Dodaj do ulubionych

SPF i opcje poczty

02.02.06, 14:37
Witam

Jeśli komuś przeszkadza, że nasza poczta stosuje SPF, to może sobie to
w jej właściwościach wyłączyć i będę wtedy przychodzić różne spamy.

Sprawdzałem, zdecydowanie nie warto, ale czasem to komuś przeszkadza.

SPF działa tak, że serwer odrzuca maile, gdy mu się domena nadawcy nie zgadza
z adresem IP serwera z którego przyszły.

Jeśli ktoś tego nie rozumie, proszę się nie przejmować, nie warto.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • basia Re: SPF i opcje poczty 02.02.06, 15:01
      tebe napisał:

>
      > SPF działa tak, że serwer odrzuca maile, gdy mu się domena nadawcy nie zgadza
      > z adresem IP serwera z którego przyszły.
      >
      > Jeśli ktoś tego nie rozumie, proszę się nie przejmować, nie warto.

ja nie rozumiem - a jak ktos z proxy wysyla, to co sie dzieje?
      • Gość: poirytowany Re: SPF i opcje poczty IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.02.06, 15:18
        > ja nie rozumiem - a jak ktos z proxy wysyla, to co sie dzieje?

Tu chodzi o sytuację w której coś wprost połączy się z serwerem poczty Gazety i
        będzie chciało Ci dostarczyć maila. Nie dojdzie jeśli to coś będzie łączyło się
        z adresu który nijak nie pasuje (nie pasuje czyli nie jest mxem albo nie ma
        odpowiednich wpisów w dnsach obsługujących domenę) do domeny z której ktoś
        wysyła tego maila do Ciebie.

Na robaki działa, ale ogólnie jest to upierdliwe zabezpieczenie.
        • basia Re: SPF i opcje poczty 03.02.06, 11:24
          Gość portalu: poirytowany napisał(a):

> Tu chodzi o sytuację w której coś wprost połączy się z serwerem poczty Gazety i
          >
          > będzie chciało Ci dostarczyć maila. Nie dojdzie jeśli to coś będzie łączyło się
          >
          > z adresu który nijak nie pasuje (nie pasuje czyli nie jest mxem albo nie ma
          > odpowiednich wpisów w dnsach obsługujących domenę) do domeny z której ktoś
          > wysyła tego maila do Ciebie.
          >
          > Na robaki działa, ale ogólnie jest to upierdliwe zabezpieczenie.

Nie potrafie zweryfikowac tego co piszesz, wiec przyjme, ze tak jest. dzieki za wyjasnienie.

Ps. tak po prawdzie, rozumiem, moze 1/3 z tego co napisales, ale to chyba nic nie zmienia :)
    • markus.kembi Re: SPF i opcje poczty 02.02.06, 15:07
      Warto, TeBe, warto - powiedz mi proszę, w jakich przypadkach się może IP nie
      zgadzać z domeną? Jeśli na konto pocztowe w portalu Gazeta.pl (albo w
      jakimkolwiek innym) zaloguję się przez anonimowy serwer proxy np. na Tajwanie i
      wyślę maila do osoby na konto gazetowe z włączonym SPF, to ta osoba odbierze
      mail bez przeszkód, bo serwer odczytuje domenę z Tajwanu (tak samo jak IP),
      dobrze rozumiem?
      • zzz_zeus_sss Re: SPF i opcje poczty 02.02.06, 15:25
        Niezle cytujesz tewksty ze szkolenia:)))))))
      • Gość: poirytowany Re: SPF i opcje poczty IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.02.06, 15:30
        Ale aby to zrobić autoryzujesz się mimo wszystko, a pocztę nie wyślesz Ty tylko
        serwer (np. wp.pl). Twój adres IP będzie widoczny tylko w nagłówkach, bo
        rozmawiać będą za sobą serwery wp i gazety. Gazeta to przyjmie bo serwer wp ma
        prawo wysyłać pocztę z wp.pl. (o ile Cię dobrze zrozumiałem)
        • markus.kembi Re: SPF i opcje poczty 02.02.06, 15:51
          Ach, o to chodzi... Dzięki. Ale niebieskiego kolorku nie dostaniesz, bo ten
          przywilej dotyczy tylko osób zalogowanych.
    • Gość: poirytowany Re: SPF i opcje poczty IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.02.06, 15:22
      Albo odwrotnie. Kto chce ten sobie włącza. Były skargi na pocztę z tego powodu.
      • jureek Re: SPF i opcje poczty 02.02.06, 17:40

> Albo odwrotnie. Kto chce ten sobie włącza. Były skargi na pocztę z tego powodu.

Tak, ja się skarżyłem. Nie mogłem napisać np. maila do poczty w gazecie z mojego
        adresu służbowego. Moja firma ma w adresie mailowym "com" na końcu (firma jest
        międzynarodowa), natomiast domena naszego serwera mailowego to "de", i dlatego
        maile nie spełniały wymagań SPF. To jeszcze mały pikuś, ale gorsza sprawa z
        ludźmi mającymi swoje konta mailowe u chyba największego dostawcy internetu w
        Niemczech, czyli T-Online. Ich adresy mailowe mają na końcu "de", a serwer
        mailowy jest w domenie "net" więc ich maile też na gazetową pocztę nie
        dochodziły. Tak więc jeśli ktoś spodziewa się poczty z Niemiec, to niech lepiej
        wyłączy filtrowanie na podstawie SPF. Ja tak wczoraj zrobiłem i jakoś nie
        zostałem zawalony spamem. Gdy rozmawiałem z adminami w mojej firmie to dziwili
        się, że ktoś stosuje autoryzację SPF, bo nie jest to standard.
        Jura
        • tebe Re: SPF i opcje poczty 02.02.06, 18:05
          Nie wiem tyle o poczcie, żeby polemizować, ale masz Jura szczęście. Ja zrobiłem
          to samo i miałem dziś 4 spamów, a taki jestem higienista, że to dla mnie o
          4 za dużo.
          Z tego co wiem, Twoja firma nie prowadzi portalu :-)
          Pozdrawiam
          • jureek Re: SPF i opcje poczty 02.02.06, 19:01
            tebe napisał:

> Nie wiem tyle o poczcie, żeby polemizować, ale masz Jura szczęście. Ja zrobiłem
            > to samo i miałem dziś 4 spamów, a taki jestem higienista, że to dla mnie o
            > 4 za dużo.

Ja miałem jednego, od razu wczoraj wieczorem. Widocznie spamerzy bardziej Cię
            lubią. Może właśnie dlatego, że aż takim higienistą jesteś? :)
            Ja też nie lubię spamu, ale jeśli mam do wyboru: albo dostanę trochę spamu, albo
            nie będą dochodziły do mnie ważne maile, to wolę już trochę spamu.

> Z tego co wiem, Twoja firma nie prowadzi portalu :-)

Otóż to! Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nie prowadzimy portalu, ale
            na zlecenie naszych klientów wysyłamy seryjne maile, np. w imieniu centrali
            jakiegoś koncernu samochodowego do wszystkich dilerów samochodów tej marki. I
            jeśli takie maile nie dochodzą (bardzo rzadko to się zdarza), bo odbiorcy
            stosują np. takie niestandardowe filtry jak SPF, to klient do nas ma pretensje.
            Ale jedną korzyść ze stosowania tego filtra możecie sobie zapisać. Mój znajomy,
            który miał konto mailowe w T-Online i dlatego nie mógł do mnie niczego wysłać,
            założył sobie teraz konto na Gazecie i w ten sposób macie jednego użytkownika
            Waszej poczty więcej :)
            Pozdrawiam
            Jura

P.S. Ja też na mailach za bardzo się nie znam, to nie moja działka, więc
            spokojnie możesz polemizować.
    • ka_zet Re: SPF i opcje poczty 02.02.06, 16:35
      tebe napisał:

> Witam
      >
      > Jeśli komuś przeszkadza, że nasza poczta stosuje SPF, to może sobie to
      > w jej właściwościach wyłączyć i będę wtedy przychodzić różne spamy.

Problemem z SPF jest raczej głównie porozumiewanie się ludzi którzy mają konta
      gdzie indziej z ludźmi którzy mają konta na @gazeta.pl...
    • Gość: T-800 Re: SPF i opcje poczty IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.02.06, 17:37
      SPF to bardzo dobra technologia, aczkolwiek może ona utrudniać życie np.
      użytkownikom programu Thunderbird, który domyślnie wysyła wiadomości za pomocą
      jednego (pierwszego skonfigurowanego) serwera SMTP. Poza tym nie wiadomo, jak
      długo będzie to skuteczne. W każdym razie wsyłanie poczty z dowolnego
      (fikcyjnego) konta na konto @gazeta.pl mimo SPF trudne nie jest. ;-)

img440.imageshack.us/img440/3508/mailodtebego2st.gif

Spamerzy tym bardziej sobie poradzą.
      • Gość: T-800 Re: SPF i opcje poczty IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.02.06, 17:39
        Gość portalu: T-800 napisał(a):

> img440.imageshack.us/img440/3508/mailodtebego2st.gif

Co prawda wcześniej wyłączyłem SPF (chcę zobaczyć, czy na łapię spamu), ale czy
        włączona czy nie - nie ma to żadnego znaczenia. Tak i tak wyślę.
        • Gość: T-800 Re: SPF i opcje poczty IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.02.06, 17:47
          Dwa maile z włączonym SPF po mojej stronie:
          img88.imageshack.us/img88/530/mailodtebego1ew.gif
      • Gość: poirytowany Re: SPF i opcje poczty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:18
        > użytkownikom programu Thunderbird, który domyślnie wysyła wiadomości za pomocą
        > jednego (pierwszego skonfigurowanego) serwera SMTP. Poza tym nie wiadomo, jak

To jest tylko zachowanie domyślne. Aby dodać inne serwery smtp wystarczy mniej
        więcej tyle samo pracy co np. w OE. Utrudnia tym, którzy mają swój jeden serwer
        smtp (położony np. w sieci LAN), poprzez który chcą wysyłać sobie pocztę
        (wysyłanie z punktu widzenia użytkownika trwa nieporównanie krócej niż
        wykorzystując serwer w drugim końcu Polski czy świata).
        • Gość: T-800 Re: SPF i opcje poczty IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.02.06, 19:02

> To jest tylko zachowanie domyślne.

Takoż napisałem. ;-)

> Aby dodać inne serwery smtp wystarczy mniej
          > więcej tyle samo pracy co np. w OE.

No, ja bym polemizował. W tych programach jest to zupełnie inaczej rozwiązane.
          W OE serwer SMTP jest definiowany podczas konfiguracji konta, w TB podczas
          dodawania drugiego konta kreator nie pyta o SMTP. Trzeba się pogrzebać, żeby to
          zmienić (nie pamiętam gdzie, bo nie używam TB).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka