Dodaj do ulubionych

Znikające wątki (a nie usunięte przez moderatora)

27.08.05, 07:33
Jestem współadministratorem forum prywatnego Egipt-hotele (opinie turystów).
Miałem od czasu powstania forum kilka reklamacji, że dany post zniknął.
Ponieważ jako admin tego forum mam możliwość podejrzenia, który wątek/post
został skasowany (ponieważ taki jest jedynie ukrywany dla ogółu, a nie
fizycznie wymazywany), przejrzałem rzeczone tematy w poszukiwaniu
tych "skasowanych" postów. I ich nie znalazłem, więc odpowiedziałem
forumowiczce, ze "musiała się pomylić i zamieścić nie tu lecz gdzie indziej,
gdyż takowe nie były nigdy kasowane".

Jednak dzisiaj znalazłem przykład, że sprawa wygląda poważniej. Otóż znów
dostałem wpis, że został skasowany CAŁY WĄTEK z postem:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14938&w=28234525
i tym razem tak się składa, ze ja ten wątek rónież widziałęm jeszcze kilka
dni temu. WIĘC JAK TO JEST? Czy może być jakaś wyższa siła nad adminem forum,
która kasuje posty i wątki do tego stopnia, że nawet admin nie może ich
znaleźć?

Bardzo zależy mi na wyjaśnieniu tej sprawy, bo nie chcę być tu podejrzewany,
że stosujemy na forum Egipt-hotele jakiejś cenzury informacji.

PC_Maniac
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Znikające wątki (a nie usunięte przez moderat 27.08.05, 19:41
      Czy współadministrator ma uprawnienia na innym forum ? Moze przenosi na nie te
      tajemnicze watki. A moze na Osla ławke (nie wiem, czy z prywatnych mozna).
      • pc_maniac Re: Znikające wątki (a nie usunięte przez moderat 27.08.05, 21:01
        > Czy współadministrator ma uprawnienia na innym forum ? Moze przenosi na nie te
        > tajemnicze watki.

Nasze forum nie ma takich możliwości technicznych by przenosić wątki w całości
        na inne forum.

> A moze na Osla ławke (nie wiem, czy z prywatnych mozna).

Odpowiedź jak wyżej.
        • Gość: ira36 Re: Znikające wątki (a nie usunięte przez moderat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 07:30
          opisywałam kiedyś Sun Rice Select Garden Beach, zaraz po powrocie przełom
          stycznia i lutego 2005. Na forum Hotele, myślałam, że ktoś go skasował.
    • abstrakt2003 A czego ty oczekujesz po administracji? 28.08.05, 07:22
      Ja jakiś czas temu dostałem bana bo ktoś "szalał" w moim wątku.
      PS
      W pewnym sensie byłem "winny" :) ponieważ to ja założyłem ten nieszczęsny
      wątek :DDDDDDDDD
      • pc_maniac abstrakt2003 o co Ci chodzi` 28.08.05, 19:31
        Zadałęm tutaj pytanie, ponieważ jak przypuszczam, baza danych forum Egipt-
        hotele jest uszkodzona.
        Więc co ma Twój ban do tego tematu?
        Chyba, ze wpisujesz się ze swoimi żalami gdzie popadnie.
    • Gość: juss Re: Znikające wątki (a nie usunięte przez moderat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 23:55
      opisywalam hotel Sunrise Garden Beach w sierpniu 2004, ale byly rowniez opisy
      innych osob; niestety caly watek zginal :( ; zniknely rowniez wczesniejsze
      opisy hotelu Sunrise Holidays (te z 2004 roku); teraz w watku widze tylko
      najnowsze , od czerwca 2005 ; dziwne rzeczy sie dzieja
    • kiwigirl Re: Znikające wątki (a nie usunięte przez moderat 29.08.05, 10:51
      Witam
      Faktycznie i mój wątek z forum Egipt-hotele zniknął. Opisywałam hotel Alladin,
      nie wiem czy nei byłam nawet założycielką tego wątku - albo pierwszą która się
      dopisała do wątku rozpoczętego przez pc_maniaka.
      moje wpisy dotyczące hoteli Alladin, Jasmina i Ali Baba powstały dokładnie
      21.10.2003, w okolicach południa. Tekst dopisany do Ali Baby nadal tam jest, ale
      te o Alladinie i Jasminie zniknęły.

Szukając po forum znalazłam coś co może (?) wam pomóc odnaleść zaginione wątki,
      Mnie by było miło :-) a innym pewnie sie przydadzą.

O tym że opisywałam powyższe hotele pisałam potem na forum Egipt, pod
      tymczasowym nickiem "mm". W jednej z wypowiedzi jest link do tego co potem
      zniknęło... www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=14938&w=8408402

o tutaj fragment z tamtego wątku (zarchiwizowany):

• Re: Pytania do Joanny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Gość: mm 21.10.2003 17:00 zarchiwizowany

wejdź raz jeszcze na forum hotele w Egipcie - dziś naskrobałam tam baaaardzo
      dużo o tych trzech hotelach :-) bo własnie wróciliśmy. jak masz dalsze pytania
      to pytaj będe pomagać jak dam radę.
      Pieluchy i słoiczki widziałam w sklepach Abu Ashar - najbliższy jest naa
      zewnątrz JAsminy. ALE chyba lepiej zabrać zapas z polski. nie znam się nie mam
      dzieci :-)
      pozdrowienia!

• Re: Pytania do Joanny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Gość: mm 21.10.2003 17:01 zarchiwizowany

o tutaj :-)
      www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=14938&w=8408402

• Re: Pytania do Joanny. IP: *.smrw.lodz.pl / 172.17.0.*
      Gość: PC_Maniac 21.10.2003 17:38 zarchiwizowany

Czytałem, czytałem o tych hotelach.
      Jestem na prawdę pod wielkim wrażeniem.

Sam opis hotelu był już pod moim nickiem gazetowym czyli "Kiwigirl"

pozdrawiam i mam nadzieję ze tajemnicę rozwikłacie!!
      Kiwigirl
      • pc_maniac Czy ktoś z zarządzających portalem odpowie? 29.08.05, 12:44
        Czy ktoś z zarządzających portalem łaskawie odpowie?

Bo widzę, że to forum jest moderowane/czytane. Ale jakby wszyscy nabrali wody
        w usta.
        • kati1973 Re: Czy ktoś z zarządzających portalem odpowie? 29.08.05, 13:55
          nie pierwszy taki przypadek ze znikaja watki i nie tylko na tym forum (i nie
          trafiaja na osla lawke)

zaczyna to wygladac malowiarygodnie
          Gazeta staje sie malowiarygodna rzeczy niewygodne kasuje

jak w komunizmie :)

nawet zgodne z regulaminem, wiec??
          • pc_maniac Re: Czy ktoś z zarządzających portalem odpowie? 29.08.05, 15:12
            >
            > zaczyna to wygladac malowiarygodnie
            > Gazeta staje sie malowiarygodna rzeczy niewygodne kasuje

Śmiem wątpić w Twoją teorię.
            W przypadku forum Egipt-hotele wątki i posty, które znikły są informacjami i
            opisami hoteli, w których forumowicze spędzali urlop, więc owszem jest to
            strata dla zgromadzonych tam informacji (oraz zniechęca to innych do wpisywania
            się tam ze swoimi opisami), ale nie przesadzajmy i nie mieszajmy w to polityki,
            bo to już zakrawa w naszym społeczeństwie na paranoję lub manię prześladowczą.

Niedługo okaże się, ze jak gdzieś zabraknie prądu to ludzie zaczną psioczyć, ze
            to wina "komuchów" :o)
    • tebe Re: Znikające wątki (a nie usunięte przez moderat 29.08.05, 16:27
      To ten?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14938&w=8419304&a=8419304

Bo jak rozumiesz "zniknął".
      • pc_maniac Re: Znikające wątki (a nie usunięte przez moderat 29.08.05, 17:45
        Tak, jeden problem mamy namierzony.

Nadal nie wiem jednak gdzie podział się wątek z opisem hotelu podanym przez
        Kiwigirl, do którego kierował link:
        www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=14938&w=8408402
        • tebe Re: Znikające wątki (a nie usunięte przez moderat 29.08.05, 17:51
          Zamień sobie w adresie forum to co w wątku występuje od f=

Poza tym, ten pierwszy to chyba rzeczywiście zniknął, bo na liście go nie masz,
          jest w wyszukiwarcie.
          Wam to by się takie coś przydało:
          forum.gazeta.pl/forum/71,67447.html?f=699

Bo wątki zawsze będą się archiwizować...
          • pc_maniac Re: Znikające wątki (a nie usunięte przez moderat 29.08.05, 20:14
            > Poza tym, ten pierwszy to chyba rzeczywiście zniknął, bo na liście go nie
            masz,
            > jest w wyszukiwarcie.
            > Wam to by się takie coś przydało:
            > forum.gazeta.pl/forum/71,67447.html?f=699
            >

Hehe, podkręcasz, czy proponujesz?
            Bo przydałoby się coś takiego, przydało.

Ale trzebaby jeszcze to podzielić na miejscowości. Tyle, że tych miejscowości w
            Egipcie (tych głównych jest tylko 5-6, reszta mogłaby pójść do "Inne".
            • tebe Re: Znikające wątki (a nie usunięte przez moderat 30.08.05, 16:36
              A może nie przejmować się miejscowościami?
              Maksymalnie prosto zrobić. Nie macie tam 200 tych hoteli a w tym wariancie to
              musi być lista.
              Na dole może być alfabet tak jak w filmie.
              Mam tylko jeden problem: co zrobić z tymi ocenami, które już są.
              Ew. mogę się zastanowić czy na inne kraje robić kolejne forum i co by się stało,
              jakby wszyscy to chcieli (łącznie z miłośnikami np. Meksyku).

Oczywiście, że proponuje, żeby się nad tym pochylić.
              • pc_maniac Sprawa forum Hotele 09.09.05, 10:56
                Tebe, faktycznie nie zauważyłem Twojej odpowiedzi w tamtym wątku. Jednak
                problem pozostaje, ponieważ forumowicze nadal mają pretensje, że forum Hotele
                jest forum prywatnym (tylko nie wiem jaki to ma wpływ na jego prowadzenie, bo
                staramy się jedynie dbać o porządek na tym forum, nigdy nie ingerując w treści
                tam zawierane, no chyba, że są niekulturalne, ale takich zadarzyło się przez 2
                lata zaledwie 2).
                Że ludzie muszą się na tamtym forum logować, a na tym nie. A to już jest dość
                istotna sprawa dla bardzo wielu osób.
                2 lata temu, gdy było zaklądane forum Hotele, poinformowałeś mnie, ze obowiązek
                logowania z czasem wejdzie na wszystkich forach. Jednak po 2 latach okazało
                się, że forum Egipt nie ma tego wymogu nawet do dzisiaj, więc ludzie wolą pisać
                tutaj, co mogliby tam.
                Najlepszy przykład Marka (ale nie jedyny, bo i ja kilkakotnie przeżyłem
                wściekłość), gdy w trakcie wysyłania obszernego tekstu forum piszącego
                wylogowało, bo zbyt długi był czas pisania postu i cały tekst poszedł w cholerę.

Co do ilości hoteli, to chyba się jednak mylisz (napisałeś, ze nie ma ich 200).
                Myślę, ze jednak jest ich ponad 200.
                Napisałeś coś o ocenie.
                Nie wiem o co chodzi, nie mieliśmy nigdy czegoś takiego jak ocena punktowa
                hoteli, poprostu ocena zawierała się w opisie. Jednak bardzo ważnym
                wykładnikiem dla poszukujących jest zamieszczanie poza nazwą hotelu również
                oficjalnej kategorii hotelu (czyli gwiazdek) i miejscowości, gdzie hotel jest
                położony.
                Bo przecież klient poszukujący hteli 5* w Hurghadzie nie będzie wertował
                wszystkich opisów, włącznie z hotelami 3* w Sharmie oddalonym drogą lądową od
                Hurghady ponad 1000 km!
                Nazwy i miejscowości są również istotne z tego powodu, ze wiele nazw w różnych
                miejscowościach jest identyczna, choć jest to całkowicie inny obiekt.

No i ostatnie pytanie, czy tak jak w przypadku tekstu na stronie głównej forum
                Egipt "Ogłoszenia prosimy zamieszczać tutaj."

nie warto byłoby podobnie zmienić nagłówek o forum Hotele?
                " O hotelach dyskutujemy tutaj. lub coś podobnego, co moze podsuną sami forumowicze?!
                Bo naprawdę uważam, że działanie dwóch forów o tym samym mija się z celem, a
                jak sam widzisz, więcej wątków o hotelach jest tutaj niż tam, gdzie w
                założeniach miały się znaleźć.
                • tebe Re: Sprawa forum Hotele 09.09.05, 10:56
                  To przyjmijmy, że ten wątek toczy się już dalej na Egipcie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka