Dodaj do ulubionych

Mój przypadek - candida jelita grubego?

27.02.16, 09:54
Witam. Opisze mój przypadek, może ktoś ma podobnie i wskaże jakieś rozwiązanie.
Od 11 lat mam gazy - to największy objaw mojego przypadku oprócz dziwnego odgłosów z brzucha – przelewanie, burczenie. Nie boli mnie brzuch, nie mam mdłości, wymiotów. Inne objawy to zgaga i dziwne stolce, oba ustały po odstawieniu cukru i słodyczy. Od kilku lat na moim ciele pojawiają się dziwne brązowe tworki (dudojki), kilka usunąłem z pleców chirurgicznie, zostały pod pachami i znów wyskakują na plecach kolejne. Ciekawostką są takie fakty dotyczące największego problemu czyli gazów:
- gazy są zawsze, nie ma dni bez gazów bez względu na to co jem, lub nie jem, bo były również gdy miałem operację na hemoroidy i byłem na diecie i piłem tylko wodę mineralną przez 3 dni
- gazy pojawiają się zawsze ok. godz. 12.00- 13.00, rano od momentu przebudzenia 6.00 dwa, trzy razy, a od 13.00 trwają do momentu zaśnięcia z częstotliwością co ok. 5 - 10 minut
- bez względu na to jaki mam rozkład dnia, godzina obiadu, kolacji, stresowe sytuacje itp. gazy są zawsze mniej więcej takie same i pojawiają się o tej samej porze
- gazy zwiększają się podczas oddawania moczu, są niemal zawsze
- gazy nasilają się przed wypróżnianiem, częstotliwość co 2 - 3 minuty przez około pół godziny
- po wypróżnieniu gazy zanikają na ok. godzinę
- gazy często pojawiają się przy zmianie pozycji, np. przy wstawaniu z pozycji siedzącej, kucaniu ze stojącej itp.
- przeprowadziłem test biorąc przez miesiąc LactoControl z jogurtem naturalnym- bez żadnych wniosków, zero poprawy
- zero poprawy dały również inne drogie leki pro i pre biotyczne z USA typu lacto bifido
- leczyłem się rok u psychiatry, gdyż wysłał mnie tam gastrolog - bezskutecznie, miałem różne leki: m.in. Paroxinor, Sulpiryd i żaden w żadnym stopniu nie wpłynął na pojawianie się gazów
- miałem różne badania gastryczne, np. kolonoskopia, gastroskopia, ugs jamy brzusznej, które niczego nieprawidłowego nie wykazały oprócz stanów zapalnych żołądka
- leki od gastrologa na rzekome IBS, np. Trilac itp. nie wpłynęły w żaden sposób na pojawianie sie gazów ani ich częstotliwość
- środki uspokajające od gastrologa, np. Relanium, Hydroksyzyna nie wpłynęły w żaden sposób na pojawianie się gazów ani ich częstotliwość

Ktoś miał podobnie? To chyba Candida?
Obserwuj wątek
    • eliseu Re: Mój przypadek - candida jelita grubego? 27.02.16, 16:26
      Zapomniałem dodać, że test ze szklanką wskazywałby na candidę. Powtarzałem kilka razy, wynik zawsze ten sam.
    • eliseu Re: Mój przypadek - candida jelita grubego? 17.02.17, 16:26
      Czy nikt nie wiem co mi jest?
      • ewail Re: Mój przypadek - candida jelita grubego? 17.02.17, 22:10
        eliseu napisz do mnie ewail@gazeta.pl
    • hashitess Re: Mój przypadek - candida jelita grubego? 17.02.17, 18:17
      unikasz potraw, produktów gazotwórczych?
      Czytałeś o lewatywie?

Skoro test ślinowy potwierdza candidę, to dlaczego
      tego tematu nie ciągniesz?
      Badałeś się pod kątem pasożytów?
      Candida i pasożyty to nierozdzielny duet.
      Tak twierdzą mądrzy medycy.
      • eliseu Re: Mój przypadek - candida jelita grubego? 17.02.17, 21:30
        Robiłem kurację preparatem Paraprotex i nic nie drgło, obecnie jestem na diecie optymalnej dra Kwaśniewskiego, nie jem słodyczy ani żadnych cukrów, węglowodany w 90% w postaci ziemniaka, odstawiłem mleczne, odstawiłem gluten i wszelkie zboża. Nie pije alkoholu. Nie jem żadnej przetworzonej żywności, konserw, wędlin itp. Gazy jakby zmalały do ok. 9-13 razy dziennie, ale nadal są, bywają dni, że jest ich więcej np. 13-20, niby jem to samo, codziennie to samo śniadanie a bywa, że po śniadaniu w jeden dzień mam sporo gazów a w inny wcale.
        W dzień wolny od pracy gazy rozkładają się w następujący sposób:
        po przebudzeniu są największe - jakieś 3-4 długie, mocne pierdy - największe porcje (godz. 7-8)
        po śniadaniu (ok. godz. 8), zwykle 2-4 gazy, potem się wypróżniam (ok. godz. 8.30) i mam spokój z gazami przez jakieś 8 godzin (bywają odstępstwa)
        ok. 14 jem obiad
        gazy wracają ok. godz. 16.00-17.00 , zwykle 2-3 razy
        jem kolację ok. 19.00
        następna porcja gazów pojawia się ok. godz. 20.00 - 23.00, zwykle 2-3

W dzień w pracy zmienia się rozkład gazów, ale nie zmieniają się godziny posiłków, tylko wypróżnienie jest o innej godzinie:
        po przebudzeniu są zawsze - jakieś 3-4 długie, mocne pierdy - największe porcje (godz. 6-7)
        po śniadaniu przez jakieś pół godziny (ok. godz. 7), zwykle 2-4 gazy
        ok. 11.30 piję kawę, gazy przychodzą ok. 12.30, 2 - 3 razy
        ok. 14-15 jem obiad, po którym mam kilka gazów aż do wypróżnienia, które przychodzi zwykle ok. pół godziny od obiadu
        po wypróżnieniu zwykle spokój z gazami (bywają rzadkie odstępstwa)
        jem kolację ok. 19.00.
        następna porcja gazów pojawia się ok. godz. 20.00 - 23.00, zwykle 2-3, choć zdarza się, że już nie ma wieczornych

Co to jest?

• eliseu Re: Mój przypadek - candida jelita grubego? 18.02.17, 11:43
          średnio co 10 dni (najwiecej 30, najmniej 5 w ciągu ostatniego pół roku) mam dzień z większą ilością gazów, wtedy nie działa powyższy rozkład, gazy atakują niespodziewanie cały dzień - mimo stosowania diety z tymi samymi produktami, nie jem nic przypadkowego na mieście czy inaczej, wtedy notuje ponad 20 pierdnięć, zwykle dłuższych i mocniejszych z charakterystycznym wzdętym odbytem
    • sly9 Re: Mój przypadek - candida jelita grubego? 18.02.17, 21:22
      portal.bioslone.pl/ prześledź ten portal, poczytaj o oczyszczaniu, diecie prozdrowotnej, jest tam duzo ciekawych artykułów , ja miałem podobne objawy, odstawiłem gluten, produkty mączne, zastosowałem diete prozdrowotną według porady i czuje wielką poprawę.
      • eliseu Re: Mój przypadek - candida jelita grubego? 19.02.17, 12:20
        Dzięki, odstawiłem gluten, słodycze, zboża i produkty mleczne ponad pół roku temu, nastąpiła lekka poprawa ale gazy nadal są. Jak długo trwało u Ciebie oczyszczanie się organizmu z glutenu? Jedyną nagłą poprawą po zmianie diety, tzn. przejściu na DIetę Optymalną dra Kwaśniewskiego był zanik zgagi i refluksu.
        • hashitess Re: Mój przypadek - candida jelita grubego? 02.03.17, 08:43
          Z tym problemem boryka się wiele ludzi.
          Ja również walczę od 1 1/2 roku i nie mam
          pomysłu jak sobie poradzić.
          Na lekarzy nie ma co liczyć.
          No to pożaliłam się.
      • hashitess Re: Mój przypadek - candida jelita grubego? 02.03.17, 08:45
        sly9 napisał(a):

> zastosowałem diete prozdrowotną według porady i czuje wielką poprawę.

poprawa nie oznacza, że powróciłeś do zdrowia.
        Może się okazać, że np. za tydzień lub na drugi dzień
        wszystko powróci do normy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka