Dodaj do ulubionych

Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od...

IP: *.xdsl.centertel.pl 06.04.10, 12:45
Nie rozumiem, co komu przeszkadza praca w niedzielę. Ja też pracuję w firmie,
która jest czynna przez 7 dni w tygodniu. Bardzo sobie chwalę taki system. Mam
wolny inny dzień i przynajmniej mogę sobie pozałatwiać wszystkie ważne sprawy,
choćby urzędowe. Na marginesie, ciekawe czy w zamian za to wydłużą godziny
pracy urzędów, tak aby człowiek pracujący dłużej niż do 15 miał jeszcze szansę
coś tam wskórać. Moim zdaniem to wiele hałasu o nic.
Obserwuj wątek
    • Gość: tofifi Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: *.chello.pl 06.04.10, 12:54
      Zlikwidować. Niech ludzie mają prawo do odpoczynku, a z bezrobociem to nie do
      końca prawda.
      • Gość: torro nie wszyscy Niemieccy politycy to propunuja IP: *.chello.pl 06.04.10, 13:37
        tylko radykalowie katoliccy
        • brody Re: nie wszyscy Niemieccy politycy to propunuja 06.04.10, 13:43
          Oczywiście zakaz pracy w niedzielę objąłby też księży :)
          • Gość: sss zakaz ale dla wszystkich IP: 62.233.200.* 06.04.10, 14:34
            dla Policji, pogotowia, straży pożarnej, księży, stacji benzynowych,
            aptek, TV, radia, Prasa, wyłaczyć internet, zamknąć elektrownie, ....

czym się różni handel od innych branż że chcemy za nich decydowac
            kiedy mają pracować???
            • ereta Re: zakaz ale dla wszystkich 06.04.10, 14:46
              Gość portalu: sss napisał(a):

> dla Policji, pogotowia, straży pożarnej, księży, stacji
              benzynowych,
              > aptek, TV, radia, Prasa, wyłaczyć internet, zamknąć
              elektrownie, ....
              >
              > czym się różni handel od innych branż że chcemy za nich decydowac
              > kiedy mają pracować???
              ### Pomyśl! Zakupy możesz zrobić w tygodniu. Jasne? Nie? To idź
              pracować w niedzielę by inni mieli wolne.
              • miszczu.pl Re: zakaz ale dla wszystkich 06.04.10, 14:53
                to idź sobie w niedziele do elektrowni pracować a innym daj spokój
                • ereta Re: zakaz ale dla wszystkich 06.04.10, 15:03
                  miszczu.pl napisał:

> to idź sobie w niedziele do elektrowni pracować a innym daj spokój
                  ### Racja. Sam pracowałem kilkadziesiąt lat w czterobrygadówce i
                  dziwią mnie Ci pyskacze co zmuszają ludzi do pracy w supermarketach
                  a sami robią zakupy. Niech siądą na kasie, lub staną za ladą.
                  • garnek_z_neolitu Re: zakaz ale dla wszystkich 06.04.10, 15:06
                    Do kina tez mozesz pojsc w tygodniu po pracy. To samo z zatankowaniem samochodu.

Dziwi mnie ze ludzie nie chca pracowac a pracuja. Ja pracowalem przez cale
                    swieta i nie narzekam. A zakupy robie codziennie, takze w niedziele.
                    • vigilansx Re: zakaz ale dla wszystkich 06.04.10, 16:12
                      garnek_z_neolitu napisał:

> Do kina tez mozesz pojsc w tygodniu po pracy. To samo z
                      zatankowaniem samochodu
                      > .
                      >
                      > Dziwi mnie ze ludzie nie chca pracowac a pracuja. Ja pracowalem
                      przez cale
                      > swieta i nie narzekam. A zakupy robie codziennie, takze w
                      niedziele.
                      bo jesteś uzaleznionym od zakupów pajacem
                      • framberg Kiedy mam robić zakupy? 06.04.10, 16:37
                        Pracuje do późna (nie dlatego, że tak chcę). Mieszkam w innej miejscowości niż
                        pracuję. jeśli chcę zobaczyć dzieci przed ich pójściem spać to muszę gnać do
                        domu i to szybko. Jedyna szansa na zakupy połączone z jakąś rozrywką dla dzieci
                        - kino, plac zabaw, wycieczka, to niedziela.
                        Aha - jakoś nikt się nie upomina o moje warunki pracy. Ja też. Jest jak jest.
                        Regulacje polityków jak zwykle zaszkodzą. Niemcy zmienili u siebie, zastopowali
                        obroty, dla udupienia konkurencji chcą narzucić ograniczenia wszystkim. Otóż
                        rozwój wymaga braku ograniczeń. Im ich więcej tym gorzej.
                      • garnek_z_neolitu Re: zakaz ale dla wszystkich 06.04.10, 16:57
                        Nie tylko od zakupow, takze od masturbacji. Ale jestem wolnym czolwiekiem i mam
                        prawo byc pajacem.

• Gość: sss TV też w niedzielę oglądac nie muszę IP: 62.233.200.* 06.04.10, 16:35
                benzynę mogę zatankowac w tygodniu; TV obejże sobię na zapas w
                sobotę; wczesniej się położę spać to i prądu nie potrzebuję; do
                koścoła nie pójde bo ksiądz ma wolne; autobusem nie pojade bo
                komunikacja miejska w niedzile nie bedzie pracować; ... argumenty na
                wszystko sie znajdą ...
            • smok_sielski Re: zakaz ale dla wszystkich 06.04.10, 16:33
              > czym się różni handel od innych branż że chcemy za nich decydowac
              > kiedy mają pracować???

Tym, ze zakupow nie musisz robic w niedziele, mozna pozwolic innym na odpoczynek.
              smok
              • Gość: sss wielu rzeczy nie muszę robić w niedzielę IP: 62.233.200.* 06.04.10, 16:38
                nie tylko zakupów, nie musze oglądać TV i nie musze słuchac radia,
                nie musze jeździć samochodem, autobusem i pociągiem ... wielu rzeczy
                nie musze ale MOGĘ i nie rozkazuję innym co mają, a czego nie maja
                robić!
                • smok_sielski Re: wielu rzeczy nie muszę robić w niedzielę 06.04.10, 17:02
                  > wielu rzeczy nie musze ale MOGĘ i nie rozkazuję innym co mają, a czego
                  > nie maja robić!

Moja wolnosc konczy sie tam, gdzie zaczyna sie ograniczanie wolnosci innych.
                  smok
                  • Gość: sss czyli zgadzasz się ze mną IP: 83.143.161.* 06.04.10, 20:38
                    źle jak ktoś powołując się na swoje widzimisie chce decydować co kto ma robić
        • ereta Re: nie wszyscy Niemieccy politycy to propunuja 06.04.10, 14:44
          Gość portalu: torro napisał(a):

> tylko radykalowie katoliccy
          ### a Ty liberale to chcesz żerować kosztem Rodzin? Sam z Rodziną
          chwyć się za pracę w 3 niedziele w miesiącu.
        • Gość: klient_niedzielny Re: nie wszyscy Niemieccy politycy to propunuja IP: *.zone8.bethere.co.uk 06.04.10, 17:24
          @torro:

Ciekawe tylko jak sobie
          poradzą sklepiki przykościelne...

:)))

Bardzo chciałbym aby, po wprowadzeniu
          zakazu, Inspekcja Handlowa
          skrupulatnie to sprawdziła.
      • bubster Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 14:08
        Pracownicy marketów, zwolnieni z powodu spadku obrotów skleu, bez trudu
        znajdą nową pracę?
        • ereta Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 14:48
          bubster napisała:

> Pracownicy marketów, zwolnieni z powodu spadku obrotów skleu, bez
          trudu
          > znajdą nową pracę?
          Od tego mamy Rządy i władze samorządowe. Niech przestaną brać
          pieniądze za niedziałanie.
          • bubster Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 18:04
            Od szukania pracy dla ludzi?
            Przez kilkanaście lat nie poradzili sobie z bezrobociem, ale teraz na
            pewno sobie poradzą...
        • smok_sielski Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 16:35
          > Pracownicy marketów, zwolnieni z powodu spadku obrotów skleu, bez trudu
          > znajdą nową pracę?

A wiec w interesie kobiet na kasie jest siedziec w niedziele w robocie zamiast
          byc ze swoimi dziecmi i mezem? Trzeba miec mozg wyprany przez liberalne media
          zeby dojsc do takich wnioskow.
          smok
          • bubster Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 18:03
            W interesie nie tylko kobiet, ale też mężczyzn, jest na dzieci zarobić.
            A jak będą liczyć na gwiazdkę z nieba, czyli państwo, to zostaną na
            zasiłkach/innych zapomogach.
            • smok_sielski Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 19:48
              > W interesie nie tylko kobiet, ale też mężczyzn, jest na dzieci zarobić.

W interesie marketow jest by ludzie robili w nich zakupy siedem dni w tygodniu
              24 godziny na dobe i przynosic zyski wlascicielom. Reszta to dorabianie ideologii.
              smok
              • Gość: sss cel każdej firmy -> przynosić zysk IP: 62.233.200.* 07.04.10, 10:01
                po to się zakąłda firmę by przyniosła zysk, u pracownika nazywa się
                to wypłata. Tyle że pracownik mało ryzykuje, a pracodawca może
                zbankrutować. Pracownik może pójść na urlop, pracodawca nie może
                (choć musi płacić ZUS to nie przysługuje mu kasa za urlop). itd...
            • Gość: cehaem Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 06.04.10, 22:46
              > W interesie nie tylko kobiet, ale też mężczyzn, jest na dzieci zarobić.
              > A jak będą liczyć na gwiazdkę z nieba, czyli państwo, to zostaną na
              > zasiłkach/innych zapomogach.

Z pewnoscia przeczytal to ktos z Lewiatana, usmiechnal sie, i zapalil cygaro
              Jagiellem...
        • Gość: cehaem Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 06.04.10, 22:48
          > Pracownicy marketów, zwolnieni z powodu spadku obrotów skleu, bez trudu
          > znajdą nową pracę?

Co? W niedziele kupisz spodnie, ktorych bys w inne dni nie kupil? Straszenie
          drastycznym spadkem obrotow poprzey zakaz pracy w handlu w niedziele jest czysta
          demagogia
          • Gość: Edmund @cehaem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 22:51
            masz racje! popyt jest jeden i ten sma dla wszystkich.Chodzi tylko i wylacznie o
            inny jego podzial :)

Gość portalu: cehaem napisał(a):
            > Co? W niedziele kupisz spodnie, ktorych bys w inne dni nie kupil?
            > Straszenie drastycznym spadkem obrotow poprzey zakaz pracy w handlu
            > w niedziele jest czysta demagogia
    • Gość: pub Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od... IP: *.chello.pl 06.04.10, 12:57
      Zakaz pracy w niedziele ? Już sobie wyobrażam jak w całej Unii staje
      komunikacja , elektrownie , jak radośnie wychodzą z pracy strażnicy więzienni
      , lekarze.... powodzenia:-))
      • pensioner63 W niedzielę trzeba iść do kościoła rzymsko-katolic 06.04.10, 13:19
        Komu przeszkadza praca w niedzielę - czarnej mafii, bo ludzi idą po zakupy
        zamiast do kościołów rzymsko-katolickich aby dawać na tacę i klękać przed
        kapłanem. To przecież niemiecka chedecja, czyli partia religijna, chce
        przepchnąć tą ustawę.
        • Gość: azyt Re: W niedzielę trzeba iść do kościoła rzymsko-ka IP: *.fbx.proxad.net 06.04.10, 13:23
          oj , juz sie tak nie napinaj, bo ci sie jeszcze cos stanie z tego wzruszenia
        • ereta Re: W niedzielę trzeba iść do kościoła rzymsko-ka 06.04.10, 14:55
          pensioner63 napisał:

> Komu przeszkadza praca w niedzielę - czarnej mafii, bo ludzi idą
          po zakupy
          > zamiast do kościołów rzymsko-katolickich aby dawać na tacę i
          klękać przed
          > kapłanem. To przecież niemiecka chedecja, czyli partia religijna,
          chce
          > przepchnąć tą ustawę.
          ### Przesadzasz, idź pracować w niedzielę.
      • ereta Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 14:49
        Gość portalu: pub napisał(a):

> Zakaz pracy w niedziele ? Już sobie wyobrażam jak w całej Unii
        staje
        > komunikacja , elektrownie , jak radośnie wychodzą z pracy
        strażnicy więzienni
        > , lekarze.... powodzenia:-))
        ### Handel akurat nie musi działać w niedzielę.
        • Gość: JK Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: *.aster.pl 06.04.10, 15:18
          ereta napisał:
          > ### Handel akurat nie musi działać w niedzielę.

Nie musi działać w niedzielę też radio, TV (Jezu, jak byłoby
          genialnie!!!), stacje benzynowe, apteki (paliwo, lekarstwa można też
          kupić w sobotę czy w tygodniu), komunikacja itp. Niech wszyscy
          spędzają czas z rodziną. Np. na spacerach w lesie czy parku (bo
          kina, teatry, zoo itp. też należy zamknąć).
          • smok_sielski Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 16:39
            > Nie musi działać w niedzielę też radio, TV (Jezu, jak byłoby
            > genialnie!!!), stacje benzynowe, apteki (paliwo, lekarstwa można też
            > kupić w sobotę czy w tygodniu), komunikacja itp. Niech wszyscy
            > spędzają czas z rodziną. Np. na spacerach w lesie czy parku (bo
            > kina, teatry, zoo itp. też należy zamknąć).

Jedynym argumentem zwolennikow handlu w niedziele jest to, ze pracuje tez
            policja, straz pozarna i elektrownie. To moze sprobujmy zastosowac ich metode w
            druga strone - kazmy dzieciom chodzic do szkoly w sobote i niedziele, w zamian
            niech maja wolne poniedzialki i srody. Przeciez to na jedno wychodzi nie?
            smok
            • Gość: sss Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: 62.233.200.* 06.04.10, 16:52
              nie, to nie to samo. Twoim jedyny argumemntem by handel nie pracował
              w niedziele jest : "bo nie"
              • smok_sielski Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 17:04
                > nie, to nie to samo. Twoim jedyny argumemntem by handel nie pracował
                > w niedziele jest : "bo nie"

A jaki ty masz argument przeciwko temu, zeby dzieci chodzily do szkoly w sobote
                i niedziele? Dzieki temu dogonimy, a nawet przegonimy.
                smok
                • Gość: sss by nadgonić edukację wystarczy nauczycieli pogonić IP: 83.143.161.* 06.04.10, 20:43
                  do pracy. przykład świeżutki: Święta Wielkanocy -> szkoły zamknięte od czwartku
                  do wtorku! Dlaczego? Święta są tylko od soboty do poniedziałku (dokładniej od
                  niedzieli do poniedziałku), a dzieciaki jakoś tak 2 dni wcześniej i dzień
                  później maja wolne. Co z ich rodzicami? Muszą przymusowo wziąć wolne? Tylko po
                  to by nauczyciele mieli dłużej wolne?!? W ciągu roku szkolnego można ze 2
                  miesiące złożyć z tych extra wolnych dni - w tym czasie mogliby nauczyciele
                  uczyć, a nie obijać się.
              • Gość: Edmund Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 17:19
                nie chodzi o zabronienie pracy w niedziele. Chodzi o zrobienie z niedzieli dnia
                szczegolnego, zwiazanego np. 200% stawka godzinowa (tak jak to jest w Niemczech).
                W wielu przypadkach niedziela jest jedynym dniem, w ktorym mozna realizowac
                zycie rodzinne.

ps:
                ja mam wolne soboty i niedziele i czesto jeszcze dodatkowy dzien w tygodniu jako
                wyrownanie nadgodzin zwiazane z wyjazdami do klientow - to tylko jako informacja
                dodatkowa, aby podkreslic, ze moja opinia ma dotyczyc calego systemu
                gospodarczego, a nie mnie jako jednostki.
    • Gość: altkin no i właśnie - budujemy socjalizm IP: 195.245.213.* 06.04.10, 13:01
      Odgórnie chcemy regulować krestie, które powinny być rozstrzygane
      indywisualnie. O tym w jakie dni i w jakich godzinach firma ma
      pracować powinien decydować właściciel. O tym w jakich dniach i w
      jakich godzinach ma pracować pracownik powinna decydować dobrowolnie
      zawarta umowa między pracownikiem a pracodawcą. I tyle w temacie.
      • tornson To akurat zgłasza partia chadecka. 06.04.10, 13:16
        Wolne niedziele, a co z wolnymi sobotami, gwarancją kilku tygodni urlopu w roku?
        Do socjalizmu niestety jeszcze bardzo daleko.
      • Gość: azyt Re: no i właśnie - budujemy socjalizm IP: *.fbx.proxad.net 06.04.10, 13:24
        to sprobuj odmowic pracy w niedziele w takim karfurze czy tesco
        • misiu-1 Re: no i właśnie - budujemy socjalizm 06.04.10, 14:17
          Gość portalu: azyt napisał(a):

> to sprobuj odmowic pracy w niedziele w takim karfurze czy tesco

To co się stanie? Nie odpowiada praca w niedzielę, to się nie zatrudniaj.
          Przymusu nie ma.
          • Gość: dim Re: no i właśnie - budujemy socjalizm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.10, 14:22
            Przymusu jedzenie też nie ma, nie chcesz - nie jedz.
            • garnek_z_neolitu Re: no i właśnie - budujemy socjalizm 06.04.10, 14:44
              nie no bez jaj. nie ma przymusu pracy w carrfourze. U mnie na dzielnicy jest
              pijaczek, ktory codziennie sprzata chodniki na calej ulicy (oprocz sobot i
              niedziel, kiedy oddaje sie zyciu rodzinnemu), odsnieza, zgarnia liscie.
              Wlasciciele moga spokojnie isc do pracy czy wyjechac na narty bez strachu ze po
              powrocie pryzjdzie im straz miejska z mandatem za nieodsniezony chodnik.
              Pijaczek (nie zul - niegrozny pijaczek) jest samotnym ojcem z dwojka dzieci i
              zarabia wiecej niz pani w kerfurze.
              Nikt nie ma przymusu pracowac w niedziele.
              • ereta Re: no i właśnie - budujemy socjalizm 06.04.10, 14:59
                garnek_z_neolitu, To Ty z porżądnych ludzi co nie chcą pracować w
                niedzielę chcesz zrobić pijaczków i żuli? że też Ziemia takich durni
                i pokręconych umysłowo nosi. Wal się w głupi łeb.
                • garnek_z_neolitu Re: no i właśnie - budujemy socjalizm 06.04.10, 15:08
                  Czytaj ze zrozmieniem. Pijaczek zarabia sobie dobre mieniadze za sprzatanie
                  ulic. Jesli ty w tym zdaniu rozumiesz tylko slowo 'pijaczek' to pozostaje mi
                  jedynie wspolczuc tobie i twojej wychowawczyni ze szkoly.
          • ereta Re: no i właśnie - budujemy socjalizm 06.04.10, 14:54
            misiu-1. Pitolisz, jest przymus przy braku dostatecznej ilości
            miejsc pracy. Ale trudno jeśli nie stać Cię na zrozumienie tego.
      • ereta Re: no i właśnie - budujemy socjalizm 06.04.10, 14:51
        Nie chcesz pracować w niedzielę to ynocha. nie dla wszystkich w
        Polsce jest praca żeby wybierać.
      • vigilansx Re: no i właśnie - budujemy socjalizm 06.04.10, 16:27
        Gość portalu: altkin napisał(a):

> Odgórnie chcemy regulować krestie, które powinny być rozstrzygane
        > indywisualnie. O tym w jakie dni i w jakich godzinach firma ma
        > pracować powinien decydować właściciel. O tym w jakich dniach i w
        > jakich godzinach ma pracować pracownik powinna decydować
        dobrowolnie
        > zawarta umowa między pracownikiem a pracodawcą. I tyle w temacie.
        jesteś naiwniakiem, marzy ci się powrót do XIXwiecznego kapitalizmu?
      • smok_sielski Re: no i właśnie - budujemy socjalizm 06.04.10, 16:42
        > O tym w jakich dniach i w jakich godzinach ma pracować pracownik
        > powinna decydować dobrowolnie zawarta umowa między pracownikiem a
        > pracodawcą.

Zakladasz ze pozycja szarego pracownika i korporacji bedacej wlascicielem sieci
        marketow jest rowna i moga oni ze soba negocjowac. To moze sprobuj isc do banku
        i majac srednia krajowa wynegocjuj sobie indywidualne oprocentowanie lokaty - to
        jest porownywalny kaliber proporcji.
        smok
        • Gość: sss idź ponegocjuj koszt jajka w markecie IP: 62.233.200.* 06.04.10, 16:53
          i to też nie będzie miało związku z ustalaniem warunkwo pracy - za
          którymi czai się PIP z dużymi karami za wykorzystywanie pracowników.
          • smok_sielski Re: idź ponegocjuj koszt jajka w markecie 06.04.10, 17:06
            > i to też nie będzie miało związku z ustalaniem warunkwo pracy - za
            > którymi czai się PIP z dużymi karami za wykorzystywanie pracowników.

Sam podajesz mi argumenty - pracownik ma takie same mozliwosci negocjacji
            warunkow umowy o prace jak ty negocjowania ceny jajka. Czyli zadne. Tyle jesli
            chodzi o rownosc stron umowy.
            smok
            • Gość: sss czytaj do końca IP: 83.143.161.* 06.04.10, 20:48
              jajka nie maja PIP-u pilnującego ich praw. Po za tym czemu trzymamy się tych
              marketów, skąd stwierdzenie że one jakoś niesamowicie wykorzystują ludzi?
              Suworow w "Akwarium" zapytał kiedyś: Czy w idealnym świecie ludzie będą nadal
              sr...? Jeśli tak to ktoś musi to wywozić, ktoś nie coś.
              Jeden chce i ma dość siły woli by zostać dyrektorem, innemu wystarczy życie
              kasjera w hipermarkecie.
      • Gość: blabla Re: no i właśnie - budujemy socjalizm IP: 188.167.1.* 06.04.10, 19:15
        to o wszystkim niech decyduje umowa miedzy pracodawca a pracownikiem i wtedy
        bedzie wolnosc dopiero
    • garnek_z_neolitu A ja lubie pracowac w niedziele. 06.04.10, 13:07
      W biurze cisza i spokoj a za to dzien wolny w tygodniu - w parku cisza i spokoj.
      A jesli musze cos zalatwic, nie musze sie zwalniac z pracy. Nie chce byc
      uszczesliwiany na sile.
    • garnek_z_neolitu Unia zakaze, ludzie i tak beda obchodzic 06.04.10, 13:12
      O tym jak zyciowy jest to zakaz pokazuje fakt, ze mimo zakazu konstytucyjnego, z
      'zdyscyplinowanych' Niemczech zakaz jest obchodzony. Watpie zeby zakaz unijny
      spowodowal zaprzestanie obchodzenia przepisow, raczej rozszerzy ten proceder na
      cala UE.
      • brody Re: Unia zakaze, ludzie i tak beda obchodzic 06.04.10, 13:58
        Tak samo w Polsce zakaz też jest obchodzony - w małych sklepach
        zatrudnia się osoby na umowę zlecenie.
        • smok_sielski Re: Unia zakaze, ludzie i tak beda obchodzic 06.04.10, 16:52
          > Tak samo w Polsce zakaz też jest obchodzony - w małych sklepach
          > zatrudnia się osoby na umowę zlecenie.

Zakaz kradzieży też jest obchodzony więc należy go zlikwidować.
          smok
          • brody Re: Unia zakaze, ludzie i tak beda obchodzic 06.04.10, 18:20
            Ciekawi mnie, w jaki sposób zakaz kradzieży jest obchodzony?
            • smok_sielski Re: Unia zakaze, ludzie i tak beda obchodzic 06.04.10, 19:45
              > Ciekawi mnie, w jaki sposób zakaz kradzieży jest obchodzony?

Pomimo zakazu kradzieży ludzie wciąć kradną.
              smok
              • Gość: www Re: Unia zakaze, ludzie i tak beda obchodzic IP: *.dyn.95-152-95-91.swisscomdata.ch 06.04.10, 21:04
                Czyli jest lamany nie obchodzony.

Smok wypowiadasz sie tutaj 20 razy juz. Daj innym szanse.

A w temacie. Mieszkam w Szwajcarii, gdzie sklepy sa czynne do 19 w tygodniu i
                powiem wam, ze to jest masakra.

Musze z pracy zaraz biec to sklepu zeby jeszcze sie rozejrzec zanim go zamkna.
                Wyjedziesz na narty w sobote, nici z jedzenia w niedziele.

Ogolnie pod plaszczykiem ochrony pracownikow dyma sie cala reszte.
    • tornson Zamiast tego powinni raczej postulować 06.04.10, 13:14
      o odpowiednie traktowanie za pracę w dni wolne. Za każdą godzinę przepracowaną w
      sobotę czy niedziele dodatkowo 1,5 godziny albo 2 godziny wolne.
      • garnek_z_neolitu Re: Zamiast tego powinni raczej postulować 06.04.10, 13:20
        Czemu? Przeciez to dzien jak codzien.
        • Gość: azyt Re: Zamiast tego powinni raczej postulować IP: *.fbx.proxad.net 06.04.10, 13:26
          byc moze dla garnkow z neolitu
          • garnek_z_neolitu Re: Zamiast tego powinni raczej postulować 06.04.10, 13:38
            masz zagwarantowany prawem dzien wolny w tygodniu. Od umowy z pracodawca zalezec
            bedzie czy to niedziela, czy sobota czy inny dzien w tygodniu. Nie rozumiem
            czemu za prace w sobote masz dostawac 1.5 lub 2 dni wolnego a nie np. w piatek,
            kiedy nie mozesz jesc miesa i w zwiazku z tym jestes slabszy (przez co praca
            bardziej cie meczy)
        • tornson Re: Zamiast tego powinni raczej postulować 06.04.10, 13:37

> Czemu? Przeciez to dzien jak codzien.
          W wielu krajach za pracę w nadgodzinach płaci się o połowę więcej albo i
          podwójnie, nawet w niektórych państwowych branżach w Polsce, tam gdzie jeszcze
          nie unicestwiono związków zawodowych i państwo gwarantuje cywilizowane warunki
          pracy.
          • garnek_z_neolitu Re: Zamiast tego powinni raczej postulować 06.04.10, 13:54
            Za prace w nadgodzinach owszem. Ale jak zamiast np. poniedzilaku przepracujesz
            niedziele to nie wyrabiasz nadgodzin.
            • tornson Re: Zamiast tego powinni raczej postulować 06.04.10, 15:11

> Za prace w nadgodzinach owszem. Ale jak zamiast np. poniedzilaku przepracujesz
              > niedziele to nie wyrabiasz nadgodzin.
              Praca w dni wolne traktowana jest często jako nadgodziny.
              • garnek_z_neolitu Re: Zamiast tego powinni raczej postulować 06.04.10, 15:30
                Nie rozumiesz. Zgodnie z prawem nie mozesz przepracowac wiecej niz 6 dni w
                tygodniu. Ogolnie przyjete jest ze pracuje sie 5 dni w tygodniu a soboty i
                niedziele sa wolne. Ale zaleznie od zawodu, moze byc tak, ze zamiast sobot i
                niedziel pracownik bedzie mial wolne poniedzialki i wtorki, lub piatki, soboty i
                niedziele, lub tylko niedziele, lub tylko srode, wszystko zalezy od danej pracy,
                i podpisujac umowe mozesz sie na nia zgodzil lub nie. Ja np. wiedzialem w jakie
                dni i kiedy bede pracowal. Ale wiedzialem tez jakie dni bede mogl miec wolne i
                to mi pasuje. Mialem mozliwosc pracowac w reglarnych godzinach ale mi to nie
                pasowalo i nie chce zeby mi ktos nakazywal kiedy mam pracowac (oprocz szefa, ale
                tego zawsze moge zmienic).
                • tornson Re: Zamiast tego powinni raczej postulować 06.04.10, 15:42

> Nie rozumiesz. Zgodnie z prawem nie mozesz przepracowac wiecej niz 6 dni w
                  > tygodniu.
                  No i właśnie chodzi o zmianę przepisów w całej UE.

> Ogolnie przyjete jest ze pracuje sie 5 dni w tygodniu a soboty i
                  > niedziele sa wolne. Ale zaleznie od zawodu, moze byc tak, ze zamiast sobot i
                  > niedziel pracownik bedzie mial wolne poniedzialki i wtorki, lub piatki, soboty
                  > i
                  > niedziele, lub tylko niedziele, lub tylko srode, wszystko zalezy od danej pracy
                  > ,
                  A co z życiem rodzinnym, społecznym, kulturalnym? W dni powszednie będzie robił
                  wypady z pracującą w normalnym trybie żoną i uczącymi się dziećmi? Z wtorku na
                  środę zorganizuje imprezkę z pracującymi w tygodniu znajomymi? Wiele wydarzeń
                  kulturalnych i sportowych ma miejsce w weekend, w weekend są najlepsze programy
                  w TV, jakich by człowiek nie miał zainteresowań na pracy w sobotę i niedzielę
                  traci. Stąd w cywilizowanych krajach dostaje dodatkowe profity z tego tytułu.

> i podpisujac umowe mozesz sie na nia zgodzil lub nie.
                  to "możesz" to jakbym wziął w cudzysłów. Dla większości Polaków wolna wola w
                  kwestii umowy o pracę to tylko teoria.
                  • garnek_z_neolitu Re: Zamiast tego powinni raczej postulować 06.04.10, 15:52
                    Panstwo nie jest od tego zeby ci regulowac zycie rodzinne, kulturalne itd. itp.
                    chcesz mozesz zostac handlowcem amwaya, chcesz mozesz zopstac gornikiem,
                    zamiatac ulice lub pracowac w banku.

Moze zmaiast ustalac, ktory dzien ma byc wolny, zakazac jednemu z czlokow
                    rodziny pracy bo jak pracuje oboje rodzicow to nie ma kto wychowywac dzieci. A
                    poza tym nie ma czasu na zycie rodzinne, kulturalne i seks.

A moze poprostu szukac zawodow, ktore nam odpowiadaja.

> to "możesz" to jakbym wziął w cudzysłów. Dla większości Polaków wolna wola w
                    > kwestii umowy o pracę to tylko teoria.

Taaa. To samo mowili bezrobotni w UK. Nie ma pracy, nie ma wyboru, az
                    przyjechalo 500 tys. Polakow i pokazalo im ze praca jednak jest.
                    • tornson Re: Zamiast tego powinni raczej postulować 07.04.10, 10:34

> Panstwo nie jest od tego zeby ci regulowac zycie rodzinne, kulturalne itd. itp.
                      > chcesz mozesz zostac handlowcem amwaya, chcesz mozesz zopstac gornikiem,
                      > zamiatac ulice lub pracowac w banku.
                      O czym ty bredzisz człowieku? Ty wogóle potrafisz czytać ze zrozumieniem?

> Taaa. To samo mowili bezrobotni w UK. Nie ma pracy, nie ma wyboru, az
                      > przyjechalo 500 tys. Polakow i pokazalo im ze praca jednak jest.
                      Jak do Polski przyjedzie 500tys Etiopczyków i zgodzą się na pracę za 600zł
                      brutto to dla nich też praca się znajdzie.
                      • garnek_z_neolitu Re: Zamiast tego powinni raczej postulować 07.04.10, 14:43
                        Taka jest teraz placa minimalna w Polsce?

Co Polacy nie pracuja na czarno, musza dostac przynajmniej place minimalna ale
                        prawda jest taka ze zarabiaja duzo wiecej.
    • Gość: Nierób Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od... IP: *.152.136.215.dsl.dynamic.eranet.pl 06.04.10, 13:19
      Jeżeli ma zostać wprowadzony zakaz pracy w niedziele to rozumiem, że
      będzie on obowiązywał wszystkich, bo jak zakaz to zakaz. Również w
      niedzielę i swięta powinny być pozamykane kościoły, bo księża po
      całym tygodniu ciężkiej pracy też muszą mieć prawo do odpoczynku.
      Dyrektywa unijna w tym zakresie nie czyni żadnych wyjątków.
      • Gość: azyt Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: *.fbx.proxad.net 06.04.10, 13:27
        a kogo obchodzi zdanie nierobow?
        • mapokl Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 15:49

> a kogo obchodzi zdanie nierobow?

też się zawsze zastanawiałem czego ludzi obchodzi zdanie tej czarnej mafii ;)
        • Gość: Nierób Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: *.152.143.125.dsl.dynamic.eranet.pl 06.04.10, 17:23

> a kogo obchodzi zdanie nierobow?

Obchodzi i to bardzo Niemców i czarnych nierobów, którym będzie
          odcięty ryj od koryta. Twoja odpowiedż bardziej świadczy o trosce o
          te ryje, co nie bardzo mnie dziwi.
    • vito3 Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od... 06.04.10, 13:24
      lewaccy agenci chin robia wiele by gospodarka europejska ulegla
      hinskiej na pewno juz szykuja projekt by ta niedziela byla potrojnie
      opodatkowana no i platna jezeli popatrzy sie w zyciorysy tych
      agentow to kazdy byl kiedys oplacany przez sowietow jak nie
      pieniedzmi to odznaczeniami publikacjami itp
      • smok_sielski Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 16:46
        > lewaccy agenci chin robia wiele by gospodarka europejska ulegla
        > hinskiej na pewno juz szykuja projekt by ta niedziela byla potrojnie

Jasne, bo Niemcy to nieudacznicy europy, mogliby sie od nas uczyc jak sie
        zarzadza gospodarka.
        smok
    • Gość: jarek Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 13:34
      Mam nadzieję, że zakaz obejmie spotkania integracyjne. Oddam za to
      zakupy w niedziele.
    • panbramkarz Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od... 06.04.10, 13:57
      I w koncu sie okazalo skad wziol sie swiatowy kryzys w
      gospodarce ..... "wprowadzenia zakazu pracy w niedzielę " ... z
      dalszej czesci artykulu wynika ze chodzi o handel ..... i mamy
      rozwiazana zagadke okazuje sie ze pracuja tylko handlowcy reszta to
      menelstwo ktore sie obija i wylaza codzien z domu laza w dziwne
      miejsca ale nie pracuja wylaza z domu dla przyjemnosci i ich zakaz
      nie bedzie dotyczyl.
      No niech mi teraz jakis policjant kolejarz kierowca autobusu powie
      ze on pracuje .....
    • misiu-1 Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 14:15
      Niech sobie hitlerowcy regulują czas pracy u siebie w Rzeszy, a od reszty Europy
      się odp***.
    • prawdziwy_dobrze_poinformowany No to katabasy będą miały wolne w niedzielę ?????? 06.04.10, 14:15
      b/k
      • Gość: azyt Re: No to katabasy będą miały wolne w niedzielę ? IP: *.fbx.proxad.net 06.04.10, 14:57
        genialny komentarz
    • Gość: Edmund Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 14:17
      a jak jeszcze twoja zona tez pracuje i nie zawsze dostanie wolne w dzien, w
      ktorym ty masz wolne i do tego masz dzieci to zycze powodzenia w zyciu rodzinnym.

Gość portalu: gral napisał(a):

> Nie rozumiem, co komu przeszkadza praca w niedzielę. Ja też pracuję w firmie,
      > która jest czynna przez 7 dni w tygodniu. Bardzo sobie chwalę taki system. Mam
      > wolny inny dzień i przynajmniej mogę sobie pozałatwiać wszystkie ważne sprawy,
      > choćby urzędowe. Na marginesie, ciekawe czy w zamian za to wydłużą godziny
      > pracy urzędów, tak aby człowiek pracujący dłużej niż do 15 miał jeszcze szansę
      > coś tam wskórać. Moim zdaniem to wiele hałasu o nic.
    • Gość: ee Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: *.pools.arcor-ip.net 06.04.10, 14:38
      Ciemny baranie.Czlowiek tym sie rozni od zwierza,ze potrafi myslec i
      jest stworzony na wzor Boga.W niedziele swietujemy zmartchwychwstanie
      Jezusa.
      • Gość: yy Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: *.152.143.125.dsl.dynamic.eranet.pl 06.04.10, 17:35
        Gość portalu: ee napisał(a):

> Ciemny baranie.Czlowiek tym sie rozni od zwierza,ze potrafi myslec
        i> jest stworzony na wzor Boga.W niedziele swietujemy
        zmartchwychwstanie Jezusa.

Jeżeli ty jesteś stworzony na wzór Boga a od zwierza i kretyna
        niewiele się różnisz i w dodatku myślenie to dla ciebie coś obcego,
        to Boga bardzo obrażasz, bo stawiasz Go na równi z takim kretynem
        jak ty.
    • ereta Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 14:41
      ##gral dobrze Ci mówić jeśli pracujesz Sam. Ja pracowałem w
      systemie czterobrygadowym ponad 25 lat, razem z żoną na różnych
      zmianach, bo opieka nad dziećmi. Było to przekleństwo, coć za
      niedzielę był dodatek. Żadnego porządnego życia rodzinnego,
      wspolnych odwiedzin Rodziny, czy znajomych. Popieram likwidacji
      pracy w niedzielę. Niech Handzlik nie straszy bezrobociem, bo
      miejsca pracy to zlikwidowały rządy postsolidarnościowe.
      • garnek_z_neolitu Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 15:11
        To ze ty byles niewolnikiem nie znaczy ze nalezy zniewalac innych i mowic im
        kiedy maja pracowac.
        • smok_sielski Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 16:50
          > To ze ty byles niewolnikiem nie znaczy ze nalezy zniewalac innych i
          > mowic im kiedy maja pracowac.

Zniewalać ludzi dając im dzień wolny od pracy. Jak bardzo trzeba mieć wyprany
          mózg żeby dojść do takich wniosków??
          smok
          • Gość: Edmund Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 17:21
            :)

jakas pseudointeligencja tu dzisiaj dyskutuje. Chyba im niczego nie wytlumaczysz.
          • garnek_z_neolitu Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 21:36
            Dzien wolny od pracy mam i tak. I od mojej umowy z szefem (lub jesli jestem
            szefem - od umowy z pracownikiem) zalezy ktory to bedzie dzien. Nie ma przymusu.
            Natomiast panstwo przymusowo zakaze i nie bedziesz mogl, np. odpracowac w
            niedziele bo poniedzialek chcialbys miec wolny na zalatwienie sprawy w urzedzie.

A tak apropos twoje uber-argumentu za jak ktos komus daje dzien wolny od pracy
            to go nie zniewala - jesli pan na wlosciach dawal chlopu wolna niedziele to czy
            ten chlop byl wolny? Jak niewolnik na plantacji bawelmny mogl sobie czasem
            odsapnac i lepiej podjesc, nie czynilo go to wolniejszym.
      • panbramkarz Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 17:58
        hmm to juz 25 lat temu w polsce byly supermarkety? bo niestety zakaz
        pracy bedzie dotyczyl glownie handlu po to zeby nie wydawac kasy w
        supermarketach a w kosciele.
    • qbuleck Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od... 06.04.10, 14:45
      No i oczywiście trzeba w telewizji całą niedzielę dawać obraz
      kontrolny. Przecież emisji też ktoś musi pilnować. Bo co do
      pogotowia czy policji - rozumiem, ich wolne może spowodować
      zagrożenie dla życia, ale telewizja nie jest do życia niezbędna...
    • Gość: LuriTuri Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od... IP: *.aster.pl 06.04.10, 14:47
      Ważne, żeby ludzie nie pracowali ponad siły, dostawali uczciwą
      zapłatę za swoją pracę i byli przyzwoicie traktowani. A to, czy
      wolny dzień w sobotę, niedzielę czy w środę, czy może skumulowane 2
      tygodnie wolne - zostawcie pracownikom. Już widzę, jak w niedzielę
      wszyscy siedzą w domu (bo knajpy, kina i baseny nieczynne), przy
      świeczkach i w zimnie (bo elektrownia nie pracuje), nudzą się i
      kłócą i szlag ich trafia. Można popiratować samochodem, bo policja
      też ma wolne. Ale lepiej nie wychodzić, bo niebezpiecznie na
      ulicach. Itd. Pracuję na uczelni, gdzie w weekendy zajęcia mają
      studenci zaoczni. Zlikwidujmy zatem zaoczne studia, żeby pracownicy
      sobie odpoczęli (i zostali zwolnieni z pracy z powodu braku pensum),
      a i biedni studenci się nie przemęczali (nie zdobędą wykształcenia,
      nic nie szkodzi).
      • ereta Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 15:06
        Luri Turi, nie pajacuj z tymi ciemnościami. Już widzę jak uczciwie
        płacą za niedzielę i dają w zamian wolne. Popracuj Sam.
        • Gość: sss toż ci napisał że Sam pracuje w niedzielę IP: 62.233.200.* 06.04.10, 16:44
          krytykujesz i nudzisz. Gość pracuje na uczelni i uczy - idź może i
          ty sie czego nauczysz.
    • Gość: jan Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od... IP: *.ghnet.pl 06.04.10, 14:49
      Jestem coraz bardziej przerazony tym w co wpakowalo sie wiekszosc
      krajow Europy. Pierwotna idea była chlubna, a teraz na naszych
      oczach Unia Europejska przeradza sie w coraz bardziej chwiejący sie
      ekonomicznie pseudokolos, nad ktorym probuje zapanowac rozrastajaca
      sie armia swietnie zarabiajacych urzednikow, ktorzy dla umotywowania
      swojej egzystencji wymyslaja coraz to bardziej bzdurne, a co gorsze
      wręcz antyspołeczne i antyekonomiczne inicjatywy, ktorymi chca
      stłumic narodowe, społeczne, rodzinne czy jednostkowe poczucie
      swobody działania i zarządzania. Juz dawno przestałem wierzyć w
      czystość intencji Parlamentu UE, bo pewnie za przeważajacą ilościa
      jego inicjatyw i co gorsza juz przeforsowanych ustaw, stoją interesy
      grup biznesowych (np.casus tzw energooszczędnych i ekologicznych
      żarówek). Demagogiczne uzasadnianie zakazu pracy w niedzielę,
      zakazu, od którego musiano by stworzyć długą listę wyjątkow, jest
      wręcz niebezpieczną próbą narzucenia UE niejasnych interesów wąskiej
      grupy ekstremistów. Jeśli tak dalej pójdzie, to może doczekam dnia
      kiedy Unia z hukiem rozpadnie się. Póki co nie spieszmy się z
      wejściem do strefy euro, bo wzrost cen (czyli to co stało sie na
      Słowacji) i nasza zachłanność na szybki zarobek zepchnie nasz kraj
      na peryferie zainteresowań turystów i inwestorów.
    • camel_3d polactwo bedzie mialo problemy z tym... 06.04.10, 14:53
      bo przecie co innego ma przecietny polak do robienia w weekend? nic..tylko
      zakupy pozostaja. lazenie po galeriach handlowych i kupowanie dupereli.... zero
      pomyslu na zycie...
      • garnek_z_neolitu Re: polactwo bedzie mialo problemy z tym... 06.04.10, 15:04
        Z jednej strony musisz przez to polactwo siedziec na kasie, ale z drugiej masz
        dzieki niemu prace, wiec nie narzekaj. Doucz sie, znajdziesz lepsza prace.
      • ereta Re: polactwo bedzie mialo problemy z tym... 06.04.10, 15:08
        camel_3d napisał:

> bo przecie co innego ma przecietny polak do robienia w weekend?
        nic..tylko
        > zakupy pozostaja. lazenie po galeriach handlowych i kupowanie
        dupereli.... zero
        > pomyslu na zycie...
        ## Bo i za co i gdzie? Za te głodowe płace i w miejcach dla bogaczy?
        • Gość: sss a skąd ty teraz bogaczy wymyśliłeś? IP: 62.233.200.* 06.04.10, 16:41
          tak czytam i czytam i widzę że coraz to nowe argumety rosną, jak na
          drożdżach. Teraz pojawili się bogacze - rozumiem że to
          tzw "Wyzyskiwacze" biednych kasjerek w carrefourze :)
      • mapokl Re: polactwo bedzie mialo problemy z tym... 06.04.10, 15:46
        camel_3d napisał:

> bo przecie co innego ma przecietny polak do robienia w weekend? nic..tylko
        > zakupy pozostaja. lazenie po galeriach handlowych i kupowanie dupereli.... zero
        > pomyslu na zycie...
        O wielki mistrzu wskaż mi ten swój pomysł na życie. Może zamiast bezpodstawnej
        krytyki, zdradzisz nam swój jak TY spędzasz weekendy teraz i jak zamierzasz
        spędzać te wolne niedziele, zakładając, że wszyscy mają wolne i wszystko za
        wyjątkiem stacji benzynowych i aptek będzie zamknięte...
      • Gość: camel_4d Re: polactwo bedzie mialo problemy z tym... IP: *.152.143.125.dsl.dynamic.eranet.pl 06.04.10, 17:39
        camel_3d napisał:

> bo przecie co innego ma przecietny polak do robienia w weekend?
        nic..tylko> zakupy pozostaja. lazenie po galeriach handlowych i
        kupowanie dupereli.... zero> pomyslu na zycie...

Faktycznie problem, bo do tej pory siedziało w kościołach a po
        wprowadzeniu zakazu pracy w niedziele - dupa, wszystko pozamykane.
    • ulanzalasem Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od... 06.04.10, 15:17
      Czy mamy już wieszać Merkel i Barroso we wszystkich urzędach...
    • mapokl Re: Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną 06.04.10, 15:42
      Popieram powyższe. A co jak ja wolę mieć środę wolną i pracować w niedzielę?
      Dlaczego ktoś mi chce na siłę wskazywać który dzień mam mieć wolny. Jak wszyscy
      będą mieli wolne w jeden dzień to poza siedzeniem w domu i gapieniem się w
      telewizor nic nie pozostanie. I dlaczego ma to być niedziela? Ja wolę by to
      wtorek zrobić ustawowo dniem wolnym.

Zarówno z ekonomicznego jak i społecznego względu lepsze będzie gdy zacznie się
      bardziej wymagać przestrzegania by wszyscy pracownicy mieli jeden dzień wolny w
      tygodniu, ale były to dni różne. Dzięki temu każdy będzie miał odpoczynek(bo
      nikt mi nie powie, że w niedziele to szybciej wypoczywa niż we wtorek, pokażcie
      badania które wyraźnie wskazują, że ludzie lepiej wypoczywają gdy mają wolną
      niedziele niż jak mają wolny inny dzień tygodnia.) A po drugie takie rozwiązanie
      spowoduje, że nie będzie żadnych przestojów w gospodarce, firmy i
      przedsiębiorstwa będą mogły bezproblemowo funkcjonować. Efektywne wprowadzenie
      wolnych niedziel w handlu i przemyśle to faktyczne zmniejszenie obrotów i
      produkcji o co najmniej 14%. Zamiast wprowadzać nowe przepisy które każdy będzie
      omijał lepiej zająć się usprawnieniem tych które już są.
    • Gość: Edward Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.10, 15:50
      Pomysłodawcą zakazu pracy w niedzielę nie jest niemiecka chadecja, tylko
      Watykan i protestancka Ameryka. To taki mały szczegół o dużym znaczeniu!
      Niebawem niedziela wolna od pracy urośnie do rangi Prawa niedzielnego, które
      sprawi, że ci, którzy się temu nie podporządkują, (zarówno "wielcy, jak i mali
      tego świata") będą represjonowani!!!
    • ragnah Zgadzam się z Niemcami. 06.04.10, 16:01
      Niedziela jest od odpoczynku, a nie od roboty. Praca w niedzielę =
      dręczenie ludzi!
      • Gość: orda Re: Zgadzam się z Niemcami. IP: *.xdsl.centertel.pl 06.04.10, 16:16
        ja pracuję w niedziele i nie czuję się dręczona; mierzenie wszystkich jedną
        miarą bywa bardzo szkodliwe. więcej tolerancji i wyluzuj.
      • Gość: HA! Re: Zgadzam się z Niemcami. IP: *.elk.mm.pl 06.04.10, 16:21
        a ja uważam , że niedziela jest od roboty , nie odpoczynku. Ja
        odpoczywam w sobotę. I kto ma rację , ty czy ja?
    • Gość: Rita Niemieccy politycy proponują niedzielę wolną od... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 16:26
      Przez ponad 65 lat Niemcy dorobili sie na handlu w sobote i niedziele, a
      dzisiaj zakazuja innym korzystania z z tego przywileju!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka