wloch19821 02.09.05, 16:49 Na czym dokładnie polegają przewozy wahadłowe i jaka jest tam rola pilota wycieczek.Czy mógłby mi Ktoś coś doradzić?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pilotkawaw Re: przewozy wahadłowe 13.09.05, 00:52 wahadełko wahadełkowi nierówne, ale generalizując zawozisz turystów na miejsce ich wypoczynku i tam oddajesz rezydentowi a zabierasz w drogę powrotną turystów, którzy skończyli już turnus. I tak ogólnie to rola pilota na wahadle polega na zapewnieniu opieki turystom w autokarze, sprawy organizacyjne, informowanie o różnych postojach i czasie przejazdu i czasie dojazdu, kawka , herbatka, wypada coś powiedzieć podczas drogi, szczególnie turystom, których się zawozi, należy opowiedzić o tym co ich czeka na miejscu (w skrócie oczywiście, bo tam na miejscu opowie rezydent). Dodatkowe obowiązki na wahadle zależą od programu wycieczki, bo czasem się zdarza ze zgodnie z programem trzeba gdzies przy okazji zawieźć turystów i coś po drodze pokazać. A jednocześnie pomagać kierowcom, szczególnie, gdy trafimy na takich, którzy nie znają dobrze trasy, lub trafimy na jakiś objazd, remont, czy wypadek na drodze - wtedy mapa w łapę i pilotujemy naookoło:) Aha, no i zdarzają się sytuacje całkiem nieprzewidziane i jak to sie mowi, niestadardowe, np awaria autokaru w drodze lub ogroooomny korek, wtedy trzeba turystów uspokoic i poinformować o sytuacji. No i jeszcze duzo duzo różnych innych rzeczy , odprawy, granice, oplaty, winietki, obiady , postoje - gdzie i ile czasu, no i specyfika kierunku, zależy - bywają odprawy promowe np do GB albo łapówy na granicach w stronę Bułgarii, heheheheee Odpowiedz Link Zgłoś
alessa Re: przewozy wahadłowe 13.09.05, 10:44 TAK ALE O TYM NAWET MŁODY PO KURSIE PILOT POWINIEN WIEDZIEĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
logika5 Re: przewozy wahadłowe 17.09.05, 00:09 Cześc, poczytałam sobie informacje o roli pilota i mam pytanie. PUP organizuje kurs pilotów wycieczek- jestem zaintresowana bo od roku nie mam pracy- skonczyłam historię. Jak wygladają szanse na znalezienie pracy jako pilot? pozdrawiam logika5 Odpowiedz Link Zgłoś
kasek Re: przewozy wahadłowe 28.09.05, 11:42 Tak słoneczko, ale najpierw zastanów się czy się do tego nadajesz, to bardzo odpowiedzialna i stresująca robota, przy tym niewdzięczna i pelna rożnych niespodziewanych sytuacji. Nie wszyscy mają predyspozycje do tej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś