Dodaj do ulubionych

BF3 a realizm

06.11.11, 23:41
Sporo się na GC naczytałem o "realizmie" w nowym BeeFie, dzięki czemu rzekomo ten tytuł góruje nad "arcadowym" MW. Jak więc skomentujecie to?

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6AFPGc15bn8#!
Tak jest, snajperski shotgun. Realizm, fuck yeah!

Żeby nie było - niczego nie hejtuję, nie jestem fanbojem. Ciekawi mnie po prostu, co o realistycznym snajperskim shotgunie powiedzą ci, którzy z taką pasją bronią najnowszego BF.
Obserwuj wątek
    • borianello Re: BF3 a realizm 07.11.11, 08:21
      Jak chcesz realizmu to idź do wojawink
      Trochę mnie bawią spory dotyczące realizmu gier i odwzorowania broni. To nie przeszkadza Ci, że po śmierci możesz się odrodzić dowolną ilość razy, a snajperski szotgan Ci przeszkadza? tongue_out
      • mnik1 "Przesłanie" jest zupełnie inne! 07.11.11, 09:52
        Nie o to mi chodzi, odnoszę się jedynie do bardzo często pojawiającego się na GC schematu "BF jest pro, realizm, taktyka, ochy i achy", "MW to debilna strzelanka dla dzieci". A takie rewelacje w kontekście zaprezentowanego przeze mnie filmu są raczej nieprawdziwe.

Oczywiście od gier typu MW czy BF realizmu i taktyki żadnej nie oczekuję (64 "randomowych" graczy na serwerze i taktyka? Lol!) i bardzo mnie dziwią wypowiedzi wskazujące na "teamplay" i "taktykę" jako główne zalety nowego BF. A to jest po prostu śmieszne - grupka nieznających się osób z których połowa nie zna żadnego "ludzkiego" języka nie stworzy zgranej drużyny i każdy będzie po prostu latał po mapie w poszukiwaniu fraga. Zupełnie jak w MW.

suspicious
        • caldurseer Re: "Przesłanie" jest zupełnie inne! 07.11.11, 10:16
          Obie gry są siebie godne, a podziały typu "gram w BF-a to jestem pro" uważam za po prostu śmieszne. W tych tytułach jest tyle "realizmu" co "dylematów moralnych" w "Smerfach" wink Chcesz "pseudorealizmu"? Graj w Armę.
        • tom_tom_1 Re: "Przesłanie" jest zupełnie inne! 07.11.11, 10:18
          Jeżeli chodzi o taktykę, to jej minimum wymuszają mapy trybu RUSH.
          Nie da się tego przejść na zerga. Nie, jeżeli ktoś kto broni ma minimalne pojęcie o grze. Deathmatch i Conquest to oczywiści inna bajka.

Zgadzam się jeżeli chodzi o "realizm" natomiast.
          • caldurseer Re: "Przesłanie" jest zupełnie inne! 07.11.11, 10:47
            Odnosiłem się tylko do tego "realizmu", a może nawet "Realizmu" poruszonego przez mnik1 - "taktyczne" jest przecież w BF-ie nawet obstawienie jakiegoś wąskiego przejścia w obronie - wydaje się to oczywiste, ale "drony" (spodobało się to określenie) zachowują się tak bardzo rzadko. Już nawet nie wspominam pakowania się na pałę pojazdem w środek zajętego punktu kontrolnego, a potem szybki "eject" w bezpieczne miejsce wink
        • borianello Re: "Przesłanie" jest zupełnie inne! 07.11.11, 10:39
          Jak to z CoDem jest to do końca nie wiem, bo multi widziałem tylko na YT i stwierdzam, że wolę Quake 3.
          BF jest taktyczny, z tym że teraz rzucili się na niego wszyscy, także ci, którzy o grze pojęcia nie mają. Za miesiąc, dwa sytuacja na serwerach się uspokoi i więcej sensownych ludzi zostanie.
          Mi się czasami udaje trafić na randomową ekipę, z którą daje się grać drużynowo. Jeśli cierpisz na deficyt takich ludzi - jest przecież GCowy TS, wbij na niego i będziesz cieniasów kosiłsmile
    • slawomir.serafin Re: BF3 a realizm 07.11.11, 11:50
      grałeś w BF3 czy tylko oglądałeś ten filmik? jeśli nie grałeś, to zagraj, polecam Szturm na Sekwanie, bez różnicy po której stronie - bardzo ładnie tam widać na pierwszy rzut oka, zwłaszcza na pierwszym etapie, jak bardzo taktyka i współpraca są w tej grze niezbędne.
      • the_mister_a Re: BF3 a realizm 07.11.11, 12:41
        Pierwszy etap jest świetny, potem mapa traci trochę dynamiki wg mnie
        • slawomir.serafin Re: BF3 a realizm 07.11.11, 13:49
          pierwszy etap jest całkowicie źle zbalansowany i jeśli atakujący nie są drużyną o dwie klasy lepszą, to nie mają szans smile ale potem już jest w miarę dobrze, zwłaszcza po drugiej stronie Sekwany
    • slawomir.serafin Re: BF3 a realizm 07.11.11, 11:59
      obejrzałem filmik i nie wiem za bardzo o co ci chodzi. Że shotgun ze slugiem jest niezłą snajperką? No jest, ale nie lepszą niż dedykowane snajpy. A poza tym? Drużyna gościa była o klasę lepsza od przeciwnika, on kompletnie nie przyłożył ręki do zwycięstwa - gdyby poszedł na pierwszą linię i pomagał przy MCOMach, to by padł jak mucha - widać to było w starciu z asfaltem z F2000. Autor wideo po prostu grał w to jak w deathmatch, dla siebie, na wynik. Pewnie fan Call of Duty jakiś.
      • teekay Re: BF3 a realizm 07.11.11, 12:44
        Co nie zmienia faktu, że możliwość zamontowania lunety do shotguna wydaje się dość bzdurnym pomysłem, przynajmniej dla mnie. Chociaż jak oglądam na youtubie (bo własnej kopii nie mam) zmagania różnych osobników w BFie , to chyba najbardziej śmieszą mnie oślepiające latarki (nawet w słoneczny dzień) i lasery. Dlaczego w tej grze nie ma taktycznych zwierciadeł albo luster? ;>
      • snejki Re: BF3 a realizm 07.11.11, 12:45
        @Sławek

barrel.24stores.com/st894.jpg
        No tak, nie ma w tym nic dziwnego, że ze shotguna można zrobić snajpę, seems legit for me
      • the_mister_a Re: BF3 a realizm 07.11.11, 12:46
        Sławek odzywa się w tobie fanboj jednak. Argumenty teraz dales kompletnie do dupy. Koleś nagrał filmik, żeby coś udowodnic, a wiec co to za argument o tym, że nie przyłożył ręki do zwycięstwa. To samo z walką z F2000. Przecież wpadniecie na goscia ogarnietego co ma f2000 a ty masz cokolwiek innego raczej zakończy się na asfalcie. Facet nagrywal zeby pokazac troche dziwną akcję z shotgunem, a nie zaprezentowac jak w bf3 powinno sie grać.

CO do róznicy pomiędzy CoD i Battlefieldem. Ta taktycznośc nie polega na odwzorowaniu broni, ale na celach gry. Obowiązek zdobywania czy przejmowania określonych celów, a z drugiej strony ich obrony wymusza inne podejście. Różnice w odwzorowaniu dostepnych pukawek pewnie nie istnieją. Zreszta jak chcesz realizm na prawdę to grasz w ARME, a nie Bf3.
        • snejki Re: BF3 a realizm 07.11.11, 13:16
          @the mister
          Sławek miał bojkotować BF3, ale okazało się, że o czymś trzeba na GC pisać, w coś trzeba grać to na bezrybiu i rak ryba ... Teraz jest dzielnym fanbojem i własną piersią ochroni BF3 przed hejterskimi podjazdami
        • slawomir.serafin Re: BF3 a realizm 07.11.11, 13:56
          1. argument "jesteś fanbojem" zwykle pada pierwszy z ust fanboja właśnie, dokładnie tak samo jak "jesteś kretynem" i tym podobne

2. nie wiem jakie jest połaczenie między shotgunem ze slugami i lunetką a realizmem wg twórcy wątku, bo realizm w BFie to głównie poczucie, że jest się na prawdziwym polu bitwy, huczącym od wybuchów, wystrzałów z przetaczającymi się obok czołgami i latającymi nad głową samolotami. BF jest bardziej wiarygodny niż jakikolwiek CoD w multi - i takie stwierdzenie to nie jest fanbojstwo, tylko fakt. Nie tak wiarygodny jak ArmA czy RO, ale dużo bardziej niż CoD. A jeśli ktoś nie może się z tym pogodzić i przejść dalej, to właśnie jest zaślepionym fanbojem.
          • the_mister_a Re: BF3 a realizm 07.11.11, 14:00
            PRZECIEZ JESTES FANBOJEM DO CHOLERY!!!

sam to pisales, więc o co chodzi?
            • slawomir.serafin Re: BF3 a realizm 07.11.11, 16:35
              zabawne, ale... gdzie pisałem? bo przypominam sobie coś wręcz przeciwnego, znaczy się to, że pisałem, że oficjalnie przestaję być fanem BFa... no, ale jak coś nie pasuje do teorii, to się to pomija milczeniem i sugeruje coś wręcz przeciwnego, najlepiej krzycząc na forum...
    • kawira Re: BF3 a realizm 07.11.11, 12:41
      Przecież shotgun na slugach to jak zwykły karabin myśliwski. Za dużo gier :p
    • nuneeez Re: BF3 a realizm 07.11.11, 12:56
      BF3 to nie symulacja, takie żale można mieć do americas army 2.X, 3.0, a nie do bf... BF ma być zajebisty, a nie super realistyczny. Chcesz realizmu jedź do Iraku, Afganistanu, czy gdzie tam jeszcze mają ropę. To jest gra komputerowa, która nigdy nie bedzie realistyczna w 100%! Poza tym, myślisz że gdybym do Ciebie strzelił z 870 ze 100 metrów,to byś poczuł tylko lekki powiew wiaterku na wąsie?

(Napisałem to ze straszną pasją obrony nowego BFa)
      • mklucznik Re: BF3 a realizm 07.11.11, 13:33
        Na starcie informuję, że nie gram w BF3, ale co do realizmu związanego z tym nieszczęsnym shotgunem mogę polecić mniej gier, a więcej wiedzy w temacie - celność i nośność slug-ów jest wysoka i czasami zespoły strzelców wyborowych w jednostkach policyjnych korzystają z takiego zestawienia do np. przestrzeliwania silników bądź kół samochodowych. Za czasów kiedy jeszcze istniał SPAT Warszawa można było wyłapać zdjęcia "niemożliwego" połączenia strzelby z lunetą...
      • slawomir.serafin Re: BF3 a realizm 07.11.11, 13:57
        gdyby walił ze śrutu, to owszem, ale tutaj wali slugami
      • galekanalek Re: BF3 a realizm 08.11.11, 03:31
        > żale można mieć do americas army 2.X, 3.0
        Jak można mieć żale do Counter-Strike'a od rekruterów?
    • szczqcz Re: BF3 a realizm 07.11.11, 13:40
      Gdybyś choć trochę interesował się bronią to wiedziałbyś, że tak w rzeczywistości jak i w BF3 z shotguna nie strzela sie tylko śrutem, ale korzysta się czasami też z "sabot slugs" co właśnie robi koleś na filmiku.

en.wikipedia.org/wiki/Shotgun_slug#Saboted_slugs
      "Saboted slugs, when fired out of a rifled barrel, are generally far more accurate than non-jacketed slugs out of a smoothbore, with accuracy to 300 metres"

A u producenta najpopularniejszego shotguna w Stanach Remington 870 może być wyposażony np. tak:

www.remington.com/products/firearms/shotguns/model-870/model-870-sps-shurshot-synthetic-super-slug.aspx
    • mukero320 Re: BF3 a realizm 07.11.11, 14:06
      Efektywny zasięg takiego "sluga" to ponad 140m.
      Tak więc filmik seems legit.
    • mnik1 BF3 a realizm 07.11.11, 14:34
      Mam wrażenie, że wbrew moim intencjom zostałem trollem wink

Realizm i BF to temat na dłuuuuugi tekst, ale w skrócie można powiedzieć, że... o żadnym realizmie mowy być nie może ( i.imgur.com/38TPF.jpg ). Czy to źle? A skąd. Jak chcę realizmu to odpalam Armę, nie BF. Koledzy słusznie zauważają, że osądzanie BF o brak realizmu jest dość głupie. Problem pojawia się, gdy często ci sami ludzie w komentarzach pod tekstami o MW opisują nowego CoDa jako "tytuł dla dzieci" a sami są fanbojami gry, która jest w zasadzie identyczna - latareczki i laserki, skoko-biegi z RPG po pachą, "akrobatyczne headshoty". Nie możecie zaprzeczyć, że tego w BF nie ma i jednocześnie strasznie hejtujecie te same elementy występujące w MW - a to już lekki bezsens, "nieprawdacie"?

Taktyka to już inna sprawa, BF ją premiuje, MW nie, ale nie oznacza to, że jest pod tym względem tak różowo, jak to przedstawiacie. Sprawa wygląda podobnie jak w WoT czy RO2 - gracze uczą się, jak grać na danej mapie, co robić w danym momencie. Gdy już ten cel zostanie osiągnięty - czas na taktykę się kończy i zostaje radosne latanie po mapie. Owszem, jest masa ludzi którzy wyżej na ilość fragów przedkładają dobro drużyny, ale zostają oni przytłoczeni przez jeszcze większą masę statsiarzy, dla których frag to największa świętość.

I tu ponownie pojawia się MW przedstawiany jako "bezmyślna sczelanka".

Grałem w BC2, grałem w BF2, grałem w przeróżne CoDy, nowego BFa i MW kupię "kiedyś tam". Fanbojem żadnej z tych serii nie jestem ale niestety, tego samego o niektórych z was tego powiedzieć nie można (tak, Ojcze Prowadzący, ty też jesteś fanboj smirk)

Co do samych pocisków slug i snajperskich shotgunów - oczywiście że zdaję sobie sprawę z istnienia pocisków tego typu ale zwróćcie uwagę na fakt, że jest pocisk głównie myśliwski. W warunkach militarnych oczywiście też się sprawdza, ale nie gra tam pierwszych skrzypiec i raczej nikt nawet nie pomyśli, by używać ich w taki sposób. Ale w BF wszystko jest możliwe wink
      • mklucznik Re: BF3 a realizm 07.11.11, 15:32
        "...i raczej nikt nawet nie pomyśli, by używać ich w taki sposób"

Głupoty gadasz, ale to już pewnie sam wiesz. Jak już pisałem, nawet w Polsce używano takiej kombinacji w celu rażenia siły żywej i mechanicznej. Poczytaj, popytaj - łatwo znaleźć.
      • caldurseer Re: BF3 a realizm 07.11.11, 16:02
        Nie bardzo wiem o co chodzi z tą całą dyskusją - osobiście jeżeli ktoś by mi powiedział, że mam wybrać co ma wylecieć z gry: "snajperski shotgun", a "magiczny celownik termowizyjny" (filmik o tym pojawił się nie taka dawno na GC) to już wolę tego "shotgun-a". Niech sobie nawet wprowadzą broń laserową i działka plazmowe, samej istoty gry to przecież nie zmieni. Co za różnica, że broń nazywa się "xxx", a inna "xxy", jeżeli większość pukawek różni się jedynie wyglądem i odgłosami? (mało jeszcze ugrałem, może później jest inaczej).
      • slawomir.serafin Re: BF3 a realizm 07.11.11, 16:37
        Owszem, jest masa ludzi którzy wyżej na ilość fragów przedkładają dobro drużyny, ale zostają oni przytłoczeni przez jeszcze większą masę statsiarzy, dla których frag to największa świętość.

--------------------

ano jest. I wszyscy w BF3 czekają, aż po premierze MW3 wrócą do siebie i w końcu będzie można normalnie grać big_grin
        • janek2010 Re: BF3 a realizm 07.11.11, 21:32
          slawomir.serafin napisał:

> Owszem, jest masa ludzi którzy wyżej na ilość fragów przedkładają dobro drużyny
          > , ale zostają oni przytłoczeni przez jeszcze większą masę statsiarzy, dla który
          > ch frag to największa świętość.
          >
          > --------------------
          >
          > ano jest. I wszyscy w BF3 czekają, aż po premierze MW3 wrócą do siebie i w końc
          > u będzie można normalnie grać big_grin

świetne te opinie... to nie balans gry jest zły tylko jak zwykle fanboje CoDa ...ech .przeczytajcie te swoje "przemyślenia " jeszcze raz ...proszę. Napisałbym ,że przecież fragi w BFie nic nie dają ...człowiek umie liczyć i wie,że bardziej oplaca mu się coś na szybko naprawić, rzucić amo czy spowodować mały cudzik zmartwywchstania.ale do Was to i tak nie trafi...fanboje CoDa źli - my dobrzy (czyt.:Wy).

odnośnie tematu realizmu :

www.youtube.com/watch?v=hqSKAmFFuOI
          spodobał mi się zwłaszcza latający robocik ...
        • jozi02 Re: BF3 a realizm 09.11.11, 23:57
          Śmieszne.

W RO2 wszyscy czekali na premierę BF3 by w końcu gracze robiący największy bałagan też poszli do siebie wink
    • cyrecok Re: BF3 a realizm 12.03.12, 21:26
      Kto tak mówi? Te same osoby które narzekają na powtarzalność CoD-ów, wychwalają syfny Skyrim, hejtują Obliviona, kochają GTA, nienawidzą TIBII, kochają ME, leszczplajerów... Mógłbym wymieniać w nieskończoność. A ty za to brzmisz jako fan CoDa na pctowym forum płaczący że nie ma przyjaciół. Do tego narzekający na idiotów, ponieważ będąc po drugiej stronie barykady głupoty nawet tego nie zauważył.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka