Dodaj do ulubionych

Cos dla milosnikow motoryzacji

10.11.05, 15:37
Nie moglem sobie odmowic przyjemosci, by nie zacytowac fragmentu z ostatniego
352. To o naszym spokojnym, umierajacym z nudy panstewku ;-) :

"[...] The first arrest was made in Esch-Alzette when the owner of an
illegally parked car protested at plans to tow away his vehicle.

When officers told the driver that he could reclaim his car if he paid an
on-the-spot fine, the man first refused to show them his papers and then went
ballistic
Obserwuj wątek
    • tomi_22 Re: Cos dla milosnikow motoryzacji 10.11.05, 16:00
      2 dni temu na A4 zlapali goscia co mial 212km/h na "budziku" ;P Nie dosc ze
      szybko, to jeszcze "na bani" jechal. Majac na mysli "banie" mowie o ilosci
      wiekszej niz dozwolone 0.8 promila ;P
      • xtheo7 Re: Cos dla milosnikow motoryzacji 10.11.05, 18:14
        Jesli przypadkiem przeoczyliscie te informacje, to Luxembourg bedzie pierwszym
        obcym krajem "przylaczonym" do francuskiego systemu automatycznych radarow.
        Co w konsekwencji oznacza, iz:
        a. jesli was "strzela" na autostradzie we francji, to dostaniecie sympatyczny
        kwitek do zaplacenia (bez mozliwosci wylgania sie, bo to przechodzic bedzie
        przez luksemburska policje).
        b. nie wykluczone, ze oprocz kasy, zabiora wam troche punktow, jesli macie
        luksemburskie prawo jazdy.
        c. posadza automatyczne radary na autostradach w luksemburgu (bo to w konscu
        SWIETNY BIZNES: retourn on invest ponizej 1-ego roku, przy inwestycji ponizej
        1 mln E / radar).

Jedyna nasza szansa, ze system informatyczny bedzie oparty na Windows XP2000..... :)
        • tomi_22 Radary we Francji 10.11.05, 18:18
          Pierwszy sie pojawia za zjazdem na IKEA - Metz. Potem sa jeszcze 2.

Na trasie do Paryza to radary sa na 100 km od celu. Ustawione co chwila.

Na trasie do Strasbourga to radar jest w polowie drogi.

Innych nie zauwazylem.
        • rczarn11 Radary we FR... 11.11.05, 14:17
          Tego lata wybrałem się na wycieczkę po FR (1000km)i zauważyłem, że przed każdym
          radarem stoi znak ostrzegający o radarze. Nie oznacza to wprawdzie, że cie
          zawsze monitorują bo czasem radar stoi pomiędzy jezdniami i "patrzy" w drugą
          stronę. Nie zmienia to faktu, że ruch zwalnia i przyspiesza jednocześnie przed
          znakami i za radarami.
          Zastanawiam się jaka jest skuteczność takiego rozwiązania... prewencja?

pzdr

Rafal
          • ma_wi99 Re: Radary we FR... 11.11.05, 14:34
            > Zastanawiam się jaka jest skuteczność takiego rozwiązania... prewencja?

Nie boj, nie boj... sa w FR tez i radary "znienacka". Nawet we wspomnianym Metz
            znam takie przynajmniej dwa (ale nie osobiscie ;-)

Olbrzymie bilboardy nt. radarow przed tymiz maja oczywiscie znaczenie
            prewencyjne, ale tez (jak sadze) maja na celu uspienie czujnosci kierowcy, ktory
            za dostrzezonym radarem zaczyna sie ponownie rozpedzac, a tu... niespodzianka.

Podobnie zreszta zauwazylem zwyczaj ustawiania sie flic-kow z "suszarkami" w
            odleglosci kilku km za takim "jawnym" radarem. Po prostu tam najwiekszy odsetek
            hypertestosteronowych kierowcow odczuwa nagla potrzebe, by poczuc wiatr w zaglach.

Aha. I jeszcze taki drobiazg
          • xtheo7 Re: Radary we FR... 11.11.05, 15:00
            > Zastanawiam się jaka jest skuteczność takiego rozwiązania... prewencja?

Prosta arytmetka : stale radary we francji + zaostzenie prawa (..przestepsto a
            nie wykroczenie) + lotne patrole chlpocow-radarowcow + porpaganda = 40%-towe
            zmniejszenie liczby zabitych na przestrzeni 2-3 lat. W skali Francji, to o
            jakies 2'000 zgonow mniej w skali roku, nie mowiac juz o ciezko rannych i
            kalekach (cynicznie: w przeciwienstwie do zgonu, dlugotrwale leczenie lub trwale
            kalectwo koszuje podatnika duzo, duzo wiecej !)

Kto jedzil po francji 5 lat temu i jedzi dzisiaj, natychmiast zauwazy duza
            roznice zachownia sie kierowcow, szczegolnie poza miastem (autostrada, nationale).
            • ma_wi99 Re: Radary we FR... 11.11.05, 15:07
              > Kto jedzil po francji 5 lat temu i jedzi dzisiaj, natychmiast zauwazy duza
              > roznice zachownia sie kierowcow, szczegolnie poza miastem (autostrada, national

Tzn. jest lepiej czy gorzej? Bo ja jestem bardzo ciekaw jak Francuzow oceniaja
              stali bywalcy zabojadzkich autostrad.

Jak dla mnie
              • wxcv Re: Radary we FR... 11.11.05, 15:41
                www.radarsfixes.com/ - lista radarow automatycznych.

www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=9174 - radary dla gps.

Calkiem skuteczne.

Bonne route.

ps problem stanowia wyprzedzajacy prawa strona szalency (zdarza sie nawet, ze po
                > pasie awaryjnym). - Na A4 przed Paryzem to jest czasowo dopuszczane.
                • ma_wi99 Re: Radary we FR... 11.11.05, 16:57
                  > > pasie awaryjnym). - Na A4 przed Paryzem to jest czasowo dopuszczane.

Troche mnie to dziwi, bo to jest manewr bardzo niebiezpieczny, wprost prowadzacy
                  do chaosu, szczegolnie na autostradach 3-pasmowych, gdzie bardzo latwo w ten
                  sposob o karambol, kiedy jadacy srodkiem pojazd jest wyprzedzany w tym samym
                  czasie przez dwa samochody, z ktorych jeden jedzie lewym, a drugi prawym pasem,
                  po czym oba te samochody, ktorych kierowcy nie maja szans widziec sie nawzajem,
                  ani we wstecznym lusterku, ani tym bardziej patrzac za siebie przez ramie,
                  spotykaja sie nagle na pasie srodkowym. Ja takie przypadki juz widzialem we
                  Francji i wierzcie mi albo nie
                  • wxcv Re: Radary we FR... 11.11.05, 17:41

> Dlatego tez bardzo jestem ciekaw
                    • ma_wi99 Re: Radary we FR... 11.11.05, 23:13
                      OK, ale to jest zupelnie inna sytuacja
                • ma_wi99 Re: Radary we FR... 11.11.05, 17:03
                  Przy okazji
                • vdvx Re: Radary we FR... 17.11.05, 17:28
                  > www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=9174

hmm... tylko gdzie ten link do pliku z radarami?
                  • ma_wi99 Re: Radary we FR... 17.11.05, 17:48
                    > hmm... tylko gdzie ten link do pliku z radarami?

Czyzby tutaj? :-)

www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=9906
                    Tylko niestety trzeba byc czlonkiem "klubu" a to
              • vdvx Re: Radary we FR... 17.11.05, 17:22
                taaa? To pojedź do Włoch. W każdym razie w okolice Mediolanu, Bergamo (i dalej
                do Wnecji też). ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka