Dodaj do ulubionych

Motorstorm Apocalypse - Wrażenia?

20.03.11, 23:52
Wszystko wskazuje na to, że w naszym kraju opóźnienia gry nie było, można ją już kupić.
Czy ktoś już posiada? Jak wrażenia?
MS apokalipsa była dla mnie obowiązkowym zakupem w marcu (obok DAII i FNC), jednak demo przygasiło trochę moje chęci zakupu, a z powodu przesunięcia premiery na świecie(a dokładnie w Stanach Zjednoczonych) ciężko znaleźć jakiekolwiek recenzje i opinie.
Jeśli ktoś ma już pełną wersję, proszę o podzielenie się wrażeniami.
Obserwuj wątek
    • toread Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 21.03.11, 00:28
      Nasza recenzja pojawi się 23 marca o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem.
      A co chcesz wiedzieć? Może Maciu odpowie na parę pytań wcześniej?
      • arczisan Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 21.03.11, 08:19
        Jestem fanem motorstormów, a tematyka i pomysł na Apocalypse bardzo podobał mi się od samego początku. Każdy zwiastun tylko pokazywał, jak świetny to może być racer. Miałem nadzieję, że to będzie taki Uncharted wśród racerów. Ogrom zaskryptowanych sytuacji, powodujących (jak to mówili twórcy), że każdy tor będzie w stanie zaskoczyć gracza nawet po kilkunastu przejazdach. Na zwiastunach i dev diary wszystkie "akcje" wyglądały niesamowicie widowiskowo. Zapadająca się powierzchnia, uniki przed jadącymi w Twoją stronę koziołkującymi wagonami metra, rozpadające się budynki wierzowców itp. Wszystko to wyglądało wspaniale..
        Niestety w wersji demo ani specjalnie nie spodobał mi się model jazdy, ale to akurat najmniejszy problem. Największym zawodem była trasa pokazana w wersji demonstracyjnej. Wszystko było bardzo sztuczne, skrypty bardzo powtarzalne, nudne i już wcale nie takie widowiskowe, jak pokazano to w zwiastunach.
        Chciałbym wiedzieć, jak bardzo różni się to co pokazuje demo od pełnej wersji. Nie mam tu oczywiście na myśli ilości tras, rodzajów samochodów itp. Czy pokazana trasa w demie jest jedną ze słabszych, czy może typowa i porównywalna z resztą tras? Jak mają się inne trasy, czy trzymają napięcie i sprawiają frajdę z grania? Czy to ciągle jeszcze stary dobry Motorstorm? Jak rozgrywka w multi? Skoro w single skrypty uruchamiają się wyłącznie przy głównym bohaterze (piszę to, bazując ciągle na demie), to kiedy włączają się przy multi? Czy ciągle na multi istnieje duża randomowość w tym, kto wygra wyścig (podobnie jak było z Pacific Rift)?
    • doshin Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 21.03.11, 00:33
      www.metacritic.com/game/playstation-3/motorstorm-apocalypse
      tutaj masz recenzje, najsłabszy z motorstormów
      • c00ler Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 21.03.11, 06:26
        Grałeś, oczywiście, we wszystkie części i dlatego się odzywasz? big_grin
        • doshin Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 21.03.11, 13:36
          oczywiście, jedynka dalej na półce w kolekcji
          • fix_poland Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 21.03.11, 14:40
            A ja po demie jestem pozytywnie nastawiony smile
            • oceanic815 Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 21.03.11, 20:51
              Po demie miałem wątpliwości ale po obejrzeniu tego filmu "nawróciłem się" big_grin
              Dla tych którzy mają jakieś wątpliwości związane z grą (zwróćcie uwagę na ten falujący most!) www.youtube.com/watch?v=NZgoahkJJOI
    • arczisan Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 22.03.11, 13:21
      Otrzymałem odpowiedzi na moje nurtujące pytania, dzięki pewnej konsolowej gazecie (której nazwy pewnie wszyscy się domyślają). Napisano w niej, że fani Motorstorma mogą nie do końca wczuć sie w klimat Apocalypse. Gra jest podobno mniej hardkorowa, trasy mimo to i zdarzenia z nią związane są czymś przepięknym, czego nie widziano jeszcze w innych grach. Zaskryptowane sytuacje na trasach zwiększają swoją ilość wraz z poziomem trudności, jeśli więc demo było na pierwszym stopniu kariery, czyli Amator, może to być powód tak słabej trasy w wersji demonstracyjnej.
      Satysfakcjonuje mnie to wszystko, co wyczytałem, jadę więc kupić grę. Pozdrawiam
      P.S. W powyższej gazecie zrecenzowano już również Shift 2 i gra dostała naprawdę wysoką notę (9-/10).
    • toread Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 22.03.11, 20:24
      Mam nadzieję, że nasza recenzja pomoże w podjęciu decyzji.

Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania, to na nie odpowiemy.
      • tomwro Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 23.03.11, 11:51
        Zapowiada się niźle.
    • c00ler Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 01.04.11, 19:39
      Nabyłem właśnie za 150 zł wersję angielską, jestem bezpośrednio po przejściu pierwszej części festiwalu (poziom easy) oraz po kilku pierwszych wyścigach części pro, więc pokuszę się o małe porównanie z poprzednimi "dużymi" odsłonami serii, czyli Monument Valley i Pacific Rift.

Początek był słaby, zacząłem wręcz żałować wydanych pieniędzy. Brak mocnego intra; gdzie, do cholery podziało się "Welcome to MotorStorm! Vrrrooommm!!!"? W zamian jakaś infantylna kreskówka, mająca sprawiać wrażenie, że ta szczątkowa fabuła jest tam rzeczywiście potrzebna... "Replaye" (czyli to, co widać po zakończeniu wyścigu, gdy naszym pojazdem zaczyna sterować SI) niestety nie stoją na tej samej półce, co te z Pacific Rift - brak im realizmu, kamera pracuje wyłącznie poprzez panning i zoom, brak jakichkolwiek kamer pościgowych, poruszających się za czy obok pojazdu. Graficznie gra z tej perspektywy zupełnie inna, a dla zakochanych w PR zwyczajnie gorsza: szczątkowy kurz spod kół, w dodatku taki, który nie reaguje na światło i cień; brak efektu kumulowania się brudu na pojazdach; brak efektu tzw. perspektywy powietrznej, nadającej pozór namacalności zarówno atmosferze, jak i głębię widokom na trasie. Zdaję sobie sprawę z tego, że pewne cięcia były konieczne, by przystosować silnik do pracy w 3D oraz rozdzielczości 1080p w trybie 2D, ale niestety wycięto to, co najbardziej mnie przyciąga do tej serii - wizualny realizm, tę piękną brzydotę kurzu, błota i brudnych bezdroży.

Co w takim razie dodano? Przede wszystkim intensywniejsze poczucie prędkości na trasie. Wyścigi o specjalnym charakterze, nie punktowane na miejsca, a wymagające jedynie dotarcia na czas, by przeżyć (np. ucieczka z miasta na lotniskowiec) dosłownie zrywają z głowy kask, tupecik i resztki własnych włosów. Pęd jest wariacki i tym intensywniejszy, im szybszym pojazdem kierujemy. Różnice między klasami pojazdów są tu bardziej uwypuklone, niż w PR i MV.

Nie ograniczają się one wyłącznie do prędkości - model jazdy wygląda na usprawniony oraz bardziej finezyjny, więc już po kilku wyścigach przestała mnie śmieszyć świeża informacja o tym, że twórcy w najbliższym patchu zamierzają dodać obsługę... kierownicy. Jazda szybkim samochodem przypomina bardziej to, co można poczuć w grach Codemasters, np. w Grid, niż w pierwszej części MotorStorm - na pewno nie jest to symulacja, ale teraz jazda nie ogranicza się już do duszenia gazu do oporu, drift jest czuły na nacisk gazu i hamulca, motocykle prowadzi się bardziej naturalnie, a quady już nie kojarzą mi się z muszlą klozetową na kółkach.

W końcu wygląd posiadanych pojazdów można dopasowywać do własnych wymagań estetycznych smile Masa opcji tuningu wizualnego, przewyższająca o kilka klas to, co dostaliśmy w PR, bardzo cieszy. Kolory lakieru, wzory nakładane nań, stickery w przeróżnych miejscach, zmiana czcionki numerów startowych, jak i możliwość wybrania własnych numerów, wzory tarcz hamulcowych, kształty widelców i wahaczy, i Bóg wie, co jeszcze. Upiększenie wszystkich dostępnych pojazdów to długie godziny dłubaniny, jeśli oczywiście ktoś to lubi. Brud nie zniknął całkowicie z nowej odsłony gry: w opcjach kustomizacji wyglądu można dobrać również poziom zabrudzeń i zadrapań lakieru naszego pojazdu.

Jest też nowy, bardziej rozbudowany tryb photomode, umożliwiający wykonywanie "fotografii" podczas wyścigów. Jest on praktycznie żywcem przeniesiony z... WipEout HD, więc umożliwia zmianę płaszczyzny ostrości, wielkość samej głębi ostrości, poziom naświetlenia (jasności) oraz włączenie efektu rozmycia obrazu w ruchu (albo dla kamery, albo dla pojazdu - nie ma niestety, podobnie jak i w WipEout, możliwości użycia obu efektów naraz).

Ta gra od strony wizualnej prezentuje się lepiej podczas wyścigu, niż na wspomnianych wyżej "powtórkach". Świetnie wygląda jazda w nocy z włączonymi reflektorami (również nowość); większe wrażenie, niż w PR, wywierają wyścigi w deszczu. Światło słoneczne i oświetlone nim trasy, szczególnie rano lub wieczorem, wciąż potrafią zachwycić. Nie miałem okazji pograć w 3D, ale jest wielce prawdopodobne, że gra w tym trybie zyskuje tak wiele, że usprawiedliwia to rezygnację z niektórych rozwiązań wizualnych, obecnych w poprzednich odsłonach. Jednak posiadacza zwykłego tv i miłośnika serii mogą one - jak już wspominałem - boleć.

Apocalypse to całkiem inny MotorStorm. Królem bezdroży i błota wciąż pozostaje dla mnie Pacific Rift, ale tu, być może, mamy do czynienia z pretendentem do innego tronu: króla wyścigów akcji. Mam jedynie nadzieję, że tytułowa apokalipsa nie oznacza wcale końca tej wspaniałej serii gier smile
    • coletrain Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 02.04.11, 12:27
      jednym słowem... czy opłaca się kupić empikowy zestaw "motorstorm apokalypse + dual shock" za 300 zł ?

Chcę kupić drugiego pada i szukam okazji pad+gra (gra najlepiej jak ma co op)
      • arczisan Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 02.04.11, 12:57
        Ja się nie zawiodłem. Ostrzegam tylko, że kampania single jest króciutka (o wiele krótsza od tej w Pacific Rift). Jeśli więc nie masz w planie bawić się dalej w trybie multi, lub ze znajomymi na split screenie, to nie warto wydawać tych 200zł . Kampanię można przejść w 3 dni,a nawet i szybciej jak się ktoś uprze. Multi jest całkiem niezłe i póki są gracze i nie ma problemu ze znalezieniem gry (a po wypuszczeniu patcha już nie ma z tym problemów), to jest ok.
        • coletrain Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 02.04.11, 13:30
          multi i split screen na pewno byłby grany... nie pali mi się aż tak do tej gry ale to chyba dobra alternatywa (i opłacalna) bo z tego co widziałem sam pad nawet na allegro kosztuje ok 150 zł + przesyłka...
        • blama Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 02.04.11, 13:30
          Dla mnie gra bez wad 10/10 jak większość eksów Sony.
          • frytkak Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 02.04.11, 15:06
            @blama jakby sie okazało że gra wyjdzie też na inne platformy to byłaby śmieciem nie? Żal mi takich ludzi.
            • oceanic815 Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 02.04.11, 20:28
              Żal ci ludzi mających własną opinię, co? To co ty sądzisz o Motorstormie, mistrzu?
              • coletrain Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 02.04.11, 20:50
                oceanic815 wsumie rozumiem trochę czemu tak napisał... zobacz na komentarze blamy... ja mam ps3 i zastanawiam się nad kupnem motorstorma, gdybym sugerował się opinią blamy mógłbym wtopić...... widać że troll jakiś.

Oczekuję konkretnych krytycznych komentarzy gdzie mogę sobie wyrobić mniej więcej opinię, a nie bezkrytycznego zachwalania... wolę się mile zaskoczyć niż srogo rozczarować..... szkodzisz ludziom którzy mają ps3 blama... nie pomagasz...
    • cremek Re: Motorstorm Apocalypse - Wrażenia? 03.04.11, 09:06
      A jak powiem tak - po zagraniu w demo bylem strasznie na NIE, ale poniewaz uwielbialem Pacific Rift stwierdzilem, ze zaryzykuje i najwyzej szybko sprzedam. I co musze stwierdzic, to ze jest to kolejna gra przy ktorej zagraniu w demo zbyt wczesnie wystawilem negatywna opinie (podobnie bylo z NFS Hot Pursuit). Apocalypse jest inne niz PR, ale dla mnie jest najlepsza czescia cyklu wlasnie ze wzgledu na ogrom wydarzen na trasach oraz warianty tras, ktorych nie da sie opanowac tak szybko jak w poprzedniej czesci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka