Dodaj do ulubionych

Produkty dozwolone przy kandydozie

• senini Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 12.12.05, 13:29
      hej
      Niestety nie znalazłam strony z mlekiem kokosowym. Polecam za to wrzystkim z
      okolic Wrocławia Pachnącą księgarnie tam można dostać takie specyfiki. A co do
      cukrów w mlekach to zarówno w mleku kokosowym jak i w mleku ryżowo-migdałowym
      sa naturalne (nie dodawane)cukry. Jest ich tam naprawde niewielw a ponieważ
      dieta którą stosujemy nie jest bezcukrowa tylko nisko cukrowa nie sądze aby
      komuś one zaszkodziły (możemy przecież jeść ryż, wiórki kokosowe, migdały,
      cykorie- a tam jest cukier!) Dalej nie ma za to jednoznacznej odpowiedzi co do
      przetworów z kukurydzy. Czy można jeść mąke kukurydzianą i kasze kukurydzianą a
      także kasze manną? Jką mąke można tak naprawde bwezpiecznie używać w pierwszej
      fazie?
      • shagra Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 14.12.05, 10:32
        Rozprawiacie tu min. owiórkach kokosowych czy zatem bez wyrzutów mogę sobie
        kupić zwykłego kokosa i zjeść bez obaw?? A co z czerwona kapusta? Białej juz
        mam serdecznie dość... A szpinak? Odpowiedzie prosze.
        • shagra Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 14.12.05, 10:38
          Dodam jeszcze że jestem w 1 etapie diety. Aha, moze troszke odbiegne od tematu,
          ale ile kalorii jecie w przyblizeniu dziennie? Bo ja co prawda nie jem rzeczy
          niedozwolonych ale zjadam np 100 gram ryzu z duza iloscia warzyw na parze albo
          lekko podsmazonych na oliwie, albo kilka sporych kotletow mielonych z indyka,
          I zastanawiam sie czy z weglowodanow i nawet samych warzyw nie uwalnia sie do
          krwi zbyt duzo cukru, gdy jednorazowo zjem az tyle? Nie chce jesc mniej bo juz
          schudlam 7 kilo. Wszyscy mi mowia ze wygladamj ak bym miala anoreksje.. Staram
          sie nadrobic jedzac slonecznik, migdaly, maslo, oliwe... Na szczescie juz mi
          waga nie spada..
    • senini Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 14.12.05, 11:04
      witaj
      Szpinak możesz jeść bez obaw, nie widziałam też żadnych zakazów co do białej
      kapusty- ją jem i nic mi nie jest smile. No moze odradzam CAŁEGO kokosa bo jest
      tłusty no i zawiera jakiś tam cukier ale w małych ilościach na pewno nie
      zaszkodzi i jest pyszny.
      Co do liczenia kalorii to nie wiem czy jest sens w przypadku zmiany na tak
      drastyczną diete. Jemy obecnie dużo błonnika, a wiele produktów z łatwo
      przyswajalnymi cukrami zostało teraz wyeliminowanych. Organizm gorzej przyswaja
      bo jeszcze się nie przyzwyczajił do takiej diety. Ja jem sporo choćby dlatego,
      że wiecznie jestem głodna, a poza tym waże ok 47kg. Jeżeli schudne to zamkną
      mnie w szpitalu na anorexie wink
      • shagra Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 22.12.05, 15:21
        senini, ale ja wlasnie pytam o czerwona kapuste, nie zielona. Zielona jem
        nalogowo i mam juz je serdecznie dosc mowiac szczerze.

A co z kaszą geglana?? Ktoś chyba coś opłatkach wspominial... Jakie mozna?

Ma ktoś jeszcze jakiś dozwolony sposób na urozmaicenie diety w I etapie??
    • ewaoo1 Proszek do pieczenia, żelatyna 14.12.05, 14:08
      Myślę o świątecznym menu i w związku z tym pytanie: czy w I fazie diety
      dozwolony jest proszek do pieczenia i żelatyna?
    • senini Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 14.12.05, 14:41
      Podobno nie wolno używać proszku do pieczenia można go zastąpić sodą albo
      amoniakiem (nie sa szkodliwe).Co do żelatyny to nie było chyba żadnych
      przeciwskazań.
      Powiedzcie prosze gdzie kupujecie cykorie? Czy ktoś z was używa w kuchni
      lukrecji. Jest łatwo dostępna (korzeń) w sklepach zielarskich. Podobno ma
      bardzo słodki smak (zawiera glicyzyne która jest kilkadziesiąt razy słodsza od
      sacharozy). Zastanawiam się czy można jej używać do pieczenia ciast czy
      robienia słodkiego mleka? ja na prawde nie jestem w stanie rzyć bez słodyczy smile
    • matiuszka Dieta a dziecko 14.12.05, 17:05
      Chciałam wprowadzić dietę p/grzybiczną dziecku. Ale nie chce jeść! Straciła
      całkiem apetyt, chudnie w oczach. Nie smakują jej kasze, pieczywo Wasa bez
      drożdży... chce cukru, mleka, makaronu, ziemniaków sad((

No i co teraz?
      Pytanie: czy chleb pieczony w domu na drożdżach zostanie `uzdatniony` przez
      zamrożenie? Czy unieszkodliwię w ten sposób drożdze? Nie umiem piec chleba na
      zakwasie.
      I czy mogę podawać dziecku bakalie i pestki po przelaniu wrzątkiem? Mała jest
      uczulona na pleśnie, więc w pożywieniu nie może ich być.
      Czy kaszka kukurydziana może być?
      Będę wdzięczna za podpowiedzi dot. uzdatniania innych produktów z czerwonej
      listy...
      • jullieta Re: Dieta a dziecko 14.12.05, 19:32
        Senini, daj sobie spokój z kaszą manną i kukurydzianą , zresztą, też.

Matiuszka, co do dzieci, to zawsze jest trudniejsza sprawa, bo wiadomo, dopiero
        się rozwijają i muszą jeść. Ale:
        - jak chce makaronu, to podawaj orkiszowe razowe, pszenne razowe, żytnie razowe,
        no chyba, że uczulone na gluten, to zostaje makaron sojowy i z fasoli i grochu,
        - jak chce ziemniaków, to ugotuj kalafior i rozdrobnij widelcem do konsystencji
        puure, może się nie pozna smile
        - jak chce mleka, to daj kokosowe, ryżowe, albo migdałowe (najlepiej zrób sama,
        są wątki jak zrobić), sama żyję na migdałowych śniadaniach na ciepło,
        - jak chce cukru, to ... nie dawaj, w zależności od wieku oszukuj (sorki smile)
        stevią lub ksylitolem,

Nie zniszczysz drożdży zamrożeniem, już pisał o tym Pan Janus,kupuj na zakwasie
        (mnie też nie wychodzi pieczenie), nie podawaj bakalii (owoców), zawierają
        mnóstwo cukrów. Niektóre pestki i orzechy, zresztą też. Ale jeżeli nie możesz
        tego od razu wyeliminować, to po prostu zacznij od małych kroczków, nawet
        dorosły na początku się buntuje!!!

P.S. Niedługo wszystkich nas zamkną do szpitala.
    • emila25 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.12.05, 12:54
      czy mozna jesc soje? wedliny sojowe?
      • balamutka Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 22.12.05, 21:51
        Nie można jeść tofu. Soję można jeśli się nie ma alergii.

Dlaczego nie można orzeszków ziemnych???
        • 5_monika Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 22.12.05, 23:30
          bo chyba mogą zawierać drożdże na powierzchni
          • elpasz Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 23.12.05, 09:30
            Cytat z artykułu z Nexusa:
            "Do najbardziej zagrzybionych produktów spożywczych należą orzeszki ziemne – w
            2004r. prawie 100% skażeń"
            Są to dane z :
            7 Międzynarodowa Konferencja Naukowa w Instytucie Biologii i Ochrony Środowiska
            Akademii Bydgoskiej na temat „Mikotoksyny i patogenne pleśnie w
            środowisku”.Wzięli w niej udział, oprócz polskich, mikolodzy z Austrii, Niemiec
            i krajów skandynawskich. Przedstawiono wyniki badań nad skażeniem mikotoksynami
            i pleśniami środowiska i żywności.
            • balamutka Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 23.12.05, 10:48
              Ło mój Boże kochany !!! Dzięki za info.
            • matiuszka Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 23.12.05, 10:56
              Elpasz, czy gdzieś w necie można przeczytać ten raport?
              • elpasz Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 23.12.05, 11:41
                W tym artykule:
                www.onkolink-anry.pl/lecze2.htm
              • shagra Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 01.02.06, 15:02
                A co powiecie na kotlety sojowe, na mleko sojowe? Podobno można płatki
                owsiane... Jeśli jecie to jakie(konkretna nazwa) A co z nabiałem? Przeciez
                trzeba jakoś uzupełniać te składniki pokarmowe. Jogurt naturalny - to wiem. A
                właściwie czemu nie można nabiału? Bo już sama nie wiem? A mąka ryżowa i
                grycczana - mozna w I etapie?
                • ape80 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 01.02.06, 17:35
                  No właśnie dlaczego nie można nabiału- np. chudego twarogu. Czy laktoza jest aż
                  tak szkodliwa ? Niektóre strony amerykańskie pozwalają spożyć niewielkie ilości
                  serów - białych. Płatki owsiane mają dużo glutenu, kasza gryczna jest niby
                  dozwolona ale z ilością trzeba uważać.
                  • asiabed Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 01.02.06, 19:10
                    chodzi o ewentualne wyelimonowanie potencjalnych alergenow (bialko krowie), a
                    takze latozy - bo czesto przerostowi candidy towarzyszy problem z rozkladaniem
                    laktozy w jelitach i tolerancja glutenu.
                    Poza tym soja np. jest dosc kwasotworcza, nabial tez - choc mniej. Z reszat
                    istneije mnoswto kontrowersji co do spozywania mleka przez doroslych. Moze takze
                    i o to chodzi. Medycyna naturalna czesto jest przeciwna mleku (z wyjatkiem
                    jogurtow, zsiadlego mleka, kefirom), takze ze wzgledu na nie trawiona kazeine.
                    Kasza gryczana w sumei nie zawiera glutenu. Ale ma sporo weglowodanow. Platki
                    owsiane juz gluten maja - wiec trzeba uwazac.

A jak jecie sporo zielonych warzyw (brokuly, szpinak i inne), algi, nasiona - to
                    sie az tak o wapn nie ma co martwic. Wielu ludzi pijacych mleko i jedzacych
                    nabial cierpi na osteoporoze... i dalej zajada sie nabialem w nadzieii, ze uda
                    im sie owe schorzenie pokonac...
                    • emila25 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 03.02.06, 10:58
                      W mące z amarantusa jest wapń i żelazo
                      można też pić mleko ryżowe z dodatkiem wapnia.
                      Ja kupuję płatki żytnie. Jem z mlekiem ryżowym... pycha.
                    • lilith_6 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 11.03.06, 14:47
                      > Medycyna naturalna czesto jest przeciwna mleku (z wyjatkiem
                      > jogurtow, zsiadlego mleka, kefirom), takze ze wzgledu na nie trawiona kazeine.

No właśnie, zawsze mnie to zastanawiało... Czy to znaczy, że te produkty nie
                      zawierają kazeiny?
    • monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 06.02.06, 22:45
      up
    • iwna19 Co w końcu z tą dietą??? 09.02.06, 15:36
      Witam wszystkich borkajacych sie z tym przemilym grzybkiem smile
      Mam pytanko na temat, a zarazem troszke nie na temat. Wczoraj dowiedzialam sie,
      ze mnie tez dopadla Candida, przeczytalam wszystkie posty odnosnie diety i juz
      przygotowalam sie psychicznie, ze bede musiala zaczac sie do niej stosowac.
      Dzis z wynikami poszlam do lekarza, popatrzyl na nie lekcewazacym wzrokiem, a
      kiedy zapytalam o diete, powiedzial, ze zadna dieta jest niepotrzebna!!!
      Przepisal tylko pigulki i powiedzial, zebym pila duzo jogurtow, a jak
      przeczytalam tu wczesniej, jogutry w pierwszej fazie leczenie sa niewskazane!
      No to kogo ja w koncu mam sluchac?! crying
      • homeopatkaqq Re: Co w końcu z tą dietą??? 11.03.06, 16:04
        na pewno nie sluchaj lekarza ogolnego.
        Oni moze pojma za pol wieku na czym polega ta choroba, narzie to bladza po
        omacku jak we mgle.
        • buuubi Re: Co w końcu z tą dietą??? 17.03.06, 14:51
          Hmm przeczytałem tu o tym iz kielki bambusa sa dozwolone. Moje pytanie dotyczy
          pędów bambusa, o ktorych nikt nie wspominał. Czy to to samo co kiełki, a jeśli
          nie to czy można je jeść - na puszce pisze pędy bambusa i woda oraz że nie
          zawiera konserwantów. Prosze o porade jesli ktoś już nad tym myślał...
          • sister_moon Re: Co w końcu z tą dietą??? 17.03.06, 22:37
            Z reguly wszystko co jest w puszkach odpada...
            Nie wierze, ze sa tylko same pedy i woda, przeciez musieli czyms to zakonserwowac zeby potem moglo stac na polce i czekac az ktos to kupi...
            • buuubi Re: Co w końcu z tą dietą??? 23.06.06, 23:22
              Co z tymi waflami ryżowymi z brązowego ryżu (np. z Sońko) - mozna ich jeść tak
              z 5 dziennie ??? Bo widze iż są różne opinie
              • ape80 Re: Co w końcu z tą dietą??? 24.06.06, 08:37
                Wafle, duży indeks glikemiczny, posmarowane oliwą, z warzywami (sałatą,
                rzodkiewką). Ale one i tak nie dają prawie wogóle energii.
                • tosho Re: Ryż czerwony 04.08.06, 18:02
                  Czy dozwolony jest ryż czerwony?
                  np. taki :
                  www.pyszneizdrowe.pl/index.php?d=produkt&id=654
                  nie moge znalezc jaki ma indeks glikem.
                  • jolka1974 Re: Ryż czerwony 07.08.06, 14:58
                    Nie wiem czy można...
                    A powiedzcie mi co może jeść w pracy matka z kandydozą karmiąca piersią dziecko
                    z kandydozą, jeśli jest wegetarianką??? Opycham się waflami z brązowego ryżu
                    i... umieram z głodu! A białej kapusty do biura nie przyniosę, ryżu w trojakach
                    też nie wink)) Aaaa i dziecko jest alergikiem (soja i strączkowe odpadają)?
    • monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 14.10.06, 21:31
      Stary watek,podbijam by nie zniknal.
      • kawka37 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 05.01.07, 11:06
        • luna4u MAM PYTANIE !! 01.06.07, 10:58
          czytam ten temat i jak doszlam do list zielonych ,pomaranczowych i czerwonych,
          które tłumaczyła homeopatkaqq to ..... nie widzę mięsa,które jest w wersji
          oryginalnej(angielskiej), nie widzę też listy czerwonej... ??? !!
          najpierw myslałam, że tak ma być ale...potem czytam że ktoś się do nich
          odnośi,że ktoś pyta np ile mięsa
          zaczełąm wiec myśleć , że to u mnie się coś nie wyświetla, nie otwiera,ale u
          koleżanki na komputerze jest tak samo
          co jest grane?? czy coś mógło poznikać??
          kawka! jesteś tu? może Ty mi pomożesz
          • luna4u Re: produkty dozwolone przy kandydozie 01.06.07, 11:04
            przy okazji z przyjemnością również i ja podbijam temat
            myślę, że naprawdę się przydaje
            • luna4u Re: produkty dozwolone przy kandydozie 02.06.07, 11:19
              podbijam upracie, może już tu nie ma wiele do dodania ale chciałabym uzyskac
              odpowiedz na moje pytanie o liste czerwoną itd..
    • monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 24.09.07, 16:43
      UP
    • leszek_gor Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 28.09.07, 07:18
      czy można w 1 etapie jeśćconfused
      -wafle kukurydziane
      -twaróg
      -chrzan ze sklepu
      • psvpl Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 28.09.07, 21:03
        Tylko chrzan z tej listy.
        Twarog i wszelakie przetwory mleczne nie sa wskazane, a wafle maja wysoki IG i
        ja na przyklad momentalnie odczuwalem skutki jedzenia tego typu wafli. Chyba
        zebys te wafle polaczyl z duza iloscia warzyw, ale to raczej tez nie w I etapie.
      • psvpl Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 28.09.07, 21:05
        Aha, jezeli jako "chrzan ze sklepu" miales na mysli taki w sloiku to przeczytaj
        sklad zanim kupisz. Ja chyba tylko jeden znalazlem bez cukru, octu i jakichs cudow.
        • leszek_gor Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 29.09.07, 09:48
          Właśnie chodziło mi o taki chrzan z cukrem i octem. Jakiej firmy jest ten chrzan
          co znalazłeś? i gdzie go szukać? Ja szukałem ale nawet w sklepach ze zdrową
          żywnością nawet taki "sztuczny" mają.
          I czy chrzan zabija te grzyby?
          • psvpl Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 29.09.07, 10:05
            Szczerze mowiac to dawno nie uzywalem chrzanu ze sloika (w kazdym sa jakies
            konserwanty), wiec nie pamietam jakiej byl firmy. Jakas polska generalnie. Czy
            chrzan zabija grzyby? Nie mam pojecia, ale na pewno nie szkodzi.
          • zoyzola Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 01.10.07, 12:48
            A nie myślałeś o tym, żeby samemu sobie taki chrzan przygotować?

W mojej rodzinie kiedyś kupowali korzeń chrzanu na targu i potem
            tarli. Podobno był lepszy niż ten ze sklepu, tyle tylko że on
            wyciska łzy kilka razy bardziej niż np. cebulawink
            • psvpl Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 03.10.07, 14:25
              Taki swiezo stary chrzan ma niezle dzialanie rozgrzewajace. Kiedys zawinalem go
              w gaze i polozylem na czolo, zeby rozgrzac zatoki (ktos mi polecil taki
              przepis). Rozgrzalo mnie az za bardzo i mialem czerwone czolo przez jakis czas.
              smile Szkoda, ze zatoki byly od grzyba i na nic sie zdal domowy przepis na
              zapalenie zatok.
    • leszek_gor Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 18.11.07, 16:21
      czy migdały i orzechy mozna jeść w łupince czy trzeba je sparzac?
      • psvpl Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.11.07, 15:08
        W skorkach i lupinkach jest z reguly najwiecej witamin. Ja nie sparzam, podobnie
        jak owocow czy warzyw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka