Gość: KawoszNocnyMarek IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.05.11, 19:37 Poprzesuwać godziny pracy z XIXwieczno-wiejsko-socjalistycznych typu 7-15 na np. 8.30-16.30 i człek będzie mniej śpiący, mniej kaw będzie pił. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek.54321 Re: Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe 07.05.11, 19:45 Prawdziwa kawa od zawsze byla droga. TO tylko producenci sprzedajac gorsze gatunki albo odpadki po nizszych cenach przyzyczaili nas do tego ze moze byc tania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 21:36 Bez przesady 80, czy 100 złotych za kilogram to nie jest dużo. Ale fakt, odpadki, liście i inne gałęzie, to wszystko można znaleźć w tanich kawach mielonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f ciekawe, że we Włoszech ta sama kawa kosztuje 2,5 IP: 178.73.49.* 08.05.11, 12:28 razy mniej niż w Polsce..... może jest towarem luksusowym, bo płacimy złodziejskie podatki ukryte w cenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M "Lidl jest tani" - kawa zdrożała o ponad 40% IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.05.11, 19:55 Kawa Gold mielona 250 gr. zdrożała z 4,69 zł na 6,69 zł. To co sprzedaje Nestle to nie jest kawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: "Lidl jest tani" - kawa zdrożała o ponad 40% IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 21:37 Gold, to też nie jest kawa:) PS Lidl już od dawna nie jest tani, a ceni jakość. swiezopalona.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: "Lidl jest tani" - kawa zdrożała o ponad 40% IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.05.11, 21:58 Nie jestem wielkim smakoszem kawy (nie każdy musi nim być) i ta kawa jest dla mnie przyzwoita, co nie zmienia faktu, że nie cierpię popłuczyn Nestle i większości kaw innych koncernów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: "Lidl jest tani" - kawa zdrożała o ponad 40% IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 22:01 Gold jest mielona? A kraj pochodzenia kaw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: "Lidl jest tani" - kawa zdrożała o ponad 40% IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.05.11, 22:09 Ta kawa jest mielona, podają tylko gatunek - Arabica, bez informacji o kraju pochodzenia. Produkowana/paczkowana jest w Niemczech. Piłem tę kawę już 14 lat temu we Włoszech (kupowałem ją w Lidlach we Włoszech) i jest to dalej ta sama dobra kawa. Mnie ta kawa smakuje, nie mam wielkich wymagań (dla Ciebie nie mam być może żadnych wymagań), co i tak nie zmienia faktu, że i tak mam większe wymagania od większości moich znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: "Lidl jest tani" - kawa zdrożała o ponad 40% IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 22:12 Każdy ma swoją kawę:) Jeśli smakuje i spełnia wymagania, to w zasadzie nie ma co zmieniać. Ja tu widzę tylko jeden problem... mielenie, nie wiesz co pijesz i jak jest to stare. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe mo... IP: *.reverse.destiny.be 07.05.11, 20:00 Czekam na kolejną bańkę spekulacyjną: na rynku kondomów, odkurzaczy i witaminy C. Pismaki i analYtycy zawsze jakieś durne wyjaśnienie znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco 95% IP: *.acn.waw.pl 07.05.11, 20:03 tego co zalega na półkach sklepowych w marketach tylko z nazwy jest kawą. Polacy nie gustują w dobrej kawie i jakość nie jest nich ważna. Dotyczy to również kawiarni. Nadal szczytem ekstrawagancji jest "ekspresso" Tschibo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: 95% IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 21:39 i jakobs zielony, albo super mega lavazza z rocznym terminem przydatności swiezopalona.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe 07.05.11, 20:35 Gość portalu: KawoszNocnyMarek napisał(a): > Poprzesuwać godziny pracy z XIXwieczno-wiejsko-socjalistycznych typu 7-15 Takie godziny to już chyba tylko w urzędach pozostały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulryk Kawa w kawiarni - never! IP: *.sferanet.pl 07.05.11, 21:22 Najbardziej mnie śmieszą polscy "restauratorzy", którzy za zwykłą kawę śpiewają sobie od 6 do 10 złotych. Śmieszą i przerażają mnie te bufony, którym się wydaje, że kawa jest czymś luksusowym właśnie. Ludzie, nie pijcie kawy u złodziei. Zacznijmy bojkotować to jawne złodziejstwo, a może to jaśniepaństwo trochę spokornieje i zaproponuje rozsądne ceny za kawę w kawiarniach, pubach i restauracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: Kawa w kawiarni - never! IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 21:40 Cena 5-6 zł za dobre espresso jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M To więcej niż przeciętnie we Włoszech IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.05.11, 21:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: To więcej niż przeciętnie we Włoszech IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 22:02 1,5 euro w stolicy? wypij kawę za tyle w Rzymie nie przy barze, ale przy stoliku z obsługą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: To więcej niż przeciętnie we Włoszech IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.05.11, 22:12 To nie jest argument. W Polsce obowiązuje ta sama zasada. W Warszawie w restauracji z obsługą też zapłacisz o wiele więcej. Najgorsze, że w Polsce w barze, na stacji benzynowej, etc, zapłacisz więcej niż tam za napój kawopodobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: To więcej niż przeciętnie we Włoszech IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 22:15 Szczerze, to nie słyszałem, żeby u nas doliczali za kawę jeśli chce się usiąść przy stoliku nawet z espresso i gazetą. Popatrz inaczej, u nas ceny są identyczne jak na zachodzie, a jakość często dostajemy gorszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: To więcej niż przeciętnie we Włoszech IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.05.11, 22:24 O doliczaniu również nie słyszałem, ale chodziło mi o to, że w dobrym lokalu w Warszawie (i w każdym większym mieście) też nie napijesz się dobrej kawy za 4-6 zł Gdzieś tutaj pisałem, że dzisiaj za taką sobie kawę we wrocławskim zoo zapłaciłem 8 zł, a to był zwykły bar. Co do jakości, to się zgadzam, my za podobne pieniądze dostajemy gorszą jakość. Koncerny robią nas w trąbę, ale z drugiej strony jest wolny rynek. Jak konsument nie ma żadnych wymagań i płaci, to po co się wysilać na jakość. To dotyczy każdego towaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: To więcej niż przeciętnie we Włoszech IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 22:32 Wysokie ceny macie. U nas można się napić wyśmienitego espresso za przysłowiowego piątaka, ale wy jesteście bliżej zachodu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulrik Re: To więcej niż przeciętnie we Włoszech IP: *.sferanet.pl 08.05.11, 08:19 W Berlinie można się napić dobrej kawy za nieco ponad 1 euro i to bynajmniej nie w ostatniej spelunie, tylko w fajnym miejscu. Czyli w przeliczeniu na złotówki i tak wychodzi taniej niż u nas. Zdzierstwo i dzicz, gdzie kawa uchodzi za luksus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: To więcej niż przeciętnie we Włoszech IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 13:59 I weź jeszcze pod uwagę ile oni zarabiają! swiezopalona.pl/kawa Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: To więcej niż przeciętnie we Włoszech 08.05.11, 08:54 Ceny mamy sporo wyzsze niz na zachodzie a na dodatek zarobki bardzo wschodnie, wlasciwie juz teraz spadlismy do poziomu Chin i wcale sie nie zdziwie jak za 10 lat kierunkiem emigracji beda Indie, Chiny czy Brazylia. To co sprzedaja w Polsce pod nazwa "kawa mielone" to popluczyny najgorszej klasy. Pare kilometrow za Odra mozna w byle jakim dyskoncie kupic lepszej jakosci mielona kawe niz u nas w delikatesach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: To więcej niż przeciętnie we Włoszech IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 14:01 Dlatego lepsze są ziarna i byle młynek żarnowy babci... swiezopalona.pl/kawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: To więcej niż przeciętnie we Włoszech IP: 79.97.75.* 08.05.11, 11:49 > 1,5 euro w stolicy? wypij kawę za tyle w Rzymie nie przy barze, ale przy stolik > u z obsługą. tyle ze nie ma potrzeby rozsiadania sie przy stoliku na espresso bo bede dluzej czekal niz to pil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: To więcej niż przeciętnie we Włoszech IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 14:02 Ale do espresso zawsze możesz sobie wziąć rogalika:) swiezopalona.pl/kawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Dokładnie!!! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.05.11, 21:48 Kilka lat temu odkryłem, że w Niemczech można się napić przyzwoitej kawy już za 1 Euro (zwykle na dworcach kolejowych ale również w centrach miast w cukierniach). W tej cenie w Polsce w podobnych punktach kawy o tej samej jakości się nie kupi, może ewentualnie jakąś paskudną lurę. We Włoszech np w Mediolanie pyszne ekspreso kupuje się już za 1 Euro (cena dostępna nawet na lotniskach). W automatach Lavazza jest całkiem dobra kawa (mielona na poczekaniu) za 0,65 Euro, a w miejscach, gdzie są przeważnie studenci taka sama kawa kosztuje już 0,35 Euro. W Anglii, w Starbucksach ceny średniej kawy takie jak w Polsce , a za 1,65 GBP jest wyśmienita liściasta herbata. Dzisiaj wyszedłem wkurw... z Zoo we Wrocławiu. W "restauracji" koło wybiegu dla lwów za 23 zł dostałem 2 przeciętne kawy (po 8 zł) oraz syfiasty, kwaśny rosół (7 zł) w ilości chyba 0,2 litra z niedobrym makaronem. Rosół był do tego zimny i podany w plastikowej misce. Chciałem zjeść razem z małym dzieckiem ale bałem się je tym karmić. Ręce opadają, nie dość, że cena złodziejska, to jeszcze sprzedają syf. W Polsce narzeka się na złodziejskie banki i urzędy, a tak naprawdę okradają się wszyscy dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: Dokładnie!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 22:05 Sprawa jest taka, że w Polsce według mnie moglibyśmy przeżyć te 5-6 zł jeśli kawa była by dobra i nie byłaby to lavazza czy inne alfredo. PS Automaty z lavazzą mieloną? Na prawdę? W PL są takie automaty, ale lavazza jest instant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Dokładnie!!! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.05.11, 22:17 Nie ściemniam. Takie automaty są porozstawiane w Mediolanie w wielu miejscach, kawę za 0,35 Euro piłem m.in. w Pinacoteca di Brera, gdzie jest słynna galeria i oprócz tego uczelnia artystyczna. Nie jest to kawa z restauracji, przeszkadza plastikowy kubek, ale i tak jest lepsza od tego co się zwykle pije u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: Dokładnie!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 22:34 Ale to Italia, oni mają kawę we krwi:) Chciałbym, żeby i u nas było podobnie, u nas w automatach tylko proszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Dokładnie!!! IP: *.sferanet.pl 08.05.11, 08:37 W Krakowie w byle gó...anej spelunce, pijalni piwa, pubie krzyczą za niedobrą kawę najczęsciej 7-10 złotych. Takiej marży nie ma na żadnym innym artykule, nawet na piwie. W nowych amerykanskich sieciach pseudkawiarń można wypić kawę w papierowym kubku za minimum 8-10 zł. To jest chore. I nie chodzi już o to, czy z obsługą czy bez. Chodzi o to, że ogródki i kawiarenki są, ale przeciętny krakowianin siedzi w nich od dzwonu, albo często, ale na zasadzie "zastaw się a postaw się". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: Dokładnie!!! IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 14:03 A w Szwecji wprowadzają ulgi dla sprzedaży dań na mieście, tak by ludzie mogli kupować jeszcze taniej. swiezopalona.pl/kawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyli Re: Dokładnie!!! IP: *.morag.vectranet.pl 07.05.11, 23:32 mieszkałem[2004] przez kilka miesięcy na poludniu Holandii.Robiac zakupy w sklepach -marketach jednej sieci holenderskiej mozna bylo sie napić kawy z ekspresu za darmo.Było miejsce gdzie stał ekspres ,kubki plastokowe,czy styropianowe,cukier w saszetkach,i plastikowe mieszadełka.Często tam właśnie pijałem kawę.Mozna było tez zrobić sobie herbatę.Były w pojemniku torebki z herb .ekspres. i na tym ekspresie do kawy był przycisk z gorącą wodą ,do zalewania ,parzenia herbaty.Kawa była jak dla mnie przyzwoitej jakości.Dużo zaoszczędzalem pijąc właśnie tam kawę.Nie musiałem zużywac tak dużo swojej. Z pewnością nie była to żadna akcja promocyjna ,po prostu taki był[moze jeszcze jest]zwyczaj w tej sieci sklepów spożyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motoguru Re: Dokładnie!!! IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 09:11 nooo gdzieś ostatnio się chwalili, że mają 600% przebitki na kawie czy tym podobne sumy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulrik Marża 800% IP: *.sferanet.pl 08.05.11, 09:22 Cytat z art.: Popularne sieci kawiarni nie planują podwyżek i zapewniają, że wypady z przyjaciółmi na ulubione macchiato, cappuccino lub latte nie odbiją się na naszej kieszeni. - Obecnie nie planujemy zmian cen kawy w naszych kawiarniach". A szkoda, że nie planujecie zmian cen, bo w końcu 800%-1000% marży przecież nie tak znowu dużo jak na możliwości finansowe Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: Marża 800% IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 14:07 Piętnować trzeba tych, którzy za tą marżę dają do picia popłuczyny w stylu alfredo czy lavazza. swiezopalona.pl/kawa Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Kiedy luksusem będzie woda święcona? 07.05.11, 21:45 Najtańszy pokropek 10.000 zł. Święcić się będziemy grupowo? Na krzywy ryj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe mo... IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 07.05.11, 22:17 Kawy piłem bardzo dużo. Teraz nie piję jej wcale. Za czas jakiś takich jak ja będzie tysiące. Wiem, bo coraz więcej ludzi z mojego otoczenia rzuca picie kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 22:33 Kawa jest pyszna, jak można jej nie pić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbata Kawa jest pyszna? Oszołomy! IP: 77.236.26.* 08.05.11, 00:55 Kawa jest wstrętna, wręcz odrzucająca. Jak można ją pić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmrfp Re: Kawa jest pyszna? Oszołomy! IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 13:43 można, jest towarem luksusowym (tak napisali w Gazecie),więc ludzie zaciskają zęby z obrzydzenia, ale piją, żeby sie pokazać. Co niektorzy chcacy się bardziej polansować to nawet sypia do niej cukier! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: Kawa jest pyszna? Oszołomy! IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 14:08 Jest dobra, smaczna. Wszystko zależy od tego jaką kawę się pije. Tak jak z winem każda jest inna. swiezopalona.pl/kawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe IP: *.lukman.pl 08.05.11, 08:23 Co w niej pysznego gorzka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚwieżoPalonaPL Re: Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 14:09 Gorzka? Ja tam pijam owocowo czekoladowe kawy z Papui:) swiezopalona.pl/kawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyli Re: Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe IP: *.morag.vectranet.pl 07.05.11, 23:42 mam takie same zdanie na ten temat.Ja już sie ograniczamz piciem kawy.Piłem przez ostatnie 10 lat po 2 dziennie .teraz już ograniczam do jednej .I już zaczynam myślec kiedy juz po skończeniu paczki kawy ,będzie decyzja ,ze już dośc. Wszystko przez ceny kawy.Sam widzę ,a ten artykuł to potwerdza ,że to jest jakieś szaleństwo z tym podnoszeniem cen za kawę.Jak będzie trzeba to ja się potrafię obejść bez kawy.Bo to jest jakaś paranoja ,żeby tak dawać się kiwać i naciągać za coś tak przyziemnego jak palone ziarnka kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rg Re: Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe IP: *.fpt.vn 08.05.11, 09:09 pomogę wyprodukować własną markę kawy lub herbaty, więcej: xainco at gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
mirafas Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe mo... 08.05.11, 09:16 Podziękujmy spekulantom :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konsument Panikę na cukier już nakręciliście, teraz na kawę? IP: *.izacom.pl 08.05.11, 10:00 Panikę na zakup cukru już nakręciliście - po pęknięciu nakręconej przez media bańki spekulacyjnej masa ludzi została z wersalkami pełnymi przepłaconego cukur, którego wystarczy im do końca życia. Teraz czas na kawę? Jeszcze wcześniej dzięki artykułom prasowym masa ludzi przepłaciła kilkakrotnie za mieszkania. Może czas się opamiętać trochę i nie nakręcać paniki, nabijając kabzę cwaniaczkom windującym ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Panikę na cukier już nakręciliście, teraz na IP: *.wroclaw.vectranet.pl 08.05.11, 11:05 Najlepsze jest to, że tuż za zachodnią granicą (sklep samoobsługowy w rynku w Goerlitz, żaden dyskont typu Aldi czy Lidl) można kupić cukier (kg) za 0,6 Euro czyli ok. 2,4 zł. Niedawno kupiłem sobie kg cukru ( nie jechałem specjalnie, tylko przy okazji wycieczki rowerowej) i będę go miał na 2-3 miesiące. W ogóle ceny w Polsce są nieporozumieniem. Podczas tych mini zakupów kupiłem 3 dobre piwa po 0,6 Euro + butelki 0,08 Euro, mleko zagęszczone do kawy (340 gr.) za 0,35 Euro, francuski ser pleśniowy (200 gr.) za 1 Euro i kg cukru. Razem niecałe 4 Euro. Pomijając jakość tych towarów, w Polsce więcej bym zapłacił w Biedronce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman z Pragi Pompowanie kolejnego balonika i dymanie polaczków. IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 10:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LiMa Mała czarna towarem luksusowym? Ceny rynkowe mo... IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 11:57 Dobra kawa kosztuje. Sama wpijam 1-3 kawy dziennie w pracy. W weekendy nie pijam bo się wysypiam. Od kilku lat nie pijam kawy rozpuszczalnej bo to świństwo nie kawa. Kawę w pracy mam w ekspresie ciśnieniowym (ziarna Lavazzy co prawda), w domu zaś mam kawiarkę, a kawę kupuje w sklepie z kawą, w małych porcjach, ale częściej. Pijam kawę bo uważam, że każdy powinien mieć jakiś nałóg a że nie palę, za piciem nie przepadam to uzależnienie od kawy mi odpowiada :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyfly Nie pijam kawy, nie slodze herbaty, nie pale IP: 95.108.70.* 08.05.11, 12:36 generalnie wasze podwyzki mnie nie interesuja (no moze za wyjatkiem cen benzyny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmrfp Re: Nie pijam kawy, nie slodze herbaty, nie pale IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 13:40 > generalnie wasze podwyzki mnie nie interesuja (no moze za wyjatkiem cen benzyny > ). ja mam tak jak Ty, ale dodatkowo do pracy jeżdze głownie rowerem, więce cena benzyny też mnie jakoś za bardo nie rusza :) W sumie to wchodze sobie na takie tematy jak ten na forum tylko po to, zeby się pośmiać ze spinających się ludzików i trochę sobie potrolować dla relaksu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diplodok Ceny papieru toaletowego szybuja do góry! IP: *.2a.pl 08.05.11, 15:31 Zaraz szybko biegnę kupić 20 kg kawy, w ubiegłym tygodniu zaopatrzyłem się w 20 kg cukru. Z niecierpliwością wypatruje na to co teraz ma podrożeć aby zaopatrzyć sie szybciej niż inni. Obstawiam że teraz towarem luksusowym będzie papier toaletowy. Inwestorzy są przerażeni gdyż ceny na giełdach w NY i Frakkfurcie przebiły już historyczny poziom i dalej szybują do góry. Wstępnie zarezerwowałem już 200 rolek. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpinor Re: Ceny papieru toaletowego szybuja do góry! 08.05.11, 18:27 Dzięki za cynk o podwyżce cen papieru toaletowego. Teraz muszę tylko kupić 5 ha lasu i zacząć z drzew wyrabiać samemu ten papier. Ominę tym sposobem spekulacyjną bańkę! Odpowiedz Link Zgłoś