Dodaj do ulubionych

Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 roku.

28.12.10, 15:48
Był temat o przeciwnym znaczeniu, to może teraz coś z drugiego bieguna. na początek z grubej rury: GT5!
ta gra mogła być doskonała.Ba! Ma nawet takie elementy, choćby model jazdy i wozy Premium. Ale...
No właśnie tych ale jest tyle, że głowa mała. Auta Premium boskie tyle, że z dupy dobrane, smutne tory i ulice, biedny tuning, brak wpływu rozbijania się po poboczach na jazdę (sytuacja po premierze), zwalony online, brak upgradu HAMULCÓW (sic!), pathe po 608 MB, długie loadingi, ciągłe przebijanie się przez menu, nawet powtórki zrąbali - brak przewijania, zerowy tuning optyczny. To tyle w pierwszym wrażeniu. jak ocenilibyście taką grę gdyby nie nazywała się GT5? Ja dałbym 6/10 tylko z/w na model jazdy.
A teraz mnie ukrzyżujcie.
P.S.
Dopiszę, że mam 20 poziom w A-Spec i B-Spec
Obserwuj wątek
    • timemaster Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 16:11
      Call of Duty: Black Ops (A.K.A. Crap Ops wink)

Ta seria skończyła się na czwartej części. Kolejne odsłony po genialnym Modern Warfare, to jedynie odcinanie kuponów.
      Po zawodzie jaki mi sprawiła druga część MW, obiecałem sobie, że już nigdy nie kupię żadnego CoDa. Niestety, uległem temu całemu hype'owi i kupiłem BO. Były to zdecydowanie najgorzej wydane pieniądze w tym roku.
      Nie chcę mi się nawet pisać o tych wszystkich złych rzeczach, które są w tej grze...
      • pawepek Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 16:43
        patrzę na nazwe tematu i jużmyślę: COD i gt. Ubiegliście mnie... Cóż może jeszcze dodam Vanquish. cóż po recenzji na Poly w której gra dostała 5 napaliłem się na nią okazało się żę po godzinie odłóżyłem ją na półke i do tej pory nie tknąłem. Strzelanie do robotów moim zdaniem nie daje frajdy.........
        • blademaster_pl Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 16:49
          Ja Vanquish grałem odrazu na hardzie.Łatwe było i przy okazji dużo GameScora wpadło smile
    • eliot_ness Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 17:28
      Był już taki temat i to niedawno: polygamia.pl/polygamia_forum/w,3051,120161422,120161422,Rozczarowanie_roku_2010_.html
    • freeman Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 17:29
      najnajnaj to GT5
      najnaj to CoD Black Ops
      naj to Mafia 2
      • fix_poland Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 17:51
        Pytanie podstawowe a czego wy się spodziewaliście po GT5 ? Eee Wahadłowców ?! Bo nie rozumiem ludzie tak narzekają na byle co boo tuning zły albo coś a to jest symulator jazdy więc model jazdy jest najważniejszy ale ludzie szukają tego co jest w Arcade . GT5 to świetna gra i nie ma bicia największe wady to te auta Standard ale podczas jazdy patrzy się na drogę..
        • freeman Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 18:15
          spodziewałem się spełnienia obietnic wylewających się z miliardów trailerów, gameplayów Nissanów jeżdżących po Nurburgring itp... a co wyszło wszyscy wiemy
          gdyby to nie było Gran Turismo tylko zupełnie nowa gra to byłby crap roku
        • subar Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 18:22
          Może spełnionych obiecanek cacanek? Albo działających, naprawdę podstawowych rzeczy jakie powinny znaleźć się w grze wyścigowej/symulacyjnej? ta gra to beta, którą teraz się łata pathami po 122/608 MB. GT5 po prostu jest niedokończone ale wydane.
        • arsenal Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 18:32
          Na pewno nikt po GT5 nie spodziewał się, że będzie więcej patchowania przez miesiąc, niż w Forza3 przez cały rok. Na pewno nikt też nie spodziewał takiego chaosu w menu i przedzierania się przez milion screenów by zacząć wyścig lub wrócić do głównego ekranu. Model jazdy na kierownicy paluszki, cycuszki lizać. Dla pozostałych 99% sterujących padami - nie do określenia. Poziom archaizmu i po prostu czystej głupoty przy projektowaniu i zatwierdzaniu wielu rzeczy w tej grze przekracza mój poziom tolerancji na granturismowość. Zgadzam się z autorem tego tematu. Gdyby w takim stanie pierwotnym jak GT5 wyszła inna gra wyścigowa zostałaby zeszmacona i nie wyszła poza 7/10. No a tu mamy takie podsumowania jak "Haters gonna hate" w N+ i wesołe 9.6/10. Oj panowie fachowi recenzenci z fachowych miesięczników i portali. Tak się bawić z czytelnikami w 2010 nie wypada!
          Moją pierwszą grą na PS2 było Gran Turismo 3. Zaliczone na 100% i miłe wspomnienia do dziś. Razem z GT4( też niemal ogranym do kości) były to gry idealne na miarę możliwości i w czasach drugiego Playstation. Teraz skończyłem zabawę na poziomie 11 w A-Spec i płytka ląduje na Allegro. Nie będę się przecież za własne pieniądze dłużej katował. Podsumowując - GT5 - to co najwyżej The Real Driving Simulator Wannabe i wtopa roku number 1.
    • b0b3r Heavy Rain 28.12.10, 17:59
      Zdecydowanie Heavy Rain , gra jest nudna jak flaki z olejem, można odłożyć pada i leżeć na kanapie a gra toczy się dalej, poza tym nic nowego, wszystko już było, masakryczny marketing. Grę przeszedłem cała. 6/10 max
    • turbogadkotick Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 18:59
      Mafia 2 zdecydowanie została przehypowana, ale najbardziej przecenioną grą z pewnścią jest Brotherhood. To dobra, a nawet bardzo dobra gra, ale większość opinii wychwala ją pod niebiosa, co jest moim zdaniem gruba przesadą, bo ta część wypada gorzej od świetnego (ale też nie zasługującego na oceny rzędu 10/10) AC2.
      Black Ops na pewno nie zostało przecenione (średnia ocena w sieci oscyluje wokół 80%), a przesadny hype był równoważony przesadnym hejtem.
    • syc82pl Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 20:00
      THFU2? Bliżej jej do rozbudowanego DLC niż do osobnej gry.

Mnie osobiście najbardziej zawiódł Mass Effect 2. Nie twierdze, że jest to gra zła, ale w moim konsolowym rankingu TOP10 pierwsze miejsce zajmuje Mass Effect 1 i spodziewałem się kontynuacji (usprawnienia?) pierwszej części, a tu taki placek. Praktycznie wszystko zostało zmienione i to na gorsze. Moja ocena ME1 to coś koło 95%, ME2 - może trochę powyżej 80%..
    • blazkowicz Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 20:07
      Trudny wybór. Pierwsze miejsce z całą pewnością należy do Bayonetty, która zebrała idiotyczną ilość idiotycznie wysokich ocen za psychodeliczną, brzydką jak noc i wtórną nawalankę, która zrodziła się w ćpuńskich wizjach japońskiego prawiczka wink

Mocnym kandydatem jest też Gran Turismo 5, które bynajmniej nie jest grą przeciętną, ale po tak długim oczekiwaniu i tylu obietnicach, naprawdę powinniśmy byli dostać coś bliskiego perfekcji. Tymczasem GT5 to boska, perfekcyjna fasada, skrywająca dużą dawkę słabizny.

Nominowałbym też Heavy Rain. Tytuł ma wiele unikalnych zalet, ale powinien dostać po łapach za udawanie, że jest bardziej dorosły czy ambitny. Nie jest. Tylko dlatego, że opowiada smutną historię i pokazuje ludzi pod prysznicem, nie przestanie być "mroczną przygodówką", jakich wiele, z tragicznym momentami sterowaniem i kamerą. Przede wszystkim jest dla mnie krokiem wstecz w stosunku do Fahrenheit, gdzie sterowanie w naturalny sposób wspomagało rozgrywkę, tymczasem HR stara się wpychać nam gesty za często, nie są one również tak dobrze dopasowane do działań postaci na ekranie.
      • turbogadkotick Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 20:15
        "Bayonetty, która zebrała idiotyczną ilość idiotycznie wysokich ocen za psychodeliczną, brzydką jak noc i wtórną nawalankę, która zrodziła się w ćpuńskich wizjach japońskiego prawiczka".
        CO racja, to racja. Gdyby gry video istniały kilkadziesiąt lat wcześniej, to Bayonettę pokazywano by Marines w ramach zajęć patriotycznych, aby uświadomić im z jak zdeprawowanym kulturowo przeciwnikiem mają walczyć. Jednak nie rozumiem zarzutu o szpetotę. Ta gra dobrze wygląd! Fakt, że na ekranie jest bajzel pierwszej wody, ale jest to bajzel ładny i kolorowy. Grać się też gra przyjemnie.
        • blazkowicz Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 23:27
          Chyba dochodzimy tu do granicy 'kwestii gustu'. Po pierwsze denerwowało mnie, że g*** widać przez postprocesy i fx'y, po drugie to, co byłoby do oglądania, też niczym się nie wyróżniało.
          Tak czy siak tekst i ocena recenzji EDGE ostatecznie skompromitowały ten magazyn w moich oczach. Było po drodze sporo gier, które wywoływały spore wątpliwości odnośnie ich ocen, przykładem choćby kac części recenzentów pół roku po premierze GTA4, ale w przypadku Bayonetty to już kompletne szaleństwo. Tyle ocen 'perfect' dla czegoś, co w najlepszym razie jest awangardą sztuki.. pfff..
    • pabloz Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 20:41
      Zapewne narażę się tym okrutnie, ale niestety nie minę się z prawdą. Mass Effect 2 jest moim zdaniem najbardziej przecenioną grą tego roku (a może i nie tylko). Uwielbiałem poprzednie gry BioWare, pierwszego Mass Effecta uważam za udany produkt, nie mniej jednak od momentu prześcia go mój sentyment do tego dewelopera drastycznie spada. Winię za to przede wszsystkim podobną, wręcz identyczną konstrukcję fabuły.
      Wracając jednak do ME2, owszem, to jest kawał soldinego sci-fi, z przyjemnym gameplay'em oraz świetnie wykonanymi dialogami. Jednak, na Boga, kto im pisał tą fabułę? Bo ja, prawdę mówiąc, odniosłem wrażenie, że był to jakiś czternastolatek zajarany po obejrzeniu filmu science-fiction. Poza tym, kreacja bohaterów, a konkretnie towarzyszy- tak nieprzekonujących postaci nie widziałem dawno w żadnej grze (nie licząc Tali, ona jest spoko). Przechodząc na płaszczyznę shootera- za mało broni!!! Naprawdę, trzy karabiny/strzelby/pistolety na krzyż to okrutny strzał w kolano, biorąc pod uwagę, ile można było tego znaleźć w pierwowzorze.
      Reasumując, ME2 to oczywiście bardzo dobra gra, która jednak nie dała mi tak "po mordzie", jak to wszyscy uważają, że daje. Niech sobie będzie RPG roku (choć według mnie bardziej zasługuje na to chociażby Fallout New Vegas), ale jeśli przy tytule tej gry pojawią się magiczne dwa słowa- "Gra roku", to pozwolę sobie na niepohamowany śmiech.
      • pabloz Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 20:47
        Damn, że też nie ma tutaj opcji edycji...
        Miało być "od momentu przejścia go mój sentyment do tego dewelopera z każdą kolejną grą drastycznie spada".
      • 5mieszek ME2 nie jest rozczarowaniem 28.12.10, 22:07
        Jest to jedna z najciekawszych i najdluzszych strzelanek, jakie wyszly ostatnio. Ba, od strasznie dawna.
        Tyle, ze jest niczym wiecej niz strzelanka, ktora udaje, ze nie jest tylko strzelanka. Kazda wyroznienie jako gra RPG pokazuje, jak bardzo definicja cRPG sie splaszczyla, lub jacy niekompetentni redaktorzy przyznaja ta nagrode.
        Podstawa RPG jest wybor stylu gry. W ME2 wybor stylu gry to "z czego dzis cie zabije". A mozliwosc wybierania dialogu "jestem mily/niemily" oraz wybor "gdzie teraz jechac zabijac" to o wiele za malo, by byc prawdziwymRPG.
    • gilad Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 20:47
      W tym roku pojawiło się wiele przecenionych gier ze względu na to, że rok 2010 to rok powielanych pomysłów, odcinania kuponów i wydawania tego samego z nową, ładną oprawką i zapewnieniem, że mamy się cieszyć bo jest lepiej. Taa...<br />
      <br />
      Jako posiadacz PS3 pozwolę sobie zacząć od God of War 3. Gry, która została naprawdę wyniesiona pod niebiosa tylko z powodu tego, że fajnie się wszystko zabija. Grałem i GoWa 3 przeszedłem. I nadal nie mogę zrozumieć jak ludzie mogą zachwycać się tym produktem. Fakt, jeśli chodzi o bycie H&S Kratos był dobrze zrobiony..., ale jednocześnie schematyczny i powtarzalny. Fabuła to gniot. Grafika. Miałem nadzieję, że czasy w których gry oceniało się po grafice odeszły w niepamięć. Jasne, ładna - mimo to jak na mój gust zbytnio dawała po oczach.<br />
      <br />
      CoD: BO - nadal nie potrafię zrozumieć jak to możliwe, że ludzie dostając znowu to samo, znowu płacą. CoD nie pokazuje absolutnie niczego nowego, jest perfidnym odcinaniem kuponów i powinien być zmarginalizowany przez serwisy jak i odbiorców, jako przykład ewidentnego skoku na pieniądze graczy.
      • fix_poland Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 23:49
        @gilad Ty wiesz co mówisz ?! Ogarnij się typie ! W Slasherze szukać fabuły .. Slasher może mieć tam jakąś fabułę ale wiadomo że nie będzie wielka a ty szukasz w GoW III fabuły .. Za pewnie Fabuły w grach wyścigowych też szukasz . GoW III jest świetne a Fabuła w Slasherach nie ma dużego znaczenia ..
        • gilad Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 29.12.10, 11:39
          Mam nadzieję, że skoro przelałeś już swoją furię na wiadomość to teraz odetchniesz i spróbujesz zrozumieć mój punkt widzenia. Skoro GoWIII jest grą tak epicką, pretendującą do miana gry roku, to naturalne jest, że wymagam od niej więcej. Zwłaszcza jeżeli gra ta ma tak wysokie oceny. Jeśli mówisz, że fabuła w slasherach nie ma dużego znaczenia, to według mnie się mylisz, bo w każdej grze fabuła może mieć ogromne znaczenie tylko musi być przemyślana i wciągająca.
    • damianuss Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 22:20
      Dla mnie zdecydowanie Mafia 2. Najlepsze, że pewne sceny pokazywane na trailerach czy nawet gameplayach w późniejszej grze się w ogóle nie pojawiły. Zrezygnowano z nich? To było umyślne? Nie wiem, dla mnie to była reklama, coś tam na niej było, a później tego nie dostałem. Hype się krecił, mnie w każdym razie nakręcił, a żałowałem dopiero później.
      • mixxxi96 Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 22:24
        A dla mnie wszystkie gry w tym roku były przehypowane. to znaczy nie mówię, że były złe ale na pewno przehypowane.
    • cypers Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 28.12.10, 23:21
      1. Halo Reach. Kampania dla jednego gracza jest beznadziejna jak dla mnie. O wiele bardziej podobały mi się poprzednie części(przeszedłem Halo 1, 2, ODST i ten reach, 3 powoli w drodze). Multi testowałem tylko betę, ponieważ ciężko mi jest uzbierać na live(inne wydatki).
      2. Mafia 2. Zakończenie tak mnie zdenerwowało, że niech lepiej 2k Czech odpuści sobie robienie gier.
      3. CoD Black Ops. Masakra. Niby trochę mniej głupie od MW2, ale nadal krótkie, poza tym, panowie z Treyarch uwielbiają podkradać pomysły IW. Nie dawno z ciekawości ukończyłem CoD2 Big Red One na ps2 i muszę powiedzieć, że jest to idealna kalka wszystkiego z CoD2 na PC tylko misje inne.
    • adwarkk Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 29.12.10, 05:20
      Czy GT5 by dostało grosze noty gdyby nie było GT5 ? NIE
      GT5 by dostało równe (albo nawet wyższe) noty nie nazywając sikę GT5 bo nie było super hype'a stworzonego przez graczy i recenzentów z których słów wynikało że to będzie symulatora jazdy na rowerze, motorze, motorowerze, hulajnodze, latania samolotem pasażerskim, myśliwcem, bombowcem,helikopterem wojskowym z wyposażeniem, helikopterem medycznym, awionetką, dwupłatowcami z drugiej wojny światowej, pływania skuterem wodnym, wielkim statkiem wycieczkowym, motorówką, okrętami podwodnymi, luksusowym jachtem i Bóg jeden wie czym jeszcze. A i zapomniałem o samochodach. To gracze sami stworzyli hype którego sami są ofiarami.
      CoD BO - To jest oczywiste dlaczego przehypeowane szczególnie na PS3
      Mass Effect 2- Gra fajna ale nie tak bardzo jak jest promowana przez media i jedna rzecz. A poza tym ME2 wcale takim RPG nie jest. Jedyne co ma charakterystycznego dla RPG dziś to rozbudowane dialogi z odrobiną "konsekwencji". Bo ekwipunek, levele i skille to nic specjalnego w innych rodzajach gier dziś
      Więcej teraz nie pamiętam.
    • skrutten Re: Najbardziej przeceniana/przehypowan gra 2010 29.12.10, 10:11
      Assasin's Creed: Brotherhood. Marketing zrobił swoje i ludzie naprawdę uwierzyli, że nie mają do czynienia z dodatkiem do drugiej części. Okazuje się, że wystarczy lekko przearanżować grę i po roku ponownie święcić triumfy. Twórcom proponuję w kolejnej odsłonie przenieść "skoczka" do Turynu tudzież Mediolanu, dodać mu nowy gadżet i możliwość strzelania z procy. Na tego typu patentach można spokojnie jechać jeszcze przez kilka odcinków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka