Gość: Pewniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 13:52 No przecież to oczywiste, że nie podwyższy, jak mamy dwa głupie kaczory na szczycie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
screwball S&P obniży rating Polski? 27.10.05, 13:54 no to czekamy na wzrost stop % :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiS off PiS OFF IP: 82.160.132.* 27.10.05, 14:11 /Premier z kapelusza, Prezydent z lodówki, Marszałek z zaskoczenia,.../ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ździchu Re: PiS OFF IP: *.chello.pl 27.10.05, 16:17 trochę mnie to cieszy bo mam 100 euro na sprzedanie. hmmm... no dobra - to było głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
radyjoman Ani chybi judeomasoński spisek przeciw Umęczonej.. 27.10.05, 17:02 No bo co innego, jak nie to? Trzeba Wyroczni z Torunia posłuchać, oni najlepiej roztłumaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piss'em all S&P obniży rating Polski? IP: 212.160.252.* 27.10.05, 13:54 celny komentarz - więcej nie trzeba. czekam na odpływ inwestorów z polszy:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itobybyłonatyle pierwsze objawy ptasiej grypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 13:55 kaczkom sie wydaje że żyją na bezludnej wyspie otoczonej wielką wodą i mogą robic co chcą. odnoszę wrażenie że stare powiedzenie "leszek m. skończył nim zaczął" nabiera nowej wartości. ktoś ma propozycje jak to powinno teraz brzmiec by pasowało do kaczki? Odpowiedz Link Zgłoś
deadsea Drozsza obsluga dlugu a wiec... 27.10.05, 14:03 Drozsza obsluga dlugu a wiec takze wieksza dziura budzetowa. Cóz, wystarczyla sama grozba realizacji "programu" gospodarczego PiS a juz wszystko zaczyna sie walic. Odpowiedz Link Zgłoś
minimum1 Re: S&P obniży rating Polski? 27.10.05, 14:00 PiS pewnie uzna to za bezczelną ingerencję międzynarodowego kapitału w wewnętrzne sprawy Polski i w ogóle zakaże udzielania Polsce ratingów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Czy obniżyli też rating Niemiec? IP: 193.109.212.* 27.10.05, 14:02 Oni budowali koalicję miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: Czy obniżyli też rating Niemiec? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.10.05, 14:07 Martw sie o Polske, DOJCZE DADZA SOBIE RADE. Odpowiedz Link Zgłoś
screwball Re: Czy obniżyli też rating Niemiec? 27.10.05, 14:08 Gość portalu: gość napisał(a): > Oni budowali koalicję miesiąc. --w RFN nie zwyciezyl populizm gospodarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Re: Czy obniżyli też rating Niemiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:25 No i gospodarka jakby trochę silniejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Czy obniżyli też rating Niemiec? 27.10.05, 14:47 Gość portalu: gość napisał(a): > Oni budowali koalicję miesiąc. To nie chodzi o to ile budowali koalicję, ale kto tę koalicję budował. Merkel i Schroeder może Niemiec nie uzdrowią ale raczej nic nie popsują. A nasi bracia K. wraz z tow. L to nie wiadomo co wymyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
screwball Re: S&P obniży rating Polski? 27.10.05, 14:03 Jak polaczymy wysoki kurs euro i wzrost oprocentowania obligacji SP (przy spadku ratingu nieuniknione) to dziura w budzecie zaczyna sie pruc i zapowiadane 30mld przy wzrosci wydatkow i obnizce podatkow to zwykla fantazja. Ale PIS nie musi sie obawiac o spadek poparcia- na wsi o tym nie wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: S&P obniży rating Polski? IP: 62.181.161.* 27.10.05, 14:03 A czego się spodziewali po PISuarze :-) Tylko patrzeć jak odbędą się nowe przedterminowe wybory Pzdr pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Termin już znamy - 15 stycznia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cogar Re: S&P obniży rating Polski? IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 27.10.05, 14:14 Czesgos nie kumam W jakim świece Ty żyjesz demokratycznym czy jakim ? Kaczory wybrali Twoi rodacy! I to wiekszością głosów wiec nie wiem co cie tak bulwersuje Oni nie przyszli i nie wywalczyli miejsca siła oni po prostu wygrali bo dostali zaufanie społeczne dla siebie i wojego programy To tez nie sa moi kandydaci a jednak jezeli wiekszosc ma racje to musze sie dostosowac i nie marudzić zanim nie zobaczysz efektów jego pracy ! Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek Re: S&P obniży rating Polski? 27.10.05, 14:17 Może więc należałoby się zastanowić, czy większość rzeczywiście ma rację. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: S&P obniży rating Polski? IP: 62.181.161.* 27.10.05, 14:18 Ja tam wolę nie czekać na efekty ich pracy dla całej Polski. Wystarczy mi to co widziałem w Wawie. Chętnie bym poświęcił pręnaście mln by odbyły się nowe wybory. Pzdr pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: S&P obniży rating Polski? IP: *.wroclaw.mm.pl 27.10.05, 15:58 > Czesgos nie kumam W jakim świece Ty żyjesz demokratycznym czy jakim ? Kaczory > wybrali Twoi rodacy! I to wiekszością głosów wiec nie wiem co cie tak bulwersuj > e Buaaaachachachacha :-))) Większością :-))) 26.99% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: S&P obniży rating Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:26 To nie wina Kaczorów tylko tych kolesi z KLD i UW, którzy teraz nazywają się PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubawiony Pewniak, to tylko praleczki piora ci mozg. IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 27.10.05, 14:32 Na czele z GW, bo wszyscy przestraszyli sie rozpirzenia czerwono-rozowego salonu. Musisz sie jeszcze ciemna maso duzo uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Że niby w Standard & Poor's siedzi ekipa Urbana ? 27.10.05, 14:43 Gość portalu: ubawiony napisał(a): > Na czele z GW, bo wszyscy przestraszyli sie rozpirzenia czerwono-rozowego > salonu. > Musisz sie jeszcze ciemna maso duzo uczyc. Że niby w Standard & Poor's siedzi ekipa Urbana i Millera? O ja cie... To ja chłopaków nie doceniałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubawiony Re: Że niby w Standard & Poor's siedzi ekipa Urba IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 27.10.05, 15:01 Nikt tam nie siedzi. Oni tam tylko czytaja nasza prase, ktora podlega salonowi i ktora sieje panike (tak jak przed II tura publikowala sondaze z rzekomym 60% poparciem dla Tuska). Cala gra idzie teraz na zdestabilizowanie sytuacji i glowne role ma grac PO i prezydent (ma jeszcze 2 miesiace urzedu). Celem jest uwalenie PiS, byc moze przedterminowe wybory. Przy wiekszym poparciu dla PO i SLD czerwono-rozowy salon przetrwa. PO zorientowala sie, ze Kaczory rzeczywiscie chca zaczac czyszczenie. Stad panika. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Że niby w Standard & Poor's siedzi ekipa Urba 27.10.05, 15:35 Gość portalu: ubawiony napisał(a): > PO zorientowala sie, ze Kaczory rzeczywiscie chca zaczac czyszczenie. Stad > panika. Własnie widzimy jak czyszczą - zaczeli od współpracy z Lepperem. To że Samoobrona z nic nie znaczącego ruchu nagle stała się (4 lata temu) 3 siłą w parlamencie nie zastanawia ci? Przecież to cuchnie z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubawiony Re: Że niby w Standard & Poor's siedzi ekipa Urba IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 27.10.05, 18:11 > Własnie widzimy jak czyszczą - zaczeli od współpracy z Lepperem. Bo Lepper jest potrzebny, trzeba powolac rzad i uchwalic budzet. Kaczynski bylby glupi, gdyby na samym poczatku poroznil sie poza PO ze wszystkimi. Zrobil dobrze, dal reszcie po wicemarszalku. Lepper nie bedzie mial ministrow, badz spokojny, przy mniejszosciowym rzadzie bedzie to co w kazdym normalny kraju. Dla kazdej ustawy trzeba bedzie zdobyc poparcie u kogos poza PiS. Ale w koalicji tez ustawy sie "kupuje", to jest polityka. Koalicji PiS SO nie ma, ale juz mamy nieformalna koalicje PO - SLD. Bronic ukladu do upadlego, nawet za cene calkowitej destabilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Że niby w Standard & Poor's siedzi ekipa Urba 27.10.05, 18:54 Gość portalu: ubawiony napisał(a): > > Własnie widzimy jak czyszczą - zaczeli od współpracy z Lepperem. > > Bo Lepper jest potrzebny, trzeba powolac rzad i uchwalic budzet. Kaczynski > bylby glupi, gdyby na samym poczatku poroznil sie poza PO ze wszystkimi. No właśnie o tym mówie - odnowa moralna? Ta partia sie nazywa Prawo i Sprawiedliwość i pod tym hasłem doszli do władzy. A skąd wiesz co jeszcze musieli dać Lepperowi? A następnym razem będą kupczyć z SLD, LPR czy kto tam sie nawinie. > Koalicji PiS SO nie ma, ale juz mamy nieformalna koalicje PO - SLD. Bronic > ukladu do upadlego, nawet za cene calkowitej destabilizacji. A gdzie ta koalicja się objawiła? Bo jakoś nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubawiony Re: Że niby w Standard & Poor's siedzi ekipa Urba IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 27.10.05, 19:39 > No właśnie o tym mówie - odnowa moralna? Ta partia sie nazywa Prawo i > Sprawiedliwość i pod tym hasłem doszli do władzy. > A skąd wiesz co jeszcze musieli dać Lepperowi? A następnym razem będą kupczyć z > > SLD, LPR czy kto tam sie nawinie. Oczywiscie, Lepper bedzie chcial wykorzystac sytuacje. To twardy zawodnik, ale Jarek jest rownie twardy jesli nie twardszy. Poza tym Lepper wcale nie musi byc potrzebny zawsze. Chodzi o przetrzymanie 2 miesiecy jakie pozostaly do zaprzysiezenia prezydenta. Trzeba powolac rzad i uchwalic budzet, po tym mozna rok rzadzic. Po zaprzysiezeniu prezydenta leca jedna po drugiej ustawy: ujawnienie agentury, lustracja, dekomunizacja. Zrozumcie, nie da sie zbudowac panstwa dobrobytu bez praworzadnosci a Polska rzadzi klika (komisje sledcze to pokazaly - szczegolnie oboz prezia). Niskie podatki to nie wszystko, w Afryce panstwa maja niskie podatki albo nikt ich nie placi i jest burdel i nedza. Praworzadnosc i wolny rynek. To sa podstawy. Mnie tez sie nie podobaja socjalne obietnice PiS, zreszta ja nie glosowalem na nich w parlamentarnych. > A gdzie ta koalicja się objawiła? Bo jakoś nie zauważyłem. Ta koalicja objawila sie juz przed druga tura wyborow, kiedy Miller, Kwasniewski, Urban poparli Tuska. A pozniejsze zazadanie przez PO MSWiA pokazalo o co tak naprawde chodzi Platformie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kragg Re: Że niby w Standard & Poor's siedzi ekipa Urba IP: *.acn.waw.pl 27.10.05, 16:18 > Nikt tam nie siedzi. Oni tam tylko czytaja nasza prase, ktora podlega salonowi A nie sądzisz ze oni raczej czytają swoją i międzynarodową (anglojęzyczną) prasę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubawiony Re: Że niby w Standard & Poor's siedzi ekipa Urba IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 27.10.05, 18:05 > A nie sądzisz ze oni raczej czytają swoją i międzynarodową (anglojęzyczną) pras > ę? Sadze, ale ich korespondenci czytaja nasza prase. I na tej podstawie pisza swoje artykuly, posrednio ulegajac panice. Grozba obnizki rankingow pojawiala sie ostatnio czesto, w zwiazku z mozliwym przekroczeniem drugiego progu ostroznosciowego. News wisial krotko, teraz jest potrzeba polityczna obarczenia Kaczynskich za wszystko, dlatego bedzie sie o tym trabic. I salonowe media tworza konsekwentnie ten swoj matrix. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: S&P obniży rating Polski? IP: *.paisley.ac.uk 27.10.05, 14:33 czyzby zydowskie srodowiska finansowe sie przestraszyly? Oto ich plan podboju troche odklada sie w czasie, wiec najlatwiej przykrecic kurek. Odpowiedz Link Zgłoś
screwball Re: S&P obniży rating Polski? 27.10.05, 14:38 Gość portalu: me napisał(a): > czyzby zydowskie srodowiska finansowe sie przestraszyly? Oto ich plan podboju > troche odklada sie w czasie, wiec najlatwiej przykrecic kurek. --nie boj sie, kosciola Ci nie wykupia:)) PS: a czytales, ze ze zrodel zblizonych do naszego dziennika dochodza pogloski iz mosad poszukuje na swiecie dwoch blizniakow, maksymalnie podobnych do lecha i jarka? ciekawe co tez knuja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOMEN Re: S&P obniży rating Polski? IP: *.abhsia.telus.net 27.10.05, 14:42 Trzeba stworzyc BOMEN organizacje klasyfikujaca i opublikowac klasyfikacje AAA+. LusiaP. Trzeba tez uwzgledniac opinie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
parob a to dziwjki 27.10.05, 15:05 no nic to, po propagandzie w różnych die zeit, le figaro itd. gdzie mozna było poczytać ,że władzę w Polsce przejął przynajmniej benito mussolini jeśli nie hitler to nie dziwi mnie,że agencje zaczynaja się dołączać do akcji zniechęcania do Polszy. Przecie to herezja,żeby władze przejmowali nieprzyjaciele europy i przyjaźni niemiecko-rosyjskiej.Może jak się załamie złoty i giełda to polskie paroby przemyślą swoje wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123456 trochę luzu i otrzeźwienia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 15:13 bo niektórzy koniec śiata widzą;):) Bank Światowy o przyszłości polskiej gospodarki (PAP, pb/27.10.2005, godz. 13:06) Problemy z utworzeniem nowego rządu nie powinny znacząco wpłynąć na wzrost gospodarczy w Polsce. Dla rozwoju gospodarczego istotniejszy będzie program przyszłego rządu - ocenia Thomas Laursen, główny ekonomista w Biurze Banku Światowego w Polsce. "Nie sądzę, by to samo w sobie było zagrożenie (brak porozumienia koalicyjnego - PAP). Parę dodatkowych dni niepewności nie zachwieje wzrostem gospodarczym. Duże znaczenie natomiast będzie miał program gospodarczy" - powiedział na konferencji prasowej Laursen. Laursen pozytywnie ocenił założenia budżetowe przyjęte przez rząd Marka Belki, choć wstrzymał się z oceną propozycji PiS dotyczących rozwiązań fiskalnych. "Bez wątpienia plany budżetowe przyjęte przez rząd Belki wyglądały dobrze, jeżeli chodzi o stabilizację fiskalną" - powiedział ekonomista BŚ. "Wiem, że jednym z postulatów PiS jest redukcja deficytu do 30 mld zł - co samo w sobie brzmi realnie. Jednak nie jest do końca jasne, jakie cel fiskalne byłyby osiągane przez przyszły rząd, nie znamy jeszcze żadnych szczegółów" - dodał. Laursen dobrze ocenił perspektywy rozwoju Polski. "Potencjał wzrostowy na przyszły rok jest duży, ale wszystko zależy od programu przyszłego rządu. Ekonomicznie natomiast jest dobrze. Czego Polska potrzebuje, to wzrost zatrudnienia i inwestycji" - uważa. Bank Światowy szacuje, że Polska w tym roku będzie rozwijać się w tempie 3,6 proc. PKB, w przyszłym ma szanse na 4,5 proc. wzrost PKB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: trochę luzu i otrzeźwienia... IP: *.pools.arcor-ip.net 27.10.05, 15:27 Naiwnosc Polaköw nie ma granic, wazne miec niespelniona nadzieje. Wizerunek Polski w swiecie jako wiarygodnego partnera zostal zniszczony przez tych co chcieli ukrasc ksiezyc. Czy wy w koncu cos zrozumiecie i przestaniecie byc tak naiwni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blacha Re: S&P obniży rating Polski? IP: *.teta.com.pl 27.10.05, 15:16 I tym samym, wzrośnie koszt obsługi naszego długu, dziękujemy ci Kaczory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123456 a skąd ten dług się wziął? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 15:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Socjalisci podobni do PiSu zaciagneli IP: *.echo.com.pl 27.10.05, 15:25 bo nie mieli co rozdawac wyborcom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123456 to od 89 w Polsce sami socjaliści rządzili? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 15:30 Odpowiedz Link Zgłoś
deadsea Zgadza sie 27.10.05, 15:37 Oczywiscie. Nie liczac krótkiego okresu 1990-92, kiedy to przewage w rzadzie o pogladach mniej lub bardziej liberalnych, od tego czasu mamy pasmo rzadów socjalistyczno-syndykalistycznych: SLD-PSL (1993-97), AWS (1997-2001) i znowu SLD (2001-obecnie). A teraz zapowiadaja sie kolejne lata zmarnowane na socjal- solidarzym. Tym razem w wykonaniu PISS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirco Re: Zgadza sie IP: *.hochtief.de 27.10.05, 17:13 No, jeszcze przez oststnie poltora roku rzadzila, a zasadzie administrowala, w miare liberalna ekipa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd tak sie sklada ze od 1993r IP: *.echo.com.pl 27.10.05, 15:37 tak sie sklada ze od 1993r: SLD -> AWS -> SLD -> PiS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123456 a dla mnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 15:43 Sld(PZpr) to nie żadni socjaliści tylko partia władzy(o liberalnym zabarwieniu) Nie wiem ale to Sld o obniżało podatki a Po i Pis w róźnym stopniu chca kontynuować(przynajmniej w deklaracjach) ta zasadę. Ciekawe jaki wtedy będzie dług? Odpowiedz Link Zgłoś
warsawyak Re: a dla mnie. 27.10.05, 16:01 > Nie wiem ale to Sld o obniżało podatki a Po i Pis w róźnym stopniu chca > kontynuować(przynajmniej w deklaracjach) ta zasadę. Ciekawe jaki wtedy będzie > dług? To nie o podatki chodzi, tylko o socjal. O rozdawnictwo. Myślisz, że na co idą te obligacje? Zresztą co ja tam będę tłumaczył. Do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123456 Re: a dla mnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 16:08 "Myślisz, że na co idą te obligacje?" a może sam byś sie trochę pouczył? "Przykładowo w Polsce, wysokośc PKB= Produktu Krajowego Brutto za rok 2004 wyniosła ok. 800 mld zł i w tym czasie zadłużenie w Bankach Prywatnych i Instytucjach Finansowych (BPiIF) wynosiło 400 mld zł. Rocznie Polska, przy obecnym sumarycznym zadłużeniu 400 mld zł, odprowadza ok. 30 mld do kasy Banków Prywatnych i Instytucji Finansowych w postaci odsetek od kredytow zaganicznych, kredytow krajowych (zaciągniętych na poziomie Narodowego Banku Polskiego, Rządu oraz Samorządow), odsetek od obligacji skarbu państwa, itp. Skala odprowadzanego haraczu do Banków Prywatnych i Instytucji Finansowych jest niemała, bo w przypadku Polski - przy PKB 800 mld zł , zadłużeniu 400 mld zł, sumie wszytkich odprowadzanych rocznych podatkow 80 mld zł - kwota 30 mld zł jest kwotą znaczną i co ciekawe, odpowiada w przybliżeniu rocznemu wzrostowi PKB (30 do 800 to 3.75% Powyższy przykład pokazuje, że owoce rozwoju państwa demokracji liberalnej, (przyrost PKB) jest pochłaniany przez Prywatne Banki i Instytucje Finansowe." ja staram się cały czas:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek to znaczy ze musimy ciagle pozyczac IP: 194.128.195.* 27.10.05, 17:20 zeby oddawac. a poniewaz potrzeby twoje i kumpli nierobow i wyludzxaczy zasilkow i rent sa coraz wieksze i coraz mniej wam chce sie robic to ja musze sie na was skladac. na szczescie juz niedlugo z tym koniec :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lowca kaczek Re: to od 89 w Polsce sami socjaliści rządzili? IP: *.mentorg.com 27.10.05, 15:40 Wlasnie tak. Katoliccy (zwiazki zawodowe) na przemian z czerwonymi. Najwiekszy rozwoj gospodarczy mial miejsce na poczatku lat 90-tych, gdy ingerencja w gospodarke byla jeszcze niezbyt duza. Pozniej politykierzy wzieli gospodarke we wlasne "rence". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123456 Re: to od 89 w Polsce sami socjaliści rządzili? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 15:49 "Najwiekszy rozwoj gospodarczy mial miejsce na poczatku lat 90-tych, gdy ingerencja w gospodarke byla jeszcze niezbyt duza." W tym okresie baza do wzrostu była niska, dlatego ten wzrost był najwiekszy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesio2000 Re: S&P obniży rating Polski? IP: *.chello.pl 27.10.05, 16:23 Lepiej reprezentowali Polskę postkomuniści nież kaczuchy. Dlaczego idoci nie potrafią zrozumieć, że podobni im dyletanci nie będą potrafili rządzić Polską??? Hmm może dlatego, że to idioci ??? Z drugiej strony mogliby wynająć fachowców do rządzenia i nie wchodzić w ukłądy z profesjonalistai z PO - ale jaki fachowiec będzie realizował założenia gospodarcze PiS'u - chyba tylko straceniec. Jest to wyjście dla PiS - zawsze będzie na kogo zwalić - tak jak na to było z rządem Buzka. Odpowiedz Link Zgłoś
wubes Re: S&P obniży rating Polski? 27.10.05, 17:14 wszystkiemu winni są cykliści i belka... w oku kaczora dorna Odpowiedz Link Zgłoś
wubes Re: S&P obniży rating Polski? 27.10.05, 17:16 VIWAT NAJJAŚNIEJSZA RZECZPOSPOLITA PRECZ Z UNIĄ WPROWADŹCIE NAM Z POWROTEM RUBLE TRANSFEROWE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OTOodpowiedź NIE!!! IP: *.aster.pl 27.10.05, 17:45 Po porannej wyprzedaży, złoty i obligacje ustabilizowały się, a pod koniec dnia zaczęły się umacniać dzięki informacji agencji S&P, że opóźnienie w tworzeniu koalicji rządowej pomiędzy PiS i PO nie wpłynie na ratingi Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
wijas38 Re: S&P obniży rating Polski? 27.10.05, 17:47 Odrobinę rzetelności.... "Opóźnienie w tworzeniu koalicji bez wpływu na ratingi - S&P 27.10.Warszawa(PAP) - Opóźnienie w tworzeniu koalicji rządowej pomiędzy PiS i PO nie wpłynie na ratingi Polski - poinformowała w czwartek agencja ratingowa Standard&Poors. S&P napisała w komunikacie, że jeśli pozytywne trendy fiskalne zostaną utrzymane w średnim okresie, a polityka gospodarcza będzie wiarygodna, to w przyszłym roku agencja S&P może podwyższyć rating Polski. Jednak agencja zastrzegła, że będzie obserwowała wysiłki zmierzające do powołania nowego rządu, bo w przypadku odejścia od reform, pogorszenia wskaźników fiskalnych oraz oddalenia perspektywy wejścia do strefy euro podwyższenie ratingu będzie wykluczone. Standard & Poor's podwyższył w marcu perspektywę ratingu Polski do pozytywnej ze stabilnej. Polska otrzymała rating: 'BBB plus' dla zadłużenia długoterminowego w walucie, 'A-2' krótkoterminowego w walucie i 'A minus' długoterminowy i 'A-2' krótkoterminowy dla zadłużenia w walucie krajowej. (PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
gator1945 S&P jest NIEWIARYGODNA!!! Wegry sa o wiele gorsze 27.10.05, 17:52 niz Polska a mimo tego nadal maja wyzszy rating od Polski - deficyt budzetowy ponad 6% i od lat wcale sie nie poprawia, na rachunku biezacym podobnie katastrofalny deficyt. I co robi S&P? NIC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregorsamsa Wegry nie zwracaly sie o umorzenie dlugu IP: *.static.qsc.de 27.10.05, 18:06 i dlatego uwazane sa za solidniejszego dluznika niz Polska, ktorej klub paryski duza czesc starych dlugow umorzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
gator1945 A kiedy to bylo?? Ostatnio to chcielismy te dlugi 27.10.05, 18:29 splacic przed terminem i wiele panstw sie nie zgodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: S&P jest NIEWIARYGODNA!!! Wegry sa o wiele go 28.10.05, 10:45 Tylko slabe panstwa zwracaja uwage na "rankingi" S&P. Rosja kpila sobie z ich rankingow.Nie chciala udostepniac im dokumentow,po prostu przepedzila ich. Khodorkowski mimo naciskow takich "ekspertow" jakich ma S&P siedzi w zapuszczonym lagrze na Syberii z pospolitymi przestepcami. Rosja nie ma praktycznie zadnego dlugu bo jej rezerwy pozwalaja na jego natychmiastowe splacenie.Przedterminowemu splacaniu kolejnych rat sa przeciwni takze eksperci S&P. S&P to taka sama atrapa jak OECD,do ktorej kandyduje Belka,komunistyczny profesor ,specjalista od ekonomii politycznej marksizmu. Ci,ktorzy na serio podniecaja sie takimi rankingami po prostu osmieszaja sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janus Re: S&P obniży rating Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 18:38 Kiedy czytalem ten artykul, to przypomnialy mi sie dwa powiedzonka - amerykanskie z czasu pierwszej elekcji Busha: "Wybory wygral Gorre, ale prezydentem bedzie Bush." i drugie - z naszego podworka: "Byl u mnie tow. Winnicki ktorego wszyscy dobrze znamy, i zapowiedzial ze z gory przyjmuje wynik naszych demokratycznych wyborow... o ile beda zgodne z naszymi oczekiwaniami." No durne polactwo nie zrozumialo kto mial wygrac; nie pojelo, ze prezydentem mial zostac czlowiek imieniem Prezydent Tusk, a premierem - jasnie oswiecony czlowiek trojga imion - Jedyny Możliwy Premier Rokita. Chyba trzeba to polactwu odpowiednio wyperswadowac. Ale, zamiast ratingami, ja proponowalbym kolejna porcje artykulow w zagranicznej prasie. Bedzie to, mysle, skuteczniejsze dzialanie, bo wg starej zasady ktora wylozyl Wokulski: "nawet najmarniejszy muzyk, byle byl cudzoziemcem, bedzie przyjmowany w Warszawie jakby byl Chopinem". Michnik czy Kwasniewski nie przekonaja "motlochu", bo to po pierwsze rodacy, a po drugie jesli nawet autorytety, to na dzien dzisiejszy cokolwiek robaczywe. Ale co innego mister "Cholera Wie Kto", z zagranicznego dziennika "Pierwszy Lepszy". Ten, artykulem: "Czy wyscie oszaleli" - jak nic, poruszy serca zakompleksionych "gesi polskich". Rokita, smucac sie od wczoraj, jest wyjatkowo obludny, bo musi doskonale zdawac sobie sprawe, ze nie ma powodu do smutku, kiedy wszytkie "swiete krowy" stoja po jego stronie i zrobia wszystko zeby - ostatecznie - to on przejal "stery", nawet jesli bedzie to oznaczac koniec demokracji w Polsce. Chyba ze smutek jego wyplywa stad, iz rzeczywiscie jest juz tak zle, ze juz niedlugo sprawic bedzie musial polskim dzieciakom, kolejna "niedziele bez teleranka" - oczywiscie w slusznej sprawie, aby ratowac "ojczyzne nasza", ktora "znalazla sie nad przepascia". Dodajmy ojczyzne Kwasniewskich, Oleksych, Millerow, Jakubowskich, Rywinow, Peczakow, Jaskierni, itd. Wiesc gminna niesie ze ma to nastapic okolo 15 stycznia 2006. Ja ze swej strony proponuje, zeby zgodnie z tradycja stalo sie to, trzynastego bierzacego miesiaca. ****** Na marginesie - "Prawica polska to popaprancy." - Lech Walesa Odpowiedz Link Zgłoś