Dodaj do ulubionych

Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 proc.

IP: 62.50.254.* 18.10.11, 08:38
---Czytelnik podzielił się z nami swoim zdziwieniem: "Czy ten podział nie jest już ciut anachroniczny?" ---

To może autor wyjaśni zdziwionemu czytelnikowi, ze taki podział ustaliło UKE poprzez asymetrię stawek MTR. Może autor opisze co to jest MTR, bo przeciętny czytelnik GW ma bardzo niepełny obraz rynku telekomunikacyjnego przeczytawszy niniejszy artykuł.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gostek Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 08:47
      Kolejny bardzo nieżetelny artykuł na GW.
      Niepotrzebnie napisałeś o MTR'ach, Pan Przemysław sam powinien dojść skąd wynika różnica w cenach połączeń do Play; nierzetelnie pachnie sponsorowanym!
      • Gość: g.lo. Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.gsk.com 18.10.11, 10:07
        Różnica wynika z tego, że sieci z wielkiej trójki nieziemsko kroją swoich klientów. Normalnie minuta rozmowy kosztuje ile, 29 groszy? Do Play jest to 79 groszy. I teraz liczymy - 29 groszy + 12 groszy (różnica w MTR na korzyść Play) = 41 groszy. 79 groszy (z tego co wiem, to taka jest stawka do Play, przynajmniej w T-Mobile) - 41 groszy = 38 groszy. 38 groszy z każdej rozmowy do Play wpada na czysto na konto T-Mobile, Orange, czy Plusa. Ja uciekłem z T-Mobile do Play i nie żałuję.
        • Gość: gość Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.inqbator.poznan.pl 18.10.11, 10:15
          To nie tak - tą różnicę dostaje P4 (Play). Ponieważ to "mniejszy" i "nowy" operator ma stawki preferencyjne.
          Więcej o tym na stronie szerokopasmowapolska.pl/
          • Gość: AS Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.inowroclaw.mm.pl 18.10.11, 11:14
            no włąsnie nie - PLAY dostaje 12 groszy, co masz napisane w poscie, pozostałe grosiki czyli ponad 3 razy tyle c MTR dostaje Play preferencyjnie kasuja operatorzy
            • asmok6 Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 18.10.11, 12:12
              Gość portalu: AS napisał(a):

> no włąsnie nie - PLAY dostaje 12 groszy, co masz napisane w poscie, pozostałe g
              > rosiki czyli ponad 3 razy tyle c MTR dostaje Play preferencyjnie kasuja operato
              > rzy

No właśnie nie. Wszyscy operatorzy między sobą płacą po 12 gr z wyjątkiem playa który bierze więcej.
              • Gość: experience recepta IP: *.play-internet.pl 18.10.11, 16:37
                Jest prosta recepta na to jak postępować. Na codzień Play Fresh ze stawką 29groszy za minutę, a w zanadrzu druga karta Heyah. Gdyby tak się stało że Play nie ma zasięgu, co w sumie jest możliwe choć bardzo rzadkie ,to wtedy można zamienić kartę. Obie karty obecnie są ważne rok. Gdyby nastąpiła jakaś zmiana na rynku, to zawsze można po wygadaniu wyrzucić i przejść do konkurencji. Obecnie jednak Play jest najlepszy tak w telefonii, jak i w mobilnym internecie. Ceną rekompensują wpadki z jakością.
              • Gość: g.lo. Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: 95.108.78.* 18.10.11, 22:29
                No właśnie nie. Wszyscy operatorzy płacą po około 15 groszy, a do Playa płacą 27 groszy. Informacja ogólnodostępna, więc nie wiem skąd ta dezinformacja. Innymi słowy, wygląda to tak, że całkowity zysk operatorów z W3, kończącej się w sieci Play wynosi 52 grosze (przy założeniu, że minuta rozmowy do Play kosztuje tych groszy 79).
                Naprawdę dziwi mnie jak można bronić operatora, który kroi mnie jako klienta. Dlatego właśnie przeszedłem do Play - odżałuję tą nieco gorszą jakość połączenia, przynajmniej nie czuję się oszukiwany przez operatora.
      • Gość: gość Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.inqbator.poznan.pl 18.10.11, 10:14
        Oj - niekoniecznie.
        Faktem jest, że Play ma stawki MTR odbiegające od średniej. Do tego otrzymuje dodatkowe punkty w konkurach na wykorzystanie częstotliwości. A inni mogą tylko na to patrzeć i się wkurzać ( szerokopasmowapolska.pl/p4-z-wygranymi-czestotliwosciami/ ). Ale biorąc pod uwagę, że MTR do Play się zmienił na początku tego roku, a koszty połączeń do Play nie, to uważam, że jest to bardzo dobrze. Bo to inni operatorzy zarabiają na połączeniach do Play więcej niż na połączeniach do innych sieci. A to już chamstwo.
      • amkkmp Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 18.10.11, 10:16
        > Pan Przemysław sam powinien dojść skąd wynika różnica w cenach połączeń do Play
        Jakbyś potrafił czytać ze zrozumieniem, to odkryłbyś, że panu Przemysławowi nie chodziło o zróżnicowanie stawek, tylko o nieuznawanie Play za dużego operatora. Jeżeli Play ma 6 milionów klientów, to jest dużym operatorem.
        • Gość: joj Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.aster.pl 18.10.11, 14:33
          Jeżeli już jest dużym graczem, to powinien mieć stawki zrównane...
    • needmoney Ludzie umieją liczyć 18.10.11, 09:02
      Ludzie umieją liczyć więc widzą że oferta play jest najkorzystniejsza i wybór telefonów największy a dopna trojka tylko strzyże barany które im pozostały.
      Jedyna konkurencyjna oferta to orange free na kartę na resztę szkoda czasu ...
      • Gość: Abberation Re: Ludzie umieją liczyć IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 11:52
        Ja przede wszystkim liczę na dobry zasięg w praktycznie każdym miejscu- postawiłem na tmobile i nie żałuje, zwłaszcza w świetle trwającej integracji sieci wraz z orange ;) Ponadto, statystyki za 3 kwartal nie uwzgledniaja chociazby duzych zmian w ofercie prepaid...
        • Gość: eh Re: Ludzie umieją liczyć IP: 62.233.246.* 18.10.11, 12:17
          Orange to syf i złodzieje.
        • Gość: joj Re: Ludzie umieją liczyć IP: *.aster.pl 18.10.11, 14:35
          A ja uciekłem z Ery, bo zasięg ma do pupy.
          • Gość: maciek Re: Ludzie umieją liczyć IP: *.wieszowanet.pl 18.10.11, 18:53
            ja też uciekłem z T-Mobile do Play bo od 10 lat bycia w tej sieci nie mogłem się doczekać przyzwoitego zasięgu. Najlepsze jest to, że mieszkam na wsi gdzie T-Mobile ma bardzo kiepski zasięg, a Play ma UMTS. Do tego T-Mobile jest mało atrakcyjny cenowo.
            • Gość: ssss Re: Ludzie umieją liczyć IP: *.gemini.net.pl 18.10.11, 19:46
              ja ucieklem z orange bo na karte gdy skonczy sie waznosc zjada cala kase... kiedys zapomnialem uzupelnic konta a mialem na nim 350 zlociszy i az ze zlosci zniszczylem komorke gdy spoznilem sie o 2 godziny z uzpelnieniem. Teraz jest w play
            • Gość: M Re: Ludzie umieją liczyć IP: *.multi-play.net.pl 18.10.11, 22:44
              A jak T-mobile ma obsługę klienta w punktach! Traktują jak zło konieczne i w zasadzie "to jest tylko moja dobra wola,że Cię obsługuje kliencie". Powiedziane wprost. Byłam w 3-ech punktach we wszystkich to samo. Niewykwalifikowany personel, strata czasu etc. Więc nie dziwne , że klient idzie gdzie indziej nawet najbardziej cierpliwy. Miły Pan na infolinii nie wystarczy. Zbadajcie sobie satysfakcje klienta obsługiwanego bezpośrednio, nie przez telefon.
        • Gość: tomas Re: Ludzie umieją liczyć IP: *.internetia.net.pl 18.10.11, 19:55
          Byłem 4 lata dawnej Erze, umowa wygasła a im nawet nie chciało się zadzwonić i przedstawić oferty... no cóż, teraz jestem w Play. Dla Ery, teraz TM, jeden przeciętny użytkownik widać nie robi różnicy...
      • Gość: taka prawda Re: Ludzie umieją liczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 15:04
        Tak synku. Smartfony w cenach z kosmosu. Dostępność zerowa, a do tego ceny już takie same jak u innych, ale osiołki dalej się dają nabierać na reklamy Playa np takie że Play ma sieć 4G a internet ledwo z prędkością 1 mbit chodzi a jak chcesz mieć 4 albo 6 mega to zapłać. 21 czy 48 mega jak ma konkurencja jest w Play nieosiągalne i długo jeszcze nie będzie. O prawdziwym 4G czyli LTE nie wspomnę bo Play nawet nie ma tego w planach. Zresztą dowiedz się jak właściciele Playa rozpaczliwie poszukują kupca na ich przynoszącą duże straty sieć i nikt tego nie chce kupić. Dziwne nie?? Taka super sieć i zero chętnych na kupno.
    • Gość: AleX Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.icpnet.pl 18.10.11, 09:08
      I jeszcze przydało by się napisać, że asymetria MTR z roku na rok maleje a ceny z W3 do Play stoją a nie spadają i, że tak naprawdę najwięcej na asymetrii zarabiają operatorzy W3.
      • Gość: Frank Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 09:14
        Dokładnie! W3 tnie jak może i zrzuca wszystko na playa
      • amkkmp Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 18.10.11, 10:25
        A wielka trójka (choć już nie taka wielka) bezczelnie twierdzi, że to wina Playa! Zrobiłem szybką analizę stawek za minutę wszystkich operatorów (doszukanie się tego na stronie T-Mobile to mission impossible!)
        Plus - do W3 od 29 do 49 groszy za minutę, do Playa 73 grosze za minutę, różnica od 24 do 44 groszy za minutę
        Orange - do W3 od 29 do 49 groszy za minutę, do Playa 63 grosze za minutę, różnica od 14 do 34 groszy za minutę
        T-Mobile - do W3 od 30 do 39 groszy za minutę, do Playa 59 groszy za minutę, różnica od 20 do 29 groszy za minutę
        Play - do wszystkich od 19 do 39 groszy za minutę

Różnica w MTR do W3 i Playa wynosi brutto 14 groszy z ogonkiem, więc tylko Orange w najtańszych abonamentach nie zbiera dodatkowego zysku na asymetrii. Ale to stan na dzisiaj, a umowy podpisuje się na 2 lub 3 lata. Za rok różnica nie będzie już wynosiła 14 groszy, tylko 7 groszy brutto, więc wszyscy operatorzy z W3 większą część różnicy między ceną połączeń do W3 i Play wezmą dla siebie.
    • Gość: Mario Play to finansowe zombie - ktoś go kupi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 09:17
      Play ma tak potężne zadłużenie, że jedyny dla niego sposób na przetrwanie to podniesienie cen lub wchłonięcie przez innego operatora. Cen nie podniosą, bo klienci Play są z gatunku tych najgorszych bez żadnej lojalności, co to kartę wyrzucą do kosza, gdy tylko coś im się nie spodoba. Ja osobiście stawiam na to, że Play zostanie połknięty przez Polkomtela. Play już korzysta z jego infrastruktury i łatwo będzie sieci połączyć. Play może być wystawiony na sprzedaż już w przyszłym roku.
      • Gość: ktoś z play Re: Play to finansowe zombie - ktoś go kupi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 09:23
        Gość portalu: Mario napisał(a):

> Play ma tak potężne zadłużenie, że jedyny dla niego sposób na przetrwanie to po
        > dniesienie cen lub wchłonięcie przez innego operatora. Cen nie podniosą, bo kli
        > enci Play są z gatunku tych najgorszych bez żadnej lojalności, co to kartę wyrz
        > ucą do kosza, gdy tylko coś im się nie spodoba. Ja osobiście stawiam na to, że
        > Play zostanie połknięty przez Polkomtela. Play już korzysta z jego infrastruktu
        > ry i łatwo będzie sieci połączyć. Play może być wystawiony na sprzedaż już w pr
        > zyszłym roku.

obrażasz mnie tak pisząc. Mam abonament w Play od 5 lat i jest to jedyna w PL sieć w której nikt nie dzwoni i nie namawia na "lepsze" stawki niż podczas podpisania umowy czy na włączanie nowych usług. Nie ma też debilnych smsów z grami czy propozycjami gier. Wszystko jest jasne i przejrzyste.
        • Gość: nie kłam nie kłam IP: *.204.66.190.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.10.11, 09:35
          Przeniosłem do play numer pod koniec lata, w umowie zaznaczylem na nie informacje handlowe, w zeszłym tygodniu otrzymałem smsa, co tez zglaszam jako wykroczenie na policje. Bo to jedyny sposob na walke ze spamem
        • krzysiozboj Re: Play to finansowe zombie - ktoś go kupi 18.10.11, 10:43
          Jest tego zdecydowanie mniej niż np w plusie ale też jest.
          • Gość: zet Re: Play to finansowe zombie - ktoś go kupi IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 13:26
            krzysiozboj napisał:

> Jest tego zdecydowanie mniej niż np w plusie ale też jest.

tylko, ze jesli przenosicie nr z plusa czy ery to z bagazem,
            wasze nr sa sprzedane firmom np. teleturniejowym i przeniesienie nr. chyba nie rozwiazuje tego problemu
            • krzysiozboj Re: Play to finansowe zombie - ktoś go kupi 18.10.11, 13:33
              Tego nie mam, te "teleturnieje" to istna zmora w plusie była, tego nie szło się pozbyć. W play jak do tej pory to raz w miesiącu muszę tłumaczyć że nie chcę minuty darmowej za dwie w przychodzącej rozmowie.
        • Gość: Socyn Re: Play to finansowe zombie - ktoś go kupi IP: *.icpnet.pl 18.10.11, 13:16
          ja mam w Plusie i dostaje pełno ofert z play i co?
          Plej to niby takie fajne?
          Nawet po Polsku nie potrafią się przedstawić.
        • Gość: inna sieć Re: Play to finansowe zombie - ktoś go kupi IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 17:34
          > Mam abonament w Play od 5 lat i jest to jedyna w PL sieć w której nikt nie dzwoni
          > i nie namawia na "lepsze" stawki niż podczas podpisania umowy czy na włączanie nowych
          > usług.

Do Ciebie pewnie nie dzwonią, do mnie nie ma chyba miesiąca żeby ktoś z Playa nie dzwonił z propozycją przeniesienia. Prostej bazy z obdzwonionymi nie potrafią sobie założyć? Czy po prostu nudzą do czasu, aż człowiek się złamie i przeniesie?
      • Gość: eh Re: Play to finansowe zombie - ktoś go kupi IP: 62.233.246.* 18.10.11, 12:33
        mam 5 numerow w orange od 6 lat. Za lojalność mam wielkie G.... jeszcze mnie dymają na darmowych minutach co regularnie reklamuje.Więc o czym ty p...sz?
      • maxelpe Re: Play to finansowe zombie - ktoś go kupi 18.10.11, 12:55
        Wiadomo, że przy takich promocjach, startery za 1, albo za frytki znajdzie się grono osób, które skorzystają z minut na karcie i ją wyrzucą, ale podobnie było z wejściem Heyah na rynek, na to potrzeba czasu i ludzie powoli się przyzwyczajają, a liczba 6 mln nie wzięła się z sufitu. Przy takim przechodzeniu operator Play za chwilę może przeskoczyć pierwszą 3. Świetnym rozwiązaniem było przedłużanie wartości karty o rok i na to ludzie poszli, Doładujesz choćby za 5 zł i nie musisz się martwić, czy za 2-3 dni już masz zablokowane konto. To idealne rozwiązanie dla osób mało dzwoniących, a chcących być w kontakcie, tak zrobiła moja znajoma, która córce doładuje kartę za 10 i ma z głowy problem z blokowaniem.
      • Gość: Monika Re: Play to finansowe zombie - ktoś go kupi IP: *.acn.waw.pl 18.10.11, 13:11
        Ja byłam wiernym klientem najpierw Idei później Orange i co mi z tego przyszło? Tylko tyle że płaciłam duże rachunki. O wiele gorsze warunki niż u każdego innego operatora. W salonach firmowych bucowaci, niekompetentni pracownicy. Oszuści i kłamczuchy. Kilkakrotnie mnie nabrali.
        Nigdy więcej kontaktów z tą siecią.
    • czesiu.wisniak Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 proc. 18.10.11, 09:24
      A proszę bardzo, niech się ludzie przenoszą do Playa. Tylko potem będzie płacz, narzekanie i zgrzytanie zębami, jak telefon nie będzie się mógł zalogować do sieci. Na chwilę obecną potrafią wyskoczyć takie kwiatki, że w centrum Warszawy jest roaming Plusa, bo macierzysta sieć nie wyrabia. Już nie wspominam o jakości połączeń, czy tak reklamowanym internecie (z deklarowanego 1 megabita robi się raptem ćwiartka czyli to co zapewnia bezpłatne Aero2). Znajomy właśnie w wakacje przeniósł sobie numer z Oranga i czeka teraz tylko jak skończy mu się cyrograf.
      • maxelpe Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 18.10.11, 12:36
        Przeskakuje na Plusa, bo Play nadaje na tych samych "kablach", więc Twoje zdziwione mnie nie zaskakuje.
    • Gość: 333D Coś ma "piernik do wiatraka ???" IP: *.181.152.252.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.10.11, 09:27
      Jak Era zmieniła nazwę na Teogomobaja to mi realna szybkość transmisji danych spadła o jakieś 30 % i co wy na to ?
    • Gość: Marian Ja też głupi przeniosłem się do Play. IP: *.abb.pl 18.10.11, 09:57
      Kupiłem telefony dla całej rodziny a tu dupa - zasięg beznadziejny w Warszawie i nic z tym nie robią. Latam po domu żeby coś się dało usłyszeć - zupełnie jak w 90-tych latach gdzieś na wsi.
      Tak więc już nie mogę się doczekać kiedy skończy mi się umowa i wrócę do normalnego operatora. Myślę że zrobi tak większość, kótra nabrała się na ofertę PLAY.
      • Gość: shine Re: Ja też głupi przeniosłem się do Play. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 10:16
        ale herezje głosicie, za coś takiego to KK kiedyś palił na stosie ;)
        a co do Play`a to, że zasięg mniejszy to zasługa nie jakiego Dziurawego Bauca, to on każe marginalizować sieć Play mimo, że mają umowę za którą Play płaci grube pieniądze za roaming, tak samo już ktoś wspomniał, stawi MTR maleją co roku ale żaden z tzw. wielkiej trójki nie kwapi się do obniżania stawek swoim klientom w końcu trzeba z Polaków wydoić ile się da bo to głupi naród. a to, że dzięki Play mamy teraz w miarę niskie stawki to już zapomnieliście? typowa polska mentalność tylko narzekać
      • Gość: desperados Re: Ja też głupi przeniosłem się do Play. IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 10:18
        Marian, to znaczy, że zasięgu Plusa też tam nie masz. Może mieszkasz na jakimś zaścianku. Ja jakoś nie narzekam na zasięg w centrum a Play jako jedyni mają zasięg w metrze co mi akurat odpowiada.
      • Gość: gość Re: Ja też głupi przeniosłem się do Play. IP: *.kielce.net.pl 18.10.11, 10:41
        Potwierdzam, odkąd przeszłam do Play, zaczęły się problemy z zasięgiem, długie wybieranie numeru, zanikanie rozmów, rozłączanie w toku, często wyświetla się komunikat: tylko telefony alarmowe. Nie pomaga ręczne przełączanie na sięć Plus. Testowałam inne telefony, zmienianą miałam kartę sim - nic to nie dało. W domu rozmawiam przez otwarte okno, bo są dni, że inaczej się nie da (a mieszkam w centrum dużego miasta). Problemy z jakością połaczeń mam nie tylko w domu, na otwartej przestrzeni, na ulicy to samo. Nie pozostało mi nic innego, tylko poczekąć jeszcze 6 miesięcy do końca trwania umowy i wrócić do poprzedniego operatora, z którym przez 6 lat nie miałam żadnych problemów z jakościa połączeń.
      • krzysiozboj Re: Ja też głupi przeniosłem się do Play. 18.10.11, 10:46
        Chyba z tym jest jakiś kłopot, mieszkam w miejscu gdzie zasięg ma tylko plus i na jego nadajniku bazuję, często gubię zasięg a nie trafiało mi się to nigdy przez ok 10 lat pobytu w plusie. Mam też kłopot czasem z roamingiem, w plusie nigdy kłopotu z logowaniem do obcej sieci a play potrafi mnie za granicą uziemić nawet na godzinę jak nic.
      • Gość: Ala Re: Ja też głupi przeniosłem się do Play. IP: *.acn.waw.pl 18.10.11, 13:13
        Jeżeli mieszkasz gdzieś na zadupiu, to może nie masz zasięgu. Ja nie mam problemu. Również za granicami Polski jest normalny zasięg.
        • sierzant_nowak nie musi mieszkac na zadupiu... 18.10.11, 14:01
          wystarczy ze np. na parterze, otoczony ciezkimi zbrojeniami z drugim blokiem ekranujacym resztki sygnalu. Sa takie warunki zabudowy gdzieniegdzie, ze bez BTSa pod oknem nigdy zasiegu sensownego nie bedzie
      • Gość: zdrapka Re: Ja też głupi przeniosłem się do Play. IP: *.pools.arcor-ip.net 18.10.11, 14:23
        zmien tego tluka komore na nowa generacje ja z plazy dzwonie i z innych ekstremalnych miejsc i jest doskonaly zasieg i slyszalnosc
    • Gość: tomtom Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 proc. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 10:18
      a dlaczego nikt nie sprawdzi jak wyglada to przenoszenie do play ?? ano wyglada tak ze play daje abo za 1 zł dla osób przenoszacych numer z innej sieci i kazdy salon ma określony plan na takie umowy, wiec co robia konsultanci ?? biegaja po całej rodzinie/znajomych rejestruja na nich startery prepaid w innych sieciach i potem przenosza do siebie i po mieisacy wysyłają rezygnacje z tych umów... ot taki mały marketingowy myk...
      • Gość: prostychłop Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.play-internet.pl 18.10.11, 12:23
        taa, i w ten sposób nazbierali 6 mlnów klientów.
        Ty jesteś idiota - czy nas masz za idiotów?

Aaa, to taki marketingowy myk....
        Wyjątkowo debilny. Powinni cię zwolnić, marnują pieniądze klientów.
        Pewnie dlatego u nich tak drogo.
        • Gość: tomtom Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 16:11
          prostychłopie czy ja kogoś obraziłem ?? wiec nie obrażaj mnie, pokazuje tylko jeden z przykładów jak PLAY nabija sobie liczbe klientów, mam znajomych w salonie playa i co miesiac przychodza na żebry żebym im załatwił kilka umów za 1zł... a Ty jak widac jesteś wielkim fanem Playa patrząc na to skąd masz internet

niektózy maja Mercedesa inni Skode albo inna Tate... to samochód i to samochód, tak jak z Playem to też sieć ;-)

PS jeszcze rachuneczek za internet w Playu nie przyszedł?? poszukaj w googlach: "oszukani przez Play"
      • guino Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 18.10.11, 23:11
        naet nie po miesiacu - czasem tuz po zarejestrowaniu sie w obcej sieci
    • aqwertz Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 18.10.11, 10:25
      Poza ceną liczy się też jakość usług. A tu play osiąga dno.
      • Gość: Ktoś Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: 88.220.105.* 18.10.11, 10:38
        Uwielbiam takich ekonomistów teoretyków.

Przeczytaj artykuł jeszcze raz ... i jeszcze raz ... i jeszcze raz ... i kolejny ale tym razem ze zrozumieniem ... czy już wiesz co się liczy ?
      • Gość: Play=Plius Play świadczy usługi korzystając z sieci Plusa IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 10:44
        > Poza ceną liczy się też jakość usług. A tu play osiąga dno.

Play świadczy usługi korzystając z sieci Plusa, więc skoro Play to dno, to automatycznie Plus też dno.

Dodatkowo Play w miastach posiada sieć własnych stacji bazowych.
        • krzysiozboj Re: Play świadczy usługi korzystając z sieci Plus 18.10.11, 10:48
          Nieco bajki opowiadasz. Równie dobrze można napisać ze skoro netia jedzie na liniach tpsa to jakość usług musi być ta sama, jeśli komuś tak się wydaje to proponuję zmianę.
          • Gość: Ktoś Re: Play świadczy usługi korzystając z sieci Plus IP: 88.220.105.* 18.10.11, 10:58
            Kolejny bajkopisarz mylący technologię. Powiedz no, kolego, cóż ma wspólnego dzierżawienie linii od TP S.A., które to linie operator może odebrać na dwa sposoby - jako pary miedziane podłączone do własnej infrastruktury oraz jako łącza zagregowane podłączone do infrastruktury TP S.A. - z roamingiem GSM, oparty na urządzeniach operatora udostępniającego infrastrukturę ? To są dwie, zupełnie różne technologicznie usługi więc jeżeli chcesz już coś porównywać to znajdź przynajmniej adekwatny przykład.

A w temacie - mam w domu dwa telefony - ja w plusie, żona w play (z wybranym na stałe operatorem plus). Aparaty telefoniczne identyczne. Czy widać/słychać różnicę ? Absolutnie nie. Czy czuć różnicę ? Tak, w rachunkach (na korzyść play). Skoro nie widać/słychać różnicy to po co przepłacać ?
            • Gość: AAJ Re: Play świadczy usługi korzystając z sieci Plus IP: *.mikolow.multimetro.pl 18.10.11, 11:24
              A to ciekawe, bo ja mam również dwa indentyczne telefony, jeden z Heyah, drugi z Play. Telefon Heyah ma zasięg zawsze i wszędzie, zwykle na maksymalnym poziomie lub jedną kreskę poniżej maximum. Natomiast telefon Play gubi zasięg nawet na obrzeżach Katowic.
              • polololo.ltd znam masę miejsc gdzie nie ma T-mobile 18.10.11, 11:47
                Gość portalu: AAJ napisał(a):

> A to ciekawe, bo ja mam również dwa indentyczne telefony, jeden z Heyah, drugi
                > z Play. Telefon Heyah ma zasięg zawsze i wszędzie, zwykle na maksymalnym poziom
                > ie lub jedną kreskę poniżej maximum. Natomiast telefon Play gubi zasięg nawet n
                > a obrzeżach Katowic
                .
                ^^^^
                Skoro gubi to po pierwsze wyłącz UMTS i zostaw tylko GSM, a jak dalej będziesz miał problem to wbij się ręcznie na Plusa. Myślenie nie boli!
            • krzysiozboj Re: Play świadczy usługi korzystając z sieci Plus 18.10.11, 11:58
              Analfabeta czy co? A przeczytaj jeszcze raz mój post i post na który odpowiadałem ale baaaardzo powolutku bo z szybkim czytaniem coś nie tak.
    • zanimmnieznowzbanuja Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 proc. 18.10.11, 10:50
      Kiedys "po numerze" mozna bylo okreslic do jakiej sieci sie dzwoni, obecnie nie ma tej mozliwosci Play dziala praktycznie jak numery "premium rate" o podwyzszonej platnosci z tym ze w przypadku "premium" mamy pojecie gdzie dzwonimy w przypadku Play nie. Dla mnie to jawne naciagactwo powinna byc na poczatku rozmowy bezplatna informacja "dzwonisz do sieci Play koszt ...."
      Osobiscie unikam dzwonienia do osob w Play.
      • Gość: dzl Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 11:26
        a ha ha ha, ale sie uśmiałem nie myślałem że są jeszcze takie przypadki. nie stac cie na telefon i już. jak bym miał się zastanawiać czy mogę zadzoonić do tego operatora czy innego to wywalił bym tel do śmieci. takie bidowanie może miało sens w latach 90, gdzie minuta kosztowała ze 3 zł i nie było darmowych. Wtedy owszem 10 min gadania kosztowało ale teraz to poprostu śmieszne. Unikam dzwonienia do play ha ha ha ha
        • zanimmnieznowzbanuja Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 18.10.11, 11:31
          Komurke mam od 1991r minuta kosztowala 34 centy (tak rozliczenia byly oparte o dolara) i placilo sie tez za polaczenia przychodzace. A do Play nie dzwonie dla zasady nie lubie jak mnie ktos naciaga nawet na 1 grosz bo to moj 1 grosz i to ja mam decydowac co z nim zrobic.
          • Gość: JCK Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.biol.us.edu.pl 18.10.11, 12:44
            Ja też nie lubię jak robią mnie w balona, i dlatego z plusa przeszedłem do playa. Teraz wszędzie place tyle samo. Jak ktoś lubi robić za frajera to nie dalej to robi jego sprawa.
            • Gość: zbanowany Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 19:25
              No tak teraz robia frajerow z tych co do ciebie dzwonia.
              • Gość: JCK Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.biol.us.edu.pl 19.10.11, 08:28
                no tak, ale większość którzy do mnie często dzwonią (rodzinka, kumple itp) poprzechodziło do playa i teraz nic nikt nie płaci.
          • Gość: dfs Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.tpnet.pl 19.10.11, 08:45
            zanimmnieznowzbanuja napisał: 

> A do Play nie dzwonie dla
            > zasady nie lubie jak mnie ktos naciaga nawet na 1 grosz bo to moj 1 grosz

Przejdź do Play. Nie będziesz się musiał zastanawiać, kto jest w jakiej sieci – w Play są jednakowe stawki do wszystkich.
        • sierzant_nowak nie masz racji... jajca sie zaczynaja, jak taki 18.10.11, 14:09
          na przyklad timobajl nie uwzglednia polaczen do Play w darmowych minutach.... Zawsze sie placi...
    • aston84 Asymetria MTR - autor zapomniał? 18.10.11, 11:16
      Do Play jest z powodu asymetrii MTR, gdzie Play za każdą minutę rozmowy dostaje o 79% więcej niż konkurencja.

Oczywiście gra Orange/T-Mobile/Plusa też nie jest do końca fer, ponieważ z uwzględnieniem tego, ceny do Play powinny wynosić około 52gr/min a są wyższe.

Co do samej sieci Play, to ja tam numeru przenosić nie zamierzam, z powodu zasięgu u mnie i tego, że mało znam osób w Play, ale nie o tym chciałem, ponieważ to indywidualna sprawa.

Play szybko zdobywa rynek, jednak ma bardzo mały zysk, a także mocno zmniejszył inwestycje w 2010 roku i w kolejnych jest/będzie podobnie, ponieważ asymetria MTR kończy się 1 stycznia 2013 roku i jeśli do tego nie powiększy znacznie udziału w rynku do poziomu minimum 20-25%, to bez tego atutu jakim są tanie rozmowy do Play (w 2013 ceny będą na tym samym poziomie u wszystkich operatorów) sieć będzie skazana na niepowodzenie.
      Stanie się tak z powodu tego, że nie będą mieć własnej infrastruktury.
      Z powodu dość małej liczby klientów, nie będą mogli tyle przeznaczać na inwestycje.
      Niski udział w rynku nie zapewni wystarczających zysków z działalności.

Podsumowując czeka Nas ponad 1 rok szybkiego rozwoju Play, a później trudno ocenić, albo uda im się osiągnąć wystarczający poziom na rynku i powoli będą dalej udział zwiększali (dają na to szanse, jak 1:3), albo ktoś ich kupi (2:3), albo będą wegetować i w końcu znikną (w to nie wierzę, ale taka opcja istnieje).
    • druga_tozsamosc Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 18.10.11, 11:49
      Dlaczego PLAY ma gorszą jakość?

1. Zasięg własny PLAY jest dziurawy jak ser szwajcarski. Telefon ustawiony na automatyczne wyszukiwanie sieci będzie się trzymał sieci macierzystej nawet jeśli jej zasięg jest bardzo słaby i nie przeloguje się do Plusa, który choć ma w danym miejscu pełny zasięg, to jest traktowany przez oprogramowanie telefonu jako roaming i jest unikany.
      2. Jeśli przełączymy telefon na stałe na Plusa, jakość rozmów i działania sieci wciąż nie jest równa jakości w sieci Plus. Punkt styku Plusa z P4 jest słabym punktem całej infrastruktury i często się zapycha. Prowadzi to do zmiany kodeku używanego do rozmowy na najpodlejszy (HR) oraz do częstych komunikatów "Sieć zajęta".
      3. Nie wszyscy używają telefonów z 3G. Telefony obsługujące tylko GSM używają pasma E-GSM 900 MHz w PLAY. Operator wykupił bardzo wąskie pasmo, które powoduje stałe zapchanie sieci w miastach i zazwyczaj zestawia rozmowę w bardzo słabym technicznie formacie (wspomniany kodek HR).
      4. PLAY używa chińskich tanich urządzeń marki Huawei. Taka infrastruktura nie zapewni dobrej jakości rozmów oraz internetu i zwyczajnie nie będzie poprawnie działać. Infrastruktura konkurencji została wyprodukowana przez Nokia Siemens Networks oraz Ericssona.
      5. PLAY daje dużo minut i SMS-ów za bezcen, co prowadzi do obniżenia jakości działania sieci własnej wskutek zapchania, jak również do przeciążania punktu styku z Polkomtelem.
      6. Na stacjach Polkomtela abonenci PLAY mają najniższy priorytet - w chwilach przeciążenia sieci telefony są wylogowywane, w najlepszym razie nie da się zestawić połączenia.
      7. Play ma poważne problemy jakościowe z roamingiem zagranicznym. Ilekroć jestem poza granicami kraju, telefon w PLAY nie chce się godzinami zalogować do obcego operatora lub nie pozwala na rozmowy.
      • krzysiozboj Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 18.10.11, 12:09
        Jak to technicznie wygląda to nie wiem natomiast moje obserwacje/doświadczenia pokrywają to co piszesz.
        Operatora ustawiam ręcznie bo inaczej miałbym non stop sieci słowackie (mieszkam na samej granicy), nadajnik plusa mam niedaleko i teoretycznie nie powinienem mieć problemu z dostępem (nigdy problemu nie miałem w plusie) a jednak wylogowanie z sieci i brak możliwości logowania przez jakiś czas to norma.

Logowanie do sieci zagranicznych to często udręka, dla mnie pewnie będzie to powód do zmiany sieci bo sytuacje kiedy jadę na umówione spotkanie i nagle nie mogę przez godzinę złapać sieci by ustalić szczegółowo miejsce spotkania to porażka totalna. Tyczy to zarówno pierwszego logowania jak i wylogowania po czym ponowne logowanie niemożliwe przez jakiś czas.

Rachunki są zauważalnie niższe niż w plusie ale niestety tu cena przekłada się na jakość.
      • Gość: waapi Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: 212.160.172.* 18.10.11, 12:11
        Dziękuje za wyjasnie. Podejrzewałem że tak właśnie jest !!!
        Wszystkie telefony muszę zatem zabrac z powrotem z Playa.
      • guino Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 18.10.11, 23:15
        Hm.... mieszam w duzym miesciei jest pewna uciazliwosc,ale nie przesadzajmy....mam tez internet mobilny z playa i jest OK. Kupilam go bo byla to chyba najtansza oferta na rynku. Nawet myslalalam,ze moze im go oddam jak nie zadziala, ale spoko....
      • Gość: sdf Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.tpnet.pl 19.10.11, 08:49
        druga_tozsamosc napisał:

> 7. Play ma poważne problemy jakościowe z roamingiem zagranicznym. Ilekroć jeste
        > m poza granicami kraju, telefon w PLAY nie chce się godzinami zalogować do obce
        > go operatora lub nie pozwala na rozmowy.

Zmień telefon. Wygląda na to, że jest uszkodzony. Albo po prostu wypisujesz herezje.
        • krzysiozboj Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 19.10.11, 10:52
          Jesteś pewny tego co piszesz że tak jednoznaczne stanowisko zajmujesz?
          • Gość: sdf Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.tpnet.pl 19.10.11, 14:05
            Tak.
            • krzysiozboj Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 19.10.11, 20:11
              To oświeć co się u mnie dzieje, zmieniam operatora z plusa na play i na dzień dobry od pierwszego dnia przez kilka następnych miesięcy jest zrywanie sieci oraz kłopoty z logowaniem na dwóch telefonach które do tej pory działały bez najmniejszego zarzutu. Nagle dwa telefony się zepsuły? Zbieg okoliczności że jak widzę inni mają podobny problem?
              Nie opisałem jeszcze jednego ekstra bajeru, losowo u ludzi do których dzwonię raz jestem identyfikowany a innym razem widzą mnie ja zastrzeżony numer, też nagle telefony mi się zepsuły?
        • druga_tozsamosc Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 19.10.11, 11:14
          Gość portalu: sdf napisał(a):

> druga_tozsamosc napisał:
          >
          > > 7. Play ma poważne problemy jakościowe z roamingiem zagranicznym. Ilekroć
          > jeste
          > > m poza granicami kraju, telefon w PLAY nie chce się godzinami zalogować d
          > o obce
          > > go operatora lub nie pozwala na rozmowy.
          >
          > Zmień telefon. Wygląda na to, że jest uszkodzony. Albo po prostu wypisujesz her
          > ezje.

Ten sam telefon z kartą T-Mobile doznaje cudownego ozdrowienia.
          • krzysiozboj Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 19.10.11, 20:12
            ja mam dwa telefony i zapomniałem wyżej napisać, jak wkładam play to mi się "aparat psuje", wkładam plus to cudownie się naprawia.
    • Gość: maciej brawo PLAY....... IP: 217.97.182.* 18.10.11, 11:58
      Wielcy ,tak właśnie traktują klientów...z pozycji Wielkiego,a ty nędzny szary,mały abonencie tylko płać ,o nic nie pytaj,niczego się nie domagaj,a w razie problemu....dowiaduj się !!!!!!
    • Gość: waapi Uwaga PRAWDA IP: 212.160.172.* 18.10.11, 12:07
      Przeniosłem 3 telefony do Play. W środku Łodzi nie można się dodzwonić. A jak się już dodzwonisz do jakośc kiepska (bardzo kiepskie próbkowanie) i rozłącza połączenie. Nie ma znaczenie użyty telefon. Teraz musze czekac 2 lata na przejść do noralnego operatora z zasięgiem. Ot ci prawda o tym operatorze.
      • cubitusss Re: Uwaga PRAWDA 18.10.11, 13:58
        Zgadzam się z przedmówcą - wcześniej byłem w Plusie - rachunki po 300-400 zł ale nie narzekałem na: brak zasięgu/jakość połączeń/rozłączanie połączeń - teraz przeniosłem się do Play - MASAKRA - zasięg jedna - dwie kreski, jakość połączeń dramatyczna i rozłączanie rozmów (centrum i obrzeża Wrocławia) - jedyny 'plus' to niskie rachunki - z rabatem na abo nie przekraczają 100 zł; Jednak jakość dla mnie jest ważniejsza i jak tylko cyrograf wygaśnie wracam do Plusa.

PS. Aby nikt nie zaczął mi pisać, że Play to przecież Plus, bo działa na tych samych nadajnikach - w celach testowych miałem włączony tylko ręczny wybór sieci i wybierałem tylko Plusa i efekt ten sam - drugi telefon firmowy - będący w Plusie - leży obok i działa bez zarzutu (karty SIM już też pomiędzy nimi zamieniałem, bo myślałem,że telefon walnięty). Także Play dla cierpliwych i wyrozumiałych, że jak tanio to nie za dobrze.
      • Gość: orgazmotron wczoraj-pociąg Warszawa-Kraków 0 zasięgu IP: *.tktelekom.pl 18.10.11, 14:52
        w Play przez 90% trasy, drugi telefon z kartą z T-Mobile bez problemów, parę dni temu jechałem z Wawy do Krakowa samochodem , w 5-6 miejscach brak zasięgu.
        • Gość: PO_tworek Wystarczyło ustawić automatyczny wybór sieci IP: 89.174.58.* 18.10.11, 14:59
          Na wszystkich trasach w Polsce mam zasięg Plusa, telefon w Play.
      • Gość: Marian Mam to samo w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 18:45
        cała rodzina ma telefony - żonę to szlag trafia - ni cholery nie idzie się dogadać.
      • Gość: orange Re: Uwaga PRAWDA IP: *.79.77.221.atman.pl 18.10.11, 20:00
        w centrum Bieszczad działa ! przenieś tu interes : )
    • Gość: Badi Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 proc. IP: *.xdsl.centertel.pl 18.10.11, 12:13
      Miałem w Playu i niestety zasięg mnie zawodził więc po zakończeniu umowy przeszedłem do T-Mobile.. zasięg mam wszędzie i to maksymalny, czasem spadnie mi kreskę lub dwie w dół ale moja praca ma taką specyfikę że telefon muszę mieć aktywny... na T-Mobile się jeszcze nie zawiodłem.
    • zawszenasher Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 proc. 18.10.11, 12:40
      Od roku mam numer w play , abonament 35 brutto , rozmowy 10 groszy za minute brutto do wszystkich sieci o kazdej porze dnia i nocy , nie obowiazuje mnie juz umowa , zasieg mam wszedzie ,mieszkam na slasku . Czego wiecej mozna chciec ????? NAJLEPSZA SIEC NA RYNKU , INNE SIECI PRZY PLAY TO K... I ZLODZIEJE. Zastanawiam sie czasami dlaczego tamte sieci maja wogole jeszcze klientow .
    • Gość: eeerrr Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 12:43
      Jak wspomniano wyżej play wtopił z pasmem 900mhz, wygrał dwie paczki, kupił tylko jedną. A do przetargu o 1800mhz w ogóle nie przystąpił bo myślał, że zawojuje rynek samym 2100 na umts. Jakość play na umts jest bez zarzutu, na gsm się przytyka i takie kwiatki jak rwanie rozmów, szumy, trzaski to normalka - zbyt duży ruch, za małe pasmo aby ten ruch obsłużyć, stąd teraz proszą solorza o 1800mhz pod gsm...

Jak play to tylko na sztywno w umts - tutaj wszystko działa bez zarzutu.
    • Gość: kora Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 proc. IP: *.centertel.pl 18.10.11, 13:13
      T-Mobile po wakacjach zaprezentował kilka rzeczywiście bardzo korzystnych zmian w swojej ofercie; choćby rok ważności konta w TakTak-u i Heyah (wystarczy tylko wykonać jakąkolwiek operację aby przedłużyć jej ważność. Wprowadzono także abonamenty multimedialne z paczkami 250 MB do wykorzystania w smartfonach. Wkrótce ruszy nowy program lojalnościowy. Sądzę, że reszta 2011 roku może oznaczać odwrócenie trendu i przypływ nowych użytkowników do T-Mobile
    • konsument-1 Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 proc. 18.10.11, 13:14
      Ja uciekłem z Orange (abonament) lichwiarskie stawki za wszystko i bardzo drogie telefony. Teraz mam play na kartę miesiąc darmowych sms i parę dupereli a kosztu 2/3 mniejsze niż miałem w tamtej sieci.

Jak kiedyś słyszałem "Orange ma być drogi bo to jest royce royce telefonii komórkowej i prestiż a nie podrzędni operatorzy jak reszta..." he he he ehhe eh ehe

Tylko to nie jest royce royce i NIE MA PORÓWNANIA TAKIEGO JAK POMIĘDZY FIATEM A MERCEDESEM.

• Gość: mieszko Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.164.metrointernet.pl 18.10.11, 15:26
        no ale przecież w Orange też masz oferty na kartę. Wiadomo, że abo nie wszystkim odpowiada. Grunt to dopasować sobie odpowiednią taryfę. Pzdr
    • grabadan Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr 18.10.11, 13:33
      Słaby wynik T-Mobile to normalna reakcja na rebranding. Już wcześniej pojawiały się informacje, ze początkowe działania PTC będą skupiały się na zahamowaniu odpływu klientów. Aby jednak ocenić proces rebrandingu trzeba będzie jeszcze poczekać, gdyż dopiero w dłużej perspektywie będzie widać korzyści.
    • najlepszylula Najwięcej stracił T-Mobile... 18.10.11, 13:33
      Ciekawe, że PTC straciło tak dużo. Mimo ogromnych nakładów na rebranding z Ery na T-Mobile stracili najwięcej, choć wyłożyli mnóstwo pieniędzy na to, aby zachęcić do siebie.
      • grabadan Re: Najwięcej stracił T-Mobile... 18.10.11, 14:10
        najlepszylula napisała:

> Ciekawe, że PTC straciło tak dużo. Mimo ogromnych nakładów na rebranding z Ery
        > na T-Mobile stracili najwięcej, choć wyłożyli mnóstwo pieniędzy na to, aby zach
        > ęcić do siebie.

Jak napisałem to było wiadomo już wcześniej. To jest cena rebrandingu. Korzyści widać dopiero w długim okresie, a nie trzy miesiące po nim. Zresztą zestawienie dotyczy pierwszych dziewięciu miesięcy 2011 roku, a więc przede wszystkim czasu, gdy funkcjonowała jeszcze Era (która notabene dodatkowo znajdowała się w fazie schyłkowej mając na myśli życie marki). Efekty zmiany marki będzie widać dopiero za jakiś czas.
        • Gość: zartiepl Re: Najwięcej stracił T-Mobile... IP: 193.111.144.* 18.10.11, 15:35
          To nie jest cena rebrandingu. To skutek gó...anej oferty i to już od ponad roku przed rebrandingiem. Jak sieci nie zależało na wieloletnich klientach, płacących rachunki po 80 - 100 zł miesięcznie, to co się dziwić ??????
          • Gość: M Re: Najwięcej stracił T-Mobile... IP: *.multi-play.net.pl 18.10.11, 22:51
            + fatalna obsługa klienta. Mimo, że ktoś bardzo chce zostać ich klientem potrafią wykurzyć.
            • Gość: spam z T-Mobile Re: Najwięcej stracił T-Mobile... IP: *.tpnet.pl 19.10.11, 09:00
              Plus spam esemesowy, którego nie można się pozbyć, mimo że nigdy w jakiejkolwiek formie nie wyraziło się na niego zgody.
              • Gość: spam z T-Mobile Re: Najwięcej stracił T-Mobile... IP: *.tpnet.pl 19.10.11, 09:06
                Uprzedzając naganiaczy z PTC dodam, że proszenie, błaganie i straszenie BOA nic nie daje. Jedyne wyjście to zmiana operatora.
                • krzysiozboj Re: Najwięcej stracił T-Mobile... 19.10.11, 10:55
                  Potwierdzam, u mnie wszystkie metody zawiodły, nawet informowałem ich że jak po raz któryś zleją moją prośbę o zablokowanie tego ich konkursu to zmienię operatora i też olali, smski o wygranej dalej szły aż miło, pozostało mi tylko dotrzymać słowa i zmienić operatora.
    • ulanzalasem Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 proc. 18.10.11, 13:36
      Najwięcej stracił T-Mobile - 280 tys. numerów - i tylko 58 tys. osób postanowiło przejść z numerem do PTC.

Era/T-mobile ma słabą ofertę abonamentową, drogie telefony, internet też nie jest tani - to samo w innej sieci wychodzi taniej, już nie tylko Play, ale Orange wypada lepiej od 'rószofych' :D
      • Gość: zdrapka Re: po przyjezdzie do POLSKI IP: *.pools.arcor-ip.net 18.10.11, 14:20
        instaluje sie w play wprawdzie sporo durnych sms reklamowek ale da sie wyciszyc po opowiesciach tubylcow z zamieszkami w orange i innych to jest cudo ten play
      • Gość: ania Re: Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 pr IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 15:30
        W T-Mobile dosyć atrakcyjnie wyglądają te abonamenty multimedialne z paczkami 250 MB. To na smartfon wystarczy spokojnie, a zaczynają się od 35 złotych. W TakTaku można zamówić pakiet 100 MB miesięcznie za 9 złotych i to moim znajomym też wystarcza. Większe paczki dla smartfonów są bez sensu. A tak to kosztuje naprawdę niewiele i można sobie surfować.
    • Gość: rumburak Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 proc. IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.10.11, 15:46
      Moim zdaniem wyniki beda znacznie inne po kolejnym kwartale. Glownie za sprawa malej rewolucji w prepaidach i wydluzeniu waznosci konta. Takie OFnK zmiecie kazda inna taryfe dla osob zainteresowanych netem w komorce np.
    • Gość: Iss Jak przenosimy numer, to do Play. Tak w 70 proc. IP: *.v53.interkam.pl 18.10.11, 18:16
      Największym haczykiem jest tu okres badania, czyli rok 2011 od stycznia do wrzesnia. T-Mobile (wtedy jeszcze Era) nie wyglada fajnie na tych statystykach, ale sądzę, ze role calkowicie sie odwroca :) Jak wiemy rebranding Ery to czerwiec, takze nie ma o czym mowic. Kolejne statystyki pokaza jak ma sie sprawa terazniejsza. Nie da sie zaprzeczyc ze pierwsza polowa 2011 roku nalezala do Play, ale rowniez nie da sie ukryc ze w drugiej polowie roku abonenci ktorzy przeniesli sie z Ery napewno zaczeli pluc sobie w brode gdy T-Mobile wszedl na rynek :) Nie wiem co chca pokazac te statystyki, przeszlosc? Liczy sie to co dzieje sie teraz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka