Dodaj do ulubionych

Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog...

08.01.10, 21:30
Ci ze Stalexportu to chyba maja nierówno pod sufitem. Od kiedy to używanie środków płatniczych obowiązujących w danym kraju jest powodem przestępstwa.
Obserwuj wątek
    • Gość: gnago Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... IP: 77.255.177.* 08.01.10, 22:36
      Bydło ośmiela się stawiać prezesowi i jego biurwom? Ewidentnie bata trza było znaleźć.
      Stawia się a powinni jak bydło w samochodach płacić za przejazd w remoncie 50-tką.
    • Gość: jojo Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... IP: *.3-2.cable.virginmedia.com 08.01.10, 22:50
      niech sie dymaja z tym wyrobem autostradopodobnym.
    • super_benek Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... 09.01.10, 01:40
      Grupowe leżenie na jezdni...Mają wyobraźnie chłopaki. Ale nie
      chciałabym wjechać w taką "grupę".
    • kibic_rudego Dlaczego Policja lamie prawo i jest na uslugach 09.01.10, 03:16

Stalexportu ?
      Stalexport moze kupic urzadzenia do bardzo szybkiego liczenia pieniedzy w tym
      jedogroszowek. A Tuskowy rzad moze "poprosic" o zroznicowanie stawek w
      zaleznosci od pojazdu.

Ale to dla Kqwaczych elyt jest nie dorozwiazania.
      • junk92508 Re: Dlaczego Policja lamie prawo i jest na usluga 09.01.10, 10:05
        > Stalexport moze kupic urzadzenia do bardzo szybkiego liczenia pieniedzy
        > w tym jedogroszowek.

Mozna tez na monety zrobic tylko 1-2 okienka a całą resztę na karty
        kredytowe/płatnicze/przedpłacone/komórki...

Motocyklisci zablokuja 1-2 okienka ale wiekszosc kierowcow zaplaci kartą..

Bardzo ciekawe może być na komórki...

Rejestrujesz sie w systemie - kamera rozpoznaj Twoja rejestracje, na komorce
        pojawia sie wcisnij OK by zaplacic, wciskasz OK, bramka sie otwiera i jedziesz -
        nawet nie trzeba otwierac szyby...

Albo na karty zblizeniowe - podjezdzasz, zblizasz karte i jedziesz...
        • sowa_46 Re: Dlaczego Policja lamie prawo i jest na usluga 09.01.10, 10:36
          junk92508 napisała:

> Albo na karty zblizeniowe - podjezdzasz, zblizasz karte i
          jedziesz...

W krajach, gdzie istnieją prawdziwe autostrady a nie "kawałak
          parapetu" kierowcy mają do dyspozycji kilka możliwości płatniczych:
          1 - gotówka - bilon stanowiska z licznikami bilonu (bezobsługowe)
          2 - gotówka w każdej postaci (obsługa)
          3 - karta typu I-PASS (nazwa zależna od regionu) ooddzielne pasy do
          przejazdu bez zatrzymywania się, wystarczy mieć kartę w samochodzie
          4 - można w ogóle nie płacić podczas jazdy, wystarczy zapłacić za
          przejechane "bramki" poprzez Internet
          Opłaty są bardzo zróżnicowane, w większości przypadków brak opłat.
          Jeżeli jednak już są, to za przejazd kilkuset mil około $7,-
          Kierowcy posiadający kartę I-PASS płacą połowę ceny.
          Polskie hieny to zwyczajni złodzieje, banda "uczciwych inaczej"
          łobuzów, kiedyś dorobili się na bandytyzmie a teraz zainwestowali
          kradzine w kawałek betony i zdzierają z "betonu" za kierownicą.
          Straszny prymityw, aż wstyd.
        • 1.zwariowalam Re: Dlaczego Policja lamie prawo i jest na usluga 09.01.10, 16:36
          junk92508 napisała:

> > Stalexport moze kupic urzadzenia do bardzo szybkiego liczenia
          pieniedzy
          > > w tym jedogroszowek.
          >
          > Mozna tez na monety zrobic tylko 1-2 okienka a całą resztę na karty
          > kredytowe/płatnicze/przedpłacone/komórki...
          >
          > Motocyklisci zablokuja 1-2 okienka ale wiekszosc kierowcow zaplaci
          kartą..
          >
          > Bardzo ciekawe może być na komórki...
          >
          > Rejestrujesz sie w systemie - kamera rozpoznaj Twoja rejestracje,
          na komorce
          > pojawia sie wcisnij OK by zaplacic, wciskasz OK, bramka sie
          otwiera i jedziesz
          > -
          > nawet nie trzeba otwierac szyby...
          >
          > Albo na karty zblizeniowe - podjezdzasz, zblizasz karte i
          jedziesz...

Ciekawa teoria z tymi kartami platniczymi... Ja kiedys stalam 15
          minut na bramce, nie mialam pieniedzy wiec chcialam zaplacic
          karta,ale system nie chcial przyjac. To samo bylo z karta mego meża-
          odrzucilo ja. I wcale nie chodzi o to,ze nie mielismy
          wystarczajacych srodkow na koncie!
          • Gość: Judasz Re: Dlaczego Policja lamie prawo i jest na usluga IP: *.chello.pl 09.01.10, 16:47
            Tak było kiedyś...
      • olias Re: Dlaczego Policja lamie prawo i jest na usluga 09.01.10, 10:07
        ale Tusku to nie z tych Kqwaczych. On z tej drugiej lini von
        Kqwaczych.
      • Gość: Kaczoland Atakuje Re: Dlaczego Policja lamie prawo i jest na uslugac IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 16:43
        Coz... czyzbys nie wiedzial, ze w kapitalizmie policja ZAZWYCZAJ jest na
        uslugach najbogatszych ludzi (wlaczywszy w to roznej masci przedsiebiorcow)?
    • Gość: ania Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 07:26
      przesadać się do sam,oplakatować szyby sam. motorkami i płacić dalej
      tak samo
    • paulhandyman zabrać squrwesynom koncesje!! 09.01.10, 08:46
      motocykliści mają rację !!!
    • michelange75 Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... 09.01.10, 09:14
      To sa gnoje na cieplych posadkach i milicyjnej swiadomosci i
      postepowaniu.
      Zabrac tym trutniom ze Stalexportu koncesje,albo uwalic ich surowymi
      karami za lamanie konstytucji.
      1 GROSZ JEST SRODKIEM PLATNICZYM W TYM KRAJU.
      Co za tupet i chamstwo w wydaniu tych napuszonych pawi ze
      Stalexportu.
      Nie jestem prawnikiem,a gdybym byl to na pewno bym sie zaangazowal
      po stronie posadzanych przez ta "milicyjna" firme
      Stalexport,motocyklistow ktorzy maja wiele racji.
      • Gość: Gość Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn IP: *.acn.waw.pl 09.01.10, 11:53
        NIKT ich nie oskarża o to, że zapłacili czymś, co nie było środkiem płatniczym!
        Oni celowo blokowali ruch, ten wasz ukochany "środek płatniczy" był tylko
        narzędziem przestępstwa!!!
        • zbig1113 Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn 09.01.10, 12:13
          Jakie narzędzie przestępstwa? Monety zostały użyte zgodnie z
          przeznaczeniem.
          • Gość: Gość Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn IP: *.acn.waw.pl 09.01.10, 12:35
            Niegodnie. Zamiarem motocyklistów nie było normalne zapłacenie za autostradę,
            ale zablokowanie ruchu. ZAMIAR się liczy, nie rżnijcie głupa, że płacenie
            jednogroszówkami jest normalne!
            • Gość: le ming Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn IP: *.aster.pl 09.01.10, 13:04
              > ZAMIAR się liczy, nie rżnijcie głupa,

Żaden ZAMIAR nie jest przestępstwem. Puknij się w czerep.
              • bimota Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn 09.01.10, 14:59
                Jest.

Co nie zmienia faktu, ze o SLUSZNEJ akcji bylo wiadomo wczesniej i mozna bylo
                skorzystac z drogi alternatywnej. Poza tym ZAMIAR trzeba udowodnic. Ciekawe jak
                udowodnia, ze ktos poprostu nie rozbil w domu skrbonki i nie ma to nic wspolnego
                z jakims protestem.

Cze protestujacy np rolnicy przechodzacy w te i spowrotem na pasach zostali
                ukarani ?
                • Gość: pol to zascianek to bedzie precedens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 15:09
                  to bedzie precedens jak kogos skarzą za "ZAMIAR"
                  mozna rzec powrót TOTALITARYZMU,posypią sie sprawy za zamiary,
                  bo mój sąsiad też ma różne zamiary :)))
                  • zbig1113 Re: to bedzie precedens 09.01.10, 15:30
                    "Raport mniejszości" staje się faktem.
                • tom.gorecki Nie bardzo jest 09.01.10, 16:09
                  sam zamiar, ale czyn dokonany z określonym zamiarem już tak. ;-)

Teraz czekam na uzasadnienie wyroku gdzie ktoś będzie _oskarżony_ o ... płacenie
                  legalnymi środkami płatniczymi z tym czy innym zamiarem. ;-)
                • Gość: m Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn IP: *.acn.waw.pl 10.01.10, 02:39
                  Przesłuchają, zapytają się skąd wziął tyle bilonu. Jeśli nagromadził go umyślnie
                  to sprawa jest oczywista. Sprawdzą billingi, popytają się o czym rozmawiał z
                  innymi oskarżonymi o tamowanie ruchu motocyklistami, popyta ich o to samo. Nie
                  martwcie się, sądy nie są głupie, w bajeczki o skarbonkach nie wierzą.
            • Gość: swan "zamiar się liczy...." . Głupolu - jakby zamiar IP: 89.174.254.* 09.01.10, 17:51
              dało się osądzić i ukarać to juz dawno 90% facetów siedziałoby za
              gwałty...:-)
          • Gość: Gość Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn IP: *.acn.waw.pl 09.01.10, 12:43
            Poza tym zauważ, że "jednemu z uczestników protestu zajęło to 27 minut". To jest
            około 2 monety na minutę. Gdyby zrobiłby to sprawnie, kasjerka policzyłaby
            monety w 2 minuty. Zapewne podawał jej te grosiki pojedynczo i powoli.
            Zdecydowanie więc działał umyślnie chcąc zablokować ruch. Żaden sędzia nie
            uwierzy mu, że płacił normalnie i nie chciał wywołać żadnych opóźnień.
            • Gość: Gość Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn IP: *.acn.waw.pl 09.01.10, 12:47
              Nie, przepraszam, błąd powyżej :) Oczywiście czas 27 minut jest normalny, żadna
              kasjerka nie uwinęłaby się z przeliczeniem kilkuset monet w dwie minuty :).
              Motocyklista zapłacił pewnie szybko, niemniej jednak widział, że tyle czasu to
              musi zająć i działał w zamiarze umyślnego zatamowania ruchu.
              • varberg Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn 09.01.10, 12:55
                motocyklista zapłacił pieniędzmi które przy sobie posiadał. A to że kasjerka liczyła je 20 minut to już nie jego wina. Powinien, wystąpić do stalexportu o odszkodowanie bo przez to musiał stać 20 min. zamiast jechać. Najwyraźniej wlasiciel bramek nie pomyslał o bilonie i wywołał tym blokade drogi.
                • Gość: Gość Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn IP: *.acn.waw.pl 09.01.10, 13:03
                  No, powiedz tak sędziemu: "Przepraszam, akurat nie miałem innych pieniędzy :(.
                  Jakoś tak mi się nazbierało w portfelu. Oczywiście, że nie nagromadziłem tych
                  groszy umyślnie. Ja naprawdę nie wiedziałem, że oni to będą liczyć tyle czasu.
                  Powinni przecież mieć jakieś maszyny, co to zrobią w kilkanaście sekund... Nigdy
                  w życiu nie myślałem, by blokować bramki!". Naprawdę nie widzicie, że takie
                  tłumaczenie jest po prostu żałosne? Człowieka w Polsce się karze w Polsce za to,
                  jakie miał zamiary. A on CHCIAŁ zablokować autostradę. To, że uczynił to za
                  pomocą kilkuset monet jednogroszowych ie ma tu znaczenia.
                • Gość: Gość Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn IP: *.acn.waw.pl 09.01.10, 13:11
                  No, powiedz tak sędziemu: "Przepraszam, akurat nie miałem innych pieniędzy :(. Jakoś tak mi się nazbierało w portfelu. Oczywiście, że nie nagromadziłem tych groszy umyślnie. Ja naprawdę nie wiedziałem, że oni to będą liczyć tyle czasu. Powinni przecież mieć jakieś maszyny, co to zrobią w kilkanaście sekund... Nigdy
                  w życiu nie myślałem, by blokować bramki!". Naprawdę nie widzicie, że takie tłumaczenie jest po prostu śmieszne? Człowieka w Polsce się karze za to, jakie miał zamiary. A on CHCIAŁ zablokować autostradę. To, że uczynił to za pomocą kilkuset monet jednogroszowych nie ma tu znaczenia.
                  • oby.watel Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn 09.01.10, 14:39
                    Gość portalu: Gość napisał(a):
                    > Naprawdę nie widzicie, że takie tłumaczenie jest po prostu
                    > śmieszne? Człowieka w Polsce się karze za to, jakie miał zamiary.
                    > A on CHCIAŁ zablokować autostradę. To, że uczynił to za pomocą
                    > kilkuset monet jednogroszowych nie ma tu znaczenia.

Coś Ci się pomieszało. Sąd ma karać za intencje? Jeśli płaciliby samymi
                    dwusetkami i kasjerki nie miałyby wydać i musiały biegać rozmieniać, to kogo sąd
                    by skazał? I od kiedy policja tak gorliwie działa na zlecenie prywatnej firmy?
                    Najgorliwsi funkcjonariusze zostaną nagrodzenie prze Stalexport "Złotymi
                    Blachami", jak niedawno uhonorowała ich inna prywatna organizacja? To może
                    policja powinna przejść także na utrzymanie takich Slalexportów czy BSA zamiast
                    utrzymywać się z naszych podatków?
                  • Gość: CmoknijSieWkloca Cmoknij Się W Kloca IP: *.filter.imagine.ie 09.01.10, 23:30
                    > No, powiedz tak sędziemu: "Przepraszam, akurat nie miałem innych pieniędzy :(.

- Jakie przepraszam? Nie miałem i już - nie miałem bo rozmieniłem na drobne.

> Jakoś tak mi się nazbierało w portfelu.

- W portfelu???

>Oczywiście, że nie nagromadziłem tych groszy umyślnie. Ja naprawdę nie
                    wiedziałem, że oni to będą liczyć tyle czasu.

-@#$%

>Powinni przecież mieć jakieś maszyny, co to zrobią w kilkanaście sekund...

- Niby wie, ale @#$%^&

>Nigdy w życiu nie myślałem, by blokować bramki!. Naprawdę nie widzicie, że
                    takie tłumaczenie jest po prostu śmieszne? Człowieka w Polsce się karze za to,
                    jakie miał zamiary. A on CHCIAŁ zablokować autostradę. To, że uczynił to za
                    pomocą kilkuset monet jednogroszowych nie ma tu znaczenia.

- Protest! Cywilizowany protest - bez kamieni, pał, rozrób. Nagłośniony i
                    uprzedzony. Jak widać skuteczny. Tak dalej.

• rechott Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn 10.01.10, 12:56
                    Samo tłumaczenie się dlaczego miał akurat takie a nie inne nominały jest paranoją. M

>Człowieka w Polsce się karze za to, jakie miał zamiary.
                    Od kiedy?
                    • Gość: m Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn IP: *.acn.waw.pl 10.01.10, 14:52
                      Od zawsze. Co innego jeśli po prostu płacił i spowodował zatamowanie ruchu, a co
                      innego jeśli płacił z zamiarem zatamowania ruchu. W tym drugim przypadku jest
                      winny zatamowania i podlega karze. A jego niecne zamiary są wszystkim znane,
                      motocykliści tego nie ukrywali że zamierzają w ten sposób protestować.
                      • rechott Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn 10.01.10, 20:13
                        Już widzę wyrok:
                        Sąd RP uznaje oskarżonego winnym stawianych mu czynów, tzn. tego, że działając
                        wspólnie w porozumieniu z prezesem NBP spowodował zatamowanie ruchu na bramce
                        poboru opłat na autostradzie A4. Sprawę prezesa NBP o wyemitowanie monet
                        jednogroszowych, sąd wyłącza do odrębnego postępowania.
                        • Gość: m Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn IP: *.acn.waw.pl 11.01.10, 23:18
                          Można prościej... Sąd RP uznaje oskarżonego winnym stawianych mu czynów, tzn.
                          tego, że działając w z góry powziętym zamiarze spowodował zatamowanie ruchu na
                          bramce... Już nie naginaj :)
                          • rechott Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn 12.01.10, 16:35
                            hehe, trochę mnie poniosło :)
                            idąc tokiem Twojego rozumowania, to można by skazać każdego motocyklistę
                            uczestniczącego w tej akcji za samą obecność przed bramkami
              • Gość: E! Mam pytanie? IP: *.chello.pl 09.01.10, 16:49
                Jak płacący miał sprawdzić uczciwość kasjerki, gdyby wysypał całą należność na
                jej ręce? Widoczność do okienka jest tylko dla wielkoludów. A przy liczeniu
                pieniędzy powinna być widoczność obustronna dla sprawdzania.
                Za taką opłatę (wygórowaną) coś się klientowi należy.
                Przykład naoczny.. płaciłem banknotem stuzłotowym i okazało się po sprawdzeniu
                brak dwu złotych. i wtedy stałem na bramce też około dziesięciu minut.. kasjerka
                zwróciła resztę bo zażądałem sprawdzenia kasy ... nie ma możliwości innej..
                reszta wydawana do ręki to przecież skandal!!
              • Gość: auxan Re: Gość IP: *.acn.waw.pl IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.01.10, 23:33
                Prawie pół wieku temu chłopak kilkaset zł za buty płacił 50-groszówkami. Pani
                przyjmująca pieniądze przeliczyła to bardzo szybko posługując się kawałkiem
                deski z odpowiednimi otworami. Na bramkach pieniądze przyjmuje się znacznie
                częściej niż w sklepie obuwniczym, więc wypadałoby zadbać o szybkie ich
                przeliczanie. Ale taka to i kasa jak ta autostrada.

• Gość: huf Re: Gość IP: *.acn.waw.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 00:27
                  Są szufladki do bilonu z odpowiednimi przegródkami w każdym wycięciu mieści się
                  określona ilość. No ale jak słusznie zauważyłeś jaka autostrada taka i kasa.
                  Charakterystyczne jest że panowie dyrektorzy, kierownicy dużych firm nie myślą o
                  różnych drobnych usprawnieniach aby pracownik mógł pracować szybciej tylko
                  zap... i zap ..., na takie drobiazgi nigdy nie ma pieniędzy.
      • czuly-wojtek Re: Stalexport ściga motocyklistów płacących jedn 09.01.10, 20:15
        wysokie kary = jeszcze wyższe opłaty.

W ogóle nie rozumiem, jakim prawem za autostrady płacimy my,
        podatnicy, a potem zarabia na tym prywaciarz, i co lepsze, my
        podatnicy finansujemy jeszcze odszkodowanie dla Stalexportu, jeżeli
        jest za mały ruch na autostradzie. Opiekę nad autostradami powinien
        sprawować państwowy organ, który na wszystkich płatnych autostradach
        pobierał takie same stawki za kilometr i przede wszystkim istniałby
        system winiet.
    • Gość: alf Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 09:32
      Jebac gnoi ze stalexportu-doplaty od panstwa gowna za prowadzenie
      autostrady-gnoje nasza autostrade za pieniadze podatnikow maja w
      posiadanie i pobieraja oplaty - ukladowy komunistyczny gniot.
      spalic im gnoja te bramki!
    • emeryt21 Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... 09.01.10, 09:42
      Brawo motocyklisci ! Podoba mi sie to placenie jednogroszowkami.To
      tez sa pieniadze i kazdy ma prawo placic srodkiem obiegowym w Polsce
      jakim chce.
      To,ze hamuja ruch to wlasnie o to chodzi.Maja do tego prawo w ten
      sposob robic.Popieram Was chlopaki i dziewczyny tez...byly
      motocyklista-entuzjasta,niestety z racji wieku juz nie moge bawic
      sie w to,moze jednak,kto wie....Harley to jest to!!!!
    • sowa_46 A gdzie automaty do liczenia drobnych? 09.01.10, 10:09
      No cóż, jak ktoś chce zarabiać to powinien zainwestować, w tym
      przypadku choćby w liczniki do bilonu. Wszędzie takowe istnieją i
      liczenie garści bilonu zajmuje kilkadziesiąt sekund.
      Nie ma takiej możliwości prawnej by ukarać kogokolwiek za płacenie
      jakimkolwiek środkiem płatniczym będącym w obiegu.
      Firma obsługująca pseudo-autostradę powinna cieszyć się, że w ogóle
      ktoś chce z niej korzystać na tak idiotycznych warunkach, ale to już
      nie moja sprawa, dopóki są idioci płacący takie kwoty za kawałek
      drogi doputy hieny będą na nich żerować.
      • Gość: kruk Re: A gdzie automaty do liczenia drobnych? IP: 67.159.5.* 09.01.10, 13:45
        Przecież nikt ich nie chce karać za płacenie środkiem płatniczym! Stalexport
        zarzuca im umyślne tamowanie ruchu, a to akurat jak najbardziej słuszny zarzut.
        • oby.watel Re: A gdzie automaty do liczenia drobnych? 09.01.10, 15:01
          Gość portalu: kruk napisał(a):

> Przecież nikt ich nie chce karać za płacenie środkiem płatniczym!
          > Stalexport zarzuca im umyślne tamowanie ruchu, a to akurat jak
          > najbardziej słuszny zarzut.

