nessie-jp 28.07.08, 18:47 "Do stworzenia tego niezwykłego klimatu potrzeba jednak bardzo zaawansowanej grafiki" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dudus Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.93.classcom.pl 28.07.08, 18:54 To nie jest prawda. Można stworzyć grę świetną graficznie i wymiatającą klimatem. Pod warunkiem że twórcy skoncentrują się na obu aspektach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość:Cerber Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.toya.net.pl 28.07.08, 20:51 No cóż, dużo jednak w tym racji... Gry z dobrym klimatem skończyły się wraz z rokiem 2003... teraz klimat uzyskuje się jedynie za pomocą gry świateł i cieni Odpowiedz Link Zgłoś
dj_sasek Re: Gothic IV - gra marzeń? 28.07.08, 21:21 Zaawansowana grafika to jest jeszcze nic. Miejmy nadzieję , że gameplay będzie równie dobry Odpowiedz Link Zgłoś
trupiec Re: Gothic IV - gra marzeń? 28.07.08, 21:44 Boli. Śródziemie to, śródziemie tamto. Pomijając fakt, że śródziemie nie jest sztywno wpięte w jeden wizerunek, to od czytelnika zależy jak widzi krainę tolkienowskich opowiadań. Pewno, obrazki wyglądają jak Władca Pierścieni. Petera Jacksona. Co w związku z tym..? Tylko tyle, że ktoś tu chyba podnieca się tą płytszą i łatwiejszą wizją. Khem... Znaczy, znaczy! Tak tylko chciałem podsumować tą całą ode do wspaniałości tego czego nie ma, czyli obrazków z Gothica, które po odpowiednim przerobieniu może będą wyglądać jak kadry z wiadomego filmu. A co chciałem powiedzieć tak na prawdę..? Ano, ano! Chciało mi się skromnie, od siebie dodać, że szanuje twórców za kreatywność i wyobraźnie. Oczywiście tych z nich, którzy się takim czymś wykazują, oszczędzając nam N'tej kalki z hobbitów, sauronów i pierścieni władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAUPA Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.toya.net.pl 28.07.08, 21:58 Bardzo ładnie to wygląda ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raven Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.xdsl.centertel.pl 28.07.08, 22:35 Gothic był świetny dlatego że stworzył oryginalną koncepcję świata. Owszem orkowie są zapożyczeni od Tolkiena ale nie ma tam żadnych elfów czy krasnoludów świat Myrthany był światem oryginalnym i wyjątkowo specyficznym. Naprawdę różnił się od Śródziemia. A co do klimatu to widać że autor nie grał w żadnego Gothica. Duszny klimat pierwszej części. Wspaniały klimat dziewiczego Jarkendaru w którym aż czuje się duch dawnego miasta... Naprawdę Noc Kruka klimatem przebija jedynkę. Nie dlatego że naśladuje jej mroczny klimat ale dlatego że tworzy własny, zupełnie oryginalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marloon Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.chello.pl 28.07.08, 23:25 Zważywszy, że grą marzeń miał byc Gothic III, a był jednym wielkim bugiem, to ja sobie zbyt wiele po tym dziele nie obiecuję. Chociaż kto wie, wkońcu poprzednie części miały wyśmienity klimat. Wolę być miło zaskoczony niż rozczarowany (vide Morrowind -> Oblivion) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.68.76.191.brzesko76.tnp.pl 28.07.08, 23:31 Gothic I i II to były gry godne polecenia... w nk zepsuto już po części klimat (chociażby na samym początku jakiś niedorobiony pirat przed bramą o.O). W GIII odebrano osobowości poszczególnym postacią robiąc z nich zwykłe npecety, nie to co w poprzednich cześciach (rozmarzył się). Wielka szkoda, że wszystko teraz idzie w grafike, a nie w to co najważniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: 82.160.104.* 29.07.08, 00:06 jeszcze GIII nie przekreślajcie przecież ma wyjść dodatek a z tego co wiem dużo naprawia a najlepiej zaczekać i przekonać się na własnej skórze bo co ja będę wam nadzieję robił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raven Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.xdsl.centertel.pl 29.07.08, 00:26 Gościu moim zdaniem mylisz się. Jarkendar miał własny specyficzny klimat. Wspaniale zaprojektowane lokacje (w tym moja ulubiona jaskinia pomiędzy kanionem a bagnem) które mimo słabej grafiki nadal przyzwoicie wyglądają wspomagane genialną ścieżką dźwiękową budują niesamowity klimat miejsca opanowanego przez naturę w którym mimo to czuje się spuściznę cywilizacji budowniczych (wszechobecne ruiny które jednak nie rzucają się w oczy). Odpowiedz Link Zgłoś
seziel Re: Gothic IV - gra marzeń? 29.07.08, 07:51 "A co do klimatu to widać że autor nie grał w żadnego Gothica" - nie masz pojęcia, jak bardzo się mylisz xD Ja mam swoją wizję wymarzonej gry, w której jest i wypasiona grafa i zabójczy klimat, a lokacje przywodzą na myśl te z filmów Petera Jacksona ORAZ książki Tolkiena. Ale to tylko moja wizja, Wy możecie mieć przecież inną G1 to wspaniała gra o równie wspaniałym klimacie i fabule. W G2 wciąż bardzo dobrze z klimatem, ale gorzej z fabułą. NK to zdecydowany plus dla fabuły ale mały minus dla klimatu (subiektywnie oczywiście to wszystko mówię). G3 z kolei to minus dla fabuły i dla klimatu - wszystko było takie nijakie, plastikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riv Gothic IV - gra marzeń? IP: 80.51.232.* 29.07.08, 09:23 Dostępne obecnie materiały zabijają klimatem. --------------------------------------------- A ten tekst zabija mnie. Co ma Gothic do Tolkiena? Ludzie, co za bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
trupiec Re: Gothic IV - gra marzeń? 29.07.08, 11:04 @Raven Mocium panie! Może źle się wyraziłem, ponieważ nie chciałem postawić Gothica w świetle wody po tolkienowskim kisielu. Bynajmniej. Do dzisiaj uważam, że pierwsza część serii przebija swoją rpg'owatością sztywne, komputerowe adaptacje D&D, których klimat ograniczał się do wyboru między półorkiem paladynem-barbarzyńcą, a eflem czarownikiem-czarodziejem (Wiadomo. Czarownik..? Czarodziej..? Toż to dwie zupełnie inne kwestie!). Mało tego. Uważam, że część trzecia serii też trzyma klasę! Nie będę się tutaj rozbijać na czynniki pierwsze tłumacząc swoje stanowisko, ale! Ale uważam że w dobie współczesnych komputerów gracze powinni wreszcie spojrzeć pod innym kątem na tą grę. @riv Kochamy Cie stary. Tylko Ty nikogo nie zabijasz. Wcale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raven Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.xdsl.centertel.pl 29.07.08, 13:29 Do autora: Moim zdaniem owszem Noc Kruka a w szczególności Jarkendar miał zupełnie inny klimat niż poprzednie części. I właśnie dlatego jest wg. mnie najlepsza. Owszem mroczny klimat pierwszej części był niewiarygodny i to właśnie sprawiło że pokochałem tą serię ale Jarkendar mnie zachwycił. Tego co w nim było moim zdaniem świetne nie da się jednak streścić kilku zdaniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riv Gothic IV - gra marzeń? IP: 80.51.232.* 29.07.08, 13:33 @trupiec Ciebie i tak nie moge zabic, bo jestes przeciez trupiec. Dlaczego piszesz o sobie w liczbie mnogiej? Wszystko dobrze trupiec? No chyba, ze wypowiadasz sie jako przedstawiciel jakiejs spolecznosci gamecornerowej. Ile trzeba miec IQ, zeby zostac do niej przyjety? Patrze tak na ciebie i nie wierze, zebym sie zalapal. Gothic bardziej rolplejowaty niz np. Baldurs Gate 2 tak? Z kim ty sie na łby pozamieniales trupcze? Odpowiedz Link Zgłoś
trupiec Re: Gothic IV - gra marzeń? 29.07.08, 13:59 @riv No i jak mam Ci odpowiedzieć rivie..? Na poważnie..? Hej! Chyba nie byłeś teraz poważny..? Ale, ale! Tyle razy się do mnie zwracałeś w swoim komentarzu, że jednak zareagować trzeba. Tylko od czego by tu zacząć..? A! Tak. Wyraziłem się w liczbie mnogiej. Yhym. Masz racje. Nie wiem co we mnie wstąpiło. Wywnioskowałeś, że wyrażam się jako przedstawiciel grubszej społeczności. No dobrze. Ty napisałeś "jakiejs". Ale dobrze wywnioskowałeś! Nie! Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Co się przejmuje..? Niczym się nie przejmuje! Twoja zawiła ironia pozbawiła mnie wszelkich złudzeń. Dzięki temu mogę spać spokojnie, ponieważ wiem że gdzieś tam, daleko, czy niedaleko siedzisz przed komputerem i wyrozumiale traktujesz moje głupawe zdania. Wiadomo. Wysokie IQ zobowiązuje. Bo czy nie to chciałeś dać do zrozumienia, uciekając się do tak bystrej manifestacji swojej dezaprobaty..? A. Jest jeszcze Baldur's Gate 2. Tutaj dopiero pluje sobie w brodę. Przecież miałem czelność wyrazić własne zdanie! Nie no. Chyba bana powinienem dostać..? Hej, hej! Przecież ja jestem po stronie tej gamecornerowej społeczności..? Na pewno mi darują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riv Gothic IV - gra marzeń? IP: 80.51.232.* 29.07.08, 14:09 Po moim trupie(c) No to uzasadnij, że Gothic jest bardziej rolplejowarty od BG2 czy Planescape Torment. Uzasadnij z sensem, to może sie okaze, że nie łapiesz sie z powodu wysokosci IQ do gamecornerowej spolecznosci. Akurat klimat do rolejowatości nie ma kompletnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
trupiec Re: Gothic IV - gra marzeń? 29.07.08, 14:30 Ale ja głupi głupek jestem. Ignorant w dodatku. I to taki, który robi znak krzyża na odwrót kiedy widzi te wszystkie zasrane D&D'kowe tabelki. Będąc już trochę poważniejszym - Szczerze mówiąc miałem doświadczenie tylko z komputerowymi lochami i smokami. I co..? I przeraźliwe nic, bo nie dość że kompletnie nie czuje cukierkowego fearunu, to jeszcze jestem atakowany przez ''zawiłe'' i ''skomplikowane'' intrygi polegające na wycięciu armii goblinów moim epickim, mithrillowym ostrzem posępnego armagedonu +2, +3. Nie no wybacz. Roleplejowanie kojarzy mi się z rozrywką polegającą na odgrywaniu, wczuwaniu, czymś w tym stylu. Pewnie, w Gothic'u też mamy spory nacisk położony na walkę. Ale gdzie..? Na kawałku gruntu, który pozwala dużo lepiej wcisnąć się w świat przedstawiony przez autorów. Oczywiście. To jest moje zdanie. Osobną kwestią jest sam Torment, bo to faktycznie była gra która przełamała moją niechęć do wszelkich możliwych D&D'ków. Ale co w związku z tym..? Znowu nic! Bo o ile sam Torment oferował poważniejszą zabawę, to te wszystkie Baldursy i Neverwintery to w moich oczach sztywna "nawalanka". I tyle. Wolę pograć mimo wszystko w coś, co nie udaje że jest czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Utego Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.softlab.gda.pl 30.07.08, 11:51 Grafika nie jest najważniejsza... śmiem powiedzieć, że grafika ogólnie jest mało ważna. Do dzisiaj lepiej bawię się przy Gothic I i Baldur's Gate niż przy Gothic III czy najnowszych erpegach. Wyjątkiem jest Mass Effect, ale ta gra to klasa sama w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudus Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.eranet.pl 01.08.08, 02:09 A ja liczę na to że G4 będzie hitem albo przynajmniej "hicikiem" Wizja twórców jest bardzo hmmm....epicka i jeśli o mnie chodzi to bardzo przypadła mi do gustu. Mam nadzieje że twórcy podołają zadaniu i porządnie ją zrobią. PS. Co do Gothica III. Po przejściu go 3 razy musze stwierdzić że w sumie gra jest świetna ale niestety tylko pod względem klimatu. To prawda że resztę twórcy delikatnie SPARTOLILI (np. stado wilków które wyrzyna całe miasto ;D). Jak dla mnie Gothic skończył się na NOCY KRUKA a część 3 traktuję bardziej jako modzik /osobna gra w oczekiwaniu na G4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barkley Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.gizycko.mm.pl 22.12.08, 15:13 "Do stworzenia tego niezwykłego klimatu potrzeba jednak bardzo zaawansowanej grafiki" A według mnie klimat tworzy głównie oprawa dźwiękowa która była fatalna w Gothicu III , ale za to w I i II genialna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHWDP Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.centertel.pl 01.03.09, 16:37 to jest kuupa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drak Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: 195.88.115.* 26.09.09, 21:39 dlamnie gothik4 to gra marzen chociaż że gram w csa wole gothika moje gg piscie 13580041 pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Gothic IV - gra marzeń? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 13:57 święte słowa ta gra to reeeeeeeeeeeewolucja. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś