morkel Re: S jak... Settlers 15.10.11, 13:52 Dawno, dawno temu (w 1993 r.) leśną drogą w stronę miasteczka podążał konno zakuty w zbroję rycerz. Wesoło witały go dzieci, zajączki i rzemieślnicy. Zamek zapraszająco opuścił przed nim most zwodzony i... tak rozpoczęła się oszałamiająca kariera Osadników, która trwa do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: S jak... 15.10.11, 14:26 Super - to hasło mówi samo za siebie. Jak wiele gier zaczynało się od słowa "Super"? "Super Mario Bros.", "Super Frog", "Super Stardust", "Super Street Fighter II Turbo", "Superbike", itd.. Było tego setki, a będzie jeszcze tysiące. Z pewnością każdy znajdzie wśród gier, których tytuł zaczyna się od "Super" jakąś perełkę, która szczególnie utkwiła w jego pamięci, i na myśl o której łezka w jego oku się zakręci. Odpowiedz Link Zgłoś
loqs S jak Soldat 15.10.11, 14:55 Soldat - multiplayerowa gra akcji rozgrywająca się na dwuwymiarowych arenach. Jej pierwsza wersja została wydana w 2002 roku przez Michała Marcinkowskiego. Rozgrywka jest niezwykle dynamiczna, toczy się na 63 standardowych mapach i setkach map stworzonych przez fanów w 7 zróżnicowanych trybach. Do dyspozycji gracza oddano kilkanaście rodzajów broni podstawowej, drugorzędnej oraz specjalnej. Atualnie Soldata rozwija grupa developerska pod kierownictwem Shoozzy. Odpowiedz Link Zgłoś
beastie84 S jak...Solitare 15.10.11, 15:04 solitare - windowsowy pasjansik,każdy zna i gra w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
beastie84 S jak...Strafe 15.10.11, 15:10 Strafe - podstawowy element movementu w większości gier FPP. Strafowanie, strafing polega na poruszaniu się trzymając wciśnięty klawisz odpowiedzialny za ruch w dowolnym kierunku. Zaawansowane strafowanie wiąże się ze szybką zmianą kierunków ruchu, połączoną z ciągłym utrzymywaniem celownika na przeciwniku. Odpowiedz Link Zgłoś
galekanalek Re: S jak... 15.10.11, 15:39 Serwer - czym byłaby jakakolwiek rozgrywka, gdyby nie miała gdzie się odbyć. Dla wielu graczy, serwer, to praktycznie część mieszkania, wirtualne pomieszczenie częściej oblegane niż kuchnia bądź toaleta. Każdy ma swój ulubiony, praktycznie zawsze współdzielony, gdzie bywalcy uczą się koegzystencji na jasnych zasadach zdefiniowanych przez administratora. Odpowiedz Link Zgłoś
ziomczyslaw S jak Sid Meier 15.10.11, 20:36 Sid Meier- współzałożyciel Firaxis Games,a także twarz tej firmy. Gry sygnowane jego nazwiskiem to najlepsze strategie i symulatory w historii ( wystarczy wymienić chociaż najsłynniejszą serię Cyvilization, czy też Pirates) Odpowiedz Link Zgłoś
squall24 Re: S jak... Simon the Sorcerer 16.10.11, 12:45 Fabuła gry opowiada o przygodach tytułowego Simona, przeciętnego nastolatka, którego życie potoczyło się nowym torem po tym jak odnalazł pewną magiczną księgę. Simon został przeteleportowany do magicznego świata, pełnego goblinów, orków i czarodziejów. Główny bohater musi pomóc jednemu z tych ostatnich, Calypso. Został on bowiem porwany przez złego maga Sordida. Warto przy okazji dodać, iż wzorem popularnych przygodówek LucasArts gra jest wręcz przepełniona dobrym humorem. Dotyczy to niemal wszystkich aspektów rozgrywki, dialogi są w ogromnej większości przypadków niepoważne, główny bohater wykonuje niejednokrotnie dziwne czynności, a postacie jakie spotyka na swojej drodze, parodiują znane osoby. Główny bohater może odwiedzić kilkanaście zróżnicowanych miejsc przy czym do niektórych z nich dociera dopiero w dalszej części gry po, wykonaniu określonych czynności. Sporym ułatwieniem jest magiczna mapa, dzięki której błyskawicznie można przeteleportować się do wybranego miejsca na planszy. Odpowiedz Link Zgłoś
k0d S jak... Sławomir Serafin 16.10.11, 14:06 Sławomir Serafin - Urodzony w Częstochowie. Lat 34. Żonaty. Legendarny dziennikarz branży gier komputerowych. Pracował w wielu serwisach internetowych (m. in. Onet.pl i Gamecorner.pl). Znany ze swoich kontrowersyjnych poglądów. Zdeklarowany fan PC, ciężkiej muzyki metalowej oraz uniwersum Warhammer 40 000. W równej części nienawidzony za krytyczny stosunek do konsol co uwielbiany za bezgraniczne oddanie PC. p.s. to nie wazelina. Nie mam ukrytego celu w umieszczaniu tej notki . Bardziej ciekawi mnie reakcja czytelników i to czy Sławek zasłużył już na miano legendy. Odpowiedz Link Zgłoś
k0d Re: S jak... Sławomir Serafin 16.10.11, 14:12 Swoją drogą wpadł mi do głowy fajny pomysł. Czytelnicy GC mogliby spróbować scharakteryzować innych czytelników, na podstawie ich wypowiedzi w komentarzach i na forum. Sprawdzilibyśmy na ile można poznać i opisać ludzi, których zna się tylko w ten sposób. Jak wiele informacji osobistych można wyciągnąć z samej aktywności na GC. Taki eksperyment socjologiczny połączony z dobrą zabawą . Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: S jak... Sławomir Serafin 17.10.11, 15:02 odnośnie eksperymentu - ja jestem za. Wymyśl jak to zrobić, nakreśl zasady, wrzuć na bloga, a ja to przykleję na głównym indeksie GC i zobaczymy co się urodzi Odpowiedz Link Zgłoś
k0d Re: S jak... Sławomir Serafin 17.10.11, 19:08 Ok. Zbiorę się i napiszę (oby motywacji starczyło ) A co do Twojej osoby, tak z ciekawości dwa pytania: 1) W jakich jeszcze serwisach pracowałeś (coś chyba kiedyś pisałeś ale mi umknęło)? 2) Czy pamiętasz niejakiego Artura Starzyka (Ramirey) i czy miałeś kiedyś okazję go spotkać? Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: S jak... Sławomir Serafin 17.10.11, 15:01 oczywiście, że zasłużył! mówię to ja, czytelnik! łubudubu, łubudubu! Odpowiedz Link Zgłoś
shifter84 S jak Superfrog 17.10.11, 13:27 Superfrog - kultowa platformówka znana przede wszystkim graczom Amigi, jednak doczekała się również konwersji na PC. Wyprodukowana została w 1993 roku przez firmę TEAM17. Gra posiada bardzo kolorową, bajkową grafikę, a etapy umieszczone w różnych krainach są bardzo rozbudowane. Pomimo swojego wieku, gra jest nadal popularna wśród starszych graczy. Odpowiedz Link Zgłoś