Jakie umyślne tamowanie ruchu? Przecież płacili za przejazd! Gdyby nie zapłacili
          Stalexport oskarżyłby ich o kradzież? A skoro płacenie za przejazd tyle trwa, to
          co by się stało, gdyby Stalexport po prostu w tym dniu pobierał od motocyklistów
          po 1 groszu? Zwłaszcza, że akcja była zapowiadana wcześniej? Zamiast głupiej
          miny prezesa oglądalibyśmy głupie miny motocyklistów. A tak za nasze,
          podatników pieniądze angażowana jest policja, sąd...
        • borrka1 Re: A gdzie automaty do liczenia drobnych? 09.01.10, 15:32
          Gość portalu: kruk napisał(a):

> Przecież nikt ich nie chce karać za płacenie środkiem płatniczym! Stalexport
          > zarzuca im umyślne tamowanie ruchu, a to akurat jak najbardziej słuszny zarzut.

oni nie tamowali ruchu,oni płacili a tamowała obsługa bramek.Jeżeli jest kolejka
          samochodów na bramkach to co,znaczy się że tamują ruch?Motocykliści po prostu z
          premedytacją wykorzystali słabe miejsce operatora nie naruszając niczego.
          Kolega mieszkający w którymś z bałtyckich krajów opowiadał że policja ma tam w
          modzie robić kontrolne akcje przeciw pijanym kierowcom.Ustawiają się pośrodku
          drogi z alkomatami znak 70,50,30, i STOP ,z 10 chłopa jednocześnie (czasami w
          obu kierunkach,wtedy odpowiednio więcej)dają dmuchać ,tylko i wyłącznie bez
          żadnej innej kontroli dokumentów czy czegoś innego,ciekawi mnie jak by to u nas
          wyglądało.Aha,kilku obserwuje reakcję kierowców przed kontrolą,jak ktoś zawraca
          to za nim jedzie patrol i indywidualnie kontrolują,ale chyba już kompletnie.To
          też można nazwać blokowanie ruchu,nie?
    • Gość: xyz stalexport IP: *.chello.pl 09.01.10, 10:30
      nie dosc, ze zlodzieje, to jeszcze idioci - wybuchowa mieszanka:)
      na co ludzie ci ludzie o mentalnosci zwyczajnych kanciarzy licza -
      ze sad uzna, ze jednogroszowki to nie srodek platniczy? nie rozumiem
      takich ludzi, zamiast uczciwej oplaty, rezygnacji z nich na czas
      remontow i dzieki temu znacznej liczbie klientow, wola oszukiwac,
      wyludzac (no bo jak to inaczej nazwac?) i straszyc.
      kimkolwiek sa wladze stalexportu i ich przydupasy, sa zwyklymi
      hienami i dennymi ludzmi biznesu - w zyciu nie zarobia powaznych
      pineidzy, normalni ludzie beda omijali ten wyrob autostradupodobny.
    • Gość: Deigo Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... IP: *.media4.pl 09.01.10, 10:34
      Olać mostostal i całą ta bandę rządzących i jechać objazdem
    • Gość: Deigo Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... IP: *.media4.pl 09.01.10, 10:35
      chociaz miałbym stać w korku na objeżdzie to nie pojade tym odcinkiem
    • Gość: mk24 Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... IP: *.ghnet.pl 09.01.10, 10:56
      hmm to kogo moge podac do sadu, jesli na 2 kilometry przed bramkami w
      katowicach (w strone krk) musze stac w korku spowodowanym istnieniem tych
      bezsensownych bramek/?

nie dosc ze zdzieraja straszne pieniadze za pare km, zwykle w remoncie
      to jeszcze maja niedorozwiniety system poboru oplat

aha a dla motocyklistow jakby mialo byc wiekszosc okienek tylko na karte -
      mozna przeciez pomylic/zapomniec pin-u, wlozyc karte zla strona itp:P
    • niech_sie_ociepli Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... 09.01.10, 11:00
      kurde to w sklepie też trzeba uważać z płaceniem drobnymi bo można iść do
      więzienia:D:D:D "W jakim kraju my żyjemy?"
    • opinia_publiczna_online Stalexporcie... 09.01.10, 11:04
      Nie idź tą drogą :-)
      Złych doradców od wizerunku zatrudniasz...
    • amper12 Brawo dla motocyklistów 09.01.10, 11:25
      mam nadzieje ze sądy nie skarzą motocyklistów a firma wkońcu zmniejszy opłaty
      dla motocyklistów. życzę szerokości
    • Gość: Z Jaja na boczku!!!!! IP: *.umcs.lublin.pl 09.01.10, 11:32

Jakiż to mądry sąd przyjął wniosek o ukaranie obywatela za stosowanie prawnych
      środków płatniczych emitowanych przez NBP?!!!!
      • Gość: :) Re: Jaja na boczku!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:48
        Sąd jest od tego by rozpatrzyć wniosek, a nie by go odrzucać. Poza tym, prawomocny wyrok sądowy o umorzeniu postępowania to kolejna broń przeciw stalexportowi. Można wówczas dochodzić odszkodowania.
        • Gość: Agent Tomek Re: Jaja na boczku!!!!! IP: *.chello.pl 09.01.10, 12:24
          Nie będzie żadnego wyroku o umorzeniu postępowania. Jest faktem, że blokowano przejazd, a czy robiono to za pomocą jednogroszówek czy za pomocą barykady ma drugorzędne znaczenie. Stawiam na to że zapadnie wyrok skazujący na niską grzywnę. A Stalexport powinien przygotować się i w wypadku następnej takiej akcji otworzyć jedno stanowisko do obsługi wyłącznie motocyklistów i poprosić policje by tam kierowała "protestantów". Postoją w kolejce stworzonej przez siebie i pojadą do domu.
          • Gość: ja Re: Jaja na boczku!!!!! IP: *.A163.priv.bahnhof.se 09.01.10, 12:45
            to znaczy ze za placenie drobniakami w supermarkecie też można odpowiadać przed sądem o ile zbierze się za tobą kolejka?
            • Gość: m Re: Jaja na boczku!!!!! IP: *.acn.waw.pl 11.01.10, 15:26
              Nie o ile się zbierze, a o ile chciałeś, żeby się zebrała.
          • Gość: x Re: Jaja na boczku!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 13:51
            Jestem jedną z osób której postawiono te absurdalne zarzuty,jak będzie trzeba przejdę wszystkie instancję sądów w Polsce aż dojdę do Strasburga - może tam znajdę w końcu sprawiedliwość. ALE KARY NIE ZAPŁACĘ ! (przypominam że pół motocyklowej europy jeździ za niższe stawki albo nie płaci w ogóle).
            • Gość: yorik Re: Jaja na boczku!!!!! IP: *.bielanski.med.pl 09.01.10, 14:35
              Trzymam Twoją stronę. I tak stoję w korkach, głównie przez
              indolencję urzędników.
              BTW - proszę mi przypomnieć, na co wydawane są pieniądze z akcyzy za
              paliwo
              PZDR
              y.
            • oby.watel Re: Jaja na boczku!!!!! 09.01.10, 14:44
              Jak można żądać pieniędzy za usługę i nie przygotować odpowiednio wyposażonych
              kas? To nie motocykliści blokowali, tylko nieprzygotowany Stalexport. Kierowcy
              powinni skarżyć Stalexport za bałagan organizacyjny skutkujący stratę czasu.
              • Gość: Kaczoland Atakuje Re: Jaja na boczku - a to Polska wlasnie! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 17:31
                W nieco bardziej cywilizowanych krajach, na bramkach zamontowane sa automaty,
                ktore potrafia szybko przyjmowac i przeliczac bilon...
            • Gość: johnny Re: Jaja na boczku!!!!! IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 09.01.10, 22:01
              macie jakas oficjalna strone? organizujcie moze akcje zbierania pieniedzy? jesli
              nie macie odpowiednich srodkow na dobrego papuge, to mysle ze sporo ludzi sie
              dla was zrzuci, zebyscie tylko dowalili pijawka.
            • skobog Re: Jaja na boczku!!!!! 10.01.10, 07:57
              Trzymaj się .Popieram Twoją decyzję.
          • antheax Re: Jaja na boczku!!!!! 09.01.10, 17:01
            A potrafisz sprecyzować, od ilu jednogroszówek zaczyna się
            przestępstwo? A co z dwugroszówkami? Czy nimi już można płacić czy
            też nie można? Na autostradzie nie można ale w sklepie można a
            czasem nawet trzeba. A przecież w sklepie to dopiero są kolejki!

Bzdurny wniosek do sądu, bzdurny zarzut
            • Gość: m Re: Jaja na boczku!!!!! IP: *.acn.waw.pl 10.01.10, 14:55
              Przestępstwo nie zaczyna się od ilości jedno- czy dwugroszówek, ale od chęci
              zatamowania ruchu! Sąd nie będzie rozstrzygał, ile jednogroszówek można użyć do
              płacenia, tylko czy motocykliści działali umyślnie w celu zatamowania ruchu.
      • Gość: pozdrawiam Re: Jaja na boczku!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 00:15
        Nie za stosowanie środków płatniczych, a za stwarzanie zagrożenia i
        utrudnień w ruchu lądowym trollu.
    • Gość: Kierowca Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 11:33
      Gdyby to było bliżej wschodniej granicy (czyt. Polski "B") to
      podjechałbym autem i też rozsypałbym kilogram jednogroszówek. Ceny za
      przejazd autostradą i tajne umowy właścicieli autostrad z oprawcami
      Polski są nie do przyjęcia. Bicie ręki, która karmi może przynieść
      niespodziewane skutki. Wygląda na to, że demokracja, prawo,
      sprawiedliwość i uczciwość to tylko słowa a wynikające z nich obowiązki
      i ponoszenie odpowiedzialności karnej dotyczy wszystkich poza ekipą
      oprawców.
    • ko_menta_tors Stalexport ściga motocyklistów płacących jednog... 09.01.10, 11:41
      Nie lubię motocyklistów!! i pewnie bym się wku...ał, gdy płacą
      jednogroszówkami... Ale robią to, do czego mają prawo!! płacą
      obowiązującą monetą!! Zmniejszcie im opłaty to szybciej się uwiną!

Postępowanie policji i zarządcy autostrady na pewno podpada pod
      jakiś paragraf. A tu się okazuje, że do sądu ciągnie się obywatela,
      który robi to, do czego w oczywisty sposób ma prawo! Ukarać zarządcę
      i policję za molestowanie motocyklistów!
    • tenare Stalexport do prokuratury za niską jakość 09.01.10, 11:45
      autostrad.
      Pobieranie opłat za przejazd autostradą to żenujące i bezczelne wyłudzenie
      kasy od kierowców.
    • Gość: xxxx Odmowa przyjęcia jednogroszówek to przestępstwo IP: *.chello.pl 09.01.10, 12:22
      jwt
      • Gość: xvcxvx Jak Stalexport wyznaczy jeden pas i bramkę IP: *.chello.pl 09.01.10, 12:25
        dla motocykli i oznakuje, to problem zniknie.
        • www.openmind.desk.pl odebrać koncesję ! 09.01.10, 14:58
          arogancja i chciwość przechodzi wszelkie granice
          • Gość: Kaczoland Atakuje Re: odebrać koncesję ! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 17:22
            W (bardziej) cywilizowanych krajach, faktycznie, motocyklisci placa mniej!
            • amus00 Re: odebrać koncesję ! 10.01.10, 09:29
              Są śmieszni. Jezeli gość płacił legalnym środkiem płatniczym to zarządca
              autostrady ma obowiązek go przyjąć. Tak samo jak ma obowiązek wydać z 200
              pln. Koniec i kropka. Ustawodawca nie limituje czasu na przeliczenie srodków.
    • Gość: Jonek Nic im nie zrobią IP: *.e-wro.net.pl 09.01.10, 12:28
      Jedno groszówki są pełnoprawnym środkiem płatniczym w Polsce zatem żaden sąd
      nie może nic z tym zrobić choćby nawet chciał. Co do leżenia na drodze to
      jakoś w to nie wierzę.
      • Gość: grosz Re: Nic im nie zrobią IP: *.salbis.net 09.01.10, 12:58
        płacenie groszówkami nie jest nielegalne.
        Ale motocykliści dostaną kary za tamowanie ruchu co bez trudu się im udowodni.
        Przeliczenie 8zł w groszówkach dla kasjera to jest poniżej 5 minut.
        A motocykliści guzdrali się ponad 20, co innego wysypać 8zł w groszówkach a co
        innego wyszukiwać je po sztuce z portfela.

Pozatym nietrudno będzie udowodnić, że działali w celu utrudnienia ruchu
        umawiając się na płacenia groszówkami. W tym takiej sytuacji nie będzie istotne
        czy płacili groszówkami tylko, że utrudniali ruch.

To tak samo jak pchanie pojazdu na drodze.
        Jak jest uszkodzony to nikt Ci nic złego nie zrobi ale jak będziesz celowo pchał
        sprawny by tamować ruch to Ci nie ujdzie płazem.

• Gość: miki Re: Nic im nie zrobią IP: *.147.32.94.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.01.10, 13:39
          hah. i sąd będzie orzekał w jakim czasie płacenie jest normalne, a w jakim czasie staje się utrudnieniem płacenia. co za bezsensowne argumenty. sytuacja wygląda tak, że motocykliści płacili dozwoloną walutą, a jeśli liczenie monet trwało tak długo to wyłącznie wina liczącego, a nie odwrotnie.
          Po za tym mogę się umówić z kim kolwiek, że opłaty dokonamy w bilonie czy banknotach o dowolnych nominałach. To wciąż prawny środek płatniczy i wciąż to sprawa przyjmującego pieniadze, że nie jest przygotowany na obsługę legalnej i obowiązujacej waluty. W obu przypadkach wina za tamowanie ruchu spada na przyjmujacego opłaty a nie płacącego. logiczne. inaczej każdy sklep mógłby odmówić przyjmowania niekorzystnego dla siebie nominału, czym samym takie same sumy pieniędzy ale składające się z róznych nominałów nie były by sobie w rzeczywistości równe.
          • Gość: kruk Re: Nic im nie zrobią IP: 67.159.5.* 09.01.10, 13:52
            Mylisz się. Celem motocyklistów było tylko i wyłącznie zatamowanie ruchu. Mieli
            pełną świadomość tego, że jeśli dadzą jednogroszówki, to bramka zostanie
            zablokowana na kilkanaście minut.

Ludzie tu piszą, że nie można kogoś skazać za płacenie legalnym środkiem
            płatniczym. I owszem, ale nikt im nie stawia zarzutu używania środka płatniczego!

Jeżeli ich czyny miały na celu zablokowanie ruchu, to, niezależnie w jaki sposób
            to robili, będą odpowiadać za zablokowanie ruchu. A żaden sąd im nie uwierzy w
            to, że nie mieli na celu sparaliżowania pracy bramek. To, że użyli
            jednogroszówek, nie ma tu żadnego znaczenia.
            • oby.watel Re: Nic im nie zrobią 09.01.10, 14:54
              > Jeżeli ich czyny miały na celu zablokowanie ruchu, to, niezależnie
              > w jaki sposób to robili, będą odpowiadać za zablokowanie ruchu. A
              > żaden sąd im nie uwierzy w to, że nie mieli na celu sparaliżowania
              > pracy bramek. To, że użyli jednogroszówek, nie ma tu żadnego
              > znaczenia.

Zapominasz o drobiazgu - do tanga trzeba dwojga. A tym drugim jest kasa firmy. A
              kasa nie była przystosowana do płacenia bilonem. Bo maszyna do liczenia
              pieniędzy kosztuje. Chcesz karać motocyklistów za to, ze Stalexport tnie koszty?

Jeśli firma nie potrafi szybko i sprawnie przyjąć należności od płacącego, to
              sąd ma skazywać płacącego? Komuś tu się najwyraźniej coś kompletnie
              poprzestawiało. Co innego leżenie na jezdni, wysypywanie na nią czegoś czy
              wylewanie. Ale karać kogoś za to, że płaci za przejazd? Przecież to absurd!
              • Gość: m Re: Nic im nie zrobią IP: *.acn.waw.pl 10.01.10, 02:42
                Jeśli oni wiedzieli o tym, że kasie zajmie to dużo czasu, to znaczy że umyślnie
                blokowali ruch. Świadomie blokowali, to za to odpowiedzą. Zwalanie winy
                (tamowania ruchu) na Stalexport to już totalna hipokryzja.
                • oby.watel Re: Nic im nie zrobią 10.01.10, 13:06
                  Gość portalu: m napisał(a):

> Jeśli oni wiedzieli o tym, że kasie zajmie to dużo czasu, to
                  > znaczy że umyślnie blokowali ruch. Świadomie blokowali, to za
                  > to odpowiedzą. Zwalanie winy (tamowania ruchu) na Stalexport
                  > to już totalna hipokryzja.

Jeśli Stalexport wiedział, że płacenie za ich wątpliwej jakości usługi zajmuje
                  dożo czasu, to powinien się do poboru opłat należycie przygotować.

Byłby to chyba pierwszy na świecie przypadek, gdyby sąd ukarał kogoś za
                  uiszczanie opłaty. Wpis złotymi literami nazwiska sędziego w księdze rekordów
                  Guinnessa murowany.
            • Gość: miki Re: Nic im nie zrobią IP: *.147.32.94.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.01.10, 15:49
              Ma ogromne znaczenie sposób zapłaty. Policja zajęła się motocyklistami ponieważ stwierdziła, że utrudniają ruch płacąc jednogroszówkami. Żaden sąd nie jest w stanie dociec złych zamiarów i skazać kogoś kto korzysta z przysługujących mu praw - w tym wypadku płacenia legalną walutą na terenie kraju, bo na takiej podstawie mozna by skazywać wszystkich w dowolnym momencie. Nie ma przepisów dotyczących czasu przekazania gotówki z ręki płacacego do ręki sprzedawcy. Sąd nie może wymuszać jakimś precedensowym wyrokiem ani wielkości nominału przy płaceniu ani określać czasu wykładania monet czy banknotów z kieszeni do ręki sprzedawcy. Nie ma takich uprawnień. Gdyby motocykliści okupowali bramki, nie mieli wystarczającej gotówki i starali się mimo wszystko przedostać to jasna sprawa. Ewidentnie wina leży po stronie stalexportu poniewaz jest nieprzygotowany. Gdyby kasjer (np. z przyczyn od siebie niezależnych) wydawał w okienku resztę w drobnym bilonie, a co powodowałoby utrudnienia w ruchu, musiałby zostać aresztowany, a sąd rozpatrywałby jakie zamiary miał ów sprzedawca. Absurd.
            • Gość: mecenas Re: Nic im nie zrobią IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.01.10, 21:26
              Mylisz sie. Celem motocyklistow bylo tylko i wylacznie zaplacenie za
              przejazd. Udowodnij inny 'zamiar' i cel dzialania. Posluzyli sie
              legalnymi srodkami platniczymi. Czy sad ustali teraz minimalny i
              maksymalny czas na oplate oraz nominal. A co z 2, 5, 10 groszowkami?
              Dobry papuga i chlopaki maja sprawe wygrana. E-bac stalexport.
              • Gość: qqq Re: Nic im nie zrobią IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.01.10, 01:00
                > Mylisz sie. Celem motocyklistow bylo tylko i wylacznie zaplacenie za
                > przejazd.

Tutaj nie ma motocyklistów jako grupy. Są poszczególne osoby. Udowodnij takiej
                osobie, że należała do tej grupy motocyklistów, która umówiła się na blokowanie
                ruchu przez płacenie groszami. Nie udowodnisz, chyba że sama to przyzna.
                I to jest błąd w Twoim rozumowaniu.
              • Gość: m Re: Nic im nie zrobią IP: *.acn.waw.pl 11.01.10, 15:30
                Możesz nawet płacić za przejazd za pomocą dwuzłotówek i będziesz skazany jeśli
                chciałeś w ten sposób zablokować ruch. Tylko, że w takim przypadku będzie to
                nieudolne usiłowanie popełnienia przestępstwa. Motocyklistom się akurat
                skutecznie udało.
        • xxxxxl13 Re: Nic im nie zrobią 09.01.10, 13:45
          Za co kary??? Pogięło cię? Grosz jest także pieniądzem i wolno nim płacić. To
          wina Stalexportu, że przejazd marną szosą kosztuje tak drogo i szukanie po
          kieszeniach takiej fury pieniędzy zajmuje tyle czasu... Ukarać właścicieli tej
          pseudo-autostrady...
        • Gość: Kaczoland Atakuje Re: "tamowanie ruchu" to wina zlej organizacji ! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 17:38
          "Pozatym nietrudno będzie udowodnić, że działali w celu utrudnienia ruchu
          umawiając się na płacenia groszówkami."

Czyli... "zorganizowana grupa przestepcza"? Zastanow sie (powoli i spokojnie)
          jaka ilosc nonsensow umiesciles w swoim poscie...
    • Gość: pit Re: do pierdla z nimi!!! IP: *.A163.priv.bahnhof.se 09.01.10, 12:34
      To motocykliści powinni podać stalexport do sądu, bo przez to, że na bramkach nie ma automatów do liczenia bilonu, musieli sterczeć w korku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka