Dodaj do ulubionych

Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami

19.05.06, 15:35
A kiedyś skończy się Chiński bum na węgiel ceny znów spadną i jesli szybko
się nie zmodernizuje górnictwa teraz kiedy jest kasa to znów się obudzimy z
ręką w nocniku. Kopalnie mają rację trzeba inwestowć oby z głową
Obserwuj wątek
    • windywinter Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 15:35
      Ciagneli kase od podatnikow aby zapchac te dzurawe molochy,
      a teraz zamiast splacic dlugi to wezma kase i przejedza
      a potem przyjda z lopatami do wawki drzec sie o kase.

co za banda...

v
      • Gość: Ździchu Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.chello.pl 19.05.06, 19:52
        już zapowiadają, że wyjdą. "biedni" górnicy o najwyższych średnich pensjach w
        przemyśle i najwyższych emeryturach w Polsce...
        • Gość: antyPIS no a górnik z KGHM jest inny. ten dostaje po 100 k IP: *.gprspla.plusgsm.pl 19.05.06, 21:48
          każdy górnik dobry i każdy dostaje byle nei slązak.

żenujące PISiory
          • Gość: MIKeZ Re: no a górnik z KGHM jest inny. ten dostaje po IP: *.iim.pl / *.iim.pl 19.05.06, 22:44
            tak !! dostaje, bo KGHM nie przynosi od lat strat a zyski, niech sie wreszcie
            gornicy ze slaska zastanowia za czyje pieniadze fedruja ten wegiel, za moja
            ciezka prace dostaje duzo mniejsze pieniadze niz oni (barborka itp) i jakos nie
            protestuje na ulicach, tym inteligentniejszym (pismiennym i czytatym ;))
            polecam porównanie z zarobkami lekarzy. nie przekonacie mnie, ze 6 lat ciezkich
            studiów i kolejne lata robienia specjalizacji sa latwiejsze niz walenie w
            sciane kilofem. nie chca pracowac niech sie zwolnia, troche mniej pieniedzy
            doplaci spoleczenstwo.
            • Gość: kk 23 Chyba im placa za robote to niech spierd...!!!!!!! IP: *.chello.pl 19.05.06, 23:29
              zysku sie polskim budasom podziemnym zachcialo heheheh ale sie ubawilem
    • niewyspany_pawian Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 15:38
      Mniej wypiją - dłużej pożyją!
    • Gość: ja Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: 87.239.24.* 19.05.06, 15:54
      ..a zasiadajacy w Zarzadach Spolek panie Poncyliusz tez
      nie otrzymaja zyskow?
      • Gość: as Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.crowley.pl 19.05.06, 15:59
        Krety wcale mało nie zarabiają (średnio 3000PLN)- teraz jeszcze chcą kasę z
        zysku!!! Takim to nigdy nie będzie dosyć!!!
        • Gość: ślązaczka Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:27
          Drogi asie! Skąd masz informacje na temat zarobków górników? Mój tato, który
          pracuje w górnictwie 20 lat, zarabia na rękę 1900zł. Nie masz najmniejszego
          pojęcia o faktycznych zarobkach górników i nie wydaje mi się, żebyś cokolwiek
          wiedział o warunkach pracy i charówie górników, więc bardzo Cię proszę, nie mów
          o górnikach "krety". Na pewno nie zasługują na takie impertynencje!
          A co do protestów. Gdyby Tobie powiedziano, że nie dostaniesz premii, to jestem
          pewna, że nie podziękowałbyś za to szefowi.
          • Gość: kret Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.06, 16:57
            uwielbiam to pieprzenie o zarobkach!!!chyba że go chwycił trzeci próg:)co to za
            kopalnia piasku?
          • Gość: xaliemorph Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.icpnet.pl 19.05.06, 18:11
            1900 ale razy 12 czy już 1900 x 14 czyli po podliczeniu trzynastek i czternastek?
            • manhu Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 20.05.06, 17:03
              Gość portalu: xaliemorph napisał(a):
              > 1900 ale razy 12 czy już 1900 x 14 czyli po podliczeniu trzynastek i
              > czternastek?
              No właśnie, niezłe jaja, już 13-tka to absurd. ROK MA 12 MIESIĘCY!!! 14-ka przekracza granice obłędu. Niech ta "ślązaczka" (GRRRR) pomyśli, że jej ojciec już dostaje 2 premie za nic (13- i 14-kę), a jakoś nie dostawał antypremii np.braku 11-ki i 12-ki, gdy nam przynosił straty!
          • Gość: aruś Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.cable.ubr02.enfi.blueyonder.co.uk 19.05.06, 19:12
            Kochana ślązaczko, zapominasz o przywilejach górniczych, górnik na przełomie
            roku dostaje razem 5 pensji - pewnie wiesz jak to sie dzieje. Sam znam górników
            którzy mają po 6000 zł/miesiąc, stać ich na samochód b. dobrej klasy,
            własnościowe duże mieszkanie i wyjazd na wakacje 3 razy do roku, w tym raz za
            granicę (żona oczywiście "tradycyjnie" siedzi w domu). To jest najgłośniejsza
            grupa społeczna której jeszcze nawet nie dotknęły reformy i o wolnym rynku pracy
            nie mają bladego pojęcia. Najwyższy czas odebrać tym ludziom przywileje,
            stanowiska i kase bo inaczej ta polska gospodarka stoczy się na samo dno.
            I jeszcze coś: jeśli twojemu ojcu nie podoba się praca na kopalni za 1900 zł to
            niech sobie poszuka lżejszej pracy za większe pieniądze, zetknięcie się z
            polskim rynkiem pracy podziała otrzeźwiająco, a na jego miejsce - założę się -
            przyjdzie kilku chętnych którzy teraż zyją za grosze z opieki albo zasiłku.
            pozdrawiam
            • skun2 Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 20:19
              6000 na miesiąc to chyba ktoś z wyższym ma, a nie pospolity górnik, bez
              przesady.
              A co do chętnych do pracy to był nabór "pod kopalnię", czyli robotę państwową i
              było chyba z 20-tu chętnych na jedno miejsce, ale to ze wzgledu na zarobki. Za
              1000 to nikt by tam nie chciał robić.
              Chociaż jak ktoś ma nóż na gardle to za tyle robi i to pod ziemią - w spółce.
    • Gość: m Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:03
      dobrze, ze nie podzielą, ale źle, że warszawka ten zysk przepie.oli jak zwykle.
      • Gość: Fan Zrywu Tworki Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:20
        Za to Warszawa sobie porządzi na bankietach i różnych balangach.
      • lysy641 Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 18:25
        to prawda
    • Gość: abc Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.chello.pl 19.05.06, 16:25
      strata sie dziela z calym spoleczenstwem a zyskiem to chcieli by tylko z
      gornikami - heh zalosni sa ci gornicy...
      • roy_x Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 16:35
        Jak to się nie podzielą ???????
        a 13 i 14 pensja (Barbórki nie było czy co ???) i niech ta pinda tam powyzej
        nie pisze , że tylko 1 900,00 zł na łapkę bo jak sie doda 2pensje (13 i 14) to
        wychodzi 2216. Każdy by chciał 2 pensje rocznej premii. A górnicy to dostają. I
        jeszcze chcą bo jest zysk.
        • Gość: ślązaczka Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:45
          Drogi roy_x!
          Co do określenia mnie mianem "pindy", no cóż, to tylko świadczy o Twoim ubogim
          słowniku.
          A co do 13-tki, to jesteś trochę do tyłu. Od jakichś ośmiu lat górnicy nie
          dostają 13-tki, dostają jedynie Barbórkę, a przecież w większości zakładów
          państwowych pracownicy raz w roku dostaja dodatkową pensję.
          • Gość: papcioch Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: 193.0.242.* 19.05.06, 17:08
            Dziecko Drogie...

Gornicy to najgorsza plaga (zaraz po politykierach) tego kraju, najbardziej stężały moloch komunizmu jaki ostał się do dzisiaj i wysysa ze społeczeństwa soki jak pasożyt. Twój tata jest górnikiem? mój też był... Zrezygnował z pracy w kopalni i miał odwagę wystartować ze swoim biznesem, ale ciesze sie ze tak postąpił i nie muszę się teraz za niego wstydzić (Ty przynajmniej mogłabyś się wykazać tym gestem).

Piszesz o 1900 zl na reke:)) to wlasnie okolo 3000 zl brutto - wiele rodzin chciałoby widzieć takie pieniądze raz na miesiąc w domu. Na nasze szczęście tylko kilkadziesiąt tysięcy nie ma wstydu żeby je bezczelnie wymuszać od reszty społeczeństwa.

Przykro to pisać, ale w takich chwilach rozwiązanie wujka wydaje sie...
            • Gość: rafvonthorn Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.petrus.com.pl 19.05.06, 18:01
              No niestety, ślązacy nie mają pojęcia o życiu reszty kraju. Mój Boże, jedynie
              1900 na rękę... A co mają powiedzieć mieszkańcy lubelskiego, czy
              białostockiego? Dostają po 600 pln, żadnych dodatków ani przywilejów, harują
              nie gorzej niż górnicy dołowi i jeszcze mają się dokładać do kopalń? Cała
              Polska ma górników za zwykłych naciągaczy i złodziei, przykro mi...
              • skun2 Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 18:11
                e to jakieś bzdury, bo ja znam mieszkańców lubelskiego i białostockiego co
                dostają emerytury górnicze, heh.
                A poza tym w lubelskim też jest kopalnia.
              • lysy641 Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 18:29
                niech glosoja na kaczorow ,lepperow i rdykow to im bedzie lepiej
              • Gość: Swoboda_T Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 20:17
                Bardzo prosiłbym o nieuosabianie ślązaków z górnikami, bo po pierwsze primo
                śląsk to różnorodny przemysł, w tym nowoczesny, a nie ino gruby. Po drugie
                primo znaczna, a może nawet większa część robotników pracujących w śląskich
                kopalniach i hutach pochodzi ze świętokrzyskiego, małopolskiego, mazowieckiego,
                z pomorza, wielkopolski itd. Nad czym osobiscie bardzo ubolewam - odbiło się to
                kulturalną i społeczną degradacją Śląska w czasach PRL. Co do zysków kopalń -
                bez dwóch zdań powinny być przeznaczone na głęboką restrukturyzację i
                modernizację plus to co zostanie na spłatę długów. Obawiam się jednak, że albo
                rząd się ugnie i coś tam górnikom odpali, albo cała kasa zniknie w czarnej
                dziurze budżetowej i pożytku z niej nie będzie żadnego - to jest Polska
                właśnie.
                • Gość: Albin Siwak Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.kopaniny.com / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:43
                  Popieram zdanie kolegi w całej rozciągłości. Pamiętamy na Śląsku jeszcze sklepy
                  z żółtymi firankami dla byle kmiotów co z małorolnego zmienili się w wielkich
                  Panów Górników.
            • Gość: Fan Zrywu Tworki Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 20:10
              Człowieku ochłoń,idż na kopalnie przerobisz 7 godzin w temperaturze 35 stopni
              to wtedy pogadamy z żalastwem na plecach ważącym 100kilo.Cieciu!!!
              • Gość: rafvonthorn Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.petrus.com.pl 19.05.06, 21:25
                Tylko idiota nie zmieni pracy, jeśli jest ona dla niego za ciężka. Załóż swój
                biznes, albo do hipermarketu, czemu sięgasz do mojej kieszeni? Sam sobie
                wybrałeś pracę, nie moja wina, że nie stać Cię na znalezienie lepszej pracy.
                Zadziwiony, że ciężko jest! A czego się spodziewałeś, łąki i pachnących kwiatów
                pod ziemią? LOL.
        • lysy641 Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 18:27
          nie pracowale nigdu w gornictwie ani nikt z mojej rodziny
          niechcial bys tych pieniedzy i tej pracy
          kopiesz sobie grob za zycia
    • brynk Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikam 19.05.06, 16:40
    • brynk bardzo dobrze, ze nie dostaną, bo ... 19.05.06, 16:42
      ...trzeba zapłacić za demolke Warszawy podczas ostatnich narszów "górników
      -pałowych.
      • Gość: m Re: bardzo dobrze, ze nie dostaną, bo ... IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:54
        no i jeszcze wam metro i stadion zbudować za pieniądze całego kraju.
        • koprofag4 Re: bardzo dobrze, ze nie dostaną, bo ... 19.05.06, 17:13
          to sie przenies do warszawy:) wtedy zawsze bedziesz mogl powiedziec ze to dla
          ciebie cale spoleczenstwo buduje metro i stadion, proste chyba:)

ja bylem, pomieszkalem, i obiektywnie stwierdzam ze zaden wypas
          swoje zarobilem, sporo sie nauczylem i z przyjemnoscia przenioslem sie na
          mazury:) i nie mam zadnych kompleksow z tego powodu, pol warszawy kiedy tylko
          moze przyjezdza tutaj zazyc relaxu tzn ze chyba jest tu calkiem fajnie:)

co do gornikow to skoro jest kasa to wypadaloby dlugi posplacac i sie
          zrestrukturyzowac...tym bardziej ze ten "boomik" kiedys sie skonczy
          kiedys juz przerabialismy temat, jak chlopcy wzieli odprawy pokupowali
          samochody i czekali na oferty zatrudnienia:) to sobie poczekali hehe...
    • Gość: adam darmozjady IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.06, 17:08
      A może tak spłacić długi??? ZUS się kłania. Zmieniano nazwy spółek a teraz się
      tworzy dochodowe kopalnie. A stare spółki(oczywiście bez kopalń) oprócz tego, że
      nic nie są warte to jeszcze mają długi. Zapewne najbardziej domagającymi się
      wypłaty premii są działacze związkowi,(co dół oglądają w telewizji)ich wspaniały
      plan to zebrać ludzi(wódka na drogę oczywiście obowiązkowa, bo kto by tam
      pojechał)i na Warszawę
    • zibiwrocek Czas mysleć o węglu jako o surowcu chemicznym 19.05.06, 17:18
      Zagrożźone Rosyjską ekspansją za pomocą sórowców energetycznych są przede
      wszystkim kraje bałtyckie, Ukraina, Polska, Białoruś, Czechy, Węgry, Słowacja
      tj. kraje do niedawna całkowicie uzależnione od Rosji (wówczas ZSRR). Istniejąca
      infrastruktura transportowa stworzona została głównie w minionym okresie.
      Wygoda użytkowania sprawia, że gaz jest najchętniej kupowanym paliwem (sam się
      buduję i nie wyobrażam sobie, że miałbym machać węgiel do pieca). Jego
      zastosowania w przemyśle chemicznym sa do zastąpienia (za ogromne pieniądze ale są).
      Jedynym zrodłem energi o podobnie łatwym sposobie użycia jest energia elektryczna.
      Państwa zagrożone przez Rosję posiadają komplementarną infrastrukturę energetyki
      atomowej - uran - Ukraina i Czechy, przemysł atomowy - Czechy i Ukraina,
      determinację (PiS), kasę (wiem, że nie uwierzycie ale jak by tak sprzedawać
      polskie elektrownie na giełdzie po kawałku i bez ograniczeń i uzyskaną kasę
      ładować w atomówki?) i zaufanie USA (czytaj dostęp do technologii - chcą bazę
      antyrakiet - niech dadza technologię) - Polska.
      No i na energię elektryczną nie pozwolić EU nałożyć cen regulowanych jak na
      fajki czy paliwa ciekłe, bo będziemy mieć energię i nie będzie nas na nią stać.
    • Gość: zadkowy Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.kompania.net 19.05.06, 17:41
      Bardzo słusznie, poco się mają dzielić zyskami?, przecież górnicy, jak będą
      znowu potrzebować pieniędzy to wezmą kilofy i pojadą do Warszawy, gdzie zrobia
      rozpirduchę, postraszą i otrzymają co chcą. To już sprawdzony sposób i pewnie
      będzie dalej stosowany.
    • Gość: mario Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 18:11
      Nie wiem jak Wy, ale ja lubię dopłacać do górnictwa swoimi podatkami –
      przynajmniej wiem że prezesom kopalń żyje się dobrze. pzdr z północy.
      • skun2 Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 18:18
        a ja myślę, że wolny wybór dla kaŻdego, jeśli komuś źle pod ziemią, za małe
        zarobki itp. może pracować gdzie indziej, za to jak ktoś nie lubi na
        powierzchni może w każdej chwili przyjąć się do pracy na dole, nawet ty, kolego
        z północy o ile masz mniej niż 35 lat.
        Nie "pod kopalnię", bo bez znajomości i łapówek szanse marne, ale w spółce
        można próbować, a potem ewentualnie mieć nadzieję, że się uda wskoczyć "pod
        kopalnię".
        Tyle, że pod tą spółką to nie ma kokosów...
        • Gość: Leszcz Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.broker.com.pl 19.05.06, 18:46
          i ten stres że możesz już nigdy nie wyjechać na powierzchnię ŻYWY
    • roman_j Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 19:03
      Kiedy pojawiły się zyski, górnicy od razu wyciągnęli ręce po pieniądze. Ale
      kiedy kopalnie miały straty, to nie górnicy dokładali do interesu, tylko państwo
      z naszych podatków. Szkoda, że górnicy mają taką krótką pamięć.
      • Gość: ____ Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.kg.net.pl / 80.51.233.* 19.05.06, 19:32
        Ja tam o górniku, który 13 nie i 14 (barbórki) nie dostaje to nie słyszałem.
    • fyrlok Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 19:39
      To nieprawda, jest calkiem inaczej.
      Ta sprawa jest znacznie bardziej zlozona.
      Ten artykul symplifikuje tematyke.

Tu nawet nie jest wspomniane, ze zarzad tez tego chce.
      Zostalo juz dawno temu postanowione i obiecane.
      Pozatym zalezy, o jakiej kopalni / grupie kopaln mowa.
      Itd. itp. etc.

P. ingeruje czesciowo w sprawy, które
      wcale nie sa jego zakresem odp. i decyzji.

Pilatus Poncyliusz, to waga piórkowa.
      I facet bez jakiejkolwiek znajomosci materii.

Gorolsko-pisssssowska centrala!

--------------------------
    • plzoltek Teraz Polska- to nie socjalizm, przeciwko któremu 19.05.06, 19:40
      gornicy walczyli i wywalczyli w ramach Solidarności.
      czego oczekują? nie wiedzieli o co walczyli?
    • jo46 Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 19:43
      choć nie akceptuje działań PIS ta mi zainponowała...
      • Gość: Swoboda_T Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 20:25
        Za wczas, żeby Ci czymkolwiek imponowali. To PiS był żarliwie promował i bronił
        usatwy o emeryturach górniczych, przy której ten miliardzik to pikuś. ANrobili
        g...a w ramach kampanii to i teraz się pewnie ugną.
    • Gość: Karlik Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.bater.net.pl / *.bater2.zabrze.pik-net.pl 19.05.06, 21:05
      Teraz Samoobrona i Andrzej Lepper mają swoje 5 minut.Załatwią górnikom kasę i
      będą mieli ich poparcie,siłowe poparcie.Z tym poparciem role we władzy mogą się
      odwrócić.Pionek Poncyliusz może robić za ciecia a nie decydować o podziale
      zysków górników. Mam nadzieję ,że to rozumie.Marcinkiewicz i Kaczyńscy zresztą
      też.Z górniczym pozdrowieniem.
    • wariant_b Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 21:24
      Widać, że górnicy mają już jak wszyscy.
      Zarząd wypracowuje zysk, a rada nadzorcza go dzieli.
      • socjolog11 Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami 19.05.06, 21:53
        Ludzie opamiętajacie się!!
        Jestem socjologiem ze śląska, znam tą grupe zawodową z teorii i praktyki.
        Bardzo głeboką wniknęłam w strukturę tej grupe. Macie sporo racji, ta grupa
        jest wyjątkowo uprzywilijewona i byłam zbulwersowana strajkiem w Warszawie o
        wcześniejsze emerytury. Jedno jednak musicie wiedziec, zanim bedzie oceniac
        tych ludzi i obrazac. Prawda jest taka ze najwieksze pieniadze biora białe
        kołenirzyki kopalniane, czyli ci co nic nie robią, siedzą za biurkiem i wydaja
        absurdalne decyje. Nie zapominajmy ze wiele decyzji spływa z Warszawy. Jednakze
        ci na dole, co naprawde wykonuja ciezka prace dostaja wcale nie duze pieniadze.
        Znam wielu gornikow dolowych, ktorzy pracuja na przodzie, czyli wykonuja
        najgorsza prace i ile zarabiaja srednio?? 1500 zł netto. Owszem dochodza bony.
        Barborka, ale niech ktos z was zjedzie na dól? Warunki tam panujace jest
        naprawde ciezkie, a stres i strach jest niedoopisania i zadne pieniadze nie sa
        w stanie tego wynagrodzic. Chcialam rownie zaznaczyc ze wiele uprzywilejowan
        maja rownie nauczyciele, policjanci.. A tych zawodow nie da sie porownac
        wierzcie mi. Kazdy kto ma jakies pretensje powinnien na chwile zjechac na dol.
        • Gość: zulus Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: 82.139.41.* 19.05.06, 22:53
          ci na dole, co naprawde wykonuja ciezka prace dostaja wcale nie duze pieniadze.
          Związki zawodowe zapomniały o tych ludziach!.
          Prawda jest taka ze najwieksze pieniadze biora białe
          > kołenirzyki kopalniane, czyli ci co nic nie robią, siedzą za biurkiem i wydaja
          > absurdalne decyje.
          Dlaczego taki balast muszą dźwigać inni.
    • Gość: hutnik Podział zysków - to pomyłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:46
      Jak zwykle górnicy będą protestować, przyjadą pod gmach parlamentu i zrobią
      zadymę , identyczną jakaą zrobili rok temu w kwietniu. Jezeli rząd ustąpi to
      znowu będziemy mieć do czynienia z przejadaniem zysków. Zamiast się rozwijać,
      popadną w jeszcze większe długi i w koncu znajdzie się odpowiednik Margaret
      Thather i zlikwiduje ten cały nierentowny i zadłużony interes po uszy. Na moim
      przykładzie powiem tak, moja firma osiągnęła zysk 1,7 mld zł, a pracownicy
      dostali średnio tylko po 300 -400 brutto, mam na myśli tylko fizycznych,
      pozostali czyli kadra max 500-700 brutto. Ale u nas pięniądze zostały
      przeznaczone na inwestycje i na pewno nie zostały przejedzone jak to mają w
      zwyczaju kopalnie, toteż popieram zdecydowanie Pana ministra z tym żądaniem.
    • Gość: ... Chyba bedzie nastepny najazd gornikow na Warszawe IP: 64.124.166.* 19.05.06, 23:15
    • Gość: genyo Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.ppp.dion.ne.jp 19.05.06, 23:40
      to bardzo niedobrze, bo powinny.
    • Gość: Ken Re: Kopalnie nie podzielą się zyskiem z górnikami IP: *.bater.net.pl / *.bater2.zabrze.pik-net.pl 19.05.06, 23:41
      To zły tytuł. Powinno być: rząd przywłaszczył górnicze zyski i dzieli i
      rządzi.Premie mogą mieć praciwnicy ZUS i budżetówki,nie górnicy ani lekarze.
    • Gość: Albin Siwak Jest proste rozwiązanie IP: *.kopaniny.com / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:47
      Niech wszystkie te spółki wypuszczą akcję i uczynią górników akcjonariuszami.
      Wtedy będą sobie mogli robić co chcą, wypłacać dywidendy i bogacić się.
      Przestaną za to rujnować Śląsk, bo w pół roku zdechną z głodu.
      • Gość: Albin Siwak Re: Jest proste rozwiązanie IP: *.kopaniny.com / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:48
        miało być "wypuszczą akcje" a nie "akcję" :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka