Dodaj do ulubionych

"DGP": Allegrowicze ukrywają konta przed fiskusem

15.11.10, 08:42
Jeden bezczelny złodziej ściga drugiego bezczelnego złodzieja - adrenalina made in Poland :-)
Obserwuj wątek
    • patthecat Fiskus, czyli jak by im tu podpierd.... jeszcze... 15.11.10, 09:48
      :)
    • Gość: :D prawie jak PACMAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.10, 10:02
      www.youtube.com/watch?v=QpWiBkL4zqA
    • virtuoz83 A jeśli sprzedawałem tylko rzeczy używane, które.. 15.11.10, 10:42
      ...były mi niepotrzebne to też mam się obawiać fiskusa? W końcu podatek już raz został odprowadzony (w formie VAT przy zakupie tych przedmiotów).
      • Gość: Stefan Re: A jeśli sprzedawałem tylko rzeczy używane, kt IP: *.toya.net.pl 15.11.10, 11:01
        Zaprawde powiadam Ci - Nieobawiaj sie a bedzie ci dane zycie wieczne ;)
      • Gość: porada Musisz używać ich przez co najmniej 6 miesięcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.10, 11:27
        Między datą zakupu rzeczy i jej sprzedażą musi upłynąć co najmniej 6 miesięcy, cena rzeczy nie może przekraczać 1000 zł. Spełniając te warunki nie musisz płacić podatku. Jest zdaje się jeszcze ograniczenie wartości wszystkiego, co sprzedajesz do 5000 zł rocznie, ale tego nie jestem całkiem pewna.
        • Gość: Ivo Re: Musisz używać ich przez co najmniej 6 miesięc IP: 188.33.32.* 15.11.10, 12:07
          Nie wiem jak to jest formalnie, ale jakiś facet z us mówił kiedyś,że nie zawracają sobie głowy ludźmi, którzy sprzedadzą w ciągu roku na nieco ponad 3 tysiace czy podobne sumy. Po prostu nie nadążyli by ze sprawami a gra nie warta świeczki. Gazeta panikę sieję, ja sprzedam coś raz na dwa miesiące, najdroższa transakcja to była moneta za 1000 złotych, w ciągu roku może z 2500 złotych transakcji się uzbiera i się nie przejmuję. Zreszta przy tych kwotach nawet jakbym miał zapłacić ten podatek to dramatu nie będzie:)Chodzi o ludzi, którzy handlują jak normalna firma, robią dziesiątki a nawet setki transakcji dziennie.
    • Gość: :-) "DGP": Allegrowicze ukrywają konta przed fiskusem IP: *.escom.net.pl 15.11.10, 11:03
      Ja to nie jestem do końca pewny - bo rejestrowałem się w alergo lata temu, ale nie da się chyba zrobić rejestracji bez realnego numeru konta.
      A czy w samej aukcji go podam, czy też nie - to mój wybór. I tak to wszystko jest osiągalne bez bólu. Ja osobiście uważam, że im mniej moich osobistych danych publikuję otwarcie, tym zdrowszy zostanę.
      A system podatkowy... No cóż, gdyby zatrudnili jakiegoś myślącego człowieka, to mieliby wszystkie dane na pstryknięcie palcami. Ale klasa urzędnicza nie miesza się z myślącymi ludźmi. Jeśli myślący trafi do US, UKS czy gdzieś tak, to po chwili wie, że myślenie zostawia się w domu, bo system nie toleruje myślenia. I dzięki temu nic się nie zmienia.
    • paininthebass "DGP": Allegrowicze ukrywają konta przed fiskusem 15.11.10, 11:06
      No tak już niestety jest - jedyna pewna rzecz na świecie oprócz śmierci do właśnie podatki.
      • Gość: tomeczek Re: "DGP": Allegrowicze ukrywają konta przed fisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.10, 11:28
        paininthebass napisał:

> No tak już niestety jest - jedyna pewna rzecz na świecie oprócz śmierci do
        > właśnie podatki.

Z tą śmiercią to teraz nie takie pewne, medycyna czyni dziś cuda. Pozostają podatki... :)
      • Gość: xnonorx Re: "DGP": Allegrowicze ukrywają konta przed fisk IP: *.static.entel.pl 15.11.10, 12:38
        > No tak już niestety jest - jedyna pewna rzecz na świecie oprócz śmierci do właś
        > nie podatki.

Mówiąc i myśląc w ten sposób sam "im" pomagasz i innym wpajasz to przekonanie.
        Jeśli wszyscy będą mieć takie przeświadczenie to nic się nie zmieni, a politycy bez stresu dodawać będą nowe.
    • gregsmile A jak udowodnią sprzedaż np na Allegro w USA 15.11.10, 11:27
      czy jakimś innym państwie nawet w UE, ale z kontem do rozliczeń w Szwajcarii? Szanowny urzędzie skarbowy w Polsce, żeby umieć złapać trzeba się znać na tym :)
    • Gość: yyy "DGP": Allegrowicze ukrywają konta przed fiskusem IP: *.net.autocom.pl 15.11.10, 11:45
      "zorganizowana działalność gospodarcza" ? no pięknie..
      • Gość: edwin Inaczej mówiąc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.10, 12:09
        złodzieje i oszuści
    • Gość: ryt Re: "DGP": Allegrowicze ukrywają konta przed fisk IP: 80.72.40.* 15.11.10, 12:01
      No mam nadzieję, że nie uciekną.
      W końcu może po latach szykan wobec wszelkiej maści kombinatorów zostaną w naszym kraju sami prawi obywatele. Rolnicy, urzędnicy, związkowcy i politycy.
    • rastarr poziom sprzedających 15.11.10, 13:47
      Wszyscy tu obecni (prawie) plują na US, a ja się zastanawiam, czy ktoś ma na uwadze poziom elementarnej wiedzy o obrocie gospodarczym osób sprzedających na allegro... Korespondowałem niegdyś wesoło z jakimś gościem, który sprzedawał partię (chyba -naście sztuk) słuchawek bluetooth. Pytam gościa jak z gwarancją, na co gość odpisuje, że prawo zabrania mu dawać gwarancji (!). Odpisałem grzecznie, że zabraniać, to prawo na pewno nie zabrania dawać gwarancji jakiegokolwiek rodzaju, ale rozumiem, że w tym przypadku tylko rękojmia (i tu cytat z kc). Na to gość odpisuje średnio grzecznie, że kc go nie dotyczy, bo on nie jest firmą... Ta genialna odpowiedź ukazuje problem całkowitego braku świadomości prawnej (w tak przecież znikomym zakresie) - idealny cel dla organów skarbowych... Pozdrawiam
      • Gość: Tomek Re: poziom sprzedających IP: *.nfz.gov.pl 15.11.10, 14:17
        Dawno sie tak nie ubawilem :D
    • anna-888 "DGP": Allegrowicze ukrywają konta przed fiskusem 15.11.10, 14:08
      Dobre te kontrole skarbowki !!
    • bolkowiak Fiskus jak Wielki Brat wszystko widzi !!! 15.11.10, 16:04
      Nie podajesz konta na allegro to już jesteś podejrzany.

To jest bez sensu, bo przecież można zobaczyć ile towarów sprzedawca sprzedał i na tej podsatwie stwierdzić, czy to przypadkowa sprzedaż (okazjonalna) czy już działalność gospodarcza.

Fisk[b]usa nie da się oszukać. On jest jak WIELKI BRAT - wszystko widzi i wszystko wie, choć nie od razu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka