Dodaj do ulubionych

Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:42
czegoś tutaj nie rozumiem - w jaki sposób policja (nawet jeżeli używam
jakigokolwiek nielegalnego oprogramowania) może zarekwirować, czyli zabrać
moją własność jaką jest komputer. Jeżeli mam nielegalne oprogramowanie to
mogą ewentualnie mnie go pozbawić i oddać sprawe do prokuratury, ale nie maja
prawa zabrać mi urządzenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: 666 Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:42
      Za przeproszeniem pierd... w bambus.
      Nikt normalny nie łyka takich informacji.
      • Gość: star Re: Taki babol... IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.06, 12:44
        I to jeszcze na głównej stronie...
        żenua
        • Gość: Kottblum Hanna Re: Taki babol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:03
          Obawiam się, że może nie wystarczyć miejsc w więzieniach... I jeszcze jedno, z
          czego będą utrzymywani więźniowie, skoro większość społeczeństwa w wieku
          produkcyjnym znajdzie się za kratkami?
          • Gość: rrr Re: Taki babol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:05
            założę się że w komendach też mają kradzione programy. Wiem, że w jednym z sądów mają na 100%
            • Gość: komisarz Re: Taki babol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:13
              wlasnie ze maja legalne, z tym ze jednen orginal np. win 98 na 5 kompach chodzi...
              na pewno 'pudelko' jest do kazdego nowego kompa na 100%
              a ze policjant ma w dumu nielagala to nie pytam - prawoe kazdy :D
              • Gość: Esfloress O głupocie kretynów od ścigania IP: *.aster.pl 30.11.06, 13:51
                Polskie państwo, za pieniądze polskich obywateli, zmusza tychże obywateli za
                pomocą aparatu przymusu do płacenia haraczu USA. To, że USA przeszczepia swój
                system prawny na nasz grunt i dzięki temu powstają tytuły prawne do drenownia
                kieszeni Polaków, to zrozumiałe i godne podziwu, to że niektórym strażnikom
                prawa i decydentom zależy na tym, żeby więcej pieniędzy wypłynęło z tego kraju
                to skrajna głupota...
                • Gość: Xs Re: O głupocie Esfloress IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:18
                  > płacenia haraczu USA
                  > USA przeszczepia swój system prawny na nasz grunt

Ale jesteś palant. "Prawo autorskie" - słyszałeś o czymś takim? Rozumiem, że
                  albo nic w życiu nie robisz, albo pracujesz za michę i chleb. Programiści w USA
                  napisali Windows, więc powinni je rozdawać za darmo, nie?

> do drenownia kieszeni Polaków

O, wyborca Samoobrony, hehehehe.
                  • Gość: antyGates Microsof łamał wielkorotnie prawo antymonopolowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:41
                    Kali ukraść krowę to dobrze, Kalemu ukraść krowę to źle?
                    Potęga Microsoftu wyrosła na niezgodnym z prawem antymonopolowym opanowaniu
                    rynku. Po wyelimonowaniu konkurencji Gates dyktuje ceny i warunki licencyjne, na
                    jakich udostępnia użytkownikom Windows i Office. Te warunki tak skandalicznie są
                    sprzeczne z prawami konsumenta, że gdyby produkował buty, dawno by zbankrutował.
                    Dziwne, że nasze władze, zamiast propagować alternatywne programy, jeszcze mu
                    pomagają w łupieniu Polaków, wyposażając w windowsy szkoły i urzędy.
                    • Gość: nivel Re: Microsof łamał wielkorotnie prawo antymonopol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:01
                      To nie tak. I jedno i drugie to źle. Oczywiście, jeżeli Microsoft złamie prawo,
                      to należy to piętnować i ścigać. Promowanie alternatywnych programów - jestem
                      jak najbardziej za. Ale to, że Microsoft nie zawsze postępuje do końca uczciwie
                      nie jest żadnym argumentem za kradzieżą oprogramowania. Chcę używać systemu
                      Windows - kupuję go w sklepie/dostaję z nowym komputerem, jest to produkt jak
                      każdy inny.
                      • Gość: spoon Re: Microsof łamał wielkorotnie prawo antymonopol IP: *.profiline.pl 30.11.06, 15:09
                        Gość portalu: nivel napisał(a):
                        > Chcę używać systemu
                        > Windows - kupuję go w sklepie/dostaję z nowym komputerem, jest to produkt jak
                        > każdy inny.

a skąd taki wniosek? Dlaczego system który nie ma równorzędnego jesli chodzi o
                        mozliwosci uzytkowe odpowiednika jest w ogole legalny w Polsce? Dlaczego MS nie
                        zostanie zmuszony w Polsce do zaniechania działań, które naruszają polskie prawo
                        antymonopolowe?
                        Problem jest taki - przecietny Polak nie zna sie na komputerach i nie wie ze
                        moze miec Linuxa, ba - nawet jak go ma to nie moze korzystac z wielu innych
                        programow, dla których komputer kupuje. Nie stac go tez na Windows wiec
                        pozostaje mu jedyna mozliwosc albo miec nielegalna kopie albo nie miec komputera
                        wcale - czyli jednym slowem probujesz interpretowac prawo tak - przecietny Polak
                        musi zaplacic haracz MS za posiadanie komputera - czyli sam odwracasz kota
                        ogonem, bo Panstwo powinno bronic obywateli a nie potentata i przestepce
                        globalnego. Bardzo łatwo dać się zrobić w trąbę za pomocą pięknych słówek i
                        dobrego marketingu.
                        • Gość: B I za to wlasnie ludzie nienawidza "Wyborczej" IP: *.cable.ubr08.edin.blueyonder.co.uk 30.11.06, 15:45
                          ...Za takie patologiczne artykuly, ktore sa nieprawdziwe i finansowane przez
                          lobbistow wszelkiej masci. Nie dziwie sie, ze akcje agory sa na dni. Niedlugo
                          nikt nie bedzie czytal waszej propagandy.
                          • Gość: prostoZmostu To kto ma nakręcać kasę B.Gatesa jak nie GW ? IP: *.magma-net.pl 30.11.06, 17:01
                            Ale czy ktoś widział w GW krytykę systemu wynagrodzeń? Czy Naczelny
                            zająknął się kiedyś o tym, że minimalna płaca netto 600zł w Polsce
                            jest zbrodnicza?
                            A to przecież jego kolesie z tzw solidarności jak Kuroń, Krzaklewski,Wałęsa,
                            Suchocka wyliczyli głodową stawkę dla Polaków.
                            • Gość: jot10 Re: To kto ma nakręcać kasę B.Gatesa jak nie GW ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 18:35
                              prostoZmostu napisał(a):
                              > Ale czy ktoś widział w GW krytykę systemu wynagrodzeń? Czy Naczelny
                              > zająknął się kiedyś o tym, że minimalna płaca netto 600zł w Polsce
                              > jest zbrodnicza?
                              > A to przecież jego kolesie z tzw solidarności jak Kuroń, Krzaklewski,Wałęsa,
                              > Suchocka wyliczyli głodową stawkę dla Polaków.

Mam 600 zł i żyję - wolny.
                              Odpindol się od ludzi,których wymieniłe(a)ś.

P.S.
                              Nie czytać GW,nie komentować.
                              Umrzesz zdrowo!
                            • Gość: on Jedź do korei północnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:50
                              tam towarzysz Kim Dzong Il zrobi ci dobrze.
                        • plaszcz Niech przejdą się po domach policjantów i sprawdzą 30.11.06, 16:23
                          ich komputery, czy nie maja pirackich kopii programów.
                          Akurat stać policjanta na oryginalnego windowsa
                          • Gość: po-prawnik Po co po domach? Polecam artykuł: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 19:09
                            img43.imagevenue.com/img.php?image=08670_GW_200501_122_350lo.jpg

No to mamy prawo i sprawiedliwość. A najbardziej równość wobec prawa.
                          • Gość: Polak Windows kosztuje 300 zł! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:51
                            Nie stać ich na wydanie 300 zł? To komputery chyba z kradzieży mają?
                            • Gość: piotrek Windows 300 zł???? Nie żartuj..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 18:57
                              Tyle to kosztuje Xp w wersji Home i w dodatku OEM, co oznacza, że dostajesz
                              licencję na system który prawie do niczego oprócz zabawy się nie nadaje, a w
                              dodatku, jak kupisz za jakiś czas nowego kompa, to nie wolno ci będzie go na nim
                              legalnie używać! Normalny system czyli win Xp PRO w wercji nie OEM można dostać
                              dopiero za około 1000 zł. Dlatego ja jadę na moim starym win 2000 pro i na
                              jeszcze starszym kompie i nie wiem kiedy będzie mnie stać na zmianę zarówno
                              kompa jak i systemu na nowsze. Na linuxa zmienić nie mogę ponieważ uczę się
                              projektowania stron www, a niestety istnieją pewne niuanse w zachowaniu
                              przeglądarek w zależności od systemu, zresztą linuxy tak mulą kompa (mam starego
                              jak już pisałem) że nic się tam praktycznie nie da zrobić w trybie graficznym.
                          • mkorn Re: Niech przejdą się po domach policjantów i spr 01.12.06, 16:38
                            plaszcz napisał:

> ich komputery, czy nie maja pirackich kopii programów.
                            > Akurat stać policjanta na oryginalnego windowsa
                            A skąd wiesz że maja nielegalne i że stać ich na oryginalne a Ciebie nie?
                        • Gość: zdziwiony A ja chce nowego Mecedesa! IP: *.magma-net.pl 30.11.06, 18:21
                          O co ci chodzi?

Przeciętny polak potrzebuje samochodu by dostac sie do pracy - ma do wyboru
                          używanego starego grata i nowego mercedesa. Dlaczego kazdy nie moze ukrasc
                          sobie mercedesa? Ja nie chce dluzej jezdzic gratem bo nie stac mnie na
                          najdroszy model mercedesa na rynku.

Uzywam najdrozszego oprogramowania jakie jest na rynku (photoshop, nero, etc.)
                          dlaczego wiec nie moge tez miec ferrari? Zalegalizujmy kradzieże w polsce!
                          Koniec karania biednych dzieci kradnących radia samochodowe by miec na chleb.
                          Im to radio bardziej sie przyda niz kowalskiemu czy programiscie wyplata pod
                          koniec miesiaca ;D

Mam nadzieje ze zrozumiales ironię mojej wypowiedzi. Kradzież to kradzież,
                          kradnąc oprogramowanie ktoś nie dostaje za swoją pracę pieniędzy. Niszczymy
                          własny rynek IT na którym nie powstaja male firmy bo trudno zrobic produkt
                          konkurencyjny cenowo gdy wszysko jest za darmo... Okradamy nawet własnych
                          sąsiadów np. kolegom z Techlandu obcieli pensje bo słabiej sie sprzedał 'Call
                          of huarez' niz planowano... (a moze i ty sciagnales go osloskopu?)

Niestety jako polacy mamy złodziejstwo we krwi... Szkoda
                          • Gość: Stef Re: A ja chce nowego Mecedesa! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.11.06, 19:35
                            Pierwsza mądra odpowiedż.
                          • Gość: San Re: A ja chce nowego Mecedesa! IP: *.class144.petrotel.pl 30.11.06, 20:18
                            Jasne powinno sie kupowac oryginalne oprogramowania, ale prosty domowy MS
                            mogłby być w rozsądnej i przystępnej cenie!!
                            • Gość: ws Re: A ja chce nowego Mecedesa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 14:00
                              A ile to jest
                          • Gość: TT Re: A ja chce nowego Mecedesa! IP: *.chello.pl 30.11.06, 22:12
                            To już jest nudne, jak nie widzisz różnicy między kradzieżą Mercedesa, a
                            skopiowaniem programu to Twój problem
                            • indy.m Re: A ja chce nowego Mecedesa! 01.12.06, 13:23
                              a jaka jest ta roznica?
                              • Gość: obii Re: A ja chce nowego Mecedesa! IP: *.eranet.pl 01.12.06, 13:35
                                Jestem przeciwnikiem kradzieży oprogramowania. Ale twierdzenie, że nie ma
                                różnicy między nielegalnym skopiowaniem programu a kradzieżą mercedesa to
                                czysta demagogia. Oczywiście, że różnica jest. Kradnąc mercedesa, zabieram
                                komuś, fizycznie, materialne dobro. Ten ktoś może płakać po swoim ukochanym
                                mesiu, w każdym razie został czegoś pozbawiony. Miał, teraz nie ma, bo ukradli.
                                Chyba nie powiesz, że z programamami jest tak samo?
                                • Gość: Polak Oczywiście, że tak. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 14:05
                                  Oczywiście że jest tak samo! Tylko nie kradniesz mercedesa od Kowalskiego, który
                                  go zakupił, tylko do producenta tegoż Mercedesa. Czyli jak ukradnę Merca np.
                                  podczas transportu od producenta do salonu, to jestem OK? Bo nikt po nim nie płacze?

Cooo? Producent stracił? No paczpan, a jak kradnę Windowsa, to producent nie
                                  traci? No co? Może producent Mercedesów jest biedniejszy od producenta Windowsa
                                  i tego pierwszego nie wypada okradać, a tego drugiego wypada? Skoro tak, to
                                  proszę o podanie kryterium, np. wskaźnika zamożności producenta dobra, powyżej
                                  którego można kraść. Ja tymczasem poszukam jakiegoś fajnego salonu samochodowego
                                  w ustronnym miejscu :P.
                                  • Gość: Agrrr Re: Oczywiście, że tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 15:23
                                    Jestem programistą .... bardzo chciałbym aby ci którzy używająnielegalnych
                                    kopii oprogramowania również tracili około 60 % zarobku ot tak bo ktoś ma w
                                    d... prawo, co do oprogramowania "alternatywnego" 99 % rodaków to poprostu
                                    ciołki nie umiejące nic (często zastanawiam sie jak nauczyli się samodzielnie
                                    jeść i wiązać buty) więc obsługa czegokolwiek nowego jest dla nich
                                    traumatycznym doznaniem ...

w obronie ms .... założę sięże każdy z was używa ślicznej wersji systemu z PL
                                    na końcu ..... i pewnie żadne z was nie pomyślało , że to ms wprowadził jako
                                    pierwszy poważny producent oprogramowania regionalizację produktu ..... ale tak
                                    kreadnijcie panowie i panie w końcu i nasz rodak tłumacz poprawek do systemu
                                    g... dostanie a nie wypłatę ... ale co za różnica ..

kradzież merca a kradzież softu ? proste typowy ciołek myśli kategoriami
                                    odsetku ukaranych wiec jeżeli 99 % złodziei softu nie dostaje po d... to jest
                                    to dobre .... pewnie kup po psie też nie sprzęta z chodnika ...
                                  • Gość: obii Re: Oczywiście, że tak. IP: *.eranet.pl 02.12.06, 08:42
                                    Gość portalu: Polak napisał(a):

> Cooo? Producent stracił? No paczpan, a jak kradnę Windowsa, to producent nie
                                    > traci? No co?

A jednak jest różnica. Wyprodukowanie Mercedesa kosztowało. Jego niesprzedanie
                                    oznacza realną _stratę_ pieniędzy, włożonych w zakup lub produkcję części i
                                    proces produkcyjny tego konkretnego egzemplarza. W wypadku nielegalnej kopii
                                    programu producent nie ponosi nawet kosztu nośnika. A zatem mówienie, że
                                    _traci_ jest nieprecyzyjne. Wcale nie traci, tylko _nie zarabia_. A to różnica.
                                    • Gość: kazioo paranoja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.06, 21:19
                                      No to załóżmy,że zostanie sprzedana tylko jedna kopia, systemu filmu czy też albumu muzycznego. Reszta kopii i tak po jakimś czasie trafi do zainteresowanych przez p2p. I to oczywiście też nie bedzie kradzież? A artyści i programiści za kase z tego jednago egzemplaża mają przeżyć i wydać następny produkt?
                                      • Gość: obii Re: paranoja IP: *.eranet.pl 02.12.06, 21:41
                                        Ależ ja jestem przeciwnikiem piractwa. Tyle że stawianie znaku równości między
                                        kradzieżą samochodu a piractwem mam za demagogię.
                                        • Gość: obii Re: paranoja IP: *.eranet.pl 02.12.06, 21:44
                                          Jeszcze jedno. Przykład z własnego podwórka. Pewien mój opublikowany tekst
                                          (posłowie do książki), do którego oczywiście mam prawa autorskie (zgodnie z
                                          umową ja, a nie wydawnictwo), został bez mojej wiedzy "przedrukowany" w pewnej
                                          witrynie internetowej. Może i czułem pewien niesmak, ale na pewno nie czułem
                                          się tak źle jak wtedy, gdy skradziono mi rower.
                                          • indy.m Re: paranoja 03.12.06, 00:28
                                            a ja sie inaczej poczulem jak mnie pobito pod jedna dyskoteka (podbite oko) i
                                            inaczej jak pod druga (roz##bana warga), wiec nie mozna postawic znaku rownosci
                                            miedzy pobiciem a pobiciem
                                            • Gość: obii Re: paranoja IP: *.eranet.pl 03.12.06, 00:49
                                              Ten poziom uczuć jest dla mnie niedostępny, gdyż do dyskotek nie chadzam.
                                              • indy.m Re: paranoja 05.12.06, 18:20
                                                jasiu powiedzial ze kradziez samochodu jego taty i kradziez samochodu jego mamy
                                                to dwa rozne typy przestepstw, bo jego tato sie wkurzyl troche, a mama bardzo
                                                sie wkurzyla.

na to grzesiu odpowiedzial jasiowi ze tym tokiem rozumowania mozna dowiesc ze
                                                dwie identyczne butelki 0,35 Jim Beam'a zawieraja rozne napoje, bo po wypiciu
                                                jednej grzesiu upil sie, a po wypiciu drugiej padl nieprzytomny..

na to jasiu odpowiedzial, ze ten argument do niego nie przemawia... bo nie pil
                                                Jim Beam'a...

teraz obii, czlowieku zdolny do abstrakcyjnego rozumowania (w skrocie -
                                                inteligentny), zgadnij ktory z nas to jasiu a ktory to grzesiu
                                • indy.m Re: A ja chce nowego Mecedesa! 02.12.06, 09:43
                                  myslenie na poziomie 14latka...

poswiecilem rok ciezkiej pracy zeby napisac program, szacuje ze sprzeda sie w
                                  nakladzie 1.000, wiec zarabiajac na kazdej kopii 20 zlotych, zarobie 20.000.
                                  poniewaz polowa sciagnla z internetu zamiast kupic, sprzedam tylko 500.
                                  Zarobilem polowe mniej, i zostalo mi 500 bezuzytecznych plyt.

poswiecilem rok na wyprodukowanie 10 mercedesow, na kazdym mam zarobic 2.000
                                  zlotych (hehe). Polowe mi ukradli z magazynu, wiec zarabiam tylko polowe...

jaka jest roznica? taka, ze w pierwszym przypadku zostaje mi 500 plyt, w drugim
                                  nic... i ty pierdzielisz ze to nie jest taka sama kradziez, bo mi zostalo te
                                  500 plyt? przeciez to sa smieci, plyta to jest g...o warty nosnik, dobrem jest
                                  program na niej! i on wlasnie zostal skradziony...
                            • mkorn Re: A ja chce nowego Mecedesa! 01.12.06, 16:59
                              Gość portalu: TT napisał(a):

> To już jest nudne, jak nie widzisz różnicy między kradzieżą Mercedesa, a
                              > skopiowaniem programu to Twój problem
                              Ci co nie rozumieją różnicy powinny założyć partię. Może się nazywać Partia
                              Uczciwych Złodziei.
                          • Gość: Odarpi Re: A ja chce nowego Mecedesa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 07:40
                            Mylisz kolego pojęcia. Gdyby łyndołs miał cenę rynkowa a nie złodziejską to
                            kupiłby każdy. Gdyby warunki licencji pisał i ustalał człowiek rozumny a nie
                            psychicznie chory do tego wscieły na cały świat idiota to mielibysmy normalnosc.
                            Ale warunki gry ustala choć biegły w rachunkach ale jednak upośledzony umysłowo
                            i dlatego gra jest taka jak widać.
                          • lambert77 Re: A ja chce nowego Mecedesa! 01.12.06, 11:28
                            nie do końca trafne porównanie z samochodami :)... Przede wszystkim w Polsce
                            poza entuzjastami nikt nie promuję freewarowego oprogramowania nie mówiąc już o
                            linuksie. Linuks jest olewany przez producentów sprzętu i oprogramowania bo na
                            dzień dzisiejszy to jest nieduży rynek a wiadomo, że większość rozwiązań i tak
                            trzeba kupić od Microsoftu. MS gdyby mógł pewnie by opatentował koło :). Gdyby
                            producenci z równym zaangazowaniem zajeli się promocją produktów na systemy
                            inne niż windows sprawa przedstawiałaby się zupełnie inaczej.
                            Z drugiej strony ja bym z chęcią kupił od billa gołego windowsa xp bez
                            uzależniającego śmiecia. Powiedzmy za 100 i mógłbym mu nawet 100 co roku
                            dołożyć za upgrade i możliwość korzystania z łatek. Wiecie jakby to mogło
                            nakręcić rynek w Polsce. Nikomu by sie nie opłacało kupowanie pirata bo po ch...
                            Nie wiem może naiwny jestem :)
                            • Gość: Polak 100 zł + 100 + 100 + 100 + 100 + 100 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 14:09
                              100 zł na stracie, więc jakbyś kupił Windows XP w 2001 roku, gdy został wydany,
                              a potem płacił po 100 zł rocznie za upgrade'y, to wydałbyś do dzisiaj 600 zł.
                              Windows XP Home Edition można kupić (dziś) za 300 zł. Nawet jeśli 3 lata temu
                              taki Windows kosztował 500 czy 600 złotych, to i tak sam właśnie przyznałeś, że
                              jesteś gotów kupić Windows (tzn. stać Cię na niego, bo czy jesteś gotowy w
                              znaczeniu "chętny", to nie wiem).
                              • lambert77 Re: 100 zł + 100 + 100 + 100 + 100 + 100 01.12.06, 14:58
                                nie kręci mnie kupowanie oem bo przy zmianie konfiguracji kompa muszę zawsze te
                                300 brać pod uwagę.
                                Jeżeli mogę kupić starter za 100 i naprzykład po roku użytkowania dopłacić 100
                                za korzystanie z centrum pomocy a przeciez nie każdy ma ochotę łatać XP (Ja np
                                nie łatam od czasu pierwszego sp2 i jakoś wszyscy żyją) w następnym roku to z
                                chęcią skorzystam. Pod warunkiem, że zmieniając kompa mogę sobie zachować stary
                                system. To jest dla mnie chore.
                                • Gość: Polak Re: 100 zł + 100 + 100 + 100 + 100 + 100 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 16:27
                                  Na licencji OEM można w pewnych granicach unowocześniać komputer. Fakt, że nie
                                  do końca dowolnie
                          • Gość: gość portalu Re: A ja chce nowego Mecedesa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 15:02
                            > kradnąc oprogramowanie ktoś nie dostaje za swoją pracę pieniędzy.

Czyli mozna napisac tez: uzywajac alternatywnego Linuksa nie kupuje wyrobow M$
                            czyli maja mniej pieniecdzy i moga mnie o to oskarzyc.

A wracajac do meritum: jak chcesz uzywac oprogramowania M$ to kup, a jak cie nie
                            stac to uzywaj tanszej alternatywy, i wymuszaj na szkolach zeby uczylu dzieci
                            podstaw informatyki a nie uzywalnictwa oprogrania M$. Proste.
                        • Gość: Stef Re: Microsof łamał wielkorotnie prawo antymonopol IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.11.06, 19:32
                          Gambolcie pokaż inny program zastępujący Windowsa a potem jebnij się w czoło.
                        • Gość: Polak Ale brednie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:46
                          Masz dzieciaczku kompletnie nasrane w głowie. Dojrzej i zrozum, że złodziejstwo
                          powinno się karać. To kwestia zasad. Jak masz samochód i cię nie stać na
                          benzynę, to kradniesz ją ze stacji?

Dyrdymały o tym, że Windows jest drogi, włóż między bajki. Średni komputer
                          kosztuje 2000 zł bez monitora. Cena zestawu, ok. 2700. Windows kosztuje 300 zł.
                          Stawiam tezę: nie ma w Polsce człowieka, którego stać na nowy komputer i nie
                          stać na Windows. To tylko kwestia mentalności: Polacy mają mentalność
                          złodziejską. Bohaterem jest ten, kto zmyślnie kradnie, a nie ten, kto jest
                          uczciwy. Gdyby Windows kosztował 50 zł, to też byście go kradli.
                          • yeti Re:Windows 01.12.06, 13:56
                            Był sobie sklep, weszli do sklepu na kontrolę, znaleźli, że sprzedawali kompy
                            na nielegalnych częściach i z nielegalnym oprogramowaniem - win, nero,
                            antywirusy, itp... Wzieli adresy kupców, poszli do prokuratora, mają nakaz
                            rewizji i konfiskaty kompa, wchodzą do domu i po zawodach. Poprostu Ci co
                            kupili w tym sklepie komputer i wzieli faktury mogą być pewni wizyty Policji.
                            Chodzą tylko po tych ludziach, nie ma przypadkowości w ich działaniu. Nie jest
                            to żaden art. sponsorowany, ani prowokacja, ale w Jastrzębiu i okolicach ciężko
                            w tej chwili kupić Windowsa, tak wzrosła sprzedaż. Mam pytanie: co z mp3 -
                            nagrane dla własnego użytku, mogę być na kompie, czy nie?
                        • Gość: tomaszek Re: Microsof łamał wielkorotnie prawo antymonopol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 14:23
                          panstwo powinno bronic prawa gluptasku i to robi. nie rozumiesz tego bo jestes
                          prymitywny. pojecie ochrony prawa autorskiego jest dla choloty abstrakcyjne, tak
                          jak dla ciebie.
                        • Gość: MichalM Re: Microsof łamał wielkorotnie prawo antymonopol IP: 82.115.76.* 01.12.06, 14:37
                          Ale pie..sz, jak mnie na cos nie stac to tego nie mam, nie stac mnie na
                          benzyne to nie kupuje samochodu, nie stac mnie na windows to nie kupuje
                          komputera, komputer nie jest dobrem pierwszej potrzeby i da sie zyc bez niego.

Pozdrawiam

MichalM
                          • Gość: AGA Re: Microsof łamał wielkorotnie prawo antymonopol IP: *.lanet.net.pl 01.12.06, 17:09
                            TAK CI SIĘ TYLKO WYDAJE.MAM DWOJE DZIECI W WIEKU SZKOLNYM. NAUCZYCIELE ZADAJĄ
                            ZADANIA Z INTERNETU, BO ZAKŁADAJĄ ŻE WSZYSCY JUZ GO MAJĄ. WIĘC NIE MÓW MI, ŻE
                            BEZ NIEGO ŁATWO. PEWNIE TY NIE MASZ DZIECI.
                      • Gość: p26 Re: Microsof łamał wielkorotnie prawo antymonopol IP: *.rzeszow158.tnp.pl 01.12.06, 08:54
                        To nie tak. I jedno i drugie to źle. Oczywiście, jeżeli Microsoft złamie prawo,
                        > to należy to piętnować i ścigać. Promowanie alternatywnych programów - jestem
                        > jak najbardziej za. Ale to, że Microsoft nie zawsze postępuje do końca
                        uczciwie
                        > nie jest żadnym argumentem za kradzieżą oprogramowania. Chcę używać systemu
                        > Windows - kupuję go w sklepie/dostaję z nowym komputerem, jest to produkt jak
                        > każdy inny.

Tylko, że z powodu działań Microsoftu (zmierzających do zbudowania monopolu)
                        90% pracuje pod Win i na Ms Office. A ponieważ alternatywne programy nie zawsze
                        dobrze współracują z produktami tegoż Microsoftu, to człowiek ma ograniczony
                        wybór. Sam Microfost też robi co może aby progamy Microfost współpracowały
                        jedynie z innymi programami Microsoft:-)
                        • lambert77 Re: Microsof łamał wielkorotnie prawo antymonopol 01.12.06, 11:30
                          "Sam Microfost też robi co może aby progamy Microfost współpracowały
                          jedynie z innymi programami Microsoft:-)" i trzeba przyznać, że nawet to nie
                          zawsze im się udaje :)
                    • Gość: erg_samowzbudnik Re: Microsof łamał wielkorotnie prawo antymonopol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:11
                      Gdyby Płatnik , Program ksiegowy i kosztorysowy chodził pod linuxem to miałbym
                      w "głebokim powazaniu "windę .
                      • sierzant_nowak mozesz zainstalowac linuxa 30.11.06, 15:33
                        a na zaszyfrowanej partycji miec winde, odpalana w okienku VMware (program do emulacji komputera, pozwalajacy odpalic "wirtualny komputer" w okienku). Na tej wirtualnej windzie mozesz miec wszystko - na wspolczesnych kompach starczy ci wydajnosci do wszystkiego poza grami i programami do 3d.

f*ck the system
                        • Gość: nie materia Re: mozesz zainstalowac linuxa IP: *.cst.tpsa.pl 30.11.06, 15:40
                          tylko trzeba od czasu do czasu cos od M$ kupic. bo inaczej zamkna biznes i nie
                          bedziesz mial skad ukrasc ich systemu zeby odpalic tak jak to slicznie opisales
                          • sierzant_nowak Re: mozesz zainstalowac linuxa 30.11.06, 15:44
                            > tylko trzeba od czasu do czasu cos od M$ kupic. bo inaczej zamkna biznes i nie
                            > bedziesz mial skad ukrasc ich systemu zeby odpalic tak jak to slicznie opisales

no, niekoniecznie. Mozna zmienic model biznesowy - vide firmy rozwijajace dystrybucje linux (system). Mozna udostepnic narzedzia Office'a po sztuce (zebym mogl sobie np. samego outlooka kupic). Mozna udostepnic okrojone narzedzia Office za mniejsza cene. M$ wybiera najprostsza droge - tak samo jak probuje to robic RIAA.
                            • mistrzkungfu Re: mozesz zainstalowac linuxa 30.11.06, 15:51
                              Nikoniecznie, Microsoft udostepnia za darmo np. Visual Studio Express i SQL
                              Server 2005 Express,z ktorych mozna korzystac za darmo, nawet w celach
                              komercyjnych, tak samo np. studenci maja dostep za pomoca MSDAA do darmowych
                              Windowsow, i innego oprogramowania, legalnie. pozdrawiam.
                              • Gość: spoon Re: mozesz zainstalowac linuxa IP: *.profiline.pl 30.11.06, 15:57
                                mistrzkungfu napisał:

> Nikoniecznie, Microsoft udostepnia za darmo np. Visual Studio Express i SQL
                                > Server 2005 Express,z ktorych mozna korzystac za darmo, nawet w celach
                                > komercyjnych, tak samo np. studenci maja dostep za pomoca MSDAA do darmowych
                                > Windowsow, i innego oprogramowania, legalnie. pozdrawiam.

EEE!!! No to mnie przekonałeś! MS wcale nas nie doi! MS jest kochany i nawet
                                czasem jakis ochłap rzuci, ze o akcjach humanitarnych za 0,001 % swojego dochodu
                                nie wspomne! Gates to anioł nie człowiek.
                                Do wszystkich mądrali - co to swoja prace na stołku uważają za szczyt ewolucyjny
                                swojego gatunku. Mam 100 razy wiecej szacunku do człowieka który zyje z pracy
                                swoich rąk niz do takiego, który wykorzystuje pollegalne mechanizmy rynkowe,
                                zeby sie ożłopać jak najmniejszym kosztem i na obrocie kasa zarabia krocie.
                                • Gość: hmmmmmmariut Policja dla nas czy dla nich?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:24
                                  policja na panstowym garnuszku odwala czarną robote za najwieksza komputerowa
                                  firme prywatna... niech sami sobie chodza po chatach albo przez net sobie
                                  kontrolują... na ulicach jest niebezpiecznie i tam powinna byc policja a nie
                                  potentatowi jeszcze nagania kasę i zabiera sprzet na ktory ktos odkladal kupę
                                  czasu... niech microsoft znormalizuje ceny i zrobi windowsa po 50 pln to bedzie
                                  go mial kazdy uzytkownik, a przez to zwiekszy wplywy a nie w nieudolny sposob
                                  zawraca dupe policji...
                                  pozdro złodzieje z microsoftu
                                  • Gość: prowokator Zlikwidować policje!!!!!! IP: *.magma-net.pl 30.11.06, 18:28
                                    Powinno się zlikwodować policje! Ostatnio kupla ciagali po komistariatach za
                                    kradzież głupiego telefonu komurkowego jakiemus burakowi wartego ZŁOTÓWKE!!!

Wyobrażacie to sobie? Telefon za dziciak miał za złotówkę a oni 3 razy go na
                                    komistariat wzywali. Niech dzieciak sam dochodzi swoich praw i niech nie
                                    wyręcza się policją! To on starcił telefon a nie policjant wiec nie rozumię co
                                    im do tego!!!

<Mam nadzieję ze rozumiesz irionię tej wypowiedzi i rolę policji w państwie>
                                  • Gość: Polak Re: Policja dla nas czy dla nich?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 14:15
                                    Cześć złodzieju.
                                    Normalizacja cen? A co to?! Jaka to "normalna" cena? Kto miałby ustalać, ile ona
                                    wynosi?! Czysty komunizm! Wiesz, że w komunizmie wszystko było bardzo tanie,
                                    tylko niczego nie było? Wiesz, że w Polce za komuny nie było pecetów? Zgadnij
                                    dlaczego? Zanim znów zaproponujesz powrót do komunizmu, poczytaj więcej. DUŻO
                                    więcej.
                                    • indy.m Re: Policja dla nas czy dla nich?? 02.12.06, 18:30
                                      "Wiesz, że w Polce za komuny nie było pecetów?"

to dziwne bo ja mialem...
                                      jesli sie dobrze rozumiemy oczywiscie, bo rozumiem ze poprzez slowo "komunizm"
                                      masz na mysli PRLowski socjalizm - zgadza sie?
                                  • mistrzkungfu Re: Policja dla nas czy dla nich?? 08.12.06, 17:58
                                    czy nie widzisz analogii?

To tak jakbys poszedl do sklepu meblowego p. Gieni i jej ukradl komode, a
                                    pozniej narzekal, ze to nie Twoja wina, ze ukradles, to wina pani Gieni, bo
                                    komoda kosztuje 400zł. a powinna byc za 50zł. A najlepiej powinna być za darmo.
                                • przew Re: mozesz zainstalowac linuxa 01.12.06, 00:33
                                  Co to są półlegalne mechanizmy rynkowe? Zresztą, po co pytam - typowa
                                  polaczkowatość, ktoś zarobił, to jest be - no bo jak on tak mógł? Na pewno
                                  ukradł. Nie tylko ręce opadają, jak się coś takiego czyta...

(w ogóle, post był bardzo na temat; ale pan mnie niezwykle zaciekawił swoim wywodem)
                              • Gość: krzychu VS 2005 to kicha, a MS nie robi zadnej laski, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:02
                                udostepniajac to za friko. Do Javy mozesz sobie spokojnie uzywac darmowego
                                Eclipse, ktore jest o niebo lepsze w duzych projektach (wiem z autopsji), w
                                malych zreszta tez (wiecej funkcji, lepsza refaktoryzacja, szybsze). O SQL
                                Server Express sie nie wypowiadam, szkoda tylko, ze ma ograniczenie na rozmiar
                                bazy danych (chyba 2 GB) Nie wiem, po co studenci informatyki mieliby korzystac
                                z darmowych windowsow, chyba tylko do gier, a tego akurat bym nie popieral.
                                • mistrzkungfu Re: VS 2005 to kicha, a MS nie robi zadnej laski, 08.12.06, 18:05
                                  Ograniczenia tej wersji MS SQL to korzystanie z 1 CPU, max. 1GB ramu, aha... i
                                  mozesz zakladac dowolna liczbe baz danych (kazda max. 4GB) wiec mozna calkiem
                                  duza firme obsluzyc na takiej bazce.
                                  A o reszcie dlaczego sie nie wypowiadasz :) W reszcie ta wersja nie rozni sie od
                                  wersji platnej.
                                  Co wiecej! Na tej wersji darmowej mozna pisac komercyjne programy i sprzedawac!

Java to oczywiscie konkurencja dla .NET, ma zalety (wieloplatformowa), ale ma
                                  tez wady (jest wolniejsza).

Nie wiem, po co studenci informatyki mieliby korzystac
                                  > z darmowych windowsow, chyba tylko do gier, a tego akurat bym nie popieral.

Fakty sa takie, ze Microsoft napedza teraz duza czesc branzy informatycznej i
                                  wymysla standardy ktore w Linuxach pojawia sie za kilkanascie lat :)
                              • Gość: mceter.atgazeta.pl Re: mozesz zainstalowac linuxa IP: *.net.autocom.pl 30.11.06, 17:03
                                darmowy windows i inne programy dla studentów?Piszę się, powiedz tylko jak.Jestem studentem i z tego co mi sie wydaje tylko studenci informatyki na uczelniach które maja z MS podpisana umowę...Mam nadzieję że się mylę - napisz jak, nie chcesz na public - prosze na maila.
                                • mistrzkungfu Re: mozesz zainstalowac linuxa 08.12.06, 18:08
                                  jest taki program MSDAA, Twoj wydzial musi miec podpisana umowe z Microsoftem,
                                  wtedy jako student wydzialu bedziesz mial dostep do strony z ktorej mozna
                                  sciagac legalne wersje oprogramoania dla studentow albo na plytkach.
                                  Polecam strone: codeguru.pl/faq-2001053.aspx#a526 , warto miec legalnego
                                  windowsa xp :) tym bardziej ze licencja nie wygasa po studiach
                              • zbyniek4914 Re: mozesz zainstalowac linuxa 30.11.06, 17:09
                                Ale my użytkownicy musiny płacić za szajs który znajduje się w dystrybucji
                                wszystkich Windowsów,a mamy nieraz o niebo lepsze za darmo.To jak jest?Po co mi
                                jest WMA jak w internecie jest tego masa i za darmo.I jeszcze cała kupa śmieci
                                za które musimy słono płacić.Jak Microsoft chce od nas wyciągnąć forse to niech
                                sprzedaje same systemy,bez bajerów.Po co mi jest IE jak mam mase lepszych i
                                darmowych.
                                • mistrzkungfu Re: mozesz zainstalowac linuxa 08.12.06, 18:15
                                  mozliwe, ale wyobraz sobie p. Gienie, ktora kupila komputer i chce z niego
                                  korzystac. Kupila go powiedzmy z Windowsem, ale bez przegladarki, bez wma.
                                  I teraz p. Gienia staje przed dylematem: co zrobic, zeby moc korzystac z
                                  internetu... Prawda jest taka, ze gdyby Microsoft nie dawal IE i WMA do systemu,
                                  to konkurencyjne firmy by sprzedawaly swoje produkty za wielka kase. Bo wiadomo
                                  - przegladarka jest niezbedna do korzystania z internetu. A teraz konkurencja
                                  daje za darmo programy zeby sie przebic, zeby przyciagnac przyszlych
                                  potencjalnych klientow. Chyba nie wierzysz ze to wszystko jest naprawde za damo?
                                  Takze zamiast placic np. X zlotych za Windowsa to bysmy placili Y za Windowsa i
                                  A+B+C za elementy ktore w Windowsie by nie wystepowaly (odtwarzacz filmow,
                                  przegladarka itd). Czy by wyszlo taniej? Popatrz na ceny programow
                                  antywirusowych, popatrz na ceny kontrolek o funkcjonalnosci wiekszej od
                                  kontrolek microsoftu itd. To sa bardzo duze pieniazki i wtedy to juz nikogo by
                                  chyba nie bylo stac na komputer z podstawowym oprogramowaniem zeby z niego
                                  korzystac.
                          • sierzant_nowak poza tym 30.11.06, 15:47
                            to nie mam NIC przeciwko tepieniu ludzi kradnacych soft na potrzeby biznesowe. Ale stosowanie tej polityki wobec prywatnych ludzi - tu przeginaja pale... MS tak chetnie zajal pozycje monopolisty (walczyl o to ostro z kazda konkurencja) to teraz musi sobie radzic z druga strona medalu - uzytkownicy skazani na MS kombinuja jak sie spod jarzma wykrecic ;-)
                          • Gość: Rafał Re: mozesz zainstalowac linuxa IP: *.icm.edu.pl 30.11.06, 21:48
                            > tylko trzeba od czasu do czasu cos od M$ kupic. bo inaczej zamkna biznes i nie
                            > bedziesz mial skad ukrasc ich systemu zeby odpalic tak jak to slicznie opisales

Jak zbankrutują, to zostanie włąśnie jeszcze ich system. Chyba, że jakichś
                            powodów Gates zabierze go do grobu. Wtedy urzędy skarbowe też padną i płatnik
                            będzie niepotrzebny.
                    • Gość: Mane gdy ludzi oszukańczo pozbawia się mienia, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:24
                      !
                    • Gość: Tekel to prokurator umywa ręce i każe wnosić pozew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:25
                      !
                    • Gość: Fares a gdy MS się nie chce wydawać na sądy, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:26
                      !
                    • Gość: Judge to polski policjant za pieniądze podatnika szaleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:27
                      !
                  • Gość: tomenek Re: O głupocie Esfloress IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:56
                    Głupcze, jak możesz mieć prawo autorskie do niematerii? Jak coś czego namacalnie
                    nie ma może być chronione? Niemateria nie podlega prawu własności, nie podlega
                    więc też prawu autorskiemu, a ten artykuł to żenada pokazująca jak nasze miedia
                    są sterowane. Niemniej wściekły na politykę Microsoftu (a do tej pory starałem
                    się np mieć albo system oryginalny, albo office, bo mnie najzwyczajniej nie stać
                    na wszystko oryginalne) polecam wszystkim Linux Mandriva 2007 Power Pack.
                    Zawiera w sobie wszystkie programy narzędziowe, biurowe, program do uruchamiania
                    programów windowskowych, oraz program do uruchamiania gier windowsowych. A
                    Microsoft o tym wie i usiłuje poprzez usłużne media za opłatą wyrwać kolejną
                    kasę od naiwnych wyborców... którzy obrażają innych wyborców, chociaż ich poziom
                    intelektualny jest marny.
                    • Gość: nie materia Re: O głupocie Esfloress IP: *.cst.tpsa.pl 30.11.06, 15:09
                      zapewniam Cie, ze jak wykonasz pierwsza w życiu praca za pomocą mózgu a nie
                      mięsni to zmienisz zdanie co do prawa autorskiego i ochrony 'niematerii'
                      • Gość: stanek67 Marx i Lenin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:48
                        "zapewniam Cie, ze jak wykonasz pierwsza w życiu praca za pomocą mózgu a nie
                        mięsni to zmienisz zdanie co do prawa autorskiego i ochrony 'niematerii'"

Kolejny wyznawca tezy "byt określa świadomość"
                      • Gość: antyGates Nie chodzi o prawa autorskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:45
                        Prawa autorskie, oczywiście, powinny byc chronione. Ale powinny też byc
                        chronione prawa konkurencji i konsumentów, a te przez Microsoft są łamane, co
                        różne władze antymonopolowe w róznych krajach Gatesowi udowadniały.
                        Microsoft sam łamie prawo, a polskie władze, zamiast chronić polskiego
                        konsumenta, angażują naszą policję, która przy każdej okazji tlumaczy się
                        brakiem sił i środkow, do łapania uczniów i studentów, którzy używaja pirackiego
                        Windowsa, żeby sobie pograć i napisac pracę semestralną. To jest tak, jakby
                        bandzior rabujący banki żądał, żeby policja szukała złodzieja, który mu
                        wycieraczkę spod drzwi podwędził.
                        PS. Uprzedzam oskarżenia: mam legalne Windows i legalne Office.
                      • Gość: ciekawy Musiałby mieć mózg a to pewnie moherowy beret ;D IP: *.magma-net.pl 30.11.06, 18:33
                        "Niemateria" to chyba z radia Maryja ;D
                    • Gość: czytelnik-i-widz Re: O głupocie Esfloress IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:50
                      Gość portalu: tomenek napisał(a):

> Głupcze, jak możesz mieć prawo autorskie do niematerii? Jak coś czego namacalni
                      > e
                      > nie ma może być chronione?

Ręce opadają na takie dictum... Jaka niemateria? To według ciebie książki to
                      jakaś 'niemateria' bo nie mogłyby istnieć materialnie bez papieru, farby
                      drukarskiej i kleju? A filmy video i kinowe to 'niemateria' bo nie istnieją bez
                      taśmy i kasety? To jak byś przeczytał niematerialną książkę lub obejrzał jej
                      niematerialną ekranizację bez nośników? Każdy wytwór pracy ludzkiej
                      (niekoniecznie fizycznej) może podlegać prawu autorskiemu bo każdy _musi_ mieć
                      jakiś nośnik. Czy film jest na taśmie VHS czy na VCD czy DVD to wszystko jedno -
                      ważne, że jest, i jest chroniony prawami autorskimi.
                    • Gość: Dżaman Mandriva jest nie teges... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.12.06, 10:41
                      Od dwóch dnie nie mogę zainstalować sieci w Mandrivie 2007...no nie wiem o co
                      chodzi, mam instrukcję, czytam fora internetowe, robię, co mi odpisali już na
                      10 różnych sposobów i się nie da...no i zawiesza się po wylogowywaniu...może
                      ktoś wie, o co chodzi?
                    • Gość: korwit Re: O głupocie Esfloress IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 15:10
                      Właśnie na tym polega prawo autorskie, że dotyczy tylko rzeczy niematerialnych-
                      prawnych.
                      Rozwiązania materialne chroni PRAWO PATENTOWE!!!!!!!!!!!!.
                      Przecież utwór literacki - jego treść jest też niematerialny - czy utwór
                      muzyczny zapisany nutami też nie ma "ciała", jest tylko formą duchową.
                      Prawo autorskie chroni wszystko to, co istnieje poprzez odbiór drugiego
                      człowieka.
                  • Gość: krzychu Powinni, lepsze programy sa rozdawane. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:55
                    jw.
                  • Gość: G. Re: O głupocie Esfloress IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:57
                    Windows jest tak badziewny i ma tyle bledow, ze w ogole powinni go zakazac. No
                    ale ja sie nie odzywam...
                    A swoja droga, dlaczego niektore systemy operacyjne jakos moga byc darmowe i
                    nikt sie o koryto nie upomina?
                    • przew Re: O głupocie Esfloress 01.12.06, 00:43
                      Gość portalu: G. napisał(a):

> Windows jest tak badziewny i ma tyle bledow, ze w ogole powinni go zakazac. No
                      > ale ja sie nie odzywam...
                      > A swoja droga, dlaczego niektore systemy operacyjne jakos moga byc darmowe i
                      > nikt sie o koryto nie upomina?

Bo nie wszyscy chcą zarabiać. Ale każdy ma do tego prawo ;> Więc nieładnie
                      nazywać to coś korytem. Inna sprawa, że Bill drogo liczy sobie za swoje
                      oprogramowanie... Dzięki Bogu można wybrać coś innego
                • Gość: JA Artykuł sponsorowany dziękujemy IP: 217.168.129.* 30.11.06, 16:33
                  ARTYKUł SPONSOROWANY
              • Gość: G. Re: Taki babol... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:56
                Wielu policjantow ma dzieci. A dzieci, jak Polska dluga i szeroka moga nie umiec
                za dobrze obslugiwac komputera, ale programy i mp3 sciagaja ile wlezie ;-)
            • Gość: luzak Re: Taki babol... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:36
              mają i w sądach i na komendach. a jak przyjdzie pan policjant do domu
              skontrolować oprogramowanie to się go grzecznie prosi o nakaz. jeśli go nie ma
              to równie grzecznie prosi się go żeby spie..ł
          • Gość: jjk Re: Taki babol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:16
            nikogo nie beda wsadzac....dadza grzywne i po problemie....ja za sprzedaz na
            allegro dostalem 4000zl grzywny + ponad 100 000zl podatku i se splacam po
            200zl miesiecznie
            • Gość: es Co to za podatek? IP: *.icm.edu.pl 30.11.06, 13:45
              Gość portalu: jjk napisał(a):

> nikogo nie beda wsadzac....dadza grzywne i po problemie....ja za sprzedaz na
              > allegro dostalem 4000zl grzywny + ponad 100 000zl podatku i se splacam po
              > 200zl miesiecznie

Dochodowy 75%?
              niezapłacony VAT?
              podatek od kradzieży??
              Może ktoś wyjaśni...
              • Gość: jep Re: Co to za podatek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:00
                tak właśnie jest w jastrzębiu - przyłażą po kasę.
          • aron2004 Re: Taki babol... 30.11.06, 15:50
            a jak ktoś ma w samochodzie kasety z nagranymi piosenkami z radia to będą
            zabierać samochody?
            • zbyniek4914 Re: Taki babol... 30.11.06, 17:18
              A jak ktoś ma żonę piratkę to co?Co mu zabiorą?Ja myśle że to co ma w rozporku.
        • Gość: kolo Re: Taki babol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:04
          a ja nie wiem czy mam oryginalny kod. a rachunek mi sie zgubił
          a płyta oryginalna złamała. na szczęście zrobiłem wcześniej kopię zapasową
          tak samo mam kopie office'a , i reszty badziewia.

i pytanie dotyczące muzyki.
          czy jeśli mam oryginalną KASETĘ to czy mogę legalnie mieć to samo na mp3?
          • Gość: 666 Re: Taki babol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:07
            Jasne każdy może mieć kopię zapasową oryginału ale swojego:)))
            • Gość: jednooki.pirat Re: Taki babol... IP: 83.238.103.* 30.11.06, 13:27
              Premier ma taką kopie i dla bezpieczenstwa trzyma ja w belwederze
              • Gość: 666 Re: Taki babol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:28
                Tylko pytanie który to oryginał:)))
                • Gość: jednooki.pirat Re: Taki babol... IP: 83.238.103.* 30.11.06, 13:30
                  ten co wydaje polecenia :) kopia melduje wykonanie zadania
                  • Gość: Edgar. Re: Taki babol... IP: *.116.201.70.kutno201.tnp.pl 30.11.06, 14:50
                    Oj to są dwa orginały.
              • Gość: Bartek Re: Taki babol... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:51
                LOL! W jakim Belwederze??? Chyba w Pałacu Prezydenckim :-)))
            • Gość: kolo Re: Taki babol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:42
              a jak to wygląda mp3 z kasety?
              • Gość: mp3 Re: Taki babol... IP: 212.160.172.* 30.11.06, 14:07
                Normalnie, czyli podłączasz magnetofon do kompa i zgrywasz muzykę programikiem
                o nazwie CDex z wejścia liniowego do formatu mp3.
                Ponadto to jet legalne, bo masz prawo zrobić kopię zapasową.
                • Gość: kolo Re: Taki babol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:56
                  czyli jeżeli w prostszy sposób zassam mp3 z netu to mając kasetę jestem legalny
                  hm
              • Gość: andzia Re: Taki babol... IP: *.cst.tpsa.pl 30.11.06, 15:13
                a co za różnica na jakim nośniku masz orginał? chroniona jest przecież muzyka, a
                nie plastik w plytce.
          • zbyniek4914 Re: Taki babol... 30.11.06, 17:20
            Gość portalu: kolo napisał(a):

> a ja nie wiem czy mam oryginalny kod. a rachunek mi sie zgubił
            > a płyta oryginalna złamała. na szczęście zrobiłem wcześniej kopię zapasową
            > tak samo mam kopie office'a , i reszty badziewia.
            >
            > i pytanie dotyczące muzyki.
            > czy jeśli mam oryginalną KASETĘ to czy mogę legalnie mieć to samo na mp3?
            Nie.Chba że masz pozwolenie od tatusia Rydzyka i błogosławieństwo powyższego.
        • Gość: YouzeQ Smutna prawda o policji zwalczającej piractwo IP: *.tsi.tychy.pl 30.11.06, 15:11
          Znam to z nalotów na moją sieć osiedlową:

Namierzenie osiedlwego huba Direct Connect"
          "rozbicie zorganizowanej grupy przestępczej trudniącej się rozprowadzaniem bla bla"

dorwanie jakiegoś filmowego świra mającego setki filmów oto zapiszą:
          "Zlikwidowanie fabryki nielegalnych filmów bla bla"

W czasie rewizji policjanci popełnili kilka przestępstw wliczając w to:

-groźby karalne
          -bezprawne najście
          -dewastacje

Co tam jakieś sprawy sądowe czy łamanie prawa przez tych, którzy powinni go
          strzec? Ważne że wzrósł wskaźnik wykrywania przestępczości
        • Gość: zbyniek Re: Taki babol... IP: *.lnet.pl 30.11.06, 16:39
          A kto skontroluje policję?Oni i ich dzieci też mają kradzione programy.Założe się.
          • Gość: eter Re: Taki babol... IP: *.net.autocom.pl 30.11.06, 17:13
            dlatego jak mi wejdą, nawet z nakazem, to wyjmuje hdd, jak bedą mieli wonty, to grzecznie, (bo to nie ich wina, złośliwość tylko praca, no chyba że będą chamscy).O dane osobowe... Muszą mi podać - wszyscy.i dam do zrozumieniaże będą donosy na nich - powiem u prokuratora że się wygadali u mnie w domu że też mają.I juz nie bedzie im się chciało mnie sprawdzać jak pomyślą ile użerania sie jest z ich kolegami którzy odwiedzą ich i ich rodziny w domach...Bo jak maja orginały to ja mam latający dywan.
        • Gość: zdzichu Zainstalujcie DriveCrypt Plus Pack a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 12:23
          Potrzebujecie tego programu:
          <a href="www.securstar.com/products_drivecryptpp.php"
          www.securstar.com/products_drivecryptpp.php</a>
          i wtedy wszystkich mozecie miec w ... glebokim powazaniu :-D. Program jest
          skuteczny, sprwadzony w bojach z KMP w Zielonej Gorze. Szyfruje 256 bitowym
          kluczem caly dysk twardy, haslo trzeba podac jeszcze przed startem windowsa.
          Tu opis po polsku:
          <a href="www.pcworld.pl/artykuly/46564.html"
          http://www.pcworld.pl/artykuly/46564.html</a>
          <a href="www.pcworld.pl/artykuly/46566.html"
          http://www.pcworld.pl/artykuly/46566.html</a>

DriveCrypt Plus Pack
          Encrypts the whole operating system
          (do znalezienia w P2P ;-)
          :-)
      • Gość: aga Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:56
        www.jasnet.pl/wydarzenia/wydarzenia.php?id_wyd=5063
        prawda! niestety...
        • Gość: 666 Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:03
          Z tego wynika że jest to jakieś wieksze śledztwo bo policja nie dziala "na ślepo".
          Można wywnioskować że dorwali jakiegoś gościa który sprzedawał lewe windy i
          teraz szukaja jego klientów. W przypadku gdy policja zdobyłaby takie informację
          inną droga to sama złamałby prawo.
          • Gość: Sarenka Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:51
            Starczy WGA, ktore ostatnio WindowsXP natretnie na piratach instaluje +
            doniesienie z logami od M$. No i nakaz.
            • Gość: 666 Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:07
              Poprawka dotycząca legalności sama się nie instaluje tylko gdy ktoś sobie włączy
              na piracie autoupdate. Po samych logach nie dojdziesz na jakim PC jest
              zainstalowany lewy windows, musi tu jeszcze współpracować provider internetowy
              np. TP SA.
              • Gość: Sarenka Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:21
                Nie musi wspolpracowac - musi prokuratura swistek pokazac, a to, zaoze sie,
                zaden problem.
                • sally15 Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 15:51
                  Ja pracuje w urzędzie i u nas na kilku komputerach pojawił się napis, że kopia
                  windowsa jest nielegalna. Informatyk się tym nie przejął zbytnio.
              • Gość: M Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.89.rev.vline.pl 30.11.06, 16:39
                Tą poprawkę jest bardzo łatwo odinstalować i już się nic nie pokazuje. A przy
                kolejnych aktualizacjach samemu wybierać które poprawki mają być zainstalowane a
                które nie.
        • Gość: kobi_dror Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.acn.waw.pl 30.11.06, 13:11
          Prawda jest taka, że za chwile wchodzi nowy Windows i ktoś robi sztuczna nagonkę
          (sklepy, oddział microsoftu) aby sprzedac ostatni kopie starego systemu. (Jak
          mówi artukuł, najpierw sprawdzają legalność Windowsa:))
          Proste prawda???/ Gazety, radio nagłaśniają te nagonki. Osobiście nie znam
          nikogo, kto miałby wszystko legalne na swoim komputerze, bo sami sobie nie
          zdajemy z tego sprawy co jest legalne a co nie.
        • llukiz Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 13:12
          > www.jasnet.pl/wydarzenia/wydarzenia.php?id_wyd=5063
          > prawda! niestety...

a na gwarnej pani robi loda za 5zł. he he. Dystrybutorzy windowsa dają w łapę
          "dziennikarzom" no i potem ukazują się takie informacje.

A nawet jak by przyszła policja do domu, to nikt im nie otworzy. A jak by
          wyważyli drzwi, to nic nie znajdą bo odłączenie dysku trwa 5s i mogą sobie
          komputer zabierać. A potem płacić za drzwi i za bezpodstawne zabranie obudowy i
          płyty głównej i procesora.
          I właśnie dlatego policja tego nie robi. Ludzie nie dajcie się robić w konia.
          A oryginały ludzie beda kupować gdy stosunek ich ceny do zarobków w polsce
          bedzie taki jak na zachodzie. Ciekawe kto by w USA miał oryginał jak by na niego
          musiał wydać 1/2 pensji.
          • Gość: kark Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 149.9.0.* 30.11.06, 13:27
            > A oryginały ludzie beda kupować gdy stosunek ich ceny do zarobków w polsce
            > bedzie taki jak na zachodzie. Ciekawe kto by w USA miał oryginał jak by na nieg
            > o
            > musiał wydać 1/2 pensji.

Właśnie - wtedy przestanę kupować śmigane komóry i samochody.
            • Gość: greg0,75 Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.ceramika.agh.edu.pl 30.11.06, 16:45
              Jakby co, to możesz się powołać na mnie, że pozwoliłem ci skopiować moją komórkę... (zabrać?! a chcesz w...?)
          • Gość: vivi Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 80.51.196.* 30.11.06, 17:11
            Żeby tylko pół...
        • Gość: eM. W Gdańsku też rekwirują IP: *.chello.pl 30.11.06, 14:11
          Byłem przy tym jak zrobili nalot kumpeli. Mieli nakaz przeszukania i wszystkie
          inne papiery jak trzeba. Widać natomiast że nie bardzo mieli pojęcie sami co
          mają zabrać, bo nawet nie sprawdzili czy ma jakieś nielegalne płyty, zamiast
          tego zaczęli ja wypytywać czy udostępnia pliki w sieci, czy używa eMule, i jakie
          są jej pseudonimy w internecie. na koniec wzięli laptopa i poszli.
          • Gość: James P. I wtem się obudziłem n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:48
      • koczisss A ja mam linux'a i delikatnie mówiąc... 30.11.06, 13:06
        ...wali mnie to, niech se sprawdzają!:)
        • Gość: Miki Re: A ja mam linux'a i delikatnie mówiąc... IP: *.Red-83-37-69.dynamicIP.rima-tde.net 30.11.06, 13:48
          Uważaj, bo na Linóxa też jest komercyjne oprogramowanie nie mówiąc już o tym, że
          pewnie masz w nim pliki naruszające własność intelektualną.
          • Gość: ... Re: A ja mam linux'a i delikatnie mówiąc... IP: *.icm.edu.pl 30.11.06, 14:16
            > Uważaj, bo na Linóxa też jest komercyjne oprogramowanie
            > nie mówiąc już o tym, że pewnie masz w nim pliki naruszające
            > własność intelektualną.

"FUD (ang. Fear, Uncertainty, Doubt – strach, niepewność, wątpliwość) –
            strategia ograniczenia zdolności zajmowania rynku przez przeciwnika polegająca
            na podawaniu nieprawdziwych lub niejasnych informacji o nim i jego produktach.
            Zakłada, że nawet jeśli ktoś wie, że informacje te są nieprawdziwe, to jego
            przekonania zostaną zachwiane, co automatycznie działa na korzyść stosującego tę
            strategię." pl.wikipedia.org/wiki/FUD

Po pierwsze: Instalując praktycznie dowolną z bardziej popularnych dystrybucji
            Linuxa nie ma żadnej obawy. Firmy, które wydają takie dystrybucje zatrudniają
            prawników do badania licencji włączanych pakietów.

Po drugie: na szczęście nie jesteśmy w USA i jeszcze (i miejmy nadzieję, że
            nigdy) patenty na oprogramowanie nie są ważne. Oprogramowanie które mogłoby za
            oceanem naruszać patenty jest całkowicie legalne w UE.
          • Gość: mateusz a muzyka i filmy jest legalna! IP: *.staszic.waw.pl 30.11.06, 15:15
            > pewnie masz w nim pliki naruszające własność intelektualną.

Jeśli masz na myśli muzykę i filmy to mam dla wszystkich ogłoszenie:

POSIADANIE MUZYKI ŚCIĄGNIĘTEJ Z INTERNETU JEST LEGALNE!

Odsyłam do ustawy o ochronie praw autorskich i praw pokrewnych. Jest tam duży
            rozdział o DOZWOLONYM UŻYTKU, który mówi między innymi:

"Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego
            utworu w zakresie własnego użytku osobistego."

A to oznacza właśnie to co oznacza. Jeśli jakiś utwór już został
            rozpowszechniony, czyli była jego premiera (na koncercie, płycie, w kinie), to
            każdy ma prawo go prywatnie odtwarzać, niezależnie skąd uzyskał kopię!!! Można
            też legalnie udostępniać go bliskim. (cytując ustawę: "związku osobistym, w
            szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.")

Nie dajcie sobie wmówić, że jest inaczej!!! Prawo jest tutaj po stronie
            normalnego obywatela, niestety różne korporacje lubią zaciemniać prawdę i
            wmawiać nam, że jest inaczej! Nie dajcie się zmanipulować!

więcej info: www.prawnik.net.pl/pwi/faq2.htm
        • Gość: manhu Re: A ja mam linux'a i delikatnie mówiąc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:34
          Uważaj, bo mój kumpel też miał wszystko full legal (naprawdę!!!) i musiał dać łapówkę, bo inaczej by mu to skonfiskowali do analizy! (a po pół roku-oddali:)
          • koczisss Re: A ja mam linux'a i delikatnie mówiąc... 30.11.06, 14:38
            Dlaczego akurat ja mam uważać?
            Jak ja, to i kilka milionów posiadaczy komputerów!
        • Gość: Rafał Re: A ja mam linux'a i delikatnie mówiąc... IP: *.icm.edu.pl 30.11.06, 21:54
          > ...wali mnie to, niech se sprawdzają!:)

W związku z tym poniosłeś już jedną dużą stratę: nie biegają Ci po komputerze
          wirusy (jeżeli nie słyszałeś o wirusach, to zapytaj kolegi, który ma program do
          ich hodowania).
      • Gość: komMentator Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:02
        I bardzo dobrze...Używasz - płać...Zwłaszcza że cena 300 zł nie jest już ceną
        wygórowaną...Nie jestem wielkim zwolennikiem MS ale nie widzę lepszego i
        bardziej przyjaznego systemu...na którym teoretycznie wszystko chodzi i jest oki...

e-open@o2.pl
        • Gość: student Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.retsat1.com.pl 01.12.06, 13:32
          300 PLN nie jest cena wygorowana?
          powiedz to ludziom,ktorzy zarabiaja po 700-800 PLN na reke
      • Gość: fru Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:04
        popieram to wszystko to jakieś k...a głupoty
      • Gość: niestety prawda Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.elgrom.laz.digi.pl 01.12.06, 06:06
        bjiomy z pracy jest z jastrzebia i tez mu nie wierzylem 2 tygodnie temu , ale teraz juz mu wierze ... podobno nie interesuja ludzi czy ktos ma filmy , mp3 , lecz przdewszystkim system
      • Gość: zdzichu Zainstalujcie DriveCrypt Plus Pack IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 12:21
        Potrzebujecie tego programu:
        <a href="www.securstar.com/products_drivecryptpp.php"
        www.securstar.com/products_drivecryptpp.php</a>
        i wtedy wszystkich mozecie miec w ... glebokim powazaniu :-D. Program jest
        skuteczny, sprwadzony w bojach z KMP w Zielonej Gorze. Szyfruje 256 bitowym
        kluczem caly dysk twardy, haslo trzeba podac jeszcze przed startem windowsa.
        Tu opis po polsku:
        <a href="www.pcworld.pl/artykuly/46564.html"
        http://www.pcworld.pl/artykuly/46564.html</a>
        <a href="www.pcworld.pl/artykuly/46566.html"
        http://www.pcworld.pl/artykuly/46566.html</a>

DriveCrypt Plus Pack
        Encrypts the whole operating system
        (do znalezienia w P2P ;-)
    • Gość: piotr Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:43
      skandal! Zamiast wziac sie do uczciwej pracy to spelniaja polecenia bogatych
      korporacji. Wstyd!
      • Gość: lesne.raz maja prawo IP: 213.195.173.* 30.11.06, 12:57
        komputer w tym przypadku był narzędziem na którym popelniono przestępstwo to
        tak jakby zarekwilowali narzzedzia umozliwiajace kradzież samochodów
        • sierzant_nowak nie 30.11.06, 13:00
          > komputer w tym przypadku był narzędziem na którym popelniono przestępstwo to
          > tak jakby zarekwilowali narzzedzia umozliwiajace kradzież samochodów

dlatego, ze oni dopiero MAJA PODEJRZENIE, ze posiadam nielegalne pliki/programy. Do sprawdzenia tego faktu wystarcza im moje dyski twarde co najwyzej, z pewnoscia nie potrzebuja calego komputera.
          • sierzant_nowak rozwiazanie? 30.11.06, 13:17
            Narzedzie do szyfrowania calego dysku :]
            • sierzant_nowak np tym: 30.11.06, 13:19
              www.ce-infosys.com.sg/CeiNews_FreeCompuSec.asp
              :D
        • linfan Re: maja prawo 30.11.06, 13:10
          Gość portalu: lesne.raz napisał(a):

wiec kazdego faceta za kratki, bo ma 'sprzet' do przeprowadzenia gwaltu? i
          pewnie wiekszosc facetow jeszcze go uzywala w swoim zyciu!

a swoja droga, to zdaje sie policja nie moze zrobic rewizji bez nakazu, a ten
          wystawia sie w odpowiedzi na konkretne zadanie. jak wiec moglo dojsc do takiej
          kontroli? ehhh... bajki, a nie artykul.
          • Gość: manhu Re: maja prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:40
            Masz tylko odrobinkę racji bo gość podał durny przykład:
            A powinno być:
            > tak jakby zarekwirowali narzzedzia przy pomocy których ukradziono samochód

WAŻNIEJSZE JEST JEDNAK:
            -dlaczego nie konfiskują mi domu jak ukradnę jabło i ukryję je w domu? Przecież dom służy do dokonania przestępstwa-ukrycia dowodu przestępstwa. Może dlatego, że dom jest trochę niewspółmiernie drogi? Tak i tak samo draństwem jest rekwirowanie kompa (powinni zabierać HDD).
            • Gość: wma Re: maja prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 18:36
              ta, myślisz ze typowy policjant umie wyjąć dysk twardy z komputera? (o ile wie
              czego szukać). łatwiej zabrać cały komputer w końcu nie jest aż tak ciężki:)
          • keithley Re: maja prawo 30.11.06, 17:12
            Semantyka. Mowa o rekwirowaniu _PO_ uzyciu sprzetu w celach niezgodnych z
            prawem. Inaczej w sklepach nie byloby nozy kuchennych i dlugopisow.
        • Gość: Opt Może odbierać garaż bo w nim jest kradziony wóz? IP: 198.155.189.* 30.11.06, 14:16
          Podobny sposób myślenia.
      • Gość: Jacek Piractwo to przestępstwo IP: *.msz.gov.pl 30.11.06, 12:59
        Bogate korporacje o których mówisz muszą z czegoś żyć. Nie mogę już słuchać
        uzasadnień piractwa komputerowego. Jesli masz pirackie oprogramowanie to
        popełniasz przestępstwo (albo przynajmniej wykroczenie). Zrozum to wreszcie!
        Ciekawe jakbyś się czuł gdybym przyszedł do Ciebie do domu i zabrał Ci
        telewizor bo 'chciałem przetestować czy jest dobry'? Zdaję sobie sprawę, że
        zaraz posypią się na mnie epitety ale pamiętajcie jedną zasadę: Dura Lex Sed
        Lex. Prawo obowiązuje wszystkich. Nie ma wyjątków. Jeśli jesteś uczciwym
        człowiekiem to nie powinieneś mieć z tym problemu. Rozumiem, że nie wszystkich
        stać na Windows i Office. Są alternatywy takie jak Linux, Open Office i inne.
        Nie musze o tym mówić bo to jest chyba oczywiste.
        • Gość: Gosc1 Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:05
          Jezeli weszedlby mi ktos do domu, i skopiowal telewizor (spowielil, sklonowal) i
          wzial swoja kopie to NIE BYLOBY PROBLEMU.

Ale wy obroncy moralnosci i prawa, nie uznajecie w swoim ciasnym umysle, ze my
          nikogo nie krzywdzimy, kasy nie czerpiemy z p2p, jedynie umiejetnosci. Bo jezeli
          ktos sie przyzwyczai do photoshopa, windowsa, pakietu office, to kiedys jak
          bedzie mial kase i firme to kupi je, a nie sciagnie gimpa, open suse i open office.
          • Gość: Jacek Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.msz.gov.pl 30.11.06, 13:16
            Jesteś śmieszny!

Twoje hojność jest wzruszająca. Ja wiem, że ty nie miałbyś nic przeciwko
            abym 'skopiował' two telewizor i poszedł sobie. Nie chodzi tutaj o ciebie.
            Chodzi o producenta. Co on będzie miał z tyego, że ty mi dałeś kopie
            telewizora. I ty mówisz o moralności?

Po drugie o jakiej ciasnocie umysłu mówisz? Chyba u ciebie. Owszem krzywdzicie -
            producenta (pozbawiając go dochodu) i młodych ludzi (propagując przestępstwo).
            Proponuje odwrócenie twojego toku myślenia. Ściągaj gimpa, open suse, open
            office a jak będziesz miał kasę to kup photoshopa, windows, office.

Pamiętaj, że instalując oprogramowanie pirackie klikasz bardzo często
            przycisk 'akceptuję warunki licencji'. Robiąc to stajesz się złodziejem. Dopóki
            prawo się nie zmieni jest jak jest.
            • rlnd Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 13:21
              > Owszem krzywdzicie
              > -
              > producenta (pozbawiając go dochodu) ...
              >
              > Proponuje odwrócenie twojego toku myślenia. Ściągaj gimpa, open suse, open
              > office a jak będziesz miał kasę to kup photoshopa, windows, office.

I sciagajac gimpa, open suse, open office producenta nikt nie krzywdzi i nie
              pozbawia go dochodu ?
              A czym sie rozni pozbawianie dochodu poprzez uzywanie programow darmowych, od
              pozbawiania dochodu poprzez kopiowanie i uzywanie programow bez licencji ?
              Oprocz tego ze w drugim wypadku byc moze lamie sie prawo (jesli osiaga sie
              korzysci majatkowe) to w zasadzie niczym.
              Ergo, kopiowanie i uzywanie programow bez licencji ma taki sam wplyw na dochod
              producenta jak uzywanie programow darmowych.
              • Gość: jadnooki.pirat Re: Piractwo to przestępstwo IP: 83.238.103.* 30.11.06, 13:37
                Hola hola mój Panie,
                Ci ktory tworzą darmowe programy - czy to w licencji freeware, czy w licencji
                open source - robią to z rzekając sie dochodów za korzystanie przez innych ze
                stworzonych przez nich produktów. Czasem niektorzy rozdzielaja licencje na
                licencje darmowa do uzytku niekomercyjnego i licencje platna do uzytkowania
                zarobkowego. I akurat to rozwiazanie jest chyba najlepszym jezeli chodzi o
                stworzenie sobie rynku klientów - nauczyl sie na darmowym, ale zeby zarabiac na
                tym programie musi juz podzielic sie zyskiem z autorem.
                Szkoda tylko, ze trudno to wyegzekwowac w praktyce, bo kazdy mysli, ze jak ma
                freeware do domu, to w domu moze robic prace i oddawac je w klientom w biurze...
                Jednak o ile open source jest oddaniem praw autorskich w publiczne rece, to
                licencja freeware zaklada, ze autor pozostaje autorem.
                • rlnd Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 13:41
                  Wybacz, ale ja tylko chcialem przedmowcy wytknac brak logiki.
                  To czy ktos uzywa pirata danego programu czy tez darmowego odpowiednika nie ma
                  zadnego wplywu na dochod producenta danego programu. Tak czy inaczej ten ktos
                  tego danego programu nie kupuje. I tylko o to mi chodzilo.
                  • Gość: nie materia Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.cst.tpsa.pl 30.11.06, 15:38
                    taaaa. oczywiscie. podobnie FIAT nie ma ode mnie pieniedzy niezaleznie od tego
                    czy nie jezdze samochodem, czy jezdze innym, czy kupie FIATa skradzionego z
                    magazynu fabrycznego. niezla logika.
                    • rlnd Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 15:48
                      Zgadza sie.
                      Z tym, ze ostatni czyn jest karalny.
                      Jednakze nie mozesz mowic o zmniejszaniu dochodu producenta.
            • sierzant_nowak a jezeli dzieciak w ogolniaku uczy sie 30.11.06, 13:22
              np. 3DS MAXa? Aplikacji za kilkanascie tysiecy zlotych? To NIE jest strata dla discreeta, bo tego dzieciaka NIE stac na orginal - albo nie bedzie uzywal wcale albo pirata. Wiec na czym polega strata? Ba - to jest zysk, bo dzieciak dorosnie i moze bedzie chcial pracowac na 3ds i wtedy juz jego firma kupi licencje...

Dlatego firmy takie jak Adobe czy Discreet nie bawia sie w najazdy na prywatne domy - to domena MShitu.
              • Gość: filip Re: a jezeli dzieciak w ogolniaku uczy sie IP: 87.117.97.* 30.11.06, 13:34
                > np. 3DS MAXa? Aplikacji za kilkanascie tysiecy zlotych? To NIE jest strata dla
                > discreeta, bo tego dzieciaka NIE stac na orginal - albo nie bedzie uzywal
                > wcale albo pirata.
                To nie zmienia faktu, ze lamie prawo.
                Jesli chodzi o ten przypadek (dziecko uczy sie 3ds maxa i nie moze sobie
                pozwolic na kupienie kopii na wlasny uzytek) to wiekszosc korporacji (wlaczajac
                mshit) udostepnia pakiety dla szkol, w przypadku Microsofta jest to jedna z
                subskrypcji MSDN. Wtedy szkola kupuje licencje i kazdy ze studentow moze sobie
                zainstalowac pelna wersje w domu i uzywac prywatnie.

W wiekszosci przypadkow, mozna takze sciagnac triala i przez jakis czas z tego
                korzystac.

NIC nie usprawiedliwia kradziezy.

> Wiec na czym polega strata? Ba - to jest zysk, bo dzieciak dorosn
                > ie i moze bedzie chcial pracowac na 3ds i wtedy juz jego firma kupi licencje...
                >
                > Dlatego firmy takie jak Adobe czy Discreet nie bawia sie w najazdy na prywatne
                > domy - to domena MShitu.
                • Gość: poganin Re: a jezeli dzieciak w ogolniaku uczy sie IP: 213.17.140.* 30.11.06, 13:39
                  jeśli chodzi o kwestie prawne to tutaj nie ma z czym dyskutować, niesety prawo
                  jest po stronie microsoftu, zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego windows jest
                  aż tak drogi??? czy microsoft nie może obnizyć ceny?? przecież wtedy znacznie
                  więcej osób zaczęło by kupować legalne systemy.
                  • Gość: Marcin Re: a jezeli dzieciak w ogolniaku uczy sie IP: *.chello.pl 30.11.06, 18:13
                    nikt nie karze ci uzywac kradzionego softu - zamiast windows postaw sobie linuxa
                    albo wydaj te 300pln na legala - pare piwek mnie i masz legalnie
                • Gość: tja Re: a jezeli dzieciak w ogolniaku uczy sie IP: *.igf.fuw.edu.pl 30.11.06, 15:09
                  bardzo chcialbym zobaczyc jak wyjasniasz policji, ze masz legalnego windowsa
                  sciagnietego dzieki subskypcji MSDN. Nie masz pudelka, oryginalnej plyty ani
                  rachunku...
                  • pinos Re: a jezeli dzieciak w ogolniaku uczy sie 30.11.06, 15:32
                    a nie nie nie - to nie ja mam udowodnić, że kupiłam (bo kupować nie musiałam)
                    legalny, tylko oni muszą mi udowodnić że mam nielegalny...
                    • Gość: WinNiet Współczuję naiwnym. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:39
                      Mi chcieli zabrać "do ekspertyzy" bezdyskowy terminal (P1@133), bo nie znaleźli
                      windowsów. Pomogło wyśmianie m$fachowca i oświadczenie że będę domagał się
                      zwrotu dysku, na którym był ten lewy windows.
                  • Gość: filip Re: a jezeli dzieciak w ogolniaku uczy sie IP: 87.117.97.* 30.11.06, 15:55
                    numer seryjny - nic wiecej nie trzeba
              • wesoly_siewca_pesymizmu Re: a jezeli dzieciak w ogolniaku uczy sie 30.11.06, 15:29
                sierzant_nowak napisał:

> np. 3DS MAXa? Aplikacji za kilkanascie tysiecy zlotych? To NIE jest strata dla
                > discreeta, bo tego dzieciaka

Wersja edukacyjna dla studentów/uczniów ~100€

• Gość: krzychu No i dobrze robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:13
                Moga byc to jego prywatne zainteresowania, a szkola moze nie widziec potrzeby
                wspierania jednego ucznia. Wg mnie jest to dopuszczalne, a juz na pewno
                powszechne. Jesli bedzie chcial osiagac dochod przy pomocy tych programow, to
                bedzie musial kupic licencje, proste.
              • Gość: vivi Re: a jezeli dzieciak w ogolniaku uczy sie IP: 80.51.196.* 30.11.06, 17:26
                Święte słowa.
              • Gość: Lechu-Wrocław Re: a jezeli dzieciak w ogolniaku uczy sie IP: 195.245.213.* 01.12.06, 10:10
                3DS Max? Sic! 3DS Max + Windows? Shit! Najgorsze połączenie w komputerowej grafice 3D na tej planecie. Połączenie dziurawego, pełnego bugów systemu z kobyłą działąjącą jak walec drogowy. Mam nadzieję że jak dzieciak dorośnie to zdecuduje się na coś bardziej konkretnego, pokroju Softimage | XSI lub Maya + Linux, tak jak to się robi w szanujących się studiach.
            • slomaa Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 13:35
              No , no , no ... A Wy tam w Ministerstwie Spraw Zagranicznych nie macie co robić
              tylko siedzicie na forach i piszecie w czasie pracy ? Już ja dopilnuję aby
              redaktorzy GW podali twojego hosta i ip dla osób które ukrucą tego typu praktyki
              czyli obijanie się w robocie. Jakbyś był mądry to być chociaż użył proxy ... A
              co do treści Twoich wypowiedzi to musze Ci przyznać całkowitą rację ale nie
              obijaj się w robocie bo można za to polecieć.
            • rraleighh korporacje istotnie robia nas w konia 30.11.06, 13:37
              i nie wydaje mi sie, zeby prawo w obecnej formie reprezentowalo szczyt
              spolecznej sprawiedliwosci.

Wezmy nastepujacy przyklad, nie odnoszacy sie do oprogramowania, ale za to
              calkowicie klarowny. Pozyczajac ksiaze z biblioteki publicznej, pozyczam zwykly
              egzemplarz, taki sam jak w sklepie i kupiony za sklepowa cene, a moze nawet z
              opustem. Teoretycznie wydawcy ksiazek, tak jak WYDAWCY DVD, mogliby domagac sie
              dodatkowych oplat, drukowac specjalne "egzemplarze do wypozyczania", ale nie
              robia tego. Zaznaczam, ze w latach miedzywojennych niektorzy pisarze opowiadali
              sie za wprowadzaniem oplat za wypozyczenie ksiazki z biblioteki publicznej.
            • Gość: clt bzdura, interpretujesz prawo tak jak by chciały ko IP: *.chello.pl 30.11.06, 13:41
              -ncerny. Ale prawo stanowi że przestępstwem jest jedynie CZERPANIE KORZYśCI
              MAJąTKOWEJ z oprogramowana bez licancji (KK) lub kopiowanie itp. go W CELU
              ROZPOWSZECHNIANIA (Ust.Praw.Aut.)
              I tyle.

przeczytaj sobie mój post trochę niżej - tam wyjaśniam bardziej szczegółowo.
              Przy okazji pozdrawiam Michała B. (toruńskiego prawnika) jeśli jeszcze u was
              pracuje.
            • ready4freddy Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 14:12
              jasne, bo - jak wszyscy doskonale wiemy - ktos, kto ma piracka kopie np. Photoshopa _kupilby_ ow program, gdyby piractwo nie istnialo. gimme a break. najwiekszym klamstwem BSA, RIAA i calej tej mafii jest to, ze ilosc pirackich kopii=ilosc kopii legalnych, ktore sprzedanoby, gdyby nie piractwo. to oczywista brednia.
              i do roboty, a nie na forum, panie komentator za pieniadze podatnika. mialbys, czlowieku, nieco godnosci i nie logowal sie jawnie z rzadowego komputera.
            • Gość: lindua Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:03
              A kolega Jacek zamiast sie obijac i udzielac za pieniadze podatnikow na forum
              internetowym powienien zajac sie praca! W ten sposob okradasz nas wszystkich, bo
              ja nie płace podatkow zeby mi urzednicy w pracy filozofowali na forach
              internetowych.

Pamietaj, ze osoba, ktora uzywa pirackiego oprogramowania w 95 % i tak by go
              legalnie nie nabyla wiec nie wiem o jakiej stracie moze mowic producent.
              W tym kraju wszystko chce sie robic "od dupy strony". Najpierw niech sie
              podniosa zarobki, a pozniej egzekwujcie prawa autorskie do oprogramowania, ktore
              jest warte czesto 1/3 przecietnej pensji.
            • Gość: Ciekawski Nudzi się Panu w pracy w MSZ? IP: *.eu.org 30.11.06, 15:19
              mamy duużo czasu na odwiedzanie forów dyskusyjnych w godzinach pracy, jak widzę.
              Nudzimy się? Za mało pracy?
              I czy Pana przełożony już o tym wie?
              A może go powiadomić, z pytaniem na co idą pieniądze podatników?

• Gość: vivi Re: Piractwo to przestępstwo IP: 80.51.196.* 30.11.06, 17:22
              > Owszem krzywdzicie - producenta (pozbawiając go dochodu)

Nie można pozbawić człowieka czegoś, czego on nie ma.
              Przykładowo, nie masz Skody. Jak w takiej sytuacji można Cię pozbawić tego
              samochodu?
              Tak samo Billa G., który nie ma kasy od Jasia Nowaka, nie można pozbawić kasy od
              Jasia Nowaka.
        • Gość: gmithc Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:10
          a czy dzieci policjantow uzywaja 100% legalne programy czy ichprawo nie obowiazuje??
        • Gość: Ajrisz_____ Re: Piractwo to przestępstwo IP: 85.134.162.* 30.11.06, 13:10
          "Zrozum to wreszcie!
          > Ciekawe jakbyś się czuł gdybym przyszedł do Ciebie do domu i zabrał Ci
          > telewizor bo 'chciałem przetestować czy jest dobry'?"

I podstawowym bledem takiego porownania jest to ze kopiujac program nikomu go
          FIZYCZNIE nie zabieram , mam jedynie kopie! to jakby ktos "skopiowal twoj
          telewizor" czy wtedy bys cos stracil?:) Conajwyzej okradasz firme z jej wkladu w
          pracy w dany program ktory ciezko wycenic a i to niebardzo bo przeciez to nie
          jest powiedziane ze np gre ktora skopiuje niemajac takiej mozliwosci
          kupilbym.Pewnie bym jej nie kupil bo 90% to dno ale firmy podajac do publicznej
          wiadomosci swoje "straty" wychodza z blednego zalozenia ze kazdy pirat to bylby
          kupiony oryginal. I nie wjezdzaj ludziom na sumienie , dopoki jest taka
          mozliwosc bedziemy sciagali soft za darmo z netu , a to ze bogacze z firm
          softwareowych z tego powodu nie beda kupowac nowego ferrari co miesiac tylko co
          dwa jakos mnie nie wzrusza

Pozdrawiam
          • Gość: filip Re: Piractwo to przestępstwo IP: 87.117.97.* 30.11.06, 13:44
            Jesli ktos skopiowalby ksiazke napisana przeze mnie zamiast ja kupic, stracilbym
            cos. I jesli cos takiego zrobisz, popelniasz przestepstwo.

To, ze firmy robia pieniadze i ktos kupuje sobie ferrari, to akurat nie twoja
            sprawa. Chcesz korzystac - plac. Jesli tego nie robisz - musisz liczyc sie z
            konsekwencjami.
            Wprowadzenie jakiegos wartosciowania we fragmencie >nikomu go FIZYCZNIE nie
            zabieram jest przezabawne i pozbawione sensu.

A fragment bo przeciez to nie
            > jest powiedziane ze np gre ktora skopiuje niemajac takiej mozliwosci
            > kupilbym
            moze byc rownie prawdziwy gdy mowimy o kradziezach np. ferrari
            • rlnd Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 13:49
              > Jesli ktos skopiowalby ksiazke napisana przeze mnie zamiast ja kupic, stracilby
              > m
              > cos.

A jesli ktos przeczytalby te ksiazke (w Empiku lub bibliotece publicznej) ?
              I (przypadek ekstremalny) nauczylby sie jej na pamiec ?
              Albo co pol roku pozyczal aby sobie 'odswiezyc' ?
              Te czyny nie sa przestepstwem ...
              • Gość: filip Re: Piractwo to przestępstwo IP: 87.117.97.* 30.11.06, 14:21
                Jesli chcesz mi udowodnic, ze zle dobralem analogie - moze masz racje (choc tez
                nie bardzo, patrz nizej), ale nie jest to sposob na wykazanie szkodliwosci
                piractwa komputerowego.

> A jesli ktos przeczytalby te ksiazke (w Empiku lub bibliotece publicznej) ?
                > Albo co pol roku pozyczal aby sobie 'odswiezyc' ?
                Nie trace na tym, bo Empik, biblioteka zaplacily za moja tworczosc, poza tym,
                jesli przeniesc to na grunt programow komputerowych istnieje cos takiego jak
                wypozyczalnie gier (na konsole), sa tez firmy (szczegolnie dla grafikow), ktore
                udostepniaja swoje stacje robocze i umozliwiaja korzystanie z oprogramowania - w
                kazdym z tych przypadkow, autor oprogramowania dostal za to pieniadze.

> I (przypadek ekstremalny) nauczylby sie jej na pamiec ?
                nie odniose tego do przypadku ksiazki - bo to temat na inny watek, w przypadku
                oprogramowania komputerowego nie ma zastosowania

Nie wiem dlaczego tak bronicie sie przed uznaniem kradziezy intelektualnej, jako
                czegos nagannego (to ze to przestepstwo, to raczej nie ma sie co sprzeczac - to
                zdefiniowane jest przez prawo obowiazujace w danym kraju, u nas jest to
                przestepsto i basta)
                • rlnd Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 14:40
                  > Nie trace na tym, bo Empik, biblioteka zaplacily za moja tworczosc,
                  Alez tracisz. Bo zaplacily za jeden egzemplarz. A kazdy czytelnik moglby kupic
                  ksiazke zamiast ja wypozyczac (kazdy pirat moglby kupic program zamiast uzywac
                  nielegalnej kopii).

> jak
                  > wypozyczalnie gier (na konsole),

Pierwszy raz slysze. Z tego co wiem (ale moge sie nie znac), gry na konsole tez
                  maja swoje licencje i jeszcze nie slyszalem o licencji na wypozyczanie (gre taka
                  tez mozna skopiowac).

> Nie wiem dlaczego tak bronicie sie przed uznaniem kradziezy intelektualnej, jak
                  > o
                  > czegos nagannego (to ze to przestepstwo, to raczej nie ma sie co sprzeczac - to
                  > zdefiniowane jest przez prawo obowiazujace w danym kraju, u nas jest to
                  > przestepsto i basta)

Nie bronie, staram sie tylko dostrzec logike w proponowanych analogiach.
                  BTW. jako przestepstwo zdefiniowane jest rozpowszechnianie i uzytkowanie w celu
                  osiagniecia korzysci majatkowej.
                  Wypozyczanie ksiazek z biblioteki tez mozna pod to podciagnac (bo, uzywajac
                  powszechnych analogii stosowanych na tym forum, wypozyczajac ksiazke zmniejszam
                  dochod wydawcy).
                  • Gość: filip Re: Piractwo to przestępstwo IP: 87.117.97.* 30.11.06, 14:48
                    > Alez tracisz. Bo zaplacily za jeden egzemplarz. A kazdy czytelnik moglby kupic
                    > ksiazke zamiast ja wypozyczac (kazdy pirat moglby kupic program zamiast uzywac
                    > nielegalnej kopii).
                    Nie do konca ci sie udalo - nie kopiujesz ksiazki, w takim sensie nie trace. W
                    przypadku oprogramowania - mozesz sobie pograc w gierki komputerowe w empiku od
                    czasu do czasu (nie w kazdym, ale sa takie), jest to element promocji i czesto
                    przynosi wieksze korzysci, niz strata pieniedzy, bo ktos sobie pogral
                    wystarczajaco w empiku. Ze sprzedanych programow tez moze korzystac kilka osob -
                    pod warunkiem, ze nie korzystaja jednoczesnie (czyli dokladnie tak jak z ksiazka).

Wypozyczalnie gier - Blockbusters w Europie zachodniej (korzystam regularnie), w
                    polscie przymierzalo sie beverly hills video, ale nie wiem jak jest w tym
                    momencie. Dostalem tez kiedys ulotke z jakiejs innej wypozyczalni do domu w
                    warszawie, ale nie pamietam jakiej.
                • Gość: gosc Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.igf.fuw.edu.pl 30.11.06, 15:13
                  > > I (przypadek ekstremalny) nauczylby sie jej na pamiec ?
                  > nie odniose tego do przypadku ksiazki - bo to temat na inny watek, w przypadku
                  > oprogramowania komputerowego nie ma zastosowania

do oprogramowania moze nie ma, ale na ksiazkach sa tez copy-right'y, kotre
                  zabraniaja miedzy innymi kopiowania chemicznego, a zapamietanie to przeciez
                  utworzenie nowych zwiazkow chemicznych w mozgu (zapamietanie). czyli pamietasz
                  tresc - idziesz siedziec.
            • Gość: SHG Re: Piractwo to przestępstwo IP: 81.15.151.* 30.11.06, 14:19
              Nie bardzo masz rację, jeżeli pójdę do punktu i wykonam ksero to niczego nie
              ukradłem.
              Ponieważ zapłaciłem podatek na poczet autora od każdej strony ksero (zgodnie z
              ustawą) to samo tyczy się każdej płyty CD-R DVD-R. Z tym wyjatkiem że tam dla
              ZAIKS płaci się podatek w momencie zakupu płyty około 4 groszy bez względu do
              jakiego celu sie ją użyje, płaci się za możliwość ewentualnego kopiowania
              muzyki i filmów.
              Dlaczego ZAIKS twierdzi, że płacąc za możliwość kopoiwania jestem uważany za
              pirata przegrywając sobie od czasu do czasu jedną płytkę z muzyką od znajomych?
              To jest prawdziwa hipokryzja polskiego ZAIKS.
              Co do programów to nielegalna kopia jest na pewno piractwem ale uważam że wina
              czesto tkwi po stronie producentów. Powinni rozgraniczać produkty biznesowe
              (kierowane do firm - umożliwiające uzyskiwanie dochodu) i produkty typu home
              (kierowane dla prywatnych odbiorców). Pierwsze w przypadku wykorzystania do
              użytku prywatnego (bezzarobkowego używania) powinny być darmowe lub za
              symboliczną opłatą, natomiast te drugie, kierowane tylko do odbiorców
              prywatnych powinny być ścigane z całą surowością (cena pjest taka na jaką ją
              wycenił producent).
              Oczywiście systemy operacyjne to inna para kaloszy, ale uważam obecna różnica w
              cenie pomiędzy winami home a pro jest skandalicznie mała, bo home działa prawie
              jak wersja demo systemu.
              Co do wersji demo i ograniczonych czasow często nie mmay pełnej
              funkcjonalności, tylko zajawki które niestety nie zawsze działają tak jak
              powinny (niezgodnie z opisem, lub opis sugerował coś innego) w wersji
              ostatecznej.
              Nie jestem zwolennikiem piractwa ale po kilku zakupach softu nie widzę żadnej
              korzyści. Zgłaszane błędy są poprawiane w wersji następnej, którą muszę sobie
              kupić za np. 70% co jest jawnym złodziejstwem. Ponieważ klient który nie kupił
              wcześniejszej wersji (tej z błędami) a kupił tę bez błędów kupił ją taniej (np,
              za 100 zł) niż ja (ponieważ ja zapłaciłem 100 + 70 za poprawki w nowej wersji
              czyli 170 zł). Po kilku takich akcjach nie jestem już taki gorliwy do zakupów
              legalnego oprogramowania.

Pozdrawaiam
              • Gość: filip Re: Piractwo to przestępstwo IP: 87.117.97.* 30.11.06, 14:32
                Blad
                1. Nie masz prawa kserowac ksiazki, ktorej nie jestes wlascicielem (lub ksiazka
                nie jest udostepniona na specjalnych zasadach - to znaczy, autor zezwala na jej
                kopiowanie)
                2. W przypadku muzyki - mozesz kopiowac na wlasny uzytek (kopie zapasowe itp)
                ale tylko plyty, ktorych jestes wlascicielem.

> Nie jestem zwolennikiem piractwa ale po kilku zakupach softu nie widzę żadnej
                > korzyści. Zgłaszane błędy są poprawiane w wersji następnej, którą muszę sobie
                > kupić za np. 70% co jest jawnym złodziejstwem. Ponieważ klient który nie kupił
                > wcześniejszej wersji (tej z błędami) a kupił tę bez błędów kupił ją taniej
                (np, za 100 zł) niż ja (ponieważ ja zapłaciłem 100 + 70 za poprawki w nowej wersji
                > czyli 170 zł).

Zdarza sie, ale to problem autora - nie dba o klientow :-( Na szczescie mamy
                wolny rynek, wiec mozesz wybrac kogos innego, a autor straci.
                Ja kiedys kupilem strasznie niedobre jablka (moj kolega kupil je dwa tygodnie
                pozniej z tego samego straganu i byly smaczne), to mnie nie uprawnia do
                kradziezy jablek.
                • rlnd Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 14:42
                  > Blad
                  > 1. Nie masz prawa kserowac ksiazki, ktorej nie jestes wlascicielem (lub ksiazka
                  > nie jest udostepniona na specjalnych zasadach - to znaczy, autor zezwala na jej
                  > kopiowanie)

Blad.
                  Mozesz skopiowac 22 strony ksiazki (jednorazowo).

> 2. W przypadku muzyki - mozesz kopiowac na wlasny uzytek (kopie zapasowe itp)
                  > ale tylko plyty, ktorych jestes wlascicielem.

Blad.
                  Mozesz kopiowac muzyke od brata, sasiada, tzw. waskiego kregu, bo kupujac czyste
                  plyty (nosniki) placisz bodaj 4% podatku na ZAIKS.

Ale pewnie sie nie znam.
          • Gość: jednooki.pirat Re: Piractwo to przestępstwo IP: 83.238.103.* 30.11.06, 13:47
            I tak bedzie w tym kraju zawsze...
            Prawa autorskie i dobra intelektualne to abstrakcja dla narodu o tradycjach w
            przewadze robotniczo-chlopsko-panszczyznanych.

Przeciez ci ktorzy pracuja, zeby jeden z drugim mieli system, ktory sprawi, ze
            ich komp bedzie dzialal, tez musza jesc - traca swoj cenny czas, ktory mogliby
            poswiecic na kopanie rowow, noszenie workow w kartoflami albo obrabianie pola.
            Im sie za to placi, bo to ich praca. Jakby ktorys z was przyniosl sasiadowi
            metr katrofli, a dostalby pieniadze za polowe tego, bo reszte odsypalby sobie
            kolega sasiada, ktory nie ma pieniedzy (albo nie chce ich wydac), to nazwalby
            to sprawiedliwoscia spoleczna?

Nie znaczy to, ze popieram robienie sztucznej burzy przez pismakow, ktora ma
            nagonic klientow MSowi czy innym korporacjom - jest mnostwo innych mechanizmow
            marketingowych i reklamowych temu sluzacych.

A zeby nie bylo - kmieciem jestem, ale wolnym!
        • morning.calm Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 13:10
          Dura Lex Sed Lex - glupie prawo lecz prawo.
          Nie mam tutaj na mysli akurat tej sprawy, ale ogolnie polskie prawo wymaga
          zwrotu w kierunku systemu anglosaskiego, bo mimo, ze wzorowalismy sie na
          kontynentalnych korzeniach niemieckich to jak to zwykle w Polsce bywa, nawet nie
          potrafilismy dobrze skopiowac ichniejszych zasad i przelozyc na polska
          rzeczywistosc.

Co do prawa:
          KPK stan prawny na 2006.11.05

Art. 219. § 1. W celu wykrycia lub zatrzymania albo przymusowego doprowadzenia
          osoby podejrzanej, a także w celu znalezienia rzeczy mogących stanowić dowód w
          sprawie lub podlegających zajęciu w postępowaniu karnym, można dokonać
          przeszukania pomieszczeń i innych miejsc, jeżeli istnieją uzasadnione podstawy
          do przypuszczenia, że osoba podejrzana lub wymienione rzeczy tam się znajdują.
          § 2. W celu znalezienia rzeczy wymienionych w § 1 i pod warunkiem określonym w
          tym przepisie można też dokonać przeszukania osoby, jej odzieży i podręcznych
          przedmiotów.

Art. 220. § 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub
          prokuratora Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ.
          § 2. Postanowienie sądu lub prokuratora należy okazać osobie, u której
          przeszukanie ma być przeprowadzone.
          § 3. (109) W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub
          prokuratora nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz
          kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się
          niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie
          sądu lub prokuratora w przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć osobie, u
          której dokonano przeszukania, w terminie 7 dni od daty czynności na zgłoszone do
          protokołu żądanie tej osoby. O prawie zgłoszenia żądania należy ją pouczyć.

Jezeli dalej ktos twierdzi, ze moga wszystko niech przeczyta raz jeszcze, a
          potem jeszcze raz i jeszcze raz.
          Wybaczcie ale to co stanowi PRAWO nie budzi zadnych zastrzezen, a w
          szczegolnosci regulacja art. 220 i 221.
          W przypadku jakby ktos sie przyczepil do zwrotu "sytuacja niecierpiaca zwloki"
          to od razu wyjasniam. Wykladnia juz jest raczej uksztaltowana i taka sytuacja
          nie jest na pewno posiadanie nielegalnej kopii windowsa.

Policja musi miec nakaz, poza przypadkami kiedy sciga przestepce, we wszystkich
          innych przypadkach nakaz przeszukania to OBOWIAZEK. W razie podejzenia
          popelnienia przestepstwa policjant ma prawo ale....was przeszukac- WAS, a nie
          wasze mieszkanie. Bez przesady z tymi uprawnieniami policji, to nie dziki zachod.

Jak to omijaja sluzby?
          Jest mi wiade, ze policjanci wykorzystuja mechanizm, o ktorym przecietny
          kowalski nie wie.....to podle ale co zrobic. Policjant przychodzacy do czyjegos
          mieszkania, jezeli zostanie zaproszony "do srodka", chocby w sposob dorozumiany,
          np. odsuniecie sie od dzwi, kiwniecie glowa, dziala niestety zupelnie legalnie.
          Jezeli zostanie zaproszony, a potem po wczesniejszym powzieciu takiej informacji
          stwierdzi cos niezgodnego z prawem juz w srodku, to moze zainterweniowac...tak
          to juz jest.

Proponuje nauczyc sie tego na pamiec i w razie problemow interweniowac. Ach,
          jeszcze jedna sprawa - policja ma prawo zabezpieczyc nosniki danych (HDD, CD,
          flop, pendrive itp), ale nie ma prawa wyniesc wam z domu calego komputera.
          • Gość: ks Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:31
            wolnego wolnego, ale z interpretacją przywołanych artykułów nico sie zapędziłeś:
            1.Art." 219. § 1. W celu wykrycia lub zatrzymania albo przymusowego doprowadzenia
            > osoby podejrzanej, a także w celu znalezienia rzeczy mogących stanowić dowód w
            > sprawie lub podlegających zajęciu w postępowaniu karnym, można dokonać
            > przeszukania pomieszczeń i innych miejsc, jeżeli istnieją uzasadnione podstawy
            > do przypuszczenia, że osoba podejrzana lub wymienione rzeczy tam się znajdują.
            > § 2. W celu znalezienia rzeczy wymienionych w § 1 i pod warunkiem określonym w
            > tym przepisie można też dokonać przeszukania osoby, jej odzieży i podręcznych
            > przedmiotów." - można przeszukać POMIESZCZENIA I INNE MIESJSCA, a dodatkowo TEŻ OSOBĘ, JEJ ODZIEŻ I PODRĘCZNE PRZEDMIOTY
            2. "> W przypadku jakby ktos sie przyczepil do zwrotu "sytuacja niecierpiaca zwloki"
            > to od razu wyjasniam. Wykladnia juz jest raczej uksztaltowana i taka sytuacja
            > nie jest na pewno posiadanie nielegalnej kopii windowsa." - tym uzasadnieniem może być chęć ukrycia bądź zniszczenia dowodów popełnienia przestępstwa (np. usunięcia windowsa z dysku).
            3." Ach,
            > jeszcze jedna sprawa - policja ma prawo zabezpieczyc nosniki danych (HDD, CD,
            > flop, pendrive itp), ale nie ma prawa wyniesc wam z domu calego komputera." - zmartwię cię. Dysk nie jest narzędziem popełnienia przestępstwa, jest nim niestety komputer pracujący z nielegalnym oprogramowaniem. Jeżli chodzi o filmy czy pliki mp3 faktycznie może to byc nośnik danych, a nie komputer.

Z tego wszystkiego jest jeden wniosek - DO NAUKI< A DOPIERO POTEM DO UDZIELANIA RAD
            • morning.calm Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 17:24
              Obyloby sie bez ostatniego akapitu.
              Podaj mi prosze podstawe prawna i przyklady orzecznictwa na to, co napisales
              powyzej. Chcialbym sie z tym zapoznac jesli sie myle.

Ja moge w rekompensacie podac Ci przyklady orzeczen, gdzie osoba poszkodowana
              otrzymala zwrot zabezpieczonego mienia, poniewaz zostal zabezpieczony caly pc, a
              nie tylko nosniki danych.
            • morning.calm Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 17:27
              Gość portalu: ks napisał(a):

> wolnego wolnego, ale z interpretacją przywołanych artykułów nico sie zapędziłeś
              > :
              > 1.Art." 219. § 1. W celu wykrycia lub zatrzymania albo przymusowego doprowadzen
              > ia
              > > osoby podejrzanej, a także w celu znalezienia rzeczy mogących stanowić do
              > wód w
              > > sprawie lub podlegających zajęciu w postępowaniu karnym, można dokonać
              > > przeszukania pomieszczeń i innych miejsc, jeżeli istnieją uzasadnione pod
              > stawy
              > > do przypuszczenia, że osoba podejrzana lub wymienione rzeczy tam się znaj
              > dują.
              > > § 2. W celu znalezienia rzeczy wymienionych w § 1 i pod warunkiem określo
              > nym w
              > > tym przepisie można też dokonać przeszukania osoby, jej odzieży i podręcz
              > nych
              > > przedmiotów." - można przeszukać POMIESZCZENIA I INNE MIESJSCA, a dodatko
              > wo TEŻ OSOBĘ, JEJ ODZIEŻ I PODRĘCZNE PRZEDMIOTY

Ok. Zgadzam sie, jest to przeciez ujete wprost w przepisie. Natomiast zauwaz co
              napisalem w pierwszym poscie, tzn. na jakiej podstawie funkcjonariusz moze
              takiego przeszukania dokonac. Nie moze sobie on ot tak wejsc do domu machajac
              wczesniej legitymacja.

> 2. "> W przypadku jakby ktos sie przyczepil do zwrotu "sytuacja niecierpiac
              > a zwloki"
              > > to od razu wyjasniam. Wykladnia juz jest raczej uksztaltowana i taka sytu
              > acja
              > > nie jest na pewno posiadanie nielegalnej kopii windowsa." - tym uzasadnie
              > niem może być chęć ukrycia bądź zniszczenia dowodów popełnienia przestępstwa (n
              > p. usunięcia windowsa z dysku).
              > 3." Ach,
              > > jeszcze jedna sprawa - policja ma prawo zabezpieczyc nosniki danych (HDD,
              > CD,
              > > flop, pendrive itp), ale nie ma prawa wyniesc wam z domu calego komputera
              > ." - zmartwię cię. Dysk nie jest narzędziem popełnienia przestępstwa, jest nim
              > niestety komputer pracujący z nielegalnym oprogramowaniem. Jeżli chodzi o filmy
              > czy pliki mp3 faktycznie może to byc nośnik danych, a nie komputer.
              >
              > Z tego wszystkiego jest jeden wniosek - DO NAUKI< A DOPIERO POTEM DO UDZIEL
              > ANIA RAD
        • Gość: Pyrka Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:13
          Oki moge używać programów innych np. Linuxa tylko jeżeli chce pograc np. w
          najnowsze gry to już jestem skazany na produkty MS. Bo nikt z producentów gier
          nie robi na inne systemy niż monopolisty MS. Czy uważasz, że to jest OK?
          Jak dla mnie ta wielka korporacja MS jest paskudnym monopolistą, której jedynym
          celem w działaniu jest okradania klientów i zmuszania ich do korzystania tylko
          z ich produktów. Bo jak nie wybierze ich to nie pograsz sobie, nie będzie
          działa na programach graficznych adobe itp itp. :/
          • koczisss Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 13:24
            Da się odpalić gry pod linuxem, np. programem cedega, co prawda jest on płatny,
            ale w sumie nie aż tak dużo kosztuje:)
        • Gość: Jurek Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:17
          Moze wiecej pracuj, a nie siedzisz na forach internetowych. Ministerstwo Spraw
          Zagranicznych nie ma dobrej prasy, teraz juz wiadomo dlaczego. Pracownicy
          zamiast zajmowac sie problemami Polski, siedza w necie.
        • Gość: ja Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:28
          W pracy korzystasz z kompa do pisania na forum. Wypada tak w ministerstwie?
          A co do ochrony własności intelektualnej:
          Przykładem trafiłeś kulą w płot. Gdy przyjdziesz i zabierzesz komuś
          telewizor, to ten ktoś nie obejrzy np. minister Fotygi w telewizji.
          Ale jeśli ktoś skopiuje program, to właściciel dalej ma ten program.
          Faktem pozostaje, że łamanie prawa jest łamaniem prawa.
          Czy jednak policja ma prawo zabierać komuter? Do złamania prawa posłużył
          dysk CD na który ktoś piracki program nagrał, nagrywarka CD, komputer
          osoby która zrobiła piracką płytę, ewentualnie Internet jako medium
          przy pomocy którego piracką kopię przeniesiono na komputer użytkownika,
          ale czy komputer Kowalskiego posłużył do złamania prawa?
          Złodziej który ukradnie ci rower na ulicy użył przestrzeni publicznej
          do złamania prawa, zgodnie z taką filozofią należy zarekwirować
          chodnik? Nie jestem zdania, że piraci maą być bezkarni, tymbardziej
          że jako programista jestem zainteresowany procentami od każdej licencji,
          ale z drugiej strony prawo nie może bronić tylko bogatych. Szukane są
          nielegalne windowsy, ale masa innego softu mniejszych dostawców
          jest sprawdzana tylko w wypadku znalezienia pirackiej windy na danym
          komputerze/serwerze. Poza tym z punktu widzenia użytkownika:
          czy człowiek który zgubi papierek potwierdzający autentyczność programu
          staje się piratem? Czy jeśli mam kopie bezpieczeństwa, ale zgubie
          oryginalną płytę, staję się piratem? Oskarżony ma udowodnić że jest
          niewinny, a nie oskrażający że jest inaczej. Mam wiele płyt, których
          oryginalne wersje albo ze starości wyrzuciłem (bo się CD porysowało
          i żaden napęd już tego czytać nie chciał), albo po prostu zgubiłem
          (na szczęście pudełka mi zostały).
          Zgodnie z ideą praw autorskich kupując płytę płacę za prawa autorskie
          do nie, a nie za nośnik.
          Inna sprawa: gdy mam w empe3plejerze muzykę, to o oryginalności
          świadczy rachunek ze sklepu za płytę, płyta czy pudełko do niej?
        • Gość: vanda Re: Piractwo to przestępstwo IP: 194.242.52.* 30.11.06, 13:33
          Drogi Kolego!
          Nie jestem zorientowany czy studiujesz, studiowałeś prawo czy też będziesz
          studiować lecz jeśli którekolwiek z powyższych to jeśli cytujesz, tłumaczysz to
          rób to dobrze.
          Cytuję: "...ale pamiętajcie jedną zasadę: Dura Lex Sed
          > Lex. Prawo obowiązuje wszystkich." - co Drogi Kolego pamiętamy i tłumaczymy:
          Twarde prawo ale prawo.
          Pozdrawiam
          vanda
        • Gość: nick Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:16
          Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Bogate korporacje o których mówisz muszą z czegoś żyć. Nie mogę już słuchać
          > uzasadnień piractwa komputerowego. Jesli masz pirackie oprogramowanie to
          > popełniasz przestępstwo (albo przynajmniej wykroczenie). Zrozum to wreszcie!

Przestępstwo to popełnia Microsoft, który od lat notorycznie działa jak
          monopolista, ale nikt go nie ruszy, bo jest zbyt bogaty.

Gdyby 10-15 lat temu wszystkie polskie firmy, z jednoosobowymi włącznie, chciały
          sobie kupować legalne oprogramowanie, to dziś nasza gospodarka byłaby daleko za
          Rumunią. Microsoft natomiast nie wie, co robić z miliardami dolarów - nie jest
          już w stanie tego inwestować w rozwój firmy, więc ten kapitał się po prostu
          marnuje.

Owszem, Gates odpala sporo na cele charytatywne, ale gdyby Windows w takich
          krajach jak Polska kosztował 200 złotych, a nie 1800, to MS zarobiłby w sumie
          tyle samo, ale przyczyniłby się w większym stopniu do rozwoju zacofanych
          gospodarek, a przede wszystkim - do przestrzegania prawa przez obywateli tego
          świata.
        • Gość: eli63 To nie ma z prawem nic wspólnego! IP: *.izacom.pl 30.11.06, 14:29
          >Dura Lex Sed
          > Lex. Prawo obowiązuje wszystkich. Nie ma wyjątków.

No właśnie. Mam prawo do legalnej kopii i co? i nic. Jest to jedyna prawo
          majątkowe w Polsce, którego nie mam prawa zbyć. Nabywca już jest piratem.
          To jest jedyny towar w Polsce, który nie ma obrotu wtórnego!
          A może ktoś wie, jak kupic sobie legalne Win98 lub FrontPage 1.0, albo
          nieodżałowanego Excela 4.0???
        • Gość: tino Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:00
          jak może porównywać branie telewizora od kopiowania?? czy kserując książkę popełniam przestępstwo??
          • Gość: asdfgh Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:11
            Gość portalu: tino napisał(a):

> czy kserując książkę pope
            > łniam przestępstwo??

Tak, popełniasz.
            • Gość: Gal BZDURA IP: 80.50.40.* 30.11.06, 15:24
              Kazdy wydawca ma % od skserowanej strony. Myslisz ze dlaczego?
            • Gość: qwww Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 00:53
              > > czy kserując książkę pope
              > > łniam przestępstwo??
              >
              > Tak, popełniasz.

tiaa :) a świstak siedzi i zawija
              kretynów nie sieją - sami się rodzą :)
        • Gość: piotr Re: Piractwo to przestępstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:45
          zgadzam sie z toba calkowicie. swojego czasu wyzylowalem sie kupujac calosc
          oprogramowania ( uywam CAD). kosztowalo mnie to 18 miesiecy splaty leasingu.
          raty byly wysokie co mocno obciazalo moj budzet. dlatego do szalu doprowadza
          mnie banda zlodziei z ktora musze konkurowac a ktora pracuje na oprogramowaniu
          pirackim.
        • zbyniek4914 Re: Piractwo to przestępstwo 30.11.06, 17:34
          Nie widziałem jeszcze państwa w którym byliby wszyscy równi wobec prawa.Nawet w
          państwie Maciusia I.
      • mt7 Re: Kto się powinien wstydzić? 30.11.06, 13:24
    • Gość: bluevabank Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o... IP: *.dyn.optonline.net 30.11.06, 12:43
      to tylko w polsce mozliwe.....
      • Gość: Grzegorz Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:05
        Tak!
        To możliwe tylko w Polsce.
        Zagranicą można mieć w komputerze co się chce i nikt się nie przyczepia.
        Jak ja powiedziałem swojej cioci co się u nas dzieje to aż się zdziwiła.
        W Szwecji można zainstalować Windows z jednej kopii na kilku komputerach, ale
        pod warunkiem, że robi się to tylko u siebie w domu.
    • silezius.monachijski artykuł sponsorowany*artykuł sponsorowany 30.11.06, 12:43
      ten artykuł to część kampanii promocyjnej firmy Micro$oft związanej z
      wprowadzeniem nieudolnego badziewia pod nazwą Vista. Nasz kraj nie ma ropy
      ani gazu i tym bardziej powinien kombinować, skąd brać środki na rozwój.
      DLaczego informatycy wyjeżdżają? Ilu mogłoby zostać gdyby ze środków
      publicznych rozwijać systemy na bazie otwartego oprogramowania typu Linux,
      tak jak to robią znacznie bogatsze kraje... Ale o takich sprawach to chyba
      nikt w rządzie w ogóle nie wie, no może pani Gęsicka?
      • Gość: 666 Re: artykuł sponsorowany*artykuł sponsorowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:48
        To jest artykuł sponsorowany albo znowu brak profesionalizmu dziennikarzy
        wybiórczej. Policja nie może sobie ot tak wchodzić do domów i rekwirować
        komputery. A jeżeli maja informacje o pirackich systemach to pewnie związane
        jest to z jakąś inną prowadzona sprawą.
        • Gość: gosc jak najbardziej moga wchodzic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:25
          ten oslawiony nakaz moga Ci przyniesc w terminie zdaje sie 7 dni ale zgadzam sie ze raczej nie chodza na slepo po domach...
        • Gość: Lechu-Wrocław Re: artykuł sponsorowany*artykuł sponsorowany IP: 195.245.213.* 01.12.06, 10:35
          Czy zauważyliście że tego typu akcje zaczęły pojawiać się u nas po ostatniej wizycie w Polsce przedstawicieli Micro$hitu? Firma Billa zaczyna tracić kontrakty na dziesiątki tysięcy licencji Windy, gdyż urzędy państwowe i instytucje publiczne w wielu krajach masowo przechodzą na soft OpenSource (chociażby Brazylia, Niemcy, Singapur). A u nas? Ciągłe spięcia twórców Janosika (wolnego odpowiednika zusowskiego Płatnika na systemy inne niż Winda) z ZUSem, nikt nie myśli w domenie publicznej przejść na otwarty standart dokumentów, nie mówiąc już o wymianie systemów na OpenSource. I nikt mi nie wmówi że dla pani Gienii czy Jadzii z biura zmiana systemu to ciężka sprawa. Dla tych pań (i panów) system to sprawa drugorzędna. Oni widzą desktop i kilka ikonek które trzeba kliknąć aby otworzyć przeglądarkę internetową czy pakiet typu Office. Ciekawym jakie upusty obiecał Micro$hit Kaczorowi za utrzymywanie takiej sytuacji w państwie.
      • mjacek3 Re: artykuł sponsorowany*artykuł sponsorowany 30.11.06, 12:51
        Chyba masz rację. Ten artykuł - jak wirus ;-) - w różnych mutacjach pojawia się
        tu z zadziwiającą regularnością, tak +- co tydzień.

Ale może to dobrze? Piraci niech się boją, i owszem. A może i normalni ludzie
        zaczną myśleć o alternatywach dla Billa?

Przy założeniu że to nie jest całkiem pic - jeszcze mam pytanie do znawców. Czy
        policja może ścigać łamiących prawo autorskie z urzędu, czy musi tu być wniosek
        poszkodowanego?

• Gość: Nullo Re: artykuł sponsorowany*artykuł sponsorowany IP: *.crowley.pl 30.11.06, 13:10
          Tylko na wniosek poszkodowanego (ale przeszukanie mogą zrobić w ramach jakiegoś
          toczącego się śledztwa)

Nullo
        • Gość: pic_o_nic Bardzo trafne spostrzeżenie IP: *.imperiumpw.pl 30.11.06, 14:02
          mjacek3 napisał:
          > Przy założeniu że to nie jest całkiem pic - jeszcze mam pytanie do znawców. Czy
          > policja może ścigać łamiących prawo autorskie z urzędu, czy musi tu być wniosek
          > poszkodowanego?
          >

Jakoś nie słyszałem o aktywności policji w przypadku łamania przez zachodnie firmy
          praw pracowniczych, czy producenckich !
          Że o nagminnym dampingu nie wspomnę !
      • Gość: Marcin Re: artykuł sponsorowany*artykuł sponsorowany IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.11.06, 13:13
        Ciekawe tylko ile ZPAV zapłacił tej gazecie ze tekst sponsorowany? Już zapewne
        ludzie latają po sklepach szukając legalnego oprogramowania a Firmy kwicza w
        niebogłosy zacierając ręcę z dobrze nagłosnionej akcji hehehehehhehehehehehhe
    • mjacek3 Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o... 30.11.06, 12:44
      Ponieważ Windowsy często same nie wiedzą, czy są legalne, to skąd mają to
      wiedzieć policjanci? (patrz doniesienia o nad-skuteczności "samosprawdzacza" w
      którejśtam aktualizacji "systemu").

Moje np. (legalne!) windowsy wieszają się przed?/po?/podczas?/zamiast? każdej
      próby autoaktualizacji, po czym, po kilku dniach im przechodzi.

Chyba czeka nas jednak masowa przesiadka daleko od MS. Żeby jeszcze państwowe
      instytucje przestały skrycie promować te wspaniałe produkty BillaG.
      • Gość: El Moherro Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 193.201.167.* 30.11.06, 12:47
        Ja w domu mam komputer z pracy, z legalnym Windowsem sprzedawanym przez DELL na
        firmę. Ale i tak MS stwierdził, że jest to kopia nielegalna.
        • llukiz Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 13:21
          znane są też liczne wypadki stwierdzenie legalności systemu pomimo jego
          nielegalności. Poza tym jak ktoś jest idiotą i nie wyłączy autoupdatu windy...
          • Gość: jep Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:51
            ja wyłączyłem kiedyś i nie wiem jak to się stało, że znowu to się pojawiło, te
            aktualizacje...
          • Gość: Kyn Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:15
            Ale przeciez wystarczy sciagnać scrakowaną wersje genua i po
            kłopocie...podmienia się 3 pliki w windzie i mamy "legalnego" windowsa...:)
    • kozaczek3 Kupiłem sobie Windows Home 30.11.06, 12:46
      Razem z myszą.
      Inne programy ściągam z internetu, ale tylko te darmowe.
      I spoko.
      • Gość: henio f Re: Kupiłem sobie Windows Home IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:08
        to jak ci sie mysz zepsuje to masz problem
      • Gość: Lordi Jesteś więc HOMO <--zakaz pedałowania !!! IP: 62.20.88.* 30.11.06, 13:09
        idź do cyrku bambusie ;-) heh
    • Gość: Baton Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 212.160.172.* 30.11.06, 12:46
      Korzystanie z nielegalnego oprogramowania jest przestępstwem a komputer jest w
      takim przypadku przedmiotem służącym do popełniania tego przestępstwa i z tego
      powodu jest rekwirowany przez policję. Wynika to z podstawowych zasad prawa i
      to, że to piszę wcale nie znaczy, że mi się to podoba:-p
      • Gość: grinlock78 Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.aster.pl 30.11.06, 12:51
        zgadzam sie z Toba chyba sie rozumiemy kolego;-)
      • Gość: 666 Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:51
        Nie tylko komputer a co z Internetem jeżeli lewa winda jest sciagnięta z
        Internetu to ja proponuje zabierać dostęp do Internetu.
        Ludzie jakie bzdury wy czasami piszecie.
      • Gość: komp Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 213.17.140.* 30.11.06, 12:54
        to, że konfiskowane są cale komputery to zalecenia microsoftu, ponieważ
        twierdzą, że muszą mieć całego kompa, żeby system odpalić i udowodnić, że jest
        nielegalny, szkoda, że barany nie wiedzą, że wystarczy dysk twardy (tak jak to
        bylo w przypadku win98)
        • Gość: pi Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.crowley.pl 30.11.06, 13:09
          Od kiedy posiadanie pirata jest w tym kraju karane??? Polecam lekture prawa autorskiego.
          • Gość: komp Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 213.17.140.* 30.11.06, 13:13
            ale ja nie twierdzę, że jest to karalne czy nie(nie znam się na prawie
            autorskim), ja tylko napisalem w jaki
            sposób postępuje policja, natomiast inną kwestią jest nakaz prokuratora??? na
            jakiej podstawie jest wydawany???
        • llukiz Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 13:23
          > to, że konfiskowane są cale komputery to zalecenia microsoftu, ponieważ
          > twierdzą, że muszą mieć całego kompa, żeby system odpalić i udowodnić, że jest
          > nielegalny, szkoda, że barany nie wiedzą, że wystarczy dysk twardy (tak jak to
          > bylo w przypadku win98)

często gęsto system sie nie uruchamia po przełożeniu dysku do innego kompa, a w
          najlepszym przypadku po uruchomieniu wyskakuja informacje o bledach krytycznych
          • Gość: komp Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 213.17.140.* 30.11.06, 13:31
            pewnie, że się powiesi, jeśli płyta główna jest inna, ale serial można wydobyć
            nie startując z dysku na, którym jest system, dysk wystarczy podłączyć do innego
            kompa
        • Gość: ajeto Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 213.227.106.* 30.11.06, 14:52
          > twierdzą, że muszą mieć całego kompa, żeby system odpalić i udowodnić

A skad znaja haslo do mojej windy? A nawet jesli jakos to omina to dane na
          dyskach moge miec zaszyfrowane i co wtedy.
      • sierzant_nowak Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 13:03
        > Korzystanie z nielegalnego oprogramowania jest przestępstwem a komputer jest w
        > takim przypadku przedmiotem służącym do popełniania tego przestępstwa i z tego

Tak. Ale odebranie przedmiotu sluzacego do popelnienia przestepstwa moze nastapic decyzja SADU. Prokuratura moze chciec zajac cos na poczet kary, ale to TEZ jest decyzja sadu. Natomiast policja moze teoretycznie wziasc to, co jest jej potrzebne do sprawdzenia CZY uzywany jest system nielegany. A do tego potrzebuja CO NAJWYZEJ DYSKOW TWARDYCH a nie calego komputera.

> powodu jest rekwirowany przez policję. Wynika to z podstawowych zasad prawa i
        > to, że to piszę wcale nie znaczy, że mi się to podoba:-p
      • Gość: NiePrzekonany Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 30.11.06, 13:58
        Gość portalu: Baton napisał(a):
        > Korzystanie z nielegalnego oprogramowania jest przestępstwem a komputer jest w
        > takim przypadku przedmiotem służącym do popełniania tego przestępstwa i z tego
        > powodu jest rekwirowany przez policję. Wynika to z podstawowych zasad prawa

Można zarekwirować program i piracki CDROM instalacyjny.
        Można zarekwirować dysk twardy - bo na nim zainstalowano i na nim używa się
        programu - jest więc narzędziem przestępstwa.
        Można zarekwirować PC bo w nim jest HD, więc jest narzędziem przestępstwa.
        Można zarekwirować pokój, bo w nim stoi PC, więc jest narzędziem przestępstwa.
        Można zarekwirować mieszkanie, bo w nim znajduje się pokój, więc jest narzędziem
        przestępstwa.

Na takie idiotyczne ścieżki wkraczamy, gdy odejdziemy od oczywistego
        stwierdzenia, że zarówno HD, PC, pokój i mieszkanie są tylko MIEJSCEM
        korzystania z owoców przestępstwa.
        Narzędziem przestępstwa jest PC pirata i wytworzone przez niego CDROMy - my zaś
        możemy uczestniczyć w paserstwie.

Ja się zastanawiam - czy RAZEM rekwirują też monitor? stację dyskietek? kartę
        dźwiękową ? - a cóż ONE są winne?

Organa Państwa od prawieków mają tendencję do rozszerzającego interpretowania
        Prawa - w kierunku prostego zwiększania restrykcji.

MO rekwirowała kiedyś samochody konspiratorom z ulotkami, lub kłusownikom (nie
        tylko flinty, ale i samochody! - dlaczego nie buty? bez butów też by raczej nie
        kłusowali!)

Wraca nowe!
    • Gość: benek Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:46
      Jesli policja rekwiruje ludziom czerpiacym z tego korzyści majatkowe to jestem
      za. w innym przypadku zastanowmy sie kto zarekwiruje tym pokicjantom, sedziom
      czy innym podobnym osobom. Bo nie ma co ukrywac 70% oprogramowania tego jest
      nielegalna. i wielu z tych policjantow co rekwiruje posiada takie same
      oprogramowanie w domu:D. To samo jest z naszym ukochanym stadionem w wawie,
      kazdy wie co tam sie dzieje a i tak nikt z tym nic nie robi.
    • Gość: gosc Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.framestore-cfc.com 30.11.06, 12:47
      moga zarekwirowac twoj komputer poniewaz:

jesli masz na nim pirackie oprogramowanie to komputer staje sie automatycznie
      narzedziem przestepstwa i jako takie podlega zarekwirowaniu, m.in. jako dowod w
      sprawie.

• Gość: Drachu Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.chello.pl 30.11.06, 12:51
        korzystanie z pirackiego oprogramowania przestępstwem nie jest.
        Wedle art. 278 p.2 KK nielegalne jest dopiero czerpanie z tego tytułu korzyści.
        • Gość: guest ---- Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 217.153.145.* 30.11.06, 12:52
          A korzyscia jest nieuiszczenie oplaty za licencje.
          • ready4freddy Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 14:15
            bzdura.
      • Gość: a Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:52
        >>to tylko w polsce mozliwe.....<<

Jak ci się nie podoba w polsce z małej litery, to spieprzaj za granicę. Bo mnie
        akurat cieszą wszelkie przejawy obony praworządności w naszej (pardon, mojej)
        ojczyźnie. A jeśli chodzi o "obonę wielkich korporacji" to nawet nie podejmuję
        tak głupiej dyskusji. Wg. ciebie nie można kraść proletariackiego malucha, ale
        kapitalistyczne , wstrętne audi już tak ?? Gratuluję pieprzniku we łbie...
      • koljax Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 12:58
        A jak ktos cos ukradnie i przewozi to potem autobusem komunikacji miejskiej to
        autobus tez jest ...narzedziem przestepstwa i tez sie go powinno rekwirowac ?
        To przeciez logiczne.
        • Gość: 666 Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:05
          Proponuje rekwirować dłonie które dotykaja pirackich płyt ( tzn ucinać ) to też
          są narzędzia przestepstwa.:)))
      • ljblues1 Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 13:11
        Boze drogi , ja chodze w podrobionej koszulce Adidasa , oni mnie chyba
        zarekwiruja calego bo jestem narzedziem przestepstwa , RATUNKU CO ROBIC ?????
    • Gość: Subcomm Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.greifzug.de 30.11.06, 12:50
      Ja na miejsci Policji zaczął bym od komisariatów... jeszcze nie widzialem
      komputera (o ile faktycznie są) z oprogramowaniem licencjonowanym.
    • thymon Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. 30.11.06, 12:52
      Spokojnie dupnęli jakiegoś lamera co sprzedawał nielegalne oprogramowanie i
      sprzęt i miał listę swoich klientów. Teraz szaleją właśnie po domach tych
      klientów. Nikt przypadkowy to nie jest. To też moim zdaniem żadna akcja M$.
      Spokojnie
    • macrad Policja rekwiruje komputery z pirackim - i dobrze! 30.11.06, 12:54
      Ja też czegoś nie rozumiem. Dlaczego ludzie czują się oburzeni tym, że się ściga
      przestępstwo? System Windows nie jest darmowy, a instalując go użytkownik
      akceptuje licencję, za którą powinien zapłacić. Jeśli mu się to nie podoba, to
      nie powinien kraść, ale albo kupić legalną kopię, albo zdecydować się na
      używanie systemu operacyjnego opartego na innej (darmowej) licencji.
      • Gość: dipserse Re: Policja rekwiruje komputery z pirackim - i do IP: 83.70.52.* 30.11.06, 13:05
        Co nie zmienia faktu ze szczytem idiotyzmu jest kupowanie legalnego systemu w
        syt. gdy pozostala czesco zainstalowanego oprogramowania jest nielegalna.
        • macrad Re: Policja rekwiruje komputery z pirackim - i do 30.11.06, 13:37
          Co nie zmienia faktu, że posiadanie tej pozostałej części zainstalowanego
          oprogramowania też jest przestępstwem.

Podobają mi się stwierdzenia, że szczytem idiotyzmu jest postępowanie zgodne z
          prawem...
    • Gość: graf Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.chello.pl 30.11.06, 12:54
      To samo było wczoraj na onecie.
      A kompy są zabierane w ramach śledztwa przeciwko sklepowi komputerowemu, który
      sprzedawał kompy razem z "windowsem w wersji bardzo OEM".
      Jest lista klientów, to policja chcąc nie chcąc musi chodzić po domach i
      rekwirować te komputery.
      A część dziennikarzy GW jak widać chodzi na pasku BSA, ZPAV i tym podobnych
      organizacji, bo nie wierzę że sami z siebie łączą taką gorliwość z brakiem
      kompetencji.
    • fagusp A skąd wiedzą komu zarekwirować? 30.11.06, 12:54
      Przecież oprogramowanie M$ nie gromadzi informacji o ich użytkownikach, dla
      celów innych niż wsparcie użytkownika. Bil tak powiedział, a ja wierzę Bilowi
      jak Prezydentowi.
      • Gość: Extraterrestre Re: A skąd wiedzą komu zarekwirować? IP: *.fbx.proxad.net 30.11.06, 13:16
        fagusp napisał:

> Przecież oprogramowanie M$ nie gromadzi informacji o ich użytkownikach, dla
        > celów innych niż wsparcie użytkownika. Bil tak powiedział, a ja wierzę Bilowi
        > jak Prezydentowi.

Mylisz sie ;) Bill zbiera o wiele wiecej informacji o uzyszkodnikach win-g.wna
        niz mozesz to sobie wyobrazic...
      • Gość: Premier Re: A skąd wiedzą komu zarekwirować? IP: *.chello.pl 30.11.06, 14:21
        To jest napychanie kasy microsoftowi nie wiecej. Na strachu można zarobić już od
        dawna. Moje tw. dyski są poodkręcane już od jakiegoś czasu. Jakby co to szybko
        za okno i mogą mi skoczyć.
    • Gość: bździsław Następnie komputery są przesłuchiwane i pałowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:56
      dopóki nie przyznają się do winy. I jest git.
      • Gość: adam wierszyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:58
        Kiedy przyjdą przeszukać dom
        Ten w którym mieszkasz chłopie.
        Kiedy sprawdza twój cd-rom.
        I na płytach nagrane kopie.

Gdy pod drzwiami staną i nocą
        Nakazem w dłoni w drzwi załomocą

Wiesz o jaka im chodzi zbrodnie?
        Ściągałeś pliki przez dwa tygodnie
        Juz przed twym domem setki są glin,
        dokąd uciekać? Chyba do Chin

A wszystko przez to ze owe dane
        wprost z Ameryki były pobrane.
        Co czyni z ciebie kogoś gorszego
        Niźli mordercę wielokrotnego.

Kiedyś przyjdą na pewno pogrzebać Ci w kompie
        Może się zlitują w co szczerze wątpię.
        Jak GROM w nocy przez dach się wkują?
        Płyty połamią, save'y skasują.

Pójdzie się j.....c w fifie kariera
        znów w nfs'a startujesz od zera.
        Choć w call of duty wojnę wygrałeś
        choć wiele nocy przez to zarwałeś
        brak u nich skrupułów , litości nie maja
        za dyskutowanie zarobisz pałą.

Nie pomogą płacze ani lamenty
        cały Twój hardware w folie zapięty,
        juz biurko puste juz wiatrak nie huczy,
        może mnie w końcu to cos nauczy.

Mijają godziny mijają dni
        chyba oszaleje
        wciąż komp mi się śni
        dzwonie na pały może cos da się załatwić
        jakiś glina mówi: musze pana zmartwić

tutaj jest Polska tu cuda się dzieją
        kompa pan oddał przebranym złodziejom
        jaki jest moral mojej definicji
        profilaktycznie nie wpuszczaj policji.
        • Gość: cebrzyk Re: wierszyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:10
          witam
          taka sama akcja "gazety/microsoftu/policji" była na podkarpaciu..
          spójrzcie tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=52109390
    • Gość: user :) Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:07
      jak mnie moga namierzyc jezeli jestem zwyklym userem w domu?
      na pewno nie BILL...
      rozumiem handel pirratami - zlapanie na goracym uczynku...
      lub wlasnie przez zgarnianie klientow ze sklepu komp. z trefnym oprogramowanie...
      no chyba ze sie myle.. :p
    • Gość: Marcin Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.11.06, 13:08
      Ciekawe tylko ile ZPAV zapłacił tej gazecie ze tekst sponsorowany? Już zapewne
      ludzie latają po sklepach szukając legalnego oprogramowania a Firmy kwicza w
      niebogłosy zacierając ręcę z dobrze nagłosnionej akcji hehehehehhehehehehehhe
      • Gość: graf Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.chello.pl 30.11.06, 13:13

> Ciekawe tylko ile ZPAV zapłacił tej gazecie ze tekst sponsorowany? Już zapewne
        >
        > ludzie latają po sklepach szukając legalnego oprogramowania a Firmy kwicza w
        > niebogłosy zacierając ręcę z dobrze nagłosnionej akcji hehehehehhehehehehehhe

ZPAV jest od muzyki i filmów, od płacenia za artykuły dotyczące oprogramowania
        jest BSA. :)

A tak przy okazji - 3% z ceny nagrywarek i płyt cd-r trafia na konto ZAIKSU I
        ZPAV. Nie mówiąc o 1% z ceny dysków twardych :) Masz serwerownię - płacisz na ZAIKS.
    • Gość: as Na podkarpaciu też rekwirowali, ale szybko .. IP: 194.126.210.* 30.11.06, 13:11
      Na podkarpacki też rekwirowali, ale szybko pojawili się oszuści chodzący po
      domach, którzy również zaczęli rekwirować komputery wystawiając przy tym
      gotówkowe mandaty i akcja chyba sie zakończyła. Jeśli chodzi o sposób działania
      policji to wchodzili z nakazem do firm świadczących usługi internetowe,
      blokowali serwer, dokonywali kontroli, egzekwowali dane osobowe osób, które
      ściągały duże ilości plików i istniało podejrzenie, że robią to w celach
      komercyjnych.
      • Gość: programista Re: Na podkarpaciu też rekwirowali, ale szybko .. IP: 151.193.120.* 30.11.06, 13:14
        Jak czytam te komentarze ludzi ktorych nie stac na WinXP za 400zl a stac na
        kompa to mi sie odechciewa pracowac. Co z tego, ze cos stworze jak 90% ludzi w
        tym kraju mnie okradnie i zamiast zaplacic bedzie sobie uzywac mojego softu...
        Bo przecierz oni na tym nie zarabiaja... Tylko, ze ja tez nie...
        • Gość: dfg Re: Na podkarpaciu też rekwirowali, ale szybko .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:26
          > Jak czytam te komentarze ludzi ktorych nie stac na WinXP za 400zl a stac na
          > kompa to mi sie odechciewa pracowac. Co z tego, ze cos stworze jak 90% ludzi w
          > tym kraju mnie okradnie i zamiast zaplacic bedzie sobie uzywac mojego softu...
          > Bo przecierz oni na tym nie zarabiaja... Tylko, ze ja tez nie..

Staram sie być legalny. mam może ze dwa programy których mieć nie powinienem.
          Mam zeonę, syna, jestem dobrym kierowcą, płacę skladki i zus.
          I DO JASNEJ CHOLERY NIE ROZUMIEM DLACEGO JAK IDę DO LEKARZA TO KOLO ODSYłA MNIE
          Z KWITKIEM NA NASTEPNY MIESIAC ALBO KAZE PRZYJść PRYWATNIE!!!!!
          Dlaeczego policja w tej sprawie nic nie zrobi tylko pilnuje interesów jakiegoś
          potentata z doliny grzechotników? Jak przecietny człowiek ma uczciwie płacić za
          windows kiedy producent robi sobie jaja. Jaja polegaja na jakiś cudacznych
          OEMach. Niech ktos kupi sobie samochód przypisany do opon - jak je zniszczy to
          nie bedzie mógł jeździc samochodem. To jest uczciwe rozwiazanie systemu za
          300pln????
          Nich sie Bill nie dziwi później że go okradają bo to jest złodziejstwo
          monopolisty. Niech zrobi normalna cenę na XPhome i sam popedze do sklepu i kupię
          - tyle ze nie za 300zł bo ja kompa nie uzywam do celów zawodowych - nie przynosi
          on zarobku wiec ta kwota jest horrendalna. Chyba zgodzimy się ze ceny lokali
          użytkowych są niebo wyższe od ceny lokali mieszkaniowych. Czyz nie tak?
          • Gość: elka Re: Na podkarpaciu też rekwirowali, ale szybko .. IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:22
            A co ma lekarz do WINDOWSA ???????
        • Gość: 666 Re: Na podkarpaciu też rekwirowali, ale szybko .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:44
          Kolego za 400 zł to masz wersję OEM. Za 400 zł możesz sobie kupić używanego PC.
          Raczej mało osób kupuje pełne zestawy komputer + system.
          • Gość: jednooki.pirat Re: OEM IP: 83.238.103.* 30.11.06, 14:07
            Nie wiem jak jest dokładnie w świetle prawa, ale OEM powinien być częścią
            składową komputera kupowanego z systemem Windows (nie każdy chce, prawda?) i
            powinien iść z tym kompem do końca - przypisanie np do płyty głównej, procesora
            czy co tam najdłużej pozostaje w komputerze (może obudowy?!).
            Kiedy będziesz kupował wtedy używany komputer za 400 złotych to częścią tego
            komputera będzie system, tak samo jak twardy dysk, zasilacz czy procek. Ot co.
            • Gość: 666 Re: OEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:51
              Rzadko to się zdaża. Chociaż ostatnio pojawiają się PC sprowadzane z zachodu
              które mają legalne Windy ale zazwyczaj są to stare szroty z Win98.
              Przeczytałem sobie licencje Windy OEM kupionej o ile pamiętam z dyskiem i było
              tam napisane że nie można jej odsprzedać. Nie dotyczy to firm które handluja softem.
              • Gość: jednooki.pirat Re: OEM IP: 83.238.103.* 30.11.06, 15:02
                Nie wiem jakie są regulacje prawne, ale IMO powinno się zrobic w ten sposob, ze
                system OEM staje sie elementem skladowym komputera w chwili jego zainstalowania
                i jako taki moze zostac odsprzedana (z pudelkiem, plyta, do zainstalowania w
                dowolnej chwili _na tym samym kompie_ po raz drugi, piąty czy tysięczny). Ale
                nie w ten sposob, ze zainstalowalem sobie i odsprzedalem koledze plytke z
                Winem, zeby tez mial legala :)
                Co do odsprzedazy licencji na program boxowy (niekoniecznie Windows), to
                powinno byc to prawo zbywalne na zasadach cesji - czyli odsprzedaje komus stary
                program, ale zrzekam sie rowniez praw do zakupu jego aktualizacji. Chcac miec
                go znow musze kupic caly program z licencja, czyli prawem do jego uzytkowania i
                korzystania z zapisanych w licencji praw.
    • Gość: NORMAQLNY Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:15
      POLICJA NIE MA CO ROBIć A MAFIA DZIAłA LEGALNIE W DUżO WIęKSZEJ DZIAłALNOśCI
      TROCHę ROZUMU TO Są DROBNE SPRAWY WY MACIE CHYBA ZAJOBA.
    • reggaeman Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. 30.11.06, 13:15
      no to trzeba będzie dobudować z 200 zakładów karnych:D
      • Gość: graf Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.chello.pl 30.11.06, 13:17
        reggaeman napisał:

> no to trzeba będzie dobudować z 200 zakładów karnych:D
        Z kasy za zarekwirowane kompy :)
    • Gość: dariusz Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 194.0.113.* 30.11.06, 13:16
      ogarnia mnie trwoga kiedy portale opiniodawcze i opiniotworcze przyczyniaja sie
      do wzorstu obrotow monopolisto wrynku OS.
      Ta akcja to jest zalosne poprawienie statystyk na koniec roku. Co to ku***
      znaczy ze podejrzewaja? ja pracuje na komputerze, przyjdzie mi do domu pajac co
      mu orzel sra na daszek ktory nie ma pojecia o komputerze i powie ja podejrzewam
      to biore a pan niech se szuka innych mozliwosci zarobku. Tak to tylko w polsce
      (celowo z malej litery bo ten kraj to syf jeden wielki)
      Co do filmow itp, to niech sie sraja cwaniaczki z chipami elkoma bo predzej
      zniszcze klucze nim je oddam milicjantom (w mysl powiedzenia Policja, milicja
      jeden ch**), chlopaki beda czesac dyski puste, hahaha, zalosne jest metodyka
      pracy polskiego wymiaru sprawiedliwosci w tej kwestii.
      • Gość: Michał Do Darka niedowiarka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:28
        "chlopaki beda czesac dyski puste, hahaha, zalosne jest metodyka
        > pracy polskiego wymiaru sprawiedliwosci w tej kwestii."

Nawet jeśli wymarzesz filmy, to dla specjalistów od odzyskiwania danych nie
        będzie to problemem odnależć je na zarekwirowanuych dyskach.

Michał - syn policjanta
        • Gość: dariusz Re: Do Darka niedowiarka IP: 194.0.113.* 30.11.06, 13:33
          misiu synu policjanta, mowie o chipach marki elkom...
          chipy firmy elkom zabezpieczaja milony danych na serwerach calego swiata... to
          sie nazywa sprzetowe SZYFROWANIE danych a ty mi wyjezdzasz z WYMAZYWANIE
          - co do sposobow usuwania danych to wikipedia odpowie Tobie napytanie co zrobic
          zeby Twój Szanowny ojciec otrzymał z mojego dysku strzępy danych, fragmenty na
          podstawie, których ... eh, co ja bede tlumaczyl :)
          Zrozumcie w koncu ze dane na temat zabezpieczania siebie SKUTECZNIE sa dobie
          internetu powszechnie dostepne, tak jak dane o zabepzieczaniu sie przed aids,
          kiłą oraz dane jak zbudowac z Coca-Coli bombe! :D
        • sierzant_nowak Re: Do Darka niedowiarka 30.11.06, 13:33
          > Nawet jeśli wymarzesz filmy, to dla specjalistów od odzyskiwania danych nie
          > będzie to problemem odnależć je na zarekwirowanuych dyskach.
          >
          > Michał - syn policjanta

tak i nie :D

1. mozesz wymazac to toolem, ktory kilkakrotnie nadpisuje to losowymi danymi - nie do odzyskania
          2. mozesz trzymac te "trefne" dane na szyfrowanej partycji (vide swietny i darmowy truecrypt) i sobie policjanci zeby zjedza zanim to zlamia.
        • Gość: 666 Re: Do Darka niedowiarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:48
          Żaden problem usunąć dane tak aby nie można było ich potem odczytać.
        • masher Re: Do Darka niedowiarka 30.11.06, 13:49
          > Nawet jeśli wymarzesz filmy, to dla specjalistów od odzyskiwania danych nie
          > będzie to problemem odnależć je na zarekwirowanuych dyskach.

1. jesli cos wymaze to juz tego nie mam wiec nie popelniam przestepstwa.
          2. jesli zaszyfruje sprzetowo czy programowo dysk/partycje/katalog/plik z dobrym
          szyfrem i dlugoscia klucza to nawet po zaprzegnieciu do superkomputra beda
          potrzebowali na zlamanie metoda sprawdzania wszystkich mozliwych kombniacji
          tysiecy lat. a ze sie nikomu to nie bedzie oplacalo to zwyczajowo sprawa jest
          pomijana. inna rzecza jest ze nie musisz nikomu podawac hasla- bo np zapomiales-
          mnie nawet hasla do poczty sie gubia w pamieci i musze zachodzic w glowe jakie
          sobie ustalilem.
          3. danych tak latwo sie nie odzyskuje. sa bardzo proste metody na zamazanie
          zawartosci dysku tak by nikt nie byl w stanie odczytac tego co tam bylo- np.
          zrobic duzy plik okolo 1gb i zapisac nim caly dysk z kilka razy. dane sa
          poprostu nie do odzyskania- tak przynajmiej twierdzi lider w tej dziedzinie,
          ONTRACK.

mozna by tak obalac kolejne tezy o latwsci sprawdzenia danych ale mozna sie tez
          skupic na byciu poprostu uczciwym czlowiekiem, nie kradzeniu oprogramowania.
          najbardziej smieszne jest stwierdzenie- kupilem super komputer a na OS juz mi
          nie starczylo, gierek mam od groma, full wypas 20" panorame ale pirace na potege
          bo mnie nie stac. nikt nikogo nie zmusza do posiadania i uzywania kmputera. tak
          samo nie kazdy ma samochod i tlucze sie pkp/komunikacja miejska, albo nie
          wpieprza na obiadek pizzy a suchy chleb dla konia. kwestia wyborow, priorytetow
          i wlasnej osoby.
        • patman Wystarczy nadpisać całą zawartość hd 30.11.06, 13:53
          Machnąłem sobie programik do nadpisywania zawartości hd, zapisał całe wolne miejsce. Co zostało po poprzedniej zawartości? Może jakiesz szczątki. Ale jeśli znajdą plik z nazwą Najnowszy przebój.mp3, mogą mi naskoczyć, bo będzie on nie do odtworzenia.
          • masher Re: Wystarczy nadpisać całą zawartość hd 30.11.06, 13:59
            mylisz sie, jesli znajda plik, odtworza jego naglowek gdzie bedzie opisany autor
            i tytul to lezysz i kwiczysz. dane jeszcze trzeba umiejetnie niszczyc, dlatego
            jest to fach dosc specjalistyczny i wymagajacy pewnej wiedzy.
            • Gość: dariusz Re: Wystarczy nadpisać całą zawartość hd IP: 194.0.113.* 30.11.06, 14:02
              stworzymy nowe przyslowie:
              "Pamiętaj cholero! W celu nadpisania danych, wielokrotnie Jedynka i Zero!" :D
            • Gość: zulu Re: Wystarczy nadpisać całą zawartość hd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:56
              Wolne żarty. To znaczy, że jak kupiłeś na giełdzie dysk, a potem okazało się, że
              odzyskano z niego skasowaną ongiś pronografię dziecięcą albo zdjęcia Jarka w
              negliżu, to będziesz odpowiadał za pedofilię i zdradzanie tajemnic państwowych???
              Mogą cię ścigać za to co masz zainstalowane na dysku, choć i to bardzo wątpliwe.
              Poza tym wartość windy to około 400 zł... więc niska szkodliwość społeczna
              czynu... do umorzenia...
              • masher Re: Wystarczy nadpisać całą zawartość hd 30.11.06, 16:06
                niska szkodliwosc czynu to wystepek w mieniu liczonym do 250 zl.
            • Gość: qwww Re: Wystarczy nadpisać całą zawartość hd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 01:05
              > mylisz sie, jesli znajda plik, odtworza jego naglowek gdzie bedzie opisany
              auto
              > r
              > i tytul to lezysz i kwiczysz. dane jeszcze trzeba umiejetnie niszczyc, dlatego
              > jest to fach dosc specjalistyczny i wymagajacy pewnej wiedzy.

bredzisz :) MOGĘ sobie nagrać szczekanie mojego psa w mp3 i opisać jako np.
              Madonna-Jump.mp3 - czyż nie ?
              trzeba jeszcze udowodnić, że plik ten zawiera "nielegalne treści"
              abstrahując od tego, że na własny użytek można mieć każdą mp3 :)
          • Gość: gosc poza tym ze posiadanie mp3 nie jest podobno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:27
            nielegalne hehehe :)
    • Gość: alsi gdyby oprogramowanie bylo tansze.... IP: *.tychy.msk.pl 30.11.06, 13:17
      nie bylo by takich problemow, i kazdy byl by zdowodolny.
      • Gość: programista Re: gdyby oprogramowanie bylo tansze.... IP: 151.193.120.* 30.11.06, 13:19
        Gdyby auta byly tansze to bym nimi jezdzil a tak wole autobus.
      • Gość: Agata Re: gdyby oprogramowanie bylo tansze.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:23
        alsi napisał(a):

> nie bylo by takich problemow, i kazdy byl by zdowodolny.

tylko czemu tak trudno zrozumieć fakt, że nie bedzie tańsze dopóki tyle ludzi je
        kradnie???! FIrmy muszą zarobić, a skoro tak duża ilość osób ma pirackie
        oprogramowania (i czuje sie bezkarna) to ceny oryginalnych programów będa
        wysokie- to chyba oczywiste.
        Przestańcie kraść!!!
        • Gość: dariusz Re: gdyby oprogramowanie bylo tansze.... IP: 194.0.113.* 30.11.06, 13:28
          ostatnio jakas firma przedstawila dosc wymowne wyniki badan na podstawie ktorych
          stweirdzono jednoznacznie ze osoby posidajace dostep do P2P, stron torrent,
          zyjacych w tych spolecznosciach kupuja wiecej orygnialnych filmow, gier, chodza
          wiecej do kina...
          mozesz sie zgodzic lub nie, ale rynek dazy do tego ze p2p i "cos darmo" jest
          najlepsza reklama i najlepszym marketingiem dla producentow
        • jerzy_w11 Gdzie proporcje.... 30.11.06, 13:32
          Lekarz pracujący w Polsce płaci 1/5 miesiecznych zarobków na sam OS (Home
          edition 342 zł). Czy takie proporcje są w UK, US? Gdyby wszyscy byli tacy
          uczciwi to w Polsce nikt by nie umiał obsługiwać komputera. Ludziom ZUS nie
          płaci składek na OFE, które zresztą chce ukraść ZUS, lekarzom płacą głodowe
          pensje, a oczekują, że ludzie po zapłaceniu 50% podatków będą super uczciwi.
          • Gość: dariusz Re: Gdzie proporcje.... IP: 194.0.113.* 30.11.06, 13:36
            ja tez twierdze ze posiadanie komputera z dobrym, swiatowej klasy softem jest
            trudne finansowo ale spoglada prawdzie w oczy i WIEM na 100% ze jest alternatywa...
            dodam jerzy ze Widnowsa kupuje rraz na wiele lat, policz np. ile dziennie jesz a
            ile Ci wyjdzie zeby pokryc rocznie windowsa :)

w kwestii zarobkow dysproporcje sa niesamowite, ale sam widzisz, co 4 lata inni
            ktorzy musza pokrasc, pokupowac nowe fury itp.
          • Gość: lekarz ... Re: Gdzie proporcje.... IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:47
            O, miło że ktoś to zauważył. Tylko małe sprostowanie - 342zł to nie 1/5, ale
            1/3 moich miesięcznych zarobków .
            Dlatego "Good bye Poland, Welcome UK" - niedługo będzie mnie stać na legalny
            Windows :)
            lekarz jeszcze w Polsce - ale już niedługo :)
        • Gość: kgsz Re: gdyby oprogramowanie bylo tansze.... IP: *.cc.gt.atl.ga.us 02.12.06, 13:50
          Mijasz się z prawdą.

Kilka lat temu ówczesny rzecznik Sony Music Polska powiedział w wywiadzie, że nawet jesli w Polsce piractwo [muzyczne] spadnie do zera to ceny wydawnict muzycznych NIE ZOSTANĄ ZMNIEJSZONE. Po prostu dochody wytwórni będą odpowiednio wyższe.

Odmienne podejście prezentują firmy sprzedające gry, np. doskonałe spolonizowane i TANIE wersje CD Projekt - od kiedy ceny gier spadły do 20-30 złotych za DOSKONAŁY tytuł to nie ma sensu piracić....

Get real; wake up! :>
      • Gość: dariusz Re: gdyby oprogramowanie bylo tansze.... IP: 194.0.113.* 30.11.06, 13:25
        co ty gadasZ?
        po prostu przestan uzywac pirackiego oprogramowania i jak cie nie stac to na
        freeware, shareware sie przezuc albo open source'owy linux.
        Kolego jak nie stac cie zeby zrec w sheratonie to nie jesz tam tylko idziesz do
        budy po hot-doga i nie widzisz problemu.
        Smeta niesamowita...
        Instalujesz np. trialowa wersje WIndowsa (full legal, pelna funkcjonalnosc,
        nieodczuwalny fakt ze to wersja czasowa 120-180dni) - uzywam Win XP Pro x64 Edition
        pakiet biurowy: OpenOffice calkowicie darmowy, wspolpracuje z doc, xls itp -
        funkcjonalnoscia nie ustepuje MS office jezeli jestes zwyklym userem
        - muzyke odtwarzasz w winampie (darmo), filmy w subedit (darmo), kodeki darmo,
        wypalasz plytke CDBurnerXP Pro 3 (darmo), download p2p (darmo), Ashampoo
        Firewall (darmowa rejestracja na full), antywirus Avast (darmowa rejestracja na
        full), pakujesz piki 7ZIP (darmo), tworzysz prostsze grafiki w GIMPie (darmo)...
        Mysle ze platne oprogramowanie jest bardziej rozbudowane itp, placisz za
        prostote za wsparcie techniczne a jak cie nie stac to nie uzywasz tego...
        Nie pisz na przyszlosc bzdur, komputer moze miec mase dobrego softu za calkowite
        ZERO PLN , zawsze jest jakis darmowy dobry substytut...
      • masher Re: gdyby oprogramowanie bylo tansze.... 30.11.06, 13:55
        a czy ktos zmusza kogos do posiadania komputera?
    • Gość: T.B. Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:18
      Zapewne ktoś z rodziny jakieś szychy otworzył sklep koputerowy, teraz trzeba mu pomoć, przez likwidację konkurencji i napędzenie klienteli...

INU - Idzie Nowy Układ, a w zasadzie już przyszedł...
    • Gość: ISIO Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:22
      A oni to wogóle mogą tak bez nakazu wchodzic i szperac w komputerach?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka