Dodaj do ulubionych

Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować?

16.04.12, 17:03
Witam smile. Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem nowych gier Paradoxu, lecz niektóre opinie o nich wciąż mnie od tego odciągają. Dlatego postanowiłem zapytać bezpośrednio. Grałem i gram w Victorię I i EU II. HoI I posiadam, ale długo nie grałem – czytałem, że w kolejnych częściach tej gry drastycznie zmienia się mechanika rozgrywki. EU III sobie odpuściłem, gdy przeczytałem, że w grze jest mniej wydarzeń historycznych i jest łatwiejsza. Victoria II odeszła w zapomnienie po przeczytaniu podobnych wypowiedzi. Jedynie przy HoI II i III czytałem o lepszych zmianach. I tutaj pada moje pytanie: opłaca się kupować nowe dzieła Paradoxu? Czy EUIII jest lepsze od EUII? Która część Hearts of Iron jest najlepsza – I, II czy III? Oraz w tej chwili najbardziej interesująca mnie rzecz – czy Victoria II jest warta jakiejkolwiek kasy, gdy posiada się Victorię I? Nie chcę się zawieść i stracić pieniędzy na odgrzewane kotlety z mniejszą i słabszą zawartością.

[Tak, ta wiadomość została wywołana promocjami na niektórych stronach.]

Pozdrawiam wink.
Obserwuj wątek
    • errabundi Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 17.04.12, 09:56
      Nawet bym si nie zastanawiał. Raz, że Paradox. Dwa, że wszystkie późniejsze części są bardziej rozbudowane od poprzedniczek. Sam uwielbiałem EUII, ale gdy przesiadłem się na EUIII, wciągnęła mnie maksymalnie. I regularnie do niej wracam, bo to gra, której rozwiązania nie mają sobie równych. EUIII w stosunku EUII nie jest uproszczona, wydarzeń historycznych jest mnóstwo; bardziej określiłbym grę jako bardziej zbalansowaną, choć też trudniejszą.

O HoI3 nie dyskutuję, bo to rewelacja, jakich mało.

A VicII też jest niczego sobie, choć przy tej - ze względu na poziom komplikacji - spędziłem chyba najmniej czasu.
    • slawomir.serafin Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 17.04.12, 10:23
      powiem tak - każda kolejna część jest lepsza, ale kosztem niektórych rozwiązań z poprzedniej. W EU3 jest mniej wydarzeń historycznych, w HoI3 nie ma techteamów - są to lepsze gry, ale pewnych rzeczy brakuje. A właściwie brakowało, bo minęło już sporo czasu od premiery każdej z nich i jest masa najprzeróżniejszych modów, które dodają to czego brakowało i masę rzeczy, których nie brakowało, ale są zajebiste.

Generalnie bierz i to w ciemno, ale z jednym zastrzeżeniem - po jednej sztuce na raz, bo to nie są gry na kilka godzin, więc we wszystkie w tym kwartale nie pograsz smile
    • aihs Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 17.04.12, 10:56
      Jeżeli chcesz to mogę ci oddać (za koszt przesyłki) zafoliowaną złotą edycję HoI II.

To to o ile dobrze pamiętam pudełko.
      https://www.gry-online.pl/galeria/gry13/527549468.jpg

Chętnie bym pograł ale nie mam aż tyle czasu a to już w ogóle jest gra, której celem jest wysysanie z człowieka życia wink

PS jeżeli będziesz zainteresowany to wyślij mi wiadomość na GC albo na maila aihs at gazeta.pl
    • the_mister_a Stare lepsze 17.04.12, 12:22
      Nowe części są dużo gorsze od tych klasycznych wersji w mojej opinii. Nie ma tej magii, jest dużo złych założeń i gry są takie puste bez ducha.
      Lepsza jest już Victoria 2, która psuje błędy w kolejnych patchach, które wprowadzają poprawki i psują coś nowego.
      EU3 jest fajne w miarę fajne z dodatkami, samo to zła gra po prostu.
      Niewątpliwym hitem jest jednak Crusader Kings 2. TO jest wielki powrót do formy Paradoxu. Gra dopracowana, głęboka, skomplikowana i rajcująca i ją Ci gorąco polecam.
      • harrykot Re: Stare lepsze 17.04.12, 13:30
        Ja podpisuję się obydwoma rękami.
        Bierz Crusader Kings 2. Pierwsza cześć była fajna, ale druga jest genialna.
        Mechanika jak to w grach paradoxu, a grywalność miodna.
        (Ja w 1370 mam już pod berłem 4 królestwa Polski, Litwy, Finlandii i Szwecji, niestety Złota Orda podebrała mi Norwegię, więc uderzam na Węgry...)
    • maladict Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 17.04.12, 13:37
      Wydarzenia historyczne w EUII były fajne ale do czasu, potem robiło się trochę nudno i przewidywalnie - zostaw dużą armię w prowincji X bo za pół roku będzie tam rebelia, nie atakuj państwa Y bo i tak za trzy lata połączycie się itp.
      Uważam trójkę za dużo lepszą pod warunkiem, że jest to 'Chronicles'.
      W HoI nie grałem powyżej jedynki w Victorię za krótko, ale powiem szczerze: wierzę Szwedom i jak do tej pory się na ich sequelach nie rozczarowałem.
      Jak jest promocja to bierz.
    • hildark Odpowiedź 17.04.12, 13:59
      Z grami Paradoxu jest jeden poważny mankament. Wersje 1.xx, czy 2.xx były z reguły niedopracowane i bardzo okrojone w porównaniu z kolejnymi odsłonami. Trochę się to zmieniło przy Crusader Kings 2. CK2 jest względnie zbalansowana i dosyć szybko pojawiają się łatki poprawiające błędy. Ale jes bym tej gry nie kupował, przed pojawieniem się conajmniej dwóch dodatków. Polecam zakup Europy Universalis 3. Nie tak dawno wyszedł juz czwarty dodatek. Rozgrywka pomiędzy wersją podstawową, a aktuaulną jest nieporównywalna. A jeśli chodzi o brak eventów historycznych, to zawsze można poszukać na oficjalnym forum gry modów, których do wszystkich gier Paradoxu jest zatrzęsienie. Jeśli chodzi o Hearts of Iron 3, rozgrywka przedstawia się bardzo interesująco. Po dóch dodatkach gra stała się już dosyć rozbudowana. Ale jednak jeszcze pod niektórymi względami jest niedopracowana. Do Victorii 2 kilka miesięcy temu wyszedł pierwszy dodatek. Nie miałem okazji w niego grac więc na ten temat za dużo nie mogę powiedzieć.
    • vanaheim77 Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 17.04.12, 14:24
      > [Tak, ta wiadomość została wywołana promocjami na niektórych stronach.]

A ja właśnie zamierzam rozpocząć przygodę z którąś z gier Paradoxu (łamię się między HOI III a EU III) .

Jak byś mógł się podzielić informacją o stronach gdzie takowe promocje są (na muve.pl w wersji digital są za 22 zł w wersji polskiej, nie wiem, czy gdzieś indziej nie będzie taniej).

• maladict Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 17.04.12, 15:01
        Ja, jak zwykle polecam EUIII
        Na chwilę obecną promocja na muve wygląda na najlepszą
        www.paradoxplaza.com/games/europa-universalis-iii-chronicles - na stronie masz linki do sklepów sprzedających EUIII
        Tylko raczej weź Złotą Edycję czyli wersję z wszystkimi dodatkami.
        A jak się zdecydujesz to nieskromnie polecę:
        gamecorner.pl/blogi/maladie/2011/08/jak_grac_w_europe_universalis_iii__poradnik
        • vanaheim77 Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 17.04.12, 15:17
          No właśnie widzę, że w muve chyba jest najkorzystniej choć wersja digital podzielona na dwa składniki:
          muve.pl/digital/strategiczne/europa-universalis-iii-pc-pl-digital/3613 - podstawka
          muve.pl/digital/strategiczne/europa-universalis-iii-zloty-pakiet-dodatkow-pc-pl-digital/3614 - 4 dodatki.
          Ale przynajmniej po polsku.

Można też czekać na steam, że będzie jakaś przecena, ale tam jest tylko wersja w języku Szekspira.

Z poradnika skorzystam chętnie.

Jeszcze jedno pytanie: czy EU 3 działa na Windows 7? Ściągnąlem demo ze Steam - nie uruchomiło się i a w wymaganiach dot. os-a na stronie: store.steampowered.com/app/25800/?snr=1_7_suggest__13 win7 nie jest wymieniony sad .
          • maladict Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 17.04.12, 17:12
            Albo dwa w jednym
            muve.pl/digital/strategiczne/europa-universalis-iii-zlota-edycja-pc-digital/4006
            Przestawienie się z polskiego na angielski zajęło mi mniej czasu niż myślałem i było mniej bolesne niż się obawiałem. I nie wiem czy w polskiej wersji jest nawiązanie do 'Weeping song'.
            Z promocjami na Steamie różnie bywa, wcześniej spodziewałbym się na Gamersgate lub Impulse - te dwa serwery są silniej powiązane z Paradoxem.
            Czy działa pod W7? Nie próbowałem, ale Paradox twierdzi, że tak.
          • zeliwny Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 17.04.12, 17:31
            Mnie po win7 działa i to zarówno UE3 z ultimate edition jak i EU3 complete (lepiej kup tą drugą wersję bo ma wszystkie dodatki). Poleciłbym także kupić sobie HOI2 darkest hour tylko w dystrybucji elektronicznej ale naprawdę warto mnie się w tę wersję lepiej grało niż w HoI3 (nawet z dodatkami) najlepiej poczekać na jakieś paradoxowe przeceny (ja zakupiłem na gamers gate) ale raczej unikaj steama ja tam nic z paradoxu nie kupuję. Nikt nie pisał chyba jeszcze o UE:rzym ale to gra dla maniaków starożytności (takie połączenie mechaniki z EU i CK) gra nudzi się gdy twój kraj stanie się imperium potem już nie ma wyzwań.
    • killianfallouter Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 17.04.12, 18:29
      Ok już wracam do stada tongue_out Już uważam, że jednak warto kupić i zarazem zaufać modderom. A jeżeli chodzi o to, o jakie promocje chodzi, to Mindestens w komentarzu pod którymś newsem z promocjami podał bardzo ciekawy link - www.nuuvem.com.br. I porównajmy ofertę GamersGate z tą ofertą. Przeliczniki walut mówią, że na GG za Vic 2 zapłacimy ~80 zł a na Nuuvem... ~35 zł. Nie wiem w jaki sposób Mindestens to znalazł, ale dla pewności mając pod ręką Google Tłumacz myślę, że warto się pofatygować. Jeszcze mam nadzieję, że gra będzie w języku angielskim lub będzie w niej możliwość zmiany języka na angielski tongue_out
      Sumując: dzięki za pomoc, w najbliższym czasie zdecyduję co kupić: Victorię II, EU III czy CK II - bo co racja, to racja - nawet bez HoI tego dużo tongue_out Jakby ktoś miał jeszcze jakieś argumenty to proszę pisać. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc smile
      Pozdrawiam.
    • dekantator Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 17.04.12, 19:37
      Witam, tak bardzo chciałem odpowiedzieć na Twoje pytanie, że aż założyłem konto i dołączyłem do społecznościwink

Odnośnie meritum: Bierz w ciemno EUIII, byleby ze wszystkimi dodatkami (podstawka wygląda teraz bardzo, ale to bardzo "blado"), zwłaszcza, że ceny bardzo przystępne.

Osobiście polecam wzbogacić EUIII modami. Na przykład bardzo fajny Death & Taxes (link do wątku na forum Paradoxu), który dodaje sporo właśnie w dziedzinie wydarzeń, misji i ogólnej "historyczności", oraz podmienia standardową mapkę na zmodowaną, o wiele ładniejszą i z większą liczbą prowincji.

Co do pozostałych gier to powiem tyle, że VickyII wciągnęła mnie na może 15h, a EUIII już na ponad 200wink Jest fajna na początku, potem coraz bardziej uciążliwa.

Z HoI grałem tylko w II i to wciągnęło na zdecydowanie dłużej, ale nie tak bardzo jak EUIII. Ogólnie mogę jednak zdecydowanie polecić, zwłaszcza w wersji fanowskiej "Darkest Hour".

Pozdrawiamsmile
    • aryman222 SS 17.04.12, 22:07
      EU3 zacne jest, to fakt, ale osobiście najbardziej polecam HoI 3. Dużo lepsze od 2ki. Warunki:
      a) dodatek Semper Fi (FtM jest taki nijaki...)
      b) mod Di Days, wersja minimum 3.3 (setki nowych wydarzeń historycznych i decyzji do podjęcia, kilkadziesiąt nowych technologii - w tym związanych z SS, kilkadziesiąt nowych jednostek - w tym możliwość rekrutowania brygad Waffen SS. I ponad wszystko - pojawiają się historyczne jednostki! Raduje się serce, raduje się dusza, kiedy Das Raich czy LAH na front wyrusza wink )
      -----------------------------------------------------------
      • aryman222 Re: SS 17.04.12, 22:08
        Das Reich miało być...
    • killianfallouter Re: Victoria II, HoI 2 & 3, EU 3 - kupować? 19.04.12, 20:13
      Witam ponownie! EUIII Chronicles kupione, zainstalowane, dobrze wyglądające, działające - niedługo będzie grane wink Dziękuję wszystkim za porady!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka