haryportier
05.03.15, 14:17
Witam wszystkich na forum
Chciałbym opisać całą prawdę o handlowaniu odzieżą używana z perspektywy sześciu lat prowadzeniu sklepu z odzieżą używaną ( lata 2006-2012 )
Cała zabawa polega na tym ,że handel odzieżą używaną przypomina piramidę finansową
zarabiają tylko importerzy i hurtownicy, detaliści nie mają szans.
Otóż w ciągu sześciu lat prowadzenia w/w działalności po utopieniu masy pieniędzy trafiłem tylko jedną hurtownię w której od biedy towar nadawał się do dalszej odsprzedaży.
Wszystko opiera się na tym że kupując niesort kupujemy niesort który został już przebrany i rzeczy nadające się do sprzedaży trafiły do sklepów prowadzonych przez importera lub hurtownika a my otrzymujemy odpad plus towar posklepowy który jest w praktyce niesprzedawalny.Między bajki można włożyć opowieści "sami jeździmy i sortujemy za granicą"
bo to się po prostu nie opłaca.Nigdy nie zdarzyło mi się żeby obejrzeć przed zakupem to co chciałem obejrzeć.Mogłem oglądać tylko co chciał mi pokazać (na wabia ) sprzedawca
i dziwnym trafem zawsze był to niezły towar,pozostałość to już szmelc.Najwiekszą wtopą
było kupienie 150 kg worka z sortem (jedynka za 20 zł/kg ) za 3000zł gdzie na wierzchu były naprawdę super ciuchy które mogłem obejrzeć natomiast cała reszta to w większości były t-shirty.Drugi decydujący aspekt to kryzys który spowodował że na zachodzie europy ludzie
nie wyrzucają już rzeczy jak popadnie tylko najczęściej są to rzeczy już mocno znoszone lub niemodne.Trzeci aspekt to ceny które w ciągu kilku lat podskoczyły nawet o 100-200 %.
Oczywiście można próbowac handlowac odzieżą typu cream za ok 50-60 zł za kilo
w których większość to odzież jeansowa która jest niestety ciężka i para spodni wychodzi 25-30 zł .Konia z rzędem temu kto sprzeda taki towar z zyskiem.Pomijam już rozmiary takiej odzieży np spodnie 30 lub xs. To kolejna bolączka handlu detalicznego.
Kwestii wyprzedaży w galeriach handlowych odzieży firmowej (nowej oczywiście) za niewielkie pieniądze już nawet nie poruszam.
Życzę powodzenia wszystkim detalistom w tym naprawde trudnym biznesie
pozdrawiam