Dodaj do ulubionych

Ikea w Arlon a VAT

01.10.05, 21:01
Witam wszystkich,
Czy ktoś z Was próbował już odebrać VAT za zakupy w Ikea Arlon? Mam juz
papiery od słynnego Pana Webera i wybieram się po kasę. Podobno trzeba to
wysłać do jakieś firmy i.... no właśnie czy ktoś wie co potem?
Obserwuj wątek
    • deep78 Re: Ikea w Arlon a VAT 01.10.05, 21:25
      Ja odzyskiwalem Vat za zakupy w Metzu - wygladalo to w ten sposob, ze zawiozlem
      papiery do sklepu, a po kilku tygodniach do domu przyslali mi czek na
      odpowiednia kwote. A poniewaz czekaja mnie nastepne ikeowe zakupy, sam bym sie
      chetnie dowiedzial, czy papiery mozna im wyslac poczta i czy stosuja jakies
      inne metody rozliczen, niz czeki (ich zrealizowanie troche kosztuje).
    • ma_wi99 Re: Ikea w Arlon a VAT 01.10.05, 21:37
      > papiery od słynnego Pana Webera i wybieram się po kasę. Podobno trzeba to
      > wysłać do jakieś firmy i.... no właśnie czy ktoś wie co potem?

no nie wiem... zawsze to dzialalo tak samo
    • atcgreg VAT 01.10.05, 22:45
      mimo ze juz troche mieszkam w luxie to niewiedzialem ze mozna odzyskac VAT?
      Myslalem ze VAT jest mniej wiecej taki sam u siasadow B, F, czy D i szkoda
      chodzi po urzedach o jego zwrot. Niech ,mnie ktos oswieci czy warto :-(

ja poprostu nie cierpie urzedow a zwlascza w luxie
      • ma_wi99 Re: VAT 01.10.05, 23:35
        > mimo ze juz troche mieszkam w luxie to niewiedzialem ze mozna odzyskac VAT?

No i tu wlasnie stanales niespodziewanie u progu komnaty EPSOwskich tajemnic.
        Dalej juz tylko przejscie za podaniem hasla ;-)

Oczywiscie zartuje; nie jest to tajemnica (ani w EPSO-landii, ani na obu
        forach), wiec bede taki i "cie oswiece".

Urzednik Europejski w ciagu pierwszego roku zatrudnienia moze dokonac
        okreslonych zakupow zwiazanych z "osiedleniem sie" albo raczej "urzadzeniem" na
        rubiezy, w sposob pozwalajacy na odzyskanie podatku VAT (uwaga
        • asiunia.vie Re: VAT 03.10.05, 10:50
          Najnowsze wiadomosci nt zakupy w Ikei Arlon a VAT.
          Otoz bedac tam w ostatnia sobote pani z Biura Obslugi Klienta odmowila mi
          wystawienia faktury VAT. Jako uzasadnienie podala, ze wystawianiem faktur VAT
          zajmuje sie inna wyspecjalizowana tymze komorka podajze w Brukseli. Kobieta ta
          zaopatrzyla mnie w formularz, ktory powinnam byla wypelnic i wyslac na podany
          na odwrocie adres wraz z moim zwyklym rachunkiem. W odpowiedzi na to powinnam
          dostac fakture VAT??? (Ile czasu zabiera taka procedura nie pytalam ale sadze
          ze nie maja tempa ekspresowego jako ze to belg. customer care)
          Dodam na marginesie, ze jeszcze przed 10 dniami bedac w tejze IKEI nie bylo
          zadnego problemu z otrzymaniem faktury na miejscu.
          Tym razem jednak nie mozliwe okazalo sie mozliwym. Magiczne "poprosze szefa"
          pomoglo i pani, jak mnie zapewnila, po raz ostatni wystawila mi fakture VAT na
          miejscu?!!
          • tomi_22 BZDURA!!! 16.10.05, 23:10
            Ja bylem ostatnio i mam przed soba ladna fakturke z Arlon - IKEA. BA!!! - jest
            nawet specialny numerek jaki sie bierze i panie tam bez slowa ladnie wystawia
            fakture na nazwisko i adres. Co wiecej, wcale nie trzeba znac Franc, po prostu
            padac dane i po sprawie.

Moze ty ja o cos innego prosilas?
            • asiunia.vie Re: BZDURA!!! 17.10.05, 10:45
              tomi
              bzdura nie bzdura oceniaj jak chcesz. Jedno jest pewne: najzwyczajniej w
              swiecie odmowiono mi wystawienia faktury VAT. Po czym wystarczylo tupnac noga i
              ta sama pani rzeczona fakture wystawila!!! Sama nie wiem po co ten cyrk.
              Z GRUSSEM
              • tomi_22 Re: BZDURA!!! 17.10.05, 11:09
                A co im powiedzialas? Zreszta to nie wazne. Jest specialna procedura. Bierzesz
                numerek B(xx) i czekasz az sie wyswietli. Podchodzisz do pani i mowisz jej
                imie, nazwisko, adres. Pani Ci drukuje fakture VAT, a potem robi jeszcze Xero
                rachunku z kasy.

I tyle.
              • minka22 Re: BZDURA!!! 17.10.05, 13:52
                ja tam nie wiem, ale jednego jestem pewna - mi jeszcze niczego nikt nie odmowil
                i nikt nie byl dla mnie nie mily. Ktos mial problemy z Pania w Volvo, ja nie
                mialam. Ktos mial problemy z Ikea w Metz - ja nie mialam, ktos inny w Arlon -
                ja zadnych.
                Oczywiscie dzieki za ostrzezenia, ale jednego mnie to nauczylo - sprawdzic na
                wlasnej skorze. Np. do IKEA w Metzu jechalam z bojowym nastawieniem, a na
                miejscu okazalo sie, ze panienka byla tak mila, ze bylam kompletnie
                zdezorientowana, bo bylam przygotowana na wzywanie menedzera.

Jak wreszcie trafie na jakis problem lub przeszkode nie do przejscia to
                oczywiscie dam znac. Moze np. bede miala problemy z odzyskaniem VAT w Auchan?
                Kto wie?
        • atcgreg Re: VAT 03.10.05, 16:12
          Dzieki teraz wiem o co chodzi.
          To w moje pracy nazywa sie "SIDE CONDITION" i jest zbieznie z tym co napisales.
          wiem ze nie wszystkie instytucje maja takie same przywileje.
          Niektorzy moga co dwa lata kupowac samochody bez VATU. dziki kraj hehe!!!
          • tomi_22 samochody :) 03.10.05, 16:18
            Co 18 miesiecy doklandnie, czyli co 1.5 roku ;)
          • ma_wi99 Re: VAT 03.10.05, 16:21
            > To w moje pracy nazywa sie "SIDE CONDITION" i jest zbieznie z tym co napisales.

No prosze, to jednak nie tylko EPSiarnia ma tutaj przywileje! ;-)

> Niektorzy moga co dwa lata kupowac samochody bez VATU. dziki kraj hehe!!!

No, a EPSy w Luxie to nawet co poltorej roku! Coz
    • tomi_22 Global Refund??? 17.10.05, 11:11
      Na EPSO pisza, ze IKEA w Belgi (BXL) wyslyla do tej firmy - Global Refund. Cos
      o tym wiecie?
      • epsiak Re: Global Refund??? 17.10.05, 12:29
        to prawda - ja wlasnie mam do wyslania rachunek do tej firmy - jak to dziala
        dalej nie mam pojecia.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka