Dodaj do ulubionych

Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które...

• Gość: Max_Heiliger jak powiedział Linda w "Psach" - wypie...ć IP: *.range86-149.btcentralplus.com 14.06.11, 20:10
      jak najdalej, krzyż na drogę i h... w dupę dla rozpędu i jeszcze paru innych tez by poszło. NIE CHCEMY WAS TUTAJ
    • Gość: Tolerancyjny zdak IP: *.adsl.xs4all.nl 14.06.11, 20:11
      Twoje myślenie przypomina czasy inkwizycji .Tak tobie dobrze za PO masz chody to załatw dobrą posadę .tak robiono w komunie w kapitalizmie nie robi się tak bo szaraka stać na bardzo wiele .a problemy mają takie że byś sie uśmiał banalne .Ludzie maja godziwie zarabiać Bo zasrany rząd jest od tego by uchwalał ustawy by OBYWATELOWI się godnie żyło .A nie OBYWATEL to ścierwo .Przypominasz porządnego Turasa który odda życie ża swą racje .I średniowiecze murowane nie oddalaj Polski od UNII takim myśleniem .Moze zaczniesz myśleć czy ktoś w końcu robi coś dla ciebie skoro płacisz podatki .Ale wątpię byśmy sie zrozumieli trzymaj się .
    • Gość: loli Billa jest austriacka a nie niemiecka IP: *.adsl.highway.telekom.at 14.06.11, 20:11
      Billa jest austriacka a nie niemiecka !!!
    • jankes775 Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które... 14.06.11, 20:13
      Z tym Burger Kingiem było trochę inaczej, niż to szanowni rozmówcy napisali. Na początku miał bogatszą ofertę niż McDonald's. Ich knajpy zlokalizowane vis a vis róg Kruczej i Al. Jerozolimskich (Wawa) miały identyczną ilość klientów na początku ze wskazaniem na Burger Kinga. Otóż właśnie w Macu oferta była uboga z ze sztandarowym tylko Bic Maciem. W Burger Kingu zaś były zestawy z zabawkami i dyspozytory z ketchupem. Jednakże Mac postąpił bardzo sprytnie - stopniowo poszerzając ofertę o nowe kanapki, a King został z tym swoim menu nie zmienionym ani o jotę (z malutkimi wyjątkami). Wiadomo, że w takich "restauracjach" szybko wszystko się może opatrzyć i tu moim zdaniem należy szukać przyczyny porażki Kinga.
      • Gość: ?? Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: *.231.14.135.koba.pl 14.06.11, 20:32
        a co z wielkoscia kanapek?
        byla rownie zanizona jak w McDonaldzie? czy wieksza.. jak oryginaly w stanach?

• jankes775 Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ 14.06.11, 21:00
          Opisałem to co zaobserwowałem od małego gnojka (byłem w 8 klasie jak Mac zainstalował się w Polsce), a co za tym idzie wtedy wpadałem często do jednej a potem do drugiej knajpy. Jeżeli chodzi o USA to niestety nie pomogę, bo nigdy tam nie byłem.
          • extranylon Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ 15.06.11, 01:07
            Z tego co zauważyłem, to różnica między MacDonaldami w Polsce a w Stanach jest taka, że u nas jest dużo czyściej i podają biali.
        • Gość: gość Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: *.ip.netia.com.pl 15.06.11, 12:33
          Nie pamiętam jak to było "wtedy" z kanapkami. Ja przestałam zaglądać do Burger Kinga po pierwszym zamówionym szejku. Smakował jak zmieszany z płynem do mycia naczyń i w całości wylądował w koszu. Nie twierdzę że Mac miał mniej sztuczne szejki, ale widocznie smak dodawanej chemii bardziej odpowiadał moim kubkom smakowym ;)
          Parę miesięcy temu miałam okazję odwiedzić BK w Wawie, w centrum handlowym w al. Krakowskiej koło Okęcia. Nie zdecydowałam się dać szejkowi drugiej szansy, więc nie wiem czy coś się zmieniło. Ze zdumieniem stwierdziłam jednak, że kanapki mają nieporównywalnie lepsze niż Mac. Smaczniejsze i większe. I miła niespodzianka - do zestawu powiększonego, w którym zamieniłam frytki na sałatkę, dostałam 2 (!) sałatki w ramach powiększenia. W Macu w takiej sytuacji powiększają tylko napój - sałatka zostaje jedna, bez zmian.
      • Gość: eedek Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: *.centertel.pl 14.06.11, 23:43
        Burger King w przeciwienstwie do McD swoją ofertę podawał w cenach NETTO (bez VATu). Podatek naliczano dopiero w kasie - podobnie jak sales tax w stanach. I to sie nie przyjęło bo nidgy nie było wiadomo ile się zapłaci. W Polsce gdzie każdy się zastanawia czy wydać 8 zł za kanapke miało to duże znaczenie. W tym lokalu (a. Jerozolimskie/Krucza) wielokrotnie dochodziło do kłotni na tym tle. Politykę cenową BK zmienił dopiero po kilku miesiącach ale to była juz musztarda po obiedzie. Wiekszość klientów (w tym również ja) przeniosła się do McD naprzeciwko w budynku Smyka.
    • Gość: Kama Tak sie kończy sprzedawanie syfu Polakom. IP: *.home.aster.pl 14.06.11, 20:26
      Zapamiętajcie pasibrzuchy. Jeszcze kilka innych sieci w tym roku tez zniknie z Polski.
      • Gość: ken Re: Tak sie kończy sprzedawanie syfu Polakom. IP: *.home.aster.pl 14.06.11, 20:38
        Pracowałem w Leader Price, a teraz w Tesco. Tesco to korporacja przez duże K. Metody działania: wycisnąć pracownika i kopnąć go w d... Na każdego coś sie znajdzie: a to nagana za straty (nawet czasami za 50 zł, jak ktoś podpadnie-to nic, ze koleżanka dyrektora robi straty za 7 tysięcy)- czasami jak pracownik podpadnie, to dostaję 2 w ciągu miesiąca. Ostatnio wprowadzono oceny pracownicze. Sens tych ocen jest taki, ze w Tesco pracownik przez 10 lat potrafi zarabiać tyle samo (!!!!-znam taki przypadek), więc trzeba go jakoś zmobilizować. Jak dostanie negatywną ocene, to na drugi raz nie bedzie podskakiwac i pyskować- metoda kija nie marchewki. Po prostu firma koszmarek.
        • Gość: emigrantkaUK Re: Tak sie kończy sprzedawanie syfu Polakom. IP: *.2-1.cable.virginmedia.com 14.06.11, 20:55
          w angielskim Tesco kasjerki zarabiaja 200 funtow za tydzien pracy, a w polskim 200funtow za miesiac ...
        • Gość: robo Re: Tak sie kończy sprzedawanie syfu Polakom. IP: *.adsl.alicedsl.de 14.06.11, 22:44
          nie utozsamialbym Tesco w Polsce z Tesco poza Polska - to nie Tesco jako korporacja jest winna, tylko z typowo polskimi cechami szczebel posredni. jak w skeczu kabarety mlodych panow, jak z cukrem - wszyscy upatruja niemieckiego spisku, a nikt nie chce glosna powiedziec, ze sprzedawcy wykorzystali popyt i popodnosili ceny.
    • ulanzalasem Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które... 14.06.11, 20:29
      Wszystko fajnie, ale nie podaje się szerszej charakterystyki tamtych warunków i planów danej firmy. Firmy przegrywały konkurencję bo wydawało się im, że nie wiadomo czemu są super znani np. eBay i mają super ofertę o której każdy wie. Tutaj zaczyna się od słów "Czemu się nie udało" i właśnie o tym prawie nic nie napisano...
    • Gość: aaa Geant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 20:37
      Żal zarobiła co chciał, ulgi się skończyły, sprzedał. Gdzie tu połamanie zębów?
      • Gość: Kruder76 Re: Geant IP: 91.210.239.* 14.06.11, 20:52
        Geant to byla kura znoszaca zlote jajka. Sprzedali interes w Polsce, bo potrzebowali gotowki u siebie. Zreszta sama cena mowi za siebie - grubo ponad 200 milionow euro za kilkanascie sklepow.
    • extranylon Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które... 14.06.11, 20:54
      Kolejną marką będzie chyba Gazeta.pl, podobnie jak u i innych marek, przyczyna będzie to że firma wie lepiej ... Z wielu komentarzy wynika, że ludziom nie podoba się styl slajdów a oni idą w zaparte. Gdyby chociaż przyciski znajdowały się, u dołu pod tekstem i nie trzeba było przewijać ekranu z powrotem do góry. Pozostaje zatem czekać na ciąg dalszy artykułu, pytanie tylko w której gazecie zostanie opublikowany :)
    • biber Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ 14.06.11, 20:57
      Największe wtopy zaliczyli ebay.pl (szkoda, choć pamiętam jak nas chcieli edukować odnośnie licytacji internetowych no i ten brak płatności paypal) no i aol.pl (zupełnie mi tego nie brakuje). Pozostaje mieć tylko nadzieje, że yahoo! nie skrewi (ach ten sentyment :)
    • Gość: Uważny Czytelnik Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które... IP: *.play-internet.pl 14.06.11, 20:57
      RTL-7 się nie udało bo Adam Michnik pojechał do Luksemburga aby ostrzec właścicieli firmy, że nie wolno żartować z Cimoszewicza. Skargę też napisała sama Jakubowska. Mówił o tym były dyrektor programowy Pawlicki, że to nie tylko on słyszał, że też wiele ludzi z tzw. Zachodu było zdziwionych, że jakiś redaktor naczelny jakiejś gazety tak się przejął.
    • Gość: rt Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.11, 21:10
      Aral sie nie wycofal z Polski, tylko jego byly wlasciciel, niemiecki koncern energetyczny Eon, zdecydowal sie sprzedac cala siec stacji benzynowych firmie BP. A ze w Polsce Aral byl jako marka mniej znany niz BP, wszystkie byle stacje Aral otrzymaly logo BP. W Niemczech byla sytuacja odwrotna. Aral to stara niemiecka firma z tradycjami i uznana marka, wiec BP zdecydowalo nie tylko marke Aral utrzymac ale rowniez wiekszosc stacji BP przemianowac na Aral.
    • wybitniemadry bo polaki to glupi i tepy narod 14.06.11, 21:14
      o macdonaldsie slyszeli ze to takie super amerykanskie, wiec nawet zapakowane gowno by kupili, a za ta sama cene burger king daje solidna bule z kawalem miecha nie miniaturowe gowienko jak mcd. te porcje w mcd obrazaja normalnych ludzi, jednak dla glupiego polaka co tylko rozroznia hasla amerykanskie to niewaze, liczy sie metka i co na niej napisane, ot glupi i tepy narod, a wizy i tak nie dadza, zostana imaginacje wasatego buraka
      • Gość: sambo bambo No głupi to ty jesteś IP: *.play-internet.pl 14.06.11, 21:20
        O powodzeniu tego typu przedsięwzięc decydują nie "głupie Polaki" ale kilka istotnych składowych m.in. takich ja:
        1. Ogólna sytuacja rynkowa
        2. Sytuacja na innych rynkach, gdzie jest obecna dana marka
        3. Sytuacja finansowa centrali.
        4. Plan rozwoju i jego egzekucja.
        5. Marketing.
        6. Planowany budżet a rzeczywistość.
        7. Gusta konsumenckie.
        8. Nsycenie rynku.

Itd Itp.

.
      • Gość: z Wybitniegłupi,znowu straciłeś szansę żeby zmilczeć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.11, 22:05
        buraku z ruskimi ciągotami do obrażania innych nacji.
        Płacą ci za to, czy po prostu masz taki qrewski charakter?
        • Gość: tałes Re: Wybitniegłupi,znowu straciłeś szansę żeby zmi IP: *.146.74.214.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.06.11, 23:25
          wybitnie głupi to hasbarski pejs.
          możliwe że z ruskimi korzonkami. ;)
      • tajemnicapanstwowa Re: bo polaki to glupi i tepy narod 15.06.11, 01:33
        sam twoj nick sugeruje, ze do skromnych nie nalezysz wiec powiem tylko jedno:

cena. to jest to co odgrywa w Polsce duza role, a dawniej bodaj najwieksza...
        jak widze w BK zestaw z mini frytkami (a'la KFC gdzie musisz ich szukac w torebeczce - nic dziwnego jedna firma AmRest) i jedna troche wieksza kanapka niz w McD po 16-17zl to wole pojsc do tego drugiego i wybrac sobie 1-2 proste kanapki wiecej, niz przeplacac w BK za niby grillowana wolowine.
        z reszta w tych cenach sa o wiele lepsze dania.

inna zupelnie sprawa jest to, ze zarowno McD jak i BK leca po porcjach rowno... w USA nasz najwiekszy zestaw to w zaleznosci od stanu najmniejszy lub sredni.
    • Gość: bemowian Wyliczanka IP: *.aster.pl 14.06.11, 21:21
      Piękną wyliczankę zmontował nam autor. Czemu mu się nie udało odpowiedzieć na własne pytanie? Czemu nie dowiedziałem się, czemu im się nie udało? Jakie błędy popełnili stratedzy ekspansji, a jakie polscy menadżerowie, którzy przypinali sobie angielskie tytuły korespondent asistant? Czy taki sam los spotka Starbaksa?
    • tslmkdc Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które... 14.06.11, 21:22
      W zestawienie brakuje jeszcze : Plus ( niem. dyskont ) , Hit ( niem. hipermarket ) , Yoplait ( franc. prod. jogurtów ) , TV Murdocha ( TV Puls ) , Bauhaus ( market budowl. ) , Globi ( dyskont ) , Aral ( stacje benz. )
      • Gość: PolskaPółnoc Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: *.play-internet.pl 14.06.11, 21:41
        + Edeka (niem.)
        • Gość: lukis90el Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: *.ds8.univ.gda.pl 15.06.11, 06:59
          + Hypernova (hipermarkety, holenderski), Albert (supermarkety, holenderski).
    • adam81w Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które... 14.06.11, 21:24
      Polak kupuje polskie towary w polskich sklepach i sieciach i ma gdzieś obconarodowe kapitały. Temu i też temu polski naród jest silny bo jego siła tkwi w dużej (bo wielu jest Polaków) narodowej sile nabywczej Polaków.
      • Gość: aga Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: 109.144.22.* 14.06.11, 21:31
        no juz to widze, jak mieszkalam w polsce to wszczyscy pchali sie do markietow, a w malych sklepikach prawie pustki..
        • Gość: alfred Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: *.play-internet.pl 15.06.11, 14:35
          Dlatego Polska jest silna,a będzie coraz silniejsza:)
      • Gość: Slezak s Polska Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 11:33
        Nie przejmujcie się tym adamem81. To zwykły naziol z Czerwonego Zagłębia.
    • Gość: sambo bambo Pewnie jestem z pokolenia które lubi czytać IP: *.play-internet.pl 14.06.11, 21:24
      i dlatego mam wrażenie, że artykuł jest mieszaniną krótkich truizmów oraz pisma obrazkowego.
      Temat naprawdę ciekawy, wręcz zajebisty, ale.... podany tak cienko, tak płytko, że ja osobiscie czuje niedosyt.
      Jednym zdaniem, zaczęło się dobrze, a skończyło jak zawsze.
      • starchaser rzygam tymi slajdami 14.06.11, 21:28
        • Gość: Don Taka moda teraz IP: *.superkabel.de 14.06.11, 21:37
          W reichu (i pewnie nie tylko) tez tak jest.
          Pzdr
        • Gość: sambo bambo mam to samo IP: *.play-internet.pl 14.06.11, 21:39
          z nadzieją otwieram każdy kolejny slajd, że może tym razem czegos ciekawego się dowiem... niestety za każdym razem rozczarowanie.
    • Gość: wciskamX Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które... IP: 12.132.149.* 14.06.11, 21:25
      Znowu slajdy??.. nie czytam, dziękuję do widzenia.
    • Gość: klient. Mam nadzieje że ROBAL też upadnie!!! IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 21:25
      Czyli Biedronka.
    • Gość: ARAL Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 21:31
      Aral jako grupa nie wycofał się z PL tylko został kupiony przez BP. Angole w Polsce niestety zniszczyli markę i tradycję przemianowując ją na BP. W Niemczech po badaniach rynku już nie odważyli się na taki krok gdyż wyszło że ARAL jako rdzennie niemiecka firma z tradycjami sięgającymi początków automobilizmu jest najbardziej lubianą siecią paliwową.

Polecam Aral.
      • Gość: tytus de zoo Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: *.c34.178.msk.p.34.178.95.in-addr.arpa 14.06.11, 22:03
        ANAL = ALLES SUPER!
    • Gość: amx Whooper bije na głowę Big Maca IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 21:32
      oczywiście jedno i drugie to niejadalny fastshit, ale mając wybór zawsze wybieram Burger Kinga, przynajmniej smakuje 100x mniej plastikowo
      • Gość: Tirinti Re: Whooper bije na głowę Big Maca IP: 80.50.126.* 15.06.11, 10:12
        Dokładnie. Tyle, że MacDonalds jest prawie wszędzie, a Burger King w kilku miejscach.
    • Gość: hurragan to powód do radości IP: *.aster.pl 14.06.11, 21:33
      im mniej u nas globalistycznego badziewia, tym lepiej. Ja kupuje tylko w polskich sklepach.
    • Gość: zxcvbn Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które... IP: 195.205.226.* 14.06.11, 21:47
      Znowu pokaz slajdów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    • Gość: naiwny Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które... IP: 195.205.226.* 14.06.11, 21:49
      Znów pokaz slajdów.
    • Gość: aku Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 22:06
      W tytule jest pytanie "dlaczego...?". Niestety w artykule nie ma na nie odpowiedzi.
    • zmuleksy Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, które... 14.06.11, 22:07
      Bo ten Burger King to jest wyjątkowy szaj nawet chyba gorszy niz MC Donalds, aczkolwiek czy może być coś gorszego od MC Donaldsa? Polacy po prostu w tym miejscu zgłsowali kubkami smakowymi szkoda że nie w przyapdku MC Donaldsa także
      • Gość: D43 Re: Czemu im się nie udało? Wielkie koncerny, któ IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.11, 11:34
        "nawet chyba gorszy" - gratulacje, nie wiesz o co chodzi, jak co wygląda, a oceniasz :)
        powodzenia w życiu życzę, żebyś się nie zagubił...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka