wyborczabiz 18.11.12, 18:54 Czekamy na Wasze opinie i opowieści o umowach cywilnych. Sprawdzają się? Mają sens? Da się z nimi żyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zycie_po_szyciu Krótka piłka 19.11.12, 16:40 Muszę przenieść pracowników z umów cywilnoprawnych na etaty - leżę. Jestem pod wodą, zwijam interes. I mówcie mi, że się nie nadaję do prowadzenia biznesu oraz, że jestem bandytą i złodziejem - mam to w d. Sorry, za dużo razy już o tym gadałem. Odpowiedz Link Zgłoś
das_bot Re: Krótka piłka 19.11.12, 16:47 Dokładnie tak to wygląda: nie nadajesz się. Nie inwestujesz w ludzi, nie dajesz im możliwości rozwoju, nie potrafisz znaleźć dość wartościowych pracowników żeby stworzenie z nimi trwałej współpracy było dla ciebie opłacalne, nie dbasz o lojalność pracowników o ich kwalifikacje i tym samym o poziom własnych produktów albo usług, czy co tam robisz. W skrócie: Kiepski zespół, kiepska firma, kiepskie zyski. Budujesz firmę krzak, która sprzedaje tanie barachło i żyje dzięki niskim kosztom. Byle kryzys cię przewróci, byle konkurent cię wykosi. Budowanie strategii na niskich kosztach ludzkich u nas nie popłaca, to nie Szanghaj. Nawet w Chinach taka krótkowzroczna strategia jak Twoja już się kończy. zycie_po_szyciu napisał: > Muszę przenieść pracowników z umów cywilnoprawnych na etaty - leżę. Jestem pod > wodą, zwijam interes. I mówcie mi, że się nie nadaję do prowadzenia biznesu ora > z, że jestem bandytą i złodziejem - mam to w d. Sorry, za dużo razy już o tym g > adałem. Odpowiedz Link Zgłoś
archie0007 Rynek pracodawcy, ale później 19.11.12, 16:53 witam:) jestem autorem komentowanego tekstu. Oczywiście, koszty się liczą, ale sugerowałbym pamiętać o jednym. dziś jest rynek pracodawcy, za rok może być rynek pracownika. Jeśli dziś nie zbudujemy podstawowej lojalności, to może się okazać, że za rok, z dnia na dzień wyjdzie z firmy np. cała załoga. Bo wszyscy będą mieli umowy zlecenia...<br /> Więc oczywiście, koszty są ważne. Ale patrzmy w dłuższej perspektywie. Odpowiedz Link Zgłoś
pirex_org redaktor idealista? 20.11.12, 09:49 panie redaktorze, co z tego że ma Pan TEORETYCZNIE rację. Tyle w teorii, w gadaniu, w ogólnej teorii bzdur (proszę wybaczyć). Prawda jest taka - firmy mają coraz więcej kasy na kontach, ale i tak oszczędzają na ludziach. Bo jest kryzys i mogą sobie na to pozwolić. Oszczędzają, choć nie muszą, bo taki jest rynek. Budowanie lojalności - piękna sprawa, ale nie w Polsce, nie z polskimi pracodawcami. Bo oni muszą odłożyć na nową beemkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Rynek pracodawcy, ale później IP: *.upos.pl 20.11.12, 10:56 myślę że problem umów "śmieciowych" należałoby rozgraniczyć, są ludzie którzy są zmuszani do przejścia na taką umowę, są ludzie którzy mogą i są tacy którzy sami chcą, umówmy się że 'zysk' dla pracownika zarabiającego 1600 brutto z przejścia na zlecenie bądź DG jest marginalny (nie biorę pod uwagę składek ZUS - ponieważ już chyba nikt z obecnych 30 latków nie oczekuje że przeżyje na emeryturę ZUS'ową), ale przy kwocie 8000 brutto sytuacja wygląda zgoła odmiennie, takiej umowy nie nazywałbym śmieciową - chyba że z pkt widzenia ZUS. Niektóre firmy wręcz dają jasno do zrozumienia że do pewnego pułapu wynagrodzenia można sobie wybrać umowę, ale powyżej ze względu na koszty pozostaje tylko DG/zlecenie - czy to źle, nie wiem - ja jestem ze swojej umowy 'śmieciowej' zadowolony. Przy przechodzeniu na taką umowę chciałem skrócić okres jej wypowiedzenie z 3 do 1 msc - były pracodawca się nie zgodził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciekk Re: Krótka piłka IP: *.pronet.tcz.pl 20.11.12, 10:51 Nie tyle "musisz ich przenieść na etat", co oni zawsze na tym etacie byli, tylko byli przez Ciebie oszukiwani. Umowa zlecenie, która zakłada pracę dajmy na to w sklepie czy w biurze od 8 do 16, z określonymi obowiązkami i możliwością wydawania poleceń przez przełożonego, jest umową o pracę, bez względu na to, co 'sprytny' pracodawca wpisał w nagłówku umowy. Jeśli od takiego stosunku pracy odprowadza składki i podatek tak, jak od umowy zlecenie czy dzieło, to zwyczajnie łamie prawo, tak samo jak gdyby nie odprowadzał należnego ZUS za pracowników na etacie. Etat to sytuacja, w której "pracownik zobowiązuje się do osobistego świadczenia pracy na rzecz pracodawcy pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie przez niego określonym, a pracodawca do zapłaty umówionego wynagrodzenia" - jeśli taki jest Twój stosunek z pracownikiem, to jest on na etacie, bez względu na Twoje widzimisię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom-krak wazne z kim się umawiasz IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 11:01 Wszystko zalezy od punktu siedzenia. Osobiście pracuje od lat na umowie ustnej;). Mozna ja nazwac smieciowka, mozna ja nazwac Lucy, jak kto chce. Nazwa nei jest wazna, wazne jest to, co komu odpowiada. Moje doswiadczenie mowi, ze rodzaj umowy jest niewazny, wazne jest, z kim sie ja zawiera. Jesli dogadujesz sie z ludzmi honoru;), to zawsze umowa bedzie pasowala obu stronom, a jesli z cwaniakami, to zadna umowa o prace cie nie uchroni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarnolud Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.12, 17:19 Z braku innych możliwości będąc bezrobotnym podjąłem w bardzo bogatej kieleckiej firmie w 2008 roku pracę na umowę zlecenie w charakterze portier-dozorca za skromnym wynagrodzeniem. Oprócz mnie na tym stanowisku pracowały dwie inne osoby, które w odróżnieniu ode mnie pobierały rentę. Umowa zlecenia była przez ponad rok odnawiana każdego miesiąca, zleceniodawca sporządzał grafik pracy na każdy miesiąc, wystawiał rachunki, odprowadzał składki na ubezpieczenie społeczne potrącając je z wypłaty, określał gdzie mamy pracować, a także wydawał nam bieżące polecenia związane z pracą, nie mieliśmy prawa chorować, ani urlopować, a naszą pracę kontrolował na bieżąco za pomocą kamery. W połowie 2009 roku dał nam do podpisania umowy nie na miesiąc ale na pół roku z tym, że była tam klauzula, że pracujemy równocześnie u innego pracodawcy, który odprowadza za nas składki na ubezpieczenie społeczne. Z uwagi na swoją sytuację - nie byłem rencistą i jak można przypuszczać zleceniodawca nie chciał płacić nam na ubezpieczenie składek do ZUS-u, a więc albo bym musiał je odprowadzać sam (?), albo bym był pozbawiony prawa do ubezpieczenia rentowo-emerytalnego. Nie zgodziłem się potwierdzić nieprawdy i wkrótce została ze mną rozwiązana umowa zlecenia. Kiedy chciałem później będąc poważnie chorym przejść na rentę - ZUS swój sprzeciw w sądzie argumentował, że w okresie ostatnich 18 miesięcy, tj. podczas mojej pracy na umowę zlecenia na jego konto nie wpływały żadne składki z tytułu zatrudniania mojej osoby. Oto jak pracodawcy wyzyskują i okradają pracowników w dzisiejszej podobno wolnej, niepodległej i praworządnej Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peowiec Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.12, 21:53 jakie to krótkowzroczne. emerytura po takich umowach się należy ???? a jeśli tak to na ile dni wystarczy ?? kto będzie dokładał do za niskich świadczeń ??? kolo się zamyka trzeba zlikwidować śmieciowe umowy i to będzie najlepsze rozwiązanie.niewolnictwo miało być zniesione a nie jest. pracujemy za kawałek chleba i lokum. nie starczy nam na nic więcej jak tylko mieszkać i pracować. ale tego chce lud rudego lisa wybrali to ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezależny Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 09:58 peowiec jesteś i tak piszesz? przecież PAN PREMIER problemu nie widzi... Odpowiedz Link Zgłoś
archie0007 w tym przypadku to oszustwo 20.11.12, 09:45 jeśli faktycznie - co innego dzieje się realnie, a co innego jest na umowie to jest to forma oszustwa. Nie chcę oceniać ogólnie, ale bardzo dobrze, że zrezygnował Pan z tego zlecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom52 Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.centertel.pl 19.11.12, 22:00 pracowałem przez rok jako kasjer w supermarkecie na umowie zlecenia przez agencję pracy tymczasowe - zawsze byliśmy traktowani jako ci gorsi. po roku namierzył mnie komornik - przez zus lub us i zabrał mi całą miesięczną wypłatę. i tak będzie w każdej firmie . to jak żyć w takiej sytuacji. teraz pracuję całkiem na czarno ale jak długo ?: Odpowiedz Link Zgłoś
trinksy Polska bez etatu. 20.11.12, 21:37 Ja sobie nie wyobrażam pracować całe życie na umowę zlecenie.... może i dla pracodawców jest to dobry sposób, natomiast dla nas pracowników nie. Nie jestem w stanie na takiej umowie w żaden sposób wziąć kredytu na mieszkanie, żaden bank nie da mi kredytu.... a co z urlopami i z innymi świadczeniami? Już nie wspomnę, że taka umowa nie podlega pod kodeks pracy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Popieram red. kiełbasę!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.12, 10:21 Uważam, że robienie z etatu świętej krowy to socjalistyczna katastrofa. Dlaczego wszyscy chcą mieć etat najlepiej z 10letnim okresem wypowiedzenia? Bo bylejakość w tym kraju jest na piedestale, a sukcesem każdy się brzydzi. Uważam, że umowy powinny być wypowiadalne w 2 tygodnie niezależnie od przyczyn i od stażu. Dzięki temu lenie by musiały coś od siebie dać, a ci którym się chce byli by sowicie wynagradzani. Bo w tym kraju absurdalnie dobry specjalista WOLI umowę zlecenie niż wiązanie się z jednym pracodawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
archie0007 Re: Popieram red. kiełbasę!!! 20.11.12, 11:15 dziękuję za "poparcie" :) zgadzam się, czy od 'jakości pracownika' zalezy jego sytuacja na rynku. Specjalista będzie bardziej elastyczny i doceniany, a także skłonny do większego ryzyka. pozdrawiam Gość portalu: Piotr napisał(a): > Uważam, że robienie z etatu świętej krowy to socjalistyczna katastrofa. > Dlaczego wszyscy chcą mieć etat najlepiej z 10letnim okresem wypowiedzenia? > Bo bylejakość w tym kraju jest na piedestale, a sukcesem każdy się brzydzi. > > Uważam, że umowy powinny być wypowiadalne w 2 tygodnie niezależnie od przyczyn > i od stażu. > Dzięki temu lenie by musiały coś od siebie dać, a ci którym się chce byli by so > wicie wynagradzani. > Bo w tym kraju absurdalnie dobry specjalista WOLI umowę zlecenie niż wiązanie s > ię z jednym pracodawcą. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chriso Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: 89.174.251.* 20.11.12, 10:37 Państwo powinno bardziej dbać o pracowników niż o pracodawców. W dobie jak to mówią "kryzysu" każdy kto może weźmie umowę jaka mu zaproponuje pracodawca nie patrząc na to, że za 30 lat nie otrzyma normalnej emerytury a marne gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
archie0007 czy państwo ma działać? 20.11.12, 11:13 nie wiem, czy to do końca zadanie tylko dla państwa. W zakresie tworzenia reguł - zapewne tak. Ale jak słusznie napisałeś - sytuacja na rynku ustawia całą sytuację.<br /> Natomiast jest faktem, że jeśli ktoś nie płaci składek ZUS, to w przyszłości podatnicy zafundują mu emeryturę socjalną. W ten sposób państwo dotować będzie obecnych przedsiębiorców.<br /> Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.171.228.18.dsl.cdpnetia.pl 20.11.12, 10:58 Pamiętam jak byłem studentem i chciałem zarobić jakieś pieniądze. Nie interesowało mnie to, żeby mieć świadczenia tylko to, żeby zarobić kilka setek. Jako absolwent chciałem znaleźć pracę i się rozwijać. Nie zależało mi na świadczeniach na początku bo jako absolwent nie mam prawa wymagać od pracodawcy takich profitów. Absolwent ma się uczyć bo po studiach w sumie nic nie umie. Mam a raczej miałem umowę na czas nieokreślony. Powiem szczerze, że przerażał mnie trzymiesięczny okres wypowiedzenia. Zaliczam się do tych osób, które jeśli mają możliwość to chciałyby zmienić pracę od razu. Zresztą to, że umowa była na czas nie określony w sumie nic mi nie dała. Jak pracodawca chce zwolnić to znajdzie sposób aby pozbyć się pracownika. Teraz założyłem własną firmę. Chciałbym decydować sam kogo i na jakich zasadach będę chciał zatrudnić. Nie jestem filantropem aby rozdawać świadczenia na lewo i prawo. I powiem brutalnie. W dupie mam związki zawodowe. Panowie dbają tylko o swoje interesy a nie interesy społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert or2 Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 11:02 ja uważam, że taka forma zatrudnienia jest dobra, bo każdy może sam ubezpieczyć się w ZUS-ie, a płaci się o wiele niej podatku i składek Odpowiedz Link Zgłoś
archie0007 Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie 20.11.12, 11:17 jest to ważny argument. Natomiast część naszych rodaków woli, żeby ktoś więcej robił za nich. I nawet trudno się temu "lenistwu" dziwić, choć go oczywiście nie popieram. pozdrawiam Gość portalu: Robert or2 napisał(a): > ja uważam, że taka forma zatrudnienia jest dobra, bo każdy może sam ubezpieczyć > się w ZUS-ie, a płaci się o wiele niej podatku i składek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.promat.pl 20.11.12, 11:15 niestety dane dotyczące kosztów jakie ponosi pracodawca lub wynagrodzenia jakie otrzumuje pracownik na etacie- umowa o pracę, sa obarczone błędem (brak ZUS-u jaki płaci pracodawca!) przy koszcie pracodawcy 1500zł. netto , uwzględniajac ZUS płacony przez pracodawcę ,wynosi około 926 zł. wtedy różnica między umowa o dzieło z 20%kosztem uzyskania wynosi aż 358 zł. tj prawie 25 lub 40% zalezy jak liczyć; albo dla wynagrodzenia netto 1111,35zł. koszt u pracodawcy 1800zł. nieładnie robić wodę z mózgów czytelnikom, to pachnie poprzednią epoką obywatelu redaktorze :-) jezeli róznice byłyby takie jak wyliczono w artykule problemu takich umów , lub występowałby w znacznie mniejszym stopniu Odpowiedz Link Zgłoś
archie0007 Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie 20.11.12, 11:21 Wyliczenie miało pokazać różnicę w kwocie brutto 1500 zł na umowie pracownika, o tyle dane są prawdziwe. <br /> Natomiast oczywiście, uwaga jest słuszna - pracodawca ponosi jeszcze koszt dodatkowy - zwany "brutto brutto", czyli jest to koszt "niewidoczny" z punktu widzenia umowy otrzymanej przez pracownika. dziękuję za uwagę !:) Gość portalu: andrzej napisał(a): > niestety dane dotyczące kosztów jakie ponosi pracodawca lub wynagrodzenia jakie > otrzumuje pracownik na etacie- umowa o pracę, sa obarczone błędem (brak ZUS-u > jaki płaci pracodawca!) > przy koszcie pracodawcy 1500zł. netto , uwzględniajac ZUS płacony przez pracoda > wcę ,wynosi około 926 zł. wtedy różnica między umowa o dzieło z 20%kosztem uzys > kania wynosi aż 358 zł. tj prawie 25 lub 40% zalezy jak liczyć; > albo dla wynagrodzenia netto 1111,35zł. koszt u pracodawcy 1800zł. > nieładnie robić wodę z mózgów czytelnikom, to pachnie poprzednią epoką obywatel > u redaktorze :-) > jezeli róznice byłyby takie jak wyliczono w artykule problemu takich umów , lub > występowałby w znacznie mniejszym stopniu Odpowiedz Link Zgłoś
adondek Tak na marginesie 20.11.12, 11:41 Zwolennicy tzw elastycznych form zatrudnienia widzą wyłącznie interes pracodawców.A sprawa jest prosta , mamy kodeks pracy póki co o takiej a nie innej treści i kilkakrotnie niższe od przeciętnych w UE koszty pracy.Poza tym nie można w naszym kręgu cywilizacyjnym mieć pretensji do pracowników , że chcieliby pracując zapewniać sobie równocześnie szeroko pojęte bezpieczeństwo socjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.12, 12:21 A ja jestem zatrudniona na umowę o dzieło, mam stały czas pracy 9-17, stałe miejsce, codziennie muszę wysyłać raport na koniec dnia do przełożonych. Muszę też podpisywać listę obecności. Ta praca ma wszystkie znamiona pracy na umowę o pracę. Chciałam to dziś skonsultować z PIP. Otrzymałam informację, że oni zajmują się tylko umowami o pracę. Jedyne co mogę zrobić to złożyć pozew w sądzie cywilnym o ustalenie stosunku pracy. Główne biuro mojej firmy jest we Wrocławiu. Tam tez musiałabym złożyć pozew. 700 km od mojego miejsca zamieszkania. Dziwić się, że ludzie nic nie robią, aby ukrócić złodziejskie praktyki pracodawców..... :sciana: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 12:31 genialne - złóz pozew a za tydzien bedziesz wysylac CV i jak bedziesz miala farta to cie ktos zatrudni na podobnych warunkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iguana Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.12, 12:43 Przytoczę stare przysłowie: ryba psuje się od głowy! Koszty pracy są tak wysokie, że przedsiębiorcy robią co mogą, by je obniżyć. Jednym z najłatwiejszych sposobów jest właśnie zatrudnienie pracownika na tzw. umowy śmieciowe - to m.in. umowa od dzieło, od której nie opłaca się ZUS, albo podpisywanie z jedną osobą kilku umów-zleceń (ZUS płaci się tylko od jednej). Jest kryzys, firmy jak mogą walczą o przetrwanie i trudno się dziwić pracodawcom, że tną koszt jak mogą. A pracownicy? Cóż - rynek dziś jest rynkiem pracodawcy. Nie zgadzasz się, nie masz roboty! Kolejną sprawą jest też to, że skoro pracodawca szuka pracownika do konkretnego projektu, nie ma potrzeby zatrudniania go na etat. Wystarczy umowa o dzieło - żeby zlecić namalowanie obrazu nie muszę się z kimś wiązać do momentu jego przejścia nie emeryturę. Poza tym biznes to dziś dynamiczna dziedzina - po co mam czekać 3 miesiące aż pracownikowi skończy się wypowiedzenie, jeśli mogę się z nim pożegnać praktycznie z dnia na dzień? Padały tu słowa o lojalności - lojalność trwa najwyżej 3 miesiące, tyle ile zwykle wypowiedzenie. Jeśli pracodawca chce się pożegnać z pracownikiem i tak to zrobi, tyle, że potrwa to dłużej i będzie kosztować drożej. Podobnie pracownik - jeśli będzie chciał odejść - odejdzie po okresie wypowiedzenia tyle, że ... też zakończę przysłowiem "Z niewolnika nie masz pracownika":sciana: Odpowiedz Link Zgłoś
adondek Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie 20.11.12, 14:39 W Polsce wysokie koszty pracy? Dobre ! Wiem ,że niektórym by się marzyło tzw 0 ujemne , ale bez przesady. Przeciętne koszty pracy w Polsce to 7,1 euro/godz. przy średniej w UE ok. 25 euro ( w tzw. starej Unii ca 35 euro).No, ale mamy rezerwy ; czy polski robol musi zarabiać więcej od swojego kolegi w Rumunii lub Bułgarii.Trzeba nad tym się zastanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Weiher Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: 78.133.191.* 20.11.12, 14:55 Z pewną rezerwą czytam publikacje, gdzie pewien rodzaj umówi nazywa się "śmieciowymi". Wg mojej oceny, w Polsce umów śmieciowych nie ma. Pojęcie to zostało wymyślone przez jakiś krąg ludzi związany z władzą, aby lobbować takie umowy, od których naliczane są wysokie daniny społeczne. "Umowa śmieciowa" stała się terminem o nacechowaniu pejoratywnym, przez co człowiek pracujący na podstawie takiej umowy ma się czuć gorszym rodzajem człowieka. Dla mnie osobiście "śmieciowe" w chwili obecnej oznacza nic innego, jak "niewygodne i niedochodowe dla ZUS i fiskusa, ale ZUS i fiskus nie za bardzo może coś z tym zrobić". Natomiast z punktu widzenia społecznego równie dobrze możemy mówić o mieszkaniach śmieciowych, samochodach śmieciowych, śmieciowych usługach medycznych itp. Echo wokół umów "śmieciowych" jest rodzajem wywierania presji na przedsiębiorców. Patrząc z innej strony, koszty pracy są już tak wysokie, że stają się nieakceptowalne społecznie, a posiadanie pracownika powoli staje się luksusem, na który stać tylko duże i silne firmy. Aby utrzymać wymagany trend, czyli rezygnację z umów cywilnoprawnych na rzecz umów "mocno o-ZUS-owanych", musimy albo obniżyć ich koszt, albo podnieść marże w firmach, co będzie się wiązało ze wzrostem cen, inflacją itp. itd. Reasumując - wg mojej oceny jest ok. A że ZUS ma za niskie dochody - to problem rządu i tegoż ZUS-u, a nie mój. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_a3 umowy śmieciowe są zbyt bardzo wykorzystywane 21.11.12, 21:33 moim zdaniem umowy śmieciowe są zbyt bardzo wykorzystywane przez pracodawców. takie umowy nie podlegają pod kodeks pracy, dlatego pracodawcom jest wygodniej. Nie muszą stosować norm czasu pracy, dawać urlopów, płacą zwykle za godziny przepracowane, jak się nie podoba to rozwiązuja umowe, itp. to jest omijanie przepisów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: umowy śmieciowe są zbyt bardzo wykorzystywane IP: *.183.183.83.dsl.dynamic.t-mobile.pl 23.11.12, 11:21 Ja też jestem przeciwko umowom śmieciowym, ponieważ są nadużywane. Pracownik nie ma praktycznie żadnych praw, ale pracodawca jest chroniony. Na normalnej umowie pracownik jest chroniony i ma większe poczucie stabilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
frontek45 Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie 22.11.12, 13:26 Można się zgodzić, że umowy zlecenia są ozusowane w przypadku, gdy jest to jedyny dochód, ale pod warunkiem, ze pracodawca jest uczćiwy. W rzeczywistości wygląda to tak, że pracownik dostaje 2 umowy zlecenia do podpisania. Jedna, najczęściej na 200 - 300 zł jest ozusowana, ale druga już nie jest. I tu jest właśnie problem z tymi umowami. Kiedyś, aby umowa zlecenie nie musiała być ozusowana należało uzyskiwać dochód z tytułu innego zatrudnienia w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia. Na dzień dzisiejszy tego zapisu już nie ma i pracodawcy ozusowują tylko minimalne kwoty i od tych kwot będzie wynosiła wysokość przysłej emerytuty!!!! Ponadto umowy zlecenia są sposobem na omijanie minimalnego zatrudnienia i ich oferty to często 5 - 6 zł brutto!!!! Umowy zlecenia mogą być pod warunkiem, że jest to dobrowolny wybur pracownika, wynagrodzenie jej jest w wysokości co najmniej najmnieszego wynagrodzenia oraz jest ona w całości ozusowana. Ale taka umowa dla pracodawcy jest nadal za droga i robi wykręty jak opisane powyżej, a pracownik jest postawiony w sytuacji podbramkowej: przyjmuje warunki jakie daje pracodawca lub nie ma pracy w ogóle. Póki pracodawcy nie przestaną wykorzystywać sytucji na rynku pracy, doputy jestem osobiscie przeciwny umowom zleceniom w takiej formie jak obecnie. Przykłady pracowników zadowolonych z umów o pracę są pokazywane wybiurczo, gdyż tacy pracownicy są w miejsości. Zadowolony pracownik z UZ to taki, który sam wybrał takie zatrudnienie i zarabia na nim więcej niżby zarobił na umowie o pracę, ale tacy pracownicy są w miejszości. W większości przypadków pracownik ma do wyboru: albo brak pracy, albo zgodzić się na warunki, jakie dyktuje pracodawca. Ponadto uzusowienie w całości umów zleceń lub wprowadzenie spowrotem kwoty minimalnego zarobku zwalniającego od nie płacenia zusu od drugiej umowy jest też lekarstwem dla samego ZUSU, gdyż bedzie dostawał wyższe składki od pracujących pracowników, które teraz nie są płacone!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.183.183.83.dsl.dynamic.t-mobile.pl 23.11.12, 11:27 Przez m.in. takie zachowania pracodawców typu podsuwanie dwóch umów na różne kwoty powinno się z nich zrezygnować. Inaczej nie da się tego ograniczyć. I szczerze mówiąc ja jeszcze się nie spotkałam z osobą, która byłaby zadowolona z zatrudnienia na umowę zlecenie. Ludzie lubią poczucie stabilizacji, pewności, dlatego zależy im na umowach o pracach, które chronią pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzejj Re: Wasze opinie: umowy cywilne - dobre, czy śmie IP: *.189.218.66.skyware.pl 20.01.13, 19:14 świetni komentatorzy,jak zwykle co poniektórych ponosi.Z wszystkimi jednak po części można się zgodzić. Każdy ma inne doświadczenia więc może taka rozbieżność forum.finansefakty.pl Odpowiedz Link Zgłoś