorszy bo mimozy kwitną .
    • kot.peter Re: martwe od lat fora 04.09.22, 15:57
      Popieram Cię, Hano.
    • wariant_b Re: martwe od lat fora 04.09.22, 21:17
      hana2 napisała:

> Na forum.gazeta.pl istnieje 2111 for.

A z tego co pamiętam, w szczytowym okresie było ich około 20 tysięcy.
      Nie wiem ile z tych 2111 forów jest ogólnie dostępnych (redakcyjnych lub
      prywatnych otwartych) ale ciągle za dużo, bo mało kto zagląda, a jeszcze
      mniej osób chce pisać, tam gdzie nic ciekawego się nie dzieje.
    • taniarada Re: martwe od lat fora 05.09.22, 21:02
      Taka tu rozmowa jak i na moderacji .Usuwanie postów ,które nie łamią regulaminu .
      • xdanax Re: martwe od lat fora 11.09.22, 14:17
        Komuś widocznie przeszkadzał, że zaprosiłam Hanię na moje prywatne forum, pozdrawiam:-)
        • zona_mi Re: martwe od lat fora 12.09.22, 09:56
          xdanax napisała:

> Komuś widocznie przeszkadzał, że zaprosiłam Hanię

Zamiast węszyć spisek, wstaw sobie link do prywatnego forum do sygnaturki i nie spamuj z zaproszeniami w wielu wątkach i na różnych forach, wtedy twoje wpisy nie będą usuwane.
          • xdanax Re: martwe od lat fora 12.09.22, 10:12
            Nie określiłabym tego spamem, widocznie się nie znam, pozdrawiam.
            • taniarada Re: martwe od lat fora 12.09.22, 12:25
              Kwestia gustu i oceny moderacji .Masz w ustawieniach sygnaturka i zapisz. Czasami warto kogoś życzliwego posłuchać .Pozdrawiam .
              • xdanax Re: martwe od lat fora 12.09.22, 12:30
                Dzięki, zona_mi, udało mi się to zrobić, pozdrawiam.
              • xdanax Re: martwe od lat fora 12.09.22, 12:30
                Masz rację:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka