Dodaj do ulubionych

Endomondo, lte, smartphone

31.08.14, 19:12
Witam, jest tu jakiś miłośnik aktywnego trybu życia i używa tej aplikacji?

Jestem trochę zacofany jeśli chodzi o sprzęt komórkowy bo dla mnie dobry telefon to taki który dzwoni i smsuje, nigdy nic więcej nie potrzebowałem ale teraz zastanawiam się nad kupnem nowego by wymienić stary i przy okazji móc używać tej aplikacji.

Do tej pory żyłem w świecie gprs i nie ogarniam tego całego lte, z tego co wiem taka aplikacja generuje stale naszą trasę aktywności i wymaga stałego połączenia do sieci a gprs to przeżytek. Kiedyś próbowałem za pomocą gpsa w moim smartphonie sprawdzić aktualne moje położenie to w chwile wszystkie środki na koncie mi przepadły.

Która sieć oferuje najbardziej korzystniejszą ofertę w korzystaniu z tego internetu lte? Umowy na abonament mnie nie interesują, bardziej zależało by mi na zwykłej karcie którą mogę sobie doładować raz w miesiącu. Czy w takiej opcji jest powiedzmy opcja opłacenia raz w miesiącu jakiejś kwoty, jeśli tak to ile - by mieć stały dostęp do internetu bez limitów?

Poza tymi pytaniami o telefon liczę że ktoś posiadajacy i używajacy tej aplikacji coś więcej o niej powie.
Obserwuj wątek
    • davidspl Re: Endomondo, lte, smartphone 04.09.14, 21:21
      Cześć

Używam Endomondo od czasu do czasu, nie jestem jakimś zapalonym sportowcem, głównie używam tej aplikacji do śledzenia moich tras rowerowych. Używam jej bardziej jako fajnej ciekawostki niż trenera sportowego. Tak czy inaczej aplikację polecam każdemu, bo trenując na poważnie czy nie, aplikacja pokazuje fajnie kilka statystyk i przebytą trasę.<br />
      <br />
      <br />
      Jeżeli chodzi o telefon do Endomondo - nie musi to być jakiś super smartfon za 2500 zł. Wystarczy nawet coś starszego za 200 - 300 zł z Allegro.<br />
      Do działania aplikacji nie jest potrzebny komórkowy transfer danych! Potrzebny jest moduł GPS, po wykryciu sygnału można śmiał zacząć trening. Po skończonym treningu, aplikacja zapisuje wszystkie dane w pamięci telefonu. Dane te, można przesłać dalej np. w domu przez WIFI.<br />
      <br />
      Obecnie właściwie w każdej sieci znajdziesz ofertę na kartę czy abonament, gdzie w opłacie miesięcznej za około 20 zł ma się jakąś zacną paczkę internetu - nie musi to być LTE! Spokojnie wystarczy 3G do sprawnego korzystania z sieci w komórce.

Musisz sobie zadać pytanie czy potrzeba jest Ci oferta bez limitów, ja osobiście tylko raz przekroczyłem 1GB danych w miesiącu. Jeżeli nie będziesz ściągał wielu danych, oglądał ogromnej ilości filmów na YouTube to myślę, że 1GB spokojnie Ci wystarczy.

Wracając do aplikacji, jest bardzo prosta w obsłudze, menu jest bardzo czytelne, jeżeli poradzisz sobie z Androidem to poradzisz sobie z Endomondo smile<br />
      <br />

Jeszcze raz polecam!
    • koveina Re: Endomondo, lte, smartphone 08.09.14, 12:17
      Lte działa tylko w dużych miastach. W sieci "4g", jak wszyscy dostawcy nazywają starą dobrą 3g zasięg jest znacznie większy, ale predkość to około 4 mb/s przy większych transferach.
    • psfan Re: Endomondo, lte, smartphone 29.09.14, 11:43
      Potwierdzam, to co powiedzieli koledzy powyżej. Wcale nie potrzebujesz żadnego zaawansowanego telefonu (ale jak już zainwestować, to najlepiej w coś co mas przynajmniej Androida 4, a jeżeli budżet pozwala to oczywiście iOS big_grin). Mieszkam w Angielskim kurorcie wypoczynkowym gdzie znalezienie 3G jest sukcesem na miarę odkrycia Ameryki. GPRS jest niestety normą, ale Endomondo nie potrzebuje internetu do działania. Wystarczy, że masz w domu wi-fi i to powinno wystarczyć aby po wyjściu zsynchronizować Twoje ćwiczenia z ich serwerami, cała reszta bazuje na GPS, który ma teraz 99% telefonów.

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, śmiało je pisz.
      Powodzenia wink
    • tsundoku Re: Endomondo, lte, smartphone 15.04.15, 10:47
      Próbowałam jakoś ogarnąć tą aplikację, ale i tak nie mam stałego podłączenia do sieci, jak jestem poza domem, więc nie sądzę aby cokolwiek mi to dało.
      No i nie zaliczam się do tych bardzo aktywnych fizycznie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka