politologist 06.06.11, 08:20 Wreszcie ktoś nie jojczy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asperamanka Niech ci "naukowcy" zmienią dealera. 06.06.11, 09:18 Według nich wydamy 90 miliardów, może "uzyskamy" 30 w dłuższym okresie, i to się ma opłacać? Nic dziwnego że potem mamy takich "magistrów ekonomii" po SGH, UJ czy UŁ. Wręcz przeciwnie, było wiadomo że kraje podobne pod względem rozwoju do nas do wielkich imprez sportowych tylko dołożyły, a z infrastrukturą stadionową teraz nie mają co zrobić (Grecja i Igrzyska Olimpijskie 2000, Euro 2004 i Portugalia, RPA i MŚ w 2010). Większość powstających stadionów jest za duża na lokalne potrzeby. A w Warszawie już i tak budowano Stadion Legii, i drugi stadion był po prostu zbędny. Nie trzeba było budować nowego stadionu, żeby z istniejącego wypieprzyć handlarzy. Wystarczyły pałki i gaz łzawiący i trochę chęci. W końcu "kupców" z KDT udało się z Placu Defilad wykurzyc, choć nic tam od lat się nie dzieje. Infrastruktura komunikacyjna i tak powstaje za pieniądze unijne i i tak by powstała, może trochę później, ale może i taniej, bo bez przymusu że na Euro 2012 musi powstać za każdą cenę. Zresztą wbrew autorom raportu jakoś nie widzę, żebym w dniu inauguracji mistrostw miał pojechać A2 ze Strykowa do Warszawy, pełną A4 z Krakowa do Rzeszowa, czy A1 z Pyrzowic do Strykowa. Linia kolejowa z Warszawy do Trójmiasta też będzie gotowa nie wcześniej niz w 2014 roku, a o ważnych drogach ekspresowych nawet sie nie chce wspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br00net Poniosą Ci naukowcy konsekwencje swoich błędów IP: *.ip.netia.com.pl 06.06.11, 09:55 Jeżeli się jednak okaże że będziemy mieli to samo co w Portugalii i Grecji to ci naukowcy stracą pracę i oddadzą pieniądze ze swoich wynagrodzeń za swoją bezproduktywną pracę? Może później się będą tłumaczyć że minusa zgubili w obliczeniach i że zamiast zysku to miały być straty, a tak po za tym co cała ich robota była dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_bez_proszkow Dobrześ Pan napisał, Panie Skwiciński!!! Tak jest. 06.06.11, 11:24 Pośrednio dzięki Euro zakończyliśmy też szwindel z OFE, a już tylko to to jest skok dla budżetu, czyli dla nas. Szkoda że tak późno. Podpisuję się wszystkimi ręcamy i nogamy! Odpowiedz Link Zgłoś
heimo Re: Poniosą Ci naukowcy konsekwencje swoich błędó 06.06.11, 11:37 Lepiej spróbować i przepraszać niż czekać na pozwolenie "ludowych mędrków". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Niech ci "naukowcy" zmienią dealera. IP: *.play-internet.pl 06.06.11, 10:20 No ale mr Skwirowski (nomen omen filozof!) zupełnie pomija "detale". Ile kosztuje kilometr autostrady w Polsce a ile średnio w unii ? Na dodatek budujemy je nie tam gdzie są potrzebne a tam gdzie są potrzebne na Euro... Jaki będzie koszt utrzymania stadionów po Euro 2012 i jak one mają na to zarobić? Narodowy czytaj warsiawski sfinansujemy z naszych podatków. Vide hasło "cały kraj buduje stolicę". Wraz z pensjami takich "menedżerów" jak ten co to tłumaczył ostatnie kłopoty z jego budową. A np. wrocławski? Ile TVP zapłaci Blaterowi i kolegom za prawo transmisji? Wydaje mi się, że z otchłani historii wracają do nas "specjaliści' od rządzenia z czasów panów Mazowieckiego i spółki. Można ich znaleźć w rządzie, można w kancelarii prezydenta RP. I tylko jakoś próżno szukać dobrych efektów ich byłego "zarządzania". no a mr Skwirowski jak by nie było "próbował komputeryzować urzędy skarbowe". Efekt też widać. Do dziś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Niech ci "naukowcy" zmienią dealera. IP: *.play-internet.pl 06.06.11, 10:22 PS. Zapomniałem o "jakości' i "trwałości" tych autostrad... Odpowiedz Link Zgłoś
pisowski_lud_wszystko_kupi Debilnie piszesz. Bo niby co innego mamy zrobić? 06.06.11, 11:36 Ucywilizujemy się nieco i dzięki temu będzie inny obraz Polski, więcej inwestycji, mniej brudu na dworcach i zmarnowanego czasu na korki i naprawy samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
ttr32 Re: Niech ci "naukowcy" zmienią dealera. 06.06.11, 12:02 Po przeczytaniu wypracowania Skwirowskiego poczułem się jak w czasach gierkowskiej propagandy sukcesu.:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kert Re: Niech ci "naukowcy" zmienią dealera. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 10:21 Już to widze jak infrastruktura " i tak by powstała" cha, cha, cha... Powstawała przez ostatnie 20 lat. Zawsze były ważniejsze wydatki Odpowiedz Link Zgłoś
pisowski_lud_wszystko_kupi Pierdzielisz bzdury asperman.Jest różnica czy 06.06.11, 11:33 drogi, dworce czy lotniska będą teraz czy za iles tam lat. To się przełoży na zagraniczne inwestycje w bardziej cywilizowanym kraju. Być może nie było palącej potrzeby budowy Stadionu Narodowego ale istniejące w Warszawie byłyby za małe na tę imprezę. Zawsze można powiedzieć że konno z witką na polnej drodze jest taniej niż samochodem po autostradzie. Tylko co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Zastanów się kto tu pierdzieli bzdury. 06.06.11, 17:35 Rzecz właśnie w tym, że tych autostrad i tak nie będzie teraz. One i tak powstają z wieloletniego budżetu UE, który nie kończy się w czerwcu 2012. Wiadomo na pewno że nie będzie A1 między Strykowem a Pyrzowicami (bo wybrany koncesjobiorca nie był przez rok w stanie uzyskac zamknięcia finansowego od banków), nie będzie części A4 między Krakowem a Rzeszowem (konsorcjum budowlane zeszło z budowy), i raczej mimo bajek opowiadanych przez Grabarczyka nie będzie A2 między Strykowem a Warszawą (Chińczycy zeszli z budowy) i A1 między Toruniem a Strykowem (spore opóżnienia). Ilu dróg ekspresowych, które miały łączyć głowne miasta Euro 2012 (S5, S7, S8) nie będzie jednak, za długo by wyliczać. Modernizowana linia kolejowa E65 łącząca Trójmiasto z Warszawą miała być na Euro, będzie być może (oficjalny termin) w 2014. O innych liniach kolejowych przez grzeczność zamilczę. W Warszawie nie było potrzeby budowy Stadionu Narodowego, zwłaszcza jako boiska tylko do piłki nożnej. Bez Euro by go nie było. Na naszą piłkę starczyłby Stadion Legii na 31 tysięcy miejsc, duże mecze przez lata rozgrywano na Stadionie Śląskim, i korona nikomu z głowy nie spadła, i piszę to jako warszawiak, od pokoleń, i mieszkający w Warszawie, żeby nie było wątpliwości. W sumie jedyne co zostanie po Euro 2012 to niepotrzebne w takiej liczbie i rozmiarze stadiony, których utrzymanie będzie kosztować krocie, i nie zarobią na siebie. Na pewno nie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Zastanów się kto tu pierdzieli bzdury. 06.06.11, 18:39 Jeżeli autostrady powstają z wieloletniego budżetu UE, to czemu ich koszt doliczasz do kosztów organizacji Euro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku chyba jestem niewidomy i mi się zwiduje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 13:13 ale co właściwie miesiąc-dwa jadę nowym kawałkiem ekspresówki po kraju, nową obwodnicą wszystko się zmienia w oczach po co to narzekactwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Niech ci "naukowcy" zmienią dealera. IP: *.finemedia.pl 08.06.11, 18:14 Co racja to racja. Zgadzam się zwłaszcza z fragmentem dotyczącym naukowców - fachowców od ekonomii, którzy najprawdopodobniej nigdy nie zajmowali się zagadnieniami praktycznymi. A co do bazaru. Może i nie był ładny, nie nadawał się na wizytówkę stolicy, może nie było na nim butików ekskluzywnych marek, w których ubierają się co zamożniejsze panienki, ale jednak spełniał jakąś pożyteczną funkcję. No i co najważniejsze przynosił niewielkie dochody, czego niestety prawie na pewno nie będzie można powiedzieć o wyglądającej jak stadion kosztownej czarnej dziurze wybudowanej na miejscu bazaru, która przez kolejne 20+lat będzie pochłaniać środki budżetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahahahha Re: Euro nam się opłaci. Naprawdę IP: *.dynamic.mnet-online.de 06.06.11, 09:19 hahahahahahhahahahaaha usmialem sie euro nam sie oplaci jak walki gladiatorow w rzymie a zarobia kliki zwiazane we wmawianiu ze sie oplaci np:media i pismaki belkoczace o postepie cywilizacyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakier Re: Euro nam się opłaci. Naprawdę IP: *.nyc.res.rr.com 06.06.11, 12:39 Racja ! O postępie cywilizacyjnym świadczą wszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panpatafian Re: Euro nam się opłaci. Naprawdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 14:22 Walki gladiatorów były jak najbardziej opłacalne. Lanistą być, było całkiem nieźle. Poza tym umierający "barbarzyńcy" z kresów imperium przypominały Obywatelom, że Legiony są potrzebne i płacić na nie trzeba (jedna z DWÓCH prerogatyw "rządu centralnego": utrzymanie armii i cesarza, tysiąc lat działało...) - taka telewizja :) W przypadku Euro nie chodzi o nic więcej niż o przepłacanie za zbędne inwestycje, żeby paru kolesi wyszło na swoje. Chyba, żeby przyjąć, że kopanie piłeczki jest częścią ełropejskiej tożsamości i w każdej najmniejszej dziurze Imperium ma być stadionik jako wyraz związku z Rzy.. Brukselą. Wolność albo śmierć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahahahaha Re: Euro nam się opłaci. Naprawdę IP: *.dynamic.mnet-online.de 07.06.11, 12:16 a dla kogo byly oplacalne walki gladiatorow czy nie napisalem o klikach zwiazanych z tym precederem to samo z nowozytnymi igrzyskami zarabiaja kliki powiazane z tym procederem moze przyszedl czas zapytac tak a kto straci? przeciez zeby ktos zarobil musi ktos stracic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Euro nam się opłaci. Naprawdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 09:31 Oczywiście, że Euro się nie zwróci. Nikomu się takie imprezy nie zwracają. A postęp cywilizacyjny? Dla mnie to słowo oznacza coś więcej od wylewania ton asfaltu, poza tym i tutaj gigantycznie rozminęły się plany z rzeczywistością. A więc... pozostało po staremu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kst Euro nam się opłaci. Naprawdę IP: 195.14.65.* 06.06.11, 09:43 Liczby są wymowne. Każdy z obywateli naszego kraju zrzuci się po 2 tys złociszy aby pokryć stratę z tytułu organizacji Euro. na rodzinę przypadnie więc ok 10 tys zł. I do tego jeszcze nie dostaniemy za to biletu a jak znam życie to transmisja TV będzie w płatnym kanale. I jeszcze sugestia że podniesiemy wiek emerytalny aby zbilansować tę stratę jest cudowna. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Euro nam się opłaci. Naprawdę 06.06.11, 18:43 Jeżeli wszystko, co jest aktualnie budowane wrzucisz w koszty organizacji Euro, to będzie jeszcze więcej. Nie żałuj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajajaj Euro nam się opłaci. Naprawdę IP: *.w-elektronik.pl 06.06.11, 09:43 większych bzdur już dawno nie czytałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek "Specjaliści od własnych korzyści" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.11, 09:43 komuś się opłaci, reszta za to zapłaci. I płacić będzie długo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grek Zorba Inwestycje i przejadanie. Bankruci czy budowniczy? IP: 89.174.215.* 06.06.11, 10:17 "Czy gdyby nie Euro, wydawalibyśmy w tej sytuacji na infrastrukturę przeszło 80 mld zł? Oczywiście nie. Prędzej byśmy je przejedli." Ja tez tak uwazam. Caly swiat poczawszy od Grekow poprzez Irlandczykow a skonczywszy na US-manach specjalizuje sie dzisiaj w przejadaniu (konsumpcji). Obecne pokolenia pozostawia swoim dzieciom tylko dlugi i religie "kochaj siebie": konsumuj, obzeraj sie, wyleguj sie na plazach w Egipcie, kupuj gadzety, kupuj markowe buty, spedzaj cale dnie w galeriach handlowych, nie plac podatkow, ZUS, czynszu, oplaty za przedszkole. Wiem co pisze, bo widze to po sobie, rodzinie, znajomych. Ja taki jestem, my tacy jestesmy. Jedynie Chinczycy stanowia dzisiaj wyjatek. Sa idealistami, zyja dla innych. zyja tak jak Europa i Amerykanie w latach 1950-1970. Tamte pokolenia cos po sobie pozostawily, miedzy innymi autostrady i stadiony. Wiec my zastanowmy sie na kim chcemy sie wzorowac. Na bankrutach czy na budowniczych? Odpowiedz Link Zgłoś
adaml78 Euro nam się opłaci. Naprawdę 06.06.11, 10:22 Ciekawy tok myślenia.. szkoda tylko, że bzduryny. Euro się NIE OPLACI. Jak pan autor wyliczyl kosztować nas to będzie 5mld złotych. Porządnych stadionów nie mamy - to fakt, ale nie potrzebujemy ich bo piłki nożnej też tu nie mamy i szybko mieć nie będziemy. A za stadiony zapłacimy jak za zboże. Potem dojdą koszty utrzymania tych owoców naszej megalomanii. Mam nadzieję, że przynajmniej za to budżet państwa nie będzie płacił. Rozbydowa infrastruktury to fakt. Ale nie jest to związane z Euro. I tak autostrady należałoby zbudować. Nie byłoby tylko batu nad głowa rządu w postaci Euro. Działa to może i mobilizująco na rząd, ale też osłabia pozycję negocjacyjną w rozmowach z prywatnymi firmami. Za to, że inwestycje mają być gotowe na Euro płacimy, co nie oznacza, że bez Euro inwestycje te budowane byłyby wolniej!! Co więcej drogi czy dworce buduje się tam, gdzie będzie Euro , a nie tam gdzie są potrzebne. Z tego względu np Lublin nie będzie miał szybko tak potrzebnej lokalnej społeczności drogi S17, droga S74 (łączyć ma centrum kraju z podkarpaciem) pozostanie w planach na długi czas. Za to zbuduje się w pośpiechu na wszelką cenę dalszy odcinek A4 (bo trzeba dojechać na Ukrainę), choć służy głownie tranzytowi na którym nasz kraj nie zarabia. I to wszystko dlatego, żeby kilkudziesięciu facetów z pensjami liczonymi w milionach euro mogło zarobić na kopaniu piłki - naszym kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.54321 Re: Euro nam się opłaci. Naprawdę 06.06.11, 10:34 Ja tez uwazam ze to sie oplaci, a te wszystkie glosy przeciw to glosy "prawdziwych" polakow, ktorym zawsze cos sie nie podoba i nie moga zyc bez narzekania. Odpowiedz Link Zgłoś
adaml78 Re: Euro nam się opłaci. Naprawdę 06.06.11, 10:40 , a te wszystomek.54321 napisał: > Ja tez uwazam ze to sie oplaci, a te wszystkie glosy przeciw to glosy "prawdziw > ych" polakow, ktorym zawsze cos sie nie podoba i nie moga zyc bez narzekania. A ja uważam, że się nie opłaci, z te wszystkie głosy za Euro to głosy "humanistów", czyli efekt braku matury z matematyki przez ostatnie ćwierć wieku i co wiąże się z tym braku umiejętności liczenia i logicznego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitan_x Re: Euro nam się opłaci. Naprawdę IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.11, 10:50 naród piękny, tylko ludzie ku...! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.54321 Re: Euro nam się opłaci. Naprawdę 06.06.11, 14:41 A ja uwazam ze prezentujesz typowego Polaka, ktory nie potrafi myslec w dluzszym terminie. Chcialby miec wszystko odrazu i jak tego nie ma to uwaza ze stracil. To akurat cechuje min naszych rzadzacych i widze ze udziela sie tez normalnym ludziom. Co do matematyki to nie wiem w jakim swiecie zyjesz ale na mojej maturze byla obowiazkowa i wcale nie bylo to 25 lat temu (nie wiem czy wiesz, ale obowiazkowa matura z matematyki byla bodajze do 2003 lub 4 roku) Policzyc cos tam tez potrafie wiec nie oceniaj kogos o kim nie masz zielonego pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
adaml78 Re: Euro nam się opłaci. Naprawdę 06.06.11, 14:57 Ja tylko odpowiedziałem na Twój wczesniejszy post napisany na zasadzie: "Jestem najmądrzejszy i mysle tak a nie inaczej, a kto myśli inaczej ten debil". Co do matematyki na maturze to nie była ona obowiązkowa przez ćwierć wieku - na temat faktów dżentelmeni się nie spoerają. Ja zdawałem maturę w 1997 i długo przed tym jak i długo po tej dacie matematyki obowiązkowej nie było (teraz jest już obowiązkowa - ale co to za matura, większość zadań na poziomie szkoły podstawowej). Jeśli w tej prostej kwestii mijasz się z prawdą to w innych - bardziej skomplikowanych - tym bardziej. A co perspektywicznego myślenia to wytłumacz mi jaki sens ma budowanie stadionów na klika meczów za cięzkie pieniądze. Przecież te pieniądze można byłoby wydać na drogi, koleje, energetykę czy ochrone przeciwpowodziową. Ważne żeby jak ładnie napisałeś "mieć wszystko tu i teraz" czyli stadioniki na dwa tygodnie zabawy. - wybacz ale postawę "typowego Polaka , ktory nie potrafi myslec w dluzszym terminie" prezentujesz właśnie Ty. Za 5 miliardów fundujemy sobie kłopot z wielkimi pustymi stadionami. długi do spłacenia, nierównomierny rozwój kraju. Typowa polska zasada "zastaw się a postaw". Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Kolejna afera mafijna we włoskim piłkarstwie... 06.06.11, 11:01 ...to tylko wierzchołek góry lodowej, która FIFA/UEFA się nazywa. Niech nam ona będzie miarą naszego "postępu cywilizacyjnego", który zawdzięczamy... kibolom i bałwochwalczemu stosunkowi tzw. kibiców i ich premierów do piłki, nogą po boisku kopanej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czaro Re: Kolejna afera mafijna we włoskim piłkarstwie. IP: *.nycap.res.rr.com 06.06.11, 19:16 Uprzejmie informuje przedmowce, ze decyzja o Euro zapadla podczas panowania braci mniejszych w Najjasniejszej. Przypominam o euforii rzadacych w tamtym okresie. Obecny premier zastal te decyzje i jest pilnie rozliczany z przygotowan, chociaz poprzednicy skupieni byli bardziej na organizacji sluzb specjalnych IPN i podobnych urzedow raczej niz infrastruktury. zbudowane 20 km autostrady w tamtym okresie jest po prostu smieszne i niepowazne. To tamta glupia i nieodpowiedzialna zabawa w rzadzenie doprowadzila do obecnej sytuacji. Nie ma co marudzic obecnie, nalezy dokonczyc to co rozpoczete, ponadto pewne inwestycje lepiej liczyc nieco innymi metodami niz stricto ekonomicznymi. Sa to obiekty uzytecznosci publicznej, niezbedne w obecnej fazie cywilizacji, to ze pewne obiekty zbyt duze- zgoda i tutaj naleza sie slowa krytyki dla osob podejmujacych decyzje. Dziennikarz tego artykulu traktuje ludzi jak idiotow, nie mozna sie dziwic , ze wywoluje wscieklosc wsrod komentujacych. Tez trudno mi bylo w spokoju przebrnac przez stere glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Uprzejmość za uprzejmość! 07.06.11, 17:26 Chociaż wstyd mi jest za premiera w krótkich spodenkach, nie uważam że pies jest w PO, czy w PiS-ie pogrzebany. To FIFę/UEFę należałoby wykarczować, aby energię skumulowaną w milionach ogłupionych "kibiców" można było skierować na tamowanie postępującej degeneracji społeczeństw. Jak globalizacja ma polegać na masowym zidioceniu, to ja dziękuję za taki rozwój cywilizacyjny. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Te wszystkie inwestycje można było 06.06.11, 11:05 zrobić wcześniej, powoli i nie paraliżując kraju. Może ci "ekonomiści" policzą, ile pieniędzy można zaoszczędzić na przywilejach nadawanych z naruszeniem art. 32 Konstytucji, ile powinni płacić podatków od przychodów rolnicy (gdyby Konstytucja działała), ile powinni płacić składek zdrowotnych itd, itp. A tak - w kraju o patologicznym systemie podatkowym buduje się (albo nie) na hurra! różne drogi i dróżki w oparciu o idiotyczną ustawę o zamówieniach publicznych, gdzie jedynym kryterium jest cena, co GWARANTUJE fuszerki! Niech "ekonomiści" policzą, ile bedą kosztowały poprawki! A przy okazji - niech policzą, ile dopłacą ze swoich podatków do przywilejów różnych pasożytów, jesli przypadkiem nie znajdą się w gronie uprzywilejowanych podatników, czyli obywateli lepszej kategorii! Odpowiedz Link Zgłoś
mczes57 Euro nam się opłaci. Naprawdę 06.06.11, 11:09 Jakie będą koszty utrzymania tych stadionów po EURO.Same się nie utrzymają, w kraju gdzie poziom futbolu to trzeci świat.Spadnie to na miasto , zapłacą podatnicy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Euro nam się opłaci. Naprawdę IP: *.uddi.cable.virginmedia.com 06.06.11, 11:14 naukowe odpady wydlubane z d..... palcem naukowcow.material na zamowienie przywodcow narodu. nic ci platformo to nie pomoze. jestes bankrutem. paru z was chcialbym zobaczyc w kryminale na resocjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lesio_111 B Z D U R Y 06.06.11, 11:29 chłopie trochę logiki i myślenia. Nie udowadniaj tez które już postawiłeś używając półprawd. Niezależnie od tego czy jest Euro 2012 pieniądze wydane na infrastrukturę (np. autostrady) dadzą taki sam efekt. Więc ich obecność nie jest zasługą Euro 2012. Pieniądze wydane na stadiony zostaną zmarnowane oraz stadiony po zakończeniu Euro będą wymagały dofinansowania (przynajmniej niektóre). Gdyby te zmarnowane pieniądze przeznaczyć np. na autostrady to byłaby z tego jakaś korzyść dla kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shadowthrone Niestety masz rację - brednie zupełne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.06.11, 11:52 Ciekawe czy autor odważy się opisywać sukcesy Euro gdy już da się wyliczyć ile naprawdę wtopiliśmy na tej imprezie. Zawsze trafiał mnie szlag, gdy nasze cudowne państwo wydawało kasę na pierdoły, a ludzie jak umierali w nędzy tak dalej umierają. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg Co za bzdura :) 06.06.11, 11:32 W żadnym kraju organizowanie mistrzostw nie opłaciło się - to impreza do której się dokłada pieniądze, a nie zarabia. Przeliczanie tego na wzrost PKB to głupota, bo to pieniądze pożyczone, które będzie się oddawało w następnych latach. To jest propaganda, a nie rzetelne dziennikarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
quiconque Euro nam się opłaci. Naprawdę 06.06.11, 11:32 podniesienie wieku emerytalnego to rzeczywiście ogromny skok cywilizacyjny Wprost nie mogę się tego doczekać... Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Euro nam się opłaci. Naprawdę 06.06.11, 11:55 Szanowny Panie Piotrze Skwirowski ! Ma Pan rację ! Wszystko się nam opłaci ! Pokąd sanacja bierze w Polsce górę. Polska A i B ! Ta lepsza A i ta gorsza B ( bez szans ! ) Na tę Polskę A, misi pracować Polska B. ( Stan zniewolenia większej części narodu.) Wszak demokracja ateńska polegała na niewolnictwie. W ten sposób nigdy nie będziemy monolitem narodowym. Zawsze jedni będą okradać drugich. Czy taka Polska się Panu widzi ? Katolicy będą nienawidzić innowierców i ateistów. PiS będzie nienawidzić tych co stali tam gdzie ZOMO. PO będzie nienawidzić Tuskowych moherowych beretów. I tak wokół. A kapitaliści będą okradać zwaśniony naród. Głupi się będą modlić o leprze czasy a mądrzejsi będą organizować rewolty. I tak na okrągło ! Czy o to Panu chodzi ? Jeżeli jest Pan myślącym człowiekiem to Pan wie że te wymyślne stadiony to pułapka na głupich Polaków. Modny kapelusz na głowie i podłe de sus na dupie ! Oto nasza Polska dewiza ! Żaden stadion się nie utrzyma ! Żadne miasto nie sfinansuje molocha ! Trzeba będzie prywatyzować za nie tyle ile jest wart ale za tyle ile ktoś zechce dać ( czyli za darmo ) To teoria Pana Balcerowicza ! I kto weźmie najwięcej w dupę ? A no prosty okradziony człowiek dla którego do Europy będzie tak samo daleko jak i dziś ! Jeżeli ma Pan taką wizję Polski to gratuluję ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drMuras Kolejny matoł-ekspert z kawiarni ... IP: *.icpnet.pl 06.06.11, 11:56 Jak budowy obiektów sportowych opłaciły się w Portugali, Grecji czy RPA ? No jak ? Autostrada sie posrała więc teraz trzeba będzie codziennie zapewniać że jest wspaniale a będzie jeszcze lepiej tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
bolek_i_jego_worek Euro nam się opłaci. Naprawdę 06.06.11, 12:01 Panie Skwirowski! Pan naprawdę w to wierzy to co pan napisał, czy to tylko efekt wysokiego bezrobocia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Euro nam się opłaci. Naprawdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 12:08 Co nam po nowych drogach, stadionach, hotelach i kolejach. Przy obecnych cenach paliwa, opłatach za drogi, wielu z nas jeździ tylko do pracy i z powrotem. Jak juz płacimy czynsz lub raty za kredyt, to nas nie stać na hotel. Kolej to już daleki wyjazd, na który nie mamy czasu, bo urlopu wykorzystujemy by zrobic remont domu-mieszkania lub dorobić. Komuś się opłaci, ale nie nam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drMuras Opłaca się dziennikarzom IP: *.icpnet.pl 06.06.11, 12:18 Za wciskanie kitu że to taki awans i ho, ho. Odpowiedz Link Zgłoś
old_dog Euro i emerytury mundurowe 06.06.11, 12:30 Jeszcze tego nie było, emerytury mundurowe i Euro, świetnie do siebie tematy pasują. Kolejny mądrala wrzuca nam emerytury mundurowe ni z gruszki ni z pietruszki do tematu Euro. Panie Skwirowski, utrzymanie mundurowych, prokuratury, sądów itd. to obowiązek państwa. Nie da się tutaj szkłem ... podetrzeć. Gdyby rząd rzucił mundurowych na kolana, dał im ochłap 1500, góra 2000 (dwójka dla generałów) i kazał zasuwać do 65 lat to już dzisiaj budżet byłby na cacy? A może sędziom czy prokuratorom też dać po półtora na rękę, jak leci. Nie pomyślał pan jakie to dało by nam oszczędności. Za rok czy dwa byłby sukces, bez policji, sędziów, wojska, różnych straży, bo chętnych do pracy by nie było. Mądralo jednym z powodów podejmowania pracy w mundurowej branży są warunki płacowe i emerytura. A może wszystkim urzędnikom państwowym, od pana premiera poczynając dać po półtoraku, zlikwidować samochody służbowe i wszelkie możliwe ulgi i wygody. Może to była by największa reforma finansów. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "jednym z powodów podejmowania pracy w mundurowej 06.06.11, 12:39 "jednym z powodów podejmowania pracy w mundurowej branży są warunki płacowe i emerytura." I to właśnie trzeba zmienić. Praca w służbach państwowych sama w sobie jest juz wyróżnieniem szczególnie w kraju, jak w naszym, w którym istnieje co najmniej 10 % bezrobocie i w którym rok rocznie dziesiątki tysięcy ludzi wyjeżdża "za chlebem". Re: Euro i emerytury mundurowe Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk To jest tania, znana z przeszlosci propaganda 06.06.11, 12:33 "Bez Euro jeszcze długo byśmy na nie czekali. - Dzięki sztywnym i nieprzekraczalnym terminom planowane wydarzenia sportowe przyspieszają rozwój infrastruktury oraz inne projekty modernizacyjne, które w zwykłych okolicznościach ugrzęzłyby w niekończących się debatach i biurokracji. - Gdyby w Polsce nie było Euro, drogi budowalibyśmy z trzyletnim przesunięciem. Stadiony powstałyby o osiem lat później - mówił jakiś czas temu Jacek Bochenek, ekspert firmy doradczej Deloitte." Propaganda w której pomija się całkowicie nierzadko kilkakrotne powiększenie kosztów tych inwestycji właśnie na okoliczność "nieprzekraczalnych terminów", które stają się skutecznym elementem gry pomiędzy inwestorem a wykonawca. Nasz sektor budowlany wraz z państwową strukturą prawno administracyjna nie był i do tej pory nie jest przygotowany do wymagań jakim, na okoliczność tak szerokiego jak ten obecny frontu robot, musi obecnie sprostać. Ciekawe jakie reakcje na ten artykuł będą powiedzmy dwa lata po ME kiedy będzie czas bilansu (i remontów tych nowo powstałych obiektów) ? Pomimo licznych napraw i remontów gwarancyjnych jakie czekają wykonawców już dzisiaj bez trudu można przewidzieć poważną zapaść sektora budowlanego w naszym kraju po 2013 roku Euro nam się opłaci. Naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
stivi47 Euro nam się opłaci. Naprawdę 06.06.11, 13:29 Wy Polaki bez naszych Uninych Euro ktrure odnas dostajecie to za 4 lata ani chodnika byscie nie byli wstanie zrobic a co dopiero Autostrady lub Stadiony a jesli juz cos zrobicie to zaraz zawaszymi plecami sie to rozlatuje ja widzialem jak uwasw Polsce ukadano Verbudsteine na Sniegu zmieszanym z Piaskiem Smiechu wart i to ma sie nazywac nowoczesna Polska Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Genialne. Ge-nial-ne. Po trzykroć genialne! 06.06.11, 14:18 Ale ja mam lepszy pomysł: ponieważ nowego Euro prędko nie dostaniemy, zróbmy coś na własną rękę. Budujmy piramidy, najlepiej tam, gdzie nie odnotowano zbawiennego wpływu Euro. W miejscach typu Bieszczady czy Polska północno-wschodnia. Budowa piramid będzie wymagała rozbudowy sieci dróg ew. kolei, rozbudowę hoteli robotniczych, które w przyszłości zostaną wykorzystane jako baza turystyczna, rozwoju technologii budownictwa, będą potrzebne inwestycje w różnego rodzaju cementownie, maszyny, będzie potrzeba inżynierów, którzy w przyszłości wykorzystają swoją wiedzę - no a w perspektywie piramidy (przecież wyższe niż egipskie!) będą atrakcją turystyczną, co zapewni dopływ gotówki. Taki "pozytywny wstrząs wewnętrzny" na pewno będzie z korzyścią dla Polski, szczególnie Polski B. Odpowiedz Link Zgłoś
adaml78 Re: Genialne. Ge-nial-ne. Po trzykroć genialne! 06.06.11, 14:32 Piramidy??!! Toż to pogańskie budowle! Budujmy Jezusy!! Dużo wielkich Jezusów!! Takich jak w Swiebodzinie! To lepsza inwestycja niż Euro! Hotele będą wykorzystane non-stop przez turystów z całego świata, a nie tylko przez 2 tyg w czasie Euro. Co więcej, cały naród zasłuży sobie na zbawienie i jak dobrze pójdzie, przejmiemy stanowisko "narodu wybranego". Rozwiniemy przemysł produkcji wielkich Jezusów i będziemy mogli eksportować - tak jak krasnale ogrodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jwasz1952 Re: Genialne. Ge-nial-ne. Po trzykroć genialne! IP: *.centertel.pl 06.06.11, 14:33 Zgadzam sie na piramidy ale pod warunkiem że na samych szczytach staną pomniki Lecha Kaczynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś